UFC
Magomed Ankalajev - Volkan Oezdemir Vítěz: Ankalajev (kon.) | Li Ťing-liang - Chamzat Čimajev Vítěz: Čimajev (kon.)
Alexander Volkov - Marcin Tybura Vítěz: Volkov (kon.) | Islam Machačev - Dan Hooker Vítěz: Machačev (kon.)
Petr Jan - Cory Sandhagen Vítěz: Jan (kon.) | Jan Błachowicz - Glover Teixeira Vítěz: Teixeira (kon.)
koniec udalosti
Li Ťing-liang - Chamzat Čimajev

Vítěz: Čimajev

Sobota 30.10.2021, 20:45 • Etihad Arena, Abú Zabí • UFC
Predzápasové kurzy
     
    Tak toto byla opravdová dominance! Už po deseti vteřinách měl Čimajev soupeře přesně tam, kde ho chtěl mít. Od té doby na Leechovi pracoval, vylepšoval pozici, vysílal údery a nakonec nasadil závěrečné škrcení!
    Čimajev tímto vítězstvím útočí na postavení v elitní desítce welterové váhy a všichni soupeři se mají čeho obávat. (20:58:18)
     
    Vítěz: Chamzat Čimajev (submise – rear naked choke).
     
    03:16
    Čimajev zůstává neporažen! Škrcení dokázal dotáhnout. Číňan sice neodplácal, ale rozhodčí Jason Herzog zápas při pohledu na usínajícího Li Ťing-lianga ukončil!
     
    03:00
    Čimajev škrcení musel pustit, ale chytá ho znovu.
     
    02:30
    Tvrdé údery do hlavy Li Ťing-lianga následované škrcením! To je chyceno poměrně dobře!
     
    02:00
    Čimajev opět vylepšuje pozici, zaháčkoval nohami Číňana a blížíme se nejspíš konci!
     
    01:35
    Čimajev si s Leechem dělá, co se mu zlíbí. Pracuje na vylepšení pozice a vyplňuje to údery na hlavu.
     
    01:00
    Takhle si Li začátek zápasu určitě nepředstavoval. Stále se nedostává ze země a inkasuje.
     
    00:35
    Číňan klečí s Chamzatem v zádech. Čečenec posílá údery na hlavu a snaží se zároveň držet pozici.
     
    00:10
    Čimajev si jde hned pro takedown a získává ho!
     
    00:00
    Začátek 1. kola.
     
    Namotivovaný Li Ťing-liang už se také blíží ke kleci. Tady tři kola opravdu nečekejme.
     
    Statistika ukazuje před zápasem neuvěřitelné číslo 196:2. To značí údery, které Čimajev rozdal a které inkasoval během tří zápasů v UFC!
     
    V pozici velkého favorita přichází do modrého rohu Chamzat Čimajev.
     
    Vážení

    Čínský bojovník měl na váze 171 liber (77,6 kg). Splnil tak toleranci jedné libry při stanovené hranici 170 liber (77,1 kg).

    Problémy ale potkaly jeho soupeře. Při prvním pokusu váha ukázala hodnotu 171,5 libry (77,8 kg) a Čimajev dostal něco přes hodinu času, aby zhubnul ještě půl libry. Na vážení se poté dostavil i s ručníkem a viděli jsme moment, který už historie UFC pamatuje. Čimajev se okatě držel ručníku a navážil 166 liber (75,3 kg)! To se samozřejmě přítomným osobám moc nepozdávalo, ale další pokus proběhl naprosto stejně a se shodným výsledkem. Čečenec byl poté vyzván, aby se nedržel ručníku a nakonec zapsal stejnou váhu jako soupeř, tedy 171 liber.
     
    Li Ťing-liang
    Bilance 18:6 (UFC 10:4)

    Čínský Leech, v překladu pijavice, půjde do svého patnáctého duelu v UFC, kde doposud zaznamenal pouze čtyři porážky. Naposledy letos v lednu knockoutoval v prvním kole Santiaga Ponzinibbia a pokazil mu tak dlouho očekávaný návrat do klece. Li je v rámci nabité welterové váhy poměrně nenápadný černý pas v BJJ a zároveň kvalitní postojář. Je ale častým sběratelem bonusů večera, kterých má šest z posledních osmi duelů. Z 28 výher má devět KO/TKO, čtyři submise a pět vítězství na body. Umí tedy takřka vše, ale je otázkou, zda něco tak skvěle, aby vážně ohrozil Čimajeva.
    Leech sází často na tlak plný kombinací úderů a někdy zakončený také takedownem. Běžnou praxí jsou u něj také calf kicky nebo front kicky. Právě calf kicky a jaby na tělo by mohly být jednou z taktik Číňana, která by nepřinášela takové ohrožení v podobě přenesení souboje na zem nebo k pletivu a zároveň by mohla sebrat Čimajevovi jeho rychlost a tlak.
     
    Chamzat Čimajev
    Bilance 9:0 (UFC 3:0)

    Čečenský rodák je trojnásobným mistrem Švédska ve wrestlingu (bilance 23:0). MMA se profesionálně věnuje až od roku 2018 a během dvou let stihl devět zápasů, které všechny vyhrál. V kleci se nikdy nepodíval dál než do druhé minuty druhého kola. UFC oslnil v druhé polovině loňského roku, když nejprve porazil Johna Philippse, 10 dnů(!) poté Rhyse McKeeho a za další dva měsíce knockoutoval v 17. vteřině veterána Geralda Meerschaerta. Za tyto výkony byl několika médii označen nováčkem roku v konkurenci jmen jako Kevin Holland nebo Jiří Procházka.
    Všichni očekávali pokračující aktivitu a vítězství ve welterové i střední divizi jak na běžícím pásu, ale Čimajeva zbrzdilo onemocnění Covid-19 s těžkým průběhem, kvůli kterému přišel o zápas s Leonem Edwardsem. Následně dokonce na jaře tohoto roku podal vyjádření naznačující ukončení kariéry, což nenechalo klidným čečenského lídra, Ramzana Kadyrova. Ten Čimajeva přemluvil k návratu do Čečenska a pokračování v kariéře. Navrch přidal i nový Mercedes-Benz (Čimajev poté auto rozbil při dopravní nehodě). Nakonec se tedy v kleci opět představí a v UFC premiérově ve welterové váze.
    Chamzat má na svém kontě šest KO/TKO a tři submise. Nelze ani hovořit o klasickém wrestlerovi, protože má také opravdu kvalitní postoj, čehož byl svědkem naposledy právě Meerschaert. Recept na Číňana ukázal už Neil Magny, který mu dokázal otrávit život klinči a wrestlingem na pletivu. Právě tato taktika by neměla být problém ani pro Čimajeva a jedná se pro něj o strategicky poměrně přijatelného soupeře. Ťing-liang má samozřejmě silné zbraně, ale pokud se Čimajev bude držet podobného plánu jako Magny, tak by tím se svými obrovskými kvalitami měl jakékoliv ohrožení své výhry minimalizovat.
     
    Vážené fanynky a vážení fanoušci toho nejlepšího světového MMA, čeká nás akce UFC 267, která nabídne hned dva titulové zápasy. V polotěžké váze se všichni těší na souboj Błachowicze s Teixeirou, pro který bude jako náhradník připraven český samuraj Jiří Procházka. V bantamové váze se o prozatimní titul utkají bývalý šampion Petr Jan a Cory Sandhagen.
    Celá karta ale nabízí plno důležitých a atraktivních zápasů, jejichž výsledky významně promluví do pořadí v nejvyšších patrech žebříčků UFC.

    Welterová váha nabídne souboj aktuální jedenáctky žebříčku Li Ťing-lianga proti čečenskému přízraku Chamzatu Čimajevovi. Pro Čimajeva už mnoho fanoušků pomalu skloňovalo jména jako Leon Edwards nebo Neil Magny, ale nakonec mu bude soupeřem čínský protivník. I tak se ale bude pro Čimajeva, reprezentujícího Švédsko, jednat o nejtěžší prověrku dosavadní kariéry. Sázkové kanceláře i odborníci ho však vidí jako jasného favorita.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:45.

    Dávid Švec

    Jason Herzog