S. Macedónsko – Island 0:0 (kon.) | Rusko – Azerbajdžan 2:2 (kon.) | Španielsko – Chorvátsko 0:3 (kon.)
Albánsko – Grécko 0:0 (kon.) | Portugalsko – Lichtenštajnsko 4:0 (kon.) | Maďarsko – Izrael 0:0 (kon.)
Írsko – Taliansko 1:4 (kon.) | Nemecko – Faerské ostrovy 4:1 (kon.) | Francúzsko – Škótsko 2:0 (kon.)
koniec
Francúzsko
2:0 (0:0)
Škótsko
cz Štvrtok 24.03.2016, 21:00 • Jean-Bouin • Kvalifikácia na ME U21 • Skupina 3
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Krásný čtvrteční večer všem příznivcům mládežnického fotbalu! Dnes je na programu další kolo kvalifikace o evropský šampionát hráčů U-21 v roce 2017. Společně se podíváme na zápas mezi domácí Francií a hosty ze Skotska. Úvodní výkop je naplánován na 21:00.
     
    Francie

    Domácí celek si ve 3. skupině počíná zatím celkem obstojně a momentálně mu se ziskem 10 bodů patří 2. příčka, pouze jeden bod ztrácí Francie na prozatímního lídra, kterým je mládežnická reprezentace Islandu. Francouzi zatím vyhráli tři z pěti zápasů, jednou odešli pokořeni a jedno jejich kvalifikační utkání skončilo dělbou bodů. K jistotě postupu na šampionát musí obsadit první příčku a tak dnes musí získat tři body, aby v případě výhry Islandu nad Makedonií v boji o první místo neztratili.
     
    Skotsko

    Hostujícímu celku patří ve 3. skupině 4. příčka se ziskem pouhých pěti bodů, na rozdíl od Francie však mají odehrané pouze 4 zápasy a mají tak jedno utkání k dobru. Skotsko zatím ve skupině porazilo pouze Severní Irsko a tak dnes musí naplno bodovat, chce-li si udržet reálnou naději na postup na Euro. Poslední měření sil obou dnešních soupeřů skončilo venkovní výhrou Francie 1:2, tudíž dnes mají Skotové svému soupeři co vracet.
     
    Úvodní sestavy:

    Francie: Didillon – Conte, Kimpembe, Laporte (C), Pavard – Walter – Rabio, Tolisso – Dembele, Haller, Cornet
    Náhradníci: Nardi – Lenglet, Gbamin, Lemar, Jean, Bakayoko, N'Koudou

    Skotsko: Hamilton – Love, McGhee (C), Souttar, Kingsley – King, Slater, Gauld, Nicholson – Henderson, Cummings
    Náhradníci: Henly – Findlay, Hendrie, Christie, Polworth, McBurnie, McKay

    Rozhodčí: Dabanović – Mrgudović, Djikanović (všichni MNE).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    V úvodních minutách jsou na tom lépe reprezentanti Francie, kteří častěji drží míč na svých kopačkách a disponují tak výraznou územní převahou.
     
    4
    Zatím se hraje výhradně ve středu hřiště a po obě pokutová území, bez náznaků střeleckých příležitostí na jedné či druhé straně.
     
    7
    První vážnou šanci si vytvořili fotbalisté Francie! Dembele přesnou přihrávkou směřující za obranu oslovil Hallera, proti němuž včas vyběhl Hamilton a střelu francouzského fotbalisty z hranice velkého vápna vyrazil do bezpečí.
    7. Haller (FRA)
     
    9
    Rohový kop pro Francii.
     
    10
    Exekutorem rohového kopu se stal Dembele, který vzdušný pas posadil na hlavu Tolissa, jehož pokus zblokoval dobře postavený obránce Skotska.
     
    12
    Hra se přenesla do středu hřiště, kde se nedovoleného zákroku dopustil Tolisso, který poslal k zemi Gaulda. Skotský hráč se z trávníku zvedal jen velmi těžce, ale vypadá to, že bude moci dále pokračovat ve hře.
     
    14
    Hosté hrající v růžových dresech pronikli s míčem až před hranici pokutového území, kde však po několika narážečkách o balon přišli.
     
    15
    Skoti znovu dokázali vybojovat balon, když svým soupeřům nedovolili proniknout ani za půlící čáru. Poté se pokusili zahrozit dlouhým nákopem na Hendersona, ten ale v době centru stál v ofsajdu.
     
    16
    Reprezentanti země galského kohouta podnikli ofenzivní tažení, z něhož vytěžili rozehrávku rohového kopu. Obrana Skotů však byla zkonsolidovaná a ubránila se.
     
    18
    Cummings uprostřed hracího pole nedovolenými prostředky atakoval Laporteho a byl mu tak odpískán faul. S míčem tedy budou moci hrát Francouzi.
     
    19
    Hráči v tmavě modrých dresech si nyní přihrávají na vlastní polovině hřiště, vysunutí fotbalisté Skotska se jejich rozehrávku snaží napadat, ale vybojovat balon se jim nedaří.
     
    20
    Francie zahrávala rohový kop. O centr na přední tyč se postaral Dembele, který míč nasměroval na hlavu Rabiota, jehož střelecký pokus se mezi tři tyče nevešel.
     
    22
    Po zisku míče se po levé straně vydal vpřed Cummings a svou individuální akci se rozhodl zakončit střelou, po které byl míč obráncem sražen na roh.
     
    23
    Exekuce nařízeného rohového kopu se ujal Nicholson, jeho nabíhajícím spoluhráčům se ovšem nepodařilo zakončit.
     
    25
    Na opačné straně hřiště zaútočil Tolisso, který podstoupil souboj s obráncem a pro svůj celek vybojoval rohový kop. Ten rozehrál Dembele, ale defenziva skotského mužstva byla zkonsolidovaná a svým soupeřům nedovolila zakončit.
     
    27
    Rémi Walter (Francie) v blízkosti středového kruhu nedovoleným způsobem atakoval Cummingse, kterého podrazil. Hříšník za svůj faul inkasoval žlutou kartu a stal se tak vůbec prvním takto potrestaným hráčem zápasu.
     
    29
    Francouzi měli možnost kopat další roh, čehož náležitě využili. Cornet nadýchaným centrem oslovil nabíhajícího Laporteho, jehož pokus hlavou letící doprostřed brány lapil pozorný Hamilton.
     
    30
    Tolisso dotíral na záda Kingsleyho tak dlouho, až mu byl odpískán nedovolený zákrok. Míč pro Skotsko.
     
    31
    Francouzští fotbalisté si připsali druhou obrovskou šanci! Adresátem přesné přihrávky za obranu byl Dembele, který se dostal do velice výhodné pozice na značce pokutového kopu. Odtud vyslal velmi nebezpečný pokus, který padajícího brankáře Hamiltona musel minimálně pořádně štípnout.
     
    32
    Hráči domácího celku se dostali k odraženému míči a jejich útočná akce tak pokračovala dále. Nakonec byla zakončena další střelou Dembeleho, jehož křižný pokus z hranice šestnáctky se však tentokrát mezi tři tyče nevešel.
     
    35
    Teď se hra docela uklidnila, momentálně probíhá ve středu hracího pole a v držení balonu jsou fotbalisté Francie.
     
    36
    Další velkou příležitost měl Rabiot! Ten se po skvělém centru Dembeleho od rohového praporku propracoval k tvrdému pokusu hlavou. Míč směřoval k pravé tyči a aby jej Hamilton, musel předvést zákrok na zemi!
     
    37
    Francie bude zahrávat další rohový kop.
     
    38
    Míč rovnou do předbrankového prostoru vyslal znovu Dembele, avšak brankáře hostujícího celku nedovoleně atakoval Haller, jemuž tak byl odpískán útočný faul.
     
    40
    Vůbec poprvé v utkání musel zasahovat také Didillon. Na brankáře francouzského výběru mířila rána vyprodukovaná z kopačky Nicholsona, ta však v síti neskončila.
     
    41
    Na pravém křídle se otevřel prostor pro Jasona Cummingse, který toho využil centrem, jenž byl ale velice nepovedený. Míč pokutovým územím totiž pouze proletěl. Příště by to chtělo menší razanci, Jasone.
     
    43
    Aktivní Dembele se vydal vpřed po levé straně a do pokutového území cpal skákavý míč. Obrana Skotů dobře zareagovala a balon razantním způsobem odkopla.
     
    45
    V samotném závěru úvodního poločasu se jako blesk z čistého nebe zjevil za zády skotských obránců Cornet. Proti němu včas vyběhl Hamilton a střelu vyrazil, ale Cornet se poté dostal k dorážce a míč před brankovou čárou musel uklidit do bezpečí jeden z obránců, který skvěle zastoupil vyběhnuvšího brankáře.
    45. Cornet (FRA)
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodní dějství bylo jednoznačně v režii fotbalistů Francie. Domácí výběr disponoval územní převahou a především si vytvořil množství nebezpečných střeleckých pokusů. Ze svých čtyř největších šancí však mladí Francouzi nedokázali proměnit ani jednu. Dalo by se říci, že Hamilton drží čisté konto zázrakem a uhájit ho bude mít po změně stran jistě velmi náročné.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O poločasové přestávce došlo ke střídání v týmu Francie: na hrací plochu už se nevrátil Antoine Conte, místo kterého nastoupil Jean-Philippe Gbamin.
     
    47
    Ryan Gauld (Skotsko) ve vzdušném souboji uprostřed hřiště tvrdým způsobem atakoval Tolissa a naprosto zaslouženě si z rukou hlavního arbitra mohl prohlédnout žlutý kartónek. Příště by se měl podobným faulům raději vyvarovat.
     
    48
    Faulovaný Corentin Tolisso se ze země zvedá jen velmi těžce a po Gauldově zákroku je sice evidentně otřesen, avšak podle všeho bude schopen pokračovat ve hře.
     
    50
    Díky úspěšnému lobu jednoho ze svých spoluhráčů ukázal záda obráncům skotského týmu Haller. Ten už stál tváří Hamiltonovi, avšak brankář hostujícího celku ho bravurně vychytal.
     
    52
    Gólman Skotska byl opět v pracovním vytížení, když jedovatou pumelici Dembeleho vytěsnil na rohový kop.
     
    54
    Nakonec hned dva rohové kopy v krátkém časovém sledu zahrávali Francouzi a po centru z toho druhého se uvnitř pokutového území prodral k zakončení Haller. Ten svůj hlavičkový pokus nasměroval do země, od níž se balon odrazil jen těsně nad horní konstrukci Hamiltonovy svatyně, který s nebezpečným odrazem vůbec nepočítal a míč nad břevno vytěsnil pouze pohledem.
     
    56
    Útočnou akci skotského mužstva zastavil zdviženým praporkem asistent hlavního rozhodčího, který v postavení mimo hru přistihl Hendersona.
     
    57
    Po souboji v šestnáctce jeden z francouzských hráčů zůstal ležet na hřišti a nevypadá to s ním vůbec dobře, hra je mezitím přerušena a jsou k němu přivoláni týmový lékaři.
     
    58
    U postranní čáry se už rozcvičuje Clément Lenglet, zatímco zraněný Aymeric Laporte, kapitán týmu, je ze hřiště odnášen na nosítkách.
     
    59
    Avizované střídání v týmu Francie: Aymeric Laporte skutečně není schopen pokračovat v utkání, nahradí ho tak zmiňovaný Clément Lenglet.
     
    60
    Domácí podnikli útočnou akci po pravé straně, odkud na vzdálenější tyč přilétl centr pro Corneta, jehož střela hlavou byla nepřesná.
     
    62
    Uplynula již více než hodina hry a stav utkání stále zůstává bezbrankový. Aktivita je na straně fotbalistů Francie, kterým se ale ani přes množství šancí nedaří překonat skvěle chytajícího brankáře Hamiltona.
     
    64
    Právě brankář hostujícího celku teď dlouhým nákopem vybídl k rychlému útoku své spoluhráče v poli. Těm se ale balon zachytit nepodařilo a míč se tak ocitl na kopačkách hráčů domácího týmu.
     
    66
    Nyní hra byla několikrát přerušena v důsledku nedovolených zákroků ve středu hřiště.
     
    67
    Reprezentanti Francie oplývající útočnou aktivitou se opět vydali vpřed a po zblokované střele Hallera zahrávali rohový kop. Dembeleho centr jim však ani tentokrát úspěch nepřinesl.
     
    69
    Francie právě vstřelila branku!
    K obrovské radosti Francouzů se domácí tým ujímá vedení! Na pravé straně zaútočil Tolisso, který do pokutového území poslal přihrávku pro SÉBASTIENA HALLERA, který se přibližně na penaltovém puntíku otočil směrem k bráně a balon poslal do její levé části. Úspěšný střelec tak v devětašedesáté minutě otevřel gólový účet zápasu.
    69. Sébastien HALLER - 1:0
     
    70
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Samuel Nicholson, opačným směrem putuje Barrie McKay.
     
    74
    Francie právě vstřelila branku!
    Rozdíl ve skóre je během pěti minut už dvoubrankový! Hamilton si nejprve skvěle poradil s jedovatou střelou Rabiota, po které balon vyrazil před sebe. Z pozice hraničící s ofsajdem pak vybíhal SÉBASTIEN HALLER, jenž se z bezprostřední blízkosti dostal k dorážce, po níž už podruhé dokázal prostřelit brankáře hostujícího mužstva, čímž má zaděláno na hattrick.
    74. Sébastien HALLER - 2:0
     
    76
    Do konce řádné hrací doby zbývá zhruba patnáct minut a fotbalisté hostujícího týmu mají co dělat, aby dokázali dohnat dvoubrankové manko.
     
    77
    Do velmi ostrého úhlu se dostal Cornet, jehož pokus mířící na přední tyč Hamilton vyrazil na roh. O chvíli později znovu vypálil Cornet, tentokrát však mířil nepřesně.
     
    78
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Liam Henderson, na závěrečnou zhruba čtvrthodinu vbíhá do hry Ryan Christie.
     
    81
    Čas se svěřencům trenéra Richarda Sbragii neúprosně krátí a v tuto chvíli je jejich druhým protivníkem.
     
    82
    Kouč hostujícího celku si připravil třetí střídání, kterého z hráčů pošle do hry však zatím zůstává záhadou.
     
    83
    Avizované poslední střídání v týmu Skotsko: z hrací plochy odchází Jason Cummings, nahradí ho Oliver McBurnie.
     
    85
    Haller si na centr nabíhal z ofsajdové pozice, praporek pomezního arbitra tak okamžitě směřoval vzhůru. Výhodu nepřímého volného kopu z vlastní poloviny budou mít Skoté.
     
    86
    Dembele na pravé straně podnikl individuální akci, kterou zakončil nepřesnou křižnou střelou z hranice pokutového území.
     
    88
    Proti Hallerově střele skvěle zasáhl Hamilton, který jedovatý pokus vyrazil před sebe. Za jeho záda sice míč dorazil Rabiot, tomu byl ale následně odmáván ofsajd a gól tedy neplatí.
    88. Haller (FRA)
     
    89
    Poslední střídání také v týmu Francie: ze hřiště odchází Maxwel Cornet, na závěrečné desítky vteřin nastupuje Thomas Lemar.
     
    90+1
    V první nastavené minutě se reprezentanti Francie ještě pokusili zvýraznit svůj náskok. V pokutovém území obdržel přihrávku z levé strany osamocený Haller a svůj pokus nasměroval do konstrukce brány.
    90+1. Haller (FRA)
     
    90+1
    Hlavní arbitr dnešního zápasu Nikola Dabanović nastavil nad rámec řádné hrací doby čtyři minuty.
     
    90+3
    Domácí obléhají pokutové území svých soupeřů, ti proto zaujali defenzivní postavení.
     
    90+4
    Francouzi měli možnost zahrávat rohový kop, míč uvedl do hry Lemar.
     
    90+5
    Fotbalisté francouzského reprezentačního výběru kontrolují míč a vypadá to, že náskok dvou gólů v pohodě uhájí.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Reprezentanti Francie dokázali využít výhodu domácího prostředí a fotbalisty Skotska porazili rozdílem dvou branek. O vítězi utkání rozhodl druhý poločas, v němž padly obě branky. Rozdíl v konečném skóre mohl být ještě výraznější, domácí tým totiž spoustu vyložených šancí nevyužil. (22:56:30)

    Lukáš Jasoněk

    Góly: 69. Haller, 74. Haller

    Karty:   27. Walter (FRA) – 47. Gauld (SCO)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 14:1. Střely mimo: 8:0. Rohy: 13:1. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 11:9.
    Francúzsko: Didillon – Conte (46. Gbamin), Kimpembe, Laporte (C) (59. Lenglet), Pavard – Walter – Rabio, Tolisso – Dembele, Haller, Cornet (89. Lemar)
    Náhradníci: Nardi – Lenglet, Gbamin, Lemar, Jean, Bakayoko, N'Koudou

    Škótsko: Hamilton – Love, McGhee (C), Souttar, Kingsley – King, Slater, Gauld, Nicholson (70. McKay) – Henderson (78. Christie), Cummings (83. McBurnie)
    Náhradníci: Henly – Findlay, Hendrie, Christie, Polworth, McBurnie, McKay

    Rozhodca: Dabanović – Mrgudović, Djikanović (všichni MNE)