Estónsko – Azerbajdžan 0:2 (kon.) | Írsko – Grécko 0:2 (kon.) | Holandsko – Francúzsko 1:2 (kon.)
Rakúsko – Belgicko 2:3 (kon.) | Lichtenštajnsko – Bosna 0:2 (kon.) | Portugalsko – Slovensko sk 3:2 (kon.)
Island – Luxembursko 1:1 (kon.)
koniec
Island
1:1 (1:0)
Luxembursko
cz Piatok 13.10.2023, 20:45 • Laugardalsvöllur, Reykjavík • Kvalifikácia ME • Skupina J
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 7:6. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 20:17. (22:48:52)
     
    Fotbalisté Islandu na domácím stadiónu nepotvrdili roli velkého favorita, s Lucemburskem pouze remizovali 1:1 a s téměř definitivní jistotou se připravili o možnost zabojovat o účast na Euru.

    První poločas patřil domácímu mužstvu a odměna se dostavila ve 23. minutě, kdy střelecký účet zápasu otevřel Orri Óskarsson. Hosté ovšem naběhli do druhé půle jako polití živou vodou a okamžitě po návratu z kabin se o vyrovnání postaral nový muž na trávníku Gerson Rodrigues. Obrat mohl dokonat v 69. minutě, kdy Sinani mířil do spojnice, na druhé straně zase orazítkoval levou tyč Thorsteinsson. V závěrečných vteřinách mohl a měl strhnout vítězství na lucemburskou stranu Gerson Rodrigues, ovšem poté, co se soupeřův gólman nestihl vrátit do brány po rohovém kopu na druhé polovině hřiště, tretuhodně minul prázdnou bránu.

    Svěřenci trenéra Hareideho disponují v tabulce sedmi body, hůře je na tom ve skupině pouze Lichtenštejnsko. Naopak Lucembursko nadále živí postupové naděje i navzdory spálené tutovce v závěru, s jedenácti body je třetí a za druhými Slováky zaostává dvoubodovým rozdílem.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Místo aby rozehrával, tak Anthony Moris zbytečně protestoval a zdržoval tak rozehrávku, od arbitra Gishamera si místo pochopení vysloužil žlutou kartu.
     
    90+4
    Gerson Rodrigues zahodil možnost strhnout vítězství pro Lucembursko a přiblížit ho tak senzačnímu postupu na evropský šampionát. Po dlouhém odkopu odstavil osobního strážce, a protože se Rúnarsson nestihl vrátit, tak před sebou měl prázdnou bránu, jenže zbrkle situaci uspěchal a skákající balón poslal do boční sítě.
     
    90+3
    S vědomím, že Island potřebuje zvítězit, zamířil na roh do pokutového území i gólman Rúnar Rúnarsson. Ani jeho přítomnost domácím nepomohla, ve vzduchu úřadoval bránící hráč.
     
    90+2
    Přestože mohl nahrávat, tak si Gerson Rodrigues věřil individuálně, proti dvojici protihráčů dle očekávání míč u kopaček neudržel.
     
    90+1
    Zpracování dlouhého odkopu brankáře Gersonu Rodriguesovi vůbec nevyšlo, Danel Sinani pak v rychlostním souboj prohrál s Kolbeinnem Finnssonem a protihráče podrazil.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    89
    Pořádně si zahrával s ohněm Rúnar Rúnarsson, jehož ne úplně aktivně presující Rodrigues po špatném zpracování nepotrestal, odkop si dokonce u levé lajny zpracoval Jón Dagur Thorsteinsson, takže na míči pokračuje Island.
     
    88
    Balón se potuloval kousek za velkým pokutovým územím Lucemburska. Perfektně zareagoval Enes Mahmutović, předběhl Haraldssona a bez přemýšlení odkopával do bezpečí.
     
    87
    Pohledné souhře střídajících fotbalistů chybělo jediné, gól! Mikael Anderson vymyslel z pravé strany velkého vápna střílený pas do bezprostřední blízkosti brány, Jón Dagur Thorsteinsson ovšem v tutovce mířil do pravé tyče.
     
    86
    Odvážným způsobem vystartoval Gerson Rodrigues proti čtveřici konkurentů a s velkým štěstím uspěl, balón totiž zvedl do ruky Sampsteda.
     
    85
    Střídání v týmu Island:
    ze hřiště odchází Arnór Sigurdsson, přichází Mikael Anderson.
     
    85
    Střídání v týmu Lucembursko:
    ze hřiště odchází Mica Pinto, přichází Olivier Thill.
     
    84
    Proti centru od levé lajny vystartoval Anthony Moris a ve vzduchu nezaváhal, hrací předmět suverénně schoval do rukavic.
     
    83
    Exekuci obstaral sám faulovaný Gylfi Sigurdsson. A nevedl si vůbec dobře, trefil totiž pouze dobře postavenou čtyřčlennou zeď.
     
    82
    Standardku pro Island způsobil Mathias Olesen hodně zbytečným faulem na Gylfiho Sigurdssona. Za nepřiměřenou reakci si vysloužil žlutou kartu Maxime Chanot.
     
    81
    Pochopitelně ani Island nezapomněl útočit. Na levé straně šestnáctky teď však Hákon Arnar Haraldsson vymýšlel až příliš, nakonec přetáhl centr mimo dosah všech ve vápně přítomných hráčů.

    Milan Huppert

    Góly: 23. Óskarsson (Sigurdsson) – 46. Rodrigues (Barreiro)

    Karty:   66. Ingason (ISL), 75. Finnsson (ISL) – 21. Mahmutović (LUX), 44. Curci (LUX), 64. C. Martins (LUX), 82. Chanot (LUX), 90+4. Moris (LUX)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 7:6. Rohy: 7:1. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 20:17.
    Island: Rúnarsson – Sampsted, Pálsson, Ingason (C), Finnsson – Willumsson (70. Thorsteinsson), Traustason, Haraldsson – Jóhannesson (70. Sigurdsson), Óskarsson (70. Finnbogason), Sigurdsson (85. M. Anderson).
    Náhradníci: E. Ólafsson, Valdimarsson – A. Gudjohnsen, A. Gunnarsson, Hermannsson, Hlynsson, Magnusson, Thorarinsson.

    Tréner: Age Hareide

    Luxembursko: Moris – Chanot, Mahmutović, Carlson – C. Martins (C) – Dzogovic (46. Jans), Barreiro, Da. Sinani, Pinto (85. O. Thill) – Curci (46. Rodrigues), V. Thill (61. Olesen).
    Náhradníci: Pereira Cardoso, Schon – Dardari, Gerson, Korac, M. Martins, Rupil, S. Thill.

    Tréner: Luc Holtz

    Rozhodca: Gishamer – Riedel, Schreiner (AUT)