Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs 10:17 (kon.) | San Francisco 49ers – Detroit Lions 34:31 (kon.)
koniec udalosti
San Francisco 49ers – Detroit Lions

34:31

(0:14, 7:10, 17:0, 10:7)

cz Pondelok 29.01.2024, 00:40 • Levi's Stadium, Santa Clara, California • Americký futbal • Finále konferencie NFC
     
    SAN FRANCISCO 49ERS POSTUPUJE DO SUPER BOWLU LVIII!

    Dojde tak na reprízu 4 roky starého finále s Kansasem City Chiefs, jen se místo v Miami bude hrát v Las Vegas!

    San Francisco se navíc stává 5. klubem historie NFL s minimálně 8 účastmi v Super Bowlu!
     
    0:56
    Na první pohled skvěle kopnutý onside kick, po kterém se dokonce natahovali hráči Detroitu a jeden z nich ho měl v konečkách prstů, ale došlo k tomu před nutným přeletem prvních 10 yardů, takže by catch stejně neplatil. Míč se navíc od rukou odrazil dopředu, tam ho už bezpečně zalehl Kittle a je prakticky rozhodnuto!
     
    0:56
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY proměňuje extra point a snižuje na rozdíl jednoho field goalu, 31:34! A jde se na onside kick!
     
    1:00
    TOUCHDOWN LIONS

    Detroit zastavil čas prvním timeoutem a na 4&1 vymyslel akci, která vyústila v přesnou 3yardovou přihrávku Jareda Goffa pod branku na receivera JAMESONA WILLIAMSE! Takže Lions ještě žijí, 30:34!
     
    2:00
    Teď se ale dlouhá přihrávka hostům povedla! Reynolds na pravé straně zařizuje 25 yardů, zbývá jich 24.
     
    3:02
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY proměňuje další extra point a zvyšuje na 34:24!
     
    3:06
    TOUCHDOWN 49ERS

    Na poslední 3 yardy dostal důvěru running back ELIJAH MITCHELL a ukázal, že je čerstvý a vzápase nepoužitý! Veškerou svoji sílu použil na styl beranidlo do středu obrany a nakonec se do end zóny po velké snaze dostal! V poločase odepisované San Francisco je najednou krůček od postupu, 33:24!
     
    3:52
    Úžasný běh McCaffreyho! Vyškubl se z tacklu v první linii obrany a otevřela se mu tím dálnice, až Joseph ho dokázal zastavit pouhé 3 yardy před cílem!
     
    4:42
    Hutchinson měl na dosah sack, ale Purdy mu unikl, rozběhl se dopředu a využil volného pole před sebou! Dalších nesmírně důležitých 21 yardů a dostává svůj tým na dostřel! 28 yardů od cíle!
     
    7:32
    Goff byl vyhnán z kapsy a při běhu do pravé strany ani zdaleka netrefuje St. Browna daleko v pravém poli! Místo pokusu o 48yardový field goal na vyrovnání hosté nezvládají hraný 4&3 a dávají míč soupeři!
     
    9:52
    Goff hledal rozběhnutého Williamse, ale hodil mu míč za záda, což málem dopadlo špatně, protože Williams míč zachytil až napodruhé a vytrhnul Thomasovi z ruky téměř jistou interception! 22 yardů!
     
    9:55
    FIELD GOAL 49ERS

    JAKE MOODY se pravdpěpodobně dokázal plně oklepat z úvodního selhání, protože teď udržel chladnou hlavu a 33yardový field goal poslal přesně doprostřed branky, čímž posílá svůj tým poprvé v zápase do vedení! 27:24!
     
    14:18
    Konečně tu máme pořádnou přihrávku na Kittla! Skvělý seběh do levé strany, perfektní přihrávka a zisk 28 yardů, takže domácí jsou najednou v dostřelu, 27 yardů od cíle!
     
    3:02
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY proměněným extra pointem vyrovnává na 24:24 a na stadionu to hučí jak v úlu!
     
    3:05
    TOUCHDOWN 49ERS

    A je to, za 12 minut domácí stahují manko 17 bodů! Running back CHRISTIAN MCCAFFREY je z 1 yardu téměř jistým skórujícím a potvrdil to i teď, když si našel místo ve středu obrany a procpal se do end zóny! 23:24!
     
    5:17
    FUMBLE RECOVERY

    Levi's Stadium je na nohou! Celá akce byla z pohledu Detroitu špatně od samého začátku, protože Gibbs přišel ke Goffovi na předávku evidentně z opačné strany, než měl, ale tohle ještě vyšlo. Jenže Gibbs ve středu obrany zastavil, čekal, kam se vydá, až se na něj vrhnul safety Tashaun Gipson, vytrhl mu míč z ruky a poskakující šišku zalehl defenzivní end Arik Armstead, takže Niners jdou na míč pouhých 24 yardů od end zóny soupeře!
     
    5:17
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY proměňuje extra point a snižuje na 17:24!
     
    5:20
    TOUCHDOWN 49ERS

    Reparát na trase Brock Purdy – BRANDON AIYUK už byl úspěšný! Domácí receiver si našel volné místo v end zóně a Purdy mu hodil perfektní 6yardovou přihrávku! San Francisco je zpátky v zápase, 16:24!
     
    6:29
    Neskutečná akce! Z vlastních 45 yardů házel Purdy obrovskou bombu až před end zónu, kde sice Vildor bránil Aiyuka na hranici faulu, který rozhodčí nejdříve signalizovali, ale poté odvolali, navíc se od něj míč odrazil do vzduchu a pohotový Aiyuk ho zachytil a dopadl s ním na 4yardovou linii od end zóny! 51yardová kace a s velkým štěstím jsou domácí ve skvělé pozici!
     
    7:03
    Trenér Campbell tentokrát dostál svým tradicím, odmítl kopat 46yardový field goal a hrál 4&2, jenže Goff nehodil míč přesně do náruče padajícího Reynoldse a ten míč nedokázal zkrotit. Lions zůstávají z tohoto drivu bez bodu, vedou tudíž „jen“ o 14 bodů a dávají domácím naději na snížení.
     
    11:06
    FIELD GOAL 49ERS

    JAKE MOODY na rozdíl od prvního pokusu v prvním poločase tentokrát ze vzdálenosti 43 yardů uspěl a proměnil pokus o field goal! Snižuje tak na 10:24, ale to je pro domácí prostě málo.
     
    14:35
    Výborný náběh Samuela do středu hřiště, který byl sice mezi 4 protihráči, ale přesto úplně volný, zachytil přesný hod Purdyho a pokračoval v běhu pro 26 yardů, takže je hluboko na polovině soupeře!
     
    0:10
    FIELD GOAL LIONS

    MICHAEL BADGLEY bez sebemenších potíží posílá do branky 21yardový field goal a dává Detroitu už 17bodové vedení, tj. rozdíl 3 skórování! 24:7!
     
    1:38
    Samozřejmě druhý timeout Niners, po kterém sice Lions hráli 3&18, ale zvládli to perfektně! St. Brown byl při zachycení úplně volný a ač mu dost chybělo, v plném běhu dokázal získat nejen první down, ale dohromady 23 yardů!
     
    5:54
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY trefuje extra point a zvyšuje na 21:7!
     
    5:59
    TOUCHDOWN LIONS

    A zvládají je překonat na první pokus! JAHMYR GIBBS dostal nádherné bloky od svých spoluhráčů a těchto 15 yardů by možná uběhl i normální člověk, natož trénovaný profesionální running back! Lions opět utíkají na rozdíl 2 skórování, 20:7!
     
    8:45
    INTERCEPTION

    Purdy na poslední chvíli hledal Samuela, ale do odhodu mu lehce sáhl napadající Paschal a i kvůli tomu míč nedoletěl ani zdaleka tam, kam měl! Ale tam, kam letěl, čekal linebacker Malcolm Rodriguez, zachytil míč a dokonce se s ním rozběhl dopředu do volného prostoru pro 19 yardů a vyběhl ze hřiště 21 yardů od end zóny spoupeře! Jenže jeho snaha je částečně devalvována úplně zbytečným blokem ze slepé strany Gardnera-Johnsona, který je trestán 15 yardy od místa přestupku, takže Lions začnou na 46 yardech na polovině soupeře.
     
    13:49
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY poslal extra point přesně doprostřed branky a snižuje na 7:14!
     
    13:51
    TOUCHDOWN 49ERS

    Stadion bouří, teď už se totiž jejich miláčkové prosadili! CHRISTIAN MCCAFFREY prokázal svoji sílu a nezastavitelnost při prorážení, když hráč nestojí přímo před ním! Jako beranidlo se objevil mezi dvěma protihráči a zvládl poslední 2 yardy až překvapivě jednoduše! 6:14!
     
    15:00
    McCaffrey se na levé straně po zachycení míče v tuctové akci vysmekl z chybně vedeného tacklu do horní části těla a proběhl po lajně pro 28 yardů! A zbývá jich posledních 5!
     
    2:05
    Purdy chvíli neměl komu hodit míč, ale poté dokázal zaimprovizovat, viděl daleko v poli Juszczyka a hodil mu přesný míč pro 23 yardů! Domácí jsou na polovině soupeře.
     
    2:34
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY poslal do branky i druhý extra point a upravuje už na 14:0!
     
    2:36
    TOUCHDOWN LIONS

    A využívají hned ten první! Running back DAVID MONTGOMERY viděl malou skulinu ve středu, nacpal se do ní a stačilo mu to, aby se ocitl v end zóně! 1yardový běh a Lions vedou už 13:0!
     
    7:58
    FIELD GOAL MISSED

    Fanoušci Detroitu šílí, Jake Moody totiž nezvládá 48yardový kop! Míč poslal těsně vedle pravé tyče, takže San Francisco je stále bez bodu a stav zůstává 0:7!
     
    13:18
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY neměl s extra pointem žádný problém, poslal ho do branky a zvyšuje na 7:0!
     
    13:28
    TOUCHDOWN LIONS

    Skvělý drive Detroitu, který přešel 75 yardů pouhými 4 akcemi! Tou poslední je úžasný běh receivera v roli running backa JAMESONA WILLIAMSE, který po naznačené předávce Montgomerymu, již obrana sežrala i s navijákem, dostal míč do ruky, rozběhl se doprava, volným prostorem se stočil zpátky do středu, minul několik kuželek, ustál tahání za dres jako snahu o závoru na poslední chvíli, a doklopýtal do end zóny! Fantastická 42yardová akce a Lions vedou 6:0!

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    71 824
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.