La Coruña – Barcelona 0:8 (kon.) | Valencia – Eibar 4:0 (kon.) | Gijón – Sevilla 2:1 (kon.)
Bilbao – Atlético Madrid 0:1 (kon.) | Malaga – Rayo Vallecano 1:1 (kon.) | Real Madrid – Villarreal 3:0 (kon.)
koniec
Athletic Club Bilbao
0:1 (0:1)
Atlético Madrid
Streda 20.04.2016, 20:45 • San Mamés Barria (Bilbao) • Španielska LaLiga • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Vitajte v Bilbau, kde sa madridské Atlético v rámci 34. kola Primera División môže po prvýkrát v sezóne posunúť do čela ligy!

    Tabuľkové postavenie:

    5. Bilbao: 16 – 6 – 11; skóre 51:40; body 54
    2. Atlético: 24 – 4 – 5; skóre 57:16; body 76

    Forma:

    Bilbao: P – R – P – V – V – V
    Atlético: P – V – P – V – V – V

    Bilbao aj v aktuálnom ročníku plní predsezónne predpoklady a pohybuje sa v rámci hornej šestky ligovej tabuľky. Momentálne stráca na miesta, garantujúce účasť v ďalšej edícii Ligy majstrov, šesť bodov, no v snahe zmazať toto manko ho čaká enormne ťažká prekážka.
    Athletic je v ostatných týždňoch dobre naložený, z minulých ôsmich duelov La Ligy nevyhral len dva (po jednej remíze a prehre). Baskovia naposledy vyhrali na pôde výborne brániacej Málagy (1:0). Hostia pritom hrali bez svojho najlepšieho kanoniera – Aritza Aduriza (17 gólov).

    O tri viacej má na svojom konte francúzsky ťahúň Madridčanov – Antoine Griezmann. Bývalý hráč Sociedadu bol ústrednou postavou doposiaľ najväčšieho úspechu Atlética v tejto sezóne – štvrťfinálového postupu v Lige majstrov cez Barcelonu (1:2 a 2:0).
    Menej slávny klub z Madridu sa cez víkend nenechal uspať a na európsky triumf nadviazal jednoznačnou výhrou nad Granadou (3:0). Vďaka ďalšiemu zaváhaniu Barcelony sa tak môže vôbec po prvýkrát v sezóne posunúť do čela ligového pelotónu.
    Los Colchoneros z ostatných ôsmich ligových zápasov nevyhrali jediný!
     
    Úvodné zostavy:

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz (C) – de Marcos, Bóveda, Etxeita, Balenziaga – San José, Etxebarria – Susaeta, Raúl García, Muniain – Viguera.
    Náhradníci: Herrerín – G. Elustondo, Gurpegi, Iturraspe, Lekue, M. Rico, I. Williams.

    Atlético Madrid: Oblak – Torres Juanfran, Savić, Godín (C), Luís – Ñíguez, Augusto Fernández, Partey, Koke – Griezmann, F. Torres.
    Náhradníci: Moyà – Ferreira-Carrasco, Gámez, Hernández, Kranevitter, Vietto, Á. Correa.

    Rozhodca: Juan Martínez Munuera – D. Barbero, D. Canales – E. García.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Zápas na San Mamés práve odštartoval. Hostí čaká neľahká úloha. Pokiaľ chcú snívať svoj majstrovský sen, potrebujú dnes bodovať naplno.
     
    2
    Madridčania tomu od úvodného výkopu prispôsobujú svoju hru a tlačia sa dopredu. Savičov nákop ale neslávil úspech.
     
    3
    Atlético síce hrá s loptou na kopačkách, no duel zatiaľ postráda tempo, čomu nepomáha ani komorná atmosféra na San Mamés.
     
    4
    Už po niekoľkýkrát si zahral hosťujúci gólman Jan Oblak, ktorý pomáha druhému celku ligovej tabuľky Primera División s rozohrávkou.
     
    5
    Až teraz začalo kombinovať i domáce mužstvo, aj to nie nadlho. Etxebarria v strede ihriska stratil loptu v súboji s Augustom Fernándezom.
     
    6
    Saúl nakopol loptu dopredu a takmer sa k nej ešte pred domácim gólmanom Iraizozom dostal Torres, ktorému chýbalo poldruha metra.
     
    7
    Bilbao sa snažilo presadiť v pravom rohu hracej plochy, no so Susaetom sa zdarne vysporiadal brániaci Filipe Luis.
     
    8
    Réžia si ešte raz vybrala moment, kedy Gorka Iraizoz na hrane veľkého vápna zachránil pred Torresom. Kapitán Baskov možno zahral rukou mimo šestnástky.
     
    9
    Okrem Torresa naňho tlačil i brániaci Etxeita, Juan Martínez Munuera nemal na situáciu práve najlepší výhľad.
     
    10
    Prví vystrelili medzi tri žrde doposiaľ pasívnejší domáci. Munianin zakončil z dvadsiatich metrov priamo do stredu brány.
     
    11
    Obrovská nepríjemnosť pre madridské Atlético a to nielen z hľadiska dnešného duelu. S boľavou grimasou a zrejme svalovým zranením opúšťa trávnik kapitán a líder defenzívy majstra spred dvoch rokov – Diego Godín. Nahradí ho francúzsky zadák Lucas Hernández.
     
    13
    Domáci sa po Susaetovej aktivite domáhajú rohového kopu, no Stefan Savič podľa arbitra Martíneza Munueru loptu netečoval.
     
    15
    Domáci si museli dať pozor na center do šestnástky z pravej útočnej strany Atlética. Juanfranov center odpratal Bóveda.
     
    16
    Zaujímavý Kokeho center z ľavej strany nachádzal na hrote Fernanda Torresa. El Niňovi chýbal necelý meter, aby mohol zakončiť.
     
    17
    Iker Muniain na ľavej strane vycvičil Saviča, aby následne hľadal pred bránkou Elustonda, ktorý ale v kritickom priestore chýbal.
     
    18
    Raúl García udržal v rohu ihriska loptu pre Bilbao. Po Filipeho defenzívnom zákrok budú domáci vhadzovať. Stále ďaleko od Oblaka.
     
    20
    Lucas Hernández s prvou defenzívnou prácou v dueli. Na ľavej strane musel vystúpiť proti Susaetovmu centru, Francúz to zvládol.
     
    21
    Bilbao sa rozohrávkou práve nezaskvelo, no po páde Raúla Garcíu sa dožadovalo pokutového kopu. Munuera púšťa hru ďalej.
     
    23
    Iker Muniain bol faulovaný na ľavom kraji šestnástky hosťujúceho celku. Gólmanovi Oblakovi zavaril faulujúci Partey.
     
    24
    Loptu si postavil Etxebarria, ktorý rozohral z približne dvadsiatich metrov. Nepodarený strelecký pokus smeroval poldruha metra nad bránku.
    24.
     
    26
    Madridčania poriadne podkúrili v šestnástke domáceho celku, finálny center smeroval na Parteya, ktorý sa dopustil tentokrát útočného faulu.
     
    28
    Zatiaľ sledujeme hlboko podpriemerné a nudné stretnutie. Jedna z najslabších polhodín aktuálneho ročníka La Ligy.
     
    29
    Bilbao sa tlačí dopredu aspoň prostredníctvom rohových kopov. Ďalší v súboji s Filipem Luisom vybojoval Markel Susaeta.
     
    30
    Ani jedna strana sa ale po štandardnej situácii zatiaľ nepresadila. Z pokoja bude znovu rozohrávať gólman Jan Oblak.
     
    31
    Bilbao dobýjalo nie práve najistejšiu defenzívu Madridčanov, ktorým chýba zranený Diego Godí. Savič s Hernándezom napokon požiar uhasili.
     
    32
    Aj druhá strela medzi tri žrde v dnešnom stretnutí vzišla z domácej iniciatívy. Muniainov center zakončil hlavičkou do stredu Viguera.
     
    34
    Tretí rohový kop Bilbaa v stretnutí znovu len ľahkou malinou pre Jana Oblaka. Slovinský strážca svätyne poľahky stiahol loptu zo vzduchu.
     
    36
    Tak, úvodné dejstvo na San Mamés ponúka fortunaligové tempo... Nič nenasvedčuje tomu, že tímy hrajú o pohárovú Európu, respektíve titul.
    Fernando Torres (ATM) - 0:1
     
    38
    Atlético dalo gól!
    Barcelonský prenasledovateľ a druhý klub z Madridu prezentoval, prečo sa netají majstrovskými ambíciami. Hostia udreli z prvého mini-náznaku v inak katastrofálnom úvodnom dejstve na San Mamés. Driemoty priaznivcov prerušila akcia Atlética na pravej strane, kde Juanfran prihral pod seba na Griezmanna. Francúzsky mág dokonale načasoval svoj center z dvadsiatich metrov, odkiaľ expedoval loptu priamo na hlavu FERNANDA TORRESA. El Niňo nezaváhal a dokonalou hlavičkou upratal loptu do ľavého dolného rohu Iraizozovej svätyne. Kapitán Baskov nemal proti Torresovmu pokusu z desiatich metrov nárok.
     
    40
    Obrovský rozruch na San Mamés, kde mohli hostia zdvojnásobiť svoje vedenie, no Juan Martínez Munuera ich okradol o zrejme regulérny gól. Štandardná situácia z pravej strany prinútila vyštartovať z bránkovej čiary gólmana Iraizoza, ktorý sa zrazil s jedným zo svojich vlastných spoluhráčov. Lopta mu po dopade vypadla z rúk a Partey ju dokázal dopraviť do siete. Krátko pred prekročením bránkovej čiary ale prišiel hvizd hlavného arbitra, ktorý prerušil hru kvôli ležiacemu Iraizozovi. Ten nebol zranený v oblasti hlavy a zrazil sa s vlastným spoluhráčom. Gól teda mal platiť!
     
    42
    Situácia samozrejme vzbudila veľa vášni. Angažovala sa predovšetkým dvojica Bóveda a Fernando Torres.
    42.
     
    44
    Madridčania sa snažia upokojiť záver úvodného dejstva a postrážiť si tesný náskok. Nadstatovať budeme ešte dve minútky.
     
    45+1
    Atlético dohráva úvodné dejstvo v maximálnom pokoji a do kabín tak zrejme pôjdeme za daného stavu 0:1.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvé dejstvo na San Mamés ponúklo hlboký futbalový podpriemer. Z prvej príležitosti v dueli sa hosťom podarilo otvoriť skóre, keď dokonale zafungovala kooperácia Griezmanna a Torresa. Atlético mohlo ešte zdvojnásobiť svoje vedenie, no Martínez Munuera chybne neuznal Parteyovu trefu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Óscar de Marcos našprintoval do šestnástky Madridčanov, odkiaľ nepresne hľadal hlavu uvoľňujúceho sa Elustonda.
     
    48
    Savič na bližšej tyči predĺžil Kokeho center od rohovej zástavky na Saúla, ktorý sa len veľmi tesne nepresadil v súboji s Bôvedom.
     
    49
    Partey s katastrofálnou koncovkou z hranice šestnástky, ktorá sa takmer transformovala v prihrávku na Griezmanna.
     
    51
    Kuriózna situácia pri postrannej čiare, kde Muniain chytil lotpu do rúk ešte pred jej opustením hracej plochy, arbiter púšťa hru.
     
    52
    Fernando Torres na ľavej strane šestnástky neprešiel cez Susaetu, no vybojoval pre vedúce mužstvo aspoň rohový kop.
     
    53
    Kokeho center ale našiel presne iba náruč nachystaného Iraizoza, ktorý navyše nebol nikým atakovaný.
    53.
     
    54
    Etxebarria natiahol z dvadsiatich metrov k dostatočne prudkej rane, tá ale nanešťastie pre Bilbao smerovala iba do stredu bránky.
     
    56
    Etxebarria dlhým nákopom hľadal na hrote Vigueru, čo sa mu i podarilo, no ten hlavou loptu iba zľahka posunul do Oblakových rúk.
     
    58
    Diego Simeone sa pokúsi oživiť hru svojho mužstva. Pri postrannej čiare sa už prezlieka Carrasco, ktorý by mohol nahradiť Torresa.
     
    59
    Ešte predtým ale striedajú domáci, konkrétne sa na pľac dostavil Iňaki Williams. Miesto mu prenechal krídelník Iker Muniain.
     
    62
    Zaujímavý ťah Diega SImeoneho, ktorý sťahuje z ihriska Thomasa Parteya a za priaznivého stavu posiela na trávnik ďalšieho ovenzívneho hráča – Carrasca.
     
    63
    Óscar de Marcos síce nedokázal odcentrovať z pravej strany do vápna, no vďaka Luisovmu teču získal rohový kop.
     
    64
    Athletic ich dnes ale zahráva veľmi laxne, Oblak poľahky stiahol loptu zo vzduchu. Do konca ešte polhodinka futbalu.
     
    65
    Dobrý center od rohovej zástavky nachádzal v šestnástke Saviča, no ešte pred ním odpratal loptu vracajúci sa útočník Viguera.
     
    66
    Stopér domáceho celku Etxeita opustil pažiť nemého San Mamés. Nahradil ho o niečo ofenzívnejšie ladený Ander Iturraspe.
     
    68
    Exkluzívny zákrok defenzívneho psa Bóvedu si zaslúži potlesk. Stopér domáceho celku absolútne elegantne vypichol loptu unikajúcemu Griezmannovi, ktorého následne odstavil telom.
     
    70
    Óscar de Marcos sa pokúsil zaskočiť defenzívu hostí pohotovým centrom z prvej, ktorý len tesne nenašiel Vigueru.
     
    72
    Zaujímavá konfrontácia medzi Saúlom a Raúlom Garcíom, Po osobnom strete a následnej slovnej výmene sa dohodli.
     
    73
    Markel Susaeta má dnes toho plné zuby a opúšťa trávnik, kde okamžite ľadujú jeho kolerno. Na trávniku už behá i Lekue.
     
    75
    Bilbao akoby sa začalo chystať na záverečný nápor v snahe vyrovnať. Baskovia sa vyťahujú vyššie a vyššie.
     
    76
    Domáci znovu nechali všetku ofenzívnu iniciatívu na Óscarovi de Marcosovi, ktorí teraz pumpuje domácich priaznivcov na San Mamés.
     
    77
    Ďalšia štandardka nasledovala po Lekueho rohovom kope, ktorý sa podarilo vyrišeiť borcom pred bránkou Los Colchoneros.
     
    78
    Bilbaoi poriadne uťahuje slučku okolo krku hostí. Madridčania znovu potrebujú Simeoneho triky v snahe sa upokojiť.
     
    79
    Narušiť sa ho snaží Bilbao, ktoré sa dostáva do akéhosi záverečného náporu. Do Oblakovej šestnástky ale stále lieta málo lôpt.
     
    80
    Uvidíme, či niečo zmení Williamsova aktivita na pravej strane, kde vybojoval ďalší roh pre Athletic. Ten ich rozohrával už dvojnásobok hodnoty hostí.
     
    81
    A nutné je dodať, že Baskovia znovu neprekvapili. Priam až neuvertieľný je fakt, že i na začiatku záverečnej desaťminútovky hráme bez kariet.
     
    82
    Madridčania šikovne držia loptu a smerujú za vytúženými troma bodmi. Pokiaľ sa fanúšikovia nechajú strhnúť, mohlo by to byť ešte zaujímavé.
     
    84
    Zakopnutými loptami v rohu ihriska hostí to ale nepôjde. Bilbao sa takto kráti o drahocenný čas, ktorý bude ešte chýbať.
     
    85
    Madridské Atlético mohlo definitívne rozhodnúť o osude sledovaného stretnutia, no Yannicka Ferreiru-Carrasca vychytal fantastickým zákrokom Gorka Iraizoz. Center z ľavej strany znovu expedoval Antoine Griezmann, ktorý na pravej strane šestnástky videl voľného Belgičana. Carrasco si sklepol loptu šikovne do pohybu, čím oklamal Iturraspeho. Loptu si následne naviedol na ľavačku, ktorou zamieril do pravého dolného rohu baskickej bránky. Kapitán domáceho celku ale pohotovou robinsonádou vyrazil do strany a podržal nádej na bodový zisk svojho mužstva.
    85.
     
    87
    Bilbao si podobnú príležitosť za celý priebeh stretnutia nevypracovalo. Atlético dnes bolo asi o ten jeden gól lepšie.
     
    89
    Súhlasí i Simeone, ktorý nervózne pobehuje popred svoju striedačku. K dispozícii má ešte jedno striedanie, ktoré si zrejme nechá na nadstavený čas.
     
    90
    Ten má podľa rozhodcovskej štvorice na čele s Juanom Martínezom Munuerom hodnotu štyroch nadstavených minút.
     
    90+1
    V ich úvode hlavičkoval v náročnej pozícii Lekue, no nadvihnutým oblúčikom nemohol pokoriť gólmana Oblaka.
     
    90+2
    Neprekvapil ho ani spoluhráč Savič, ktorý nebezpečnou malou domov poriadne zatopil Slovincovi. Na druhej strane pre zmenu Griezmannov ofsajd.
     
    90+3
    Atlético veľmi rutinérsky drží loptu v roh ihriska, odkiaľ sa dokonca vykľučkovalo k Carrascovej strele, ktorý z dobrej pozície prestrelil bránku.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
    90+4.
     
    Obe mužstvá z deleného čela tabuľky dnes bodovali naplno. Madridské Atlético sa na svoj zisk nadrelo o čosi viacej, no tri body majú v konečnom dôsledku rovnakú hodnotu. O výhre šampióna spred dvoch rokov v nudnom zápase rozhodol Fernando Torres, ktorý sa v 38. minúte presadil pohotovou a dokonale umiestnenou hlavičkou. Los Colchoneros tak zostanú o skóre za vedúcim katalánskym majstrom. Bilbau sa ešte väčšmi vzďaľuje sen o postupe do Ligy majstrov. (22:41:01)

    Erik Farkaš

    Góly: 38. F. Torres


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:4. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 9:6.
    Athletic Club Bilbao: Iraizoz (C) – de Marcos, Bóveda, Etxeita (66. Iturraspe), Balenziaga – San José, Etxebarria – Susaeta (73. Lekue), Raúl García, Muniain (59. I. Williams) – Viguera.
    Náhradníci: Herrerín – G. Elustondo, Gurpegi, Iturraspe, Lekue, M. Rico, I. Williams.

    Atlético Madrid: Oblak – Torres Juanfran, Savić, Godín (C) (11. Hernández), Luís – Ñíguez, Augusto Fernández, Partey (62. Ferreira-Carrasco), Koke – Griezmann, F. Torres.
    Náhradníci: Moyà – Ferreira-Carrasco, Gámez, Hernández, Kranevitter, Vietto, Á. Correa.

    Rozhodca: Juan Martínez Munuera – D. Barbero, D. Canales – E. García