Brest – Rennes 0:0 (kon.) | Monaco – Lens 3:0 (kon.)
koniec
AS Monaco
3:0 (2:0)
Racing Lens
cz Sobota 02.09.2023, 21:00 • Stade Louis-II, Monaco • Ligue 1 Uber Eats • 4. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Příjemnou sobotu u sledování Ligue 1! Druhým a posledním duelem dnešního programu francouzské nejvyšší soutěže je duel mezi Monakem a Lens.
     
    AS MONACO (1. místo)

    Čekáte, že při pohledu na tabulku na čele uvidíte PSG? Chyba! Pařížané se stále zotavují ze svého bídného vstupu do nové sezóny, a soutěži tak aspoň dočasně kraluje Monako. V prvních třech kolech získalo sedm bodů za výhru 4:2 v Clermontu, úspěch 3:0 proti Štrasburku a divokou remízu 3:3 na půdě Nantes.

    Domácí navíc v závěru přestupového období ulovili velkou rybu v podobě amerického útočníka Folarina Baloguna, jenž loni na hostování v Remeši zaznamenal 21 branek ve 37 zápasech. Ze hry ho sice aktuálně drží zranění, ale příznivcům Les Monégasques se jistojistě bude tento kauf z Arsenalu tak jako tak zamlouvat.
     
    RACING CLUB DE LENS (16. místo)

    Francouzští vicemistři se v úvodu ročníku hledají. Svěřenci Francka Haise jsou jedním z šesti celků, které stále čekají na vítězství, a bilance 0–1–2 s celkovým skóre 4:7 jim stačí pouze na třetí místo od konce. Remízu vybojovali proti Rennes, porážky pak utrpěli na hřištích probouzejícího se PSG a Brestu.

    Ztracenou formu z minulé sezóny by jim mohla pomoci najít nová tvář v ofenzívě, kterou je talentovaný Elye Wahi. Ten ve žlutočerveném dresu debutoval již minulý týden proti Pařížanům a během půl hodiny, kterou na pažitu strávil, neskóroval, ovšem dnes večer by mohl nastoupit hned v základu.
     
    LOŇSKÉ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Monačané mají svým soupeřům co vracet, o tom není pochyb. Oba vzájemné zápasy v minulé sezóně totiž skončily vítězstvím Lens, a to celkem vysokými. Tým ze severu Francie nejprve loni v říjnu vyhrál venku 4:1 a v dubnové odvetě svého soupeře rozebral 3:0.
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Své 93. utkání v Ligue 1 dnes večer odpíská teprve třicetiletý rozhodčí Willy Delajod, jenž bude v Monaku dohlížet na dodržování pravidel. Jeho asistenty byli jmenováni Erwan Finjean a Philippe Jeanne.
     
    Úvodní sestavy:

    AS Monaco: Köhn – Singo, Maripán, Magassa – Vanderson, Yo. Fofana, Mo. Camara, C. Henrique – Minamino, Golovin – Ben Yedder (C).
    Náhradníci: Majecki – Matsima, Zakaria, Matazo, Jakobs, Akliouche, Boadu, Diatta, Balogun.
    Trenér: Adi Hütter.

    Racing Club de Lens: Samba (C) – Gradit, Danso, Medina – Haïdara, Samed, Thomasson, Spierings – Fulgini, Wahi – Sotoca.
    Náhradníci: Leca – Machado, Chusanov, D. Costa, A. Diouf, Sishuba, Cortés, Saïd, Guilavogui.
    Trenér: Franck Haise.

    Rozhodčí: Delajod – Finjean, Jeanne.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný sobotní večer, utkání začíná za pár minut. Níže si můžete prohlédnout dnešní kompletní sestavy.
     
    Oba celky nastupují na hrací plochu, domácí v červenobílých dresech a hosté v černých.
     
    Úvodní výkop obstará Monako, jdeme na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Fofana se z pravé strany pokusil nasměrovat míč na střed, Danso jej ale zblokoval do zámezí.
     
    2
    Henrique si sice na křídle obehrál bránícího protihráče, následně ale nedokázal doběhnout míč. Ten tak sjel až za Sambu, který bude odkopávat.
     
    3
    Vanderson ubránil protihráče, zmocnil se míče a poslal ho pro jistotu za sebe na pozorného Köhna.
     
    4
    Domácí brankář musel řešit první menší nepříjemnost, a sice přihrávku do vápna na nabíhajícího Wahiho. Köhn se nicméně zvládl k míči dostat rychleji.
     
    5
    Minamino se protáhl až do hostující šestnáctky, kde se mu ale nepodařilo včas zpracovat neposedný míč. Gólman Lens tak nebyl nucen zasáhnout.
     
    6
    Fofana dlouhým nákopem přesunul hru na opačnou stranu, tam nicméně Monaku pšenka také nepokvetla. Haïdara získal balón a zahrál ho na Sambu.
     
    7
    A právě Haïdarovi se teď na trávníku věnují zdravotníci, těsně před malou domů se totiž hlavami srazil s Vandersonem. Doufejme, že bude v pořádku.
     
    8
    Bitva už pokračuje dál. Fofana se postaral o první střelu utkání, kterou Samba zneškodnil hravě: nebyla totiž příliš rychlá a šla přesně do středu klece.
     
    9
    Další propagační zakončení, z velmi podobné pozice pálil tentokrát Minamino. Gólman Lens se ani tentokrát při krocení balónu moc nezapotil.
     
    11
    Minamino se pokusil nasměrovat míč na Ben Yeddera, místo toho ho ale ve vápně zachytil Sotoca.
     
    12
    Inu, zatím se v Monaku hraje jen na jednu bránu. Köhn je v úvodních minutách utkání bez práce, oproti tomu Samba musí být konstantně ve střehu.
     
    13
    Golovin vzdušným balónem na pravou stranu vápna vyhlížel volného Vandersona, ale svou nabídku nenasměroval moc přesně. Samba bude rozehrávat.
     
    14
    Domácí mají zatím celkem jasně více ze hry, stále se jim ale nedaří pořádně ohrozit svatyni Lens. Fofanův dlouhý balón přes střed zachytil soupeř.
     
    15
    Převaha Monaka se odráží i ve statistice držení míče, která momentálně zní 62 % – 38 %.
     
    16
    Sledujeme poměrně nevýraznou pasáž hry na Stade Louis-II. Lens se stále nedaří se na delší dobu dostat na balón, domácím to zase v útoku drhne.
     
    17
    Köhn měl po dlouhé době práci, teď se musel natáhnout po centru z křídla z dílny Sotocy. Rozeběhnutý Wahi ani tentokrát na letící balón nedosáhl.
     
    19
    Henrique nevyřešil situaci na levé straně nejlépe a takřka odevzdal míč Spieringsovi, jenže protiútok Lens vyhořel už těsně za středovou čarou.
     
    20
    Medina nevybíravě naběhl do Minamina, což se neobešlo bez pozornosti rozhodčího. Monako se vrací zpět na míč, karta z toho nicméně není.
     
    21
    Vanderson nyní vybojoval roh pro svůj celek, Lens čekají další nepříjemné chvíle před jeho klecí.
     
    22
    Ofenzivní akci červenobílých hráčů ukončil pomezní rozhodčí, který Magassa přistihl v postavení mimo hru. Dění bude pokračovat rozehrávkou Samby.
     
    23
    Stijn Spierings (LNS) hodně okatě zatáhl za dres Mohameda Camaru a jako první dnes vidí kartu.
     
    24
    Viděli jsme první vážnější střelu utkání! Po přihrávce Ben Yeddera zkusil z hranice vápna štěstí Minamino, jehož prudkou ránu Samba vyrazil za bránu! Roh pro Monačany!
     
    24
    Monaco právě vstřelilo branku!
    Domácí přetavují obrovskou ofenzivní převahu v gól a na konci čtyřiadvacáté minuty jdou do vedení! Henrique balón od praporku zahrál přesně na výborného WILFRIEDA SINGA, jenž si naskočil na letící balón a hlavou ho nasměroval za bezmocného Sambu – 1:0!
    24. Wilfried Stephane Singo - 1:0
     
    26
    Průběh prvního poločasu zastavuje faul jednoho z domácích, Lens se ujme míče na své polovině.
     
    27
    Hostům to dnes v útoku opravdu hodně skřípe a je znát, že jejich vstup do nové sezóny nebyl z nejlepších. Obrana Monaka jejich další akci hravě rozebrala.
     
    28
    No, ale pozor, zničehonic mohlo být vyrovnáno! Jako blesk z čistého nebe se teď za domácí defenzívou zjevil Wahi, jehož následné zakončení šlo jen těsně vedle levé tyče!
     
    29
    Nakonec to tak horké nebylo: i kdyby se Wahi z předcházející akce prosadil, gól by nemohl platit pro postavení mimo hru. Nu což, pokračujeme dál...
     
    30
    Singo nyní pro jistotu zahrál míč ze středu hřiště až na Köhna, který obratem pak hru na opačnou stranu.
     
    31
    V ofsajdu se nyní ocitli také domácí hráči, míč se tak vrátí na kopačky hráčů v černém.
     
    32
    V Monaku se nyní hraje ze strany na stranu. Lens se po velmi bídném vstupu do utkání postupně probouzí a začíná být na hřišti čím dál tím aktivnější.
     
    33
    Tohle by pro domácí mohlo být hodně nepříjemné. Soungoutou Magassa (ASM) dostává žlutou kartu za faul těsně před hranicí vápna, a hosté tak získávají standardku pouhých dvacet metrů od klece Monaka.
     
    35
    Exekuce kopu se ujal Fulgini a nutno podoktnout, že lépe to asi provést nemohl! Jeho prudkou ránu do vzdálenějšího horního rohu ovšem připravený Köhn tygřím skokem vyrazil!
     
    36
    Monaco právě vstřelilo branku!
    Nedáš? Dostaneš! Blesková domácí akce vede k dalšímu gólu, Monako v závěru půle odskakuje do dvougólového trháku! Minamino procedil míč do vápna na nedostatečně střeženého ALEXANDRA GOLOVINA, jehož následná tvrdá střela prošla přímo za nepřipraveného brankáře – 2:0!
    36. Alexandr GOLOVIN - 2:0
     
    38
    Wahi po odpískaném ofsajdu frustrovaně máchl rukama, naštvaný ovšem může být pouze sám na sebe. Lens odevzdává míč soupeřům za středovou čarou.
     
    39
    Gradit si teď v souboji s protihráčem počínal hodně neomaleně, rozhodčí situaci řeší jen domluvou.
     
    40
    Úvodní poločas se pomalu chýlí ke konci, po zákroku Dansa uvidíme další roh v podání Caia Henriquea.
     
    42
    Dlouhý nákop nyní Vandersonovi nevyšel tak, jak si domácí zadák představoval. Lens následně velmi pomalu postupuje k monacké svatyni.
     
    43
    Golovin místo zakončení zvolil přihrávku, kterou zachytil Gradit. Hosté se ujímají míče a uvidíme, zdali se jim nyní už podaří prolomit obranu AS.
     
    44
    Fulgini si byl vědom, že má před sebou nepříjemné množství protihráčů, a místo tažení přes střed se rozhodl poslat míč na levou stranu na Haïdaru.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    45+1
    Monako zastavilo výpad Lens po křídle. Hosté budou muset do druhého poločasu vstoupit úplně jinak, tenhle výkon na bodový zisk stačit určitě nebude.
     
    45+2
    Köhn trochu riskantně zahrál míč nakrátko na Camaru, ke kterému okamžitě přiběhl Thomasson. Zadák ale stihl balón včas poslat na spoluhráče.
     
    45+3
    Poslední sekundy úvodního dějství se odehrávají na středu hřiště, co nevidět uslyšíme hvizd.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:04.
     
    Držení míče: 59 % : 41 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 0:1. Rohy: 3:0 Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:8.
     
    Na Stade Louis-II je to zatím naprosto jednoznačná záležitost. Lens potvrzuje hrubě nepovedenou formu zkraje sezóny a proti Monaku toho zatím předvedlo naprosté minimum, zatímco domácí se dostali do několika pěkných šancí a hned dvě z nich přetavili v gól. Pokud chtějí svěřenci kouče Haiseho pomýšlet na bodový zisk, budou muset výrazně přidat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází Massadio Haïdara, přichází Deiver Machado.
     
    47
    Mohamed Camara (ASM) dostává žlutou kartu za špatně provedený obranný zákrok proti Fulginimu, Lens zkraje poločasu získává slibnou standardku.
     
    48
    Tohle hostům rozhodně nevyšlo tak, jak očekávali. Fulginiho balón přeletěl všechny hráče ve vápně a doskákal až za bránu, Köhn tak bude rozehrávat.
     
    49
    Vanderson mohl vyrazit do brejku, ale na kluzkém trávníku ztratil balanc. Hosté si berou míč zpět.
     
    50
    Snad všichni hráči na trávníku už se připravovali na rohový kop Monaka, jenže akci domácích předcházel ofsajd. Rozhodčí tak nařizuje odkop od brány.
     
    51
    Golovin vzdušným balónem do vápna chtěl připravit zakončení Ben Yedderovi, který ale neobstál v konkurenci hned několika protihráčů ve vápně.
     
    52
    Dalším trestaným hráčem je Vanderson (ASM), který si po tomto nevybíravém zákroku u postranní čáry bude muset počínat podstatně opatrněji.
     
    53
    Machado byl faulován na křídle, Monako se prezentuje velmi tvrdou hrou. Lens si vyzkouší další standardku, tentokrát trochu dál od domácí klece.
     
    55
    Golovinovu přihrávku na stranu na Henriqueho výborně zachytil Sotoca, který nastartoval slibně vypadající hostující výpad. Ani teď z toho ale nic nebylo.
     
    56
    Rozhodčí na trávník povolává zdravotníky, kteří se budou věnovat jednomu z domácích hráčů u postranní čáry. Zároveň se zdá, že Lens chystá střídání.
     
    57
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází Stijn Spierings, přichází Andy Diouf.
     
    58
    Vanderson se už s vyzutou kopačkou odšoupl do zámezí, hra se co nevidět znovu rozběhne. Monako zřejmě bude hrát v dočasném oslabení.
     
    59
    Monaco právě vstřelilo branku!
    Stade Louis-II je znovu na nohou, domácí podruhé v utkání skórují z rohového kopu a navyšují svůj náskok! Henrique tentokrát míč poslal na volného GUILLERMA MARIPÁNA, který ho tečoval do pravého dolního rohu – 3:0!
    59. Guillermo MARIPÁN - 3:0
     
    61
    Samba rozehrál míč na pravou stranu na Gradita. Lens bude rádo, pokud si dnes z Monaka neodveze debakl, pokud tedy nějak výrazně nezlepší svou hru.
     
    62
    Minamino se blýskl na své polovině hřiště a odkopl míč do bezpečí předtím, než se k němu stihl dostat jeden z hostů. Monako se vrací na balón.
     
    64
    Facundo Medina (LNS) šel do souboje s Minaminem až příliš ostře, další žlutá karta je na světě.
     
    65
    Diouf byl pronásledován protihráči, kteří se provinili proti pravidlům. Sudí po celkem minimálním kontaktu zastavuje hru a uděluje hostům volný kop.
     
    66
    Dění se po Maripánově zásahu výrazně zklidnilo, skoro jako by se dnešní duel už jen dohrával. Na míči je teď častěji Lens, kterému se nedaří prorazit vpřed.
     
    67
    Minamina si pohlídal protihráč, který jej na zkušeně oddělit od míče. Samba bude odkopávat.
     
    68
    V hostující šestnáctce po Henriqueho přihrávce zavládl velký chaos, obrana Lens nemá svůj den. Ben Yedder se snažil se uvolnit a zakončit, ale bezúspěšně.
     
    69
    Monako si vyzkoušelo další standardku. Golovin zahrál míč na nabíhajícího Minamina, který domácím vybojoval rohový kop. Míč za klec tečoval Sotoca.
     
    70
    Vanderson fauloval těsně před hostujícím vápnem, Lens má šanci hru odtáhnout pryč od své brány.
     
    72
    Střídání v týmu Racing Club de Lens:
    ze hřiště odchází Elye Wahi, přichází Wesley Saïd,
    ze hřiště odchází Angelo Fulgini, přichází Ayanda Sishuba,
    ze hřiště odchází Adrien Thomasson, přichází Morgan Guilavogui.
     
    74
    Střídání v týmu AS Monaco:
    ze hřiště odchází Mohamed Camara, přichází Denis Zakaria,
    ze hřiště odchází Wissam Ben Yedder, přichází Folarin Balogun.
     
    75
    Machado nyní po straně naběhl až do monackého vápna a vytáhl z rukávu zakončení, jenže míč nasměroval jen do opodál stojícího bránícího soka.
     
    76
    Folarin Balogun, nejdražší letní posila Monaka, si užívá první minuty ve francouzské lize. Američan z Arsenalu do klubu přestoupil za 30 miliónů eur.
     
    77
    Hosté možná ještě nejsou ze hry! Chaotická situace před Köhnem vedla k hned několika šancím, všechny střely ale byly zblokovány!
     
    79
    Folarin Balogun (ASM) na svou první žlutou kartou nečekal dlouho, dostává jí za filmování už chvíli po vstupu na pažit. Americký útočník si teď souboj ve vápně malinko přehrál ve snaze získat penaltu.
     
    80
    Sledujeme poměrně divokou hru nahoru dolu, Lens se ještě nevzdává a chce aspoň kosmeticky upravit skóre. Za chvíli uvidíme jeho standardku.
     
    81
    Vanderson se ve snaze odehrát míč pryč od své brány ve vápně nepříjemně srazil s protihráčem, po rychlém ošetření se ale zdá být v pořádku.
     
    82
    Sotoca protáhl míč až do domácího vápna a jeho dobíhající spoluhráč se pak pokusil nasměrovat míč za Köhna, do dráhy jeho střely se ale postavil soupeř.
     
    83
    Samed na poslední chvíli doběhl Baloguna a zblokoval jeho střelu, domácí zahrají ještě jeden roh.
     
    85
    Střídání v týmu AS Monaco:
    ze hřiště odchází Takumi Minamino, přichází Maghnes Akliouche,
    ze hřiště odchází Vanderson, přichází Krépin Diatta.
     
    86
    Místo rohu jsme nakonec viděli pouze odkop od Sambovy svatyně. Hosté jsou na balónu a pomalu postupují na druhý konec hrací plochy.
     
    87
    Guilavogui fauloval, rozhodčí ponechává výhodu a monacká akce tak běží dál. Uvidíme, co si svěřenci kouče Hüttera pro své soky připraví tentokrát.
     
    88
    Domácí svatyně byla pod velmi mírným tlakem, který skončil po nepřesné střele Sishuby.
     
    90
    Střídání v týmu AS Monaco:
    ze hřiště odchází Youssouf Fofana, přichází Eliot Matazo.
     
    90
    Závěr utkání se protáhne o 4 minuty.
     
    90+1
    Zatím vše nasvědčuje tomu, že fanoušci Racingu se dnes ze vstřelené branky radovat nebudou. Další hostující pokus byl zblokován.
     
    90+2
    Golovin se vzduchem pokusil poslat míč na Baloguna, jenže přitom zasáhl jen clonícího protihráče.
     
    90+3
    Machadův centr z levé strany přeletěl hrstku hráčů ve vápně, Monako se vrací zpět na balón.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 1:6. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 21:16.
     
    Domácí fanoušci opouští ochozy Stade Louis-II s naprostou spokojeností, zatímco ti hostující dost možná litují svého výletu. Trápící se Racing toho totiž na půdě Monaka předvedl naprosté minimum, zaslouženě prohrál 0:3 a nutno podotknout, že jeho příděl mohl být klidně ještě vyšší. Franck Haise má jistojistě těžkou hlavu a nadcházející reprezentační přestávka se pro něj nejspíš ponese ve znamení velkých úvah, jak jeho tým nasměrovat ven z prohlubující se krize.
     
    Aktuálního lídra Ligue 1, který si díky hladké výhře upevnil svou pozici na čele tabulky, po pauze čeká cesta na půdu Lorient. Lens budou doma hostit Méty.
     
    Dnešní utkání sledovalo 8 000 diváků.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek sobotní noci. Napočtenou někdy příště! (23:03:07)

    Vojtěch Martinek

    Góly: 24. Singo (C. Henrique), 36. Golovin (Minamino), 59. Maripán (C. Henrique)

    Karty:   33. Magassa (ASM), 47. Mo. Camara (ASM), 52. Vanderson (ASM), 79. Balogun (ASM) – 23. Spierings (LNS), 64. Medina (LNS)


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 6:1. Střely mimo: 1:6. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 21:16.
    AS Monaco: Köhn – Singo, Maripán, Magassa – Vanderson (85. Diatta), Yo. Fofana (90. Matazo), Mo. Camara (74. Zakaria), C. Henrique – Minamino (85. Akliouche), Golovin – Ben Yedder (C) (74. Balogun).
    Náhradníci: Majecki – Matsima, Jakobs, Boadu.

    Tréner: Adi Hütter.

    Racing Lens: Samba (C) – Gradit, Danso, Medina – Haïdara (46. Machado), Samed, Thomasson (72. Guilavogui), Spierings (57. A. Diouf) – Fulgini (72. Sishuba), Wahi (72. Saïd) – Sotoca.
    Náhradníci: Leca – Chusanov, D. Costa, Cortés.

    Tréner: Franck Haise.

    Rozhodca: Delajod – Finjean, Jeanne.

    Diváci: 8 000