Setúbal – Arouca 2:1 (kon.) | Moreirense – Praia 1:1 (kon.) | Ferreira – Coimbra 3:2 (kon.)
Lisabon – Braga 4:1 (kon.) | Belenenses – Porto 1:1 (kon.) | Guimarães – Benfica 0:0 (kon.)
Penafiel – Gil Vicente 2:1 (kon.) | Marítimo – Rio Ave 4:0 (kon.)
koniec
Vitoria Guimarães
0:0 (0:0)
Benfica Lisabon
cz Nedeľa 17.05.2015, 19:00 • Estádio D. Afonso Henriques, Guimarães (kapacita 30.000 diváků) • Primeira Liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího zápasu portugalské Primeira Ligy. A to zápasu, ve kteérm se již může rozhodnout o držiteli titulu pro letošní sezonu, stejně tak jako může být jasné, který tým postoupí přímo do skupinové fáze Evropské ligy. O druhou možnost hraje domácí tým Vitória Guimarães, o titul pak Benfica Lisabon.
     
    Vitória SC Guimarães:
    Domácí fotbalisté mají současný ročník rozehrán poměrně dobře a mají již jistotu, že se v příští sezoně účastní druhé nejprestižnější Evropské klubové fáze. Jestli však postoupí přímo do hlavní fáze nebo budou muset o postup bojovat v kvalifikaci, to se teprve uvidí. Zatím je Vitória s 51 body na pátém místě, které má téměř jisté (šestá Ferreira ztrácí pět bodů a do konce soutěže chybí dvě kola). Páté a šesté místo dává jistotu kvalifikace o Evropskou ligu. Jenže Guimarães ještě bojuje o místo čtvrté, které znamená přímý postup do hlavní soutěže. Musí však spoléhat na zaváhání SC Bragy, která má před Vitórií náskok 4 bodů.
     
    Benfica Lisabon:
    Jeden z historicky nejlepších portugalských klubů, patřící spolu s FC Portem a Sportingem do silné trojky, míří za obhajobou loňského titulu a za svým 34 titulem v historii. Stačí jí k tomu maličkost – získat v posledních dvou kolech tři body (za předpokladu, že FC Porto jako největší konkurent Benfiky získá plný počet bodů). Situace Benfiky je vskutku luxusní – dvě kola před koncem soutěže totiž vede o tři body a navíc má s Portem lepší vzájemný zápas, když na jeho hřišti vyhrálo 2:0 a doma udrželo bezgólovou remízu. Když se Benfice nepodaří vyhrát dneska, má ještě možnost za týden, kdy doma přivítá momentálně deváté Marítimo.
     
    Poslední vzájemné zápasy:
    Benfica – Guimarães 3:0 (10.1.2015)
    Benfica – Guimarães 1:0 (24.2.2014)
    Guimarães – Benfica 0:1 (22.9.2013)
    Benfica – Guimarães 1:2 (26.5.2013)
    Guimarães – Benfica 0:4 (17.3.2013).
     
    Úvodní sestavy:

    Vitória SC Guimarães: Douglas – Joao Afonso, Josué – Moreno (C), André, Otávio, Plange, Rocha, Valente – Tomané, Sami
    Náhradníci: Assis – Arrondel, Alves, Saré, Alvez, Alex, Gui

    Benfica Lisabon: César – Pereira, Eliseu, Luisão (C), Jardel – Fejsa, Salvio, Gaitán – Pizzi, Jonas, Lima
    Náhradníci: Artur – Lopéz, Almeida, Amorim, Sulejmani, Derley, Talisca

    Rozhodčí: Dias – Tavares, Mesquita.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    U míče zatím domácí celek.
     
    2
    Domácí André rozehraje standardní situaci.
     
    4
    Benfica se dostala k míči a první střela utkání ale míří mimo.
     
    6
    Benfica bude rozehrávat přímý volný kop z pravé strany.
     
    7
    Přímý volný kop propadl ve vápně k Pereirovi, ten jej přiťukl pro Salvia, jenž zamířil přesně k pravé tyči, ale gól nebyl uznán pro milimetrový ofsajd.
     
    9
    Na hřišti je ošetřován jeden z domácích hráčů, ale vypadá to, že bude brzy na nohou a znovu bude hrát.
     
    10
    Po rohovém kopu Benfiky se míč odrazil k Salviovi, jehož střelu stačila obrana zblokovat a odkopnout míč do autu.
     
    11
    Pa autu se dostal k míči na hranici penalty Luisao, jenže si pomohl útočným faulem a hra se tak přesune na kopačky Vitórie. Zraněný Josué je stále ošetřován a domácí tak hrají v deseti.
     
    13
    Před dalším rohovým kopem Benfiky je hra přerušena, neboť zatím skvěle hrající Salvio ostře dohrál souboj s gólmanem a ten je ošetřován. Akci předcházela parádní kombinace Pizziho, jenž prošel do vápna a přihrál zcela volnému Salviovi, jenž si však nepřišel na Douglase, který míč vyrazil vedle své tyče.
     
    15
    Vypadá to, že Josué už je v pořádku a brzy se zapojí do hry. Domácí to budou potřebovat, protože mají problémy proti hostům v jedenácti, natož v deseti.
     
    17
    Benfica obléhá vápno domácích jako Barcelona za dob své největší slávy, ale najít skulinku v obranném valu Guimaraesu, to je zatím úkol zhola nemožný.
     
    18
    A v nejbližší době se to nepovede, neboť míč mají na kopačkách domácí, konkrétně André s Otáviem, a kombinují na své obranné polovině.
     
    20
    U míče budou nadále domácí, jelikož Josué padl pod nohy Pizzimu a může být rád, že za tento faul nevidí žlutou kartu.
     
    22
    Vypadá to, že domácí jsou poprvé na trošku delší dobu na útočné polovině soupeře, ale zatím se k přímé střele na branku neodhodlali.
     
    24
    Otávio se zřítil ve vápně jako podťatý a snažil si vymodlit pokutový kop, ale rozhodčí Dias byl jiného názoru a ukazuje mu žlutou kartu za nesportovní chování – nafilmovaný pád.
     
    25
    Po ostrém zákroku Maxi Pereiry na Valenteho vznikla u střídaček pořádná mela, do které se zapojili málem i trenéři obou celků a sudí měl co dělat, aby s asistentem Tavaresem zamezil nějakému nesportovnímu výjevu. Karty se udělovat nebudou.
     
    26
    Maxi Pereira vidí za svůj zákrok na Valenteho žlutou kartu. Tento zákrok odstartoval emoce a následnou strkanici.
     
    28
    Přímý volný kop v podání domácích zhruba 40 metrů od vápna. Centrovat do ohně bude Valente.
     
    28
    Jeho centr odhlavičkoval na rohový kop Jardel, ale následný kop od rohového praporku nic důležitého nepřinesl. Douglas si počkal na míč a stáhl jej do rukavic.
     
    30
    Gaitan přebral míč na hranici vápna a vypálil k pravé tyči, kde byl připravený Douglas a skokem po zemi mu zkazil gólovou radost.
     
    32
    To je neuvěřitelné, Benfica snad ani nechce dát gól. Hosté vyšachovali obranu domácích. Pereira poslal míč na vápno pro Limu, jenž dával míč pod sebe pro Jonase, který si počkal na míč, ale v zakončení jej trefil jen okrajem kopačky a balon se tak došoural do autu.
     
    34
    Hosté stále berou na zteč branku Vitórie a budou zahrávat další rohový kop.
     
    35
    Po rohu odhlavičkoval Rocha míč na další roh, tentokrát z pravé strany.
     
    37
    Vypadá to, že v poslední době začíná vystrkovat růžky i domácí ekipa a Douglas si nyní v domácí brance může po delším čase odpočinout.
     
    38
    Centr z pravé strany po faulu na Andrého posílal jeden z domácích hráčů, ale tuto situaci zahrál hodně lajdácky, když trefil jen prvního bránícího hráče.
     
    39
    Domácí znovu vedli míč po pravé straně a po pasu Otávia zkusil Sami střelu křížem z pravého vrcholu vápna, ale ranou na přední tyč netrefil branku, navíc mu hodně vyčinil Tomane, který byl na malém vápně v lepší pozici a mohl zakončovat do prázdné svatyně.
     
    41
    Vypadá to, že závěrečné minuty prvního poločasu budou patřit hostům, kteří jsou opět častěji u míče. Tím spíše, že nyní ze hřiště odkulhává Andre.
     
    43
    Centrovaný míč do vápna Vitórie vyřešil Douglas, který přeskočil několik soupeřů a pohodlně si došel pro míč.
     
    44
    V prvním poločase uvidíme tři minuty nad rámec normální hrací doby, což je vzhledem k prostojům za různé strkanice tak akorát.
     
    45+1
    Žlutá karta na straně Benfiky. Fejsa si při výskoku doslova osedlal Otávia, navíc jej ještě udeřil rukou, což sudí Dias viděl a uděluje záložníkovi Benfiky žlutou kartu.
     
    45+2
    Žlutou kartu, pravděpodobně za nesportovní chování, dostává křídelník Benfiky Fejsa.
     
    45+3
    Hosté budou mít šanci ohrozit branku Douglase, a to asi naposled v prvním poločasu, protože Rocha u pravého rohového praporku poslal k zemi Limu a je z toho přímý volný kop.
     
    45+3
    Po centru se opět nic nestane, Douglas získal míč. Hráči Benfiky ještě reklamují faul, ale poločas končí.
     
    45+4
    První poločas skončil.
    Fanoušci Benfiky na stadionu Afonsa Henriquese v Guimaraesi

     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:06.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Benfica se tlačí do útoku, vědoma si toho, že její největší soupeř vede na hřišti Belenensesu.
     
    47
    Po faulu Rochy na Salvia budou rozehrávat hru z vlastní obranné poloviny hráči prvního celku portugalské ligy.
     
    49
    Utkání se stále přiostřuje. Po centru do vápna se tvrdě hlavičkově střetl domácí Plange s hostujícím Gaitanem, ale hraje se dál.
     
    51
    Mnoho vzruchu teď bylo před malým čtvercem Césara, který si však poradil s centrovaný míčem.
     
    53
    Vypadá to, že dnešní utkání se s červenou kartou nedohraje. Zatím je totiž průběh zápasu hodně nervózní. Cesar si po dalším centru do vápna vyšlápl tvrdě, ale čistě na Andrého, který nyní leží nehnutě ve velkém čtverci.
     
    54
    Rozhodčí Dias musel Césarovi důrazně domlouvat, ale kartu mu neudělil. Na druhou stranu, André to trošku přihrál a už je vesele na nohou.
     
    55
    Tak to byla šance. Salvio poslal krásný centr do vápna, na který si naběhl Maxi Pereira a hlavičkou zkusil zamířit do levého dolního rohu branky Douglase, což se mu povedlo, ale ten tygřím skokem zlikvidoval šanci hostí.
     
    57
    Sami dostal po pravé straně parádní míč do běhu a hned se snažil odcentrovat do vápna, jenže doběhl jej Jardel a zblokoval jeho přihrávku na roh.
     
    57
    První střídání domácích. Hřiště opouští záložník André, jehož nahradí středopolař Alves.
     
    58
    Roh v podání domácích nebyl tak zle zahraný, míč šel dozadu na Otávia, který ale nacentroval do ohně nepřesně a našel jen rukavice Césara.
     
    59
    Opět se nám bude žlutit. César vyslal dlouhým výhozem k rychlému kontru do otevřené obrany Salvia a Afonsovi nezbylo nic jiného, než jej kousek za půlkou takticky faulovat.
     
    59
    Maxi Pereira opět otestoval pozornost gólmana, nebo to měl alespoň v úmyslu, to by však jeho střela nesměla být zblokována.
     
    60
    A po kontru na druhé straně zastavil Gaitán faulem nohou proti noze Plangeho. Také toto volalo možná po kartičce.
     
    62
    Akce hostí nemůže pokračovat, neboť Salvio přebíral míč v ofsajdu a jeho přihrávka do vápna tak byla bezpředmětná.
     
    64
    Moreno v souboji o míč ve vápně doslova odstrčil Limu, což však zůstalo utajeno očím hlavního sudího Diase. Bude se kopat roh z pravé strany a k míči již spěchá hostující Salvio.
     
    65
    Centr do vápna nepředstavoval pro Douglase žádné ohrožení. Chytá míč a na půlce jej mají opět hráči domácích.
     
    67
    Tak to byla velká šance Benfiky. Lima poslal míč do vápna a na malém čtverci po něm vyskakovali dva hráči domácích proti dvěma soupeřům. Nakonec byl u něj nejdříve Douglas, který jej vyboxoval před sebe. Nastalou situaci nejlépe vyhodnotil Salvio, který pohotově vystřelil, ale Douglas se stačil zvednout a míč lapit. Kdyby Salvio mířil tvrději, byl by to gól.
     
    68
    Druhé střídání hostů. Dolu jde útočník Pizzi, kterého nahradí Talisca, také forvard.
     
    70
    Posledních zhruba 22 minut má Benfica na to, aby vstřelila více gólů než soupeř a zajistila si kolo před koncem mistrovský titul.
     
    71
    Na tvářích některých fanoušků hostí je už znát mírné zklamaní a rozčarování z průběhu zápasu. Boj o titul však mají jejich miláčci stále ve svých rukou.
     
    73
    Obrana domácích ale vypadá velice kompaktně. Nepouští soupeře do žádných větších šancí a brání důležitý bod v boji o Evropskou ligu.
     
    74
    Benfica stále těžce hledá místečka v kompaktní obraně domácího týmu.
     
    76
    Nyní však může být v tvářích hostujících příznivců opět trošku radosti. Belenenses totiž právě srovnal svůj zápas s Portem a pokud remízu udrží, bude Benfice stačit bezgólová remíza k zisku titulu.
     
    78
    Hosté se snaží rozhodnout, ale takhle to nepůjde Luisao teď hodně tvrdě přejel Samiho a i tento faul volal po žluté kartě.
     
    80
    Domácí podruhé střídají. Otávio míří ze hřiště, na jeho pozici přijde Alex.
     
    82
    Luisao by se měl opravdu mírnit, nyní opět trošku nešetrným zákrokem zastavil soupeře, ale je z toho jen přímý volný kop domácích.
     
    83
    Druhé střídání hostí. Z placu jde Fejsa, kterého nahrazuje Almeida.
     
    84
    Na centrovaný míč Alvese si naběhl Tomané a nohou lehce posunul míč k pravé tyči, ten však končí těsně vedle brankové konstrukce.
     
    85
    Na druhé straně se do rychlého kontru dostával Almeida. Postupoval sám na branku, ale doběhl jej bek a trošku jej atakoval, ale penalta se nepíská.
     
    86
    Benfica je hodně blízko titulu, protože FC Porto právě zremizovalo svůj zápas v Belenensesu a bod stačí hráčům z Lisabonu k titulu.
     
    87
    Útočník Jonas také míří ze hřiště a na posledních pět minut pošle na plac Derleye.
     
    88
    Třetí střídání také v domácí sestavě. Tomané přepouští místo na hřišti Alvezovi.
     
    89
    Trenér Benfiky nyní doslova léta kolem své lavičky a dští síru na hlavního sudího. Nevím proč, žádná závažnější chybu Diase jsem nezpozoroval.
     
    90
    Devadesát minut základní hrací doby končí, bude se hrát 360 vteřin nad rámec hrací doby.
     
    90+2
    Fanoušci hostí již slaví a za brankou svého gólmana Douglase nyní hoří několik světlic.
     
    90+3
    Hra je samozřejmě na okamžik přerušena, pořadatelé musí dát hrací plochu do pořádku.
     
    90+4
    Kombinace domácích končí faulem Derleye na Samiho, míč do vápna bude posílat Plange.
     
    90+5
    Centr Plangeho byla doslova lahůdka pro Césara, který nebude spěchat s rozehrávkou.
     
    90+6
    Rozbíhá se šestá minuta nastavení a vypadá to, že gól v dnešním zápase nepadne. Tím spíše, když na půlce hřiště je pískán opět faul a zase je v něm Derley.
     
    90+7
    Sudí Dias naposled fouká do píšťalky a oslavy Benfiky Lisabon mohou propuknout.
     
    90+7
    Konec zápasu.
    Statistiky zápasu:
    Góly: 0-0.
    Střely na branku: 1-6
    Zásahy gólmanů: 6-1.
    Střely mimo: 5-4.
    Rohové kopy: 3-5.
    Žluté karty: 2-2.
    Červené karty: 0-0.
    Benfica Lisabon slaví 34. titul ve své historii
     
    Benfica Lisabon sice dnes jen remízovala s Guimaraesem na jeho hřišti 0:0, ale i to jí stačí. Porto totiž v souběžně hraném zápase vedlo v Belenensesu 0-1, ale pět minut před koncem své tři body ztratilo. Po remíze Porta 1-1 má tak kolo před koncem Benfica náskok tří bodů, což z ní činí šampiona portugalské Primeira Ligy sezony 2014/2015, neboť má s Portem lepší vzájemný zápas. Benfica Lisabon tak obhajuje svůj titul ze sezony 2013/14!.
    34. titul Benfiky se oslavuje i na náměstí v Lisabonu

    Staronový mistr portugalské ligy - Sport Lisboa Benfica

     
    S konstatováním, že Benfica Lisabon se po remíze na hřišti Guimaraesu stává počtyřiatřicáté mistrem Portugalska, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (23:51:34)

    Tomáš Lysý

    Góly:

    Karty:   24. Otávio (GUM), 59. Afonso (GUM) – 26. Pereira (BNF), 45+2. Fejsa (BNF)


    Vitoria Guimarães: Douglas – Joao Afonso, Josué – Moreno (C), André, Otávio, Plange, Rocha, Valente – Tomané, Sami
    Náhradníci: Assis – Arrondel, Alves, Saré, Alvez, Alex, Gui

    Benfica Lisabon: César – Pereira, Eliseu, Luisão (C), Jardel – Fejsa, Salvio, Gaitán – Pizzi, Jonas, Lima
    Náhradníci: Artur – Lopéz, Almeida, Amorim, Sulejmani, Derley, Talisca

    Rozhodca: Dias – Tavares, Mesquita