Le Havre – Rennes 0:1 (kon.) | Clermont Foot – Brest 1:1 (kon.) | Lorient – Remeš 2:0 (kon.)
Toulouse – Nantes 1:2 (kon.) | Montpellier – Lyon 1:2 (kon.) | Nice – Monaco 2:3 (kon.)
koniec
Clermont Foot
1:1 (0:0)
Stade Brestois 29
cz Nedeľa 11.02.2024, 15:00 • Stade Gabriel Montpied • Ligue 1 Uber Eats • 21. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu jednadvacátého kola francouzské Ligue 1. Od patnácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Clermontem a Brestem!
     
    Clermont má ve své třetí sezoně mezi francouzskou elitou vážné záchranářské starosti. V dosavadních dvaceti kolech přemohla jen tři soupeře a s patnácti body figuruje na posledním místě tabulky, ze kterého ztrácí aspoň na barážovou 16. příčku dva body. Domácí nedávno porazili Nantes a remizovali se Štrasburkem, nicméně do třetice se jim bodovat nepovedlo. Ze hřiště Lille si odvezli debakl 0:4. S bilancí 4+3 týmové produktivitě vévodí jamajský útočník Nicholson. Na marodce je obránce Konaté a hostující útočník Virginius.
     
    Brest je nepochybně největším překvapením této sezony. Do dnešního dne prohrál jen čtyři zápasy a na senzačním třetím místě Ligue 1 má pouze dvoubodové manko na druhou Nice, se kterým v předešlém kole uhrál bod za bezbrankovou plichtu. Tým z Bretaně je v ligové soutěži devětkrát v řadě neporažen, zatímco ve středečním osmifinále Coupe de France podlehl PSG 1:3. V kanadském bodování je s pěti góly a pěti asistencemi na čele Romain Del Castillo. Pět zásahů má také talentovaný záložník Kamory Doumbia. Defenzivě Brestu chybí zraněný Amavi. Ofenziva zase postrádá Le Douarona.
     
    1. vzájemný zápas

    03.12.2023
    Brest – Clermont 3:0
    Branky:
    20. Del Castillo, 34. Pereira Lage, 51. Del Castillo.
     
    Úvodní sestavy:

    Clermont Foot: Diaw – Pelmard, Matsima, Caufriez – Cham, Gonalons (C), Gastien, Neto Borges – Boutobba, Virginius – Nicholson.
    Náhradníci: M. Ndiaye – Allevinah, Jacquet, H. Keita, Kyei, Magnin, Ogier, Rašani, Zifán.
    Trenér: Pascal Gastien

    Stade Brestois 29: Bizot – Lala, Chardonnet (C), Le Cardinal, Locko – Mah. Camara, Lees-Melou, Magnetti – Del Castillo, Mounié, Lage.
    Náhradníci: Coudert – Bráhímí, Camblan, Cartillier, Doumbia, Lebeau, Le Douaron, Martin, Zogbé.
    Trenér: Éric Roy

    Rozhodčí: Frapaprtová – Berchebru, Torregrossa.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovacího výkopu se zhostili domácí, kteří nastupují v červenomodrých dresech. Brest hraje v bílém.
     
    3
    Z Chamovy přihrávky se k míči dostal Nicholson. Ve vápně si ho přehodil na pravačku a v první šanci otřel střelu o nohu Laly, což způsobilo „jen“ rohový kop.
     
    4
    Slibný začátek Clermontu dokreslila i Gastienova realizace rohového kopu. Gonalonsova hlavička prošla kousek vedle Bizotovy branky.
     
    5
    Lala šel na samotnou hranici pravidel, když se vedle vápna sápal po Virginiusovi. Ten šel k zemi, ale píšťalka sudí Frappartové zůstala němá.
     
    6
    Nicholsonovi byl zkomplikován rychlý přechod středu hřiště. Domácí fotbalisté musí hostující blok trpělivě obehrávat.
     
    7
    V případě ataku na Pelmarda už se nedovolený zákrok píská. A bylo to i se žlutou kartou pro Mathiase Lageho, který byl v souboji zkrátka pozdě.
     
    8
    Nicholson rozehrál standardku do strany. Boutobbovi se ale nepovedlo odcentrovat a Clermont musel upalovat vzad za rychlým protiútokem, který po centru zprava skončil příliš vysokou hlavičkou Del Castilla.
     
    9
    Boutobba ani na podruhé neposlal přesný míč do pokutového území. Virginius jej vyzvedával až na protějším křídle.
     
    10
    V zárodku hostující akce fauloval Gonalons. Mužstvo z Bretaně se snažilo útočit po levé straně, ale trio hráčů se z křídla nevykombinovalo.
     
    11
    Brest získal míč v represinku, ovšem Mahdi Camara ho zprava do předbrankového prostoru nedoručil.
     
    13
    Přenesení hry doleva domácím moc nepomohlo. Virginiuse okamžitě oddělil od balonu Kenny Lala.
     
    14
    Boutobbův centr zprava byl o něco vyšší, než Virginius potřeboval k provedení hlavičky. I v tomto případě se o něj bedlivě staral Lala.
     
    15
    První střelecký pokus Brestu měl na svědomí Lage. U rohu vápna si zpracoval dlouhý pas přes osu a potom nasměroval technickou střelou několik metrů vedle Diawovy branky.
     
    16
    S kapitánskou páskou hrající Gastien až příliš přitvrdil v souboji s Mahdim Camarou. Sudí Frappartová to zatím řeší slovní domluvou.
     
    17
    Pierre Lees-Melou masivně přetáhl přenesení ke Camarovi. Balon odletěl mimo hřiště a vhazovat bude Clermont.
     
    18
    Gonalons si opět nepočínal moc obezřetně, nicméně ani za podkopnutí Mahdiho Camary žlutou kartu neobdržel.
     
    19
    Magnettimu se nepovedlo odcentrovat. Hru vrátil k půlící čáře a hosté to zkusili zleva, odkud pro změnu propadl centr k Diawovi.
     
    20
    Maximiliano Caufriez zakřižoval nákop určený pro Mouniého a doprovodil míč za koncovou čáru.
     
    21
    Romain Del Castillo pomohl na zemi Borgesovi. Domácí ekipa může pokračovat v postupném útoku.
     
    23
    Borges se ukvapil s centrem, když měl volno v levé části hřiště. V další akci Clermontu zase nedal přesnou finální přihrávku Nicholson.
     
    24
    Mahdi Camara v pokutovém území neustál souboj s Caufriezem, který mu položil ruku na záda. Na zisk penalty to bylo málo.
     
    25
    V pětadvacáté minutě jsme se dočkali první střely na branku, kterou Diaw zdárně vytěsnil na roh. Zpoza vápna mu rukavice vyprášil Julien Le Cardinal, jenž využíval otevřeného prostoru na ose hřiště.
    25. Julien Le Cardinal (BST)
     
    26
    Del Castillo prostrčil přihrávku do běhu Mahdiho Camary. Ten si dal míč na pravačku, ale ve finále minul ze svého pohledu levou tyč.
     
    27
    Poprvé se významněji prosadil i Mounié, leč ani jeho střela z delší vzdálenosti gólové parametry neměla. Balon letěl na střed brány.
     
    28
    Zatímco úvod zápasu patřil Clermontu, tak v posledních minutách evidujeme sílící nápor Brestu, jenž byl pro tuto chvíli utlumen útočným faulem z dlouhého autu Laly.
     
    29
    K obloučku Del Castilla se Mounié na hrotu nedostal. Odražený míč si v pravé části vápna ještě našel Pierre Lees-Melou a nedostatečně důrazným volejem připravil Diawovi další zákrok.
     
    30
    Mahdi Camara je zatím největším otloukánkem v sestavě Brestu. Nyní přepadl přes Gastiena, který prováděl skluz zezadu.
     
    31
    Držení míče: 48 % – 52 %.
     
    32
    Shamar Nicholson vystartoval za noblesním nákopem Gastiena. Levačkou si balon zpracoval a pravačkou s ním napálil nohy brankáře Bizota!
    32. Shamar Nicholson (CFT)
     
    33
    Julien Le Cardinal byl pozdě v souboji a za sestřelení Boutobby spatřil druhou žlutou kartou na straně třetího týmu Ligue 1.
     
    34
    Standardní situaci z levé strany Brest spolehlivě ubránil. Po odkopu na půlku hřiště se Pelmard uchýlil k malé domů.
     
    36
    Borges promarnil slibně vypadající akci z otevřené levé strany. Lala při odkopu zblízka sestřelil Virginiuse a hra je na malý moment přerušena.
     
    37
    Jenom to zahučelo! Centr zleva prošel skrz Mouniého. Propadlý míč si ve druhé vlně vzal Del Castillo a po rychlém přehození na levačku těsně přestřelil vzdálenější tyč.
    37. Romain Del Castillo (BST)
     
    38
    Lageho protiútok skončil ještě na vlastní polovině. Učebnicově proti němu vystoupil Pelmard a Clermont se vrhl do dalšího útoku, z něhož vzešla Borgesova nepřesná střela zpoza vápna.
     
    39
    Domácí ve čtyřech napadali v křídelní lokalitě a znovuzískali míč, se kterým nyní souvisle kombinují v okolí středového kruhu.
     
    40
    Borges neměl potřebný klid na odcentrování. Pro pomalu letící míč si v okolí hostující branky jednoduše došel Bizot.
     
    42
    Díky faulu Caufrieze na Mouniého se Brest může po delší době ve větším počtu usadit na útočné polovině. Na programu je standardní situace z nepalebné vzdálenosti.
     
    43
    Žádnou kritickou situaci obrana Clermontu řešit nemusela. Platilo to i po autovém vhazování, které bylo odkloněno do rukou Diawa.
     
    44
    Johan Gastien šel zbytečně ostře do Camary, který byl víceméně v pasti u postranní čáry. Syn domácího kouče už neunikl karetnímu trestu.
     
    45
    Lalova standardka skončila na hlavách domácích fotbalistů. Míč zůstal ve vlastnictví Brestu, avšak po centru zprava Le Cardinal hlavičkoval jen do vnější sítě.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Clermontu počáteční převaha dlouho nevydržela. Brest se brzy dostal více do hry a díky několika pokusům ze střední a delší vzdálenosti si vytvořil střeleckou převahu, které scházelo gólové vyústění. Branky se nedočkali ani domácí, jejichž dvě největší šance měl jamajský útočník Nicholson.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Diaw stáhl neadresný nákop a rychle započal protiútok, jenž zmařila poslední přihrávka do prostoru mezi Chamem a Nicholsonem.
     
    49
    Virginius nejprve nerozvinul svůj úprk po levé straně a o pár sekund později ve vápně promáchl, když dostával nabito na akrobatické zakončení.
     
    49
    Jako vzpomínku na faul na Mouniého vyfasoval domácí obránce Maximiliano Caufriez žlutou kartu.
     
    50
    Brest právě vstřelil branku!
    Tabulkový favorit se z nenápadné akce ujímá vedení! Locko udržel míč na levém křídle a distribuoval jej před pokutové území, odkud PIERRE LEES-MELOU noblesně zakroutil technickou střelu do pravé horní šibenice.
    50. Pierre LEES-MELOU - 0:1
     
    52
    Kenny Lala se omlouvá svým kolegům za nepřesnost, v jejímž důsledku probíhá odkop od branky Moryho Diawa.
     
    53
    Pokud současný stav vydrží, bude Brest na konci zápasu oslavovat posun na druhé místo. Naopak Clermont by zůstal na dně tabulky.
     
    54
    Romain Del Castillo zastavil Chamův průnik faulem zezadu, za který padla další žlutá karta. Navíc tu bude standardní situace ve prospěch Clermontu.
     
    55
    Domácí ze dvou centrů před Bizotovu branku nic nevytěžili. Balon v obou případech přistál na hlavách fotbalistů z Bretaně.
     
    57
    Nic se neurodilo ani z nákopu na Nicholsona, jenž se ocitl v křížení dvou hostujících stoperů. Krátká protiofenziva Brestu dopadla centrem do Diawových rukavic.
     
    58
    Ani další přesun dlouhým nákopem Clermontu nevyšel. Velmi neadresný balon se odkutálel ze hřiště a Bizot nespěchá s jeho odkopem.
     
    59
    Mahdi Camara z finální přihrávky nanapasoval míč před domácí branku. Obětavým skokem se o to zasloužil Matsima.
     
    60
    V důsledku rohového kopu nehlavičkoval Chardonnet z příliš komfortní pozice a podle toho vypadal i výsledek – míč prolétl vysoko nad brankou.
     
    61
    Gonalons udržel Clermont v blízkosti Bizota, nicméně Borges našel Nicholsona v akrobatické pozici, ze které nešlo vygenerovat kloudné zakončení.
     
    62
    Magnetti se stal obětí nedovoleného zákroku. Pachatel byl Gonalons, jenž navzdory několika faulům stále uniká žluté kartě.
     
    63
    A další přestupek Gonalonse. Po kontaktu zezadu šel Del Castillo ochotně k zemi a tím donutil rozhodčí Frappartovou nařídit přímý kop.
     
    64
    Mathias Lage zhruba z pětadvaceti metrů překonal zeď, ale brankáře Diawa nikoliv. Balon letěl pouze doprostřed branky. Stejný hráč o chvilku později pálil z hranice vápna ještě jednou, ale výsledek byl úplně stejný.
     
    66
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Alan Virginius, přichází Jim Allevinah.
     
    66
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Shamar Nicholson, přichází Grejonh Kyei.
     
    68
    Držení míče: 48 % – 52 %.
     
    69
    Clermont Foot právě vstřelil branku!
    Pascal Gastien si může gratulovat, jeho dva žolíci se velmi brzy postarali o vyrovnávající gól! Allevinah na levé straně dokonale zužitkoval prostor na centr. Na hranici malého trestného území si na něj naskočil GREJOHN KYEI a Bizot proti prudké hlavičce nestihl předvést reflexivní zákrok.
    69. Grejonh KYEI - 1:1
     
    71
    Mounié se dnes na hrotu hostujícího útoku vůbec neprosazuje. I vzhledem k faulu na Matsimu je jedním z největších kandidátů na chystané střídání.
     
    72
    Střídání v týmu Stade Brestois 29:
    ze hřiště odchází Mahdi Camara, přichází Kamory Doumbia.
     
    72
    Střídání v týmu Stade Brestois 29:
    ze hřiště odchází Hugo Magnetti, přichází Jonas Martin.
     
    72
    Střídání v týmu Stade Brestois 29:
    ze hřiště odchází Romain Del Castillo, přichází Jérémy Le Douaron.
     
    74
    Jonas Martin se po svém příchodu neuvedl v nejlepším světle. Na křídle srovnal se zemí rychlíka Allevinaha a vysloužil si za to žlutou kartu.
     
    75
    Chamův prudký centr ze standardní situace ostatní fotbalisté v červených dresech k zakončení nevyužili. Následuje další porce střídání.
     
    76
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Maxime Gonalons, přichází Habib Keita.
     
    76
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Bilal Boutobba, přichází Elba Rašani.
     
    77
    Clermont postupoval zleva v přečíslení, které Borges zazdil nechytatelnou přihrávku na Rašaniho. Bizot nechal projít balon do autu.
     
    78
    Pelmard si poradil jakožto poslední hráč, který si nemohl dovolit propadnout. Celou dobu mu na záda dýchal napadající Le Douaron.
     
    79
    Stejně jako v minulém případě nebyl Rašani včas u přihrávky do pokutového území. Blíže to k balonu měl Marco Bizot.
     
    80
    Hráči Brestu neúspěšně reklamovali ruku a chvíli se nevěnovali rodícímu se protiútoku. Ten dlouhého trvání nakonec neměl, Cham byl od míče čistě oddělen.
     
    81
    Střídání v týmu Clermont Foot:
    ze hřiště odchází Johan Gastien, přichází Yohann Magnin.
     
    82
    Pěkná souhra Clermontu. Borges v jejím závěru dával míč pod sebe, načež se Kyei hodně ukopl. Rozebrané obraně Brestu musel spadnout kámen ze srdce.
     
    83
    Posily z lavičky domácí hru podstatně oživili. V těchto minutách se Clermontu daří souvisle kombinovat na útočné polovině, hosté musí běhat bez balonu.
     
    84
    Střídání v týmu Stade Brestois 29:
    ze hřiště odchází Mathias Lage, přichází Bilál Bráhímí.
     
    85
    Mathias Lage opouštěl hřiště za sympatického potlesku. Sedmadvacetiletý ofenzivní hráč zůstal v paměti fanoušků Clermontu, neboť zde v nižší souěži odehrál 110 zápasů.
     
    87
    Brahímího brejk do otevřené obrany zastavil hvizd hlavní rozhodčí, protože po předchozí standardní situaci Clermontu probíhal konflikt mezi Bizotem a Rašanim.
     
    88
    Tak to je velmi zajímavá situace. Rašani i Bizot vyfasovali za vzájemnou šarvátku červené karty. Dohrávat se bude deset na deset.
    88. Šarvátka Bizota s Rašanim byla oceněna dvěma červenými kartami
     
    89
    Hosté mají kliku, že si hlavní trenér Roy ponechal v rezervě ještě jedno střídání, takže může vyloučeného Bizota nahradit Coudertem.
     
    90
    Střídání v týmu Stade Brestois 29:
    ze hřiště odchází Kamory Doumbia, přichází Grégoire Coudert.
     
    90+1
    Nastavuje se 7 minut.
     
    90+2
    Clermont nechal dojít hostující akci až do vápna. Diaw šel odvážně ven z branky a Le Douaron přes něj balon neprocedil.
     
    90+4
    Clermontu remíza nestačí a houževnatě se snaží podnikat rychlé útoky. Konsolidovaná defenziva Brestu však odolává, což platilo i po Chamově standardní situaci.
     
    90+5
    Kenny Lala našel poslední zbytky sil a v rychlostním souboji nepustil do trháku podstatně čerstvějšího Kyeiho.
     
    90+6
    Odraz od Borgese přispěl k hostujícímu rohovému kopu. Pierre Lees-Melou po něm zůstal úplně sám na rohu malého vápna a dobře postavený Diaw proti jeho střele předvedl životně důležitý zákrok!
    90+6. Lees-Melou neproměnil šanci na vítězný gól
     
    90+7
    A ještě jeden infarktový moment pro příznivce Clermontu. Před brankou tentokrát vyplaval Jonas Martin a Diaw i v tomto případě skvělým zákrokem zachránil remízu.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Souboj třetího s posledním vítěze nepoznal. Brest se nedlouho po změně stran ujal vedení pohledným gólem Leese-Meloua, ale v 69. minutě o svůj náskok přišel kvůli hlavičce střídajícího Kyeiho. V nastaveném čase tým z Bretaně promarnil dvě šance na rozhodnutí a s tím spojený posun před Nice na druhé místo. Clermont je poslední s tříbodovou ztrátou na baráž.
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 2:9. Střely mimo: 4:6. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:13.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (17:04:53)

    Michal Břuchanský

    Góly: 69. Kyei (Allevinah) – 50. Lees-Melou (Locko)

    Karty:   44. Gastien (CFT), 49. Caufriez (CFT) – 7. Lage (BST), 33. Le Cardinal (BST), 54. Del Castillo (BST), 74. Martin (BST)   88. Rašani (CFT) – 88. Bizot (BST)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 2:9. Střely mimo: 4:6. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:13.
    Clermont Foot: Diaw – Pelmard, Matsima, Caufriez – Cham, Gonalons (C) (76. H. Keita), Gastien (81. Magnin), Neto Borges – Boutobba (76. Rašani), Virginius (66. Allevinah) – Nicholson (66. Kyei).
    Náhradníci: M. Ndiaye – Jacquet, Ogier, Zifán.

    Tréner: Pascal Gastien

    Stade Brestois 29: Bizot – Lala, Chardonnet (C), Le Cardinal, Locko – Mah. Camara (72. Doumbia, 90. Coudert), Lees-Melou, Magnetti (72. Martin) – Del Castillo (72. Le Douaron), Mounié, Lage (84. Bráhímí).
    Náhradníci: Camblan, Cartillier, Lebeau, Zogbé.

    Tréner: Éric Roy

    Rozhodca: Frappartová – Berchebru, Torregrossa