TK před startem WEHT v Liberci (kon.) | Tlačová konferencia FK Železiarne Podbrezová (kon.)
Tisková konference FC Hradec Králové (kon.)
koniec udalosti
Tlačová konferencia FK Železiarne Podbrezová

Utorok 06.02.2024, 12:30Tlačové konferencie
     
    Tlačová konferencia je na konci, ďakujeme za pozornosť, prajeme ešte pekný deň. (12:52:48)
     
    Roman Skuhravý: Základná os mužstva zostala. Máme trošku problém, že v prvom jarnom kole nemôžu hrať Oravec s Grešákom. Robili sme všetko preto, aby každý hráč hneď atakoval základnú zostavu, podobne ako je prípad Baja. Cieľom je, aby hráči každý tréning i zápas pracovali na sto percent.
     
    Roman Skuhravý: Odchod Ludhu bol očakávaný, potreboval zmenu a my sme potrebovali otvoriť okienko pre ďalšieho jeho nástupcu. Súboj o brankársku jednotku sa skončil remízou. Už som rozhodnutý, kto bude chytať v sobotu, ale ešte si to nechám pre seba. V polsezóne zrejme dostanú šancu obaja naši gólmani, jednoznačnú jednotku mať nebudeme.
     
    Roman Skuhravý: Zmeny v tíme vnímam tak, že sme trošku zrýchlili. Odchody sú z môjho pohľadu odmenou pre nás všetkých. Pokiaľ sa mužstvo bije o hornú polovicu tabuľky a ešte si pomáha aj ekonomicky a aj samotní hráči sa posúvajú, tak je to odmena. Chlapcom hovorím stále – je to vaša kariéra. Žijú si svoj príbeh a my ak sentiment pretavíme v túžbu niečo dokázať, je to správna cesta a o to sa v klube všetci snažíme. Leto môže byť ešte pre nás náročnejšie, ale to je náš cieľ. Sme v klube, ktorý tak pracuje a robíme maximum, aby to tak zostalo. Som rád, že máme férové vyhliadky a som pripravený, že to niekto mentálne nezvládne. Vieme, že zápasy nemusia ísť tak, ako by mohli. Verím však, že tu budeme mať nové hviezdy, nových lídrov, čo je príklad Mikiho Bakaľu. Mám pocit, že vedľa mňa sedí skúsený borec a nie stále mladý futbalista.
     
    Mikuláš Bakaľa: Pozíciu kapitána vnímam pozitívne. Beriem to ako česť a dôveru od klubu. V tréningoch ani nebolo cítiť, že niekto odišiel, pretože udržujeme atmosféru, ktorá u nás vždy bola. Mladým hráčom určite pomôžeme čo najrýchlejšie sa adaptovať medzi nás.
     
    Miroslav Poliaček: Nespomenul som Markoviča – je to stopér, charakterovo zaujímavý, rýchly a vysoký. Verím, že aj on prehovorí do boja o základnú zostavu.
     
    Mikuláš Bakaľa: Príprava bola krátka, ale intenzívna. Myslím si, že sme sa dobre pripravili a z mužstva je cítiť veľké chcenie, hoci sme mladší, ale o to viac sa chlapci budú snažiť. Vieme, aké máme ciele a nasledujúce zápasy ukážu, na čom sme. Nevieme sa dočkať. Ak dodržíme naše princípy, som presvedčený, že budeme úspešní.
     
    Roman Skuhravý: Som šťastný, že príprava bola krátka. Pre nás je ideálne, keby sme stále hrali, chýba mi osobne zápasový adrenalín.
    Dlhodobo pracujeme na tom, aby mali hráči jasnú úlohu v tíme. Všetko slúži na to, aby sme ukázali, čo v nás je.

    Chceli by sme si udržať atmosféru v tíme a prajem si, aby boli hráči zdraví. Pred dvoma rokmi sme zvolili cestu, ktorá je správna. Každý polrok je nový, energickejší a núti nás znova svedomito pracovať.

    Veľmi sa teším na sezónu, pretože vnímam v tréningoch i zápasoch, že je množstvo skvelých vecí v našom mužstve. Sú však i nebezpečné veci, ale stále je to o tom, že chceme vychovávať odolných futbalistov.

    Sme nachystaní na sezónu a uvidíme, na čo to bude v konečnom dôsledku stačiť. Pre nás by bol jackpot, aby sme sa dostali do prvej šestky. Hráčom verím a môžem povedať, že vydajú zo seba všetko.
     
    Pokračuje generálny manažér: Novinkou je príchod Alasana Yirijanga z Gambie (2004) a zajtra by sme ho mali privítať. Je to hráč, ktorý zvýrazní konkurenciu v ofenzíve.

    Momentálne sme blízko k dohode so slovenským stopérom. Okrem toho sú ďalšie posily ešte v hre, nakoľko prestupové obdobie stále trvá.

    Doťahujeme rokovania s Kabongom, ktorý je u nás na hosťovaní a radi by sme ho získali natrvalo. Mám informácie, že ho sleduje tréner českej futbalovej reprezentácie. S veľkou pravdepodobnosťou tu aj ostane v jarnej časti.
     
    Úvod tlačovej konferencie patrí generálnemu manažérovi Miroslavovi Poliačkovi:

    Zimná príprava sa začala 4. januára. Čo sme mali v pláne, splnili sme, vrátane transferov. Pozitívne je, že sa nikto vážnejšie nezranil, čiže som spokojný. Všetci sa tešíme na jarnú časť.

    Rozlúčili sme sa s Rišom Ludhom, ktorý prerástol náš klub a usúdili sme, že nastal správny čas posunúť sa vpred. Nešlo nám o transférovú sumu. Otázne je, ako sa chytia šance mladí brankári. Sme presvedčení, že chalani sú pripravení. S oboma brankármi prevláda spokojnosť, o svoje miesto sa pobili.

    Samo Ďatko urobil pre nás veľa, usúdili sme však, že potrebuje zmenu a preto odišiel do MŠK Žilina. Uvoľnili sme ho a tiež mu prajeme veľa šťastia.

    Marek Kuzma nám veľmi pomohol. V lete mu však končila zmluva a bolo jasné, že ju nebudeme predlžovať. Ani jeho minutáž nebola dostatočná, preto odišiel do Zlatých Moraviec. Bol jeden z našich najlepšie zaplatených hráčov.

    Jozef Špyrka odišiel na hosťovanie do Prešova, je to jeho materský klub a má šancu postúpiť, ale do budúcnosti s ním počítame. Držíme mu palce v jarnej časti a najmä až mu vydrží zdravie, čo bol jeho najväčší problém.

    Patrik Blahút odišiel do Slovácka, ktoré má svoju kvalitu. Nemohli sme mu povedať nie, hoci nám na jeseň veľmi pomohol. Paťo si to zaslúžil, išiel na hosťovanie s opciou a je len na ňom, ako sa uchytí.

    Čo sa týka príchodov – prišli viacerí noví hráči z Pohronia. Spomeniem brankára Domaniského, ktorý je zaujímavý do budúcnosti.

    Vincent Chyla chytil šancu za pačesy, prišiel dobre pripravený. Výrazne prehovorí do boja o základnú zostavu.

    Viacerých dorastencov sme zabudovali do procesu, pasujú sa dobre so svojou úlohou.
     
    Železiari odohrali šesť prípravných zápasov. Tri vyhrali (L. Mikuláš 4:0, 1. FC Tatran Prešov 2:1, LASK Linz 3:2) a v troch ťahali za kratší koniec (LASK Linz 0:2, Cracovia Krakow 0:1, Resovia Rzeszów 0:5).

    Okrem toho odohrali halový turnaj SPODEK Cup v Poľsku, kde sa tešili z celkového prvenstva.
     
    Hráčsky káder mužstva prešiel viacerými zmenami.

    Odišli: Richard Ludha (FK Teplice/prestup), Samuel Ďatko (MŠK Žilina/prestup), Marek Kuzma (FC ViOn Zlaté Moravce/prestup), Jozef Špyrka (FC Tatran Prešov/hosťovanie), Patrik Blahút (FC Slovácko /hosťovanie).

    Prišli:
    Andy Masaryk (návrat z hosťovania v FK Pohronie), Ivan Rehák (prestup z FK Pohronie), Lukáš Domaniský (prestup z FK Pohronie), Alex Markovič (prestup z JK Trans Narva), Vincent Chyla (prestup z MŠK Žilina), Alasana Yirajang (prestup z Real De Banjul), Maksym Khiminets (dorast), Pavol Kuťka (dorast).
     
    Hráčsky káder FK Železiarne Podbrezová pre jarnú časť Niké ligy 2023/2024:

    Brankári:
    Ivan Rehák, Adam Danko, Lukáš Domaniský.

    Obrancovia:
    Filip Mielke, Matej Oravec, Matej Grešák, Alex Markovič, Marek Bartoš, Mikuláš Bakaľa.

    Stredopoliari: Mahmudu Bajo, Vincent Chyla, René Paraj, Muhammed Hydara, Martin Talakov, Peter Kováčik, Šimon Faško, Pavol Kuťka.

    Útočníci: Roland Galčík, Lekan Okunola, Alasana Yirajang, Ridwan Sanusi, Andy Masaryk, Christophe Kabongo, Mark Assinor, Maksym Khiminets.
     
    Príjemné utorkové popoludnie, milí priaznivci Niké ligy.

    Nachádzame sa v útrobách Zelpo arény, kde sa už o niekoľko minút začne tlačová konferencia FK Železiarne Podbrezová.

    Zúčastnia sa jej Miroslav Poliaček, generálny manažér FK Železiarne Podbrezová, Roman Skuhravý, hlavný tréner a Mikuláš Bakaľa, kapitán mužstva. Zostaňte s nami, o chvíľu začíname.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:30.

    Milan Gončár