Nominační TK fotbalové repre U21 (kon.) | Nominační TK fotbalové reprezentace (kon.)
Tisková konference HC Dynamo Pardubice (kon.) | Tisková konference HC Škoda Plzeň (kon.)
Tisková konference HC Olomouc (kon.)
koniec udalosti
Nominační tisková konference totbalové reprezentace U21

cz Utorok 13.09.2022, 11:00 • Sídlo FAČR (Praha, Strahov) • Tlačové konferencie
     
    Toto byla poslední informace, která na tiskové konferenci zazněla. Tímto je tedy TK u konce. Děkuji za pozornost a přeji všem pěkný zbytek dne. (11:30:49)
     
    Reprezentace se sejde v neděli 18. září v podvečer v Praze, kde se tým bude připravovat do středy. Poté se letecky tým přesune na Island, kde v pátek 23. odehraje první kvalifikační duel. V sobotu nad ránem čeká návrat do České republiky, přesun do Českých Budějovic, kde je poté na programu odveta.
     
    Kdo bude brankářskou jedničkou týmu?
    Jan Suchopárek: Vítáme, že Matěj hned dostal prostor ve Spartě. Vítězslav Jaroš chytá pravidelně, i když je to čtvrtá liga, tak chytá výborně. Málem pomohl svému týmu ke skalpu Leicesteru City, to by bylo velké překvapení. Může do toho promluvit i Antonín Kinský, to je však méně pravděpodobné. Brankářská kvalita je v týmu určitě veliká.
     
    Přemýšlel trenér o nominaci slávistického Matěje Juráska?
    Jan Suchopárek: Matěj má v sobě velký potenciál. Je to hráč, který ve finální fázi je velice platný a do budoucna ukáže své kvality. Nominaci jsme konzultovali i s trenéry do dvaceti let. Myslíme si, že bude pro něj lepší, když v týmu do dvaceti let bude pravidelně hrát, než když u nás bude sedět na lavičce. Není vyloučené však, že nominace na druhý zápas bude jiná.
     
    Nyní přišel dotaz na nevytížení Martina Vitíka.
    Jan Suchopárek: Trápí nás to. Jsme v kontaktu s Martinem i klubem. Přišel jiný trenér, který má jiný styl a dal přednost jiným. Je potřeba, aby toto mladí hráči dokázali přečkat. Martin je natolik silný, že tohle zvládne, pro nás je to jeden z klíčových hráčů.
     
    Má trenér již představu o základní sestavě?
    Jan Suchopárek: Představu samozřejmě mám. Doufám, že představy budou mít na hřišti správný efekt. Máme řadu variant, kdyby se určité věci nevedly. Každý hráč v týmu má vysokou kvalitu. Velkou roli bude hrát i charakter hráčů.
     
    Ke slovu se dostává i technický vedoucí týmu Michal Černý, který přibližuje podmínky na Island.
    Michal Černý: Je tam specifický stadion z hlediska umělé trávy. Připravujeme se na jiné klimatické podmínky. Musíme brát ohledy i na cestu. Čeká nás let čtyři a půl hodiny. Věřím, že vše máme podchycené.
     
    Považuje Jan Suchopárek výhodu toho, že první duel se hraje venku?
    Jan Suchopárek: Nepovažuji. Čeká nás složité cestování. Věřím, že se povede vše správně zařídit, přemístit se na Island i zpět. Potřebujeme dobře regenerovat. Čeká nás duel na umělé trávě, to pro nás může být změna. Určitě jiné počasí tam může být, větrno. Tyhle aspekty mohou hrát ve prospěch domácích, ale věřím, že uhrajeme dobrý výsledek.
     
    Dotaz na nováčky, jenž najdeme v nominaci hned čtyři.
    Jan Suchopárek: Hráči jsou dlouhodobě sledovaní. Antonín Kinský chytá už druhou sezonu druhou ligu. Vyškov i díky němu je v popředí, i když byl pasován do role outsidera. Po konzultaci s Petrem Koubou jsme se pro něj rozhodli. Lukáš Endl pravidelně nastupuje v lize, hraje velmi dobře. U něj se jedná o momentální formu. To samé platí u Tomáše Vlčka, prokazuje kvalitu, kterou potřebujeme. Matyáš Kozák měl v minulosti zdravotní problémy, ale už v devatenáctce patřil k nejlepším hráčům. Je to hráč typologicky trošku jiný než další útočníci, je využitelný i na více postech.
     
    Příchází dotaz na absence Pavla Šulce, který chybí v nominaci.
    Jan Suchopárek: Jablonec neměl velkou formu. Netýká se to pouze Pavla, ale i dalších hráčů. Roli hrála jeho efektivita, jediný gól padnul z penalty v přípravném utkání. Potřebujeme hráče, kteří efektivitu mají, ty v nominaci najdeme. Věřím, že v případě postupu se do mužstva vrátí.
     
    Na co se tým nejvíce připravuje?
    Jan Suchopárek: Od remízy v Portugalsku jde výkonnost soupeře nahoru. Zaslouženě postoupili do kvalifikace. Čeká nás soupeř, který je výborně organizovaný. Hraje v řadě rozestaveních. Mužstvo má velkou kvalitu směrem dopředu. Soupeř je pro nás nečitelný i z toho důvodu, že se protočila v týmu řada hráčů. Island bych přirovnal k Portugalsku.
     
    Nyní příchází prostor na otázky.
     
    Jan Suchopárek: Čeká nás soupeř, který nám je rovnocenný, rozhodne aktuální forma jednotlivých hráčů.
     
    Jan Suchopárek: Rozhodli jsme se jít do kvalifikace s hráčema, který mají momentálně velmi dobrou formu. Jsou tam i hráči, kteří dlouhodobě mají potvrzen charakter. Dbali jsme i na součinnost a taktiku, kterou chceme do utkání dostat. Mohou tam být tedy překvapivá jména i nováčci.
     
    Jan Suchopárek: Řekl bych, že nás čeká jednoznačně nejdůležitější utkání od té doby, kdy jsme spolu. Nominace vznikala ve vlnách. Poměrně velká část týmu měnila působiště.
     
    Nominace U21 na baráž o postup mistrovství Evropy 2023 proti Islandu
    Brankáři: 
    Vítězslav Jaroš (Stockport County FC), Antonín Kinský (MFK Vyškov), Matěj Kovář (AC Sparta Praha)
    Obránci: 
    Martin Cedidla (FC Trinity Zlín), Robin Hranáč (FK Pardubice) David Jurásek (SK Slavia Praha), Lukáš Endl (FC Zbrojovka Brno), Adam Gabriel (FC Hradec Králové), David Pech (FK Mladá Boleslav), Martin Vitík (AC Sparta Praha), Tomáš Vlček (FK Pardubice)
    Záložníci:  
    Lukáš Červ (FC Slovan Liberec), Kryštof Daněk (AC Sparta Praha), Filip Kaloč (FC Baník Ostrava), Adam Karabec (AC Sparta Praha), Filip Souček (FC Zbrojovka Brno), Michal Ševčík (FC Zbrojovka Brno),
    Matěj Valenta (FC Slovan Liberec), Jan Žambůrek (Viborg FF / Dán.)               
    Útočníci: 
    Tomáš Čvančara (AC Sparta Praha), Daniel Fila (FK Teplice), Matyáš Kozák (FC Slovan Liberec), Václav Sejk (FK Jablonec)              
     
    Nnyí dochází ke čtění nominace.
     
    Tiskové konference se zúčastní trenér Jan Suchopárek a technický vedoucí týmu Michal Černý.

    Adam Černý