Švajčiarsko – Francúzsko 5:1 (kon.) | Fínsko – USA 6:2 (kon.) | Bielorusko – Slovensko 4:7 (kon.)
Kanada – Nemecko 3:0 (kon.) | Rusko – Švédsko 1:3 (kon.) | Lotyšsko – Dánsko 1:0 (kon.)
koniec
Fínsko
6:2 (2:0, 1:0, 3:2)
USA
Utorok 15.05.2018, 12:15 • Jyske Bank Boxen, Herning • Majstrovstvá sveta • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    59:11
    Ďalšia fínska presilovka v závere. Neal Pionk dostáva dve minúty za nedovolenú hru vysokou hokejkou.
     
    57:13
    Američania si už deifinitívne komplikujú svoje šance. Blake Coleman dostáva dve minúty za nedovolené bránenie brankárovi.
     
    56:45
    Fínsko dalo gól!
    Tak Fíni napokon po americkej nevyužitej šanci šli do protiútoku a presadil sa SEBASTIAN AHO, ktorý dovŕšil svoj hetrik.
    Asistencia: Tommi Kivisto.
    Sebastian Aho (FIN) - 6:2
    54:44 Derek Ryan (USA) - 5:2
     
    54:44
    USA dalo gól!
    Američania však rýchlo znížili. Kreider pekne nastreľoval od modrej čiary, Kane jeho strelu tečoval na Säteriho, ktorý vyrazil, no následný taký bejzbalový úder od DEREKA RYANA spred bránky už nemal šancu.
    Asistencie: Patrick Kane, Chris Kreider.
    53:57 Kasperi Kapanen (FIN) - 5:1
     
    53:57
    Fínsko dalo gól!
    Suomi napokon presilovku využívajú! Strelu z ľavej strany ešte dokázal Kinkaid vyraziť, následne dobre pracoval pred bránkou Savinainen, ktorý dobiedzal do Kinkaida, ale napokon sa rozhodol pre prihrávku KASPERIMU KAPANENOVI, ktorý ju zužitkoval a skóroval!
    Asistencie: Eeli Tolvanen, Veli-Matti Savinainen.
     
    52:41
    Teräväinenova prihrávka sa nepríjemne odrazila od Murphyho korčule, puk si stečoval na Kinkaida a ešte bol na dorážku pripravený Rantanen. Američania to ustáli.
     
    52:06
    Dylan Larkin to teraz rozhodne neurobil rozumne. Dostáva dve minúty za podrazenie a Suomi majú šancu prinavrátiť štvorgólové vedenie.
    51:33 Patrick Kane (USA) - 4:1
     
    51:33
    USA dalo gól!
    Tak napokon ešte iskierka americkej nádeje nezhasína. Američania vyhrali buly, PATRICK KANE si pekne počkal za pravým kruhom, Lee zaclonil Säterimu, a Kane perfektnou strelou trafil k protiľahlej žrdi. Tréner Fínska Marjamakki ešte skúšal challenge, no ani jemu sa to nepodarilo, nedovolené bránie Leea tam nebolo.
    Asistencia: Charlie McAvoy.
     
    51:24
    Zámorský tím si napokon vytvoril veľkú šancu. Výbornú prihrávku z rohu klziska na os ihriska medzi kruhy si spracoval Nick Bonino, ktorý šiel sám na Säteriho, no počas bekhendovej kľučky mu puk ušiel, a to si už fínsky gólman postrážil.
     
    50:00
    Američania si ešte presilovku predĺžia. Miika Koivisto dostáva dve minúty za podrazenie.
     
    47:55
    Teraz si však presilovku zahrajú Američania a môžu ešte zdramatizovať duel. Mikko Rantanen nedovolene bránil Kinkaidovi a odsedí si dve minúty.
    47:42 Marko Anttila (FIN) - 4:0
     
    47:42
    Fínsko dalo gól!
    Fíni dávajú štvrtý gól a pravdepodobne už pečatia svoje víťazstvo! Fínsky obor zo štvrtej formácie MARKO ANTTILA si počkal na pohyb Manninena, ktorý bekhendom vystrelil, Kinkaid si postrážil strelu betónom, no následne MARKO ANTTILA z dorážky premenil šancu. Tréner USA Jeff Blashill sa ešte pokúšal o challenge na nedovolené bránenie brankára, no z opakovaných záberov sme mali možnosť vidieť, že to žiadne nedovolené bránenie nebolo.
    Asistencia: Sakari Manninen.
     
    45:16
    Fínsko si zahrá presilovku. Tím Spojených štátov dostáva dve minúty za príliš veľa hráčov na ľade.
    37:51 Mikko Rantanen (FIN) - 3:0
     
    37:51
    Fínsko dalo gól!
    Fíni zvyšujú už na rozdiel triedy a po Kanade môžu získať skalp aj druhého zámorského tímu! Granlund vyhral vhadzovanie dozadu na Heiskanena, ktorý nahodil na bránku, pred ktorou bol dobre postavevný MIKKO RANTANEN a ten pohodlnou dorážkou bekhendom skóroval!
    Asistencie: Markus Nutivaara, Mikael Granlund.
     
    34:34
    Rantanen si postrážil puk pri mantineli a následne perfektnou prihrávkou medzi kruhy dokázal nájsť Villeho Pokku, ktorý však delovkou z prvej prepálil bránu.
     
    30:04
    Fíni vytvorili tlak na americkú bránku, Kinkaid nemal puk pod kontrolou po Heiskanenovej strele, následne si to ešte Suomi rozohrali na modrú, pálil Tolvanen a Kinkaid musel byť opäť pozorný.
     
    19:58
    Eeli Tolvanen hral trošku až veľmi aktívne pred bránkou a nedovolenou hrou vysokou hokejkou atakoval Kinkaida a dostáva dve minúty.
    17:15 Sebastian Aho (FIN) - 2:0
     
    17:15
    Fínsko dalo gól!
    Fíni zvyšujú svoj náskok a opäť trošku po nečakanej situácii. Po vhadzovaní získal puk Nutivaara, ktorý ho nahodil o mantinel. Kinkaid sa presunul k opačnej žrdi, no puk sa zaujímavo odrazil priamo pred bránku, odkiaľ SEBASTIAN AHO prekonal nič netušiaceho Kinkaida, ktorý sa pozeral úplne inde!
    Asistencia: Markus Nutivaara.
     
    12:55
    Presilovku si zahrajú aj fínski hráči. Cam Atkinson dostáva dve minúty za podrazenie.
     
    11:47
    V strednom pásme vybojoval puk Mikko Rantanen, ktorý sa presunul k ľavému kruhu a odtiaľ atakoval Kinkaida. Pred bránku korčuľoval aj Granlund, no už sa k dorážke nedostal. Kinkaid strelu dostal nepríjemne do krku do nechráneného miesta.
    10:17 Sebastian Aho (FIN) - 1:0
     
    10:17
    Fínsko dalo gól!
    Fíni si po dlhšom čase vypracovali príležitosť a aj ju premenili! Najprv Fíni nepremenili jednu šancu, potom sa puk odrazil k Nutivaarovi, ktorý posunul za úroveň bránkovej čiary SEBASTIANOVI AHOVI a ten šikovným nahodením prekvapil Kinkaida!
    Asistencia: Veli-Matti Savinainen.
     
    09:14
    Säteri musel opäť hasiť nebezpečenstvo. Johnny Gaudreau sa natlačil popri pravom mantineli až pred bránku. Fínsky brankár odolal aj tomuto pokusu.
     
    06:14
    Kane z úrovne bránkovej čiary naservíroval puk pred bránku, kde bol Anders Lee, ktorý sa snažil doraziť puk po odraze od Säteriho betónu. Americký útočník bol dôrazný, no napokon neskóroval.
     
    05:55
    Prvá presilová hra v zápase. Zahrajú si ju Američania, Miika Koivisto dostáva dve minúty za nedovolené bránenie.
     
    03:19
    Teraz aj príležitosť na opačnej strane. Ryan Derek naozaj výborne predvídal súboj pri mantineli, vybojoval puk a pred bránkou našiel Briana Gibbonsa, ktorého rýchlu strelu musel Säteri pokryť.

    Lukáš Rastislav Ovšonka

    Góly a asistencie: 11. Aho (Savinainen), 18. Aho (Nutivaara), 38. Rantanen (Nutivaara, Mikael Granlund), 48. Anttila (Manninen), 54. Kapanen (Tolvanen, Savinainen), 57. Aho (Kivistö) – 52. P. Kane (McAvoy), 55. D. Ryan (P. Kane, Kreider)


    Fínsko: Säteri (Husso) – Pokka, Heiskanen, Nutivaara, Koivisto, Honka, Kivistö, Riikola – Rantanen, Mikael Granlund, Tolvanen – T. Teräväinen, Aho, Savinainen – Kapanen, Manninen, Jormakka – Palola, Anttila, Pesonen – Mäenalanen.
    USA: Kinkaid (Darling) – Martinez, C. Murphy, Butcher, McAvoy, Pionk, Jensen, Hughes – Atkinson, Bonino, P. Kane – Lee, D. Larkin, J. Gaudreau – Kreider, White, DeBrincat – Gibbons, D. Ryan, Coleman.

    Rozhodca: Iverson, Sjoqvist – Lhotský, Malmqvist