Austrália – Francúzsko 0:0 (7:6 po pen.) | Anglicko – Kolumbia 2:1 (kon.)
koniec po penal. (7:6)
Austrália
0:0 (0:0)
Francúzsko
cz Sobota 12.08.2023, 09:00 • Lang Park, Brisbane • Majstrovstvá sveta žien • Štvrťfinále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 09:00.
     
    Vítám tu všechny fotbalové příznivce! Sobota určí druhou semifinálovou dvojici na MS žen. V australském Brisbane se utkají domácí Austrálie s Francií. Jedná se o souboj dvou velmi kvalitních reprezentací, které ale čekají na první medailový úspěch v historii šampionátů. Francouzky byly nejlépe čtvrté, to Australanky se budou snažit využít domácí půdy, aby se poprvé v historii dostaly přes čtvrtfinále.
     
    Francie:
    Nejlepším výsledkem francouzských žen na MS je čtvrté místo z roku 2011. Na velkou trofej čekají také na EURU, kde bylo jejich nejlepším výsledkem rovněž semifinále na loňském turnaji.

    Na aktuálním MS vyhrály Les Bleues svou skupinu F. Do šampionátu vstoupily bezgólovou remízou s Jamajkou. Pak už ale šly jejich výkony nahoru. Nejprve zdolaly 2:1 Brazílii a poté přestřílely 6:3 Panamu. V osmifinále pak Francouzky jasně předčily Maroko, které porazily 4:0. Velmi dobrý zápas odehrála již legendární útočnice Eugénie Le Sommerová, která toho i ve 34letech spoustu odběhala a odpracovala a vstřelila dva góly. Trefu a dvě asistence pak zaznamenala její kolegyně z Lyonu Kadidiatou Dianiová. Ta dala navíc hattrick Panamě a celkově má na kontě čtyři zásahy a tři gólové nahrávky.

    Zkušený trenér Hervé Renard, jenž trénoval na zimním mužském MS Saudskou Arábii, spoléhá také na hvězdou stoperku Wendie Renardovou (Lyon), brankářku Paulinu Peyraudovou-Magninovou (Juventus) nebo střední záložnici Grace Geyorovou (PSG).
     
    Austrálie:
    Fotbalistky Austrálie se na domácím šampionátu dostaly už do čtvrtfinále a poprvé v historii se budou snažit o průnik mezi elitní čtyřku. Před turnajem si s nimi přitom krutě pohrál osud, když se na jednom z posledních tréninků zranila největší hvězda týmu a tvář z Coveru hry FIFA 2023 Samantha Kerrová. Útočnice Chelsea si poranila lýtkový sval a celou skupinovou fázi svůj tým povzbuzovala jen z lavičky. I bez ní však Matildas, jak se ženské reprezentaci Austálie přezdívá, zvládly projít do osmifinále, byť to neměly jednoduché.

    Po úvodní výhře 1:0 nad Irskem padly Australanky následně 2:3 s Nigerií. Poté tak v přímém souboji o postup ze skupiny musely bezpodmínečně porazit úřadující olympijské vítězky z Kanady. S tím se ale vypořádaly naprosto skvěle a oslavily vítězství 4:0. V osmifinále pak fotbalistky Austrálie zdolaly 2:0 Dánsko a na posledních deset minut navíc z lavičky naskočila k obrovské radosti fanoušků do hry i Kerrová. Australská kapitánka má být na čtvrtfinále definitivně v pořádku a dá se čekat její nasazení do základní sestavy.

    Nutno říci, že ofenziva týmu si vedla velmi slušně i bez vyhlášené střelkyně. Jednou z hrdinek je křídelnice Realu Madrid Hayley Rasová, která zahájila dvěma zásahy zmíněný postupový souboj s Kanadou a gól vstřelila i v osmifinále Dánkám. Skóre tohoto duelu pak otevírala další hvězda Caitlin Foordová z londýnského Arsenalu. K důležitým hráčkám patří také brankářka West Hamu Mackenzie Arnoldová, levá obránkyně Steph Catleyová z Arsenalu, či ofenzivní záložnice Emily van Egmondová, jenž nastupuje v USA za tým San Diego Wave. Trenérem týmu je Švéd Tony Gustavsson.
     
    V rámci MS se obě země nikdy neutkaly, ale zkušenosti spolu mají alespoň z přípravných zápasů. Ze čtyř utkáních spolu mají vyrovnanou bilanci, kdy každá z reprezentací dokázala dvakrát zvítězit. Australanky vyhrály historicky první duel v roce 2013 a také ten poslední. Ten se odehrál krátce před MS v rámci závěrečné přípravy. Jediný gól duelu vstřelila Mary Fowlerová. Zajímavé je, že zmíněný první zápas před deseti lety, v němž Australanky triumfovaly 2:0, rozhodly góly Tameka Yallopová a Katrina Gorryová, které jsou stále členkami týmu. Na opačné straně se před pěti lety při francouzském vítězství 2:0 zase dvakrát prosadila Eugénie Le Sommerová, jenž se bude snažit vyzrát na defenzivu soupeřek i tentokrát.
    Australské fotbalistky mají ve své zemi obrovskou podporu.
     
    Úvodní sestavy:

    Austrálie: Arnoldová – Carpenterová, Huntová, Kennedyová, Catleyová (C) – Rasová, Gorryová, Cooneyová-Crossová, van Egmondová – Fowlerová, Foordová.
    Náhradníci: Micahová, Lyd. Williamsová – Ch. Grantová, Nevinová, Polkinghorneová, Chidiacová, Wheelerová, Luiková, Yallopová, Kerrová, Simonová, Vineová.
    Trenér: Tony Gustavsson

    Francie: Peyraudová-Magninová – De Almeidaová, Lakrarová, Renardová (C), Karchaouiová – Daliová, Geyorová, Tolettiová, Bachaová – Le Sommerová – Dianiová.
    Náhradníci: Durandová, Picaudová – Cascarinová, Majriová, Périssetová, Tounkaraová, Fazerová, Le Garrecová, Asseyiová, Bèchová, Fellerová, Matéová.
    Trenér: Hervé Renard

    Rozhodčí: Carvajalová (CHI) – Vasquezová (CHI), Amboya (COL).
    Fotografie z příjezdu Les Bleues na stadion.
     
    Tak Samantha Kerrová dnešní zápas zahájí na lavičce. Měla by být ale připravena naskočit v jeho průběhu. Trenér Austrálie Tony Gustavsson zvolil stejnou základní sestavu, která uspěla v osmifinále s Dánskem.

    Francouzský kouč Hervé Renard udělal oproti osmifinále jednu změnu. Místo pravé obránkyně Éve Périssetové naskočila Maëlle Lakrarová. Ta by měla hrát podle grafického rozestavení na stoperu, zatímco Élisa De Almeidaová se přesouvá doprava.
     
    Utkání se hraje v Lang Parku v Brisbane, která pojme 49 000 diváků. Dnes bude jistě beznadějně vyprodáno.
     
    Oba týmy již nastupují na hrací plochu. Za malou chvíli také zazní národní hymny obou zemí.
     
    Dozněly hymny Francie a samozřejmě také domácí Austrálie. Fanoušci jsou správně nastaveni na tento čtvrtfinálový zápas. Publikum je oděno do národních barev. Převládá žlutá.
    Pohled na stadion, který se beznadějně vyprodal.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Publikum odpočítalo čas do úvodního výkopu a může se začít. Úvodní rozehrávku měly Francouzky.
     
    1
    K míči se poprvé dostaly i Australanky. Nákop Carpenterové nenašel žádnou z útočnic.
     
    3
    Vypadá to, že domácí Matildas budou v úvodu vyčkávat v hlubším bloku. Francouzky jsou na míči a snaží se něco vymyslet.
     
    4
    Karchaouiová se snažila dlouhým pasem nastartovat Eugénii Le Sommerovou, která to ale nemohla stihnout. Rozehrává se od brány Mackenzie Arnoldové.
     
    4
    Poprvé se ukázaly Australanky. Katrina Gorryová poslal vysoký centr na zadní tyč, který brankářka Pauline Peyraudová-Magninová podběhla. K balónu se nedostala za ní číhající Caitlin Foordová, která reklamovala teč gólmanky. Ta se ale dušuje, že se nedotkla a následuje jen odkop od brány.
     
    6
    Z levé strany odcentrovala Selma Bachaová. Míč skončil v rukavicích Arnoldové.
     
    7
    Ellie Carpenterová napravo posouvala míč na Hayley Rasovou. Ta byla obsazena, ale získala pro Austrálii alespoň autové vhazování. Toho se ujme právě pravé obránkyně francouzského Lyonu Carpenterová.
     
    8
    Kadidiatou Dianiová mohla využít chyby obránkyně Kennedyové. Ta při odkopu přisvítila a k míči se dostala právě Dianiová. Tu Kennedyová držela za dres, francouzská útočnice se přesto dostala ke střele, která minula vzdálenější tyč! Dianiová reklamuje faul. Rozhodčí ji vysvětluje, že situaci viděla a dávala Francouzkám výhodu.
    8. Dianiová se dostala do zakončení, i když ji obránkyně přidržela za dres.
     
    10
    Sandie Tolettiová šlápla na nohu Kyru Cooneyovou-Crossovou. Zdálo se, že to odnesl kotník, možná achilovka, australské záložnice. Vypadá to ale, že to mladá hráčka působící ve Švédsku, rozchodí.
     
    11
    Francie zahrávala první rohový kop. Centr Bachaové na přední tyč Australanky odvrátily.
     
    12
    Po zákroku Catleyové následoval další roh galského kohouta. Centr Bachaové hledal hlavu Wendie Renardové, od které se míč odrazil k Eugénii Le Sommerové. Do jejího nástřelu stačila vložit pravou nohu Maëlle Lakrarové, která z malého vápna usměrnila balón nad břevno! Tak tohle byla obrovská šance pro Francii.
    12. Velká šance Francie. Nástřel Le Sommerové usměrnila nad bránu Lakrarová.
     
    14
    Tým Francie měl zatím více náznaků příležitostí. Australanky si zatím především plní obranné povinnosti.
     
    15
    Domácí hráčky přitvrdily při napadání a hned dvě Francouzky zůstaly ležet na hrací ploše. Je tam určitě Katrina Gorryová přejela nejprve Sakinu Karchaouiovou a poté také Grace Geyorovou. Druhý zákrok už byl také posouzen jako nedovolený. Obejde se ale bez karty.
     
    16
    Obě Francouzky nakonec nepotřebovaly větší ošetření a budou v pořádku. Tohle je jedna z pozitivních věcí na ženském fotbale. Hráčky většinou nezůstávají ležet na hřišti déle, než je to vzhledem k jejich stavu nezbytně nutné.
     
    18
    Australanky uklidňují hru a chvíli si mohou podržet míč na kopačkách.
     
    19
    Dianiová obrala o míč Carpenterovou, získala ho pro kolegyni Le Sommerovou a Francouzky tak mohou dopředu.
     
    19
    Akce modrých skončila tím, že si Kenza Daliová sáhla při zpracování na míč rukou. Rozhodčí to viděla a přerušila hru.
     
    21
    Dvacet minut hry za námi. Na straně Francie registrujeme tři střelecké pokusy, ale žádný nesměřoval mezi tyče. Australanky zatím nestřílely.
     
    21
    Renardová musela hrát pod tlakem napadající Caitlin Foordové a poslala míč jen do autu. Steph Catleyová jde vhazovat.
     
    22
    Zdá se, že Sam Kerrová má na australské střídačce zatím dobrou náladu. Nyní jsme viděli záběr, jak byla v družném rozhovoru s jednou ze spoluhráček.
     
    23
    Rohový kop Austrálie a publikum je ve varu!
     
    24
    Steph Catleyová centrovala na bližší tyč a bylo to hodně nebezpečné. Míč propadl do malého vápna, kde zasahovala Renardová. Pak ještě přišla zablokovaná střela Clare Huntové a nepřesný dalekonosný pokus Katriny Gorryové.
     
    25
    Kenze Daliové byl odpískán faul na Goryovou. Standardní situace pro Austrálie. Australanky protestují. Je možné, že domácí tým má nějaké to pomyslné procento od rozhodčích.
     
    26
    Míč poslala do hry Catleyová. Peyraudová-Magninová zasahovala hodně na jistotu, když centr Australanky boxovala do autu.
     
    27
    Za dlouhým nákopem startovala Hayley Rasová a donutila vybíhající Peyraudovou-Magninovou zakopnout míč do autu.
     
    28
    Eugénie Le Sommerová se dostala k míči na útočné polovině. Našla si pozici pro střelu, která navíc byla tečována bránící hráčkou a rychle na zem musela Mackenzie Arnoldová. Australská brankářka to zvládla a nebezpečný pokus francouzské útočnice vyrazila.
    28. Zákrok Arnoldové po střele Le Sommerové.
     
    29
    De Almeidaová byla tvrdě dohrána napadající Caitlin Foordovou. Francouzská obránkyně dostala úder do hlavy a Foordová se ji také hned omlouvá. Mělo by to být bez následků pro hráčku PSG.
     
    31
    Centr Daliové hledal před bránu nabíhající Le Sommerovou. Před ní odehrála míč na roh Huntová.
     
    32
    Selma Bachaová točila míč přímo do brány a Arnoldová ho musela boxovat. Po následném závaru ještě pohotově z otočky zakončovala Maëlle Lakrarová a Australanky podržela jejich brankářka, která byla u své levé tyče včas! Bude z toho další rohový kop.
    32. Arnoldová musela boxovat míč po rohu. Poté si poradila s pohotovým zakončením Lakrarové.
     
    33
    Maëlle Lakrarová je střelecky aktivní. Po dalším rohu hlavičkovala nad bránu.
     
    34
    Karchaouiová byla na levé straně poslána k zemi Rasovou. I tvrdší zákroky se zatím obcházejí bez karet.
     
    35
    Odražený míč po standardní situaci si našla Kenza Daliová. Její dalekonosný pokus končí nad bránou.
     
    37
    Caitlin Foordová táhla australský protiútok. Několikrát se zdálo, že o míč přijde, ale snad třikrát ho získala čistým skluzem zpátky. Nějaká šance z toho nebyla, ovšem bojovnost Matildas je evidentní.
    Tato základní jedenáctka Australanek chce přepsat historii.
     
    38
    Centr Bachaové zleva hledal na zadní tyč nabíhající Dianiovou. Ta byla ubráněna.
     
    39
    Sakina Karchaouiová to zkusila z těžké pozice a z dálky. Nesedlo ji to a míč se snesl za bránu Austrálie.
     
    40
    Držení míče – 46 % : 54 %
     
    40
    Lehce nervózně působí francouzská brankářka Pauline Peyraudová-Magninová. Ta raději boxuje i chytatelné centry a teď poslala odkop do autu.
     
    41
    Tohle byla tutovka domácích! Hayley Rasová napravo doběhla přihrávku Carpenterové a v tísni dávala míč před bránu. Tam se nedohodli Karchaouiová s brankářkou Peyraudovou-Magninovou a k míči se nakonec nedostala ani jedna z nich. Ten jim tedy ukradla Emily van Egmondová, která nahrála pod sebe Mary Fowlerové, jenž střílela na prázdnou bránu. Za svou gólmanku však fantasticky zaskočila Élisa De Almeidaová, která hrací předmět vytěsnila mimo tři tyče!
    41. Tutovka Fowlerové. Francii zachránila De Almeidaová.
     
    42
    Následný roh Australanek nevedl k ničemu většímu. Publikum si ještě sborově vydechlo, když diváci viděli šanci Fowlerové na velkoplošné obrazovce.
     
    45
    Australanky se v závěru poločasu rozehrávají! Mary Fowlerová se ocitla sama před Peyraudovou-Magninovou, která ale velmi rychle vyběhla a domácí útočnice ji nedokázala z bezprostřední blízkosti prostřelit!
    45. Další příležitost Fowlerové.
     
    45+1
    První poločas bude nastaven o minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas čtvrtfinálového souboje mezi Austrálií a Francií gól nenabídl. Šance ale byly. Nejprve byly aktivnější Francouzky. Skvělou šanci otevřít skóre měla Lakrarová, která zakončovala nad po nástřelu Le Sommerové. Právě Le Sommerová pak protáhla brankářku Arnoldovou tečovanou střelou zpoza šestnáctky a zajímavé bylo také další zakončení Lakrarové, která nechala vyniknout Arnoldovou. V poslední pětiminutovce se pak výrazně připomněly i domácí Matildas, konkrétně Mary Fowlerová. Ta nejprve mohla po skvělé práci Rasové a van Egmondové střílet do prázdné brány, ovšem Les Bleues zachránila obránkyně De Almeidaová. Poté zase včas vyběhla brankářka Peyraudová-Magninová, kterou už Fowlerová zblízka neprostřelila.
    Zaplněný olympijský park v Sydney, který drží palce domácím Australankám.
     
    Statistiky 1. poločasu:
    Držení míče – 48 % : 52 %
    Střely na bránu – 1:2
    Střely mimo – 2:6
    Rohové kopy – 2:4
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z trenérů zatím nesáhl ke střídání. Austrálie má stále na lavičce žolíka jménem Sam Kerrová.
     
    46
    Nedovolený zákrok Tolettiové na Mary Fowlerovou a to je zajímavá standardní situace. Není to daleko...
     
    47
    Přímý kop rozehrála svou pravačkou Alanna Kennedyová. Trefila pouze zeď postavenou z hráček Francie.
     
    48
    Na levém křídle pracovala s míčem Steph Catleyová. Její centr byl zablokován.
     
    49
    Australanky začaly druhou půli velice aktivně a zatím zůstávají v ofenzivě.
     
    49
    Kenza Daliová a Élisa De Almeidaová si nerozuměly při přechodu dopředu na pravé straně. Publikum mezitím nadšeně vítá rozcvičující se Samanthu Kerrovou.
     
    50
    Napadající Rasová donutila Renardovou k malé domů na Peyraudovou-Magninovou, která balón odkopla jen k Mary Fowlerové. Ta se zasekávačkou zbavila Karchaouiovou a pak asi měla nahrávat doleva zcela volné Foordové. Zvolila však střelu, která s přispěním teče bránící hráčky skončila vedle brány!
    50. Ze zmatků ve francouzské rozehrávce mohla těžit Fowlerová.
     
    51
    Hráčky Francie přestály rohový kop, ale zůstávají pod velkým tlakem. Austrálie soupeřky zaskočila velkou aktivitou zkraje druhé půle.
     
    52
    Konečně se dostaly do akce i Les Bleues. Kadidiatou Dianiová se prodrala s míčem až do pokutového území a v souboji s Clare Huntovou získala roh.
     
    53
    Rohový kop rozehrávala Daliová. Balón směřoval na zadní tyč, kterou ale spoluhráčky nezavřely.

    Samantha Kerrová si již natahuje na nohy chrániče a za chvíli zřejmě půjde do hry. Jedna z největších hvězd tohoto MS je vítaným žolíkem pro Matildas.
     
    55
    Publikum se dočkalo! Na hrací plochu přichází největší australská hvězda Samantha Kerrová, která nahrazuje Emily van Egmondovou.
     
    56
    Kerrová se hned zapojila do útoku! Míč dovezla k šestnáctce a chtěla nahrávat doprava. Hayley Rasová se sice musela pro míč vracet, přesto si dokázala najít prostor k nebezpečné střele. Tu vytahovala Peyraudová-Magninová nad břevno! Brankářka teď Francii podržela.
    56. Okamžitý impakt Kerrové, která vytvořila možnost pro Rasovou.
     
    57
    Austrálii ženou diváci a příchod Kerrové vnesl do australské hry jistě další energii. Po rohu zůstaly domácí hráčky vpředu. Nakonec přišel centr z pravé strany, po němž hlavičkovala nad bránu Claire Huntová. Velký tlak Matildas.
     
    58
    De Almeidaová vhazovala. Dianiová ji chtěla vrátit míč, ale její spoluhráčka vykročila jinam a balón je v zámezí. Francouzky viditelně znervózněly a zatím nechytily tempo druhé půle.
     
    60
    Francouzky odolávají s vypětím všech sil! Z pravé strany centrovala Ellie Carpenterová. Míč se v šestnáctce odrazil k Mari Fowlerové, která pálila tvrdě, ale na střed brány a Peyraudová-Magninová, jenž asi nic neviděla, vyráží v takovém hokejovém rozkleku!
    60. Francouzská brankářka zachraňovala proti ráně Fowlerové hokejovým zákrokem.
     
    60
    Následovaly další obrovské zmatky před bránou a několik zablokovaných střel! nakonec roh pro Austrálii! To je neskutečný nápor.
     
    62
    Francie se ubránila a dokonce podnikla útok. Katrina Gorryová zahrála rukou a uvidíme zajímavou standardku modrých.
     
    63
    Dobrý centr Daliové. Australanky ubránily Renardovou a poté Goryová nepustila do šance Dianiovou. Ta byla nakonec stejně v ofsajdu.
     
    64
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Sandie Tolettiová, přichází Vicki Bèchová.
     
    64
    Z levého křídla se cpala do pokutového území Caitlin Foordová. Jednu protihráčku přehrála, druhá už ji zastavila.
     
    65
    Trošku emocí na francouzské lavičce poté, co po souboji Le Sommerové s Catleyovou byl nařízen aut pro domácí. Rozhodčí z Chile musela uklidňovat především asistenty kouče Hervého Renarda.
     
    66
    Vypadá to, že se hra po velkém australském náporu přeci jen uklidnila a začíná to být zase více taktická bitva. Nutno říci, že byť zatím nepadl gól, žádná nuda to rozhodně není.
     
    67
    Bèchová získala napadáním standardku pro Francii. Rozehrávka na zadní tyč měla oslovit Wendie Renardovou, kterou k hlavičce nepustila Ellie Carpenterová. Roh.
     
    68
    Rohový kop Kenzy Daliové. Brankářka Arnoldová míč vyboxovala do bezpečí.
     
    68
    Do protiútoku směřovala pravá obránkyně Carpenterová, která se netradičně ocitla na levém křídle. Proti dvěma Francouzkám ale nedokázala protlačit přihrávku na Sam Kerrovou. Vše vyřešila vracející se Vicki Bèchová.
     
    70
    Zápas má velké tempo a intenzitu. Je to fyzicky hodně náročné. Zejména Matildas jdou do soubojů doslova po hlavě.
     
    71
    Nebezpečná akce Francie. Vicki Bèchová oživila hru. Zatáhla míč na pravém křídle a přízemním centrem našla Eugénii Le Sommerovou. Té ale nedovolila zakončit Kennedyová, která francouzskou hvězdu včas dostoupila.
     
    72
    Hráčky Francie definitivně přestály australský tlak a srovnaly obraz hry. Nyní se hraje na jejich útočné polovině. Z opakovaných závěrů jsme viděli, jak Claire Huntová blokovala centr rukou. Zřejmě to byl ale přirozený pohyb a rozhodčí tak na situaci neupozornil ani VAR.
     
    73
    Na levé straně zkoušela něco vymyslet Samantha Kerrová. Centr ale přepálila a míč tak v pokutovém území nikdo doběhnout nemohl.
     
    74
    Rychlý protiútok Australanek. Na levém křídle se dostala k míči Foordová, která chtěla spolupracovat se Steph Catleyovou. Ta však nedostihla nahrávku spoluhráčky na hrací ploše.
     
    75
    Le Sommerová dostala zásah kopačkou do obličeje. Goryová ji trefila do nosu. Na něm je patrná krvavá ranka, ale francouzská útočnice bude v pořádku.
     
    77
    Francie kopala roh. Renardová se k centru Bachaové nedostala a Carpenterová balón pohlídala do zámezí. Le Sommerová je zpátky na hřišti.
     
    78
    De Almeidaová odstavila Foordovou. Bylo to čisté a Francie bude vhazovat.
     
    78
    Po akci Dianiové budou Francouzky zahrávat rohový kop...
     
    78
    Selma Bachaová centrovala od rohového praporku. Hráčky ve žlutočerném poslaly míč do bezpečí.
     
    79
    Samantha Kerrová se dostala k míči, byť k němu měla dál než soupeřka. Pro Austrálii škoda, že její následnou přihrávku na levém křídle nedoběhla Foordová.
     
    80
    Caitlin Foordová se nyní sama nacpala do pokutového území. Tam se ocitla v klinči dvou protihráček a skončila na zemi. Na penaltu to ale nebylo.
     
    81
    Vicki Bèchová na levém křídle manévrovala proti Capenterové. Dokázala odcentrovat, ale jen do rukavic Mackenzie Arnoldové. Tak, uvidíme prodloužení, nebo se ve zbývajícím čase ještě rozhodne?
     
    83
    Hezká narážečka francouzských hráček na pravém křídle. Élisa De Almeidaová však poslal svůj centr přímo do koše Arnoldové.
     
    83
    Caitlin Foordová se ocitala za obranou, ale zezadu přilétla Sakina Karchaouiová, která ji balón upálila z nohou. Nakonec to byl stejně ofsajd.

    Na zemi ale zůstává právě Karchaouiová, které se po střetu s Foordovou nepříjemně prohnul kotník. Levá obránkyně Francie je v péči lékařů a nevypadá to s ní úplně dobře.
     
    85
    Karchaouiová dokázala vstát a za postranní čáru odchází po svých. Zpočátku to přitom vypadalo možná i na nosítka. To je dobré znamení.
     
    86
    Sakina Karchaouiová to ještě zkusí. Někteří fanoušci ji na hřišti přivítali bučením a francouzský kouč Hervé Renard se na ně vyčítavě otočil. Karchaouiová samozřejmě nic nehrála. Její kotník dostal co proto.
     
    87
    Zajímavý závar v pokutovém území Francie po rohovém kopu. Byla tam zablokovaná střela Mery Fowlerové, která je dnes nejaktivnější australskou střelkyní.
     
    89
    Ellie Carpenterová to zkusila z dálky. Rána ji nesedla a skončila hodně mimo.
     
    89
    Kadidiatou Dianiová centrovala z levé strany. Před Le Sommerovou odvracela hlavou Huntová.
     
    90
    Na levé straně to zkoušela Selma Bachaová. Její tvrdá rána nebyla přesná a minula bližší tyč australské svatyně.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí Carvajalová nastaví druhý poločas o čtyři minuty!
     
    90+2
    Australanky v závěru úplně nikam nepospíchají. Asi to už chtějí dohrát na prodloužení.
     
    90+2
    Vicki Bèchová dobře na pravé straně. Její přízemní centr obrana neodvrátila úplně přesvědčivě. Kenza Daliová to tak mohla zkusit zpoza šestnáctky, ale neprostřelila obranný val. Následoval závar, po němž se však mává ofsajd.
     
    90+3
    Přetažený centr Daliové z pravé strany. Dianiová, která se hnala za míčem, pak zahrála rukou.
     
    90+4
    Hráčky Les Bleues dohrávají základní hrací dobu na útočné polovině. Že by ještě nějaký centr nebo střela?
     
    90+5
    Druhý poločas skončil.
     
    Něco přes 90 minut hry nestačilo na to, abychom poznali třetí semifinalistky tohoto šampionátu. Gól jsme zatím neviděli, ale žádná nuda to ani náhodou není. Sledujeme živelný zápas, v němž se to přelévá na obě strany. V první půli měly dlouho více ze hry Francouzky, v závěru poločasu však dvakrát zahrozila domácí Fowlerová. Po změně stran naopak Austrálie zahájila obrovským tlakem, který trval zhruba do 60. minuty a svěřenkyně kouče Hervého Renarda mohly být hodně rády, že neinkasovaly. Poté ale Francie vyrovnala obraz hry. Matildas mají od 55. minuty ve hře i svou největší hvězdu Samanthu Kerrovou, která se zotavila ze zranění.
    Vše se chystá na prodloužení.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    91
    Dnešní utkání sleduje 49 461 diváků.
     
    91
    Trenéři před prodloužením neudělali žádnou změnu. Platí, že oba týmy zatím střídaly jen jednou.
     
    91
    Sakina Karchaouiová, která byla v závěru řádné hrací době dlouho ošetřována kvůli kotníku, schytala pořádně ostrý skluz od Katriny Gorryové. Ta dostala žlutou kartu. Karchaouiové se prohnul tentokrát druhý kotník, ale je statečná a opět už stojí na nohou.
     
    93
    Selma Bachaová leží na hrací ploše a rozhodčí hru přerušuje. Byl tam hokejový bodyček od Carpenterové. Zápas hodně bolí.
     
    94
    Nakonec je také pískáno proti Australankám. Standardní situace z levé strany.
     
    94
    Tu rozehrávala Karchaouiová. Wendie Renardová se nedostala k zakončení. Vzápětí získaly Les Bleues roh.
     
    95
    Po rohovém kopu Kenzy Daliové hlavičkovala nad bránu Élisa De Almeidaová. Australanky se dnes hodně vydaly a asi by to už možná chtělo uvažovat o poslání čerstvých sil na hřiště.
     
    97
    V prodloužení je to už přeci jen více o taktice. Už to není takový ten tempo fotbal ze základní hrací doby.
     
    98
    A skvělé publikum ale nadále žene domácí tým. Austrálie tímhle mistrovstvím žije.
     
    98
    Katrina Gorryová to zkoušela na levé straně. Centr se ji ale nepovedl a míč skončil v zámezí.
     
    99
    Bèchová se snažila utancovat levou stranu australské defenzivy. Podle mě se vyhnala až za brankovou čáru, ovšem nařízen je rohový kop...
     
    100
    No, roh, který neměl být, a málem z toho bylo francouzské vedení! Před Wendie Renardovou totiž zasáhla míč hlavou Alanna Kennedyová tak nešťastně, že ho poslala do vlastní sítě! Gól ale neplatí! Renardová totiž jednu z obránkyň zatáhla za dres a je tedy pískán útočný faul. Spravedlnost tedy zafungovala. Celé Austrálii spadl balvan ze srdce.
    100. Málem vlastní gól Kennedyové. Její hlavičce však předcházel útočný faul Renardové.
     
    102
    Australanky už šlapou vodu. Hráčky toho naběhaly strašně moc. Trenér už by neměl čekat se střídáním.
     
    103
    Nyní ale náznak šance pro Matildas. Mary Fowlerová si rovnala míč na levé straně šestnáctky. Nakonec se snažila nahrát doprava, kde ale podklouzla Hayley Rasová.
     
    104
    Střídání v týmu Austrálie:
    ze hřiště odchází Hayley Rasová, přichází Cortnee Vineová.
     
    104
    Vicki Bèchová pospíchala dopředu na pravém křídle. Steph Catleyová šla do skluzu a míč skončil v zámezí. Nařízen odkop od brány. Catleyová už má také nějaké problémy. Protahovala si nohu. Také hodně naběhala.
     
    105
    Slavnou se mohla stát čerstvá Cortnee Vineová! Myslím, že to byla Gorryová, která ve středu hřiště hlavou prodloužila míč do levého křídla na Caitlin Foordovou. Ta v sobě ještě našla dost sil a doběhla s balónem k šestnáctce. Do jejího přízemního centru se na přední tyči ve skluzu vložila Vineová, která však bránu minula!
    105. Vineová netrefila po centru Foordové.
     
    105+1
    První poločas prodloužení skončil.
     
    Před námi je posledních patnáct minut fotbalu, pak případně penaltový rozstřel. Zdá se, že hráčkám Austrálie už odcházejí síly, ale stále bojují. V závěru první části prodloužení navíc měla velkou šanci střídající Vineová, která zakončovala ve skluzu vedle.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    106
    Druhou část prodloužení začaly s míčem Australanky.
     
    107
    Renardová nenašla dlouhým pasem do levého křídla Dianiovou. Vhazuje Ellie Carpenterová.
     
    107
    Mackenzie Arnoldová podržela Australanky! Krásnou střelu Vicki Bèchové z hranice šestnáctky vytáhla levou rukou na roh!
    107. Skvělý zákrok Arnoldové.
     
    108
    Po rohovém kopu Arnoldová vyboxovala míč k Vineové. Ta ho odehrála do autu.
     
    110
    Francouzky zřejmě penalty nechtějí a snaží se rozhodnout! Grace Geyorová měla míč na levé straně pokutového území a z úhlu ho nastřelovala na zadní tyč. Arnoldová zasáhla, ovšem balón po její teči směřoval k dvojici Le Sommerová – Bèchová. Druhá jmenovaná by to měla na malém vápně do prázdné brány, ale na poslední chvíli před ní odehrála balón pryč Steph Catleyová!
    110. Australanky přežily těžkou situaci.
     
    111
    Následně se srazily hlavami Eugénie Le Sommerová a Alanna Kennedyová. Právě domácí obránkyně je více otřesena a lékařský tým kontroluje, zda neutrpěla nějaké vážnější zranění.
     
    112
    Za postranní čáru k ošetření nakonec zamířila i Le Sommerová. Obě fotbalistky se ale vracejí na trávník.
     
    113
    Selma Bachaová spadla v pokutovém území po lehkém kontaktu s Foordovou. Rozhodčí ukazuje, aby se hrálo dál. Nic to nebylo.
     
    114
    Francie sice střídala jen jednou, ale její hráčky si viditelně lépe rozvrhly síly. Australanky jsou pod stále větším tlakem soupeřek, které teď mají lepší pohyb.
     
    115
    Steph Catleyová v důležitém souboji s Le Sommerovou. Kdyby ho prohrála, byl by z toho hodně nebezpečný brejk. Domácí obránkyně se však chytře nechala faulovat.
     
    116
    Střídání v týmu Austrálie:
    ze hřiště odchází Kyra Cooneyová-Crossová, přichází Tameka Yallopová.
     
    116
    Selma Bachaová má dost sil. Nyní vypomohla v defenzivě, kam se vrátila sprintem.
     
    117
    Carpenterová z pravé strany centrovala na Vineovou. Ta se neprosadila přes Wendie Renardovou. Došlo ke srážce, po níž se francouzská stoperka déle zvedala. Bude ale v pořádku.
     
    119
    Ze střední vzdálenosti to zkoušela Selma Bachaová. Její levačce energie nechyběla, přesnost ano.
     
    120
    Caitlin Foordová udělala rohový kop pro Australanky a ještě hecuje fanoušky v hledišti!
     
    120
    Roh Steph Catleyové. Centr z její levačky odvrátila obrana Francie.
     
    120
    Poté ještě následoval centr Katriny Gorryové, pro který si došla Peyraudová-Magninová.
     
    120+1
    Vicki Bèchová si z levého křídla navedla míč na pravačku. Její střelu pokryla bez větších problémů Arnoldová.
     
    120+1
    Hrát by se mělo ještě čtyři minuty!
     
    120+2
    Zajímavý tah si přichystal francouzský trenér Renard! Z brány totiž stáhl Peyraudová-Magninová a na hřiště posílá Solène Durandovou. Durandová bude pravděpodobně lepší volbou na penalty!
     
    120+2
    Střídání v týmu Francie:
    ze hřiště odchází Élisa De Almeidaová, přichází Éve Périssetová.
     
    120+4
    Durandová ještě musela do akce! Vzdušný souboj se Sam Kerrovou skončil útočným faulem australské kapitánky.
     
    120+5
    Eugénie Le Sommerová se dostala do zakončení! Arnoldová střelu na bližší tyč vyrazila bude z toho ještě roh!
     
    120+6
    Ten už nic nepřinese a o postupujícím týmu rozhodnou až penalty!
     
    120+6
    Druhé prodloužení skončilo.
     
    Tohle drama rozhodne až penaltový rozstřel! Dočkají se Australanky historického úsměchu, nebo se Francie podruhé dostane do semifinále? Postoupit by si zasloužily oba týmy, ale dál může jen jeden.

    Otázkou je, jak vyjde Hervému Renardovi tah s vystřídáním brankářek. Penaltám Australanek bude čelit Solène Durandová, pro kterou je to teprve třetí start v dospělém národním týmu.
     
    Střílení penalt začíná.
     
    Začnou Francouzky. Konkrétně Selma Bachaová...
     
    1. séria
    0:0
    Bachaová nedává! Neumístěnou a nepříliš razantní střelu po pravé ruce vyráží Arnoldová!
    Selma BACHAOVÁ
     
    1. séria
    1:0
    Caitlin Foordová z Arsenalu to napálila ze svého pohledu doleva. Po zemi k tyči a Durandová nedosáhla, byť skákala správně.
    Caitlin FOORDOVÁ
     
    2. séria
    1:1
    Kadidiatou Dianiová to proměnila podobně jako před ní Foordová. Arnoldová zůstala na prostředku brány.
    Kadidiatou DIANIOVÁ
     
    2. séria
    1:1
    Steph Catleyová nedala! Durandová vystihla směr a střelu, která nebyla umístěna přesně k tyči, vyráží!
    Steph CATLEYOVÁ
     
    3. séria
    1:2
    Wendie Renardová si počkala na pohyb Arnoldové. Ta skákala ke své levé tyči a francouzská kapitánka mířila na druhou stranu.
    Wendie RENARDOVÁ
     
    3. séria
    2:2
    Hvězdná Samantha Kerrová po zemi doleva z pohledu brankářky. Nějak umístěné to nebylo, ale stačilo to na to, aby Durandová nedosáhla!
    Samantha KERROVÁ
     
    4. séria
    2:3
    Eugénie Le Sommerová s velkým přehledem. Po zemi do protipohybu Arnoldové.
    Eugénie Le Sommerová
     
    4. séria
    3:3
    Mary Fowlerová, jenž v zápase neproměnila několik šancí. S penaltou si ale poradila výborně. Tvrdá střela na opačnou stranu, než kterou si vybrala Durandová.
    Mary FOWLEROVÁ
     
    5. séria
    3:3
    Pátá série! Éve Périssetová trefila s přispěním zásahu brankářky Arnoldové pravou tyč a Australanky mohou rozhodnout!
    Éve PÉRISSETOVÁ
     
    5. séria
    3:3
    Brankářka Mackenzie Arnoldová mohla být australskou národní hrdinkou, ale napálila levou tyč! Pokračuje se.
    Mackenzie ARNOLDOVÁ
     
    6. séria
    3:4
    Grace Geyorová měla obrovské štěstí! Arnoldová to měla na ruce, ale míč končí v síti.
    Grace GEYOROVÁ
     
    6. séria
    4:4
    Katrina Gorryová v obrovsky těžké situaci, kdy musela dát. To se ji rovněž se štěstím povedlo! Durandová vystihla směr, měla to na rukách, ale rána byla tak tvrdá, že prošla!
    Katrina GORRYOVÁ
     
    7. séria
    4:5
    Sakina Karchaouiová nekompromisně odrazem o břevno!
    Sakina KARCHAOUIOVÁ
     
    7. séria
    5:5
    32letá záložnice Tameka Yallopová potvrdila své zkušenosti! Počkala si na pohyb brankářky a poslala míč po zemi na druhou stranu. Osmá série!
    Tameka YALLOPOVÁ
     
    8. séria
    5:6
    Stoperka Maëlle Lakrarová zvolila střed brány a to byla jistota!
    Maëlle LAKRAROVÁ
     
    8. séria
    6:6
    Ellie Carpenterová střílela k pravé tyči a trefuje to přesně za háčky! Neskutečná drama pokračuje!
    Ellie CARPENTEROVÁ
     
    Arnoldová vyráží střelu Kenzy Daliové! Ale pozor! Rozhodčí je v kontaktu s videem, zda australská brankářka neopustila předčasně brankovou čáru.
     
    Daliová si to zopakuje! Arnoldová vyšlápla z brankové čáry ještě před kopem. Neuvěřitelné!
    Arnoldová vyšlápla z čáry a Daliová si penaltu zopakuje.
     
    9. séria
    6:6
    Mackenzie Arnoldová i podruhé chytá! To je neskutečné!
    Kenza DALIOVÁ
     
    9. séria
    6:6
    Claire Huntová nedala! Durandová dokázala míč vyrazit levou rukou, byť už se dostala pod balón.
    Clare HUNTOVÁ
     
    10. séria
    6:6
    Vicki Bèchová trefuje tyč, byť Arnoldová skákala na druhou stranu! Ještě jedna šance pro Matildas postoupit do semifinále!
    Vicki BÈCHOVÁ
     
    10. séria
    7:6
    Cortnee Vineová proměňuje! Durandová na její střelu po levé ruce nedosáhla. Je hotovo! Celá Austrálie slaví!
    Cortnee VINEOVÁ
     
    Konec zápasu.
     
    Neskutečné drama je za námi! Fotbalistky Austrálie přetlačily v obrovsky dramatickém penaltovém rozstřelu Francii a poprvé v historii si zahrají semifinále MS žen. Navíc na domácí půdě.

    V normální hrací době ani prodloužení jsme góly neviděli, byť utkání nescházely zajímavé momenty a šance. Obě brankářky však několikrát podržely své týmy.

    Nádhernou podívanou pak přinesl penaltový rozstřel. Ten mohla v páté sérii utnout brankářka Matildas Mackenzie Arnoldová, která však napálila tyč. Právě Arnoldová je ale přeci jen jednou z hrdinek. V deváté sérii totiž hned dvakrát vychytala Daliovou, jelikož v prvním případě předčasně opustila brankovou čáru a penalta se musela opakovat. Huntová následný mečbol nevyužila, ovšem v další rundě napálila mladičká Francouzka Bèchová tyč. Cortnee Vineová už nabídnutou šanci využila a rozjásala nejen 49 461 diváků na stadionu, ale zřejmě i celou Austrálii.
     
    Statistiky zápasu:
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 7:11. Rohy: 7:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:12. (12:10:33)
    Tohle pověste v Louvru, píše se na oficiálním Twitteru (či X?) australského týmu.

    Martin Augustin

    Góly:

    Karty:   91. Gorryová (AUS)

    Penaltový rozstrel:

    1. séria:
    0:0   Selma Bachaová (FRA)
    1:0   Caitlin Foordová (AUS)
    2. séria:
    1:1   Kadidiatou Dianiová (FRA)
    1:1   Steph Catleyová (AUS)
    3. séria:
    1:2   Wendie Renardová (FRA)
    2:2   Samantha Kerrová (AUS)
    4. séria:
    2:3   Eugénie Le Sommerová (FRA)
    3:3   Mary Fowlerová (AUS)
    5. séria:
    3:3   Éve Périssetová (FRA)
    3:3   Mackenzie Arnoldová (AUS)
    6. séria:
    3:4   Grace Geyorová (FRA)
    4:4   Katrina Gorryová (AUS)
    7. séria:
    4:5   Sakina Karchaouiová (FRA)
    5:5   Tameka Yallopová (AUS)
    8. séria:
    5:6   Maëlle Lakrarová (FRA)
    6:6   Ellie Carpenterová (AUS)
    9. séria:
    6:6   Kenza Daliová (FRA)
    6:6   Clare Huntová (AUS)
    10. séria:
    6:6   Vicki Bèchová (FRA)
    7:6   Cortnee Vineová (AUS)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 7:11. Rohy: 7:8. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:12.
    Austrália: Arnoldová – Carpenterová, Huntová, Kennedyová, Catleyová (C) – Rasová (104. Vineová), Gorryová, Cooneyová-Crossová (116. Yallopová), van Egmondová (55. Kerrová) – Fowlerová, Foordová.
    Náhradníci: Micahová, Lyd. Williamsová – Ch. Grantová, Nevinová, Polkinghorneová, Chidiacová, Wheelerová, Luiková, Simonová.

    Tréner: Tony Gustavsson

    Francúzsko: Peyraudová-Magninová (120+2. Durandová) – De Almeidaová (120+2. Périssetová), Lakrarová, Renardová (C), Karchaouiová – Daliová, Geyorová, Tolettiová (64. Bèchová), Bachaová – Le Sommerová – Dianiová.
    Náhradníci: Picaudová – Cascarinová, Majriová, Tounkaraová, Fazerová, Le Garrecová, Asseyiová, Fellerová, Matéová.

    Tréner: Hervé Renard

    Rozhodca: Carvajalová (CHI) – Vasquezová (CHI), Amboya (COL)

    Diváci: 49 461