Nottingham – Arsenal 1:2 (kon.) | Fulham – Everton 0:0 (kon.) | Luton – Brighton 4:0 (kon.)
Crystal Palace – Sheffield Utd. 3:2 (kon.) | Aston Villa – Newcastle 1:3 (kon.)
koniec
Fulham FC
0:0 (0:0)
Everton FC
cz Utorok 30.01.2024, 20:45 • Craven Cottage, Londýn • Anglická Premier League • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu dvaadvacátého kola anglické Premier League. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Fulhamem a Evertonem!
     
    Everton FC

    Hlavní ambicí Toffies pro tuto sezonu bylo vyhnutí se boje o záchranu. Tento úkol se dařilo plnit i poté, co jim bylo odečteno 10 bodů za porušení finančních pravidel. Ve druhé polovině prosince vítězné tažení Evertonu ale skončilo a od té doby získal ze čtyř kol jediný bod za bezbrankovou remízu s Aston Villou. V sobotu se sedmnáctý celek Premier League musel rozloučit s FA Cupem, neboť v zápase o postup do osmifinále prohrál s Lutonem 1:2 rozhodujícím gólem z 6. nastavené minuty. Sean Dyche se dnes musí obejít bez nejlepšího střelce, kterým je šestigólový Abdoulaye Doucouré. Zcela fit nejsou ani ostřílení obránci Coleman s Youngem, kdežto Idrissa Gueye chybí kvůli účasti na africkém šampionátu.
     
    Fulham FC

    Domácím se slibně rozjetá sezona postupně komplikuje. Po dvou prosincových výhrách 5:0 nad Nottinghamem a West Hamem bylo na Craven Cottage ještě veselo, jenže od té doby Fulham v lize uspěl jen jednou proti Arsenalu a propadl se v tabulce na třinácté místo. Kromě toho Londýňané stihli vypadnout z obou pohárových soutěží. V semifinále Carabao Cupu nestačili na Liverpool a v šestnáctifinále prestižnějšího FA Cupu před třemi dny podlehli 0:2 Newcastlu. Kouč Marco Silva má na marodce pouze Adamu Traorého, nicméně další tři muži (Ballo-Touré, Bassey a Iwobi) mu chybí kvůli reprezentačním povinnostem.
     
    Vzájemné zápasy

    Everton v poslední době nemá souboje s Fulhamem v oblibě. Od listopadu 2020 ho ani jednou neporazil a v této sezoně s ním prohrál už dvakrát. V srpnové ligové partii Toffies doma padli 0:1 gólem Decordovy-Reida a před měsícem nezvládli ani penaltové drama v rámci čtvrtfinále Carabao Cupu.
     
    Úvodní sestavy:

    Fulham FC: Leno – Castagne, Adarabioyo, Diop, A. Robinson – Palhinha, Cairney (C) – Decordova-Reid, A. Pereira, Willian – Jiménez.
    Náhradníci: Rodák – Tete, Ream, Lukić, Francois, Muniz, Vinícius, Reed, Šekularac.
    Trenér: Marco Silva

    Everton FC: Pickford – Young, Godfrey, Tarkowski (C), Branthwaite, Mykolenko – Harrison, Garner, Danjuma, McNeil – Calvert-Lewin.
    Náhradníci: Virginia, Lonergan – Patterson, Keane, Hunt, Metcalfe, Beto, Chermiti, Dobbin.
    Trenér: Sean Dyche

    Rozhodčí: Bramall – Burt, Wilkes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zahajovací výkop obstaral Fulham, který nastupuje v černobílých dresech.
     
    2
    Navzdory pádu Williana si balon našel cestu k Jiménezovi a ten kousek před vápnem zaevidoval první nepřesný střelecký pokus tohoto zápasu.
     
    3
    Dominic Calvert-Lewin si zády k brance počkal na druhou vlnu a posunul balon proti levačce Harrisona, který se mezi tři tyče rovněž netrefil.
     
    4
    Diop odkopl Mykolenkův centr z levého křídla na zadní tribunu, takže se vše připravuje na premiérový rohový kop.
     
    5
    Mykolenkovo přenesení na levou stranu vystihl Willian. Míč od Brazilce obdržel De Cordova-Reid a okamžitě byl faulován McNeilem.
     
    6
    Ani domácí na první roh nečekali dlouho. Willian v nacvičené akci nacentroval před vápno, ovšem ambiciózní ráně Pereiry chybělo hodně přesnosti.
     
    7
    Jiménez nenarazil míč za obranu Pereirovi. Zámek Fulhamu v okolí vápna ale zůstává v platnosti.
     
    8
    Bobby Decordova-Reid nestihl ve hřišti dlouhou přihrávku do otevřeného křídla. Rozehrává se od brankáře Pickforda.
     
    9
    Robinsonův náběh podél levé lajny precizně zakřižoval Godfrey. Po autu už domácí fotbalisté útočí do plných.
     
    10
    Willian byl krátký na Castagneho centr. Odvrácený míč přebral Pereira a zpoza šestnáctky slibně tlačil míč ze svého pohledu k levé tyči, kam Pickford přiletěl se svými rukavicemi.
     
    11
    Hra byla pozastavena kvůli ležícímu Pereirovi. Je to důsledek Brazilcova nárazu do zpevněného Tarkowského.
     
    12
    V naprosto komorní atmosféře probíhá pozvolná rozehrávka Fulhamu od brankáře Lena. Toffies ani nezkouší napadat.
     
    13
    Odraženou přihrávku Robinsona vlevo převzal Jiménez. Mexičan pronikl s míčem až do vápna, ale následný centr proletěl skrz předbrankové území do autu.
     
    14
    Willian si došel pro faul od netrpělivého Godfreyho. Everton je už pořádně dlouho svírán na vlastní polovině.
     
    15
    João Palhinha se prezentoval špičkovým skluzem, kterým čistě zastavil individuální průnik Calverta-Lewina.
     
    16
    Liverpoolský tým se opět v plném počtu stáhl na vlastní půlce a vyčkává, co domácí provedou ve středu hřiště.
    16. Toffies jsou druhým nejlepším týmem v lize v počtu zisku míčů v presinku
     
    17
    Nebylo z toho vůbec nic, jelikož Jiménez nechytil na hrací ploše špatnou přihrávkou k pravé pomezní čáře.
     
    18
    Úvodní zákrok Lena spadá do kategorie těch nejbanálnějších. Dalekonosná přízemní střela Danjumy měla co dělat, aby k němu vůbec doskákala.
     
    19
    O Godfreyho diagonálu se postaral Adarabioyo. V další akci byl Harrison zahnán k zadní čáře a tam jen posunul míč pro Lena.
     
    20
    Willianovu ránu z dálky pohltil Branthwaite. Danjuma poté zahrál rukou a Everton se bude bránit standardní situaci.
     
    21
    João Palhinha se odlepil od země a na základě Pereirova nákopu poslal hlavičku nad břevno! Záložník Fulhamu trochu doplatil na to, že byl v osudný okamžik destabilizován soubojem s obránci.
     
    22
    Mykolenkova narážečka k Danjumovi nedorazila. V pravé části hřiště pak Robinson poslal na zem Younga a také Toffies si vyzkouší realizaci standardní situace.
     
    23
    Místo Harrisona překvapivě provedl přímý kop Young. Leno křížnou ránu pravou rukou vyrazil. Dorážku z Tarkowského half-voleje tečovala hlava Diopa do břevna a balon dopadl přesně na brankovou čáru, odkud ho zevnitř branky špičkou kopačky vykopl Castagne.
     
    26
    João Palhinha poslal do kotrmelců Harrisona. Bramall poprvé vytáhl žlutou kartu a současně přisoudil Evertonu další trestňák.
     
    27
    Tento přímý kop na sebe vzal Harrison, jenže jeho vlastní spoluhráč Branthwaite vedle zdi odklonil balon k faulovanému Willianovi.
     
    28
    Na žluté karty je rychle vyrovnáno! Willian se nacpal před Bena Godfreyho a ten si neodpustil faul zezadu.
     
    29
    Z Willianova centru na hlavu Branthwaitea pramenila nekonečná série soubojů v nebezpečném prostoru. Defenziva Toffies to díky Youngovi zvládla.
     
    30
    Andreas Pereira byl spatřen v ofsajdovém postavení, takže jeho akce po pravé straně velmi záhy skončila.
     
    31
    Držení míče: 70 % – 30 %.
     
    32
    Everton na útočné polovině dlouho nevydržel. Pereira odčinil předešlý ofsajd, když si řekl o faul Jamese Garnera.
     
    32
    Robinson a Cairney přenesli těžiště na volnější pravou stranu, jenomže Bobby Decordova-Reid z dálky trefil jenom ukrajinského obránce Mykolenka.
     
    33
    Bleskový přechod se s trochou štěstí povedl i hostům. Danjuma přiběhl do vápna, míč si v něm přehodil na pravačku a z lukrativní pozice přestřelil Lenovu bránu!
     
    34
    James Garner šel moc tvrdě do souboje s Cairneym. V souvislosti s faulem na něj spadl a kapitán Fulhamu si z toho odnesl menší otřes.
     
    35
    Pickford skákal ke své levé tyči za křížnou střelu Williana. U malého vápna byl balon tečován do protisměru a ve finále se vynořil kousek vedle brány!
     
    36
    Bobby Decordova-Reid nevyužil volného prostoru na pravé straně. Od Castagneho se mu dostalo náběhu do vápna, jenže samotná přihrávka se dokutálela k Pickfordovi.
     
    37
    Everton si v zadních řadách jen tak neodpočine. Veterán Ashley Young odrazil Robinsonovu přihrávku na rohový kop.
     
    38
    Cairney si dvakrát vyměnil přihrávky s Pereirou a z necelých třiceti metrů nasměroval razantní střelu pravou nohou nad břevno.
     
    39
    Hosté díky presinku získali míč v okolí vápna, avšak Dominic Calvert-Lewin hlavičkoval z centru Younga nepřesně.
     
    40
    Z této souhry Calverta-Lewina s napřahujícím Harrisonem zase resultovala propagační střela z osy hřiště. Leno se při zákroku moc nenadřel.
     
    41
    Ani v jednačtyřicáté minutě se bezbrankový stav nemění! Robinsonův přetažený centr Decordova-Reid zpracoval do druhé vlny. Castagneho tečovanou střelu z hranice vápna před odkrytou brankou vyrazil Tarkowski a dorážka Jiméneze pro změnu odletěla za vzdálenější tyč!
     
    42
    Jarrad Branthwaite u středového kruhu dost zbytečně zajel do kotníků Raúla Jiméneze a vysloužil si od sudího Bramalla žlutou upomínku.
     
    43
    Cairney adresoval přihrávku k Robinsonovi, kterému rychle vystavil stopku Godfrey. Dokonce to bude rozehrávka od Pickforda.
     
    44
    Pickford se nezalekl nesmělého presinku tří domácích fotbalistů. Akci hostů rozvinul Godfrey, načež se Youngovi nepovedlo kvalitně odcentrovat.
     
    45
    Harrisonův pas do levé části vápna chtěl Danjuma sklepnout na Calverta-Lewina. Timothy Castagne byl proti a srazil balon na roh.
     
    45+1
    Nastavuje se 1 minuta.
     
    45+1
    Hlavičkovaná z rohového kopu dopadla zhruba nerozhodně. Everton zůstal u míče na úkor toho, že se s ním vrátil k půlící čáře.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Ačkoliv diváci na Craven Cottage gól neviděli, tak v první půlce sledovali nadmíru zajímavou podívanou s šancemi na obou stranách. Everton byl nejblíže skórování ve 23 minutě z přímého kopu Younga, kdy se Tarkowského dorážka odrazila od Diopa a břevna na brankovou čáru. Největší příležitost Fulhamu se udála ve 41. minutě. Castagneho střelu před odkrytou brankou zmařil Tarkowski, zatímco dorážka Jiméneze šla zblízka vedle brány.
    Fulham poosmé v sezoně dokončil první poločas za bezgólového stavu
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Fulham udělal jednu změnu. Ze šatny se na hřiště nevrátil Raúl Jiménez, kterého trápil stehenní sval. Druhou půli místo něj odehraje Rodrigo Muniz.
     
    47
    Jack Harrison spadl v souboji s Adarabioyem, ale Bramall nejevil sebemenší zájem zapískat pokutový kop.
     
    48
    Křížný pas Decordovy-Reidy vracel ze zadní čáry do výhodnějších míst Willian, jenže před odskočeným Munizem dobře zasáhl jeden z obránců.
     
    49
    Pereira si na pravé straně vyhověl s Castagnem, jenž byl ve vápně zastaven Danjumou. Svěřenci Marca Silvy zahrají rohový kop.
     
    50
    Pereirův roh byl odhlavičkován z vápna ven. Stejný hráč to pak zkoušel i podruhé, ale ani pasem letícím těsně nad zemí své kolegy neobjevil.
     
    51
    Branthwaite nepustil Munize do pokutového území. Cairney se o to postaral vysokým centrem a na zadní tyči musel předvést důležitý defenzivní zákrok Godfrey.
     
    52
    Bobby Decordova-Reid zakončoval odvrácený roh pohotovou ranou zhruba z pětadvaceti metrů, jež letěla přímo k anglickému reprezentačnímu brankáři.
     
    53
    Andreas Pereira si navedl balon na pravačku a poměrně naivním pokusem z dálky vůbec netrefil Pickfordovu bránu.
     
    54
    Minela hostujících obránců v rozehrávce neměla žádné následky. Muniz s uloupeným balonem gól nedal a k tomu mu byl odmáván ofsajd.
     
    55
    Pickfordův nákop ze středového kruhu zpracoval Tarkowski pod sebe pro Godfreyho, jehož křížná střela skončila rohovým kopem. Garner našel u zadní tyče Dominica Calverta-Lewina a zakončení hlavou lízlo vrchní část břevna!
     
    56
    Neutekla ani minuta a Dominic Calvert-Lewin byl u další šance hlavou. Po centru Younga však znovu poslal míč nad bránu.
     
    57
    Vitalij Mykolenko se na chvíli skácel k zemi držíc se za oblast u pravého kolena. Vše se prozatím obešlo bez ošetřování.
     
    58
    Fulhamu bylo do této chvíle napočítáno jedenáct přihrávek uvnitř soupeřova vápna. V případě Toffies je toto číslo více než dvakrát větší.
     
    59
    Robinsonův centr byl obráncem prodloužen za zadní tyč. Pereira ve skluzu míč do branky neumístil a Branthwaite ho naopak doprovodil do zámezí.
     
    59
    Bobby Decordova-Reid prohospodařil nadějné přečíslení dvou na jednoho. Do finální přihrávky na Williana nedal dost razance a díky tomu stačil míč uklidit do bezpečí vracející se Godfrey.
     
    60
    Z rohu Williana hosté nevyužili dvě šance na odehrání míče do bezpečí a opět jim muselo zatrnout, když volný João Palhinha poslal volej nad břevno.
     
    61
    Držení míče: 68 % – 32 %.
     
    62
    Antonee Robinson zaměstnal Younga a vytěžil z něj další rohový kop. Tentokrát se ho zhostil Andreas Pereira a Everton po vyhrané hlavičce zkusil přejít do rychlého brejku. Konkrétně to byl Danjuma, s nímž se předpisově vrátil Robinson.
     
    63
    Opět roh, který Pereira rozehrál na krátko. Zleva nakonec letěl centr do prostoru, kde byl Fulham hned ve třech, ovšem Muniz hlavičkou z malého vápna bránu netrefil.
     
    64
    Bobby Decordova-Reid nečekal, že mu Robinsonův centr přistane přesně na kopačce. I přes toto špatné zpracování Fulham vhazoval a Pereira pomohl získat roh.
     
    65
    Andreas Pereira sice posadil balon na hlavu Palhiny, ale ten dalekonosnou hlavičkou mohl jen těžko překvapit gólmana Pickfordových kvalit.
     
    66
    Domácí šli od půlky dva na dva. Andrease Pereira nechal provést finální řešení Munize. Střídající útočník to zkusil z hranice vápna a ztroskotal na teči Tarkowského.
     
    66
    Oba týmy se neskutečně trápí v koncovce! Zakončení Decordovy-Reida z Pereirova rohového kopu hlavou odklonil z původního směru Castagne a tím orazítkoval Pickfordovu brankovou konstrukci.
     
    68
    Fulham má podle oficiálních statistik dvacet střeleckých pokusů, z toho jen čtyři měly za následek Pickfordovy zákroky. Leno zasahoval třikrát, byť v dalších dvou případech mu pomohlo břevno.
     
    69
    Zhruba pětadvacet minut před koncem zápasu se hra konečně trochu uklidnila. Nepřesnosti v přechodu Fulhamu využil Pickford k postupné rozehrávce.
     
    70
    Dvojnásobné vzrušení u branky Lena bylo zbytečné. Castagnem zakřižované přihrávce na Calverta-Lewina i následné vyražené střele totiž předcházel ofsajd Younga.
     
    71
    Antonee Robinson nesměle vstoupil mezi dva oponenty a takřka z ničeho ukořistil pro domácí barvy rohový kop.
     
    72
    Ani z této standardky gól nepadl. Centrovaný míč z bližší tyče precizně odklidil zatažený Calvert-Lewin.
     
    73
    Tim Ream se zanedlouho stane druhým využitým náhradníkem Fulhamu. Naopak Sean Dyche vcelku tradičně se změnami šetří.
     
    75
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Issa Diop, přichází Tim Ream.
     
    76
    Willian trpělivě přidržoval míč na pravém okraji pokutového území. Z rychlé klíčky nacentroval a Adarabioyo se přes dva soupeře vyšrouboval k razantní hlavičce, kterou Pickford reflexivně zlikvidoval.
     
    77
    Silný tlak Fulhamu na chvilku poleví, protože si teď u pomezní čáry vůbec nerozuměli Willian a Andreas Pereira.
     
    78
    A prodleva to bude o něco delší, jelikož probíhá ošetřování hostujícího zadáka Jarrada Brantwaitea.
     
    79
    Dnešní utkání sleduje 24 376 diváků.
     
    80
    Aktivní Andreas Pereira spatřil náběh Castagneho, ale přes několik překážek mu balon do této křídelní destinace nedoručil.
     
    81
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Ashley Young, přichází Nathan Patterson.
     
    81
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Dominic Calvert-Lewin, přichází Beto.
     
    83
    Bobby Decordova-Reid obdržel od Robinsona přízemní pas před branku a prvním dotekem těsně minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    84
    Do centru Pereiry na Munize se vložil Tarkowski. Kapitán Evertonu se marně dožadoval útočného faulu. Naopak se musí chystat na patnáctý roh.
     
    85
    Bobby Decordova-Reid přijal u rohu vápna míč od Cairneyho. Vzápětí si jej navedl na levačku a tou vypálil vedle prostoru branky.
     
    86
    Po dlouhé době může i Everton cosi vymyslet v okolí Lenova brankoviště. Beto pro něj získal standardní situaci v souboji s Palhinhou.
     
    87
    Tosin Adarabioyo nic neriskoval a centr ze standardky prodloužil na roh. Z toho byly drobné zmatky v malém trestném území zakončené faulem Tarkowského.
     
    88
    Arnaut Danjuma se nezvedá ze hřiště potom, co absolvoval souboj s Palhinhou. Závěr zápasu se kouskuje, což nahrává bezgólovému výsledku.
     
    89
    Nizozemec ve službách Evertonu nebude schopen dohrát zápas až do konce. Sean Dyche vyšle na závěrečné minuty nové posily.
     
    90
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Arnaut Danjuma, přichází Lewis Dobbin.
     
    90+1
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+2
    S přispěním Williana se k centru zleva uvolnil Decordova-Reid. Šanci na rozhodnutí měl Rodrigo Muniz a z dobré pozice nasměroval hlavičku jen doprostřed branky ke stojícímu Pickfordovi.
     
    90+3
    Nathan Patterson přerušil mezihru Fulhamu, ale pak míč okamžitě odevzdal nákopem do prostoru, kde zhruba tušil osamoceného Beta.
     
    90+4
    Od Reama směřoval míč za koncovou čáru. Dwight McNeil s exekucí rohu nespěchal. Nakonec našel na zadní tyči Tarkowského a Beto po dobrém sklepnutí trestuhodně nevměstnal do sítě hlavičku ze vzdálenosti jednoho metru od brankové čáry!
     
    90+5
    Garnerova střela z přihrávky Beta opět dopadla rohovým kopem a obrovským závarem v malém vápně, odkud se marně snažili prokopnout balon za brankovou čáru Godfrey a Beto. Lenovi během série dorážek hodně pomohl Ream.
    90+5. Beto promarnil šance na rozhodnutí
     
    90+6
    Beto si na vlastní půlce vymodlil faul Robinsona. Nákopem Pickforda začala poslední akce zápasu, jejíž součásti byl pouze sražený centr Pattersona.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Souboj na Craven Cottage mezi Fulhamem a Everton dopadl nevídanou bezbrankovou remízou. Do některé z branek neprošla žádná z celkových šestačtyřiceti napočítaných střel, z nichž se rekrutovalo jen deset zákroků Lena a Pickforda. V souvislosti s velkým tlakem ve druhé půli zahazovali více šancí hráči Fulhamu, kterým nepomohlo ani patnáct rohových kopů. Toffies se po řadě ošemetných situací zvedli až v nastavení, ale Beto v něm naprostý zmar v koncovce jen podtrhl.
     
    Everton se kvůli vysoké výhře Lutonu nad Brightonem propadl na sestupové 18. místo. Fulham je v nekompletní tabulce dvanáctý a má na svého dnešního soupeře sedm bodů k dobru.
     
    Statistiky:
    Střely celkem: 25 – 21
    Střely na branku: 6 – 4
    Držení míče: 69 % – 31 %
    Přihrávky: 596 – 263
    Rohové kopy: 15 – 6
    Ofsajdy: 3 – 2
    Fauly: 6 – 12
    Žluté karty: 1 – 2. (22:57:21)

    Michal Břuchanský

    Góly:

    Karty:   26. Palhinha (FHM) – 28. Godfrey (EVE), 42. Branthwaite (EVE)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 19:17. Rohy: 15:6. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 6:12.
    Fulham FC: Leno – Castagne, Adarabioyo, Diop (75. Ream), A. Robinson – Palhinha, Cairney (C) – Decordova-Reid, A. Pereira, Willian – Jiménez (46. Muniz).
    Náhradníci: Rodák – Tete, Lukić, Francois, Vinícius, Reed, Šekularac.

    Tréner: Marco Silva

    Everton FC: Pickford – Young (81. Patterson), Godfrey, Tarkowski (C), Branthwaite, Mykolenko – Harrison, Garner, Danjuma (90. Dobbin), McNeil – Calvert-Lewin (81. Beto).
    Náhradníci: Virginia, Lonergan – Keane, Hunt, Metcalfe, Chermiti.

    Tréner: Sean Dyche

    Rozhodca: Bramall – Burt, Wilkes

    Diváci: 24 376