Kladno – Třinec 3:5 (kon.) | Vítkovice – Liberec 2:0 (kon.) | Sparta Praha – Litvínov 6:3 (kon.)
Olomouc – Hradec Králové 3:2 (1:0 po s.n.) | Motor ČB – K. Vary 3:0 (kon.) | Pardubice – Mladá Boleslav 4:3 (po pr.)
Plzeň – Kometa Brno 2:3 (kon.)
koniec
Banes Motor České Budějovice
3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
HC Energie Karlovy Vary
cz Nedeľa 14.01.2024, 17:00 • Budvar aréna, České Budějovice • Tipsport extraliga (ČR) • 36. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     

    Banes Motor:
    Motor se v pátek postavil nepříznivému vývoji a díky zlepšenému výkonu ve druhé polovině dovedl zápas v Litvínově do prodloužení. V něm přišlo po šťastné trefě Nicolase Hlavy k rozhodnutí ve prospěch domácích. Ze souboje s aktuálně čtvrtým týmem si tak Jihočeši odvezli bod. Do jejich sestavy se vrátil Brant Harris a po pár minutách hned vsítil branku, čímž perfektně navázal na svoje prosincové výkony. Naopak do posledních dvou zápasů nezasáhl Roman Vráblík.

    Situace v individuálních statistikách se příliš nezměnila. Mezi útočníky stále vévodí Milan Gulaš (10+14), následovaný centry Harrisem (10+11) a Kondelíkem (7+13). Produktivita obránců je nadále vyrovnaná. Brankářská dvojice nachází svoji úspěšnost zákroků kolem 90 %.

     

    HC Energie Karlovy Vary:

    Karlovy Vary se naposledy představily doma v televizním utkání proti Třinci. V utkání nevstřelily gól, a proto prohrály 0:3. Co tým citelně trápí, je určitě rozsáhlá marodka. Trenérům chybí až 6 hráčů (Gríger, Zetterberg, Pulpán, Dlapa, Havlín Mikyska). Místo nich tak nastupují hráči z nedalekého Sokolova, jmenovitě Kružík, Přikryl, Rohan, Rulík, Tureček. V neděli tak může přijít na pokračování bratrského souboje mezi bývalým českobudějovickým forvardem Romanem a jeho mladším bratrem Filipem, který na jihu Čech plní roli centra v současnosti.


    Soupeř Motoru měl v povánočním období vcelku podobný los. Shodně změřil síly s Mladou Boleslaví, Libercem, dvakrát s Litvínovem i Hradcem Králové. Celkem v sedmi zápasech získal deset bodů. Motor má za stejné období bodů 11 z 21 možných. I když nelze přímo tvrdit, že se Karlovým Varům letos daří lépe na venkovních hřištích, patří jim v extraligovém srovnání slušné 6. místo. Venku získali 43 % možných bodů. Naproti tomu jsou s bilancí svých střetnutí v domácí KV Areně až na 11. místě (46 % získaných bodů).


    V kompletní tabulce jsou varští blízko středu na 9. příčce. Znatelnou měrou se na tom podílí Dominik Frodl, jeden z nejlepších brankářů ligy. K dnešnímu dni čelil jasně největšímu počtu střel (998). S tím je spojen i další ukazatel. Energetici mají v dosavadním průběhu soutěže největší rozdíl průměru střel na branku pro (26) a proti svému týmu na zápas (32,41).

     
    Vzájemná historie hovoří jasně. Karlovým Varům se proti Motoru dlouhodobě daří. Naposledy v Budvar aréně prohrály 27. února 2022, tedy téměř před dvěma lety, poměrem 1:3. Tehdy se dvakrát trefil Martin Beránek, který by byl jistě rád, kdyby se mu něco podobného povedlo i v neděli 14. ledna 2024.
    Bude Motor slavit?
     
    Krásný nedělní podvečer všem hokejovým fanynkám a fanouškům! Nejvyšší soutěž u nás pokračuje i po startu nového roku ve velkém tempu. Během druhé lednové neděle dojde na 36. kolo, ve kterém se společně budeme věnovat duelu mezi českobudějovickým Motorem a Karlovými Vary.
     
    Banes Motor České Budějovice
    Motor neprožívá ideální start do roku 2024. Českobudějovický celek totiž ze čtyř odehraných zápasů hned třikrát padl. Po prohře v Liberci sice přišla výhra na ledě Mladé Boleslavi, která však byla rychle ztracena v paměti po vysoké domácí prohře s Libercem. V pátek Motor nezačal na ledě Litvínova dobře a rychle prohrával 3:1, avšak postupně se vrátil do hry a dokázal si ze severu Čech odvézt alespoň bod za prohru v prodloužení. Jihočeši se aktuálně po odehraných čtyřiatřiceti kolech nacházejí ve vyrovnané tabulce nejvyšší soutěže na šestém místě.

    Individiduálním statistikám vévodí Milan Gulaš (10+14), následovaný centry Brantem Harrisem (10+11) a Jáchymem Kondelíkem (7+13). Brankovišti vévodí Dominik Hrachovina, který odchytal už šestadvacet duelů a úspěšnost zákroků si drží lehce pod 90%.
     
    HC Energie Karlovy Vary
    Naopak karlovarská Energie má povedený start do nového roku, ze čtyř zápasů dokázala urvat sedm bodů, a tak se v tabulce vyhoupli na devátou příčku. Západočeši však nepojedou do Budvar arény s výhrou v zádech, v pátek totiž na domácím ledě padli s Třincem. Tým trenéra Davida Bruka navíc trápí výrazná marodka. Díky tomu musí Západočeši sahat pro hráče do farmářského Sokolova a těží tak ze spolupráce.

    Produktivitu Karlových Varů táhne jednoznačně slovenský legionář Dávid Gríger, který má na svém kontě již devětadvacet bodů a prožívá průlomovou sezonu kariéry. Za ním je poté Tomáš Rachůnek s body jedenadvaceti a klubovou nejproduktivnější trojici poté uzavírá Ondřej Procházka. Jednoznačnou oporou v brance je poté Dominik Frodl, který patří statisticky k nejlepším brankářům nejvyšší soutěže.
     
    Úvodní sestavy:

    Banes Motor České Budějovice: Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Kachyňa, Štencel, Hovorka, Doudera (A), Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Kubík (A), F. Přikryl, M. Beránek – Valský, Hanzl, D. Simon – Koláček, Toman, Chlubna.
    Trenér: Ladislav Čihák

    HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Habal) – Huttula, Plutnar, Rohan, Stříteský, Rulík, Bartejs, Tureček – Jiskra, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Kofroň, Kangasniemi – Redlich, Hladonik, O. Procházka – Koffer, R. Přikryl, Kružík.
    Trenér: David Bruk

    Rozhodčí: Šír, Vrba – Lhotský, Thuma.
     
    Všichni aktéři dnešního klání jsou již na ledové ploše, za malou chvilku jdeme na to!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:01
    Úvodní buly zápasu vyznělo pro hosty, kteří se okamžitě vrhají kupředu.
     
    01:57
    První vážně ohrožení branky soupeře obstarali hosté, po ráně Huttuly zvoní tyč domácí branky!
     
    02:19
    Špatný přechod hostů do útočného pásma končí zakázaným uvolněním, hra se přesouvá před Hrachovinu.
     
    03:09
    Štencel poslal ránu od modré čáry, Frodl měl odkrytý výhled a chytá kotouč do náruče.
     
    04:43
    Druhá tyč domácí branky! Tentokráte si udělal prostor ke střele Michal Plutnar a rozezvučněl domácí branku.
     
    06:23
    Nahození od levého mantinelu Hrachovina svým betonem poslal mimo led, následuje komerční pauza.
     
    07:17
    Nabito na modré čáře dostal Roman Vráblík. Domácí navrátilec vyslal tvrdou ránu, kterou schytal hostující kapitán Jiří Černoch a těžko se mu odchází z ledu.
     
    08:37
    Hosté opět uzavřeli svého soupeře v jeho pásmu, vše vygradovalo ranou Rulíka, která zamířila pouze do boční sítě domácí svatyně.
     
    09:30
    Přikryl zabojoval a dokázal dostat kotouč na Gulaše, domácí kapitán ale nedokázal propálit blokujícího Bartejse.
     
    10:05
    Po rychlé kombinaci Jihočechů v útočné třetině pálil Kubík, proti jeho ráně na poslední chvíli stačil vložit hůl a zablokovat kotouč Stříteský.
     
    11:14
    Po souboji v rohu dokázal dostat Černoch na Beránka, který zakončoval backhandem těsně vedle domácí branky.
     
    12:32
    Po souboji u mantinelu si udělal prostor k zakončení od modré Mikuláš Hovorka. Nahození domácího zadáka zamířilo pouze do náručí Frodla. Následuje další komerční přestávka.
     
    14:38
    Plutnar je v úvodní třetině střelecky aktivní, jeho další pokus jen těsně prolétl kolem domácí branky.
     
    15:14
    Při protiútoku propadl kotouč do volného prostoru před Frodla, odkud zakončoval Přikryl. Pokus domácího útočníka dokázal hostující brankář vyrazit pravým betonem.
     
    16:24
    Po rychlé kombinaci domácích pálil Vráblík, rána domácímu obránci příliš nevyšla, svojí ranou pouze vyprášil mantinel za brankou Frodla.
     
    17:37
    Obrovské šance domácích! Po nabídce Gulaše byl sám před brankou Ordoš. Hostující brankář nejprve vytasil svůj beton a následně dokázal i dorážku alespoň vytáhnout na břevno!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Vše je již připraveno na start druhé části, jdeme na to!
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:18
    Po souhře v útočném pásmu domácích nahazoval Štencle kotouč na Frodla, jeho nahození ještě tečoval Přikryl, ale i s touto změnou směru si hostující brankář dokázal poradit.
     
    22:15
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Domácí jdou do vedení! JAKUB VALSKÝ si přebral na modré čáře přihrávku od spoluhráče, dostal se za obranu soupeře a přesnou ranou pod horní tyč nedal Frodlovi šanci! Asistence: Milan Doudera a Mikuláš Hovorka.
     
    22:41
    Po přihrávce zpoza branky zůstal volný na pravém kruhu Ordoš, jeho rána zamířila těsně nad branku.
     
    23:10
    Špatný přechod hostů do útočné třetiny, je pískán ofsajd, vhazovat se bude ve středním pásmu
     
    23:27
    Ihned po buly se dostal ke kotouči Rachůnek, hostující útočník se rychle pokusil objet branku, ale za Hrachovinu kotouč dostat nedokázal.
     
    24:46
    Domácí jsou po vstřelené brance jednoznačně aktivnější, po dalším tlaku před Frodlem pálil Vráblík. Tvrdá dělovka českobudějovického zadáka však končí v náručí karlovarského brankáře.
     
    26:17
    Domácí dnes s pokusy od modré čáry jednoznačně nešetří, další nebezpečné nahození posílal na Frodla Kachyňa, tentokráte se situace obešla bez větší vážnosti.
     
    26:49
    Po odrazu se dostal kotouč k Černochovi, který zakončoval těsně před Hrachovinou. Domácí brankář měl však svůj beton připevněný k ledu a kotouč vyrazil.
     
    26:57
    Vyloučení v týmu Banes Motor České Budějovice:
    Pavel Pýcha – 2 min., podrážení.
     
    26:57
    Uvidíme první přesilovku zápasu a na starost ji budou mít hosté. Pavel Pýcha usedá na trestnou lavici za podrážení.
     
    28:18
    Domácí se dostali do přečíslení dva na jednoho. Beránek se rozhodl pro střelu, kterou Frodl vyrazil pouze na hůl Kondelíka. Domácí vytáhlý forvard však nedokázal rychle zareagovat kotouč za záda hostujícího brankáře!
     
    28:20
    Vyloučení v týmu HC Energie Karlovy Vary:
    Tomáš Bartejs – 2 min., podrážení.
     
    28:20
    Počet hráčů na ledě se nám na chvilku srovná, Bartejs podrazil Kondelíka a odchází na trestnou lavici.
     
    28:57
    Pýcha je zpět na ledové ploše a domácí pokračují v početní výhodě.
     
    30:01
    Po přenesení hry z jedné strany na druhou zakončoval Gulaš. Střela zápěstím od domácího kapitána byla sražena mimo nebezpeční hostující branky.
     
    30:20
    Bartejs je zpět na ledové ploše, ani domácí částečnou přesilovou hru zužitkovat nedokázali.
     
    32:03
    Vyloučení v týmu Banes Motor České Budějovice:
    Pavel Pýcha – 2 min., držení.
     
    32:03
    Podruhé během druhé dvacetiminutovky odchází na trestnou lavici domácí Pavel Pýcha, tentokráte se českobudějovický zadák provinil držením.
     
    32:14
    Útočný výpad podnikl při oslabení Roman Vráblík. Ránu domácího obránce vyrazil Frodl mimo led, a tak se bude vhazovat v obranném pásmu Karlových Varů.
     
    32:49
    Hra je přerušená, pukem dostal nepříjemně do obličeje Roman Vráblík, který odjíždí s bolestivou grimasou na střídačku.
     
    33:35
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Domácí navyšují skóre v oslabení! Sami na Frodla se řítili Jan Ordoš s FILIPEM PŘIKRYLEM a sehráli to parádně. Po brance druhého jmenovaného odskakuje Motor do dvoubrankového vedení! Asistence: Jan Ordoš.
     
    34:03
    Motor je v plném počtu.
     
    35:04
    Bartejs se dokázal silově přetlačit přes protihráče a vypálil. Jeho pohotovu střelu srazil Hrachovina betonem do bezpečí.
     
    35:45
    Rachůnek se dokázal ke střele od levého mantinelu, na jeho pokusu si však smlsl Hrachovina a chytá puk do své lapačky.
     
    36:32
    Sám na Frodla se hnal Chlubna, v souboji tváří v tvář však domácí útočník neuspěl proti hostujícímu strážci svatyně!
     
    37:01
    Vyloučení v týmu HC Energie Karlovy Vary:
    Ondřej Procházka – 2 min., podrážení.
     
    37:01
    Domácí si díky tlaku v útočném pásmu vynutili faul Procházky, po kterém si zahrají početní výhodu.
     
    37:13
    V oslabení se mohli radovat i hosté, po špatné přihrávce Štencela se hnal na Hrachovinu Vít Jiskra. Hostující útočník však svojí střelu nedokázal zamířit přesně.
     
    38:26
    Po křižném pasu Gulaše posílal kotouč na teč před branku Kubík, jeho nabídka však pouze prolétla před brankou Karlových Varů.
     
    39:01
    Ondřej Procházka je zpět na ledové ploše, hosté ustáli své oslabení.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina je za námi a dočkali jsme se branek. Skóre se měnilo hned ve 23. minutě zásluhou Jakuba Valského, který přesnou ranou poprvé nechal zaradovat domácí fanoušky. To však nebylo od domácího celku vše. Druhou branku během prostřední dvacetiminutovky si Jihočeši schovali do svého oslabení, při kterém unikl Jan Ordoš s Filipem Přikryl a druhý jmenovaný se nemýlil. Českobudějovický celek si tak do třetí periody ponese dvoubrankový náskok.

    Počet střel na branku po 2. třetině: 22:17.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:41
    Rachůnek si vyměnil kotouč s Kangasniemim a rychle vypálil. Jeho ránu vytáhl Hrachovina svojí vyrážečkou.
     
    42:42
    Vráblík nedokázal přesně rozehrát další domácí akci, následuje zakázané uvolnění.
     
    42:57
    Nebezpečná situace před Hrachovinou, kotouč poskakoval před domácím brankářem. Ke štěstí domácího celku nedokázal nikdo z hostů dostat kotouč do domácí branky.
     
    43:22
    Vyloučení v týmu Banes Motor České Budějovice:
    Ondřej Kachyňa – 2 min., držení.
     
    43:22
    Kachyňa se provinil faulem u mantinelu a domácí budou muset bránit další oslabení.
     
    44:07
    Dostatek prostoru na modré čáře měl Bartejs, jeho dělovka končí mezi betony Hrachoviny.
     
    44:30
    Hostům početní výhoda zatím moc nevychází, po dalším ofsajdu se bude vhazovat ve středním pásmu.
     
    45:03
    Velký nápor před Hrachovinou! Hosté se dostali k několika dorážkám, ale českobudějovický strážce svatyně nedovolil projít kotouči za jeho záda!
     
    45:22
    Domácí v plném počtu.
     
    45:24
    Kangasniemi našel úplně volného mezi kruhy Hladonika, který ve velmi dobré pozici minul branku!
     
    47:15
    Po zavezení kotouče do pásma od Tomana pálil z jedné Chlubna, Frodl jeho pokus stačil srazit lapačku za svojí branku.
     
    48:14
    Nahození od Kofroně raději Hrachovina schoval ve své lapačce, následuje komeční přestávka.
     
    49:58
    Krásná akce domácího celku, Hanzl přiťukl kotouč Pýchovi, jehož rána však končí v náruči Frodla.
     
    51:09
    Do velké šance se dostal Vít Jiskra. Hrachovina však potvrdil svůj dnešní výborný výkon dalším skvělým zákrokem a drží svůj celek stále v dvoubrankovém vedení!
     
    51:39
    Stříteský vypálil od pravého mantinelu, Hrachovina měl však dobrý výhled a neměl problém kotouč ukrýt v lapačce.
     
    52:00
    Dnešní utkání sleduje v Budvar aréně 5 914 diváků!
     
    53:11
    Ze střídačky rovnou do útočného pásma najel Huttula a okamžitě prověřil tvrdou dělovku Hrachovinu. Domácí brankář se zaskočit nenechal a ránu drží v náručí.
     
    53:20
    Po přečíslení dva na jednoho a ráně Kondelíka zvoní tyč hostující branky!
     
    55:20
    Hosté v náporu v útočné třetině, Plutnar si nechal položit Beránka a následně vyslal na Hrachovinu další nebezpečnou střelu. Domácí brankář viděl puk na poslední chvíli, ale nakonec dokázal vytáhnout proti ráně svoje rameno.
     
    55:59
    Vyloučení v týmu Banes Motor České Budějovice:
    Milan Gulaš – 2 min., hrubost.
     
    55:59
    Po přerušení hry došlo k výměně názorů před Hrachovinou. Vše vyeskalovalo v provinění Milana Gulaše, který zasáhl protihráče a odchází na trestnou lavici.
     
    55:59
    Oddechový čas pro Karlovy Vary!
     
    56:01
    Hosté to zkoušejí v šesti!
     
    56:28
    Hosté zahráli situaci šesti proti čtyřem výborně, po rychlé kombinaci zakončoval Ondřej Procházka do poloodkryté branky, avšak Dominik Hrachovina na poslední chvíli vytáhl svojí lapačku a vynikajícím zákrokem drží své čisté konto!
     
    56:28
    Celá situace byla ještě prozkoumána hlavními rozhodčími, vše však bylo potvrzeno, Hrachovina se vyznamenal a drží svůj tým.
     
    57:09
    Po přiťuknutí Plutnara pálil opět Procházka, tentokráte však mířil pouze do boční sítě.
     
    57:22
    Ordoš mohl pojistit výhru domácích, ale svým pokusem do prázdné branky neuspěl!
     
    57:59
    Gulaš je zpět na ledě, domácí jsou v plném počtu a pokračujeme hrou šesti proti pěti.
     
    58:01
    Potřetí v rozmezí několika minut pálil z dobré pozice Procházka, u své tyče byl však rychle Hrachovina a vytáhl další úspěšný zákrok.
     
    59:42
    České Budějovice právě vstřelily branku!
    Domácí ještě potvrzují výhru! Potřetí v zápase se Budvar aréna raduje osmnáct sekund před koncem, kdy pojišťuje výhru trefou do odkryté klece DOMINIK SIMON! Asistence: Filip Přikryl.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Dnešní utkání na ledě Budvar arény končí vítězstvím domácího Motoru. Českobudějovičtí nedovolili svému soupeři ani jednou skórovat a vítězí 3:0. Klíčové kroky svěřenci Ladislava Čiháka udělali ve druhé třetiny, ve které odskočili díky trefám Jakuba Valského a Filipa Přikryla. Pojistku poté přidal osmnáct sekund před koncem do prázdné branky Dominik Simon. Velký podíl na dnešním vítězství Jihočechů má i brankář Dominik Hrachovina, který vytáhl několik vynikajících zákroků a zaslouženě se může radovat z čistého konta!

    Motor se tak po dvou prohrách opět raduje, na což bude chtít navázat již ve středu na ledě Plzně. Západočeši naopak mají možnost odčinit dnešní porážku na ledě Olomouce.
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a budu se těšit u dalších přenosů napočtenou! (19:25:26)

    Adam Černý

    Góly a asistencie: 23. Valský (Doudera, Hovorka), 34. F. Přikryl (Ordoš), 60. D. Simon (F. Přikryl, M. Beránek)


    Banes Motor České Budějovice: Hrachovina (Strmeň) – Pýcha, Gulaši, Kachyňa, Štencel, Hovorka, Doudera (A), Vráblík – Gulaš (C), Kondelík, Ordoš – Kubík (A), F. Přikryl, M. Beránek – Valský, Hanzl, D. Simon – Koláček, Toman, Chlubna.
    Tréner: Ladislav Čihák

    HC Energie Karlovy Vary: Frodl (Habal) – Huttula, Plutnar, Rohan, Stříteský, Rulík, Bartejs, Tureček – Jiskra, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Kofroň, Kangasniemi – Redlich, Hladonik, O. Procházka – Koffer, R. Přikryl, Kružík.
    Tréner: David Bruk

    Rozhodca: Šír, Vrba – Lhotský, Thuma

    Diváci: 5 914