Švédsko – Slovinsko 5:0 (kon.) | Fínsko – Rusko 3:1 (kon.) | Kanada – Lotyšsko 2:1 (kon.)
USA – Česko 5:2 (kon.)
koniec
Kanada
2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Lotyšsko
Streda 19.02.2014, 18:00 • Ľadový palác Boľšoj • Olympijské Hry - muži
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri štvrťfinálovom súboji zimnej olympiády. V tomto textovom prenose si priblížime dianie na ľadovej ploche v stretnutí Kanady s Lotyšskom.

    Kanadu by pred turnajom vo štvrťfinále tipoval azda každý jeden odborník, lotyšský tím je ale pre viacerých prekvapením. Hokejisti Kanady odohrali základnú časť v B-skupine, kde v troch zápasoch získali 8 bodov. To znamená, že v Soči ešte ani raz neprehrali. Postupne sa stretli s výbermi Nórska, Rakúska a Fínska, ktoré zdolali postupne 3:1, 6:0 a 2:1 po samostatných nájazdoch. Celkové skóre po základnej skupine z pohľadu hokejistov tohto národného výberu kladné 11:2. Medzi osmičku najlepších postúpili "javorové listy" automaticky, kvalifikačné zápasy si tak pozreli iba z tribúny.
    Reprezentanti Lotyšska sa do tejto fázy turnaja prebojovali oveľa zložitejšou cestou a možno ani sami doteraz nevedia, ako sa im to vlastne podarilo. V základnej C-skupine nezískali hráči Lotyšska ani jediný bod. Prehrali všetky tri stretnutia pod olympijskými kruhmi. Postupne nestačili na Švajčiarsko, ktorému podľahli futbalovo 0:1, Česko, s ktorým prehrali 2:4 a nepochodili ani proti Švédom, ktorí ich zdolali 5:3. Pravidlá olympijského turnaja im ale dovolili toto zaváhanie napraviť v kvalifikácii o štvrťfinále, čo Lotyši s chuťou prijali. Nastúpili v nej proti favorizovaným Švajčiarov, ktorých zdolali 3:1, čo im zabezpečilo rozprávkový postup medzi osmičku najlepších tímov v Soči.

    Jasnými favoritmi stretnutia sú hráči kanady. Bookmakeri stávkových kancelárií sa prikláňajú jednoznačne na výhru papierového favorita, na ktorú vypísali nízky kurz 1,1. Na triumf Lotyšov je to až 14,9 a remízu po šesťdesiatich minútach hry si môžete natipovať s kurzom približne 9.

    Podarí sa Kanade potvrdiť úlohu favorita? Prekvapí Lotyšsko aj vo štvrťfinále? Toto sú základné otázky, na ktoré si odpovieme v tomto textovom prenose, ktorého začiatok je naplánovaný na 18:00. Nenechajte si ujsť boj o miestenku medzi štvoricu najlepších!
     
    Úvodné zostavy:

    Kanada: Price (Luongo) – Keith, Weber (A), Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietragelo, Hamhuis – Kunitz, Begeron, Crosby (C) – Getzlaf, Benn, Perry – Marleau, Toews (A), Carter – Sharp, Tavares, Nash – St.-Louis

    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Kulda, Bartulis (A), Rekis, Ozolinš (C), Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Karsums, Girgensons, Indrašis – Sprukts, Darzinš, M. Redlihs – Cipulis, Pavlovs, Keninš – Stals, Berzinš, Jass

    Rozhodca: Peel (USA), Ronn (FIN) – Kovachik (CAN), Suominen (FIN).
     
    Zápas sa začne tradične o pár minút neskôr. Na zimnej olympiáde v Soči žiaden nevídaný jav.
     
    Hráči oboch celkov sú už na ľadovej ploche. Kanada bude hrať v bielych dresoch, jej súper v červenej farbe.

    Dámy a páni, prajeme vám príjemný športový zážitok.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:28
    Úvodné buly získali na svoje hokejky Lotyši. Girgensons posunul puk na spoluhráčov, ktorí rozohrali spoza vlastnej bránky a okamžite sa nahrnuli do zakončenia. Po ňom nahodený puk pred bránkou skúšala zasiahnuť dvojica hostí, no ani jeden z nich úspešný nebol.
     
    00:55
    Lotyši sa po puk museli vrátiť do stredu ľadovej plochy, ale okamžite si kus čiernej gumy prevzali späť na hokejky a namierili si to do útoku.
     
    01:24
    Hrá sa pred kanadským gólmanom. Price síce nemusí zasahovať, no musí vyť neustále v strehu. Lotyši začali poriadne dotieravo.
     
    01:49
    Lotyšskí hráči sú v úvode stretnutia mimoriadne aktívni. Puk držia ďaleko od vlastnej bránky a pokúšajú sa útočiť, čo je ale proti veľkému favoritovi mimoriadne náročné.
     
    02:16
    Až teraz sa nám hra prvýkrát v stretnutí prerušuje. Kanaďania sa natlačili do pásma, ale výsledkom bola iba jasne čitateľná strela, s ktorou Gudlevskis nemohol mať problémy.
     
    03:04
    Nádherná gólová akcia Kanady! Na ľavom krídle sa uvoľnil Crosby, inaksoval presnú prihrávku a rútil sa sám na gólmana. Kanadský velikán zvykne takéto šance premieňať, ale tentokrát na lotyšského brankára nestačil.
     
    03:40
    Kanada ale v pásme ostala a bola z toho dokonca žŕdka! Kombinácie vyvrcholili prihrávkou k ľavej žrdi, kam si nakorčuľoval Kunitz a z prvej okamžite napriahol. Gudlevskis sa síce snažil bleskovo presunúť, ale v podstate zbytočne. Výrazne mu pomohla konštrukcia bránky.
     
    04:02
    Kanaďania už prevzali iniciatívu do svojich rúk. Po mierne kostrbatom úvode z ich strany už na ľadovej ploche vidieť iba jeden celok. Gudlevskis môže očakávať plné ruky práce.
     
    04:50
    Na toto si ale Kanada musí dávať obrovský pozor! Lotyši vyčkávajú na chybu súpera a sú odhodlaní ju potrestať. Prihrávku sokov vystihol Darzinš a rútil sa do samostatného zakončenia, bo ktorom ale bekhendom Pricea neoklamal.
     
    05:12
    Iniciatívu už ale rýchlo preberajú do svojich rúk javorové listy. Lotyšským hokejistom neostáva nič iné, iba sa pozorne brániť proti nebezpečným akciám súpera.
     
    05:52
    Kanada sa opäť nasťahovala do pásma a vypracovala si ďalšiu streleckú pozíciu. Po nej sa síce ešte hráči tejto krajiny hrnuli do dorážky, ale tá už nemala žiaden zmysel. Hra bola prerušená, pretože puk zasiahol Gudlevskisa do masky.
     
    06:18
    Máme tu prvé vylúčenie zápasu a brániť sa bude Kanada! Sharp inkasuje dve minúty za podrazenie.
     
    06:37
    Lotyši sa okamžite chceli chopiť početnej výhody úspešným zakončením. Nasťahovali sa do pásma a od útočnej modrej čiary tvrdo vypálil obranca Redlish, ale gólmana súpera svojou delovkou neprekvapil.
     
    07:02
    Kanadskí hokejisti sa spoľahlivo bránia. Puk sa im podarilo vyhodiť cez všetky čiary a s pokojom odchádzajú striedať.
     
    07:42
    Lotyši sa nevedia prebojovať do pásma a nadlhšie sa tam usadiť. Akýkoľvek väčší tlak je z ich strany iba akýmsi zbožným prianím.
     
    08:06
    Kanada veľmi dobre vykrýva stredné pásmo a puk na svojho brankára vôbec nepúšťa. Javorové listy čakajú na svojho vylúčeného spoluhráča. V presilovke sa už zrejme nič nestane.
     
    08:49
    Presilovka Lotyšov je už medzičasom minulosťou. Kanada ju zvládla bez vážnejších problémov a teraz sa už môže venovať útočeniu.
     
    09:45
    Kanaďania už hrajú v pätici a okamžite nebezpečne pohrozili! Puk pred bránku nahodil Kunitz a myslel to úplne ideálne v prospech nabiehajúceho Crosbyho. Ten síce puk zasiahol, ale nie tak ideálne, aby prekonal Gudlevskisa.
     
    10:15
    Kanadskí hokejisti aj po buly vybojovali útočné pásmo a zostávaju pred lotyšským brankárom. budeme sledovať ich ďalšiu kombináciu.
     
    10:48
    Kanadskí hokejisti ale na strelu čakali zrejme pridlho. V pásme síce boli nasťahovaní s pukom na hokejkách, no strelecké zakončenie do priestoru troch žrdí neprišlo.
     
    11:20
    Kanaďania aj naďalej dusia svojho súpera. Puk je v ich obrannom pásme a Lotyši majú čo robiť, aby neinkasovali.
     
    11:45
    Lotyšskí hráči to ale skúšajú aj smerom dopredu. Ich prechody cez stred klziska sú ale veľmi slabé. Súper im takmer nič nedovoľuje.
     
    12:45
    Kanaďania preukazujú obrovskú silu. Puk si prevzali na svoje hokejky a hrnú sa do ďalšieho útoku.
     
    13:37
    Kanada dala gól!

    Kanada je vo vedení! Nash získal puk po pokuse o neúspešnú dorážku a okamžite ho stiahol za bránku. Odtiaľ nesebecky našiel voľného PATRICKA SHARPA, ktorý tvrdou ranou nedal dezorientovanému Gudlevskisovi žiadnu šancu na zákrok. Asistencia: Rick Nash.
     
    14:06
    Lotyšskí hokejisti teda súpera dokázali na uzde držať iba niečo vyše 11 minút. Teraz to už majú o to náročnejšie, že Kanada začína hrať s ešte väčšou ľahkosťou.
     
    14:32
    Lotyši sa ale rozhodne nevzdávajú a robia všetko pre vyrovnávajúci gól. Zatiaľ ich všetko ale nestačí na kanadský výkon.
     
    15:00
    Kapitán Ozolinš to zobral na seba a pokúsil sa kľučkou pred bránkou prekvapiť kanadského gólmana. Skúsený Price sa ale nachytať nenechal a puk z dohľadu nespustil.
     
    15:29
    Lotyšskí hokejisti aj naďalej ostávajú v útočnej tretine. Do súpera sa zahryzli úplne bez rešpektu a pokúšajú sa vyšachovať jeho obranu s cieľom vyrovnať.
     
    15:41
    Lotyšsko dalo gól!

    Tak toto Lotyšom vyšlo ukážkovo! Rozhodili si defenzívu Kanady v strede klziska a voľný priestor tak dostal úplne voľný LAURIS DARZINŠ. Ten sa osamotený rútil do zakončenia, v ktorom si kanadského gólmana naplno vychutnal a bekhendom mu puk zavesil pod hornú žrď. Asistencia: Arturs Kulda.
     
    16:02
    Kanaďania sa budú opäť brániť! Na trestnú lavicu smeruje Keith.
     
    16:37
    Ani táto presilovka ale lotyšským hokejistom vôbec nevychádza. Kanadskí hráči sú v defenzíve veľmi silní a to prezentujú aj teraz vyhadzovaním puku spred vlastného brankára.
     
    17:06
    Lotyši sa stále nevedia prebojovať ku akejkoľvek nebezpečnej akcii vo vlastnej presilovke. Puk si vymieňajú márne, útočná tretina je pre nich pevne uzamknutá.
     
    17:34
    Obraz hry sa stále nemení. Kanadskí hráči sú vysunutí v strede klziska a veľmi aktívne napádajú súpera pokúšajúceho sa o vysunutie do pásma.
     
    18:20
    Presilovka Lotyšov je už medzičasom minulosťou. početná výhoda im vôbec nevyšla a my sme počas nej nevideli ani jednu nebezpečnejšiu akciu.
     
    18:47
    Lotyšskí hráči sa už musia opäť brániť. Pätica útočiacich Kanaďanov úplne uzavrela útočnú tretinu a dusí súpera pred vlastným brankárom.
     
    19:13
    Kanada sa stále drží v pásme pred Gudlevskisom. Hostia vôbec nič neriskujú a v pätici sa bránia. Inkasovať gól do šatne určite nechcú.
     
    19:53
    Už sa ale nič nestane. Lotyši získali puk za vlastnou bránkou, kde ho už podržia až do sirény znamenajúcej koniec tejto tretiny.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina je minulosťou. Aktívnejšie do nej vstúpili kanadskí hokejisti, ktorí sa dostali aj do vedenia, ale hosťom sa potom po akcii so zakončením Darzinša podarilo vyrovnať. V zvyšnej časti prvej dvadsaťminútovky mali ako Kanaďania, tak aj Lotyši niekoľko šancí na stiahnutie vedenia na svoje hokejky, ale gólmani sa predviedli v najlepšom svetle. Pomer striel doposiaľ: 16:6.

    Druhá tretina začne približne o 18:51.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:08
    Druhá tretina sa začal výherným buly Lotyšov. Tí okamžite puk zatiahli do vlastnej obrannej tretiny, odkiaľ chceli rozohrávať, no bez úspechu. Puk vyhodili iba na zakázané uvoľnenie.
     
    20:37
    Kanada sa hneď v úvode tejto tretiny opäť zmocnila puku a nahrnula sa do zakončenia. Tvrdo vypálil Carter, ale brankár Gudlevskis si s jeho pokusom poradil.
     
    21:14
    Kanaďania stále ostávajú v pásme a takmer bol z toho gól! Perry si s pukom spoza bránky nakorčuľoval až do zakončenia z medzikružia, ale skvelý zákrok Gudlevskisa mu v skórovaní zabránil.
     
    21:42
    Na opačnej strane to ale takisto nebola zlá strela! Price si trochu povyšiel z bránky,a by zachytil pokus o zakončenie, ale puk iba zrazil a okamžite sa po ňom rútil Keninš. Našťastie pre Kanadu ho napálil iba do betónu gólmana.
     
    22:06
    V pásme už sú ale späť kanadskí hokejisti Begeron na útočnej modrej čiare zachytil prudkú prihrávku a ich kombinovanie môže pokračovať.
     
    22:47
    Puk sa hokejistom Kanady nedarí udržať na svojich hokejkách. Musia sa poň opäť vrátiť až do hĺbky vlastnej obrany.
     
    23:40
    Dobrá príležitosť kanady! Na útočnej modrej čiare puk získal Marleau, ale proti dvojici súperov sa bezhlavo nerútil. Počkal si na korčuľujúceho Toewsa, ktorého delovka z hranice pravého kruhu ale Gudlevskisa neprekvapila.
     
    24:10
    Perry nabral rýchlosť na ľavej strane pri mantineli a chcel ju zúžitkovať na presné zakončenie. Puk zatiahol pred bránku, ale Gudlevskisa neoklamal.
     
    24:45
    Perry ale pokračuje vo svojom ofenzívnom kolotoči a súperov vozí úplne zadarmo! Kanada ostáva nasťahovaná v útočnom pásme a Lotyši majú čo robiť, aby sa ubránili.
     
    25:14
    Dvaja na jedného sa rútili Lotyši! Na konci akcie bolo zakončenie Indrašisa, ktorý ale rýchly puk nedokázal spracovať, no čo je horšie následne v rýchlosti veľmi nepríjemne narazil do mantinelu. Ledva stojí na ľavej nohe a za pomoci spoluhráčov ihneď odchádza na striedačku.
     
    25:37
    Brániť sa budú aj Lotyši. Girgensons inkasuje dve minúty za seknutie.
     
    26:02
    Lotyšskí hokejisti začali hru v početnej nevýhode dobre a puk vyhodili cez všetky čiary.
     
    26:27
    Kanada rýchlo za pomoci brankára rozohrala a takmer z toho bol gól! Price poslal puk až na útočnú modrú čiaru, odkiaľ prišla prihrávka priamo pred svätyňu hostí, no po následnom zakončení predviedol Gudlevskis ukážkový zákrok a puk do siete nepustil.
     
    27:01
    Kanada stále ostáva nasťahovaná v útočnej tretine. Hostia majú čo robiť, aby zvládli obrovský nátlak súpera bez ujmy.
     
    27:25
    Stále sledujeme veľký tlak domácich hokejistov. Ich presilovka sa síce kráti, ale rozhodne ju využívajú na sto percent a súperovi nedávajú dýchať.
     
    27:59
    Kanada už medzičasom hrá v plnom počte, ale na ofenzívnom tlaku neuberá. Od útočnej modrej čiary tvrdo pálil Sharp, ale jeho bomba bola zblokovaná spoluhráčom stojacim pár metrov pred ním.
     
    28:37
    Na ľadovej ploche sa v podstate nič nezmenilo ani v hre v plnom počte na oboch stranách. kanada ostáva na útočnej časti ľadovej plochy akoby hrala ešte presilovku.
     
    28:57
    Videli sme zaujímavú situáciu, po ktorej puk Gudlevskis ľavým betónom zastavil ešte pred bránkovou čiarou. Rozhodcovia si ale neboli celkom istí, a tak situáciu radšej preveril videoarbiter. Ten iba vyvrátil akékoľvek nádeje Kanady – puk za čiarou určite nebol.
     
    29:15
    Kanada bola na moment vytlačená z útočného pásma. Pri prechode späť sa domáci príliš ponáhľali a dopustili sa ofsajdu.
     
    29:48
    Lotyši už nechcú byť pod neustálym tlakom súpera a robia všetko pre vyhodenie puku z vlastnej obrannej tretiny. To sa im v týchto chvíľach darí.
     
    30:21
    Kanada sa bude brániť! na trestnú lavicu odchádza St.-Louis na dve minúty za seknutie.
     
    30:50
    Kanada začala vlastnú početnú nevýhodu ukážkovo a puk poslala ďaleko od vlastnej svätyne. Lotyši sa musia z pásma vysťahovať.
     
    31:15
    Situácia sa opakuje. Hráči hosťujúceho celku sa síce dostali späť do pásma, ale dlho tam nepobudli a musia sa po puk opäť raz vrátiť.
     
    31:42
    a ani do tretice Lotyšom pokus o usadenie sa v pásme nevyšiel. Akonáhle prešli útočnou modrou čiarou mohli sa opäť otočiť a korčuľovať po puk.
     
    32:05
    Na ľadovej ploche sa stále nič nemení. Lotyši majú síce presilovku, ale na klzisku to tak vôbec nevyzerá. počas nej si totiž nevypracovali ešte ani jednu strelu.
     
    32:45
    Medzičasom už hráme v plnom počte na oboch stranách. kanadskí hokejisti žiadne ohrozenie svojho gólmana nepripustili a stav ostáva nezmenený.
     
    33:20
    Crosby si so spoluhráčmi nerozumel v strede klziska a Kanada tak puk ponúkla svojmu súperovi. Lotyši to chceli okamžite využiť, ale po prechode do pásma nevybojovali ani len strelecké zakončenie.
     
    33:54
    Kanadskí hráči si opäť prevzali puk na svoje hokejky a zaviezli ho do útočnej tretiny. Tak ale rovnako ako ich súper strelecké zakončenie nepredviedli.
     
    34:23
    V týchto chvíľach sa hrá bez akýchkoľvek šancí. herne navrch majú Kanaďania, ktorí si ale musia dávať veľký pozor na protiútoky súpera. Tie sú poriadne nebezpečné, no Price im zatiaľ odoláva.
     
    34:40
    Lotyši chceli ísť do útoku, ale boli prirýchli. Hráči do pásma vnikli skôr, než puk a je z toho celkom jasný ofsajd, ktorý odpískal postranný arbiter.
     
    35:12
    Na hokejkách Lotyšov badať známky nervozity. Medzičasom vyprodukovali ďalší zbytočný ofsajd, po ktorom pustili súpera dokonca do protiútoku. všetko vyriešil Gudlevskis.
     
    35:48
    Crosby vybojoval puk za súperovou svätyňou, ale jeho spoluhráči ho nedokázali zúžitkovať. Pálil Sharp, o dorážku sa pokúšal St.-Louis, ale obaja bez úspechu.
     
    36:02
    Na toto si ale musia hokejisti Kanady dávať veľký pozor! Po rýchlom prechode do pásma po pravej strane popri mantineli pálil Jass, ale s jeho pokusom si poradil Price.
     
    36:50
    Kanada sa usadila v pásme a chcela strieľať. Pokúsil sa o to Getzlaf, ale zavesil sa naňho brániaci súperov hráč a nič mu nedovolil.
     
    37:15
    Kanada mohla ísť do rýchleho brejku v dvojici! Carter v ňom ponúkol puk Toewsovi, ale ten bol zatlačený k mantinelu a dostal sa iba k akémusi nahodeniu puku do priestoru bránky. To Gudlevskisa neprekvapilo.
     
    37:58
    Chris Kunitz bol asi o krok pred súperom a rútil sa do zakončenia! Napokon ale jeho rýchlosť nebola postačujúca Sprukts ho dobehol a puk mu v poslednej chvíli vypichol z hokejky.
     
    38:20
    Medzičasom sa nám začala posledná dvojminútovka tejto časti hry. Pri puku sú stále Kanaďania, ktorí sa ešte do prestávky pokúšajú dostať späť do vedenia.
     
    38:59
    Máme tu menšiu strkanicu pred Gudlevskisom! Lotyšským hráčom sa nepáčilo prílišné nasadenie súprevových útočníkov v blízkosti brankára, a preto si to radšej okamžite vysvetlili niekoľkými strkancami. Po nich sa vylučovať nebude.
     
    39:15
    Kanada prišla o puk a musela sa z pásma vysťahovať. pri následnom pokuse o návrat pred Gudlevskisa sa javorové listy vystavili ofsajdu.
     
    39:33
    Lotyši sa budú musieť brániť! Pár sekúnd pred koncom tejto tretiny odchádza na trestnú lavicu Ozolinš.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá tretina nepriniesla ni jeden presný zásah, aj keď sme niekoľkokrát boli svedkami zaujímavých streleckých pozícii. Skvelý výkon predvádzajú gólmani oboch celkov. ktorí držia svoje tímy nad vodou a vďaka nim ešte o víťazovi ani zďaleka rozhodnuté nie je. Pomer striel doteraz: 35:11.

    Tretia tretina začne približne o 19:42.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:16
    Úvodné buly záverečnej tretiny získali na svoje hokejky Lotyši a okamžite ho bez zaváhania odpálili až za kanadského brankára. Iba pripomeňme, že Kanada dohráva presilovku.
     
    40:37
    Kanada a okamžite presunula do útočnej tretiny a bola z toho veľká šanca! Crosby sa pri ľavej žrdi chystal na strelu, ale puk bol prirýchly a hviezdny útočník ho minul.
     
    41:06
    Naďalej pokračuje drvivý tlak kanadských hokejistov a Crosby mal prsty v ďalšej útočnej akcii svojho tímu. Lotyšský brankár Gudlevskis podržal svoj tím a puk do siete nepustil.
     
    41:48
    Medzičasom už hráme v plnom počte. Kanada nevyužila ďalšiu presilovku, ale aj napriek tomu ostáva v pásme a pokúsi sa o gól v Gudlevsksovej sieti.
     
    42:21
    Ten ale zatiaľ neprichádza. Lotyši stavili na defenzívu, ktorá puk vytlačila tesne za obrannú modrú čiaru.
     
    42:55
    kanadská hra sa v týchto chvíľach vyznačuje viacerými neporesnosťami v rozohrávke. Kanaďania sa nevedia udržať pri puku a vypáliť na súperovho brankára.
     
    43:30
    Kanada je nasťahovaná v pásme, ale príliš sa jej nedarí.Sharp to skúsil od útočnej modrej čiary, ale minul priestor troch žrdí Gudlevskisovej svätyne.
     
    43:57
    Obdobne pochodil i jeho spoluhráč Crosby. Kanaďania sa snažia márne, v týchto chvíľach sa akoby nevedeli sústrediť na finálny moment v zakončení.
     
    44:29
    Toto je veľmi nepríjemný pohľad na lotyšského hráča Bartulisa! Ten dostal plný zásah napriahnutým bukom niekde do nechránenej časti nohy a v obrovských bolestiach sa plazí na striedačku.
     
    44:58
    Kanaďania aj napriek zraneniu súpera pokračovali v útočnej akcii. Tá im ale úspech nepriniesla, pretože Lotyši sa s vypätím všetkých síl ubránili a puk poslali do stredného pásma.
     
    45:12
    Zo stredu klziska sa už Kanade do útoku dostať nepodarilo. Javorové listy zastavilo postavenie mimo hry.
     
    45:59
    Kanada si ale musí dávať veľký pozor na súperove akcie! Jednou z nich bolo aj uvoľnenie Girgensonsa na pravom krídle, no jeho strela kanadského gólmana neprekvapila. Price schoval puk v lapačke.
     
    46:19
    Lotyši ihneď po buly vybojovali puk a snažia sa o udržanie pásma. To je ale neľahká úloha pre reprezentantov, pretože kanadskí hráči sú hladní po góle a na ľade to už jasne cítiť.
     
    46:50
    Strelecké pokusy Kanaďanov sú ale zrejme ovplyvnené stresom alebo tlakom. Domáci hokejisti sú naďalej aktívnejším celkom, no nedokážu to pretaviť do presného a nebezpečného zakončenia.
     
    47:12
    Lotyši sa ubránili iba za cenu zakázaného uvoľnenia. Puk aspoň dostali z vlastnej obrannej tretiny, kde už začínalo byť poriadne dusno.
     
    47:50
    Gudlevskis má čo robiť, aby držal svoj tím stále nad vodou. Kanaďanai naňho tlačia neskutočným spôsobom, ale muž v lotyšskej svätyni zatiaľ odoláva.
     
    48:32
    Obrovská šanca Kanady! Puk prešiel za bránkovú čiaru, ale v bránkovisku už bolo množstvo hráčov a bude sa telefonovať!
     
    48:32
    Gól neplatí! Stav je stále nerozhodný!
     
    48:32
    Bude sa telefonovať opäť! Hlavný arbiter sa vracia k časomeračom a s videoarbitrom sa poradí opäť!
     
    48:32
    Gól napokon definitívne neplatí! Videoarbiter sa nemýlil a potvrdil svoj verdikt.
     
    48:50
    Lotyši chceli na zmätky okamžite reagovať najlepším možným spôsobom. Natlačili sa do zakončenia, ale na jeho konci našli iba neprekonateľnú stenu menom Price.
     
    49:48
    Napätie sa stupňuje a ďalšia neprehľadná situácia pred Gudlevskisom opäť neostáva bez povšimnutia! Getzlaf sa do dorážky tlačil až príliš zanietene, výsledkom čoho bola ďalšia strkanica.
     
    49:58
    Kanada ešte ostala v pásme. Za bránkou puk získal Marleau, no s prihrávkou do prehusteného priestoru si zbytočné starosti nerobil. Skúsil to individuálne spoza bránky, ale Gudlevskis sa stihol premiestniť a priestor vykryl.
     
    50:21
    Kanada naďalej ostáva nasťahovaná v pásme. Gudlevskis má čo robiť, no zatiaľ sa mu darí držať vyrovnaný stav. Pre Lotyšov je to obrovský úspech, keďže domáci majú jednu vyloženú šancu za druhou.
     
    50:50
    Lotyši dokonca puk vyhodili z vlastnej obrannej tretine a pokúsili sa ho došprintovať v strede klziska. Určite ale po kuse čiernej gumy nešli bezhlavo a zadné dvierka ostali zatvorené.
     
    51:09
    Lotyši sa budú brániť! na trestnú lavicu odchádza za seknutie Pujacs.
     
    51:23
    Okamžite sa začal drvivý kanadský tlak. Ten bol zakončený veľkou ranou Crosbyho, ktorá ale bola jemne tečovaná a skončila iba na ochrannej sieti nad plexisklom.
     
    52:12
    Gudlevskis predvádza neuveriteľnú šou vo svojej bránke! Po drvivom tlaku sa k zakončeniu odhodlal Kunitz, ale puk skončil iba na betóne menovaného brankára. Ten si ležiac na zemi poradila aj s dorážkami najväčších kanadských hviezd.
     
    52:35
    Lotyšskí obrancovia sa teraz predviedli dobrým čítaním hry a puk vyhodili cez všetky čiary. Veľmi cenné sekundy pre Lotyšsko.
     
    53:06
    Kanada dala gól!

    Presilovka Kanady je napokon využitá! SHEA WEBER už nemal prečo čakať a od útočnej modrej čiary sa poriadne napriahol. Jeho tvrdý puk čisto prešiel až do siete, a to popri pravej žrdi Gudlevskisovej bránky. Asistencie: Drew Doughty, Jonathans Toews.
     
    53:45
    Medzičasom už Lotyši teda hrajú v plnom počte a pokúšajú sa o vyrovnanie. Situácia z ich pohľadu je skutočne nezávideniahodná, pretože pred sebou majú ťažký boj o každý centimeter ľadu.
     
    54:20
    Kanaďania hrajú vo veľkej pohode. Na svojich hokejkách majú jednogólový náskok a bez zaváhania sa tlačia do ďalších streleckých zakončení.
     
    54:55
    Po pravej strane sa do pásma vrútil Carter. Nemal komu prihrávať, tak volil rovno aj strelu, lenže tá v sieti neskončila. Stiahol si ju skvelý Gudlevskis.
     
    55:17
    Neuveriteľný výkon Gudlevskisa! Ten si teraz poradil aj s Perryho zakončením. Kanadský hráč ostal zabudnutý pred bránkou, no ani jeho šikovné ruky lotyšského brankára neprekvapili.
     
    55:57
    Čas do konca tretiny sa nezadržateľne kráti, ale Loyši sú bezmocní. Na protiútok veľmi pomýšľať nemôžu, keďže sa musia stále vytrvalo brániť proti kanadským hráčom, ktorí sú ako utrhnutí z reťaze.
     
    56:31
    Gudlevskis si na svoje konto pripísal ďalší úspešný zákrok. Dnes mu nerobia problémy strely od modrej čiary, dorážky, ani blafáky pred bránkou. Je veľkou oporou svojich spoluhráčov.
     
    56:55
    Stále pokračujeme v kanadskom čo najďalej od vlastnej brány a pokyny trénera plnia dokonale.
     
    57:20
    Začala sa nám posledná trojminútovka tejto tretiny. Kanadskí hráči už smerom dopredu nie sú tak nebezpeční, pretože sa väčšmi sústredia na defenzívu.
     
    57:59
    Lotyšsko sa nasťahovalo do pásma a Price musel riešiť strelu z uhla po svojej pravici. So situáciou si ale poradil, no ťažké chvíľky ho iba čakajú.
     
    58:22
    Lotyšský tréner si berie oddychový čas! Po ňom ostáva gólman na striedačke.
     
    58:50
    Lotyšsko sa usadilo v pásme, ale strela neprišla. Veľké problémy mal na útočnej modrej čiare Karsums, ktorý takmer stratil puk proti dvojici Kanaďanov. Takmer.
     
    59:16
    Oddychový čas si vyžiadala aj Kanada! Javorové listy teraz urobia všetko pre to, aby neinkasovali.
     
    59:36
    Jonathan Toews bojoval v šprintérskom súboji so súperom s vidinou streleckého zakončenia do prázdnej bránky. Napokon bol ale neúspešný a tvrdo odstavený od puku a strieľať nemohol.
     
    59:50
    Pred nami je posledných 10 sekúnd hry. Vhadzuje sa v útočnom pásme Kanady a Gudlevskis je späť medzi tromi žrďami.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Je koniec! Do semifinále postupuje Kanada!
     
    V záverečnej tretine sme rovnako ako počas celého priebehu stretnutia videli špičkový hokej. Veľkým prekvapením počas vyraďaovacích bojov boli lotyšskí hráči, ktorí dokázali súperov poriadne vytrápiť. Skúsenosti na strane javorových listov ale ustáli ako celý zápas, tak aj záverečný tlak a zaslúžene tak postupujú medzi štvoricu najlepších.

    To je už od nás pre dnešok všetko. Ďakujeme za pozornosť a tešíme sa na vás niekedy nabudúce. S prianím pekného večera sa s vami lúči Veronika Pancuráková.
     
    Kanada bude semifinále hrať proti USA, druhú dvojicu tvorí Švédsko s Fínskom.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Veronika Pancuráková

    Góly a asistencie: 14. Sharp (Nash), 54. Weber (Doughty, Toews) – 16. Darzinš (Kulda)


    Kanada: Price (Luongo) – Keith, Weber (A), Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietragelo, Hamhuis – Kunitz, Begeron, Crosby (C) – Getzlaf, Benn, Perry – Marleau, Toews (A), Carter – Sharp, Tavares, Nash – St.-Louis
    Lotyšsko: Gudlevskis (Masalskis) – Kulda, Bartulis (A), Rekis, Ozolinš (C), Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Karsums, Girgensons, Indrašis – Sprukts, Darzinš, M. Redlihs – Cipulis, Pavlovs, Keninš – Stals, Berzinš, Jass

    Rozhodca: Peel (USA), Ronn (FIN) – Kovachik (CAN), Suominen (FIN)