Chelsea – Amsterdam 1:0 (kon.)
koniec
Chelsea FC
1:0 (1:0)
Ajax Amsterdam
cz Utorok 15.03.2016, 17:00 • Chelsea Football Club Training Ground, Surrey • UEFA Youth League • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu ze čtvrtfinále UEFA Youth League. Utkání začíná v 17:00.
     
    CHELSEA FC

    Domácí celek a obhájce loňského titulu se v rámci UEFA Youth League nejprve ocitl ve skupině G, kde narazil na Dynamo Kyjev, FC Porto a Maccabi Tel Aviv. Podle očekávání se Chelsea tuto skupinu podařilo vyhrát a bez jediné porážky tak postoupila do osmifinále. V tom londýnský klub narazil na španělskou Valencii a postoupil až díky penaltovému rozstřelu. Postup Chelsea byl ale hodně kontroverzní, neboť během pokutových kopů nebyl Valencii uznán jasný gól a právě díky tomuto pochybení rozhodčích se do dnešního semifinále dostali mladíci z Londýna.

    Letošní zápasy v UEFA Youth League

    Osmifinále

    23.2.2016 Chelsea – Valencia 2:1 pen.

    Skupina G

    9.12.2015 Chelsea – Porto 0:0
    24.11.2015 M. Tel Aviv – Chelsea 0:4
    4.11.2015 Chelsea – Dyn. Kyjev 3:1
    20.10.2015 Dyn. Kyjev – Chelsea 0:2
    29.9.2015 Porto – Chelsea 3:3
    16.9.2015 Chelsea – M. Tel Aviv 3:0
     
    AJAX AMSTERDAM

    Na rozdíl od Chelsea hráli Ajaxu Amsterdam hlavní část UEFA Youth League, ve které se utkávají mistři jednotlivých zemí, a do dnešního osmifinále se dostali přes Schalke, Spartak Moskva, Sevillu a Lyon. Hráči vyhlášené akademie dosud také neokusili hořkost porážky a do dnešního souboje se tak dostali s bilancí šesti vítězství. Skóre 16:4 navíc budí hrůzu a Chelsea ta rozhodně nečeká nic jednoduchého.

    Letošní zápasy v UEFA Youth League

    Osmifinále

    24.2.2016 Lyon – Ajax 0:3

    1/16-finále

    9.2.2016 Ajax – Sevilla 3:1

    Hlavní část

    25.11.2015 Ajax – Spartak Moskva 2:1
    4.11.2015 Spartak Moskva – Ajax 0:3

    21.10.2015 Ajax – Schalke 2:0
    30.9.2015 Schalke – Ajax 2:3
     
    Úvodní sestavy:

    Chelsea FC: Collins – Sterling, Tomori, Clarke-Salter, Da Silva – Mukhtar, Colkett (C) – Palmer – Maddox, Abraham, Scott
    Náhradníci: Baxter – Chalobah, Grant, Quintero, Christie-Davies, Sammut, Ugbo

    Ajax Amsterdam: Groothuizen – Matusiwa, de Ligt, Eiting, Dankerlui – van de Beek, El Mahdioui, Nouri (C) – Černý, Walian, Dekker
    Náhradníci: de Lange – Bergsma, Blöte, Bakboord, Sierhuis, Nunnely, Kluivert

    Rozhodčí: Orel Grinfeld – Roy Hassan, Mahmud Mahagna (vš. ISR).
     
    Příjemný úterní podvečer! Jako taková malá ochutnávka před večerní Ligou mistrů je tady UEFA Youth League a čtvrtfinálové utkání mezi Chelsea a Ajaxem. V sestavě nizozemského celku se objeví i Václav Černý a český fanoušek si tak jistě přijde na své. Přeji ničím nerušený fotbalový zážitek!
     
    Hráči obou celků nastupují na hrací plochu. V čele jde samozřejmě hlavní rozhodčí dnešního zápasu Orel Grinfeld, který je, stejně jako jeho dva kolegové asistenti, z Izraele.
     
    Hráči se pozdravili, kapitáni se zúčastnili předzápasového losu a vše je tedy připraveno k úvodnímu výkopu zápasu!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop zápasu obstarali hostující hráči Ajaxu a po okamžitém dlouhém nákopu vybojovali rohový kop. Ten však na přední tyči odvrátila defenzíva anglického celku.
     
    2
    Ajax se prodíral do pokutového území, ale Václav Černý si počínal až příliš důrazně a je mu odpískán faul. Úvodní vteřiny zápasu patří hostům.
     
    3
    Pomocí tří po sobě jdoucích vhazování se Chelsea dostala na útočnou polovinu, avšak nyní už jsou u míče znovu hráči nizozemského týmu, kteří kombinují ve středu hřiště.
     
    4
    Aktivní napadání hostů dělá domácím velké problémy a Chelsea se jen zbavuje míče dlouhým nákopem, který končí až u brankáře Groothuizena.
     
    5
    Hosté si nerozuměli na útočné polovině, ale Maddoxovi hned prvním kontaktem odskočil míč. I přesto se londýnský klub dostává do kombinace.
     
    6
    Chelsea si vypracovala svůj první rohový kop zápasu. Palmer odcentroval přesně k volnému Clarke-Salterovi, jenž však ukvapeným zakončením minul bránu.
     
    7
    Tohle mohla být obrovská šance! Dekkerovi se podařilo vysunout Václava Černého, který si sběhl více do středu, ale sólový únik si pokazil prvním dotykem.
     
    8
    Palmer nejprve protáhl hostujícího brankáře a po následném rohu se k zakončení dostal Tomori! On ani následnou ranou Abraham ale blokující obránce Ajaxu neprostřelil!
    8. První skrumáž před brankou Ajaxu Amsterdam
     
    10
    Po krátkém ošetření hostujícího hráče se pokračuje ve hře. Míč se momentálně pohybuje na polovině Ajaxu, ale Chelsea se zatím nemůže dostat k míči.
     
    11
    Domácí hráči se pokoušejí napadat kombinaci hostujícího celku, ale ten si zatím počíná velmi obezřetně.
     
    12
    Matthijs de Ligt musí být ošetřen a byl vykázán mimo hrací plochu. Nyní tedy Ajax bude hrát v oslabení a bez jednoho ze svých stoperů.
     
    14
    Chelsea už několik desítek vteřin kombinuje na polovině soupeře a Matthijsi de Ligtovi stále nebyl povolen vstup na trávník. Tohle jsou nepříjemné chvilky pro defenzívu Ajaxu.
     
    15
    Nizozemský celek se bez větších potíží ubránil a de Ligt je konečně zpátky na své pozici. Ajax navíc může zaútočit a vyváží hru daleko od své brány.
     
    16
    Hra nám v posledních chvílích nenabízí moc povedených akcí. Oba týmy se snaží především bránit a činí tak prakticky bezchybně.
     
    18
    Chelsea zdárně čelila rohovému kopu soupeře, ale po následné chybné rozehrávce se na Baxtera už už řítil Václav Černý. Českého mladíčka ale včas zastavil domácí stoper Tomori.
     
    19
    Domácí se dostali k míči, ale následný pokus o vysunutí Maddoxe končí neúspěchem. Maddox si totiž nepohlídal své postavení a je usvědčen z celkem jasného ofsajdu.
     
    20
    Hráči londýnského klubu zvýšili aktivitu a znovu se pokoušeli napadat rozehrávku Ajaxu. Defenzíva hostujícího týmu si ale stále počíná velmi pozorně.
     
    21
    Po faulu Colketta a následné rozehrávce Ajaxu je máván i pískán další ofsajd. Tentokrát se v něm nacházel Gino Dekker.
     
    22
    Na konci 22. minuty vypadala ofenzivní akce Ajaxu hodně nadějně. Nakonec ale byla zpomalena a vracející se hráči Chelsea celou situaci zvládli ubránit.
     
    23
    Podruhé během pár desítek vteřin se k centru z levé strany dostal Dekker. Podruhé ale našel jen hlavu jednoho z defenzivních hráčů Chelsea.
     
    25
    Je tady první žlutá karta zápasu! Palmer převzal míč na vlastní polovině a mohl se řítit do nadějné šance. Ještě před půlící čárou ho však k zemi poslal Azor Matusiwa (AJA), jenž je napomenut.
     
    26
    Faulem se pro změnu provinili domácí hráči, avšak ani Ajax po rozehrání volného kopu nevymyslel nic, s čím by měla obrana Chelsea problémy.
     
    27
    Hosté mohli jít do vedení! Talentovaný český útočník Václav Černý se po krásném obloučku zjevil sám na levé straně pokutového území, ale tvrdou ranou trefil jen připraveného Collinse!
    27. Obrovská šance Václava Černého
     
    29
    Ajax je v posledních minutách o něco lepším týmem a nepouští domácí celek hlouběji na vlastní polovinu. Napadající hráči Chelsea běhají prakticky zbytečně.
     
    30
    Rychlý ofenzivní výpad Ajaxu po levé straně byl zastaven Tomorim. Hosté ale zůstanou u míče, neboť pár metrů od rohového praporku budou vhazovat.
     
    31
    Matusiwa měl na své straně velké problémy s pronikajícím hráčem Chelsea a nakonec mu dovolil odcentrovat. Přízemní míč však pouze prolétl pokutovým územím.
     
    32
    Hostující brankář Groothuizen si poradil s malou domů i s napadajícím Abrahamem. Následný odkop ale nebyl zrovna ideální.
     
    34
    Ajax je především po levé straně velmi nebezpečný a znovu přes tuto stranu dokázal odcentrovat do pokutového území. Wallian ale hlavičkoval v záklonu a míč pak obloučkem doletěl pouze do Collinsových rukavic.
     
    35
    Ani jednomu z týmů se nyní nepodařil přechod do útočné fáze. Nepřesná finální přihrávka hostujícího týmu končí znovu jen u Collinse.
     
    36
    Maddox si na pravé straně pohrál s Dankerluiem, avšak po několika dalších metrech narazil na dalšího hráče Ajaxu, jenž míč zakopl do autu.
     
    38
    Abdelhak Nouri měl hodně prostoru ve středu hřiště a mohl postupovat do otevřenější obrany. Za ruční brzdu zatáhl Kasey Palmer (CHE) a právě on je potrestán žlutou kartou.
     
    39
    Ajax se v posledních desítkách vteřin ne a ne prodrat do útoku. Chelsea nyní má kontrolu nad míčem a napadáním soupeři způsobuje potíže.
     
    40
    Nyní ale Ajax předvedl svou sílu, kterou má v bleskových protiútocích. Další Dekkerův centr z levé strany propadl až k Nourimu, který okamžitě střílel. Těžké zakončení postrádalo přesnost a míč skončil pár metrů vedle brány.
     
    41
    Další ofenzivní výpad táhli hosté přes Waliana, avšak ten si míč příliš předkopl a o zbytek se postaral obránce Chelsea, jenž kulatý nesmysl doprovodil za brankovou čáru.
     
    43
    Rychlý přechod do útoku předvedla i domácí Chelsea. Maddox se prodral k centru, avšak nadýchaný míč z jeho kopačky si ve vzduchu stáhl Groothuizen.
     
    44
    Chelsea právě vstřelila branku!
    Blesková akce domácích a londýnský klub jde v závěru poločasu do vedení! Palmer byl faulován ve středu hřiště, bleskově ale rozehrál a poté sám roztáhl útok na volného KYLEA SCOTTA, jenž se zjevil v obrovské šanci a sám před Groothuizenem nezaváhal.
    44. Kyle SCOTT - 1:0
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje jednu minutu.
     
    45+1
    Na konci nastavení bude Ajax zahrávat zajímavou standardní situaci, kterou svým faulem zavinil Abraham.
     
    45+2
    Abdelhak Nouri vymyslel docela povedený centr, avšak obrana Chelsea ve vzduchu opět kralovala a nepustila hostující hráče k zakončení.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Úvodních pětačtyřicet minut zápasu je za námi a spokojenější jsou zatím domácí hráči. V poměrně vyrovnaném utkání se totiž ve velké šanci ve 27. minutě nedokázal prosadit Václav Černý a domácí tak trestali, když využili bleskové akce a Kyle Scott poslal Chelsea v závěru první půle do vedení.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Úvodní výkop druhé půle obstarali logicky hráči domácího celku, kteří si na začátku zápasu vybírali stranu. Okamžitý přechod do útoku byl zakončen nepřesnou přihrávkou.
     
    47
    Dekker se šikovně prodral až do pokutového území a vybojoval aspoň rohový kop. Uvidíme, jak s ním rozehrávající Nouri naloží.
     
    48
    Z přetaženého rohového kopu hostujícího celku vůbec nic nebylo, ale po chvíli se k míči dostal Černý, který dokázal přichystat střelu a tečovaným pokusem získal další standardní situaci v podobě rohového kopu.
     
    50
    Ani tentokrát se rohový kop Ajaxu nepovedl. Na druhé straně se Chelsea odhodlala k napadání a nakonec se dostala k míči. Roztažení hry na Abrahama však bylo příliš dlouhé.
     
    51
    Ajax znovu zavítal na útočnou polovinu, avšak postup na Collinsovu bránu zhatila nepřesná přihrávka Donnyho van de Beeka.
     
    53
    Hosté se ne a ne prosadit přes pozornou obranu soupeře. Van de Beek si pomalu chystal míč na střelu, ale nakonec ještě zvolil nepřesnou prostrkávačku, kterou si domácí pohlídali.
     
    54
    Jay Da Silva měl opravdu hodně prostoru, avšak místo přihrávky na Abrahama se rozhodl pro sólovou akci, která neskončila centrem, jež by prošel do pokutového území.
     
    55
    Aktivní Václav Černý si naběhl na dlouhou přihrávku do pokutového území, ale ani nadvakrát se mu nepodařilo zkrotit míč a z potenciální gólovky nebylo vůbec nic.
     
    56
    Na druhé straně se do šance dostávala i Chelsea. Palmer táhl akci přes střed, již v pokutovém území dokázala najít volného spoluhráče, ale ten byl na levé straně odzbrojen.
     
    58
    Tammy Abraham se uvolnil přes jednoho z bránících hráčů Ajaxu a nakonec vyprodukoval střelu na zadní tyč. Sražený pokus končí rohovým kopem!
     
    58
    Groothuizen špatně vyhodnotil kvalitní střílený centr a mohl být rád, že jeho hráči londýnského klubu jeho podskočení nedokázali využít.
     
    59
    Černý se krásně vymotal z obležení tří hráčů, avšak jeho spoluhráči už si podobně dobře nepočínali a přihrávka na Waliana končí v zámezí.
     
    60
    A právě Ezra Walian je prvním střídaným hráčem zápasu. Na plac přichází syn slavného Patricka Kluiverta, Justin!
     
    61
    Tohle byla obrovská tutovka, která Chelse a může mrzet! Abraham s Palmerem to udělali výborně a z pravé strany se vřítili do šestnáctky. Zakončení nakonec obstaral Jacob Maddox, ale Groothuizen jeho tutovku dokázal levou špičkou vytáhnout mimo tři tyče!
    61. Fantastický Groothuizenův zákrok
     
    62
    Následný rohový kop Chelsea nic nepřinesl a mí letí až ke Collinsovi. Ajax je nyní lehce v útlumu.
     
    62
    Domácí se znovu dostali do pokutového území a byl z toho další solidní závar. Souhra na dvaceti metrech od brány však tentokrát zaskřípala.
     
    63
    Český útočník Černý se sice hodně zlobí, ale podle hlavního rozhodčího si v souboji se Scottem počínal nedovoleně. Chelsea bude rozehrávat od půlící čáry.
     
    64
    Na rohový kop Colketta si naskočil vysoký Tammy Abraham. Při hlavičce ale fauloval a ani tato standardka tak neznamenala nebezpečí.
     
    66
    Zaváhání jednoho z hostujících hráčů nyní mohl využít Kasey Palmer. Útočník Chelsea se na brankáře Groothuizena řítil z levé strany, ale nepříliš povedeným zakončením gólmana Ajaxu překonat neodkázal.
    66. Technický pokus z kopačky Palmera
     
    67
    Nizozemský celek sahá k druhému střídání. Místo Azora Matusiwy si posledních pětadvacet minut zahraje Navajo Bakboord.
     
    68
    Ajax sice ubránil volný kop, ale domácí se rychle dostali k míči a byla z toho další nadějná situace. Groothuizen špatně vyběhl, byl u míče později než Abraham, avšak proti následnému zakončení se dokázal vrátit na své místo.
     
    70
    Po delší době se do šance dostával také Ajax. Poprvé se nám pořádně předvedl Damil Dankerlui, který si v pokutovém území narazil se spoluhráčem, ale sraženou střelou získal jen rohový kop.
     
    71
    Nizozemský tým se i po nepovedeném rohovém kopu udržel na polovině soupeře, ale nepřesná přihrávka pokazila veškerou další kombinaci.
     
    73
    Jay Da Silva, který ubránil nedávnou akci Dankerluie, není schopen pokračovat a na hřiště se tak podívá Trevor Chalobah.
     
    74
    Jeden z osobních soubojů teď na trávníku hodně těžce rozdýchává Abraham. U něj to ale nevypadá vážně a zdá se, že bude pokračovat ve hře.
     
    75
    Velmi dobře kopnutý volný kop v podání Dekkera dokázal usměrnit De Ligt! Collins si nebyl jistý a tak raději boxoval na rohový kop.
     
    76
    Po dvou rohových kopech Ajaxu se hosté dočkávají další možnosti v podobě této standardní situace. Nizozemský tým pomalu začíná stupňovat tlak.
     
    77
    Poslední střídání Ajaxu Amsterdam! Ze hřiště odchází kapitán Abdelhak Nouri, jehož místo zaujme Kaj Sierhuis.
     
    78
    Tammy Abraham to udělal výborně. Našetřil několik cenných vteřin pobytem u rohového praporku a nakonec ještě pro Chelsea získal standardní situaci.
     
    79
    Ajax se ale proti rohovému kopu v naprosté pohodě ubránil a poměrně rychle se dostává k míči. Akci bude rozjíždět z vlastní poloviny.
     
    80
    K pokusu o dobytí pokutového území se hosté dostali až nyní. Centr z levé strany byl ale sražen a Ajax tak vůbec nic nezískal.
     
    81
    Maddox zbytečnými kličkami téměř zastavil rychlý protiútok svého celku a Abraham se na něj hodně zlobí. I přesto ale Chelsea zůstává u míče.
     
    82
    Střelec zatím jediné branky zapracoval dozadu a na pravé straně dokázal srazit Kluivertův centr. Rohový kop pro Ajax!
     
    83
    Václav Černý se v pokutovém území dostal ke sražené přihrávce, ale místo obrovské šance se mohl chytat za hlavu, nebo´t mu byl odmáván ofsajd.
     
    83
    Následně dochází ke druhému střídání londýnského klubu. Jediný gólový střelec zápasu, Kyle Scott, míří na lavičku a na jeho místo přichází Isaac Christie-Davies.
     
    84
    Hostům se na levé straně podařilo zastavit pronikajícího Maddoxe, ale velmi záhy po tomto úspěchu se Ajax nepřesností sám připravil o míč.
     
    85
    Chelsea se nyní dokonce dostala k zakončení. Na výborně kopnutý centr Palmera si zhruba na deseti metrech naskočil Abraham, ale jeho zakončení z velkého záklonu mířilo mimo tři tyče.
     
    86
    Rychlá akce hostů zastavena za cenu autového vhazování. K tomu ale dojde až poté, co se z trávníku zvedne jeden z otřesených hráčů Chelsea.
     
    87
    Ajax se stále nemůže dostat do souvislejšího tlaku. Abraham teď výborně zapracoval a dokonce získal míč ve prospěch domácího celku.
     
    88
    Hostující útočník Gino Dekker se snažil zablokovat odkop domácího týmu, ale učinil tak rukou a na další ofenzivní akci si tak Ajax bude muset počkat.
     
    89
    Tak tohle bude Ajax mrzet!!! Chelsea si neporadila se dvěma výbornými centry, ale Collins na brankové čáře dokázal zlikvidovat Dekkerovo zakončení z bezprostřední blízkosti a Černý poté z malého vápna vysoko přestřelil!
    89. Obrovská šance Ajaxu na vyrovnání
     
    90
    Nakonec Ajax zahrával aspoň rohový kop. Ten byl sice ubráněn ale po několika vteřinách budou mít hosté další standardní situaci tohoto typu.
     
    90+1
    Hostující mladíci doslova zuří, ale jejich vyrovnávací branka nebyla uznána! Skvělý centr od rohového praporku skončil přímo v bráně, ale Donny van de Beek ve vzduchu až příliš silně narazil do brankáře Collinse a právě vinou tohoto faulu gól není uznán!
     
    90+2
    Hraje se druhá ze čtyř nastavených minut a Ajax museí rozehrávat až z vlastní poloviny. Dá se očekávat dlouhý nákop mířící do pokutového území soupeře.
     
    90+3
    Chelsea si s dlouhým míčem poradila a následně dostala míč hodně daleko od své brány. Tyhle odkop budou domácím stačit.
     
    90+4
    Centr Václava Černého letěl do pokutového území a Ajax bude zahrávat ještě jeden rohový kop. Na ten běží i gólman Indy Groothuizen!
     
    90+5
    Rohový kop ubráněn, ale po faulu Palmera je tady ještě jedna standardní situace pro nizozemský celek!
     
    90+5
    Do pokutového území Chelsea letěly dva centry, ale ani jeden nepřistál u jednoho z hostujících hráčů. Abraham míč odkopává do autu a to je pro Ajax konec nadějí!
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Izraelský sudí tedy po pěti minutách nastavení odpískal konec dnešního zápasu a Chelsea se jakožto obhájce titulu raduje z postupu do semifinále! V druhém poločase si londýnský klub skvěle hlídal vedení a kromě závěrečných minut soupeře nepouštěl do větších šancí. Na konci zápasu sice hosté byli blízko vyrovnání, ale brankář Collins tutovku Dekkera zneškodnil a Černý poté mířil nad. Dvě minuty po téhle šanci se už mladíci Ajaxu radovali z vyrovnání, avšak to vinou faulu Donnyho van de Beeka nebylo uznáno! Můžeme tedy konstatovat, že v součtu si domácí zasloužili vítězství přeci jenom o trochu více než hosté, kteří byli nebezpeční především v prvním poločase.
     
    Ode mě je to k tomuto zápasu vše. U dalších on-line přenosů nashledanou! (19:09:59)

    Lukáš Podleśny

    Góly: 44. Scott

    Karty:   38. Palmer (CHE) – 25. Matusiwa (AJA)


    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 5:2. Rohy: 6:11. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 11:12.
    Chelsea FC: Collins – Sterling, Tomori, Clarke-Salter, Da Silva (73. Chalobah) – Mukhtar, Colkett (C) – Palmer – Maddox, Abraham, Scott (83. Christie-Davies)
    Náhradníci: Baxter – Chalobah, Grant, Quintero, Christie-Davies, Sammut, Ugbo

    Ajax Amsterdam: Groothuizen – Matusiwa (67. Bakboord), de Ligt, Eiting, Dankerlui – van de Beek, El Mahdioui, Nouri (C) (77. Sierhuis) – Černý, Walian (60. Kluivert), Dekker
    Náhradníci: de Lange – Bergsma, Blöte, Bakboord, Sierhuis, Nunnely, Kluivert

    Rozhodca: Orel Grinfeld – Roy Hassan, Mahmud Mahagna (vš. ISR)