Solún – Gent 1:0 (kon.) | Arnhem – AS Rím 0:1 (kon.) | Slavia – Linz 4:1 (kon.)
Partizan – Feyenoord 2:5 (kon.) | Marseille – Bazilej 2:1 (kon.) | Leicester – Rennes 2:0 (kon.)
Eindhoven – Kodaň 4:4 (kon.) | Bodö/Glimt – Alkmaar 2:1 (kon.)
koniec
Olympique Marseille
2:1 (1:0)
FC Bazilej 1893
cz Štvrtok 10.03.2022, 21:00 • Stade Vélodrome, Marseille • Európska konferenčná liga • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Fotbalisté Marseille potvrdili roli favorita a na domácím hřišti porazili Basilej 2:1.

    Vzhledem k průběhu střetnutí ale budou domácí spíše zklamaní, náskok mohl být daleko větší. V prvním poločase skóroval pouze Arkadiusz Milik, jenž proměnil pokutový kop. Ve druhém nejprve Basilej zachránil od druhé inkasované branky Tavares, jenž zblokoval hned dvě slibné střely soupeřů, načež v 68. minutě podruhé uspěl Arkadiusz Milik, tomu nedělalo žádný problém poslat do sítě gólmanem vyraženou střelu Rongiera. Ačkoli Basilej tahala za výrazně kratší konec provazu, tak zvládla snížit, když z ojedinělé akce skóroval křižnou střelou Sebastiano Esposito. Hosté dokonce mohli i vyrovnat po nedorozumění mezi Rongierem a Mandandou, gólman však zabral a z brankové čáry míč vytáhl do bezpečí. Závěr znovu patřil domácím, fanoušci však čekali na třetí úspěch svých oblíbenců marně.

    Odveta je na programu za týden ve Švýcarsku. Po prvním zápasu zůstává větším favoritem na postup Marseille, nicméně Basilej určitě bude chtít využít domácího prostředí minimálně k vyrovnání celkového skóre. (23:00:23)
     
    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 9:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 11:9.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Cengiz Ünder střílel z volného přímého kopu na stranu gólmana. Heinz Lindner reagoval poměrně pozdě, ale to jej nemrzelo, protože míč prosvištěl vedle pravé tyčky.
     
    90+2
    V samotném závěru ještě inkasoval kartónek žluté barvy Darian Males. Zezadu zajel do Haríta s jasným cílem zastavit brejk. Může být rád, že vyvázl jen se žlutou kartou, protože zákrok byl skutečně ostrý a snaha hrát balón nulová.
     
    90+1
    Po faulu Dujeho Ćalety-Cara kopal Sebastiano Esposito zajímavý volný přímý kop kousek za šestnáctkou. Míč sice zvedl dostatečně vysoko přes zeď, ale i nad břevno.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby dvě minuty.
     
    89
    Do brejku prchal Tomás Tavares, Dan Ndoye na něj načasoval nahrávku ideálně. Útočícího beka Basileje zradilo zpracování, čímž byla celá akce pozdržena a pas na Malese mezi dva protihráče taktéž nebyl vůbec dobrým řešením.
     
    88
    William Saliba přecenil rychlostní schopnosti Arkadiusze Milika. Polský útočník zabojoval, ale kulatý nesmysl dostihl až za postranní čárou.
     
    87
    Vysoké napadání soupeře nadělalo Marseille nemalé potíže. Dokonce takové, že Luan Peres raději hrál až k brankáři, ačkoli stál kousek od půlicí čáry.
     
    86
    O zajímavé situace není nouze. Basilej cítí šanci, je si vědoma, že soupeř není v ideálním rozpoložení. Nyní je to ale švýcarský celek, který brání.
    85. Mandanda zažehnal pohromu na brankové čáře
     
    85
    Domácím fanouškům pořádně zatrnulo. Valentin Rongier po nákopu netušil, že Mandanda vyběhl z brány a hlavou nasměroval míč na její střed. Zkušený francouzský gólman musel pořádně zabrat, aby odmítl vlastní gól, levou rukou míč vyrážel z brankové čáry.
     
    84
    Tomás Tavares chtěl hrát směrem dopředu, leč neměl na koho. Ještě před střetem tělo na tělo ovšem naposledy zkontroloval hru a dozadu nahrál Katterbachovi.
     
    83
    Průnik pro změnu pravou stranou vyzkoušel Cengiz Ünder. Už se zdálo, že uspěje, když mu pod nohy zajel Fabian Frei a i s balónem doputoval až za postranní čáru.
     
    82
    Aktuálně útočí domácí. Jmenovitě Amín Harít, který plný sil proběhl kolem Kasamiho, aby vzápětí nasměroval centr od levé lajny do rukavic gólmana.
     
    81
    Wouter Burger s vykoledoval žlutou kartu. Při presinku tvrdě dohrál Gersona, Brazilci zezadu bolestivě přišlápl pravý kotník.
     
    81
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby a o zápletku je postaráno. Hosté jsou zničehonic zpátky na kontakt a psychická výhoda je na jejich straně.
    79. Sebastiano ESPOSITO - 2:1

    Milan Huppert

    Góly: 19. Milik (pen.), 68. Milik – 79. S. Esposito (Burger)

    Karty:   43. Payet (OMA) – 81. Burger (BAS), 90+2. Males (BAS)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 9:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 11:9.
    Olympique Marseille: Mandanda (C) – Rongier, Saliba, Ćaleta-Car, Kolašinac (78. Peres) – Kamara, Gerson – Guendouzi, Payet (78. Harít) – Milik, Ünder.
    Náhradníci: Ngapandouetnbu, Pau López – Bakambu, Balerdi, de la Fuente, B. Dieng, Álvaro González, Harít, Lirola, Peres.

    Tréner: Jorge Sampaoli

    FC Bazilej 1893: Lindner – T. Tavares, Pelmard, Frei (C), Katterbach – Xhaka (71. Burger), Kasami – Ndoye, S. Esposito, Millar (70. Fernandes) – Čalov (70. Males).
    Náhradníci: Gebhardt, Nikolić – Burger, Djiga, Fernandes, Chipperfield, López, Males, Palacios, Hajdari.

    Tréner: Guille Abascal

    Rozhodca: Peljto – Lazić, Beljo (BIH)
    Štvrtok 17.03.2022
    Bazilej - Marseille 1:2

    Góly: 62. Ndoye (S. Esposito) – 74. Ünder (Gerson), 90+3. Rongier (Guendouzi)

    Karty:   25. Čalov (BAS), 33. Burger (BAS), 76. Ndoye (BAS), 90+5. T. Tavares (BAS), 90+5. Millar (BAS) – 38. Sampaoli (trenér) (OMA), 70. Peres (OMA), 87. Mandanda (OMA), 90+5. Balerdi (OMA), 90+5. Gerson (OMA)

    Nepremenená penalta: 35. Harít (OMA), brankár Lindner zneškodnil

    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 6:8. Střely mimo: 0:3. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 19:12.