Fiorentina – Turín 1:0 (kon.) | Neapol – Monza 0:0 (kon.) | CFC Janov – Inter 1:1 (kon.)
Lazio – Frosinone 3:1 (kon.)
koniec
ACF Fiorentina
1:0 (0:0)
FC Turín
cz Piatok 29.12.2023, 18:30 • Stadio Artemio Franchi, Florencie • Talianska Seria A • 18. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu osmnáctého kola italské Serie A. Od osmnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na konfrontaci mezi Fiorentinou a Turínem!
     
    ACF Fiorentina

    Loňskému finalistovi italského poháru a Evropské konferenční ligy se ve druhé polovině roku 2023 daří na všech frontách. Fialky v EKL opět postoupily do jara, v Coppa Italia mají jisté čtvrtfinále a kromě toho se v Serii A nachází nedaleko pozic znamenající postup do ligy mistrů. Konkrétně je Fiorentina pátá a jediný bod jí chybí na překvapivě čtvrtou Boloňu. Až za mužstvem z Florencie jsou slavné značky typu AS Řím, Neapol nebo Lazio. V minulém kole zaměstnavatel českého záložníka Antonína Baráka slavil těsnou výhru 1:0 v Monze, ačkoliv mu kvůli zraněním chyběli oba nejlepší střelci – šestigóloví González a Bonaventura.
     
    Turín FC

    Dosavadní působení hostujícího týmu v nejvyšší italský se dá jednoduše označit slovem „průměr“ S bilancí šesti výher, šesti remíz a pěti porážek figuruje turinský celek na desátém místě, a přestože je s patnácti góly jedním z nejméně produktivních týmů, tak není vůbec daleko od míst zaručujících postup do pohárové Evropy. V sedmi předešlých zápasech Turín nebodoval jen s Boloňou. Následně porazil Atalantu s Empoli a k bezbrankové remíze z Frosinone přidal den před Vánoci další bod za domácí plichtu 1:1 s Udinese. Na čele týmové produktivity se nachází pětigólový Duván Zapata. Mezi zraněnými jsou obránci N´Guessan s Schuursem a polský záložník Linetty.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    21.01.2023 Fiorentina – Turín 0:1
    01.02.2023 Fiorentina – Turín 2:1 (pohár)
    21.05.2023 Turín – Fiorentina 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    ACF Fiorentina: P. Terracciano – Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi (C) – Arthur, Duncan – Ikoné, Bonaventura, Kouamé – Beltrán.
    Náhradníci: Christensen, Martinelli – Amatucci, Barák, Brekalo, Comuzzo, Infantino, López, Mandragora, Lu. Martínez, Mina, Nzola, Parisi, Pierozzi, Sottil.
    Trenér: Vincenzo Italiano

    Turín FC: Milinković-Savić – Tameze, Buongiorno, Rodríguez (C) – Bellanova, Ricci, Ilić, Lazaro – Vlašić, Pellegri – Zapata.
    Náhradníci: Gemello, Popa – Djidji, Gineitis, Linetty, Radonjić, Sanabria, Sazonov, Seck, Soppy, Vojvoda, Karamoh.
    Trenér: Ivan Jurić

    Rozhodčí: La Penna – Peretti, Tolfo.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují v bílých dresech. Fiorentina je v tradiční fialové barvě.
     
    3
    Buongiornův centr naboural do Kayodeho ruky. Ta byla příkladně u těla, takže La Penne neměl důvod k nařízení pokutového kopu.
     
    4
    Christian Kouamé rozvíjel přímočarou akci až do kontaktu s Tamezem. O faul se nejednalo a Fiorentina se musela rychle seskupit v obraně, aby překazila další centr z křídla.
     
    5
    Na Pellegriho ukázkové krytí míče navazoval Ivan Ilić. Srbský záložník byl okamžitě seslán k zemi a Turín může zahrozit z přímého kopu.
     
    6
    První podmínku pro úspěšné zahrání přímého kopu Ivan Ilić splnil, jenomže kromě zdi se mu „povedlo“ překopnout celou Terraccianovu bránu.
     
    7
    Turín veškerou ofenzivu vede přes pravou stranu. Bellanova z ní realizoval dlouhý aut, jenže Zapatovo prodloužení míče šlo pouze ke kopačkám Kouamého.
     
    8
    Ilić roztáhl hru k Lazarovi. Jeho přízemní pas do ohně nebezpečný nebyl a Fiorentina vystartovala do rychlého brejku, jehož konec byl ve znamení neadresného centru Bonaventury.
     
    9
    Beltrán si nevymodlil faul a domácí fotbalisté jsou znovu bez balonu. Do turínské rozehrávky je zapojen gólman Vanja Milinković-Savić.
     
    10
    Lazaro utekl na levé straně, jenže Pellegri jeho přihrávku z levého křídla posunul patičkou na obsazeného Vlašiće.
     
    11
    Nikola Vlašić si u půlící čáry nevyhověl s Riccim, takže výkop Milinkoviće-Saviće vypadl mimo hrací plochu. Vhazuje Biraghi.
     
    12
    A další nepovedený výkop od gólmana Turína. Biraghi nezazmatkoval a hlavou předal malou domů Pietru Terraccianovi.
     
    13
    Ikoné zatáhl za ruční brzdu a zastavil Vlašićův rozlet jen kousek za středovým kruhem. Ocenění žlutou kartou se v tomto případě nekonalo.
     
    14
    Michael Kayode se stal obětí Lazarova šlapáku. Domácí si dávají na čas s přípravnou fází od vlastní branky.
     
    15
    Hra obou týmů je protkána celou řadou nepřesností. Zejména domácí ekipě se nedaří vyměnit si větší počet přihrávek za sebou.
     
    16
    Giacomo Bonaventura zjednodušil přechod nákopem na hrot. Pro Ikoného to ale bylo dlouhé a míč se stal kořistí Milinkoviće-Saviće.
     
    17
    Pietro Pellegri udělal faul na Arthura. Brazilský záložník se trochu zranil a docela mu trvá návrat na nohy.
     
    18
    Teprve v osmnácté minutě jsme byli svědky první souvislé kombinace Fiorentiny. Ricci během ní zajel do Bonaventury a La Penna neprodleně nařídil trestný kop.
    Paběrkující český obránce Turína není ani na lavičce
     
    19
    Nikola Milenković orazítkoval pouze zeď. Své si ještě chtěl říct Duncan, ovšem hosté s jeho centrem zleva žádné starosti neměli.
     
    21
    Buongiorno dal Zapatovi přihrávku do souboje, v němž byl faulován Milenkovićem. Turín bude pokračovat od půlící čáry.
     
    22
    Ani teď se šance nedočkáme. Nabíhající Pellegri fauloval Nikolu Milenkoviće, když byl zahleděn do nakopnutého míče.
     
    23
    Kiks v rozehrávce Fiorentiny se obešel bez následků. Zapatova dalekonosná střele z otočky měla tristní parametry a navíc jí předcházel ofsajd.
     
    24
    Raoul Bellanova si píchl míč kolem Biraghiho. Domácí kapitán jej podkopl a vysloužil si první žlutou kartu.
     
    25
    Tady už první gól visel ve vzduchu! Duván Zapata si skvostně naskočil na Ricciho standardku a Terracciano musel vynaložit hodně úsilí, aby razantní hlavičku kolumbijského střelce reflexivně vyrazil.
    25. Turín zahrozil hlavičkou Zapaty
     
    26
    Buongiorno poslal míč do otevřeného prostoru na křídle. Vlašić z něj hledal Zapatu, ovšem Ranieri vynikajícím zákrokem odklonil balon k Terraccianovi.
     
    27
    Valentino Lazaro setřásl Kayodeho, ovšem Luca Ranieri jeho nízký centr z levého křídla rezolutně odpálil za pomezní lajnu.
     
    28
    Giacomo Bonaventura zase zrychlil hru nákopem nahoru. Beltrán v pozičním souboji strčil do Buongiorna a sudí La Penna mu pískl trochu přísný faul.
     
    29
    Kouamé obdržel od Bonaventury přihrávku do běhu. Z levé části vápna zkoušel zapojit do kombinace Beltrána a tomu Ilić ukopl balon na roh.
     
    30
    Držení míče: 38 % – 62 %.
     
    31
    Fialky bojácně operovaly na útočné polovině a zcela dobrovolně zacouvaly až k Terraccianovi, což se neobešlo bez nespokojeného hvizdu části publika.
     
    32
    Domácí fotbalisté nepochopili myšlenku Duncana. Přihrávka ghanského středopolaře opustila hrací plochu a míč do ní bude vracet srbský gólman Turína.
     
    33
    Beltrán vylákal stopera Buongiorna do středu hřiště a vykoledoval si faul, po kterém je k vidění další nesmělý postup Fiorentiny.
     
    34
    Biraghi se nehnul od Bellanovy a zhoršil mu pozici na centr, který ve finále přeletěl všechny muže stojící před domácí bránou.
     
    35
    Útočnému výletu Buongiorna chyběla kvalitnější přihrávka na Zapatu. Po zásahu Duncana se rýsoval rychlý brejk, nicméně ten z hostujícího pohledu mistrovsky stopnul Tameze.
     
    36
    Lucas Beltrán si u pravé postranní čáry došel pro další faul z produkce Ricciho. Kvůli této standardce už musí být Milinković-Savić v pohotovosti.
     
    37
    Biraghiho přizvednutý centr Bellanova odhlavičkoval jen kousek před vápno. Tam se k ambiciózní ráně zhotovil Duncan a vysoko překopl turínskou bránu.
     
    38
    Zapata přenesl těžiště doprava. Vlašić vypomohl Bellanovovi a poslal přihrávku do ohně. Zapata pohotově sklepl míč k Lazarovi a ten přízemní střelou nechal vyniknout Terraccianův zákrok pravou rukou!
    38. Terracciano zneškodnil Lazarův half-volej
     
    39
    Beltrán nenarazil zpátky na Kouamého. Následně Bonaventurovu přihrávku z levého konce hřiště učebnicově vystihl Adrien Tameze.
     
    40
    Michael Kayode využil Lazarovy bloky k zisku rohového kopu. Biraghi jej posílal na přední tyč, kde ho jeden z obránců odvrátil až za protější postranní čáru.
     
    41
    Christian Kouamé směroval centr k Ikonému. Před francouzským rychlíkem však vyrostl Vanja Milinković-Savić a neomylně schoval balon do svých brankářských rukavic.
     
    42
    Na Kayodeho diagonálu v předbrankovém prostoru reagovali Beltrán a Bonaventura. Druhý z nich vypadal překvapený z toho, že mu míč přistál na hlavě, a nevýrazným zakončením ani netrefil branku.
     
    43
    Ačkoliv Ikoné vystihl laxní malou domů od Tamezeho, tak mu Vanja Milinković-Savić nedal čas ani prostor na provedení potřebného blafáku.
     
    45
    Nastavuje 1 minuta.
     
    45+1
    Buongiorno zezadu objímal Beltrána. Pískáno přesto bylo v neprospěch Fiorentiny, jelikož argentinský útočník si při zpracování pomohl rukou. V navazující situaci Terracciano sebral nákop určený pro Zapatu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Nepříliš atraktivní úvod zápasu trval až do pětadvacáté minuty, kdy Pietro Terracciano řešil první nepříjemnost v podobě Zapatovy hlavičky. Turín domácí fotbalisty i nadále přehrával, nicméně gól mu nebyl dopřán ani z šance Lazara. Teprve těsně před poločasovým hvizdem měla pár menších náznaků i Fiorentina, jejíž výkon jinak zůstává daleko za očekáváním.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Po poločasové pauze, která se natáhla na dobrých dvacet minut, je hra zase přerušena. V nefotbalové pozici se kvůli ráně do hlavy nachází Samuele Ricci.
     
    48
    Ricci se skácel k zemi kvůli kontaktu, k němuž došlo zcela mimo hru. Navzdory tomu videorozhodčí hlavnímu La Pennovi žádný pokyn ke kontrole nedali.
     
    49
    Zapata se podepsal pod ofsajd těsně za půlící čarou. Start druhé poloviny zápasu je hodně rozkouskovaný a moc nenavazuje na konec té první, která už měla zajímavější tempo.
     
    51
    Vlašić odrazil míč o Biraghiho nohu a zajistil hostujícím barvám rohový kop.
     
    52
    Valentino Lazaro posadil centr od rohového praporku na hlavu Kouamého. Ilić se pak rozhodl dát z půlky hřiště malou domů Milinkovićovi-Savićovi.
     
    53
    Z konfrontace mezi Duncanem a bránícím Iilćem vzešel aut pro Fiorentinu a centr na Bonaventuru, který se marně dožaduje penalty za ruku Ricciho.
     
    54
    O Ricciho nepovolené hře rukou nakonec nejsou žádné diskuze. Ještě předtím viděl asistent rozhodčího ofsajd centrujícího Duncana.
     
    55
    Samuele Ricci byl zapleten do dalšího souboje. Tentokrát si z něj odnesl žlutou kartu, protože dlaní zasáhl Bonaventurův obličej.
     
    56
    Arthur rozehrál standardku doleva k Duncanovi. Do jeho nízkého centru se položil Kouamé a těžkou hlavičkou poslal míč ohromný kus vedle bližší tyče.
     
    57
    Ikoné se pral o Bonaventurův nákop s Rodríguezem. Zkušený Švýcar si hravě poradil, ale kvůli následnému faulu na Arthura ho čekají další defenzivní povinnosti.
     
    58
    Ve srovnání s většinou prvního poločasu je Turín hodně zalezlý a v posledních minutách čelí dosud největšímu tlaku v podání pátého týmu Serie A.
     
    59
    Biraghi zvládl rozehrávku pod tlakem Iliće. Předcházela tomu situace, kdy hosté vytlačili Fiorentinu až k Terraccianovi.
     
    60
    Giacomo Bonaventura ochotně přepadl přes vystrčenou levačku Buongiorna a získal pro ACF přímý kop z docela dlouhé vzdálenosti.
     
    61
    Z důvodu nevhodného úhlu na přímou střelu se Biraghi rozhodl centrovat, jenže Milenkovićovo sklepnutí ke Kouamému neprošlo. Vzápětí Turín zablokoval Bonaventurovu ránu zpoza vápna.
     
    62
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Samuele Ricci, přichází Karol Linetty.
     
    62
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Pietro Pellegri, přichází Antonio Sanabria.
     
    63
    Turínští si stále častěji pomáhají nedovolenými prostředky. Biraghimu se dostalo další standardní situace, při které Beltrán neměl šanci ve vzduchu proti Tamezemu.
     
    64
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Arthur, přichází Rolando Mandragora.
     
    64
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Lucas Beltrán, přichází M'bala Nzola.
     
    65
    Nzola se hned angažoval v situaci jeden na jednoho. Rozhodl se ji zabrzdit, aby ve finále posunul míč za paty nabíhajícího Ikoného.
     
    66
    Držení míče: 50 % – 50 %.
     
    67
    Rodríguez zakřižoval Duncanovu přihrávku na Ikoného. Fialky si musí vystačit s autovým vhazováním Biraghiho, před kterou ještě viděl jeden ze členů domácího realizačního týmu červenou kartu.
     
    68
    Kayode zamezil rychlému protiútoku taktickým faulem na Zapatu a bez poznámek přijal druhou žlutou kartu na straně Turína.
     
    69
    Tameze schytal Kouamého útočný faul. Jednalo se o úder paží do oblasti nosu, za což rozhodně mohla padnout další karta.
     
    70
    Dalším rozdrobením hry se býkům podařilo trochu utlumit převahu Fiorentiny. Dvacet minut před koncem je první gól zápasu stále v nedohlednu.
     
    71
    Ikoné z osy rozdal přihrávku ke Kouamému. Centr zleva patřičné parametry neměl. Zároveň Milinković-Savić nepodcenil dalekonosný padáček Biraghiho, který sebral míč z nohy Zapaty.
     
    72
    Tameze a Kouamé se v této fázi zápasu potkávají opravdu často. V tomto případě domácí hráč z Pobřeží slonoviny soupeře z Kamerunu fauloval.
     
    73
    Pokud se nepletu, tak se Turín poprvé po změně stran objevil na dostřel Terracciana. Konkrétně útočil Zapata, jenž nedoručil balon do vápna Bellanovovi.
     
    74
    Masivně přetažený centr Bellanovy ještě sebral Lazaro a zleva trochu zavařil Terraccianovi, který musel ze vzduchu boxovat míč těsně před hlavou jednoho z domácích útočníků.
     
    75
    Bellanovův sprint po pravé straně přerušil skluz Ranieriho. Stoper Fiorentiny spatřil žlutou kartu a navíc bude bránit standardku.
     
    76
    Ačkoliv Linetty mohl jen těžko vykonstruovat přesnější centr, tak Adrien Tameze nebyl schopen dát do hlavičky tolik energie, aby vůbec ohrozil branku PIetra Terracciana.
     
    77
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Cristiano Biraghi, přichází Fabiano Parisi.
     
    78
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Raoul Bellanova, přichází Mërgim Vojvoda.
     
    78
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Nikola Vlašić, přichází Koffi Djidji.
     
    79
    Nikola Milenković odvážným skluzem upálil rozběhnutému Djidjimu balon na roh.
     
    80
    Roh Lazara byl odhlavičkován do bezpečí. Parisi rychle otočil hru a centrem do nohy Vojvody získal rohový kop i pro domácí družinu.
     
    81
    Duncanova levačka žádný infarktový moment nevymyslela. Odvrácený míč doskákal k Mandragorovi a tomu se absolutně nepovedla rána z voleje.
     
    82
    Nakonec se konal další roh, jenže Duncan z něj ani tentokrát nezahrozil. Totéž platilo o jeho dalších dvou centrech.
     
    83
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Ze série centrů svěřenci Vincenza Italiana přece jenom otevřeli skóre! Michael Kayode z pravé strany vyzval k hlavičce LUCU RANIERIHO. Odchovanec Fiorentiny ji umístil dostatečně blízko k levé tyči a Milinković-Savić se po balonu natahoval marně.
    83. Luca RANIERI - 1:0
     
    84
    Videorozhodčí nenašli nic, kvůli čemu by Ranieriho gól neměl platit. Turín má zhruba deset minut na reakci!
     
    85
    Nzola vyvinul tlak na Milinkoviće-Saviće a přinutil ho odkopnout míč zpátky na domácí kopačky. V postupné rozehrávce se angažuje i Terracciano.
     
    87
    Střídání v týmu Turín FC:
    ze hřiště odchází Adrien Tameze, přichází Demba Seck.
     
    87
    Střídaný Ikoné tak dlouho odmítal opustit hřiště tou nejkratší cestou, až mu hlavní arbitr La Penna udělil za zdržování žlutou kartu.
     
    88
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Jonathan Ikoné, přichází Riccardo Sottil.
     
    88
    Střídání v týmu ACF Fiorentina:
    ze hřiště odchází Giacomo Bonaventura, přichází Lucas Martínez.
     
    89
    Koffi Djidji nastavil tělo rozběhnutému Parisimu a také on bude dohrávat zbytek druhého poločasu pod zvýšenou hrozbou vyloučení.
     
    90
    Riccardo Sottil si výborně zpracoval Ranieriho nákop. Rychle se zhotovil ke střele a nechybělo mu příliš, aby se trefil mezi tři tyče.
     
    90+1
    Nastavuje se 5 minut.
     
    90+2
    Fialky všemožnými způsoby kouskují hru. Nedlouho potom, co se ze země ztěžka zvedal Duncan, sbírá další sekundy Luca Ranieri.
     
    90+3
    Buongiorno vyčistil prostor na přední tyči, kam čechral další centr Kayode. Turínu se v polovině nastaveného času nedaří zahájit závěrečný tlak.
     
    90+4
    Djidji v situaci jeden na jednoho zvládl důležitý rychlostní souboj se Sottilem. Vojvoda na druhé straně rychle ztratil míč nepřesným pasem na frustrovaného Zapatu.
     
    90+4
    Fiorentina asi bude dohrávat v oslabení. Po předchozím souboji s Djidim je Sottil zdravotně indisponován a do zámezí se dostává jen s pomocí členů realizačního týmu.
     
    90+5
    Na konci páté nastavené minuty se hra odvíjí hodně daleko od Terracciana. Djidjiho postup se zasekl hned ve středu hřiště a Turín musí začínat od nuly.
     
    90+6
    Sanabria vyhrál hlavu směrem k Vojvodovi. Ten se z jedničky asi snažil Terracciana přelobovat, jenže to mělo naprosto mizivou šanci na úspěch.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Fiorentina se minimálně do zítřejšího odpoledne posouvá v tabulce Serie A na čtvrté místo! Výhra nad Turínem se nerodila vůbec lehce. V první půli domácí družina převážně bránila a bezbrankový stav uhájila hlavně díky zákrokům Terracciana proti Zapatovi a Lazarovi. Druhá půle přinesla odlišný obrázek. Fialky převzaly taktovku, a ačkoliv je dobře bránící soupeř dlouho nepouštěl do šancí, tak v 83. minutě rozhodly hlavičkou odchovance Lucy Ranieriho. Turín ve zbývajícím čase nic nepředvedl a na konci 18. kola zůstane na 10. místě.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 5:3. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 11:15.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:37:20)

    Michal Břuchanský

    Góly: 83. Ranieri (Kayode)

    Karty:   24. Biraghi (FIO), 68. Kayode (FIO), 75. Ranieri (FIO), 87. Ikoné (FIO) – 55. Ricci (TUI), 89. Djidji (TUI)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 5:3. Rohy: 4:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 11:15.
    ACF Fiorentina: P. Terracciano – Kayode, Milenković, Ranieri, Biraghi (C) (77. Parisi) – Arthur (64. Mandragora), Duncan – Ikoné (88. Sottil), Bonaventura (88. Lu. Martínez), Kouamé – Beltrán (64. Nzola).
    Náhradníci: Christensen, Martinelli – Amatucci, Barák, Brekalo, Comuzzo, Infantino, López, Mina, Pierozzi.

    Tréner: Vincenzo Italiano

    FC Turín: Milinković-Savić – Tameze (87. Seck), Buongiorno, Rodríguez (C) – Bellanova (78. Vojvoda), Ricci (62. Linetty), Ilić, Lazaro – Vlašić (78. Djidji), Pellegri (62. Sanabria) – Zapata.
    Náhradníci: Gemello, Popa – Gineitis, Radonjić, Sazonov, Soppy, Karamoh.

    Tréner: Ivan Jurić

    Rozhodca: La Penna – Peretti, Tolfo