Fínsko – Švajčiarsko 3:1 (kon.) | Česko – Nemecko 1:0 (kon.) | Kanada – Švédsko 5:1 (kon.)
koniec
Fínsko
3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
Švajčiarsko
cz Štvrtok 11.04.2024, 16:00 • Adirondack Bank Center • MS žien • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Jeden ze čtyř soubojů čtvrtfinále si pro nás nachystaly hračky Finska a Švýcarska, které se proti sobě střetnou již podruhé a to opět ve stejné aréně, tedy Adirdonack Bank Center.

    Finsko se ve skupinové fázi nepředvedlo bůhví jakým výkonem. Hračky Suomi dokázali porazit právě jen Švýcarky a v tabulce jim patřilo čtvrté místo se 3 body. Týmy ve skupině A však mají jistý postup do playoff ještě předtím, než vůbec vstoupí na led, a tak to pro Finky nebyl žádný problém. Nejlepší hračkou ve skupině byla Jenni Hiirikoski, která bodovala hned pětkrát.

    Švýcarsko na tom bylo ve skupině ještě hůře. Hokejistky ze země helvéckého kříže totiž nevyhrály ani jeden zápas a na ukazateli skóre u nich ve skupině svítilo skóre 3:18. Stejně jako jejich soupeřky se však zúčastnily skupiny A, že které postoupily na přímo do playoff. Nejvíce bodů, tedy dva, posbírala Lara Stalder, která vstřelila jediný gól Švýcarek do české sítě.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Aholaová (Keisalaová) – Hiirikoskiová (C), Laitinenová, Rantalaová, Savolainenová, Yrjöläová, Parkkonenová, Savanderová – Holopainenová, Vainikkaová, Tulusová (A) – Nieminenová, Karvinenová (A), Tapaniová – Vanhanenová, Schalinová, Sundelinová – Nylundová, Vesaová, Liikalaová – Antti-Roiková.
    Trenér: Juuso Toivola

    Švýcarsko: Brändliová (Maurerová) – Christenová, Vallarioová, Baechlerová, Büchiová, Wetliová, Rosselová – Weyová, Leemannová, Müllerová – Zimmermannová, Herzigová, Martiová – Quennecová, Ryhnerová, Schaeferová – Ingoldová, Enzlerová, Balzerová – Jorayová, Stalderová.
    Trenér: Colin Muller

    Rozhodčí: Doyleová (USA), Tassoniová (USA) – Gutauskasová (CAN), Toddová (CAN).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Alina Müllerová vyhrála úvodní vhazování, i když se její sokyně Susanna Tapaniová podivovala. Následně Švýcarsko nepřešlo přes střední pásmo.
     
    00:27
    Nahozením na branku se prezentovala Jenni Hiirikoskiová, avšak Andrea Brändliová byla připravená zasáhnout.
     
    01:03
    Severoevropanky jsou v úvodu zápasu nastěhované před brankou soupeřek. Z druhé vlny vystřelila Noora Tulusová, jejíž pokus mířil jen doprostřed branky.
     
    01:22
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Z první střely se hostující celek ujal vedení! Na modré čáře přebrala kotouč IVANA WEYOVÁ, která se natlačila před soupeřku. Její bekhendový pokus mířil nad beton brankářky, ale také přesně ke vzdálenější tyči. Asistence: Alina Müllerová a Lara Christenová.
    01:22 Ivana WEYOVÁ - 0:1
     
    02:39
    Švýcarsko se ujalo z první střely vedení a aktuálně se drželo na kotouči. Ovšem na útočné polovině přišla nepřesná nahrávka.
     
    03:38
    Finská reprezentace se hnala do útoku, avšak nepřesná přihrávka skončila na zakázaném uvolnění.
     
    03:49
    Mezi kruhy se nacházela Alina Müllerová, která v dobré pozici netrefila kotouč. A tak domácí celek otáčí kormidlem hry.
     
    04:29
    Alina Martiová přecházela do útočného pásma, avšak jedna ze spoluhráček přejela přes modrou čáru dříve. Pro ofsajd se bude vhazovat v neutrální zóně.
     
    04:53
    Finská reprezentace vyslal další střelecký pokus, který si Andrea Brändliová pohlídala a hru znovu přerušila.
     
    04:53
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Sofianna Sundelinová – 2 min., hrubost.

    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Kaleigh Quennecová – 2 min., hrubost.
     
    05:18
    Dvě finské hráči jeli do přečíslení! Celou akci na sebe vzala Petra Nieminenová, jejíž zakončení zamířilo kousek nad horní tyčku.
     
    06:27
    Siiri Yrjöläová byla obtěžovaná soupeřkou, která jí donutila k chybě. Následně přišlo švýcarské zakončení, které bylo sražené k zadnímu hrazení.
     
    07:09
    Zpoza branky se mezi kruhy natlačila Viivi Vainikkaová, jejíž pokus byl zastavený. Následně byla Finsku odpískaná hra vysokou holí.
     
    Střely na branku: 8:2
     
    07:28
    Jedna z hostujících hráček propadla na vlastní modré! Z levé strany vystřelila na betony Michelle Karvinenová, avšak dorážka zprava nakonec nepřišla.
     
    08:21
    Už to vypadalo, že se Susanna Tapaniová protáhne před brankářku, ovšem soupeřka jít přetlačila a Finka skončila na ledové ploše.
     
    08:56
    Naemi Herzigová si rovnala puk na modré čáře, což neubrzdila její spoluhráčka. Následná střela už byla zbytečná, jelikož se pískal ofsajd.
     
    09:40
    Jenniina Nylundová se zbavila dvou soupeřek u modré čáry, ale následnou přihrávku si Švýcarky pohlídaly.
     
    10:00
    V polovině první periody vyhodilo Švýcarsko na zakázané uvolnění. Finský tlak tak bude dál pokračovat.
     
    10:27
    Elisa Holopainenová z pozice obránkyně objela branku a přihrávala na zadní tyčku, kde číhaly dvě spoluhráčky. Ovšem Andrea Brändliová si situaci pohlídala a širokou holí puk poslala za branku.
     
    10:59
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Favoritky zápasu rychle vyrovnávají! PETRA NIEMINENOVÁ objela branku a chtěla puk zasunout za brankovou čáru. To se jí nepovedlo, avšak Alessia Baechlerová si kotouč srazila do vlastní klece. Bez asistence.
    10:59 Petra NIEMINENOVÁ - 1:1
     
    Střely na branku: 11:3
     
    11:33
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Ronja Savolainenová – 2 min., nedovolené bránění.
     
    11:45
    Švýcarská přihrávka byla nezpracovaná, a tak domácí celek vyhodil až za branku soupeřek. Následně se ženám s helvétským křížem nepovedlo přejít přes modrou čáru.
     
    12:31
    Od modré čáry nahodila puk na branku Sinja Leemannová, jejíž pokus vyrazila před sebe Sanni Aholaová. Následně se Švýcarkám nepovedlo dorážet.
     
    13:15
    Další nahození přišlo od modré čáry a Sanni Aholaová si musela poradit, protože před ní ještě přejela Kaleigh Quennecová.
     
    14:00
    Do útočné třetiny přejela Emilia Vesaová, která nahozením od modré čáry trefila Sinju Leemannovou.
     
    15:20
    Petra Nieminenová přihrávala na modrou čáru, odkud to ihned vyzkoušela Sanni Rantalaová. Její pokus mířil doprostřed branky, a tak Andrea Brändliová puk vyrazila.
     
    15:58
    Na levém kruhu se nacházela osamocená finská hráčka, která celou situaci chtěla ještě vyšperkovat přihrávkou. To se ukázalo jako nesprávné řešení.
     
    16:07
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Nelli Laitinenová – 2 min., nedovolený zásah tělem (ženy).
     
    16:47
    Alina Müllerová měla u sebe hned dvě soupeřky, o kotouč přišla a Finsku se povedlo vyhodit po prknech.
     
    17:25
    Na vrcholu pravého kruhu se nacházela Alina Martiová, která měla dost času. Její pokus zápěstím mířil jen kousek vedle vzdálenější tyče.
     
    18:17
    Z trestné lavice naskočila Nelli Laitinenová, která okamžitě ujížděla sama na brankářku. Finská hráčka volila střelu mezi betony, což si Andrea Brändliová pohlídala. Následně se Alessia Baechlerová dopustila faulu.
    18:17 Nelli Laitinenová mohla otočit stav utkání na stranu Finek, ovšem v úniku selhala
     
    18:18
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Alessia Baechlerová – 2 min., vražení na hrazení.
     
    19:00
    Na vrcholu levého kruhu se nacházela Noora Tulusová, jejíž svižná rána zamířila mimo prostor branky. Následně se Finky samy vyhnaly do středního pásma.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Sledovali jsme první třetinu, po které šly hráčky do kabin za nerozhodného stavu. Z první střely se Švýcarsko ujalo vedení, avšak úvodní část patřila herně Finsku, které bylo aktivnější a zaslouženě vyrovnalo. Ovšem reprezentace ze severu Evropy si musí dávat pozor na disciplínu, čím se ženy s helvétským křížem dostávaly více do hry.
     
    Střely na branku: 13:5
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Po vyhraném vhazování poslalo Švýcarsko kotouč se soupeřovu branku. Alessia Baechlerová zůstává na trestné levici, ale za pár okamžiků už se zapojí do hry.
     
    20:43
    Nepřesná střela od modré čáry se odrazila od zadního hrazení k pravé tyči. Michelle Karvinenová byla zády k brance, ale puk zadovkou posunula do brankoviště, kde byla pozorná Andrea Brändliová.
     
    21:49
    Za domácí obranou se nacházela Laura Zimmermannová, které puk utekl za branku, kde si Švýcarska vynutila faul.
     
    21:52
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Siiri Yrjöläová – 2 min., držení.
     
    22:14
    Ve střelecké pozici už se nacházela Alina Müllerová, která ale ještě chtěla přihrát přes osu. Finky zachytily puk a okamžitě ho poslaly do bezpečí.
     
    23:03
    Švýcarsko se nyní neusadilo v útočném pásmu, soupeřkám se povedlo vyhodit podél mantinelu. Celá situace se o chvíli později znovu opakovala.
     
    23:42
    Kolem soupeřky se natlačila před branku Petra Nieminenová, která zkusila zasunout puk kolem první tyče do branky. Jenomže Andrea Brändliová nechala beton na správném místě.
     
    24:41
    Anna-Kaisa Antti-Roiková si stáhla kotouč kolem soupeřky, ale následně trefila další. Švýcarsko následně vyhodilo za cenu zakázaného uvolnění.
     
    25:25
    Petra Nieminenová vjela do útočného pásma, odkud dávala nepřesnou přihrávku na modrou čáru. Finská reprezentace pak nahodila černou gumu jen za branku.
     
    26:19
    Noora Tulusová přihrála na levou stranu, odkud okamžitě vystřelila Sanni Rantalaová. Její pokus zablokovala Alessia Baechlerová.
     
    Střely na branku: 15:5
     
    27:31
    Emilia Vesaová dala nepřesnou přihrávku na modrou čáru. Finsko muselo vyklidit útočnou třetinu.
     
    28:27
    Slabou střelu vyslala od modré čáry Alina Müllerová. Sanni Aholaová černou gumu celou dobu viděla a vyrazila jí betonem k zadnímu mantinelu.
     
    29:28
    Finské zakončení z vrcholu kruhu mířilo do první bránící hráčky. Finsko ještě pokračovalo v akci, ale vyprodukovalo další nepřesný pokus.
     
    30:22
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Noemi Ryhnerová – 2 min., podrážení.
     
    30:42
    Petra Nieminenová se znovu natlačila před branku, ale její pokus mířil jen vedle vzdálenější tyče. Finsko zůstává u kotouče a kombinuje.
     
    31:30
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Ronja Savolainenová – 2 min., hákování.
     
    31:37
    Nepřesná rozehrávka finského celku skončilo na dalším icingu.
     
    32:18
    Při hře ve čtyřech se ani jednomu celku moc nedaří. Navíc Švýcarsko nyní vyhodilo jen na zakázané uvolnění.
     
    32:52
    Aktuálně sledujeme pasáž hry, kdy se ani jedné reprezentaci moc nedaří. Druhá třetina je hodně vyrovnaná.
     
    33:43
    Sama před brankou zůstala Ronja Savolainenová, která byla velmi blízko brankářce, a tak ji v tomto momentu nepokořila.
     
    Střely na branku: 17:7
     
    35:15
    Noemi Ryhnerová nahodila puk za branku soupeřek. Její napadání pak sice dostalo Finsko pod tlak, ale o puk jej nepřipravila.
     
    35:55
    Středem přejela do útočného pásma Sofianna Sundelinová, jejíž pokus Andrea Brändliová vyrazila k mantinelu. Od něj přišlo zakončení, které bylo nepřesné.
     
    36:34
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Od mantinelu na střed hrací plochy si nabruslila Petra Nieminenová, která přihrávala na zadní tyč, kde se nacházela SUSANNA TAPANIOVÁ. Právě od její brusle se kotouč odrazil do branky, čímž Finsko otočilo průběh zápasu na svou stranu. Asistence: Petra Nieminenová.
    36:34 Susanna TAPANIOVÁ - 2:1
     
    37:08
    Střelou přes soupeřku se prezentovala Alina Müllerová, jejíž pokus vyrazila Sanni Aholaová těsně vedle branky. Finská gólmanka si vybrala pořádnou dávku štěstí!
     
    37:56
    Švýcarsko znovu nahodilo puk za branku Finska, kam se vydala Sanni Aholaová, jenž musela rychle rozehrát.
     
    38:52
    Nahození domácí reprezentace mířilo ze středního pásma na branku, avšak Andrea Brändliová byla pozorná.
     
    39:05
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Susanna Tapaniová – 2 min., nedovolený zásah tělem (ženy).
     
    39:22
    V oslabení se rychlým výpadem předvedla Noora Tulusová, která se objevila před brankou, ale pokus po ledě zamířil jen vedle pravé tyče.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina byla opticky vyrovnaná, gólově patřila Finsku, které se ujalo vedení. Hráčky ze severu Evropy si vypracovaly několik zajímavých šancí, ale jenom jedna se ujala. Švýcarsko sice prohrává, ale na začátku poslední dvacetiminutovky bude mít ještě část přesilové hry.
     
    Střely na branku: 23:9
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:44
    Alina Müllerová přihrála na modrou čáru, odkud se napřáhla Alessia Baechlerová. Její zakončení skončilo jen na soupeřce, která vyhodila.
     
    41:33
    Jedna z hostujících hráček byla natlačená k hrazení, odkud její nahození na branku nebylo nebezpečné.
     
    41:37
    Ihned po vhazování se od modré čáry napřáhla Annic Büchiová, ale mířila jen doprostřed branky, kde byla připravená se zákrokem Sanni Aholaová.
     
    42:06
    Odražený kotouč si před brankou našla Viivi Vainikkaová, která měla na zádech soupeřku. Zakončení zblízka skončilo na betonech švýcarské gólmanky.
     
    42:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    NELLI LAITINENOVÁ si od mantinelu najela mezi kruhy, odkud vystřelila do hole Annici Büchiováé. Puk se odrazil do vzduchu a dopadl za záda švýcarské gólmanky. Asistence: Michelle Karvinenová a Susanna Tapaniová.
    42:42 Nelli LAITINENOVÁ - 3:1
     
    44:16
    Vyloučení v týmu Finsko:
    Siiri Yrjöläová – 2 min., nedovolené bránění.
     
    44:23
    Skrytou ránu vyslala Lara Stalderová, jejíž pokus viděla Sanni Aholaová na poslední chvíli. Ovšem rychle vykopla beton a puk srazila do rohu hrací plochy.
     
    45:18
    Švýcarsko se hnalo zpátky do útočného pásma, avšak nezvládlo přechod přes modrou čáru.
     
    45:43
    Švýcarsko znovu dávalo nepřesnou přihrávku na modrou čáru, Lara Christenová musela vycouvat z pásma.
     
    46:24
    Z levé strany vystřelila Alina Müllerová, jejíž snažení bylo zablokované před brankou.
     
    47:23
    Ve druhé vlně se nacházela Ronja Savolainenová, která si sjela trochu níže, odkud zamířila jen vedle pravé tyče.
     
    Střely na branku: 27:15
     
    48:24
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Lara Stalderová – 2 min., nedovolené bránění.
     
    48:33
    Nahození od modré čáry vyslala Jenni Hiirikoskiová, jejíž pokus chytila Andrea Brändliová. Petra Nieminenová ještě číhala na dorážku, avšak marně.
     
    49:26
    Od modré čáry vystřelila Jenni Hiirikoskiová a slabou dorážkou po ledě se prezentovala Elisa Holopainenová. Švýcarská brankářka byla proti oběma pokusům připravená.
     
    50:30
    Čas se hostující reprezentaci začíná rychle krátit, navíc Švýcarsko se téměř neustále brání. Uvidíme, ještě případné překvapení?
     
    51:54
    Sanni Vanhanenová přihrávala před branku, kde se nacházela Julia Schalinová. Avšak dobře se vrátila Vanessa Schaeferová, která zakončení znemožnila.
     
    53:11
    Noemi Ryhnerová a Alina Müllerová spolu kombinovaly. Druhá jmenovaná nasměřovala zakončení jen do soupeřky.
     
    54:04
    Finská přihrávka byla nepřesná a skončila na zakázaném uvolnění.
     
    Střely na branku: 34:15
     
    54:22
    Icing se píská také na švýcarské straně.
     
    54:35
    Sinja Leemannová přihrávala od zadního mantinelu před branku, kde se puk od obránkyně odrážel k brankovišti. Po kotouči se vrhla Sanni Aholaová, která hru znovu přerušila.
     
    54:58
    Elisa Holopainenová jela se spoluhráčkou do přečíslení, ale přihrávku měla zaterasenou. A tak to vzala na sebe. Její pokus mířil na zadní tyč, ovšem Andrea Brändliová se štěstím zasáhla.
     
    57:12
    Švýcarsko protečovalo hru za branku soupeřek, čímž přišlo o kotouč a bude to muset zkusit znovu.
     
    57:43
    Na levé straně měla trochu prostoru Kaleigh Lara Stalderová, jíž dostoupila soupeřka. Švýcarské zakončení mířilo jen mimo prostor branky.
     
    58:05
    Andrea Brändliová míří na střídačku a Švýcarek je v útočném pásmu šest!
     
    58:47
    Annic Büchiová chybovala na modré čáře, Švýcarsko se do pásma ale nevrátilo, jelikož mu bylo odpískaný ofsajd.
     
    58:47
    Švýcarský trenér si vyžádal oddechový čas! Uvidíme, zda jeho hráčky na vnímaly pokyny, které by měly vést ke gólu.
     
    59:36
    Chybnou přihrávku zachytila Petra Nieminenová, která se tlačila před brankářku. Ovšem obránkyně jí zakončení nedovolila.
     
    Konec zápasu.
     
    Finská reprezentace postupuje do semifinále mistrovství světa žen!

    Postup reprezentace ze severu Evropy bylo zasloužené! Dnes domácí tým byl nebezpečnější, více na puku a vsítil tři trefy. Hlavní zbraní Suomi byla Petra Nieminenová, která si dělala téměř to, co chtěla. Švýcarsko sice vedlo, ale následně na první střelu zápasu nenavázalo, a tak se s turnajem loučí.

    Střely na branku: 37:17
     
    Nejlepší hráčky zápasu: Petra Nieminenová (Finsko) – Sinja Leemannová (Švýcarsko).
     
    Tímto se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek čtvrtečního večera. (18:24:31)

    Michal Luxa

    Góly a asistencie: 11. Nieminenová, 37. Tapaniová (Nieminenová), 43. Laitinenová (Karvinenová, Tapaniová) – 2. Weyová (Müllerová, Christenová)


    Fínsko: Aholaová (Keisalaová) – Hiirikoskiová (C), Laitinenová, Rantalaová, Savolainenová, Yrjöläová, Parkkonenová, Savanderová – Holopainenová, Vainikkaová, Tulusová (A) – Nieminenová, Karvinenová (A), Tapaniová – Vanhanenová, Schalinová, Sundelinová – Nylundová, Vesaová, Liikalaová – Antti-Roiková.
    Tréner: Juuso Toivola

    Švajčiarsko: Brändliová (Maurerová) – Christenová, Stalderová (C), Vallarioová, Baechlerová, Büchiová, Wetliová, Rosselová – Weyová, Leemannová, Müllerová (A) – Zimmermannová, Herzigová, Martiová – Quennecová, Ryhnerová, Schaeferová – Ingoldová, Enzlerová, Balzerová – Jorayová.
    Tréner: Colin Muller

    Rozhodca: Doyleová (USA), Tassoniová (USA) – Gutauskasová (CAN), Toddová (CAN)