Baltimore Ravens – Kansas City Chiefs 10:17 (kon.) | San Francisco 49ers – Detroit Lions 34:31 (kon.)
koniec udalosti
San Francisco 49ers – Detroit Lions

34:31

(0:14, 7:10, 17:0, 10:7)

cz Pondelok 29.01.2024, 00:40 • Levi's Stadium, Santa Clara, California • Americký futbal • Finále konferencie NFC
     
    Detroit Lions po nesmírně nadějném prvním poločase udělal ve druhých 30 minutách několik hrubých chyb, a to nejen na hřišti, ale i v trenérských rozhodnutích. V součtu ho to stálo postup, takže stále zůstává jedním ze 4 klubů NFL, které dosud netuší, jaké to je postoupit do Super Bowlu. To San Francisco 49ers se do něj probojovalo po 4 letech a celkově poosmé, čímž dorovnalo na 2. místě historických tabulek Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys a Denver Broncos. Zároveň ví, že se v něm utká s Kansasem City Chiefs, se kterým právě před těmi 4 lety prohrálo. Bude mít tedy možnost odvety. Hrát se bude na supermoderním Allegiant Stadium v Paradise, což je hned vedle vlastního Las Vegas. Výkop je v 18:30 východního času v neděli 11. února, tj. v 0:30 středoevropského času v pondělí 12. února. (04:55:35)
     
    Christian McCaffrey se stal třetím hráčem historie, který zaznamenal aspoň 50 scrimmage yardů a aspoň 1 touchdown v prvních 6 zápasech v play-off v kariéře.
    Brock Purdy se stal čtvrtým starting quarterbackem, co dokázal vyhrát 4 zápasy v play-off během prvních 2 sezon kariéry.
    Sam LaPorta se 9 zachycenými přihrávkami dostal celkem na 21 zachycených přihrávek v play-off nováčkovské sezony, čímž se v tomto ohledu dostal na 3. místo historických tabulek.
    Jahmyr Gibbs se stal čtvrtým hráčem, který skóroval touchdown ve 3 play-off zápasech své nováčkovské sezony.
    Amon-Ra St. Brown je třetím mužem dějin, co v každém z prvních 3 kariérních startů v play-off zachytil aspoň 7 přihrávek.
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Brock Purdy (SF) 20/31, 267 yardů, 1 touchdown, 1 interception
    Jared Goff (DET) 25/41, 273 yardů, 1 touchdown

    běhový útok
    Christian McCaffrey (SF) 20 běhů, 90 yardů, 2 touchdowny
    Brock Purdy (SF) 4 běhy, 51 yardů
    David Montgomery (DET) 15 běhů, 93 yardů, 1 touchdown
    Jahmyr Gibbs (DET) 12 běhů, 45 yardů, 1 touchdown, 1 fumble
    Jameson Williams (DET) 1 běh, 42 yardů, 1 touchdown

    pasový útok
    Deebo Samuel (SF) 8 zachycení, 89 yardů
    Brandon Aiyuk (SF) 3 zachycení, 68 yardů, 1 touchdown
    Christian McCaffrey (SF) 4 zachycení, 42 yardů
    Sam LaPorta (DET) 9 zachycení, 97 yardů
    Amon-Ra St. Brown (DET) 7 zachycení, 87 yardů

    kickeři
    Jake Moody (SF) field goaly 2/3, extra pointy 4/4
    Michael Badgley (DET) field goaly 1/1, extra pointy 4/4
     
    Na Levi's Stadium to všechno sledovalo 71 824 z velké většiny nakonec nadšených diváků.
     
    Kdo domácí po prvním poločase zatracoval, nebo dokonce šel spát, ten se musel hodně divit. Případně ho to po probuzení teprve čeká. Přitom San Francisco s výhodou prvního útoku po přestávce nezačalo honbu za vymazáním 17bodové ztráty nijak slavně. Nedostalo se totiž blíž jak 25 yardů k end zóně, takže kicker Jake Moody musel kopat na branku a 43yardový kop zvládl. 10:24, hosté byli stále v klidu. Poté však udělali první chybu, která se jim měla v součtu vymstít. Bláznivý trenér Dan Campbell razící doktrínu hraných čtvrtých downů totiž odmítl při 14bodovém vedení kopat 46yardový field goal, rozhodl se hrát 4&2, jenže jeho svěřenci to nezvládli a byli potrestáni, neboť Niners přešli hřiště za necelé 2 minuty i díky šťastnému monstr catchi Brandona Aiyuka, a právě tento receiver se poté dočkal i odměny v podobě 6yardového touchdownového catche. Ani 17:24 ještě nevypadalo pro hosty nijak tragicky, stále vedli, jenže hned při první hře následujícího drivu se dopustili další osudové chyby v podobě ztraceného fumblu, kdy smutným hrdinou celé akce od samotného začátku byl running back Jahmyr Gibbs. San Francisco tak získalo míč pouhých 24 yardů od end zóny soupeře a za další 2 minuty bylo uvnitř. Nejprve odvedl skvělou práci quarterback Brock Purdy, touchdown poté slavil po 1yardovém běhu running back Christian McCaffrey. A najednou bylo 3 minuty před koncem třetí čtvrtiny vyrovnáno. Tady už na hosty naplno dolehla nervozita a nebyli schopni pohybovat v útoku s míčem. Po pouhé minutě šli ze hřiště a museli se znovu bránit, což tentokrát zvládli lépe, neboť se na posldní chvíli vzchopili a nejen že protivníka v red zóně zastavili, ale dokonce ho z ní vytlačili. Domácí se tak spokojili s 33yardovým field goalem Jakea Moodyho, čímž se poprvé v zápase dostali do vedení, 27:24. Nemuselo jim ale vydržet dlouho, po 150 sekundách mohli Lions opět kopat na branku, jenže místo 48yardového field goalu se Dan Campbell opět rozhodl hrát 4&3, opět však neuspěl a nechal všechny trumfy v rukou protivníkovi. A ten toho využil, když se 3 minuty před koncem do end zóny silovým 3yardovým během prodral running back Elijah Mitchell. 27 bodů San Francisca v řadě znamenalo posun ze skóre 7:24 na 34:24. Detroit to sice ještě nevzdal, za 2 minuty přešel hřiště a při dalším čtvrtém downu uspěl 3yardovou touchdownovou přihrávkou Jareda Goffa na receivera Jamesona Williamse, avšak následně prohrál onside kick a bylo po všem.
     
    SAN FRANCISCO 49ERS POSTUPUJE DO SUPER BOWLU LVIII!

    Dojde tak na reprízu 4 roky starého finále s Kansasem City Chiefs, jen se místo v Miami bude hrát v Las Vegas!

    San Francisco se navíc stává 5. klubem historie NFL s minimálně 8 účastmi v Super Bowlu!
     
    Konec utkání.
     
    0:47
    Lions použili poslední timeout k zastavení času a Mitchell se na 3&6 vůbec nikam neprobojoval. Jenže domácí samozřejmě nejdou nikam kopat, nechají uběhnout čas na rozehrání, nechají si dát trest a budou mít asi 2 sekundy na hraní čtvrtého downu, což zvládnou!
     
    0:51
    Lions zastavili čas druhým timeoutem a poté Mitchell přidal další 2 yardy.
     
    0:55
    Niners hrají z 44yardové linie na polovině soupeře a Mitchell středem vybojoval 2 yardy. Domácí potřebují jeden první down k definitivnímu konci.
     
    0:56
    Na první pohled skvěle kopnutý onside kick, po kterém se dokonce natahovali hráči Detroitu a jeden z nich ho měl v konečkách prstů, ale došlo k tomu před nutným přeletem prvních 10 yardů, takže by catch stejně neplatil. Míč se navíc od rukou odrazil dopředu, tam ho už bezpečně zalehl Kittle a je prakticky rozhodnuto!
     
    0:56
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY proměňuje extra point a snižuje na rozdíl jednoho field goalu, 31:34! A jde se na onside kick!
     
    1:00
    TOUCHDOWN LIONS

    Detroit zastavil čas prvním timeoutem a na 4&1 vymyslel akci, která vyústila v přesnou 3yardovou přihrávku Jareda Goffa pod branku na receivera JAMESONA WILLIAMSE! Takže Lions ještě žijí, 30:34!
     
    1:05
    3&1, Montgomery se chtěl rozběhnout, ale nedostal příležitost! Ofenzivní lajna tentokrát nevydržela a dovolila tackle running backa pro ztrátu 2 yardů.
     
    1:10
    Goff roluje doprava, ale nemá komu a zahazuje míč.
     
    1:16
    Firkser sice zachytává míč na levé lajně, ale těsně před end zónou byl vystrčen Lenoirem ze hřiště. Zbývá 1 yard a 70 sekund.
     
    1:37
    St. Brown chytá míč ve středu hřiště, 7 yardů. Do cíle zbývá 9.
     
    1:39
    Goff rychle hází míč doprava LaPortovi, ten vybíhá ven s 8 yardy a zastavuje čas.
     
    2:00
    Teď se ale dlouhá přihrávka hostům povedla! Reynolds na pravé straně zařizuje 25 yardů, zbývá jich 24.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:11
    Opět LaPorta v akci, naběhl si do slotu, Goff mu přesně přihrál a společně se dostávají na polovinu hřiště,
     
    2:35
    LaPorta na 3&6 zařizuje první down 9yardovým zachycením.
     
    2:57
    Goff shodil míč Gibbsovu doleva, 4 yardy. Hluboké zóny obrana výborně hlídá.
     
    3:02
    Goff však na první pokus St. Browna nenachází.
     
    3:02
    Moody posílá výkop do end zóny, touchback. Lions začínají na 25 yardech a musí skórovat co nejrychleji.
     
    3:02
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY proměňuje další extra point a zvyšuje na 34:24!
     
    3:06
    TOUCHDOWN 49ERS

    Na poslední 3 yardy dostal důvěru running back ELIJAH MITCHELL a ukázal, že je čerstvý a vzápase nepoužitý! Veškerou svoji sílu použil na styl beranidlo do středu obrany a nakonec se do end zóny po velké snaze dostal! V poločase odepisované San Francisco je najednou krůček od postupu, 33:24!
     
    3:52
    Úžasný běh McCaffreyho! Vyškubl se z tacklu v první linii obrany a otevřela se mu tím dálnice, až Joseph ho dokázal zastavit pouhé 3 yardy před cílem!
     
    4:42
    Hutchinson měl na dosah sack, ale Purdy mu unikl, rozběhl se dopředu a využil volného pole před sebou! Dalších nesmírně důležitých 21 yardů a dostává svůj tým na dostřel! 28 yardů od cíle!
     
    5:27
    Na chvilku volný McCaffrey dostává přihrávku, ale okamžitě po zachycení se na něj slétli obránci ze všech stran. 4 yardy, 3&4 na půlce hřiště.
     
    6:11
    McCaffrey bojoval, seč mohl, tentokrát ale na pravé straně dostal jen 2 yardy.
     
    6:53
    Purdy nachází nalevo Samuela, který se dokázal udržet ve hřišti, takže čas běží. 8 yardů.
     
    7:32
    McCaffrey získává výborných 7 yardů středem.
     
    7:32
    Goff byl vyhnán z kapsy a při běhu do pravé strany ani zdaleka netrefuje St. Browna daleko v pravém poli! Místo pokusu o 48yardový field goal na vyrovnání hosté nezvládají hraný 4&3 a dávají míč soupeři!
     
    8:24
    3&10, St. Brown chytá míč v náběhu k pravé lajně, ale první down nezískává. 7 yardů. Co na to Campbell? Ano, ten blázen jde hrát 4&3!
     
    8:28
    2&10, Goff přehazuje dobře naběhnutého Gibbse.
     
    8:36
    Pokus o flea flicker, který neměl daleko k úspěchu! Williams se ale po naznačení bloku v náběhu do end zóny na okamžik zasekl a přesně to mu chybělo, aby byl v lepší pozici k zachycení míče, na který těsně nedosáhl! Tohle mohla být odpověď jako hrom. Hra je však přerušena pro zranění domácího cornerbacka Thomase.
     
    9:15
    Montgomery krásným během do levé strany přidává dalších 16 yardů a hosté jsou v dostřelu, 37 yardů od end zóny.
     
    9:52
    Goff hledal rozběhnutého Williamse, ale hodil mu míč za záda, což málem dopadlo špatně, protože Williams míč zachytil až napodruhé a vytrhnul Thomasovi z ruky téměř jistou interception! 22 yardů!
     
    9:52
    Moody poslal výkop daleko do end zóny, touchback. Lions začnou z vlastních 25 yardů a musí se probudit, pokud se nechtějí definitivně pohřbít.
     
    9:55
    FIELD GOAL 49ERS

    JAKE MOODY se pravdpěpodobně dokázal plně oklepat z úvodního selhání, protože teď udržel chladnou hlavu a 33yardový field goal poslal přesně doprostřed branky, čímž posílá svůj tým poprvé v zápase do vedení! 27:24!
     
    10:41
    3&19, obrana si pohlídala dlouhé hody, takže Purdy jen shodil míč do středu Samuelovi, 7 yardů. A jde se kopat na branku.
     
    11:24
    Ofenzivní linie ani tentokrát svému quarterbackovi vůbec nepomohla a Purdy je podruhé za sebou na zemi! Další 2 yardy ztráty a 3&19.
     
    12:10
    Tentokrát však Purdy předržel míč na jednom místě, vůbec neměl komu přihrát. A nedokázal ho ani zahodit, takže sack dělený hned mezi dva hráče, ztráta 7 yardů.
     
    12:57
    Purdy dokázal opět utéct z tlaku a středem doběhl pro 10 yardů! Zbývá jich 13.
     
    12:57
    49ers si vybrali první timeout. Po pravdě moc netuším, jaký teď měli důvod.
     
    13:39
    McCaffrey prolomil bloky k zisku 4 yardů.
     
    14:18
    Konečně tu máme pořádnou přihrávku na Kittla! Skvělý seběh do levé strany, perfektní přihrávka a zisk 28 yardů, takže domácí jsou najednou v dostřelu, 27 yardů od cíle!
     
    15:00
    Purdy shodil míč doprava Samuelovi, ale toho dokázal Vildor chytit za nohu. 1 yard.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    0:44
    McCaffrey se opět prodral první linií obrany a v pádu získává 6 yardů.
     
    1:24
    McCaffrey našel prostor k průniku obranou, 8 yardů.
     
    2:01
    Purdy tak dlouho unikal napadání, až skvěle našel u levé lajny Juszczyka, který si perfektně pohlídal nohy ve hřišti a chytá 10 yardů.
     
    2:13
    Fox kopl úžasný dlouhý punt z vlastních 26 yardů až před end zónu soupeře, míč poskakoval těsně před goal line, ale dobíhající hráči při snaze ho před ní udržet přešlápli při jeho držení do end zóny. Touchback a Niners začnou z 20 yardů útok, který je může poprvé dostat do vedení.
     
    2:17
    Velká chyba Reynoldse, který na třetí down upustil přesnou přihrávku, která by znamenala pokračování v útoku! Takhle budou hosté jen puntovat a najednou to jsou oni, kdo je úplně mimo.
     
    2:23
    Gipson dobře bránil LaPortu, tahle přihrávka neprošla. 3&9.
     
    3:02
    Montgomery při cestě dopředu narazil na Younga, 1 yard.
     
    3:02
    Moody poslal výkop do end zóny, touchback. Lions mají co napravovat, začínají na 25 yardech.
     
    3:02
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY proměněným extra pointem vyrovnává na 24:24 a na stadionu to hučí jak v úlu!
     
    3:05
    TOUCHDOWN 49ERS

    A je to, za 12 minut domácí stahují manko 17 bodů! Running back CHRISTIAN MCCAFFREY je z 1 yardu téměř jistým skórujícím a potvrdil to i teď, když si našel místo ve středu obrany a procpal se do end zóny! 23:24!
     
    3:41
    Samuel se hodně snažil, ale 1 yard ještě stále zbývá.
     
    4:29
    Purdy si ponechal míč a udělal to skvěle! Prokličkoval středem skoro až do end zóny, pouhé 4 yardy před ní ho zastavil Anzalone! 21yardový běh domácího quarterbacka!
     
    5:09
    Hele, Kittle existuje, žije a trenér s quarterbackem akceptují jeho přítomnost! Screen doleva na tohoto skvělého tight enda, ale Sutton byl u něj okamžitě. Ztráta 1 yardu.
     
    5:17
    FUMBLE RECOVERY

    Levi's Stadium je na nohou! Celá akce byla z pohledu Detroitu špatně od samého začátku, protože Gibbs přišel ke Goffovi na předávku evidentně z opačné strany, než měl, ale tohle ještě vyšlo. Jenže Gibbs ve středu obrany zastavil, čekal, kam se vydá, až se na něj vrhnul safety Tashaun Gipson, vytrhl mu míč z ruky a poskakující šišku zalehl defenzivní end Arik Armstead, takže Niners jdou na míč pouhých 24 yardů od end zóny soupeře!
     
    5:17
    Moody poslal výkop do levé části end zóny, touchback. Lions začnou na vlastních 25 yardech a uvidíme, jak moc bude Campbell bláznit.
     
    5:17
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY proměňuje extra point a snižuje na 17:24!
     
    5:20
    TOUCHDOWN 49ERS

    Reparát na trase Brock Purdy – BRANDON AIYUK už byl úspěšný! Domácí receiver si našel volné místo v end zóně a Purdy mu hodil perfektní 6yardovou přihrávku! San Francisco je zpátky v zápase, 16:24!
     
    5:25
    Purdy netrefil Aiyuka v end zóně.
     
    6:01
    McCaffrey byl ale skvěle zastaven ještě v backfieldu, ztráta 2 yardů.
     
    6:29
    Neskutečná akce! Z vlastních 45 yardů házel Purdy obrovskou bombu až před end zónu, kde sice Vildor bránil Aiyuka na hranici faulu, který rozhodčí nejdříve signalizovali, ale poté odvolali, navíc se od něj míč odrazil do vzduchu a pohotový Aiyuk ho zachytil a dopadl s ním na 4yardovou linii od end zóny! 51yardová kace a s velkým štěstím jsou domácí ve skvělé pozici!
     
    6:58
    Ti tedy začínají na vlastních 28 yardech a jdou do toho výborně, Purdy skvěle našel Samuela 17yardovou přihrávkou. Ovšem na zemi zůstal safety Joseph, zvedá se až po chvíli a odchází na střídačku za doprovodu lékařů.
     
    7:03
    Trenér Campbell tentokrát dostál svým tradicím, odmítl kopat 46yardový field goal a hrál 4&2, jenže Goff nehodil míč přesně do náruče padajícího Reynoldse a ten míč nedokázal zkrotit. Lions zůstávají z tohoto drivu bez bodu, vedou tudíž „jen“ o 14 bodů a dávají domácím naději na snížení.
     
    7:46
    3&4, jenže St. Brown v roli běžce nedokázal obranu překvapit a středem získává jen 2 yardy.
     
    8:24
    Goff skládá reparát, nachází LaPortu, 6 yardů.
     
    8:29
    Goff nehodil přesný míč LaPortovi.
     
    9:03
    Montgomery pokračuje, 5 yardů, první down a hosté jsou na dostřel, 36 yardů od end zóny.
     
    9:40
    Montgomery opět dostal skvělé bloky, 7 yardů středem.
     
    9:53
    Na 2&4 narušil Hargrave neutrální zónu, takže trest 5 yardů, což znamená první down prakticky zdarma. A Lions jsou na polovině soupeře.
     
    10:27
    Montgomery využívá dobré práce ofenzivní lajny a napravo vybíhá ze hřiště se 6 yardy.
     
    11:02
    A začínají skvěle. LaPorta chytil míč na levé straně, namířil si to k lajně a má 16 yardů.
     
    11:02
    Moody poslal výkop do end zóny, touchback. Lions začnou první útok druhé půle z vlastních 25 yardů a pokud skórují, budou už nesmírně blízko.
     
    11:06
    FIELD GOAL 49ERS

    JAKE MOODY na rozdíl od prvního pokusu v prvním poločase tentokrát ze vzdálenosti 43 yardů uspěl a proměnil pokus o field goal! Snižuje tak na 10:24, ale to je pro domácí prostě málo.
     
    11:11
    Pokus o dlouhý hod před end zónu na Jenningse nebyl přesný, takže 4&8 a bude se znovu kopat na branku.
     
    11:15
    Juszczyk v náběhu do levé strany, ale Purdy spíše zahazoval míč, aby nebyl složen na zem. 3&8.
     
    11:53
    McCaffrey se tentokrát nikam neprobil, 2 yardy.
     
    12:37
    Nádherný jednoruční catch Jenningse zachránil pod tlakem improvizujícího Purdyho, 8 yardů.
     
    13:18
    Paschal nedovolil Samuelovi oběhnout obranu a složil ho se ztrátou 3 yardů.
     
    13:57
    A další přesný míč na Samuela, 9 yardů na levé lajně. Niners jsou na dostřel, 32 yardů k cíli.
     
    14:35
    Výborný náběh Samuela do středu hřiště, který byl sice mezi 4 protihráči, ale přesto úplně volný, zachytil přesný hod Purdyho a pokračoval v běhu pro 26 yardů, takže je hluboko na polovině soupeře!
     
    15:00
    McCaffrey začíná během pro 8 yardů.
     
    15:00
    Fox poslal výkop do end zóny, touchback. Niners začnou útočit z vlastních 25 yardů a nutně musí skórovat, pokud se chtějí vrátit do zápasu.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    První poločas nabídl velké ofenzivní představení Detroitu, kterému domácí nezvládli konkurovat. Naznačil to už úvodní drive Lions, který trval pouze minutu a půl a celé 4 akce, než po skvělém 42yardovém běhu receivera Jamesona Williamse dosáhli end zóny a ujali se vedení. San Francisco se sice při svém prvním útoku dostalo na dostřel branky, ale Jake Moody 48yardový pokus o field goal minul a předznamenal tím domácí trápení. Hostům při druhém útoku trval přechod hřiště 5 minut a završili ho 1yardovým během running backa Davida Montgomeryho. První čtvrtinu 0:14 si snad vysnili jen ti nejzarytější příznivci Lions. Teď už sice dokázali domácí odpovědět, na začátku druhé čtvrtiny si vzal slovo running back Christian McCaffrey a téměř sám dotáhl San Francisco k touchdownu, který zaznamenal 2yardovým během. Poté sice hosté poprvé puntovali, jenže domácí místo vyrovnání znovu soupeři nabili zbraň, když Brock Purdy hodil na vlastní polovině interception do rukou linebackera Malcolma Rodrigueze. Tuto chybu potrestal 15yardovým během running back Jahmyr Gibbs pro třetí touchdown Detroitu, který se navíc po výborné práci obrany vrátil rychle zpátky do útoku a míč udržel až do přestávky. Tentokrát sice musel vzít zavděk jen 21yardovým field goalem kickera Michaela Badgleyho, ale v poločase vede o 17 bodů, na hřišti dominuje a je na nejlepší cestě k historickému postupu do Super Bowlu. I proto, že San Francisco vůbec nedokáže využít potenciálu svého útoku a třeba skvělý tight end George Kittle se ještě nedostal k míči.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    0:07
    Fox poslal výkop do end zóny, ale McCloud se rozhodl returnovat, co kdyby se to povedlo. Dostal se až na linii 31 yardů, ale tam ho zastavil Melifonwu. Čas mezitím vypršel, ale rozhodčí viděli držení na straně Niners, vrací čas do doby faulu, ale také samozřejmě z místa faulu odečítají 10 yardů, takže domácí budou hrát ze svých 14 yardů. Což samozřejmě hrát nebudou, Purdy zaklekne.
     
    0:10
    FIELD GOAL LIONS

    MICHAEL BADGLEY bez sebemenších potíží posílá do branky 21yardový field goal a dává Detroitu už 17bodové vedení, tj. rozdíl 3 skórování! 24:7!
     
    0:10
    Detroit zastavuje čas druhým timeoutem a čeká ho 4&3. A trenér Campbell dokonce zachovává chladnou hlavu a posílá na hřiště kickera.
     
    0:17
    Screen doleva na Gibbse, který v klíčové chvíli zakolísal. Než se zvedl a rozběhl, prostor se uzavřel. 3 yardy.
     
    0:24
    Gibbs středem získal jen 1 yard a Lions zastavují čas prvním timeoutem.
     
    0:28
    Goff nenachází na pravé straně LaPortu.
     
    0:33
    3&7, Goff tentokrát St. Browna trefuje na pravé straně, ten vybíhá ze hřiště s 9 yardy a zastavuje čas. 28 sekund, zbývá 7 yardů a 4 pokusy Lions.
     
    0:38
    Goff měl hodně času a mohl si počkat, až mu na střed end zóny naběhne úplně volný St. Brown, ale jen a pouze vlastní chybou netrefil jasný touchdown.
     
    1:00
    Gibbs středem přiblížil end zónu o další 3 yardy, takže jich zbývá 16.
     
    1:38
    Samozřejmě druhý timeout Niners, po kterém sice Lions hráli 3&18, ale zvládli to perfektně! St. Brown byl při zachycení úplně volný a ač mu dost chybělo, v plném běhu dokázal získat nejen první down, ale dohromady 23 yardů!
     
    1:44
    Niners si vzali první timeout na zastavení času a následně zastavili Gibbse ještě na line of scrimmage.
     
    1:50
    Goff ve velkých problémech, kterým neunikl a Bosa zapisuje druhý sack v zápase. Ztráta 8 yardů a hosté jsou opět mimo dostřel, 42 yardů od end zóny soupeře.
     
    1:55
    3&12, naznačený blitz, ale obrana to vůbec nezvládla! Gibbs se vydal do levé strany za zády svého blokaře a doběhl k lajně pro 13 yardů!
     
    2:00
    Goff mířil daleko k levé lajně na LaPortu, ale ten byl v obležení 2 obránců a Goff to navíc výrazně netrefil.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:30
    Gibbs se sice rozběhl doprava, ale nedokázal oběhnout Younga. Ztráta 2 yardů.
     
    3:10
    Shozený míč do slotu na Montgomeryho, 6 yardů.
     
    3:46
    Montgomery je při chuti a další mezeru po výborném bloku využil k proskoku pravou stranou, 9 yardů a Lions jsou na polovině hřiště.
     
    4:21
    Teď našel Montgomery mezeru k průniku pro dalších 6 yardů.
     
    4:59
    Montgomery se neohroženě vrhl do středu a za pomoci ofenzivní lajny získal 5 yardů.
     
    5:09
    Wishnowsky kopl velmi dobrý 56yardový punt na 19yardovou linii Detroitu, ale Peoples-Jones měl prostor k returnu a zvládl vrátit míč o 10 yardů, takže Lions začnou z 29 yardů.
     
    5:17
    A další nekompletní přihrávka, ale nutno říct, že toto Aiyuk chytit mohl. Velmi rychlé 3 a ven a San Francisco už má opravdu velký problém.
     
    5:50
    McCaffrey se tentokrát neprosadil ani po zemi, nedovolil mu to Campbell.
     
    5:54
    Nekompletní přihrávka doleva na McCaffreyho.
     
    5:54
    Fox poslal výkop do end zóny, touchback. Niners začnou z 25 yardů a jsou v problémech.
     
    5:54
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY trefuje extra point a zvyšuje na 21:7!
     
    5:59
    TOUCHDOWN LIONS

    A zvládají je překonat na první pokus! JAHMYR GIBBS dostal nádherné bloky od svých spoluhráčů a těchto 15 yardů by možná uběhl i normální člověk, natož trénovaný profesionální running back! Lions opět utíkají na rozdíl 2 skórování, 20:7!
     
    6:39
    St. Brown se nechce nechat LaPortou zahanbit a i on chytá míč pro 17 yardů. Lions jsou najednou jen 15 yardů od end zóny.
     
    7:15
    Gibbs získává středem 3 yardy.
     
    7:57
    Skvělá práce LaPorty po zachycení míče ve slotu! Ač to tak zpočátku nevypadalo, úplně v pohodě vybojoval první down 16yardovou akcí.
     
    8:37
    Navíc screen dopava na Gibbse obrana domácích přečetla a Warner ho okamžitě sundal, ztráta 5 yardů. 2&15.
     
    8:45
    INTERCEPTION

    Purdy na poslední chvíli hledal Samuela, ale do odhodu mu lehce sáhl napadající Paschal a i kvůli tomu míč nedoletěl ani zdaleka tam, kam měl! Ale tam, kam letěl, čekal linebacker Malcolm Rodriguez, zachytil míč a dokonce se s ním rozběhl dopředu do volného prostoru pro 19 yardů a vyběhl ze hřiště 21 yardů od end zóny spoupeře! Jenže jeho snaha je částečně devalvována úplně zbytečným blokem ze slepé strany Gardnera-Johnsona, který je trestán 15 yardy od místa přestupku, takže Lions začnou na 46 yardech na polovině soupeře.
     
    8:51
    A další nepřesný míč na Aiyuka, ten byl navíc dobře střežen. Purdy házel pod tlakem Cominskyho.
     
    8:55
    Netrefená přihrávka Aiyukovi.
     
    9:38
    Úžasná kličkovaná Samuela, který mohl být několikrát zastaven, přesto má první down a 7 yardů.
     
    10:17
    Purdy shodil míč doprava na McCaffreyho, 5 yardů.
     
    10:23
    Bylo vidět, že obrana domácích čeká nějaký fake punt, ale ten nepřišel. Fox kopl téměř od půlící čáry solidní míč na 12yardovou linii, kde si McCloud mávl fair catch a Niners právě odtud začnou svoji pouť za vyrovnáním.
     
    11:07
    Goff kompletuje přihrávku na LaPortu, na kterého se řítil Greenlaw, LaPorta se zpevnil, připravil na náraz a Greenlaw odkulhal na střídačku, jako kdyby právě jeho sundala rozjetá lokomotiva. 9 yardů pro LaPortu a jde se puntovat.
     
    11:47
    Goff rychle pod tlakem, nedokázal odhodit míč a Bosa ho skládá k zemi! Sack, ztráta 5 yardů a 3&15.
     
    12:23
    Montgomeryho velmi rychle zastavil Gipson.
     
    13:01
    Teď se však St. Brown zaskvěl při 3&10! Po zachycení míče utekl prvnímu obránci, snížením postoje se prosmýkl pod dalšími dvěma a padl pro 11 yardů přesně na půlící čáru.
     
    13:06
    Skvělá práce Warnera zabránila kompletaci přihrávky na St. Browna. 3&10.
     
    13:13
    Pokus o trikovou hru s přihrávkou dozadu, ale Goff byl i tak rychle pod tlakem, házel dřív, než asi chtěl, a nedohodil na rozběhnutého Reynoldse hluboko v poli.
     
    13:49
    Montgomery našel mezeru ve středu obrany, pomohl si uprostřed chumlu otočkou a vyplaval se ziskem 14 yardů.
     
    13:49
    Moody poslal výkop do end zóny, touchback. Lions začnou z vlastních 25 yardů.
     
    13:49
    EXTRA POINT – GOOD

    JAKE MOODY poslal extra point přesně doprostřed branky a snižuje na 7:14!
     
    13:51
    TOUCHDOWN 49ERS

    Stadion bouří, teď už se totiž jejich miláčkové prosadili! CHRISTIAN MCCAFFREY prokázal svoji sílu a nezastavitelnost při prorážení, když hráč nestojí přímo před ním! Jako beranidlo se objevil mezi dvěma protihráči a zvládl poslední 2 yardy až překvapivě jednoduše! 6:14!
     
    14:30
    Juszczyk to svým typickým způsobem narval do středu a má 3 yardy.
     
    15:00
    McCaffrey se na levé straně po zachycení míče v tuctové akci vysmekl z chybně vedeného tacklu do horní části těla a proběhl po lajně pro 28 yardů! A zbývá jich posledních 5!
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    0:09
    McCaffrey se svezl na vlně padajícího klubka hráčů pro 6 yardů a Niners jsou opět na dostřel, 32 yardů do end zóny.
     
    0:48
    Další běh McCaffreyho přímo do středu a další 4 yardy. 3&2.
     
    1:29
    McCaffrey propadl pro 4 yardy.
     
    2:05
    Purdy chvíli neměl komu hodit míč, ale poté dokázal zaimprovizovat, viděl daleko v poli Juszczyka a hodil mu přesný míč pro 23 yardů! Domácí jsou na polovině soupeře.
     
    2:34
    Purdy nachází ve slotu Samuela, ten se rozběhl do strany a má 6 yardů.
     
    2:34
    Fox poslal výkop do end zóny, touchback. Niners začnou z 25 yardů a musí už dát nějaké body.
    S tímto vývojem jsou spokojení fanoušci Lions, kteří zcela zaplnili stadion svého klubu Ford Field a sledují zápas na kostce
     
    2:34
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY poslal do branky i druhý extra point a upravuje už na 14:0!
     
    2:36
    TOUCHDOWN LIONS

    A využívají hned ten první! Running back DAVID MONTGOMERY viděl malou skulinu ve středu, nacpal se do ní a stačilo mu to, aby se ocitl v end zóně! 1yardový běh a Lions vedou už 13:0!
     
    3:17
    Montgomery bojoval středem a byl hodně úspěšný, propadl pro 6 yardů, takže do end zóny zbývá jediný a Lions na něj mají 3 pokusy.
     
    3:59
    Gibbs se rozběhl doprava, nabral rychlost a vyběhl ze hřiště s 10 yardy. Zbývá 7.
     
    4:04
    Goff se teď lekl dorážejících hráčů a netrefil St. Browna v dobré pozici.
     
    4:42
    Screen na St. Browna, který měl výborné bloky a mohl doběhnout pro 13 yardů. Do end zóny chybí 17.
     
    5:22
    Gibbs nenašel místo k proskoku středem. 1 yard a 3&9.
     
    5:25
    Goff pod tlakem blitzu odhazoval míč od boku na Gibbse, netrefil ho.
     
    6:04
    Goff měl obrovské množství času, nakonec si vybral volně běžícího Montgomeryho k levé lajně, 14 yardů. A zbývá jich 31.
     
    6:43
    Shozený míč doprava na Gibbse, ten vybíhá ze hřiště se 4 yardy.
     
    7:19
    Gibbs našel místo kolem první linie obrany, 7 yardů a Lions jsou na útočné polovině.
     
    7:54
    Lions tak hrají z vlastních 38 yardů a Goff nachází na středu hřiště LaPortu pro 6 yardů.
     
    7:58
    FIELD GOAL MISSED

    Fanoušci Detroitu šílí, Jake Moody totiž nezvládá 48yardový kop! Míč poslal těsně vedle pravé tyče, takže San Francisco je stále bez bodu a stav zůstává 0:7!
     
    8:43
    McCaffrey sice chytá míč ve slotu, ale vzápětí byl sražen rozběhnutým Rodriguezem, takže má jen 5 yardů a jde se kopat na branku.
     
    8:46
    Hutchinson skvěle zablokoval přihrávku Purdyho, míč mířil pravděpodobně do levé strany na Aiyuka. 3&11.
     
    9:28
    Opět McCaffrey, ale pravá strana byla úplně ucpaná. Ztráta 1 yardu.
     
    10:10
    McCaffrey zvládl 3&3 hrubou silou, středem urval dokonce 7 yardů a Niners jsou na dostřel, 34 yardů od end zóny.
     
    10:34
    McCaffrey se opět rozběhl doleva, tentokrát už z toho má 5 yardů. A navíc se u toho zranil linebacker Barnes, zůstává ležet na kraji hřiště a musí být ošetřen.
     
    11:12
    McCaffrey hledal prostor během do levé strany, obrana mu zatím žádnou skulinu neukázala. 2 yardy.
     
    12:00
    Purdy pod obrovským tlakem dokázal odhodit míč přesně Samuelovi pro 15 yardů a Niners jsou na polovině soupeře.
     
    12:06
    Purdy výrazně přehodil sprintujícího Aiyuka po lajně a nebýt chladnokrevnosti domácího receivera, viděli bychom první interception. Aiyuk tomu zabránil.
     
    12:39
    Purdy nachází u levé lajny volného Aiyuka pro 11 yardů.
     
    12:43
    Purdy chvíli hledal, komu přihrát, vybral si Juszczyka, ale toho dobře bránil Hutchinson. 3&9.
     
    13:18
    McCaffreymu zavřel cestu Anzalone, 1 yard.
     
    13:18
    Fox poslal výkop až do end zóny, touchback. Niners začnou z vlastních 25 yardů.
     
    13:18
    EXTRA POINT – GOOD

    MICHAEL BADGLEY neměl s extra pointem žádný problém, poslal ho do branky a zvyšuje na 7:0!
     
    13:28
    TOUCHDOWN LIONS

    Skvělý drive Detroitu, který přešel 75 yardů pouhými 4 akcemi! Tou poslední je úžasný běh receivera v roli running backa JAMESONA WILLIAMSE, který po naznačené předávce Montgomerymu, již obrana sežrala i s navijákem, dostal míč do ruky, rozběhl se doprava, volným prostorem se stočil zpátky do středu, minul několik kuželek, ustál tahání za dres jako snahu o závoru na poslední chvíli, a doklopýtal do end zóny! Fantastická 42yardová akce a Lions vedou 6:0!
     
    13:57
    Goff šel poprvé do vzduchu a našel nalevo LaPortu, ten vybíhá ze hřiště se 14 yardy a Lions jsou na polovině soupeře! 42 yardů do end zóny.
     
    14:31
    Montgomery proběhl mezerou ve středu, poté přeskočil tackle a dopadl pro 15 yardů!
     
    15:00
    Montogmery se rozběhl do pravé strany za dobrým blokem pravého tackla, 4 yardy.
     
    15:00
    Moody poslal výkop do end zóny, touchback. Lions začnou z vlastních 25 yardů.
     
    Začátek utkání.
     
    Výkop do první půle provedou Niners, jako první budou útočit Lions.
     
    Stadionem v Santa Claře právě dozněla americká hymna doprovázená přeletem 4 letadel US Air Force a vše se chystá k zahájení finále konference NFC.
     
    V San Franciscu je oblačno a téměř 20°C. Skvělé fotbalové podmínky a na stadionu panuje výborná atmosféra, o kterou se starají i fanoušci Detroitu, kterých přiletělo při pohledu do hlediště rozhodně dost.
     
    Vzájemné zápasy

    Tyto celky se pravidelně potkávají od roku 1950, takže historie vzájemných soubojů je dlouhá a poměrně bohatá, čítá již 68 záznamů. Jenže hned polovina z nich se uskutečnila v letech 1950–1966, kdy patřily do stejné skupiny a hrály spolu 2× ročně. Celková bilance je příznivější pro San Francisco, vyhrálo 39 zápasů, Detroit zvítězil 28×, střet z listopadu 1961 skončil remízou. Ovšem když se podíváme pouze na období od roku 1982, spatříme neskutečnou dominanci Niners v podobě bilance 18-3! A to může hrát svoji roli, jelikož v hlavách to prostě bude.

    Úplně první duel od zmíněného roku 1982 je zároveň jedním ze dvou v play-off. Poprvé se tak stalo v 1. kole sezony 1957, podruhé v divizním kole ročníku 1983. V obou případech se hrálo v Kalifornii a vždy to skončilo rozdílem nejvýše 4 bodů. Ovšem povšimněme si právě toho roku 1957, to je totiž rok posledního titulu Lions. Platí tak, že pokud Detroit v San Franciscu ve vyřazovacích bojích vyhraje, vyhraje ligu. Bude to platit i po sezoně 2023?

    Úplně poslední souboj těchto celků se uskutečnil před více než 2 lety, na začátku ročníku 2021. V úvodním kole celé sezony San Francisco v Detroitu naprosto dominovalo, vedlo až o 28 bodů a v samotném závěru dovolilo domácím korigovat na konečných 33:41. V tomto utkání už dirigoval útok Lions Jared Goff a neodehrál úplně špatný zápas, 338 yardů, 3 touchdowny a 1 interception. Jenže na druhé straně řádili Deebo Samuel a George Kittle, kteří dohromady nachytali 267 yardů (z toho Samuel 189). Tehdy jim sice ještě házel míč Jimmy Garoppolo, ale moc rádi by takový výkon zopakovali i s Brockem Purdym za zády, pro kterého půjde o premiérový střet s Detroitem v kariéře. To Jared Goff díky svému předchozímu působení v LA Rams hrál proti Niners již 9× a vůbec se nedá říct, že by šlo o jeho oblíbeného soupeře. Má totiž bilanci 3-6, navíc se San Franciscem prohrál již 5× v řadě!

    Na závěr ještě jedna pro Detroit děsivá statistika – na výhru v San Franciscu čeká od začátku listopadu roku 1975! Od té doby tam prohrál 13 utkání za sebou.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    DET–SF 33:41 (12. 9. 2021)
    SF–DET 30:27 (16. 9. 2018)
    DET–SF 32:17 (27. 12. 2015)
    SF–DET 27:19 (16. 9. 2012)
    DET–SF 19:25 (16. 10. 2011)
     
    Detroit Lions

    Detroit po mnoha letech vstupoval do sezony v pozici favorita na vítězství ve své divizi, kterou naposledy ovládl ještě v dobách třídivizního systému, kdy se jednalo o NFC Central. A přes jisté výkyvy ve svých výkonech nenechal nikoho na pochybách, že NFC North pozná nového krále zvířat. To bylo jisté už na Vánoce. Lions dokonce po většinu základní části bojovali o první místo v celé konferenci NFC a nebýt 2 překvapivých porážek s divizními rivaly ve finální fázi, včetně již tradiční na Díkůvzdání, získali by ho. Takhle bojovali až do konce a jako klíčová se nakonec ukázala těsná porážka v Dallasu v předposledním kole, která je nakonec při rovnosti 3 celků na bilanci 12-5 odsunula právě až na 3. pozici v konferenci. Pro Detroit se jednalo o teprve 19. postup do play-off, první po 7 letech, a až neuvěřitelně zní, že ve své divizi triumfoval teprve popáté, navíc poprvé po 30 letech! Nepřekvapí tak už informace, že ač získal celkem 4 tituly vítěze NFL, ten poslední je z roku 1957. Tým z města aut nejen že nikdy nevyhrál Super Bowl, ale patří mezi čtveřici celků, které se do něj dosud vůbec nedokázaly probojovat. Letos však má šanci, jakou snad ještě neměl. Sice těsně, ale přece dokázal v Super Wild Card Weekendu přetlačit Los Angeles Rams 24:23, což znamenalo nejen vítězství ve vyřazovacích bojích po 32 letech a teprve podruhé v Super Bowl éře, ale v kombinaci s výpadky dalších favoritů také domácí zápas i v divizním kole. To se mu stalo teprve podruhé a stejně jako před 32 lety ho dokázal vyhrát. Proti Tampě Bay Buccaneers byl po většinu zápasu o krok vepředu a v závěru se konečně dokázal utrhnout do vedení o 2 skórování, s čímž už protivník nedokázal nic udělat. Po výsledku 31:23 poprvé od roku 1957 vyhrál 2 zápasy v play-off za sebou a podruhé v historii postoupil do finále konference NFC. A v něm vůbec není bez šancí, naopak. Ty jsou v San Franciscu téměř vyrovnané a klíčové bude, zda tým podrží obrana, nebo to bude muset zase ustřílet?
     
    San Francisco 49ers

    49ers jsou jedním z nejúspěšnějších klubů celé NFL, a to až do začátku 80. let patřili mezi přinejlepším průměrné celky. Letos zaokrouhlují počet účastí v play-off na 30, z toho 22× postoupili jako vítězové divize NFC West. A hned 18× prošli až do finále konference, což je absolutní rekord celé NFL, kde už se jim tolik nedařilo, ale i tak hráli 7× Super Bowl, který se jim hned v 5 případech (sezony 1981, 1984, 1988, 1989 a 1994) podařilo vyhrát. Ty 2 porážky přišly až v tomto století, poslední před pouhými 4 lety. I letos byli Niners velkými favority, záleželo jen na tom, jak si loňský nečekaný objev, quarterback Brock Purdy, poradí s očekáváními v první kompletní sezoně. A San Francisco rychle nenechalo nikoho na pochybách, že papírové předpoklady bude chtít naplnit. Jedinou krizi si vybralo ve druhé polovině října, kdy prohrálo 3 zápasy v řadě a spadlo na bilanci 5-3, následoval ale bye week, během kterého se zase dalo do kupy a začalo znovu vyhrávat. Přesto nesmělo nic vypustit, dlouho bojovalo o vítězství v celé konferenci NFC a nasazenou pozici číslo 1 pro play-off. Tu si zajistilo klidným vítězstvím ve Washingtonu v předposledním kole, takže v posledním zápase dostali větší příležitost náhradníci a ti těsně podlehli Los Angeles Rams. Divizi NFC West a celou konferenci tak ovládli s bilancí 12-5 a zajistili si volno v 1. kole vyřazovací části. Do divizního kola šli v pozici jasného favorita, ale po zranění Deeba Samuela se v útoku dost trápili, proti Green Bay Packers nebyli lepší a horko těžko v závěru otáčeli zápas na svoji stranu, aby nakonec vyhráli 24:21. Do finále konference proti Detroitu Lions by však mělo být jejich útočné kombo zase kompletní a platí pro ně jedno pravidlo – pokud soupeři zvládnou dát přes 20 bodů, vyhrávají zápas, v opačném případě prohrávají. Bude to platit i nadále?
     
    Systém play-off v NFL

    V NFL postupuje od sezony 2020 z každé konference do play-off 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé 3 postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play-off rozhoduje jediný zápas.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Ve hře o trofej Vince Lombardiho zbývají poslední 4 celky, jsou před námi finále obou konferencí! A slibují obrovské bitvy. Všichni účastníci patřili před sezonou do širšího okruhu favoritů a i v základní části potvrzovali, že mohou dojít daleko. Takže přes některá překvapení jsou nakonec mezi nejlepšími 4 jen týmy, jež vstupovaly do play-off nejhůře jako nasazené trojky. Přesněji to jsou pouze jedničky a trojky. Mezi nimi se rozhodne o účastnících Super Bowlu LVIII. V americkém hlavním vysílacím čase přijde na řadu finále konference NFC, v němž se na Levi's Stadium v Santa Claře utkají první nasazený tým a vítěz divize NFC West San Francisco 49ers a Detroit Lions, nasazená trojka a vítěz divize NFC North. Zápas slibující ofenzivní přestřelku může dopadnout úplně jakkoliv. Vydrží útočné kombo Niners zdravé po celý zápas a dotáhne svůj tým do finále po 3 letech, nebo budou Lions žít svoji pohádku a obrátí celý Detroit vzhůru nohama prvním postupem do Super Bowlu v historii?
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 00:30.

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    71 824
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.