Fínsko – Švajčiarsko 9:3 (kon.) | Česko – Švédsko 6:3 (kon.)
koniec
Fínsko
9:3 (4:1, 2:2, 3:0)
Švajčiarsko
cz Sobota 16.10.2021, 15:30 • Sportovní areál TJ Lokomotiva, Plzeň • Euro Floorball Tour (mužov)
Predzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (17:18:53)
     
    V poslední periodě Finové ještě navýšili svůj náskok, to když se mezi 50. a 54. minutou trefil dvakrát Sami Johansson a také jeden z jeho dvorních nahravačů Ville Lastikka. Skóre vyšplhalo na hodnotu 9:3. Švýcarsko po úspěšném vstupu proti Čechům nedokázalo tentokrát čelit kvalitě soupeře a po zásluze padlo. Finové si spravili chuť po Švédsku, kdy prohráli bez jednoho gólu stejným poměrem, jaký dnes sami uštědřili.
     
    Konec zápasu.
     
    59:13
    Finové dohrávají zápas. Jejich snahou je nepustit týmu v červeném balonek, takže střely už se asi nedočkáme.
     
    58:13
    Před brankovištěm operoval Dan Hartmann, nedokázal se ovšem od obránce odrazit k dobré střele.
     
    57:04
    Junkkarinen dokázal po křídle pláchnout Claudiovi Laelymu, ale pak už nevymyslel přihrávku do ideální pozice.
     
    56:21
    Dnešní utkání sleduje 488 diváků.
     
    55:50
    Švýcaři opět trpělivě kombinují a nepůjčují Finům míček, jenže moment překvapení zatím vymyslet nedokáží. A to je jejich nejvýraznější problém.
     
    54:38
    Na středu zůstal nehlídaný Dan Hartmann, ale když se nedaří, tak opravdu všechno. Střela mu vůbec nesedla.
    53:29 LASTIKKA - 9:3
     
    53:29
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové ve třetí třetině opět výkonnostně odskočili. VILLE LASTIKKA zužitkoval přesilovou hru, když si po krosové přihrávce Vaananena vyjel na střed a vypálil tvrdě nad ruku brankáře Meiera. Finsko vede o šest branek. Asistence: Tatu Vaananen.
     
    53:07
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (C. Meier – 2 min., Blokování soupeřovy hole).
    51:48 JOHANSSON - 8:3
     
    51:48
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Na pravé křídlo dokázal míček přehrát Ville Lastikka a všudypřítomný SAMI JOHANSSON se sám před brankářem pochopitelně nemýlil. Muselo by následovat velké finské střídání, aby Seveřané tento zápas ještě dokázali ztratit. Asistence: Ville Lastikka.
    49:51 JOHANSSON - 7:3
     
    49:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hattrick je na světě. SAMI JOHANSSON na svůj třetí gól dosáhl v přesilové hře, když dokázal dorazit opakované zakončení Tatu Vaananena. I když vítězství Finska ještě není pořád jisté, nyní se k němu bílomodrý tým přiblížil na několik centimetrů. Asistence: Tatu Vaananen.
     
    48:27
    Tak pozor. Švýcaři neměli výhodu, ale snažili se Pascala Meiera odvolat a získat tím početní převahu. Místo toho ale brankáře Torisevu seknul Jan Zaugg a musí odpykat trest.
     
    47:51
    Švýcaři dostávají výhodu. Čeká je přesilová hra, pomocí které se mohou vrátit do zápasu.
     
    47:14
    Oskari Heikkila uhájil míček a ještě vybojoval faul. Ideální splnění ofenzivních úkolů.
     
    46:04
    I když dnes Jan Zaugg patří ke světlým článkům Švýcarska, nyní si neodpustil ztrátu, kterou mohl trestat Rasmus Kainulainen. Protože byl ale na konci střídání, neodhodlal se k tomu, aby vypálil.
     
    44:42
    Před branku se snažil dostat Sami Johansson, který dnes útoční na hattrick. Oběma týmům ale začíná v koncovce něco scházet a marně hledají recept na pozorné obrany.
     
    42:41
    Před brankou parkující Paolo Riedi se dostával do velké šance, zakončit ale nemohl vinout neposedného míčku.
     
    41:54
    Pěkně se vpřed probíjel Jonne Junkkarinen, ale nezvládl projít středem a vypálit na bránu. Hodně ho rozhodil švýcarský strážce.
     
    40:01
    I když oba týmy pokračují o stejném počtu hráčů na ploše, v závěru byl vyloučen Kivilehto společně s Camenischem.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Druhá třetina měla mnohem vyrovnanější průběh, o čemž svědčí i její skóre. Na střeleckou listinu svá jména připsali postupně Mendelin, Stenfors, Johansson a Zaugg. Náskok ale zůstává třígólový, a to ve prospěch finské strany. Pokud se nestane nic mimořádného, měli by Seveřané své vedení udržet až do konce. Ve florbale jsou ale podobné obraty samozřejmě častější než u jiných sportů s holí a míčkem. Momentální skóre je 6:3.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    40:00
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Finsko (Kivilehto – 2 min., Držení).
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Camenisch – 2 min., Držení).
     
    39:37
    Švýcaři si opět chystají závěrečný atak. Opět u toho bude Christoph Meier, který se snaží do poslední vteřiny kombinovat na své polovině.
     
    38:15
    Vzdušný pas Paola Riediho byl hodně na náhodu a nemohl Finy rozhodit. Následně se z hrany velkého brankoviště neujala bekhendová střela Claudia Laelyho.
     
    37:29
    Jan Burki se nepochopil s Michaelem Schiessem, který si chtěl pro přihrávku seběhnout dozadu, ale dostal ji přímo do protipohybu. Alespoň se mu podařilo už v zárodku zastavit protiútok.
    35:46 ZAUGG - 6:3
     
    35:46
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Nakonec se Švýcarům navzdory úvodním nezdarům daří početní výhodu zužitkovat. Znovu v tom má prsty JAN ZAUGG, který se trefil do přihrávky Cristopha Camenische. Právě on se snažil celou přesilovou hru řídit, což se tedy rozhodně vyplatilo. Asistence: Christoph Camenisch.
     
    34:59
    Švýcarsko se snaží vytěžit přesilovkový nápor, ale Christoph Camenisch se musí zlobit, že jeho kolegové se až příliš lacino zbavují míčku.
     
    34:31
    Vyloučení v týmu Finsko (Lastikka – 2 min., Hra na zemi).
    33:22 JOHANSSON - 6:2
     
    33:22
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Další rychlý výpad Finů a navrch využité přečíslení dva na jednoho, které vrací dle zápisu domácímu celku čtyřgólové vedení. Finální přihrávku předvedl Jonne Junkkarinen, míčku se možná ještě botou dotkl i bránící Bischofberger. Přesto už nedokázal zamezit v tom, aby SAMI JOHANSSON přidal svůj druhý zářez na pažbu. Asistence: Jonne Junkkarinen.
     
    32:28
    Oproti juniorskému programu, který probíhal před tímto zápasem, sledujeme mnohem opatrnější, i když zároveň kvalitnější výkon na obou stranách. Po pozvolné rozehrávce zkoušel vystřelit obránce Camenisch, ale trefil jen blok.
     
    31:41
    Zatím asi nejaktivnější švýcarský útočník Jan Zaugg měl další šanci. Holohlavý snajpr se tentokrát bránu přestřelil.
     
    30:08
    Do brankoviště se natlačil Paolo Riedi, který dokonce zvládl dorazit svou vlastní ránu. Na zemi sedící Toriseva ale se štěstím obstál.
     
    29:03
    Florbalka se zamotala do běhu Heikkily a ten ji vzteky odhodil na hrací plochu. Na vině byl Joel Ruegger. Ani jeden hráč za své počínání nedostane trest.
     
    27:55
    Z rohu se nevymotal Oskari Heikkila, navíc sám poté fauluje.
     
    26:44
    Na střídačku spěchá Astala, protože míček patřil Švýcarsku. To ale příliš dlouho váhalo a promarnilo šanci na rychlý útok.
    25:12 STENFORS - 5:2
     
    25:12
    Finsko právě vstřelilo branku!
    K úspěchu stačí málo. Konkrétněji přihrávka po mantinelu, pak jedna sklepávka na střed a rychlonohý LAURI STENFORS, který nabídky Rasmuse Kainulainena umí beze zbytku využít. To vše dává recept k páté brance Finů. Asistence: Rasmus Kainulainen.
     
    25:05
    Finům se nepovedl signál před brankovištěm, ještě ale útočí.
     
    24:55
    U levého mantinelu se ke střele z otočky dostal Sami Johansson, zkoušel to ale z ohromné dálky a bez větší šance na úspěch, což se také potvrdilo.
    23:32 MENDELIN - 4:2
     
    23:32
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Švýcarská bárka se ještě nepotápí. Před brankou se zjevil PATRICK MENDELIN a dostal parádní přihrávku od Jana Zaugga. I když první střela ještě Mendelinovi nesedla a poslal ji přímo do gólmana, z dorážky už se radoval. Rázem vedou suverénní Seveřané jen o dva góly a musí začít pracovat. Asistence: Jan Zaugg.
     
    22:11
    Aaro Astala ještě nezkusil štěstí, místo toho poslal pas na druhou stranu hřiště. Meier ale zůstal bez zákroku, protože přihrávka nebyla z nejpřesnějších.
     
    21:00
    U mantinelu se s protivníkem srazil Heikkila. I když ukazuje, že hrál ramenem, toto byl přestupek proti pravidlům.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Finové první dvacetiminutovkou projížděli jako na cvičné dráze. Hodiny ukazovaly čas 03:36 a Seveřané už vedli o tři góly. Jenže pak si Švýcaři vybrali oddechový čas a přece jen trochu svého silnějšího soka zbrzdili. Čtvrtou branku sice ještě přidal Lastikka, pak už ale pálil jen Jan Zaugg. Skóre je tedy 4:1.
     
    20:00
    První třetina skončila.
    19:54 ZAUGG - 4:1
     
    19:54
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Už se zdálo, že Švýcarsko se spokojí s čtyřgólovou ztrátou, pak Christoph Meier vymyslel nádherný pas k pravému mantinelu a JAN ZAUGG vzal odpovědnost na svá křídla. Jeho tvrdý příklep šokoval Torisevu, který poprvé kapituluje. Švýcarům se tedy nejen daří zmírnit tempo soupeře, ale také konečně udeřit. Asistence: Christoph Meier.
     
    18:56
    Zpoza klece přihrával Rasmus Kainulainen. Finové sázejí na časté protáčení hráčů, ale gólu už se přes osm minut nedočkali.
     
    17:29
    Přihrávku před branku nenačasoval ideálně Paolo Riedi. Přesto Švýcaři poprvé v utkání předvádějí konkurenceschopnost.
     
    16:32
    Od mantinelu si vytáhnul míček Dan Hartmann, ale Toriseva díky pozornosti obrany opět zůstane bez práce.
     
    15:27
    Poprvé se Švýcaři dostali k delší kombinaci, což vedlo až ke střele obránce Jana Burkiho. Zamyšlený cíl ale minul.
     
    13:22
    V brankovišti poskakoval Mikko Hautaniemi. Jenže k míčku se stejně nepropracoval.
     
    12:36
    Výborný švýcarský blok připravil o gól Villeho Lastikku, který už útočil na hattrick. Dnes mu gólová radost opravdu šmakuje.
     
    11:57
    Seveřané nevyužili ponechanou výhodu v postupu vpřed, takže dostali další šanci. Jenže po rozehrávce minul zpola odkrytou klec Justus Kainulainen.
    10:38 LASTIKKA - 4:0
     
    10:38
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Až VILLE LASTIKKA ukázal, jak mají vypadat rány z dálky. Jeho bomba tahem nešla ani vidět a vcelku logicky tak končí za zády Pascala Meiera. Švýcarsko dnes nepřišlo bojovat o výsledek, nebo minimálně neumí čelit takové kvalitě, jakou momentálně Finové disponují. Asistence: Jesperi Lindfors.
     
    10:22
    Druhý vážnější zákrok pro Torisevu, alespoň se tak zdálo na první pohled. Střela z dálky ale prošla bez teče.
     
    09:23
    Pod velký tlak se dostal Tobias Heller, ale ze svízelné situace vykličkoval. Ještě předtím se snažil navýšit skóre Sami Johansson, ale tentokrát minul.
     
    08:07
    Finové si užívají přítomnost míčku, nikam se neženou. Jesperi Lindfors si několikrát zakázal riskantní přihrávku na útočnou polovinu, není kam spěchat.
     
    07:28
    Ke střele se odhodlal Jan Zaugg, kterého začala trápit impotentnost helvétského kříže. Ale rána není ani důrazná, ani přesná.
     
    05:58
    Před bránu šel urostlý Mikko Hautaniemi, přihrávky se nicméně nedostal. Každopádně zatím se nezdá, že by timeout vzbudil ve Švýcarech významnější vzdor.
     
    05:12
    Hosté si vybírají oddechový čas, a to v poměrně zajímavý moment. Rozehrávka po třetím gólu nadále vázla.
    03:36 JOHANSSON - 3:0
     
    03:36
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Šťastná trefa SAMIHO JOHANSSONA pomáhá Finům ve čtvrté minutě utkání navýšit vedení už na 3:0. Původně Johansson přihrával, ale nešťastník Meier si srazil míček rovnou za svá záda. Pokud utkání bude pokračovat v podobném tempu, možná se dočkáme i historické porážky Švýcarska v mezistátním zápase. Asistence: Aaro Astala
     
    03:22
    Švýcaři se osmělují, ale z levého křídla nedokázal přesně zamířil Claudio Laely.
    02:23 J. KAINULAINEN - 2:0
     
    02:23
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tentokrát se míček dopravil do druhého horního růžku Pascalovy branky a se Švýcary to hned na začátku utkání nevypadá vůbec dobře. Z pavouků udělal bezdomovce JUSTUS KAINULAINEN, kterému míček lehce posunul Tatu Vaananen, připíše si tedy úspěšnou nahrávku. Asistence: Tatu Vaananen.
     
    02:00
    Přes mantinel přepadnul Rasmus Kainulainen a důrazný hvizd sudího dává znamení, že podobné zákroky nebude déle tolerovat.
     
    01:27
    První zákrok musel vytáhnout Toriseva a neměl tedy rozhodně snadnou práci. Jen díky jemu vedou Finové stále o gól.
    00:52 LASTIKKA - 1:0
     
    00:52
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Nad rameno Pascala Meiera parádně vypálil VILLE LASTIKKA a míček už se třepotá v síti. To je přesně začátek, jaký si finský výběr mohl vysnít. Rychlý úder, který houževnaté Švýcary může srazit na kolena. Bez asistence.
     
    00:12
    Odpískání faulu se dočkal Lauri Stenfors. Může tak rozehrávat z místa přestupku.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    DOSAVADNÍ VÝSLEDKY MUŽŮ
    Švédsko – Finsko 8:3
    Česko – Švýcarsko 2:4

    UMÍSTĚNÍ NA MISTROVSTVÍ SVĚTA 2018
    1. Finsko
    2. Švédsko
    3. Švýcarsko
    4. Česko

    KOMU SE DAŘÍ NA EFT
    Justus a Rasmus KAINULAINENOVI (FIN) – oba 1+1
    Patrick MENDELIN (SUI) – 2+1
     
    Příjemné odpoledne u mezinárodního florbalu. V hale florbalového klubu FbC Plzeň, který zápolí v třetí nejvyšší tuzemské soutěži, momentálně probíhá třídenní turnaj Euro Floorball Tour, kdy se setkávají juniorské i mužské reprezentace čtyř výkonnostně nejlepších zemí planety. V tomto sobotním utkání na sebe narazí muži Finska a Švýcarska.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

    Patrik Czepiec

    Góly a asistencie: 1. Lastikka, 3. J. Kainulainen (Vaananen), 4. Johansson (Astala), 11. Lastikka (Lindfors), 26. Stenfors (Kainulainen), 34. Johansson (Junkkarinen), 50. Johansson (Vaananen), 52. Johansson (Lastikka), 54. Lastikka (Vaananen) – 20. Zaugg (C. Meier), 24. Mendelin (Zaugg), 36. Zaugg (Camenisch)


    Fínsko: Toriseva (Kaltiainen) – Vaananen, Stenfors, Kivilehto, Lindfors, Lehkosuo, Junkkarinen, Leikkanen – R. Kainulainen, J. Kainulainen, Laitila – Heikkila, Sikkinen, Lastikka – Kailiala, Astala, Johansson – Iiskola, Hautaniemi
    Švajčiarsko: P. Meier (Eder) – Camenisch, Graf, Bier, Burki, Heller, Bischofberger – Mendelin, C. Meier, Zaugg – Steiner, Hartmann, Maurer – Laely, Schiess, Riedi – Ruegger, Mutter

    Rozhodca: Gavlas, Mikula

    Diváci: 488