Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs 10:17 (kon.) | San Francisco 49ers – Detroit Lions 34:31 (kon.)
koniec udalosti
San Francisco 49ers – Detroit Lions

34:31

(0:14, 7:10, 17:0, 10:7)

cz Pondelok 29.01.2024, 00:40 • Levi's Stadium, Santa Clara, California • Americký futbal • Finále konferencie NFC
     
    Detroit Lions po nesmírně nadějném prvním poločase udělal ve druhých 30 minutách několik hrubých chyb, a to nejen na hřišti, ale i v trenérských rozhodnutích. V součtu ho to stálo postup, takže stále zůstává jedním ze 4 klubů NFL, které dosud netuší, jaké to je postoupit do Super Bowlu. To San Francisco 49ers se do něj probojovalo po 4 letech a celkově poosmé, čímž dorovnalo na 2. místě historických tabulek Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys a Denver Broncos. Zároveň ví, že se v něm utká s Kansasem City Chiefs, se kterým právě před těmi 4 lety prohrálo. Bude mít tedy možnost odvety. Hrát se bude na supermoderním Allegiant Stadium v Paradise, což je hned vedle vlastního Las Vegas. Výkop je v 18:30 východního času v neděli 11. února, tj. v 0:30 středoevropského času v pondělí 12. února. (04:55:35)
     
    Christian McCaffrey se stal třetím hráčem historie, který zaznamenal aspoň 50 scrimmage yardů a aspoň 1 touchdown v prvních 6 zápasech v play-off v kariéře.
    Brock Purdy se stal čtvrtým starting quarterbackem, co dokázal vyhrát 4 zápasy v play-off během prvních 2 sezon kariéry.
    Sam LaPorta se 9 zachycenými přihrávkami dostal celkem na 21 zachycených přihrávek v play-off nováčkovské sezony, čímž se v tomto ohledu dostal na 3. místo historických tabulek.
    Jahmyr Gibbs se stal čtvrtým hráčem, který skóroval touchdown ve 3 play-off zápasech své nováčkovské sezony.
    Amon-Ra St. Brown je třetím mužem dějin, co v každém z prvních 3 kariérních startů v play-off zachytil aspoň 7 přihrávek.
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Brock Purdy (SF) 20/31, 267 yardů, 1 touchdown, 1 interception
    Jared Goff (DET) 25/41, 273 yardů, 1 touchdown

    běhový útok
    Christian McCaffrey (SF) 20 běhů, 90 yardů, 2 touchdowny
    Brock Purdy (SF) 4 běhy, 51 yardů
    David Montgomery (DET) 15 běhů, 93 yardů, 1 touchdown
    Jahmyr Gibbs (DET) 12 běhů, 45 yardů, 1 touchdown, 1 fumble
    Jameson Williams (DET) 1 běh, 42 yardů, 1 touchdown

    pasový útok
    Deebo Samuel (SF) 8 zachycení, 89 yardů
    Brandon Aiyuk (SF) 3 zachycení, 68 yardů, 1 touchdown
    Christian McCaffrey (SF) 4 zachycení, 42 yardů
    Sam LaPorta (DET) 9 zachycení, 97 yardů
    Amon-Ra St. Brown (DET) 7 zachycení, 87 yardů

    kickeři
    Jake Moody (SF) field goaly 2/3, extra pointy 4/4
    Michael Badgley (DET) field goaly 1/1, extra pointy 4/4
     
    Na Levi's Stadium to všechno sledovalo 71 824 z velké většiny nakonec nadšených diváků.
     
    Kdo domácí po prvním poločase zatracoval, nebo dokonce šel spát, ten se musel hodně divit. Případně ho to po probuzení teprve čeká. Přitom San Francisco s výhodou prvního útoku po přestávce nezačalo honbu za vymazáním 17bodové ztráty nijak slavně. Nedostalo se totiž blíž jak 25 yardů k end zóně, takže kicker Jake Moody musel kopat na branku a 43yardový kop zvládl. 10:24, hosté byli stále v klidu. Poté však udělali první chybu, která se jim měla v součtu vymstít. Bláznivý trenér Dan Campbell razící doktrínu hraných čtvrtých downů totiž odmítl při 14bodovém vedení kopat 46yardový field goal, rozhodl se hrát 4&2, jenže jeho svěřenci to nezvládli a byli potrestáni, neboť Niners přešli hřiště za necelé 2 minuty i díky šťastnému monstr catchi Brandona Aiyuka, a právě tento receiver se poté dočkal i odměny v podobě 6yardového touchdownového catche. Ani 17:24 ještě nevypadalo pro hosty nijak tragicky, stále vedli, jenže hned při první hře následujícího drivu se dopustili další osudové chyby v podobě ztraceného fumblu, kdy smutným hrdinou celé akce od samotného začátku byl running back Jahmyr Gibbs. San Francisco tak získalo míč pouhých 24 yardů od end zóny soupeře a za další 2 minuty bylo uvnitř. Nejprve odvedl skvělou práci quarterback Brock Purdy, touchdown poté slavil po 1yardovém běhu running back Christian McCaffrey. A najednou bylo 3 minuty před koncem třetí čtvrtiny vyrovnáno. Tady už na hosty naplno dolehla nervozita a nebyli schopni pohybovat v útoku s míčem. Po pouhé minutě šli ze hřiště a museli se znovu bránit, což tentokrát zvládli lépe, neboť se na posldní chvíli vzchopili a nejen že protivníka v red zóně zastavili, ale dokonce ho z ní vytlačili. Domácí se tak spokojili s 33yardovým field goalem Jakea Moodyho, čímž se poprvé v zápase dostali do vedení, 27:24. Nemuselo jim ale vydržet dlouho, po 150 sekundách mohli Lions opět kopat na branku, jenže místo 48yardového field goalu se Dan Campbell opět rozhodl hrát 4&3, opět však neuspěl a nechal všechny trumfy v rukou protivníkovi. A ten toho využil, když se 3 minuty před koncem do end zóny silovým 3yardovým během prodral running back Elijah Mitchell. 27 bodů San Francisca v řadě znamenalo posun ze skóre 7:24 na 34:24. Detroit to sice ještě nevzdal, za 2 minuty přešel hřiště a při dalším čtvrtém downu uspěl 3yardovou touchdownovou přihrávkou Jareda Goffa na receivera Jamesona Williamse, avšak následně prohrál onside kick a bylo po všem.
     
    SAN FRANCISCO 49ERS POSTUPUJE DO SUPER BOWLU LVIII!

    Dojde tak na reprízu 4 roky starého finále s Kansasem City Chiefs, jen se místo v Miami bude hrát v Las Vegas!

    San Francisco se navíc stává 5. klubem historie NFL s minimálně 8 účastmi v Super Bowlu!
     
    Konec utkání.
     
    0:47
    Lions použili poslední timeout k zastavení času a Mitchell se na 3&6 vůbec nikam neprobojoval. Jenže domácí samozřejmě nejdou nikam kopat, nechají uběhnout čas na rozehrání, nechají si dát trest a budou mít asi 2 sekundy na hraní čtvrtého downu, což zvládnou!
     
    0:51
    Lions zastavili čas druhým timeoutem a poté Mitchell přidal další 2 yardy.
     
    0:55
    Niners hrají z 44yardové linie na polovině soupeře a Mitchell středem vybojoval 2 yardy. Domácí potřebují jeden první down k definitivnímu konci.
     
    0:56
    Na první pohled skvěle kopnutý onside kick, po kterém se dokonce natahovali hráči Detroitu a jeden z nich ho měl v konečkách prstů, ale došlo k tomu před nutným přeletem prvních 10 yardů, takže by catch stejně neplatil. Míč se navíc od rukou odrazil dopředu, tam ho už bezpečně zalehl Kittle a je prakticky rozhodnuto!
     
    0:56
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY proměňuje extra point a snižuje na rozdíl jednoho field goalu, 31:34! A jde se na onside kick!
     
    1:00
    TOUCHDOWN LIONS

    Detroit zastavil čas prvním timeoutem a na 4&1 vymyslel akci, která vyústila v přesnou 3yardovou přihrávku Jareda Goffa pod branku na receivera JAMESONA WILLIAMSE! Takže Lions ještě žijí, 30:34!
     
    1:05
    3&1, Montgomery se chtěl rozběhnout, ale nedostal příležitost! Ofenzivní lajna tentokrát nevydržela a dovolila tackle running backa pro ztrátu 2 yardů.
     
    1:10
    Goff roluje doprava, ale nemá komu a zahazuje míč.
     
    1:16
    Firkser sice zachytává míč na levé lajně, ale těsně před end zónou byl vystrčen Lenoirem ze hřiště. Zbývá 1 yard a 70 sekund.
     
    1:37
    St. Brown chytá míč ve středu hřiště, 7 yardů. Do cíle zbývá 9.
     
    1:39
    Goff rychle hází míč doprava LaPortovi, ten vybíhá ven s 8 yardy a zastavuje čas.
     
    2:00
    Teď se ale dlouhá přihrávka hostům povedla! Reynolds na pravé straně zařizuje 25 yardů, zbývá jich 24.

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    71 824
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.