Nominační TK fotbalové repre U21 (kon.) | Nominační TK fotbalové reprezentace (kon.)
Tisková konference HC Dynamo Pardubice (kon.) | Tisková konference HC Škoda Plzeň (kon.)
Tisková konference HC Olomouc (kon.)
koniec udalosti
Nominační tisková konference fotbalové reprezentace

cz Utorok 13.09.2022, 11:30 • Sídlo FAČR (Praha, Strahov) • Tlačové konferencie
     
    Toto byl poslední dotaz, který byl položen. Tímto je tedy TK u konce. Děkuji za pozornost a přeji všem pěkný zbytek dne. (11:59:35)
     
    Jak vnímá trenér kvalitu indonéské ligy?
    Jaroslav Šilhavý: Jsou tam menší hráči, stále je máte za zády. Chodí tam už kvalitní trenéři i další hráči z Evropy. Kluci mají za trenéra Thomase Dolla. Zápasy jsou občas divoké. Jsme rádi, že Ondra tým zezadu diriguje. Michael zas dává vepředu branky.
     
    Co trenér čeká od soupeřů?
    Jaroslav Šilhavý: Udržení v této skupině by byl velký úspěch.
     
    Jak to vypadá s Michalem Sadílkem?
    Jaroslav Šilhavý: Souvisí to se zraněním. Také je to jeden z hráčů, u kterého přemýšlíme o nominaci. Hrají ještě jeden zápas, tak uvidíme, jak se bude cítit.
     
    Jaroslav Šilhavý: Hráči jako Patrik Schick nebo Antonín Barák jsou samozřejmě platnými hráči špičkové úrovně. Zkušenosti těchto hráčů týmu jenom prospějí.
     
    Jaroslav Šilhavý: Poslední zápas byl Adamův nejkvalitnější, odehrál asi šedesát minut. Bavili jsme se s ním, i trenér ho pochválil. Není to pro něj jednoduché. Věříme, že to zvládne a najde si tam své místo.
     
    Uvažuje trenér, že odstoupí od složení s třemi obránci?
    Jaroslav Šilhavý: Možnost tu je, uvidíme, v jakém stavu hráči přijedou. Myslím si, že pokud bychom se pro ten styl rozhodli, tak bychom si poradili. Na stoperu hraje ve Spartě i Jaroslav Zelený, to je pro nás také varianta.
     
    Kdo se postaví do branky týmu? Má trenér zamotanou hlavu?
    Jaroslav Šilhavý: Je to více zamotaná hlava pro Milana Veselého. Rozhodovali jsme se mezi Pavlenkou a Mandousem. Je dobře, že máme tolik kvalitních brankářů. Dlouho v nominaci Pavlenka nebyl. Teď chytá pravidelně Bundesligu. Točí se to podle formy.
     
    Jak je na tom Tomáš Holeš?
    Jaroslav Šilhavý: I z tohoto duelu jsme nechali volná místa. Uvidíme, jak se jeho zranění bude vyvíjet.
     
    Jaroslav Šilhavý: Více zkoušet budeme v listopadovém srazu, kdy nás čekají dva přátelské duely. Teď hrajeme o hodně.
     
    Jaroslav Šilhavý: Zvažovali nominaci Davida Juráska či Tomáše Čvančary. Jedenadvacítka hraje důležité zápasy, tak jsme se dohodli, že jim do toho sahat nebudeme.
     
    Co vedlo trenéra k nominaci Jakuba Jankta?
    Jaroslav Šilhavý: Jankto je s námi od začátku. Souhlasím, že nemá oslnivou formu. Vždycky když tu byl, tak jsme se na něj mohli spolehnout, proto je v nominaci.
     
    Viděl trenér Šilhavý nějaký zápas Ondřeje Kúdely? Co se týče indonéské soutěže, tak byl v hledáčku i Michael Krmenčík?
    Jaroslav Šilhavý: Samozřejmě to sledujeme. Plné stadiony, super atmosféra. Ondra hraje v pohodě, každý zápas. Michael Krmenčík také dával góly, je v náhradníkách. Standa Tecl také dává góly, Tomáš Chorý také předvádí dobré výkony. Máme více možností.
     
    Nnyí přichází dotaz na dvojici Petr Ševčík a Jan Sýkora. První zmiňovaný je aktuálně nemocný. Jak těžké bylo rozhodovat mezi těmito dvěma univerzály do ofenzivy?
    Jaroslav Šilhavý: Petr Ševčík je více středový hráč, víme, co je to za hráče. Nemoc není vážná, mluvili jsme s ním. Jan Sýkora předvádí v Plzni dobré výkony, stále jsou volná místa. Pro Ševčíka jsme se rozhodli, protože je právě více středový hráč.
     
    Proč se v nominaci neobjevil ani jeden z dobře hrajících stoperů Plzně? Není v tom zdravotní problém?
    Jaroslav Šilhavý: Hejda se zřekl reprezentace. Pernica je mezi náhradníky, uvidíme, co bude. Je samozřejmě připravený.
     
    V nominaci se objevuje i Ondřej Kúdela, proč právě on?
    Jaroslav Šilhavý: Máme komplikace se středními obránci. Momentálně u Tomáše Holeše, Ladislav Krejčí se nedal dohromady. Dlouhodobě je zraněn Petrášek i Čelůstka. Ondru známe dobře, i když zmizel z očí, tak ho přes video sledujeme. Hraje všechny zápasy, i když můžeme polemizovat nad kvalitou soutěže. V minulosti ukázal své kvality, tak jsme ho povolali.
     
    Příchází dotaz na to, proc najdeme v nominaci Jana Kuchtu místo s formou hracího Stanislava Tecla.
    Jaroslav Šilhavý: Samozřejmě to vnímáme. Kuchta předvedl v posledním srazu, že dokáže být platným hráčem, na to spoléháme. V případě Stanislava Tecla není nominace úplná, jsou stále tři místa. Navíc Adam Hložek může figurovat i ze strany, tím pádem bychom měli jen dva útočníky.
     
    Nyní přichází prostor na otázky.
     
    Nominace čítá tři volná jména, nejpozději na startu srazu trenéři oznámí, kdo tým doplní.
     
    Nominace na zářijové duely s Portugalskem a Švýcarskem
    Brankáři: Jiří Pavlenka (SV Werder Brémy), Jindřich Staněk (FC Viktoria Plzeň), Tomáš Vaclík (Olympiakos FC)
    Obránci: Jakub Brabec (Aris Soluň), Vladimír Coufal (West Ham United FC), Milan Havel (FC Viktoria Plzeň), Václav Jemelka (FC Viktoria Plzeň), Ondřej Kúdela (Persija Jakarta), David Zima (FC Turín), Jaroslav Zelený (AC Sparta Praha)

    Záložníci: Antonín Barák (ACF Fiorentina), Václav Černý (FC Twente), Jakub Jankto (AC Sparta Praha), Lukáš Kalvach (FC Viktoria Plzeň), Lukáš Masopust (SK Slavia Praha), Tomáš Souček (West Ham United FC), Petr Ševčík (SK Slavia Praha)

    Útočníci: Patrik Schick (Bayer 04 Leverkusen), Jan Kuchta (AC Sparta Praha), Adam Hložek (Bayer 04 Leverkusen)
     
    Momentálně dochází ke čtení nominační listiny.
     
    Tomáš Pešír: Tým se sejde v pondělí 19. září v hotelu NH na Smíchově. První trénink absolvuje tým na Strachově, tentýž den v 16 hodin. Do zápasu s Portugalskem máme více času, trenéři mají šanci pověnovat se týmu. V pátek před zápasem bude oficiální trénink ve Fortuna Aréně. Do Švýcarska letíme menším letadlem, ale přímo do St. Gallenu. Věříme, že to bude komfortnější pro tým, že nemusíme z Curychu cestovat hodinu a půl autobusem.
     
    První slovo si bere Tomáš Pešír, který přibližuje první informace ke srazu.
     
    Do prodeje s Portugalskem jde už pouze několik set vstupenek, zápas bude nejspíše vyprodán. Reprezentace chystá na zápas řadu aktivit, fanoušci se tak mají rozhodně na co těšit.
     
    Všichni aktéři jsou již připraveni. Tiskové konference se zúčastní trenér Jaroslav Šilhavý a manažer Tomáš Pešír.
     
    Krásné dopoledne všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítám všechny u sledování tisková konference fotbalové reprezentace. Kouč Jaroslav Šilhavý poodhalí dnes nominaci na duely Ligy národů s Portugalskem a Švýcarskem.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Adam Černý