Bordeaux – Metz 3:1 (kon.) | Angers – Lille 1:1 (kon.) | Brest – Nantes 1:1 (kon.)
Monaco – Troyes 2:1 (kon.) | Lens – Nice 3:0 (kon.) | Štrasburg – Lyon 1:1 (kon.)
Marseille – Montpellier 2:0 (kon.)
koniec
Racing Lens
3:0 (0:0)
OGC Nice
cz Nedeľa 10.04.2022, 17:05 • Stade Bollaert-Delelis, Lens • Ligue 1 Uber Eats • 31. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:05.
     
    Příjemné nedělní odpoledne u nejvyšší francouzské fotbalové soutěže. Racing Club De Lens se může v domácím klání přiblížit pozici v evropských pohárech, přestože momentálně okupuje až desáté místo tabulky. Hosté z OGC Nice ovšem zastávají roli favorita, neboť stojí jen dva body od třetího místa, které by jim zajistilo účast v Lize mistrů.
     
    RACING CLUB DE LENS
    10. místo, 30 zápasů, 44 bodů, skóre: 45:40


    Svěřenci Francka Haiseho vstupují do zápasu s rozporuplnou formou. Naposledy prohráli 0:1 se Štrasburkem, přestože si v duelu vytvořili větší množství šancí. Z 13 střeleckých pokusů ovšem Lens procpalo jen dva na bránu. Celkově se domácí neprosadili už ve třech z posledních čtyř případů, což neodpovídá jejich střeleckému průměru ze zbytku ročníku. Přesto RC doma patří k nejlepším celkům Ligue 1. V této sezoně na vlastním stadionu padlo pouze třikrát. Týmu nadále chybí střelec Corentin Jean, kterého od ledna trápí zranění kolene.
     
    OGC NICE
    5. místo, 30 zápasů, 51 bodů, skóre: 40:24


    Na počátku minulého měsíce se podařilo hostům zvítězit proti lídrovi tabulky z Paříže. Jenže od té doby úspěch nepřišel. Minulou sobotu Nice pouze remizovalo s Rennes po výsledku 1:1, když hubené vedení prohospodařilo během deseti minut. Pokud by hosté pokračovali v nevýrazných představeních, mohli by v závěru sezony vypadnout z elitní pětky a přijít o účast v Evropě. Nice může přidat proti Lens deváté venkovní vítězství. V prosinci navíc OGC proti RC uspělo, byť velmi těsným rozdílem (2:1). Záložník Morgan Schneiderlin laboruje se zraněním lýtka, chybí také Alexis Claude.
     
    Úvodní sestavy:

    Racing Club De Lens: Leca – Gradit, Danso, Medina – Frankowski, Ch. Doucouré, Fofana, M. Haidara – Sotoca, Costa, Ganago.
    Náhradníci: Faríñez – Cahuzac, Kalimuendo, Machado, P. Berg, Clauss, Baldé, Saïd.
    Trenér: Franck Haise

    OGC Nice: Benítez – Atál, Todibo, Dante, Bard – Kluivert, Rosario, Lemina, Gouiri – Delort, Guessand.
    Náhradníci: Bulka – Lotomba, Thuram, Stengs, Daniliuc, Brahimi, Danilo, Amavi, Búdawí.
    Trenér: Christophe Galtier

    Rozhodčí: Delajod – Finjean, Courbet.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První přihrávku sice na hrací ploše nezastihl David Costa, ale přesto svým kolegům děkuje za nabídku.
     
    2
    A také je tu úvodní fantastická rána. Amine Gouiri se dokázal prohnat středem a tvrdě se opřel do míče, který musel brankář Jean-Louis Leca vyrážet před sebe. Pomohla mu obrana a Lens přežilo první složitý moment.
    2. Gólman Leca musel rychle na zem.
     
    3
    S rozehrávkou nepospíchá Jean-Clair Todibo, který dostal zpětnou hlavičku přímo na nohu. Nakonec přece jen přišel průnikový pas, nicméně Andy Delort sprinterský duel neovládnul.
     
    4
    Na odkop se chystá Walter Benítez. Domácím akce nevyšla, takže Nice zatím může diktovat tempo.
     
    5
    Ve vzduchu byl příliš důrazný Kevin Danso. Umožňuje tak pobyt soupeře na útočné polovině hřiště.
     
    5
    V souboji u lajny si poradil Dante. Skvěle odstavil protivníka tělem a neumožnil RC pokračovat v postupu vpřed.
     
    6
    Průniková přihrávka z nohy Davida Costy přišla bohužel pro domácí příliš pozdě. Rozeběhnutý Seko Fofana už nemohl zakončovat, protože stál v ofsajdu.
     
    7
    Míč prolétl skrze vápno, přičemž se odrazil před nohy Przemysława Frankowského. Polák pálí příliš vysoko, gestem se omlouvá.
     
    8
    Nadějnou akci vedl Dante. Ve vápně pak naskakoval na nabídku Justin Kluivert, jenže na přední tyči si počínal nepovoleně, když fauloval Dansa.
     
    9
    O ruku se hlásil Amine Gouiri, ale rozhodčí mu nevyhověli. Z kontru Lens nicméně nic nebude, domácí se zastavili zhruba na půlce.
     
    10
    Choutky neopouštějí Amineho Gouiriho, který ale z kroku nezamířil přesně na zadní tyč a bránu přestřelil.
     
    11
    Palec nahoru zvedá Andy Delort. Dostal solidní míč, ale přece jen neběžel směrem proti balonu a na jeho hlavičce to bylo znát. Netrefil prostor tří tyčí.
     
    12
    Do bloku se trefuje Evann Guessand a hosté si tak vypracovali první rohový kop.
     
    13
    Na malé vápno tentokrát zamířil Justin Kluivert. Nebyl úspěšný. Přesto Nice zůstává v utkání aktivnější a Lens bude jen složitě hledat cestu k lepšímu představení.
     
    13
    Ostrého došlápnutí se dopustil Melvin Bard a okamžitě zvedal ruku na znamení omluvy. Tušil, že by tu mohla přijít žlutá karta, ale rozhodčí ho zatím jen důrazně upozornil.
     
    14
    Přerušení na levé straně hrací plochy. Cheick Doucouré nepokračoval bez faulu, takže míč znovu patří OGC.
     
    15
    Ostrá srážka před vápnem Nice vyvolává vášně. Rozhodčí nakonec usoudil, že faulu se dopustil Júsuf Atál, byť hosté razantně nesouhlasí. Předtím byl blízko úspěšné hlavičce Andy Delort, ale o pár centimetrů na míč nedosáhnul.
     
    16
    Ošetření Massadia Haidary ještě nějakou chvíli zabere, do souboje šel jako utržený vagón a nevypadá to s ním dobře.
     
    18
    Tak pozor! Haidara sice míří z trávníku, ale ne kvůli střídání. Rozhodčí po konzultaci s video asistentem ukázal nekompromisně červenou kartu. To je hrubý škrt přes rozpočet domácích.
    18. Červená karta
     
    18
    Žlutou kartu dostane ještě také domácí lavička za zlostnou reakci.
     
    20
    Bučení se nyní snáší na trávník, domácí budou muset bojovat v deseti. Ani do vyloučení Haidary přitom nepředváděli dobrý výkon.
     
    20
    Sudí Delajod má co dělat, aby vášně zkrotil po dalším faulu, tentokrát na domácího Floriana Sotocu.
     
    22
    Dvěma kličkami se do vápna dostal Júsuf Atál, ale pak ho trochu zabrzdil spoluhráč. I když Evann Guessand ještě vymyslel cestu ze sevření, jeho zakončení už si brankář vyběhnutím pohlídal.
     
    24
    OGC si drží pozice na útočné polovině, ale je jasné, že proti Lens se bude hrát složitě. Všech deset mužů se nyní zatáhlo před velké vápno.
     
    25
    Už podruhé v krátkém čase selhává Evann Guessand. Nyní měl snad ještě nadějnější pozici, ale poté, co si míč slušně navedl na pravačku, vyslal pomalý, přízemní a hodně nepřesný pokus.
     
    26
    Faul si zvládnul vybojovat Jonathan Gradit. Rozhodčí si sjednává respekt, protože teď každý kontakt způsobuje vzteklou reakci domácích.
     
    27
    Za obranu se dostával osamocený Amine Gouiri, ale koncovku proti gólmanovi nezvládnul. Nice bude tlačit na pilu a podobná okénka zkrátka čas od času vzniknou. Je třeba je ovšem potrestat.
    27. Znovu se zaskvěl Leca v přímém souboji s Gouirim.
     
    28
    Tlačenice před rohem a napětí by se dalo krájet. Nakonec přiletěl na malé vápno prudký pas, obešel se ovšem bez teče, která by mohla způsobit zmatky.
     
    30
    Přetažený centr Kluiverta od rohového praporku neznamenal ohrožení. Lens se už pomalu vrhalo do protiútoku, ale píská se faul.
     
    31
    Ve skluzu přitvrdil Cheick Doucouré a vidí žlutou kartu. Tak aby dnes domácí vůbec dohráli. Jasně nepovolený zákrok proti nastavené noze Barda.
     
    32
    Krajní obránce Melvin Bard si ještě vybírá chvilku na oddech a ošetření. Nice dnes potřebuje tři body, ale jejich případný zisk ho bude hodně bolet.
     
    33
    Fofana a hostující Dante si ještě mají co říct s rozhodčím. Tomu zápas pomalu protéká mezi prsty.
     
    34
    Dlouho se stálo a pořadatelé museli obehnat rozehrávajícího Gouiriho ochrannou sítí, aby na něj fanoušci neházeli předměty. Domácí dav je pořádně rozlícený, ale tohle už k fotbalu nepatří.
     
    35
    O technickou střelu se pokusil Mario Lemina. Jeho zakroucený bochánek hravě zkrotil připravený Jean-Louis Leca.
     
    36
    Situaci na vlastní polovině takticky uklidnil Andy Delort a volí přihrávku na jistotu. Nice musí zůstat trpělivé.
     
    36
    Nic nechtěl riskovat Facundo Medina. Svou rybičkou odpravil míč na rohový kop, ke kterému se staví Justin Kluivert.
     
    37
    Hlavičku z penalty si připravil Jean-Clair Todibo. Chyběla přenost, protože razance nebyla vůbec špatná. Brankář se nemusel ani pohnout.
     
    38
    Karet dnes rozhodně nepadne málo. Žlutou vidí i hostující Evann Guessand a trenéři budou mít co dělat, aby své hráče zklidnili.
     
    39
    Naprosto tristní nákop Danteho až za brankovou čáru dokumentuje dosavadní průběh zápasu, ve kterém jeden tým po vyloučení tvrdě brání a druhý se mu nemůže dostat na kobylku ani rádoby nápaditými řešeními.
     
    42
    Len teď přece jen chvíli na balonu. Těžit z toho směl David Costa a hodně si vyčítá, že nepřihrál přesně. Tuší totiž, že toto byla jedna z ojedinělých šancí v utkání.
     
    43
    Pro vysoký míč dojde Walter Benítez. Povedl se mu i výhoz, ale obrana oslabeného celku zatím stále pracuje na výbornou.
     
    43
    Do třetice všeho dobrého se v tomto poločase ozval Amine Gouiri. Poslední rána byla vůbec nejslabší, letěla totiž z obrovské dálky a v podstatě do středu.
     
    44
    Na trávníku sedí Júsuf Atál, proto se také hrálo chvíli v deseti na obou stranách. Lékaři vyčkávají na pokyn rozhodčího zhruba půl metru od něj, protože ožehavý souboj se odehrál u postranní lajny.
     
    45
    A zřejmě se ozvalo nějaké starší zranění, jelikož hostující trenér na nic nečeká a ještě před poločasem posílá na trávník místo Atála Lotombu.
     
    45+1
    Zdlouhavá první půle se natáhne o další čtyři minuty. Může za to hned několik ošetřování a zdržení kvůli kartám.
     
    45+2
    Na levé straně si hbitě počínal Facundo Medina, ale zcela se při svém průniku vyšťavil a na nápaditou narážečku už nezareaguje.
     
    45+2
    Největší šance tohoto poločasu. Danteho nabídku s povděkem přijal Justin Kluivert, ale musel zakončovat na dlouhou nohu, což ho stálo klíčovou přesnost. Přesto zřejmě „štrejchnul“ svým akrobatickým volejem bližší tyčku.
    45+2. Dante uvolnil Kluiverta, ale gól neoslavili.
     
    45+4
    Vstupujeme do poslední nastavené minuty a žlutou kartu vidí Amine Gouiri. Jeho neúmyslná facka znamená trest, se kterým útočník rozhodně nesouhlasí.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Za necelou čtvrt hodinu se můžeme těšit na pokračování velmi vyhroceného souboje, který okořenila červená karta z 18. minuty. Hned v úvodu dostal velkou možnost Amine Gouiri, ale jeho prudkou střelu vyrazil Jean-Louis Leca. Pak už přišel inkriminovaný a pro domácí fanoušky hodně sporný moment v podání Haidary, který v utkání dohrál právě po červené kartě. Skóre 0:0 se mohlo měnit po další šanci Gouiriho nebo po závěrečném výpadu Kluiverta. Oslabení domácí tolik šancí nemají.
     
    Druhá část zápasu vypukne asi v 18:10.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ze hřiště odchází nevýrazný útočník Igniatius Ganago. Domácí se zkusí probudit pomocí Arnauda Kalimuendoa.
     
    46
    No a Arnaud Kalimuendo měl okamžitě neskutečnou gólovku! Dostal se za obranu, ale svou střelu poslal zhruba metr nad břevno. Pak se ještě ozval hvizd rozhodčího patrně kvůli ofsajdu. Přesto to byl pro domácí hodně povzbudivý moment.
     
    47
    S míčem zaškobrtnul Florian Sotoca, ale bylo to s přispěním hráčů Nice, takže se píská faul.
     
    48
    Perfektně svůj skluz načasoval Przemysław Frankowski. Další postup už mu tolik nevyšel, přesto Lens zůstává na míči.
     
    48
    Neskutečně stopnul míč na lajně právě Przemysław Frankowski. Polák si vysloužil potlesk tribun a pak ještě nachystal možnost pro superrychlého Kalimuenda. Tak možná máme zaděláno na vyrovnanější průběh zápasu.
     
    49
    Nyní šel Przemysław Frankowski zbytečně ochotně k zemi, čehož mohl využít Melvin Bard, ale trefil blokujícího hráče už při pokusu o centr.
     
    50
    V běžeckém souboji nestačil na Fofanu Mario Lemina a rozvíjející útok zastavil záchrannou brzdou. Znamená to pro něj žluté ocenění.
     
    51
    Lens právě vstřelilo branku!
    Spasitel je na světě. ARNAUD KALIMUENDO během pěti minut, kdy se pohybuje na trávníku, zosnoval tři zajímavé možnosti a v té třetí už se nemýlí. Cheick Doucouré parádně poslal přímku do vápna, kde si nabíhal David Costa. Jeho zakončení ještě brankář Walter Benítez tečoval nohou, ale k dorážce Kalimuenda už se dostat nestihl. Pozice to nebyla věru snadná, ale nový hrdina Lens i v pádu dokázal zasáhnout cíl. Domácí strana vede v deseti lidech. Bez asistence.
    51. Arnaud KALIMUENDO - 1:0
     
    54
    Druhý poločas je oproti prvnímu naprosto rozdílný a Arnaud Kalimuendo nyní padá v pokutovém území. Zdálo se, že dostal naloženo loktem, ale sudí nechává pokračovat ve hře.
     
    55
    Lens právě vstřelilo branku!
    Nazdár! Euforie vrcholí. Fofana udržel míč před pokutovým územím, David Costa věnoval přihrávku a pak už se síť třepotá. CHEICK DOUCOURÉ vymetl horní roh branky jako zkušená uklízečka a raduje se z gólu na 2:0. Lens se právě přiblížilo obrovskému překvapení, kdy v oslabení dokázalo dát dva góly za pět minut. Asistence: David Costa.
    55. Cheick DOUCOURÉ - 2:0
     
    57
    Síly na hřišti se navíc srovnávají! Lemina šel ve vápně po zbytečném šlapáku a vidí druhou žlutou kartu. To je naprostá tragédie klubu OGC Nice ve druhé půli.
    57. Červená karta po 2. žluté
     
    59
    Přímý kop získávají hosté. Míč si chystá Amine Gouiri.
     
    60
    Příliš prudkou bombu nakonec nad bránu vyslal Andy Delort. Hosté jsou naprosto mimo, protože si byli jistí, že dřív nebo později si dojdou pro vedoucí gól. Místo toho prohrávají už o dva.
     
    62
    Velký závar ve vápnu. Amine Gouiri už dorážel ze dvou metrů, přesto trefil pouze hráče soupeře. Psychická pohoda Nice je tatam.
     
    63
    Za obličej se drží Andy Delort, zatímco oba týmy ještě nějakou dobu pokračují v kombinaci. Útočník OGC si stěžuje na vysokou nohu Jonathana Gradita, ale více mu ublížil až odražený balon.
     
    64
    Na trávníku si ustlal už také Florian Sotoca, i když hodně mu pomohl do postýlky Melvin Bard.
     
    66
    Důraz obou týmů přetrvává a nyní byl v pozici agresora Florian Sotoca. Dokonce spatří žlutou kartu.
     
    67
    Na sklonku 66. minuty rozehrál Dante na krátko, ale pak míč přiletěl až k rukavicím pozorného Lecy. Hosté připravují střídání.
     
    67
    Lens právě vstřelilo branku!
    Fantom dnešního zápasu. Jinak se nedá opěvovat ARNAUD KALIMUENDO, který z nenápadné kombinace znovu vytěžil naprosté maximum. Obdržel parádní průnikovou přihrávku, byl u míče dřív než opozdilec Walter Benítez a pak už si uvolnil cestu ke střele do prázdné brány. Tomu se říká žolík. Lens vede 3:0. Kdo by to byl tvrdil po momentu z 18. minuty. Bez asistence.
    67. Arnaud KALIMUENDO - 3:0
     
    68
    Střídání v týmu OGC Nice: ze hřiště odchází Melvin Bard, přichází Billal Brahimi.
    Střídání v týmu OGC Nice: ze hřiště odchází Justin Kluivert, přichází Calvin Stengs.
     
    70
    Centr do vápna vyslal Calvin Stengs. Jenže míří až moc vysoko. Nice v této půli nevyšlo vůbec nic.
     
    71
    Přízemní centr poslal do vápna Billal Brahimi, ale na pozornou defenzivu RC to stačit nemůže. Odkop si užívá brankář Jean-Louis Leca, další důležitý strůjce dílčího vedení a patrně i vítězství.
     
    72
    Dlouhá přihrávka míří od Mediny až k Lecovi. Teď už si Lens nepotřebuje komplikovat život.
     
    74
    Akrobatický výstup si užil Jean-Louis Leca, když zachytil centr čepovaný na zadní tyč. Fanoušci bouří.
     
    74
    Ještě jedno okysličení na domácí straně. Costa dnes naběhal cenné kilometry a přepouští pozici Claussovi.
     
    76
    Pěkně to myslel Dante, ale ani jeho ofenzivní podpora zatím nepřináší Nice úspěch v podobě gólu. Přihrávka na malé vápno došla až k brankáři Lecovi, který ještě zkušeně natahuje čas.
     
    77
    Centr nabídl Billal Brahimi, ale nikdo se na přední tyč nedostal. Obrana dnes zdobí Lens a nemění se to ani s ubývajícím časem. Hosty čeká roh.
     
    79
    Pěkná zdlouhavá kombinace, paradoxně v kontru. Poslední přihrávku měl na svědomí pracant Przemysław Frankowski, jenže včas tentokrát zasáhnul Walter Benítez, který jinak neprožil zrovna hezké odpoledne.
     
    81
    Jako alpský slalomář se nyní musel cítit Evann Guessand. Jenže jen co se vyhnul jedné nástraze, porazila ho další.
     
    81
    Při střídání Todibo vztekle bouchá do hráčské lavičky. Flavius Daniliuc už asi hosty nespasí.
     
    82
    Ovace si naplno vychutnal Seko Fofana a nutno říct, že za dnešní výkon si je zasloužil. Na posledních 10 minut přepouští místo Patricku Bergovi.
     
    84
    Další zajímavá akce, další ukázka schopnosti Lecy. Jeho včasný výběh zabránil nejhoršímu. Domácí brankář kráčí za čistým kontem.
     
    86
    Postupné obléhání v podání OGC sice nadále trvá, ale i když hosté donesou míč až do kuchyně, nepřekonají brankáře Lecu, který nyní vystrčil dlouhé ruce proti Guessandovi a míč mu sebral z kopaček.
     
    87
    Mezi trojicí útočících hráčů RC se najednou zjevil Jordan Lotomba a šanci zhatil.
     
    88
    S obrovskou sebedůvěrou dnes chytá Jean-Louis Leca. Ani rychlonohý Jordan Lotomba neprocpal přihrávku kolem brankáře Lens, který obstará kus práce.
     
    89
    Ze hřiště se klidí už i Florian Sotoca, který zároveň předal kapitánskou pásku. Poslední minuty obstará Deiver Machado.
     
    90+1
    Nastavení potrvá tři minuty. O vítězi zápasu je dávno rozhodnuto.
     
    90+2
    Svůj velký výkon chtěl ozdobit Arnaud Kalimuendo. Dante ho počastoval skluzem zezadu a dostává rovnou červenou. Tak zatímco v úvodu zápasu měli hosté přesilovku, nyní budou dohrávat v oslabení. Sudí se dnes s kartami nemazal.
    90+2. Červená karta
     
    90+3
    Lens si vychutná závěr na balonu a fanoušci cení každou přihrávku. Sudí za chvíli odpíská konec.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Obrovská vůle provázela v dnešním utkání Racing Club de Lens. Ten zvládl na domácím hřišti zvrátit nepřízeň osudu, když až do 57. minuty bránil oslabení. Přesto domácí zvládli vstřelit v průběhu necelých pěti minut ve druhém poločase dva góly a duel přitáhli na svou stranu. Zářil zejména střídající Arnaud Kalimuendo, který pak ještě přidal jednu trefu po individuálním sólu. Brankář Jean-Louis Leca pochytal další šance a taktéž se podepsal pod výsledkem 3:0. Nice se před závěrem sezony nechová sebevědomě a Lens po tomto vítězství vystřelí na sedmou příčku.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 1:5. Rohy: 1:7. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 8:15.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (19:04:07)

    Patrik Czepiec

    Góly: 51. Kalimuendo, 55. Ch. Doucouré (Costa), 67. Kalimuendo

    Karty:   31. Ch. Doucouré (LNS), 66. Sotoca (LNS) – 38. Guessand (NIC), 45+4. Gouiri (NIC), 50. Lemina (NIC)   57. Lemina (NIC)   18. M. Haidara (LNS) – 90+2. Dante (NIC)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 1:5. Rohy: 1:7. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 8:15.
    Racing Lens: Leca – Gradit, Danso, Medina – Frankowski, Ch. Doucouré, Fofana (82. P. Berg), M. Haidara – Sotoca (89. Machado), Costa (74. Clauss), Ganago (46. Kalimuendo).
    Náhradníci: Faríñez – Cahuzac, Kalimuendo, Machado, P. Berg, Clauss, Baldé, Saïd.

    Tréner: Franck Haise

    OGC Nice: Benítez – Atál (45. Lotomba), Todibo (81. Daniliuc), Dante, Bard (68. Brahimi) – Kluivert (68. Stengs), Rosario, Lemina, Gouiri – Delort, Guessand.
    Náhradníci: Bulka – Lotomba, Thuram, Stengs, Daniliuc, Brahimi, Danilo, Amavi, Búdawí.

    Tréner: Christophe Galtier

    Rozhodca: Delajod – Finjean, Courbet