Tím Severnej Ameriky – Švédsko 4:3 (po pr.) | Kanada – Tím Európy sk 4:1 (kon.) | Fínsko – Rusko 0:3 (kon.)
koniec
Kanada
4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Tím Európy
Štvrtok 22.09.2016, 02:10Svetový pohár • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Vážení fanúšikovia hokeja!

    Svetový pohár v hokeji pokračuje v rýchlom slede a v druhom zápase dnešného programu sa od 02:00 nášho času stretne domáca Kanada s prekvapením turnaja Tímom Európy, v zostave aj so šiestimi slovenskými hokejistami. Tento súboj je o to zaujímavejší, že sa v ňom rozhodne o víťazovi skupiny A.

    KANADA

    Kanaďania zatiaľ predvádzajú v pozícii jedného z najväčších favoritov skvelé výkony. V prvom zápase nastúpili hráči s javorovým listom na hrudi proti reprezentácii Česka. V tomto stretnutí jasne dominovali a napokon sa tešili aj zo suverénneho víťazstva v pomere 6:0. Skvelý výkon predviedol najmä kapitán Sidney Crosby. Hviezda Pittsburghu Penguins zaznamenala tri kanadské body za jeden gól a dve asistencie. Zaujímavosťou však je, že o šesť gólov Kanady sa postaralo šesť rôznych strelcov. Po pohodlnej jazde cez Česko čakal zverencov Mikea Babckocka súper z úplne iného súdka. V prestížnom zámorskom derby sa totiž proti nim postavili Američania. Podľa očakávania tieto dve hokejové veľmoci ponúkli skvelé hokejové predstavenie, po ktorom sa z dvoch bodov tešil kanadský výber. Na tomto triumfe sa najväčšou mierou podieľali Matt Duchene a Carey Price. Kým prvý menovaný strelil dva góly, tak gólman Montrealu Canadiens predviedol až 34 úspešných zákrokov.

    TÍM EURÓPY

    Tím Európy bol vzhľadom na okolnosti a podmienky, v akých vznikol, pred Svetovým pohárom označovaný za jedného z outsiderov. Mužstvo, ktoré je zložené z hráčov ôsmich národností sa v príprave ešte len spoznávalo a po dvoch prehrách s mladíkmi zo Severnej Ameriky až v záverečnom dueli pred turnajom zdolalo Švédsko. Zverencov švajčiarskeho kouča Ralpha Krugera toto víťazstvo nakoplo a následne v otváracom zápase celého Svetového pohára šokovali výber USA triumfom 3:0. Na týchto prekvapujúcich dvoch bodoch mali veľký podiel aj Slováci. Marián Gáborík zaznamenal vôbec prvý gól celého turnaja a Jaroslav Halák nepustil za svoj chrbát ani jeden z 35 pukov. V druhom zápase skupiny s Čechmi sa však už Tím Európy trochu natrápil a zvíťazil až 3:2 po predĺžení, keď im druhý bod po krásnej prihrávke Matsa Zuccarella Nemec Leon Draisaitl.
     
    Úvodné zostavy:

    Kanada: Crawford (Holtby) – Burns, Vlasic, Doughty, Muzzin, Bouwmeester, Pietrangelo – Bergeron, Crosby (C), Marchand – Stamkos, C. Giroux, Tavares – Perry, Toews, Couture – Duchene, O'Reilly, Thornton.

    Tím Európy: Halák (Greiss) – Chára, Sekera, Seidenberg, Josi, Ehrhoff, Streit – Hossa, Kopitar (C), Tatar – Zuccarello, Nielsen, Gáborík – Niederreiter, Draisaitl, Rieder – Hansen, Bellemare, Vanek..
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:26
    Zdeno Chára sa okamžite pokúšal vysunúť dlhou prihrávkou Mariána Hossu, avšak slovenský útočník na prihrávku svojho kolegu nedočiahol. Európania ale pokračujú v aktivite.
     
    01:02
    O prvú strelu zápasu sa postaral obranca európskeho výberu Roman Josi, avšak bránu Coreyho Crawforda netrafil.
     
    01:55
    Konečne sa k slovu dostali k slovu aj Kanaďania, strelecký pokus Stevena Stamkosa však na ochrannú sieť vytlačil Jaroslav Halák.
     
    02:25
    Tobias Rieder sa rútil sám na Coreyho Crawforda, kanadský gólman sa však natiahol, aký je dlhý a nemeckému útočníkovi Európy zabránil v zakončení.
     
    03:50
    John Tavares sa vyrútil po ľavom krídle, skúsil to po ľade k pravej žrdi, Jaroslav Halák však jeho pokus bez problémov kryl.
    03:50 Tobias Rieder (EUR)
     
    04:01
    Kanada dala gól!
    Kanaďania veľmi rýchlo otvárajú skóre a strelcom gólu nie je nikto iný, ako SIDNEY CROSBY. Ten si po vyhratom buly narazil s Jayom Bouwmeestrom, obišiel bránku Jaroslava Haláka a krásnym spôsobom zakončil. Asistencia: Jay Bouwmeester.
    04:01 Sidney Crosby (CAN) - 1:0
     
    04:46
    Kanaďanov vedúci gól evidentne poriadne nakopol a na Jaroslava Haláka to teraz skúšajú z každej pozície.
     
    05:42
    Európania majú teraz obrovský problém dostať sa von z vlastného obranného pásma a Halák v ich bráne takmer nevie, kde mu hlava stojí.
     
    06:25
    Po ďalšej aktivite kanadských útočníkov nasleduje reklamná prestávka.
     
    06:42
    Dvakrát to veľmi nebezpečne skúšal Jay Bouwmeester, avšak skóre zápasu zostáva nezmenené.
     
    07:25
    Teraz si však domáci hokejisti nerozumeli a previnili sa zakázaným uvoľnením.
     
    08:41
    Po spomínanom zakázanom uvoľnení sa po dlhšom čase do hry dostali aj hráči Tímu Európy, aktívny bol najmä Anže Kopitar, avšak Corey Crawford v bráne Kanady zostáva neprekonaný.
     
    08:56
    Tomáš Tatar to skúšal svojou typickou strelou zápästím z pravého kruhu, avšak trafil len vyrážačku Crawforda.
     
    09:45
    Do šance sa dostával aj nový muž v zostave tímu Ralpha Kruegera Luca Sbisa. Ani jeho strela, ani dorážka Matsa Zuccarella si cestu do bránky nenašli.
     
    10:40
    Kanaďania sa pokúsili vyviezť puk po dlhšom čase von zo svojej obrannej tretiny, dobre však v defenzíve zapracoval Christian Ehrhoff.
     
    10:56
    Z aktivity nemeckého obrancu vyťažil jeho krajan Tobias Rieder, ktorý vyprášil betóny Coreyho Crawforda. Nasleduje ďalšia reklamná prestávka. Po nej sa bude vhadzovať v obrannom pásme Kanady.
     
    11:20
    Jay Bouwmeester je dnes zatiaľ skutočne aktívny. Teraz nahadzoval puk pred Jaroslava Haláka, puk sa po nešťastnom zásahu Anžeho Kopitara dostal ku Coreymu Perrymu. Ten si však v ťažkej pozícii nedokázal poradiť a Halák jeho pokus kryje.
    11:20 Corey Perry (CAN)
     
    11:43
    Anže Kopitar prenikal do útočného pásma s pukom na hokejke, predbehol ho však Marián Hossa, a tak sa píska ofsajd.
     
    12:35
    Mužstvá sa teraz striedali v náznakoch šancí na oboch stranách, pokračujeme však za nezmeneého stavu.
     
    13:35
    Kanaďania sú zatiaľ oveľa aktívnejší. Jaroslav Halák musel byť teraz opäť pozorný. Všetko však vyriešil, puk prikryl a bude sa vhadzovať po jeho ľavici.
     
    13:51
    Nebezpečný poku Logana Couture opäť prikryl slovenský brankár európskeho výberu.
     
    14:01
    Brent Burns a Marc-Édouard Vlasic sa teraz ako kolegovia z obrannej dvojice ocitli v dvoch nádejných pozíciách. Najskôr to Burns skúšal od modrej čiary a následne sa Vlasic ocitol sám zoči-voči Halákovi. Slovenský gólman však svoj tím zatiaľ drží nad vodou.
     
    14:56
    No a Halák musel byť opäť v permanencii. Po jeho zákroku proti strele Jakea Muzzina z hranice kruhov nasleduje reklamná prestávka.
     
    15:36
    Ani dve nádejné pozície Brada Marchanda sa druhým presným zásahom Kanady neskončili. Domáci však svoj tlak v obrannom pásme Európanov stále zvyšujú.
     
    16:22
    Marián Hossa neodobral puk Johnatanovi Toewsovi, ten sa dostal k Stevenovi Stamkosovi a napokon pristál až na ochrannej sieti.
     
    16:46
    John Tavares sa ocitol úplne sám pred Jaroslavom Halákom, avšak aj v tejto situácii bol úspešnejší slovenský gólman.
     
    17:05
    Trojica Stamkos-Tavares-Giroux dobiedzala pred Jaroslavom Halákom, jeho betóny však zostali pevné a hra sa opäť prerušuje.
     
    18:05
    O jeden z ojedinelých streleckých pokusov Tímu Európy sa pokúšal Frans Nielsen, bránu Coreyho Crawforda však netrafil.
    18:05 Steven Stamkos (CAN), Jaroslav Halák (EUR)
     
    18:44
    Marc-Édouard Vlasic nastreľoval puk pred európsku bránu, Brad Marchand ale pre Jaroslavom halákom nepochopiteľne zaváhal.
     
    19:06
    Kanada dala gól!
    Jaroslav Halák doposiaľ podával skvelý výkon, avšak táto chyba ho bude určite mrzieť. Slovenský gólman sa vydal za bránu, puk však rozohral len na hokejku Matta Duchenea, ktorý našiel pred poloprázdnou bránou JONATHANA TOEWSA a ten už nemal problém puk zasunúť do siete. Asistencia: Matt Duchene.
    19:06 Brad Marchand (CAN), Jaroslav Halák (EUR) - 2:0
    19:06 Jonathan Toews (CAN) - 2:0
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila sa prvá tretina súboja o prvé miesto v základnej skupine A Svetového pohára. V tomto stretnutí zatiaľ jasne dominujú domáci Kanaďania. Tí nepustili európsky výber v ofenzíve takmer k ničomu, ba naopak, Jaroslav Halák v bráne Tímu Európy bol v plnej permanencii počas celých 20 minút. O góly tímu s javorovým listom na hrudi sa postarali Sidney Crosby a krátko pred koncom prvej tretiny aj Jonathan Toews.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:15
    Európania dokázali Kanaďanov na pár sekúnd v úvode druhej tretiny pritlačiť v ich vlastnej obrannej tretine, strelecké pokusy Mariána Hossu ani Andreja Sekeru si však cestu až ku Coreymu Crawfordovi nenašli.
     
    21:06
    Kanaďania sa pri rozohrávke z vlastného obranného pásma previnili zakázaným uvoľnením.
     
    21:26
    Po vhadzovaní pred Crawfordom pálili na kanadskú bránu Anže Kopitar aj Luca Sbisa, ani jeden pokus sa však gólom neskončil.
     
    21:56
    Christian Ehrhoff hľadal dlhou prihrávkou Tobiasa Riedera. Puk zachytil Brent Burns a poslal ho na zakázané uvoľnenie.
     
    22:24
    Pierre-Édouard Bellemare sa po dobrej práci Thomasa Vaneka natlačil až pred Crawforda, puk do kanadskej siete však nepretlačil.
     
    23:40
    Tak teraz sa hrá hokej zhora dole. Najskôr mohli skóre navýšiť Kanaďania, no potom sa dostali k slovu Tobias Rieder a Luca Sbisa.
     
    24:38
    Tím Európy práve strelil gól! Anže Kopitar potiahol puk po ľavej strane, posunul ho na MARIÁNA HOSSU, a ten z takmer nemožného uhla zaskočil Coreyho Crawforda v kanadskej bráne! Asistencie: Anže Kopitar, Christian Ehrhoff.
    24:38 Marián Hossa (EUR) - 2:1
     
    25:35
    O vyrovnávajúci gól sa pokúšala tentoraz dvojica Kopitar-Tatar, ani oni, ani Mats Zucarrello však úspešní neboli.
     
    26:35
    Do druhej tretiny vstúpili oveľa lepšie hráči tímu Európy, ktorí majú v týchto chvíľach oveľa viac z hry a snažia sa o vyrovnanie.
     
    27:10
    Kanaďania založili akciu z vlastného obranného pásma, Claude Giroux vypálil na Jaroslava Haláka, ktorý puk vyrazil mimo ihriska. Nasledovať bude reklamná prestávka.
     
    27:17
    Okamžite po vhadzovaní pred Halákom sa Tím Európy previnil zakázaným uvoľnením, a tak sa hra vráti pred slovenského gólmana.
     
    28:00
    Steven Stamkos váhal s prihrávkou na útočnej modrej, Mats Zuccarello sa síce dostal k puku, k rýchlemu protiútoku to však využiť nedokázal.
     
    28:35
    Marián Gáborík nebol ďaleko od vyrovnávajúceho gólu! Jeho strela zápästím z ľavého kruhu len tesne minula Crawfordovu bránu!
     
    29:10
    Hra sa opäť prerušuje po strele Vlasica od modrej čiary, ktorú kryl Jaroslav Halák.
     
    29:35
    Ryan O'Reilly sa ocitol sám pred Jaroslavom Halákom, puk za jeho chrbát však pretlačiť nedokázal.
     
    29:55
    Andrej Sekera dostáva 2+2 minúty, na trestnú lavicu však putuje aj Joe Thornton. Kanada si napriek tomu zahrá presilovú hru.
     
    30:25
    Kanaďania predvádzajú v obrannom pásme Európy svoj typický kolotoč, zatiaľ ho však v tretí gól nepremenili.
     
    31:55
    Napriek viacerým šanciam kanadského mužstva pokračujeme aj po skončení presilovky v nezmenenom stave.
     
    32:35
    Domáci síce pokračujú vo veľkej aktivite, v rovnovážnom počte na ľade sa však osmeľujú aj hráči tímu Európy.
     
    33:26
    Skúšal to Leon Draisaitl, jeho pokus však bol nedôrazný.
     
    34:48
    Kanada dala gól!
    Nešťastný moment pre Tím Európy! Roman Josi na útočnej modrej zlomil hokejku, puk si uchmatol JONATHAN TOEWS, ktorý mal na druhej strane ešte Johna Tavaresa, rozhodol sa však zakončiť a urobil najlepšie ako mohol. Asistencia: Logan Couture.
    34:48 Jonathan Toews (CAN) - 3:1
     
    36:03
    Obrovský závar pred bránou Jaroslava Haláka, ktorý v bráne Európanov dnes opäť robí, čo môže. Aj túto situáciu napokon napriek niekoľkým dorážkam hráčov súpera vyriešil a nasleduje ďalšia reklamná prestávka.
     
    36:03
    Vylúčenie v tíme Tím Európy (Mark Streit – 2 min., držanie).
    36:03 Jaroslav Halák (EUR)
     
    37:03
    Kanaďania sa až takmer po minúte presilovej hry dokázali usadiť v útočnom pásme, skúšali to Brent Burns aj Claude Giroux, ďalší gól domácich však zatiaľ neprichádza.
     
    37:26
    John Tavares na vrchole kruhov volil zbytočnú prihrávku na jedného zo svojich spoluhráčov, defenzíva Tímu Európy jeho úmysel prečítala a puk je za Corey Crawfordom.
     
    38:03
    Kanaďanom sa túto presilovú hru nepodarilo využiť a dá sa povedať, že si ani nevytvorili nejakú väčšiu gólovú príležitosť.
     
    39:10
    Vylúčenie v tíme Tím Európy (Zdeno Chára – 2 min., držanie).
     
    39:40
    Ako prvý z Kanaďanov sa v tejto presilovej hre odhodlal Drew Doughty. Jeho projektil však vyhnal domácich z útočného pásma.
     
    39:57
    Kanaďania sa pri snahe dostať sa do útočného pásma previnili zakázaným uvoľnením.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Skončila sa aj druhá dvadsaťminútovka zaujímavého stretnutia medzi výberom Kanady a Tímom Európy. V nej sa síce najskôr podarilo znížiť Mariánovi Hossovi, následne však dvojgólové vedenie na stranu domácich po nešťastnom momente Romana Josiho prinavrátil Jonathan Toews. Kanaďania nielenže vedú po dvoch tretinách 3:1, ale v úvode tej tretej budú navyše dohrávať presilovku pri vylúčení Zdena Cháru.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:17
    Sidney Crosby si prebral puk po spätnej prihrávke O'Reillyho, Jaroslav Halák jeho pokus vytlačil na ochrannú sieť.
     
    40:40
    Od modrej čiary to dvakrát skúšal Steven Stamkos, ani jeden z jeho pokusov však k úspechu neviedol.
     
    41:25
    Dnes snáď po prvý raz v zápase to vyskúšal aj Marián Gáborík a vybojoval aspoň vhadzovanie pred Coreym Crawfordom.
     
    41:37
    Anže Kopitar sa pokúsil prekvapiť Crawforda, nevyšlo mu to.
     
    42:02
    Európania sa snažia napádať obrancov Kanady už pri rozohrávke z ich obranného pásma a spôsobiť tak domácim problémy.
     
    42:42
    Nino Niederreiter to opäť namieril len do dobre postaveného Crawforda.
     
    43:23
    Luca Sbisa z medzikružia mieril na vyrážačku kanadského gólmana.
     
    44:24
    Pierre-Édouard Bellemare dostal skvelú prihrávku od Tobiasa Riedera spoza brány, jeho pokus však mieril tesne vedľa.
     
    44:33
    Zdeno Chára sa presnul pred kanadské bránkovisko a svojou aktivitou vybojoval vhadzovanie v útočnom pásme.
     
    44:57
    Corey Perry úplne sám pred Jaroslavom Halákom trestuhodne zaváhal!
     
    45:02
    Postavenie mimo hry Tímu Európy a v ňom Marián Gáborík.
    45:02 Pierre-Édouard Bellemare (EUR)
     
    45:32
    Vylúčenie v tíme Kanada (Alex Pietrangelo – 2 min., krosček).
     
    45:45
    Thomas Vanek najskôr napálil korčule jedného z Kanaďanov a následne vyhnal svoj tím z útočného pásma.
     
    46:39
    Marián Gáborík posielal puk z pravého kruhu na stred, jeho prihrávku však vystihli Kanaďania a všetko vyriešili.
     
    47:01
    Tím Európy sa vo vlastnej presilovke previnil zakázaným uvoľnením, a tak sa hra presunie pred Jaroslava Haláka.
     
    47:50
    Mužstvu Ralpha Kruegera táto presilová hra vôbec nevyšla, často si v útočnom pásme ani nedokázali prihrať.
     
    48:37
    Marc-Édouard Vlasic to skúšal propagačným pokusom, ten však mieril mimo.
     
    49:06
    V týchto chvíľach sú spolu na ľade Gáborík, Hossa a Kopitar a Coreyho Crawforda už niekoľkokrát nebezpečnej ohrozili.
     
    49:56
    Anže Kopitar len nahodil puk na kanadskú bránu, Crawford ho skryl vo svojej rukavici. Pokračovať budeme po reklamnej pauze.
     
    50:07
    Vylúčenie v tíme Tím Európy (Zdeno Chára – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou).
     
    50:13
    Od modrej strieľal Brent Burns, puk sa dostal k Joeovi Thorntonovi a Jaroslav Halák neuveriteľným spôsobom chytá!
     
    50:52
    Európanom sa teraz darilo narúšať kombináciu Kanady, Andrej Sekera napokon puk dostal až na kanadskú striedačku.
     
    51:16
    John Tavares pálil z pravej strany veľmi nepresne, následný pokus Drewa Doughtyho kryje vo svojich chráničoch Jaroslav Halák.
     
    51:35
    Frans Nielsen sa teraz nezachoval vôbec tímovo, keď v situácii 3 na 2 neprihral ani jednému zo svojich spoluhráčov a bránu Coreyho Crawforda absolútne netrafil.
     
    51:55
    Brent Burns vypálil projektil od modrej čiary, ktorý pristál v rukavici Jara Haláka.
     
    52:20
    Opäť to niekoľkokrát skúšal Brent Burns, po ňom aj Sidney Crosby. Tím Európy však stále drží nad vodou skvelý slovenský gólman.
     
    52:26
    Po ďalšej reklamnej prestávke sa vhadzovalo pred Coreym Crawfordom.
     
    52:42
    Hra je opäť prerušená po zásahu Haláka proti pokusu Coreyho Perryho.
     
    52:55
    Sidney Crosby to skúšal podobne ako Marián Hossa pri prvom góle Tímu Európy z takmer mŕtveho uhla, Halák bol opäť pripravený.
     
    53:50
    Európania majú teraz veľký problém dostať sa s pukom z vlastnej obrannej tretiny. Neúspešne to skúšali Josi s Draisaitlom.
     
    54:58
    Problémy Tímu Európy v rozohrávke pokračovali, až Andrej Sekera poslal puk na zakázané uvoľnenie.
     
    55:12
    Marián Gáborík s Anžem Kopitarom boli pri prechode útočnej modrej čiary rýchlejší ako Marián Hossa s pukom na hokejke. Píska sa ofsajd a nasleduje reklamná prestávka.
     
    55:24
    Roman Josi sa sympaticky predral po ľavej strane, jeho spätná prihrávka na Mariána Hossu neprešla.
     
    55:44
    Josi pokračuje vo svojej aktivite. Strela švajčiarskeho beka ale mierila len na zadný mantinel.
     
    56:39
    Corey Crawford bol pozorný aj pri strele Fransa Nielsena do jeho chráničov.
     
    57:07
    Tomáš Tatar dobiedzal na defenzívu Kanady a svojou aktivitou vybojoval vhadzovanie pred Crawfordom.
     
    57:26
    Vylúčenie v tíme Kanada (Brad Marchand – 2 min.).
    Vylúčenie v tíme Tím Európy (Pierre-Édouard Bellemare – 2 min.).
     
    57:33
    Kanada dala gól!
    Tak a o víťazovi zápasu je definitívne rozhodnuté. Kanaďania dokázali vyvinúť tlak pred Jaroslavom Halákom a štvrtý gól pre svoj tím z toho vyťažil Logan Couture. Asistencie: Jonathan Toews, Marc-Édouard Vlasic .
    57:33 Logan Couture (CAN) - 4:1
     
    58:39
    Christian Ehrhoff na útočnom výlete nevyzrel na Coreyho Crawforda.
     
    59:01
    Na začiatku poslednej minúty stretnutia to skúšal Andrej Sekera, Corey Crawford hru neprerušil.
     
    59:38
    Tomáš Tatar prepustil puk Andrejovi Sekerovi, ten ale tentokrát bránu Kanady netrafil.
     
    Koniec zápasu.
     
    Víťazom základnej skupiny A na Svetovom pohári v hokeji 2016 sa stala domáca reprezentácia Kanady. Rozhodlo o tom jej víťazstvo nad Výberom Európy v pomere 4:1. V poslednej tretine ešte pri hre 4 na 4 skóre zápasu uzavrel Logan Couture. Tento výsledok znamená, že Tím Európy sa v semifinále turnaja stretne so Švédskom. Ja sa s vami nateraz lúčim. Ak sa chystáte spať, prajem vám dobrú noc, všetkým ostatným želám príjemný štvrtok! (04:39:46)

    Jakub Kocourek

    Góly a asistencie: 5. Crosby (Bouwmeester), 20. Toews (Duchene), 35. Toews (Couture), 58. Couture (Toews, Vlasic) – 25. Hossa (Kopitar, Ehrhoff)


    Kanada: Crawford (Holtby) – Burns, Vlasic, Doughty, Muzzin, Bouwmeester, Pietrangelo – Bergeron, Crosby (C), Marchand – Stamkos, C. Giroux, Tavares – Perry, Toews, Couture – Duchene, O'Reilly, Thornton.
    Tím Európy: Halák (Grubauer) – Chára, Sekera, Josi, Ehrhoff, Streit, Sbisa – Hossa, Kopitar (C), Tatar – Zuccarello, Nielsen, Gáborík – Niederreiter, Draisaitl, Rieder – Hansen, Bellemare, Vanek.