UFC
Magomed Ankalajev - Volkan Oezdemir Vítěz: Ankalajev (kon.) | Li Ťing-liang - Chamzat Čimajev Vítěz: Čimajev (kon.)
Alexander Volkov - Marcin Tybura Vítěz: Volkov (kon.) | Islam Machačev - Dan Hooker Vítěz: Machačev (kon.)
Petr Jan - Cory Sandhagen Vítěz: Jan (kon.) | Jan Błachowicz - Glover Teixeira Vítěz: Teixeira (kon.)
koniec udalosti
Jan Błachowicz - Glover Teixeira

Vítěz: Teixeira

Sobota 30.10.2021, 22:55 • Etihad Arena, Abú Zabí • UFC
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:55.
     
    Vážené fanynky a vážení fanoušci toho nejlepšího světového MMA, čeká nás akce UFC 267, která nabídne hned dva titulové zápasy. V polotěžké váze se všichni těší na souboj Błachowicze s Teixeirou, pro který bude jako náhradník připraven český samuraj Jiří Procházka. V bantamové váze se o prozatimní titul utkají bývalý šampion Petr Jan a Cory Sandhagen.
    Celá karta ale nabízí plno důležitých a atraktivních zápasů, jejichž výsledky významně promluví do pořadí v nejvyšších patrech žebříčků UFC.

    Hlavní zápas večera obstarají v boji o titul dvě polotěžké váhy. Šampion z Polska Jan Błachowicz bude čelit brazilskému veteránovi Gloveru Teixeirovi. 38 let versus 41 let. Utkání plné zkušeností a schopností na obou stranách v postoji i na zemi. Pro Teixeiru jde nejspíš o poslední zápas kariéry a uvidíme, jak se to na jeho výkonu podepíše. Kurzy jsou spíš na straně Jana Błachowicze.

    Zatím nepřímou součástí tohoto souboje je v pozici náhradníka český samuraj Jiří Procházka! Pokud by jeden z výše zmíněných borců nemohl k utkání nastoupit, přijde na řadu právě bývalý šampion organizace RIZIN. Ten podle svých slov v přípravě nic nepodcenil a je plně připraven nastoupit. V každém případě musí splnit váhu, která by mu i bez samotného boje měla přinést polovinu jeho běžné výplaty.
    Jiří už je na místě činu a čeští fanoušci můžou jen a jen čekat. Často je zmiňování, ze se musí chystat na dva soupeře, ale na druhou stranu počítá s oběma na 50 procent. Błachowicz i Teixeira se určitě víc soustředí jeden na druhého než na neortodoxního náhradníka Procházku a pro Jiřího by to tak mohla být případně obrovská šance uspět.
     
    Glover Teixeira
    Bilance 32:7 (UFC 15:5)

    Majitel černého pásu v brazilském jiu-jitsu nastoupí do svého čtyřicátého MMA zápasu, který by měl být zároveň jeho posledním v kariéře. Do titulového zápasu nastoupí v UFC po sedmi a půl letech, když v dubnu 2014 podlehl na body Jonu Jonesovi.

    Teixeira v průběhu kariéry postupně mění svůj styl boje. Po vstupu do UFC se ze zemařského specialisty stal tvrďák v postoji, který si rád se svým soupeřem vyměnil tvrdé kombinace a otestoval svou tvrdou bradu. Po tvrdém ukončení od Gustafssona se Teixeira trochu vrátil ke své taktice hlavně kontrolovat zápas, používat takedowny a na zemi soupeře dostat do co nejlepší pozice na to, aby ho zasypal údery. Proti Blachowiczovi bude mít nevýhodu pěti centimetrů rozpětí paží, což není pro Glovera neobvyklé. Očekává se, že Teixeira bude chtít proměnit zápas v tvrdou rvačku, kde to bude spíš o vůli a v případě nouze se uchýlí k přesunu na zem. I na zemi je ale jeho soupeř skvělý, takže nepůjde pro Brazilce o nic snadného.
     
    Jan Błachowicz
    Bilance 28:8 (UFC 11:5)

    Kromě prvního zápasu spojil Błachowicz svou kariéru jen s velkými organizacemi. V KSW se stal dvojnásobným vítězem pyramidy a několikanásobným šampionem a nyní se o zisk titulu pokusí i na největší světové scéně. Ze začátku jeho angažmá to ovšem vypadlo s Janem všelijak. Dvakrát byl při skóre 1:3 a 2:4 na pokraji ukončení spolupráce. Poté ovšem přišla série čtyř výher, kterou utnul až v Praze knockoutem Thiago Santos v souboji o post dalšího vyzyvatele Jona Jonese. Polák ale na tvrdou porážku zareagoval dalšími pěti vítězstvími nad těžkými soupeři, z nichž poslední dvě už byla titulová (Reyes a Adesanya).

    Způsoby ukončení má šampion celkem pestré, 11 na body, devět KO/TKO a osm submisí. To ukazuje velkou všestrannost, což ho spojuje s jeho soupeřem. Jan Błachowicz má rád taktický a kontrolovaný postoj s údery z různých úhlů a oblíbeným levým hákem. Proti soupeřům typu Adesanyi mu nečiní problém tlačit oponenta na pletivu nebo kontrolovat několik kol na zemi. S Teixeirou si bude chtít nejspíš držet hlavně dostatečnou vzdálenost, kroužit kolem něj a zasazovat tvrdé údery.
     
    Vážení

    205 liber (93 kg) je číslo, které nejvíc zajímá polotěžké váhy při nástupu na váhu. O to víc v titulovém souboji, kde se netoleruje nic navíc.

    Jan Błachowicz i Glover Teixeira měli oba přesných 205 liber. Stejnou váhu měl i náhradník Jiří Procházka, ale jeho šance na účast se každou hodinou rapidně snižují a teď už by ho do hry dostalo jen nějaké velké sportovní neštěstí jednoho z borců.
     
    První polovina hlavního zápasu už si to kráčí ke kleci. Možná naposledy. Glover Teixeira je tu!
     
    A nyní je čas šampiona! Není to tedy nástupovka Jóžin z bažin jako na pražském UFC, ale to vůbec nevadí.
    Jan Błachowicz je plně odhodlán obhájit titul a pak už by mohl být na řadě Jiří Procházka.
     
    Rozhodčím hlavního zápasu je velezkušený Marc Goddard.
     
    00:00
    Začátek 1. kola.
     
    00:10
    Błachowicz zahájil leg kickem.
     
    00:30
    Hned po půl minutě se Teixeira pokouší o takedown. Zvedá Poláka do vzduchu a bere ho na zem!
     
    01:10
    Překvapivý začátek. Takhle rychlý přechod na zem se nečekal. Zatím vidíme full guard. Brazilec bude chtít získat lepší pozici.
     
    02:00
    Pokračuje boj o pozici. Błachowicz posílá pár úderů ze spodní pozice.
     
    02:40
    Polák je na zemi také velmi kvalitní, takže nemůžeme čekat žádnou lehkou práci pro Glovera.
     
    03:10
    Teixeira posílá první lokty, ale netrefuje přesně.
     
    02:50
    Błachowicz si na zemi počíná velmi zkušeně a nic moc Gloverovi nedovoluje.
     
    04:20
    Kolo půjde každopádně za Brazilcem, pokud Błachowicz průběh zázračně neotočí. Stále vidíme full guard a snahu Glovera aspoň o nějaké údery.
     
    05:00
    Konec 1. kola.
     
    Skvělé první kolo pro vyzyvatele. Rychlým takedownem Poláka zaskočil a pak už jen bodoval.
     
    00:00
    Začátek 2. kola.
     
    00:20
    Błachowicz si nyní musí dávat větší pozor, aby kolo nemělo stejný průběh.
     
    00:35
    Teixeira šel po single leg takedownu, Polák dokázal odskákat do bezpečí.
     
    01:00
    Pěkný levý zvedák šampiona, kterým nachytal Brazilce. Ten má ale železnou bradu.
     
    04:20
    Błachowicz teď přetočil Teixeiru u pletiva, ale raději se s ním rozpojuje zpět do volného prostoru.
     
    02:00
    Další odmítnutý takedown po pokusu Brazilce, ale ten následně trefil levou na bradu Poláka, který se zakymácel.
     
    02:20
    Poté trefil Błachowicz, ale Teixeira ho následně pokládá znovu na zem. Tentokrát v lepší pozici.
     
    03:00
    Teixeira je v zádech Błachowicz a začíná ho škrtit!
     
    3:02
    Neuvěřitelné! Glover Teixeira se stává druhým nejstarším šampionem v historii UFC! Po krátké chvíli se na zemi dostal do zad Błachowicze a po krátkém škrcení byl dosavadní král divize nucen odplácat!
     
    Vítěz: Glover Teixeira (submise – rear naked choke).
     
    Úžasné představení brazilského veterána! Po dominantním prvním kole ustál tvrdý zvedák šampiona a následně ho na zemi rychle ukončil!
    V pozápasovém rozhovoru byl Teixeira dotázán na zápas s Jiřím Procházkou a vyjádřil se tak, že s ním počítá! Takže žádný konec kariéry!

    To je pro dnešek z UFC 267 vše. Děkuji za pozornost! (23:20:05)

    Dávid Švec

    Marc Goddard