Houston Texans – Cleveland Browns 45:14 (kon.) | Kansas City Chiefs – Miami Dolphins 26:7 (kon.)
Dallas Cowboys – Green Bay Packers 32:48 (kon.)
koniec udalosti
Kansas City Chiefs – Miami Dolphins

26:7

(7:0, 9:7, 3:0, 7:0)

cz Nedeľa 14.01.2024, 02:15 • GEHA Field at Arrowhead Stadium, Kansas City, Missouri • Americký futbal
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:15.
     
    Vítám všechny fanoušky amerického fotbalu! Je půlka ledna, a to znamená, že začíná ta nejzajímavější a nejzábavnější fáze sezony – startuje play-off! Posledních 14 celků zůstává ve hře o trofej Vince Lombardiho a 12 z nich musí o své přežití bojovat v úvodním kole vyřazovací části, Super Wild Card Weekendu. I ve druhém sobotním utkání zůstaneme v konferenci AFC a podíváme se na hranice států Missouri a Kansas, kde se nachází město Kansas City. V současnosti nesmírně mrazivé místo, v době zápasu má teplota klesat pod -20°C, což dělá jakékoliv delší kopy prakticky neproveditelné a i hra vzduchem přináší v takových podmínkách jistá úskalí. Vstupenky se kvůli tomu prodávají za cenu i pod 40 dolarů a byl povolen vstup s věcmi, které jsou za normální situace nemyslitelné, aby diváci vůbec přišli. Za normální situace by jich na slavném, krásném a hlučném Arrowhead Stadium bylo 76 000. Kolik jich ale skutečně přijde na novodobý ice bowl Kansas City Chiefs – Miami Dolphins? A který tým přežije natolik, aby dokázal vyhrát a postoupit do divizního kola?
     
    Kansas City Chiefs

    Obhájci titulu Chiefs patří mezi nejlepší týmy současnosti. V posledních 4 sezonách vyhráli Super Bowl 2×, celkem se pyšní 3 tituly, plus 2 dalšími z ještě samostatné ligy AFL. Ve své divizi AFC West pak jsou absolutními despoty, ovládli ji totiž už 8× za sebou, což je nejdelší aktuální série v NFL. Přesto nejsou tak dominantní jako dříve. Výrazně oslabili především na příjmové straně pasového útoku a několik utkání prohráli jen proto, že jejich současní receiveři nedokázali zachytit jednoduché míče. Quarterback Patrick Mahomes, jedna z největších hvězd celé ligy, z toho byla často dost frustrovaná. Krizovou část sezony tým prožil ve druhé polovině listopadu a na začátku prosince, kdy prohrál 3 ze 4 zápasů a ztratil naděje na 1. místo v konferenci AFC, ale vítězství v divizi bezpečně uhájil se závěrečnou bilancí 11-6, která v celkovém hodnocení znamenala nasazení do play-off jako číslo 3. Chiefs budou chtít dojít i letos daleko, ale největšími favority na titul, druhý v řadě, ani zdaleka nejsou. Přesto se dostali do povědomí i mimofotbalových fanoušků. A to v médiích hodně probíraným vztahem hvězdného tight enda Travise Kelceho se super star současné pop music Taylor Swift.
     
    Miami Dolphins

    Dolphins měli před sezonou velká očekávání, hodně vysoko je viděli i odborníci. A dlouho to naplňovali, až do začátku prosince byli dokonce ve hře o 1. místo v celé konferenci AFC. Jenže projevila se jejich dlouhodobá bolest – Miami je známé tím, že s příchodem zimy jeho výkony klesají. A to se stalo i tentokrát. Ačkoliv ze začátku trhalo ofenzivní rekordy, ve 3. týdnu dokonce nadělilo Denveru ostudných 70 bodů (2. nejvyšší počet bodů v zápase v historii NFL) a elitní receiver Tyreek Hill chvíli útočil na fantastickou metu 2 000 nachytaných yardů v sezoně, v polovině prosince senzačně prohrálo s Tennessee a začalo vyklízení pozic nejen na čele konference, ale i na čele divize AFC East. Tu sice Dolphins vedli do poslední chvíle, ale prohráli 3 z posledních 5 zápasů základní části, a to včetně klíčového souboje v posledním kole doma s Buffalem, které je tak v poslední možnou chvíli předstihlo. S bilancí 11-6 skončili v divizi na 2. místě, celkem v konferenci na 6. pozici a ani teď se nedočkali domácího zápasu v play-off. Do vyřazovací části se dostali aspoň podruhé v řadě, což se jim povedlo poprvé od ročníku 2001. Historicky jde ale o slavný a úspěšný tým s celkem 5 účastmi v Super Bowlu a 2 tituly, které přišly hned za sebou v ročnících 1972 a 1973. Dolphins z roku 1972 jsou navíc jediným týmem v Super Bowl éře, který dokázal absolvovat kompletní sezonu bez jediné porážky.
     
    Vzájemné zápasy

    Dlouhodobá bilance vzájemných střetnutí je zcela vyrovnaná, oba celky mají na svém kontě v tuto chvíli po 16 vítězstvích. Jenže Dolphins naposledy vyhráli v roce 2011. Od té doby došlo na 4 utkání a všechna ovládli Chiefs. Ve 2 posledních se už střetli současní quarterbackové a Patrick Mahomes pokaždé předčil Tuu Tagovailou. Ze všech dosud odehraných 32 duelů se již 3 uskutečnily v play-off a pokaždé postoupilo do další fáze Miami. Jenže naposledy se tak stalo v sezoně 1994. Úplně poslední souboj těchto soupeřů je pouhé 2 měsíce starý. Na začátku listopadu se potkali v Německu na stadionu ve Frankfurtu nad Mohanem, jako domácí tým byli vedeni Chiefs a ač v poločase vedli jednoznačně 21:0, nakonec se v závěru strachovali o výhru a ubránili výsledek 21:14.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    KC–MIA 21:14 (5. 11. 2023, Frankfurt nad Mohanem)
    MIA–KC 27:33 (13. 12. 2020)
    KC–MIA 29:13 (24. 12. 2017)
    MIA-KC 15:34 (21. 9. 2014)
    KC-MIA 3:31 (6. 11. 2011)
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Sandersův výkop v -19°C doletěl jen na linii 16 yardů, Chenal returnoval 15 yardů zpět, než byl chumlem protihráčů složen. Jako první budou útočit Chiefs a začnou z 31 yardů na vlastní polovině.
     
    14:57
    Mahomes házel míč na střed rozběhnutému Kelcemu, ale od jeho ramen se míč odrazil na zem.
     
    14:52
    Ani teď se Mahomesovi přihrávka nepovedla, hned na začátku třetí a deset.
     
    14:49
    První třetí down zápasu Chiefs zvládají! Mahomes hodil míč volnému Kelcemu do náruče, 11 yardů.
     
    14:10
    Poprvé po zemi, Pacecho středem vybojoval 4 yardy a domácí jsou téměř na půlce.
     
    13:30
    Pacecho měl teď mnohem více prostoru pro svůj běh a opět středem dobíhá pro 10 yardů. Chiefs jsou na polovině soupeře, 44 yardů od cíle.
     
    12:57
    Mahomes opět nachází na pravé straně Kelceho, toho museli sundávat na zem hned dva protihráči. 8 yardů.
     
    12:21
    Pacecho si počkal na mezeru v levé straně ofenzivní lajny, vběhl do ní a než se obrana vzpamatovala, urval 23 yardů, takže domácícm chybí už jen 13 yardů do end zóny!
     
    11:45
    Opět Pacecho dostal důvěru, ale tentokrát ho Sieler zastavil už po 2 yardech.
     
    11:10
    TOUCHDOWN CHIEFS

    Mahomesovi stačila sekunda, aby viděl, že receivera RASHEEHO RICE si při křížném běhu zleva doprava nikdo nepřebral, dal mu jednoduchou přihrávku a mohl jít slavit úvodní touchdown utkání! Rychlá 11yardová akce znamená vedení 6:0!
     
    11:05
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER bezpečně poslal extra point do branky a zvyšuje na 7:0!
     
    11:05
    Butker poslal míč z výkopu až do end zóny a soupeř nevrací. Dolphins začnou útočit z vlastních 25 yardů.
     
    11:05
    Uzdravený Mostert chtěl oběhnout obranu zleva, ale neměl prostor. 1 yard.
     
    10:27
    Perfektní práce Karlaftise, jenž si našel cestu k Mostertovi a dovoluje mu opět jen 1 yard. 3&8.
     
    9:43
    Pravý tackle Jackson se nechal vyprovokovat a pohnul se dříve, než mohl. ŠSpatný start útoku, 5 yardů vzad, takže tu máme 3&13.
     
    9:23
    Tagovailoa musel do vzduchu, ale Wilsonovi dovolili Bolton s Connerem jen 6 yardů, což zdaleka nestačí! Dolphins jsou 3 a ven.
     
    8:43
    Bailey teď právě ukázal, co je riziko velkých mrazů. Do míče se kope špatně a jeho punt byl nesmírně krátký! Míč sotva přeletěl půlku hřiště, nedoletěl ani 30 yardů, domácí ho nechali spadnout na zem a mají skvělou startovní pozici na vlastních 44 yardech.
     
    8:35
    Pacecho neměl kudy jít středem, bloky se nepovedly. 1 yard.
     
    8:03
    Mahomes na druhý down shodil míč rychle doleva Hardmanovi, jenž se po zachycení snažil rozběhnout, ale hned šel dolů zásluhou Kohoua. 3 yardy, takže 3&6.
     
    7:22
    Mahomes měl dostatek času, aby si počkal na rozběhnutého Hardmana po lajně, ten se dokázal uvolnit, ale ve světlech možná na sekundu ztratil míč a to se ukázalo jako rozhodující. Takže punt na druhé straně, tentokrát téměř od půlky.
     
    7:16
    Townsend velmi dobře umístil punt a využil toho, že míč se od zmrzlého trávníku téměř neodráží. Hosté míč nechytali, doufali v pozitivní odskok míče, který ale nenastal, a začnou útočit z vlastních 11 yardů. Čeká je velmi dlouhé hřiště.
     
    7:07
    Tagovailoa začal svůj druhý drive mnohem lépe. Krátký míč doleva na Waddlea, který poté využil bloků svého full backa a doběhl pro 9 yardů.
     
    6:26
    Mostert se protáhl obranou pro 5 yardů a Miami získává první první down v zápase. Je na vlastních 25 yardech.
     
    5:46
    Achane dostal důvěru, ale Tranquill se dostal do backfieldu a složil ho na line of scrimmage.
     
    5:05
    Tagovailoa si nechal míč pro sebe, když viděl, že má před sebou hodně místa, rozběhl se doprava a získává první down. Posunul se na 35 yardů.
     
    4:24
    Achane zůstal na pravé straně neobsazený, zachytil míč a vyběhl ze hřiště s 9 yardy. Hosté se blíží k půlce hřiště.
     
    3:43
    Opět Achane jako cíl přihrávky, jenže Tagovailoa to podhodil a Achane neměl šanci zachytit.
     
    3:39
    3&1 tentokrát hráli hosté klasicky na sílu během do středu a Achane se prodral pro 2 yardy, jenže celé to vzniklo z formace proti pravidlům, Wilson byl před snapem špatně postavený a hosté jsou trestaní 5 yardy.
     
    3:10
    INTERCEPTION

    Tagovailoa tak hrál 3&6 a ocitl se rychle pod tlakem, s čímž si neporadil, přehodil Waddlea a hodil míč přesně do míst, kde čekal safety domácích Mike Edwards, který sice musel hodně přidřepnout, ale dokázal míč ze vzduchu zachytit! Fanoušci, kteří nakonec stadion pořádně zaplnili, se radují z prvního zisku míče obranou a jejich tým zahají další útok z vlastních 42 yardů! Velmi dobrá pozice pro Chiefs.
     
    3:03
    Mahomes pod tlakem házel míč do slotu Ricea na hranici prvního downu, ale ten byl dobře bráněn.
     
    2:58
    Mahomes tentokrát dostal hodně času a využil toho! Rice byl totiž ve středu úplně volný, mohl se i rozběhnout a je z toho 23 yardů! Domácí jsou najednou téměř na dostřel, 35 yardů k cíli.
     
    2:10
    Pacecho navazuje na práci Riceho a až třetí tackle na něj byl úspěšný! Domácí running back se protáhl středem pro 11 yardů, takže do end zóny jich zbývá už jen 24! A už tak zraněními pořádně zdecimovaná obrana Dolphins dostává další ránu, na hřišti zůstává ležet cornerback Eli Apple a to nevypadá, že by mohl dále pokračovat.
     
    1:41
    Pacecho se tentokrát vrhl doprava a propadl pro 3 yardy.
     
    1:01
    Kelce však následně propustil mezi rukama jasný catch, který hrozil touchdownem!
     
    0:56
    Mahomes shodil míč do středu rozběhnutému Riceovi, kterého skládal Bonner, Rice se ale perfektně natáhl a vypadalo to, že míčem dosáhl na první down, ale rozhodčí řekli, že to nedokázal a signalizují čtvrtý down o centimetry.
     
    0:14
    Mahomes nestíhal včas rozehrát a domácí si vybírají první timeout.
     
    0:14
    Tak nakonec se trenér Chiefs Andy Reid rozhodl hodit challenge a chtít přezkoumat, zda Rice prvního downu skutečně dosáhl, či ne.
     
    0:14
    Přezkoumání bylo velmi rychlé a challenge úspěšná! Video prokázalo, že Rice natáhl ruku s míčem přes hranici prvního downu! K cíli zbývá posledních 14 yardů a vrací se čas na hodnotu 0:52.
     
    0:52
    Přímý snap na Pacecha, který přiblížil míč o další 4 yardy k end zóně soupeře.
     
    0:17
    Na druhý down dostal míč od Mahomese opět Pacecho, abšak tentokrát mu Sieler s Wilkinsem vůbec nic nedovolili. Je před námi 3&6, do end zóny Dolphins zbývá útoku Chiefs 10 yardů a ty se bude snažit překonat už ve 2. čtvrtině.
     
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15:00
    3&6, Mahomes byl špatným snapem vyhnán z kapsy a pouze zahazoval míč, takže na hřiště půjde kicker a bude se kopat krátký field goal.
     
    14:55
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER neměl žádné problémy s 28yardovým kopem ve velkém mrazu, posílá míč do branky a zvyšuje na 10:0!
     
    14:51
    Butker kopl nečekaně výkop po zemi, skákavý míč zachytil na 19 yardech Ingold a měl dostatek prostoru, aby se rozběhl dopředu a až po 19 yardech ho zastavil Bush, takže Dolphins začnou útočit z vlastních 38 yardů.
     
    14:45
    Poprvé v akci Hill! Tagovailoa mu shodil míč a elitní receiver se snažil po pravé straně získat první down, 1 yard mu ještě chybí.
     
    14:09
    TOUCHDOWN DOLPHINS

    TYREEK HILL ukazuje, proč je jedním z nejnebezpečnějších receiverů v celé lize! Hodně špatnou obranu předvedl McDuffie, který si nechal Hilla utéct po lajně, dovolil mu zachytit přesný dlouhý míč od Tagovailoy, následně ho nedokázal ani přes těsný kontakt složit na zem a pak už jen smutně koukal, jak hvězda hostů slaví 53yardový touchdown! První body hostů v zápase, ti snižují na 6:10!
     
    14:01
    EXTRA POINT – GOOD

    JASON SANDERS pohodlně poslal extra point do branky a upravuje na 7:10!
     
    14:01
    Sanders měl nejdříve velké problémy s usazením míče do stojanu na výkop, aby poté předvedl hodně krátký kop, jen na 19yardovou linii, Chenal se rozhodl returnovat a zvládl 13 yardů, jenže jeho spoluhráči blokovali do zad, což je proti pravidlům a míč se z místa přestupku vrací o 10 yardů zpět, takže Chiefs začnou útočit z vlastních 20 yardů.
     
    13:54
    A začínají skvěle! Kelce byl úplně volný a po zachycení Mahomesovy přihrávky se rozběhl pro 22 yardů, než ho sundal Elliott!
     
    13:13
    Kelce opět cílem přihrávky a už podruhé v zápase dropl jasný catch.
     
    13:10
    Takže 2&10 na vlastních 42 yardech, Mahomes si tentokrát vybral na levé straně Riceho, 7 yardů. A Apple je na hřišti, dobrá zpráva pro obranu hostů.
     
    12:30
    Valdes-Scantling byl poprvé vybrán za adresáta přihrávky a zvládl to! 8 yardů na krátký třetí down znamená, že se Chiefs posouvají na polovinu soupeře a pokračují v útoku.
     
    11:53
    Edwards-Helaire se pokoušel prodrat prostorem pravého guarda, ale má jen 1 yard.
     
    11:09
    Kelce na středu zachytává míč, ale na první down to nestačí. Zbývá 1 yard.
     
    10:29
    Hardman dostal míč do ruky a rozběhl se doprava, kde bylo zdánlivě dost místa, jenže než si to rozmyslel, prováhal to a neunikl z dosahu Appla. Ztráta 4 yardů. A co teď?
     
    9:42
    4&5, moc daleko na field goal, ale Chiefs zariskovali a vyplatilo se to! Mahomes měl dostatek času, aby si uvědomil, že nejlepší možnost bude vzít jednoduše nohy na ramena! Než se obrana vzpamatovala, dostala ránu od výborných bloků Kelceho a Mahomes byl vytlačen ze hřiště až po zisku 28 yardů a najednou jsou domácí jen 10 yardů od cíle!
     
    9:04
    Pacecho zkrátil vzdálenost k cíli o 2 yardy.
     
    8:20
    Mahomes sice hodil míč přesně do end zóny Riceovi pro další touchdown, ale ten neplatí, jelikož se Taylor dopustil nelegálního blokování. Trest 10 yardů pro útok.
     
    8:19
    Mahomes hodil míč přesně k lajně Watsonovi, který předkvedl fantastickou práci nohou, čímž zkompletoval catch na hřišti a má 10 yardů.
     
    7:41
    Jenže na třetí down se přihrávka na střed Riceovi nepovedla a Chiefs budou znovu kopat na branku.
     
    7:39
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER měl před sebou ještě lehčí práci než v prvním případě a 26yardový kop umístil přesně doprostřed branky! 13:7, ale Chiefs přesto nemohou být úplně spokojeni, protože v tomto drivu měli na touchdown.
     
    7:36
    Butker poslal nízký výkop na linii 5 yardů, kde si naběhl míč Berrios, sebral ho a povedeným returnem se posunul o 30 yardů vpřed, takže Dolphins začnou útočit z vlastních 35 yardů. Hodně slušná pozice.
     
    7:29
    Mostert si počkal na vývoj bloků na levé straně, skočil do správné díry a má 8 yardů.
     
    6:46
    Opět Mostert a opět úspěšný. Prosločil levou stranou pro 4 yardy, je téměř na půlce a hlavně má první down.
     
    6:01
    Mostert pokračuje v práci a středem se dostal přesně na půlku hřiště pro 3 yardy.
     
    5:23
    Mostert opět kličkoval středem a tentokrát získal 6 yardů. Takhle by to hostům šlo.
     
    4:38
    Hosté nestíhali rozehrát a museli si vzít první timeout.
     
    4:38
    Krátký třetí down na polovině soupeře Dolphins nezvládli! Tagovailoa šel vzduchem, ale nehodil přesně míč do rukou Mosterta, ten se ani nemohl rozběhnout. Ale hosté budou hrát 4&1.
     
    4:35
    A Tagovailoa čtvrtý down nezvládl! Sice musel vyběhnout z kapsy, ale našel si prostor na přihrávku, jenže Hilla na line of scrimmage perfektně ubránil McDuffie a srazil přihrávku na zem!
     
    4:31
    Chiefs tak zahajují útok na vlastních 45 yardech a přihrávka Kelcemu doleva znamená zisk 6 yardů.
     
    3:55
    Pacecho už na polovině soupeře hledal prostor na levém kraji hřiště, ale nedostal ho. 1 yard, takže je před námi 3&3.
     
    3:14
    Diváci hodně bučí, a mají proč! Hardman byl totiž při svém běhu do místa pro přihrávku jednoznačně přidržen a rozhodčí to nepískají! Hardman každopádně přestal hrát a nesoustřeil se na přihrávku, ta tím pádem neuspěla a je tu 4&3. Budou domácí riskovat?
     
    3:09
    Nebudou. Townsend puntoval a nedokázal umístit míč z 48yardové linie před end zónu. Šiška skončila až v ní, což znamená touchback a Dolphins začnou útočit z vlastních 20 yardů.
     
    3:02
    Achane se rozbíhal do pravé strany, ale byl rychle složen Pennelem. 2 yardy.
     
    2:23
    Tagovailoa shodil míč doprava Hillovi, ale na něm okamžitě viseli Karlaftis s Boltonem. Hosty čeká 3&8.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    Dolphins si ještě víc komplikují situaci, Sneed vyprovokoval Hilla k pohybu před snapem a trest pro útok za špatný start. z 3&8 je 3&13.
     
    2:00
    Karlaftis se prodral přes svého strážce a složil Tagovailou na zem! ten totiž tak dlouho čekal, až se Hill uvolní, až to pročekal! Sack a ztráta 7 yardů na třetí down, skvělá práce domácí obrany. Hosté musí puntovat.
     
    1:55
    Bailey kopl slušný 51yardový punt, který se domácí rozhodli nechytat a nevracet a začnou útočit z vlastních 39 yardů.
     
    1:43
    Mahomes sice nezkompletoval přihrávku na Kelceho, ale Longovi je odpískáno držení, takže je to jednak trest 5 yardů, jednak automatický první down.
     
    1:38
    Mahomes našel nalevo Ricea, 5 yardů.
     
    1:16
    Mahomes pod tlakem zahazuje míč.
     
    1:14
    3&5, jenže Taylor se pohnul dřív, než mohl. Špatný start útoku a 5 yardů vzad.
     
    1:14
    Jenže domácí 3&10 zvládli skvěle! Mahomes se sice znovu ocitl rychle pod velkým tlakem, ale dokázal shodit míč do slotu Ricemu, který měl před sebou moře volného prostoru! Namířil si to křížem k levé lajně a vyběhl ze hřiště s 39 yardy na kontě, takže do end zóiny soupeře zbývá pouhých 17 yardů!
     
    1:06
    Pacecho se vrhl do středu obrany a probojoval se pro 4 yardy.
     
    0:34
    Mahomes shodil míč doleva Pacechovi, avšak ten byl ihned složen Ramseym, ztráta 1 yardu.
     
    0:26
    Třetí timeout Chiefs, po něm hrál Mahomes další krátký míč do středu, jenže neuspěl a na hřiště opět přichází Butker.
     
    0:21
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER se ani při třetím krátkém field goalu nemýlil! Tentokrát měl před sebou 32yardový kop, bezpečně ho poslal do branky a zvyšuje už na 16:7!
     
    0:18
    Butker se pokusil opřít do výkopu vší silou, ale v tomto mrazu hřiště nepřekopl. Míč dopadl před end zónu na linii 8 yardů, Berrios si ho naběhl a solidním returnem donesl míč o 23 yardů vpřed, takže hosté to ještě zkusí.
     
    0:14
    Tagovailoa hodil přesný míč k pravé lajně, Waddle chytá a se 17 yardy vybíhá ze hřiště! Dolphins jsou na půlce, tohle ještě bude zajímavé.
     
    0:06
    Tagovailoa však další přihrávku nezkompletoval, navíc je Jonesovi pískáno nedovolené použití rukou a útok se posouvá o 10 yardů dozadu.
     
    0:02
    Poslední zoufalý hod Tagovailovy Wilsonovi hluboko k pravé lajně, ale ten byl zdvojen, v pohodě ubráněn, přihrávka sražena na zem a poločas končí.
     
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    První poločas je minulostí a zatím se potvrzují předpoklady, že hostům z Miami téměř 50stupňový rozdíl v teplotě mezi Miami a Kansasem City nebude chutnat. Až na jednu výjimku nic kloudného nepředvedli. Tou výjimkou byl parádní 53yardový touchdown elitního receivera Tyreeka Hilla na začátku 2. čtvrtiny, kterým však pouze snižovali na 7:10. Chiefs totiž hned úvodní drive dotáhli až do cíle, poslední akcí byl 11yardový catch receivera Rasheeho Rice, jenž zůstal úplně volný při křížném běhu. Domácí tak vedli už od konce 4. minuty zápasu a ač na další touchdown se už i kvůli vlastním chybám nezmohli, pravidelně se dostávali do těsné blízkosti end zóny soupeře, takže kicker Harrison Butker dostal hned 3 příležitosti ke krátkým pokusům o field goal a všechny kopy o délce 26–32 yardů bezpečně proměnil. A to zatím stačí k pohodlnému vedení. Tagovailoa totiž potvrzuje nemilosrdnou statistiku, podle které nevyhrál v životě zápas, při kterém byla teplota nižší než 5°C. V první čtvrtině hodil interception, ve druhé pak nedokázal zkompletovat přihrávku při krátkém čtvrtém downu na polovině soupeře a kromě té jedné touchdownové přihrávky téměř nic nepředvedl. Chiefs vedou 16:7 a jsou na nejlepší cestě k postupu do divizního kola.
     
    Výkop do druhého poločasu provedou Chiefs, jako první tak budou útočit Dolphins.
     
    Na začátku druhé půle ukazuje teploměr v Kansasu City -22°C.
     
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    15:00
    Butker se hodně snažil, ale ani teď neposlal výkop až do end zóny. Berrios se ze 4yardové linie dostal returnem na hranici 21 yardů, odkud začnou Dolphins svůj útok.
     
    14:56
    Tagovailoa ale přihrávkou nenašel Smythea.
     
    14:52
    Míč tak dostal Mostert a takhle to hostům zatím jakž takž jde. 5 yardů pravou stranou.
     
    14:09
    3&5, Tagovailoa nestihl přihrát, musel utéct před tlakem obrany a jít po svých, jenže se mu do cesty postavil Bolton. 1 získaný yard je příliš málo na risk, na 4&4 se bude puntovat.
     
    13:30
    Bailey kopl slušný 46yardový punt, James tentokrát chytal a chtěl returnovat, ale zvládl jediný yard, než byl složen Ingoldem. Chiefs začnou útočit z vlastních 28 yardů.
     
    13:21
    A málem hodně rychle skončili! Mahomesovu přihrávku na Ricea vystihl Ogbah, ale nedokázal prudký míč zachytit do rukavic, míč jen srazil na zem! V hledišti to zahučelo.
     
    13:18
    Reparát složil Mahomes perfektně! Přesný míč do levého pole Grayovi, ten získává 20 yardů a domácí jsou na polovině!
     
    12:40
    Pacecho se ani pořádně nerozběhl a zalehl ho Long. Ztráta 2 yardů.
     
    12:02
    Tak se Mahomes rozhlédl, hodil míč doleva Kelcemu a ten skvělým způsobem vybojoval 13 yardů, takže má první down. A je na polovině soupeře.
     
    11:15
    Mahomes tentokrát nenašel Edwardse-Helaira.
     
    11:09
    Na druhý down Rice zachytil přihrávku na levé straně, proběhl se po lajně a urval potřebných 10 yardů, ale zároveň se při této akci zranil a je otázka, zda bude v zápase pokračovat.
     
    10:49
    Fantastická práce celé ofenzivní lajny domácích! Ta vyloženě dotlačila Edwardse-Helaira pro 12 yardů. Ten odmítl několik tacklů, stále pracoval nohama a dostal odměnu.
     
    10:01
    Nečekaně vybraný první timeout Chiefs ve druhé půli.
     
    10:01
    Krátké shození na Kelceho, na toho se pověsili hned 2 obránci a sundali ho na zem. 3 yardy, zbývá jich 16.
     
    9:25
    Mahomes se rozběhl sám, pravou stranou se protáhl skoro až pro touchdown! Byl tam drobný faul na jednoho z obránců, ale dnes už prošly horší věci. Domácí quarterback byl zastaven pouhé 3 yardy před cílem a byla mu u toho poškozena helma.
     
    8:42
    Pacecho se chtěl prodrat středem, ale nebylo kudy.
     
    8:02
    Mahomes tentokrát zahodil šanci na touchdown, když netrefil hráče pod brankou. A až teď se dozvídá od rozhodčích, že má poškozenou helmu a jde si ji vyměnit.
    Roztříštěná helma se v NFL moc často nevidí
     
    7:55
    Mahomes na 3&goal ze 3 yardů neměl komu přihrát, zahodil míč za end zónu a bude se znovu pouze kopat na branku.
     
    7:52
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER je pořádně zahřátý i v tomto mrazu a proměňuje už čtvrtý krátký field goal! Tentokrát měl jasně nejlehčí pozici a s 21yardovým kopem neměl nejmenší problémy, takže zvyšuje už na 19:7!
     
    7:49
    Butker tentokrát dokázal poslat výkop až do end zóny, takže tu je touchback a Dolphins začnou útočit z vlastních 25 yardů. A pokud chtějí otočit zápas, musí začít něco hrát.
     
    7:49
    Začíná to Achane, 3 yardy levou stranou.
     
    7:12
    Tagovailoa shodil míč doleva Smytheovi, ale ten byl okamžitě složen Tranquillem ještě před hranicí prvního downu. 3&2.
     
    6:33
    Achane se vrhnul do středu a ač to vypadalo, že tam prostor bude, neproskočil potřebné 2 yardy, ale jen 1! A co teď?
     
    5:58
    Dolphins riskovali a tentokrát to zvládli! Achane v situaci 4&1 na vlastních 34 yardech propadl pro potřebné yardy, má 3, a útok hostů pokračuje!
     
    5:19
    Jenže Achane jednou ano a jednou ne. Nyní se rozběhl prakticky přímo do náruče Whartona a nezískal vůbec nic.
     
    4:33
    Tagovailoa se rychle ocitl pod tlakem a Karlaftis z pravé strany nebyl nikým blokovaný, takže zapisuje už druhý sack v zápase! Ztráta 4 yardů.
     
    3:51
    Perfektní práce Boltona, který si počkal na správném místě a sundal Achana už po jediném yardu, takže před hosty je 4&13 a to už opravdu hrát nebudou.
     
    3:18
    Bailey tentokrát nekopl moc dobrý punt na to, co zvládal v předchozím průběhu zápasu. Jen 38 yardů. A domácí se rozhodli neriskovat, nechali míč spadnout na zem a začnou útočit z vlastních 28 yardů.
     
    3:07
    Pacecho neměl kudy oběhnout obranu zprava a Reed na něj dosáhl tak, že zařídil ztrátu 3 yardů.
     
    2:23
    Mahomes házel dlouhý míč rozběhnutému Hardmanovi a lehce ho přehodil, jenže mu to nemusí vadit, jelikož Jones do něj po odhodu nesmyslně vlétl a je pískáno roughing the passer. Posun o 15 yardů zdarma.
     
    2:19
    Domácí jsou najednou na vlastních 40 yardech a Mahomes to kompletní přihrávkou Watsonovi do pravé strany posouvá přesně na půlící čáru.
     
    1:44
    Pacecho našel prostor na levé straně k zisku 5 yardů.
     
    1:04
    Mahomes hledal přihrávkou na levé straně v prvním downu Jamese, který byl jednoznačně atakován dlouho před tím, než k němu doletěl míč. Ale ani tento faul se dnes nepíská.
     
    1:00
    Mahomes ale na druhý pokus tentokrát volného Jamese bezpečně našel a zařizuje první down. 39 yardů k end zóně.
     
    0:24
    Pacecho neměl dobré bloky a Reed se Sielerem ho zastavili po zisku jediného yardu.
     
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    15:00
    Pacecho se sice protáhl pravou stranou a doběhl pro 13 yardů, jenže už na začátku akce došlo k ofenzivnímu držení od Smitha a z místa přestupku se jde o 10 yardů vzad.
     
    14:40
    To však Chiefs vůbec nevadilo, jelikož Mahomes perfektní přihrávkou vybídl Riceho k běhu po pravé lajně pro 28 yardů a domácí jsou najednou pouze 17 yardů od cíle!
     
    14:02
    Edwards-Helaire se pravou stranou obrany vůbec neprosadil.
     
    13:23
    Blitz obrany, Mahomes hodně rychle pod tlakem a jen zahodil míč do míst, kde nikdo nebyl. Rozhodčí po poradě velmi správně oznamují intentional grounding a posunují útok o 10 yardů vzad.
     
    13:19
    Takže z toho bylo 3&20, Mahomes pod tlakem opět pouze zahazoval míč, ale po odhodu byl odstrčen přibíhajícím Wilkinsem a rozhodčí pískají roughing the passer. 15 yardů a první down pro Chiefs, kteří jsou 14 yardů od end zóny soupeře.
     
    13:13
    Pacecho ukrajuje 4 yardy po pravé straně.
     
    12:32
    Pacecho středem přidává další 2 yardy.
     
    11:54
    Skvělá práce Edwardse-Helaira! Ten sice zachytil míč na levé straně, ale následně parádně utekl z jasného tacklu a prodral se pro 5 yardů, přičemž na první down potřeboval 4!
     
    11:10
    TOUCHDOWN CHIEFS

    3 yardy od end zóny přišel přímý snap na running backa ISIAHA PACECHA, který svůj velmi dobrý výkon korunuje touchdownem! Pro ten se vyloženě prodral silou, ale o to víc sladký je, jelikož znamená zvýšení už na rozdíl 3 skórování a pravděpodobně definitivně rozhoduje o osudu utkání, 25:7!
     
    11:06
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER poslal pohodlně do branky druhý extra point, je dnes absolutně bezchybný a zvyšuje už na 26:7!
     
    11:06
    Butker následně dokázal kopnout míč z výkopu až do end zóny, touchback. Dolphins zahajují drive poslední naděje na vlastních 25 yardech.
     
    11:06
    Tagovailoa se pokusil o dlouhý hod do levého pole na Waddlea, ale nezdařilo se.
     
    11:00
    Hill chytá míč na pravé straně, ale Bolton mu povoluje jen 6 yardů.
     
    10:15
    Obrovská chyba hostů, kteří nestihli rozehrát a nevzali si timeout, takže z 3&4 je najednou 3&9.
     
    10:15
    Dlouhý třetí down ale Doplhins kompletují! Hill odtáhl obránce z prostoru, kam si naběhl Wilson, chytá míč a má 19 yardů.
     
    9:37
    Cracraft si perfektně naběhl do volného středu hřiště, chytá míč a šel do souboje s Edwardsem, na kterém ještě pár yardů vybojoval. Celkem 19. Hosté jsou najednou 36 yardů od cíle.
     
    8:52
    Tagovailoa stihl rozehrát na poslední chvíli, hodil screen doleva Mostertovi, ale ten neměl kam jít a hned šel na zem zásluhou Boltona. Ztráta 3 yardů.
     
    8:06
    Tagovailoa si nechal míč pro sebe, rozběhl se do volné levé strany a má 14 yardů! Hosté stále žijí.
     
    7:27
    Tohle smrdělo interception! Hill míč v end zóně nemohl zachytit a jen nedorozumění dvou obránců pravděpodobně zabránilo definitivnímu rozhodnutí.
     
    7:21
    Tagovailoa se ocitl rychle pod tlakem a při snaze o přihrávku trefil míč do hlavy obránce hned před rukou, od kterého se míč odrazil dozadu. Rozhodčí nejprve zahlásili přihrávku dozadu, tudíž fumble a ztrátu yardů, ale po okamžité challenge trenéra McDaniela museli po kontrole na videu rozhodnutí změnit na nekompletní přihrávku. Ale i tak to je 3&10.
     
    7:19
    Perfektní práce McDuffieho, který definitivně odčinil svoji chybu při jediném touchdownu Doplhins. Teď se totiž prodral až k Tagovailoovi, složil ho a slaví sack pro ztrátu 6 yardů!
     
    6:27
    Dolphins v zoufalé situaci samozřejmě museli hrát 4&16, ale přes kompletní přihrávku na Wilsona 8 yardů zdaleka nestačí! Obrana Chiefs slaví, je prakticky rozhodnuto!
     
    6:22
    Domácí začínají útočit na vlastních 22 yardech a budou hlavně tahat čas neustálým běháním. Pacecho 2 yardy pravou stranou.
     
    5:38
    Pacecho se tentokrát rozběhl do levé strany a propadl pro další 2 yardy. Dolphins se chytají posledního stébla a začínají vybírat timeouty.
     
    5:34
    3&6 a Mahomes šel do vzduchu! Dlouhou bombou hledal rozběhnutého Valdese-Scantlinga, avšak o 2 yardy ho přehodil a hosté ještě dostanou malinkou šanci na zvrat.
     
    5:28
    Townsend kopl solidní 45yardový punt na linii 29 yardů na polovině Miami, kde si Berrios mávl fair catch a z toho místa tak bude zahájen ten skutečný útok poslední zoufalé naděje Dolphins.
     
    5:20
    Diváci, co ještě na stadionu zůstali, se snaží zahřát tancem a dobře se u toho baví. Mezitím Tagovailoa až neuvěřitelně přehodil úplně volného Cracrafta na levé lajně.
     
    5:16
    Opět nezvládnutá přihrávka, tentokrát ji Tagovailoa hodil příliš pomalu a vystavil Waddlea možnému tvrdému nárazu. Sneed do toho ale naplno nešel a stačilo mu jen lehce zabránit zachycení.
     
    5:12
    Smythe chytá míč na pravé straně, ale jen 4 yardy. Bude se hrát čtvrtý down.
     
    4:27
    Tagovailoa musel pod tlakem utéct do levé strany a dokázal hodit přesný míč Wilsonovi k lajně pro 9 yardů, takže hosté pokračují v útoku a jsou na vlastních 42 yardech.
     
    4:21
    Tentokrát se přihrávka Wilsonovi nepovedla.
     
    4:17
    Dobrá práce Sneeda, Wilson se sice dokázal trochu uvolnit, ale Tagovailoa hodil míč trochu za něj a tam už byl připravený obránce srazit míč na zem.
     
    4:14
    Gay zablokoval přihrávku na Hilla a je tu 4&10.
     
    4:09
    Ačkoliv se zdálo, že hosté nestihli rozehrát dlouhý čtvrtý down, Tagovailoa nakonec dostal přesně tolik času, aby zvládl odhodit míč přesně do rukou Waddlea, který na pravé straně vyběhl ze hřiště se 14 yardy a Dolphins jsou na polovině soupeře.
     
    4:03
    McDuffie zabraňuje přihrávce na Wilsona.
     
    4:00
    Tagovailoa pod tlakem a opět nedokázal najít Wilsona.
     
    3:56
    3&10, Tagovailoa unikal z obrovského tlaku a v poslední chvíli před sackem dokázal zahodit míč.
     
    3:49
    4&10 už tentokrát Dolphins nezvládli! Tagovailoa sice našel u levé lajny dlouhým hodem náruč Hilla, jenže ten jednak míč neudržel, jednak si nepohlídal nohy ve hřišti, takžeby catch stejně neplatil! Teď uiž je skutečně definitivně po zápase!
     
    3:44
    Chiefs hrají z vlastních 44 yardů a Pacecho se protáhl středem pro 6 yardů přesně na polovinu hřiště. McDaniel to ještě zkouší zadržet a vybírá si druhý timeout.
     
    3:33
    Edwards-Helaire parádně zabojoval a přidává dalších 6 yardů, takže má první down.
     
    2:45
    Edwards-Helaire dostal za odměnu znovu důvěru, ale tentokrát v přehuštěném středu neměl kudy jít.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    Edwards-Helaire na pravé straně ubojoval 3 yardy.
     
    1:14
    FUMBLE RECOVERY

    3&7 a obrovská chyba Edwardse-Helaira, který nezvládl tackle od cornerbacka Ethana Bonnera! Ten mu totiž vyrazil míč z ruky a fumble na zemi zalehl defenzivní tackle Da'Shawn Hand, takže Dolphins ještě mají možnost kosmeticky upravit skóre. Začnou na vlastních 43 yardech.
     
    1:08
    Shozený míč doleva na Achana, 11 yardů a hosté jsou na polovině soupeře.
     
    0:44
    Nekompletní přihrávka na Achana.
     
    0:39
    Cracraft naběhnutý ve slotu a chytá přihrávku pro 14 yardů.
     
    0:17
    Smythe sice na pravé straně chytá shozený míč, ale Snned ho nepustil dál jak pro 3 yardy a zápas končí!
     
    Konec utkání.
     
    Dolphins vstupovali do druhého poločasu s mankem 12 bodů, ale měli možnost útočit jako první, takže se mohli snadno vrátit do zápasu. jenže jejich mizérie z prvního dějství pokračovala a útok šel ze hřiště už po minutě a půl. Chiefs sice po návratu ze šatny taktéž nijak zvlášť nezářili, ale dokázali pohybovat s míčem více než soupeř a to stačilo. Vlastní chybou si odepřeli touchdown, takže ve 3. čtvrtině skórovali pouze zásluhou proměněného 21yardového field goalu kickera Harrisona Butkera, který tak poslal do branky už čtvrtý kop z pole v zápase. Domácí se nakonec druhého touchdownu v utkání přeci jen dočkali, na začátku poslední čtvrtiny míč těsně za čáru horko těžko dotlačil velmi dobře hrající running back Isiah Pacecho. Miami pokračovalo v absolutně bezzubém výkonu a ač dokázalo zkonvertovat několik čtvrtých downů, nedostalo se ani jednou do pozice, kdy by mohlo začít doufat v nějaké body a naději na senzační obrat. Potvrdila se tak jednak dlouhodobá statistika, že Dolphins ve velké zimě neumí moc hrát, jednak taktéž dlouhodobá statistika, že jejich quarterback, rodák z Havaje, nikdy v životě nevyhrál zápas hraný v nižší teplotě než 5°C. A připomínám, že na začátku tohoto utkání bylo na Arrowhead -19°C, ve druhém poločase pak dokonce -21°C. Miami poprvé v historii prohrálo s Kansasem City zápas v play-off, a to zcela jednoznačně.
     
    Na stadionu tomu přihlížela na povětrnostní podmínky fantastická návštěva 71 492 diváků.
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Patrick Mahomes (KC) 23/41, 262 yardů, 1 touchdown
    Tua Tagovailoa (MIA) 20/39, 199 yardů, 1 touchdown, 1 interception

    běhový útok
    Isiah Pacecho (KC) 24 běhů, 88 yardů, 1 touchdown
    Patrick Mahomes (KC) 2 běhy, 41 yardů
    Raheem Mostert (MIA) 8 běhů, 33 yardů

    pasový útok
    Rashee Rice (KC) 8 zachycení, 130 yardů, 1 touchdown
    Travis Kelce (KC) 7 zachycení, 71 yardů
    Tyreek Hill (MIA) 5 zachycení, 62 yardů, 1 touchdown

    kickeři
    Harrison Butker (KC) field goaly 4/4, extra pointy 2/2
    Jason Sanders (MIA) extra pointy 1/1
     
    Kansas City Chiefs postupuje pošesté za sebou do divizního kola play-off, ale to je zatím vše, co ví. Podle výsledku zápasu Buffala s Pittsburghem se teprve uvidí, zda za týden pojede do Buffala na souboj s Bills, nebo doma přivítá Houston Texans. Ze sobotního programu play-off NFL je to vše. Přeji dobrou noc a sejdeme se zase v neděli večer u pokračování Super Wild Card Weekendu. (05:50:43)

    Libor Štěpán

    Brad Rogers
    71 492