Azerbajdžan – Portugalsko 0:3 (kon.) | Írsko – Srbsko 1:1 (kon.) | Bosna – Kazachstan 2:2 (kon.)
Francúzsko – Fínsko 2:0 (kon.) | Rakúsko – Škótsko 0:1 (kon.) | Dánsko – Izrael 5:0 (kon.)
Faerské ostrovy – Moldavsko 2:1 (kon.) | Čierna Hora – Lotyšsko 0:0 (kon.) | Holandsko – Turecko 6:1 (kon.)
Nórsko – Gibraltar 5:1 (kon.) | Chorvátsko – Slovinsko 3:0 (kon.) | Rusko – Malta 2:0 (kon.)
Slovensko – Cyprus sk 2:0 (kon.)
koniec
Chorvátsko
3:0 (1:0)
Slovinsko
cz Utorok 07.09.2021, 20:45Kvalifikácia MS (Európa) • Skupina H
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Slovinsko

    Hostující Slovinsko stále drží naději na postup do baráže o postup na světový šampionát v Kataru. Slovinci v pěti zápasech získali sedm bodů a drží třetí pozici tabulky skupiny H. Na vedoucí Rusko i druhé Chorvatsko ztrácí tři body. Během tohoto reprezentačního srazu remizovalo Slovinsko 1:1 se Slovenskem a porazilo 1:0 Maltu.
     
    Chorvatsko

    Domácí Chorvatsko je na tom o něco lépe. Finalisté posledního světového šampionátu mají po pěti duelech na kontě deset bodů a drží druhou pozici za Ruskem. Během tohoto srazu ukopalo Chorvatsko bezbrankovou remízu právě na půdě Ruska a následně zvítězilo těsně 1:0 na Slovensku.
     
    Úvodní sestavy:

    Chorvatsko: Ivušić – Juranović, Lovren, D. Vida, Barišić – Brozović, Kovačić – Pašalić, Livaja, Perišić – Kramarić.
    Náhradníci: Livaković, Sluga – Ćaleta-Car, Čolak, Ivanušec, Majer, Moro, Oršić, Škorić, Uremović, Vlašić.

    Slovinsko: Oblak – Stojanović, Bijol, M. Mevlja, Balkovec – Gnezda Čerin, Stankovič, Kurtić, Lovrić – Iličić, Šeško.
    Náhradníci: Belec, Vekič – Blažič, Bohar, Črnigoj, Jurčević, Rogelj, Mlakar, Šporar, Skubič, Štulac, Zahovič..
     
    Oba týmy už jsou na hřišti. Ještě před úvodním výkopem zazní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hosté obstarali výkop do prvního poločasu dnešního souboje. Slovinsko se ihned vydalo do útoku, ale první nákop si domácí obrana pohlídala.
     
    2
    Jaka Bijol diriguje rozehrávku Slovinska na polovině hřiště. Chorvaté od úvodního hvizdu rozehrávku soupeře aktivně napadají, ale zatím se nedostávají k míči.
     
    3
    Stojanovič nakopl míč na polovinu domácího celku, ale pozorný Vida míč bez problémů odhlavičkoval k jednomu ze svých spoluhráčů.
     
    4
    Borna Barišić zvládl sprinterský souboj na levé straně hrací plochy a pod tlakem napadajícího soupeře si pomohl malou domů na Ivušiče.
     
    5
    Domácí brankář si dal pozor na nákop za obranu, vystartoval na hranici velkého vápna a nakopl míč do míč, kde v souboji uspěl Kramarič.
     
    6
    Slovinsko vstoupilo do dnešního souboje hodně aktivně a tlačí se do útoku. Naopak domácí Chorvatsko působí v úvodu duelu poněkud zaskočeně.
     
    7
    Také Jan Oblak si poprvé v utkání sáhl na míč. Do pokutového území přiletěl nadýchaný centr, na který si naskočil Kramarič, ale jeho hlavička mířila přímo do rukavic brankáře.
     
    8
    Andrej Kramarić se tentokrát dostal na pravou stranu, odkud odcentroval na malé vápno, ale od přední tyče odklidil míč do bezpečí pozorný Adam Gnezda Čerin.
     
    9
    Jon Gorenc Stankovič spěchal za nákopem na polovinu hřiště, jenže v hlavičkovém souboji s Brozovičem neuspěl. Chorvati mohou pokračovat v kombinaci.
     
    10
    Domácí Chorvatsko se po úvodních deseti minutách začíná tlačit do útoku. Livaja si dokonce pohrál s napadajícím Bijolem, ale následně rozehrál nepřesně.
     
    11
    Chorvatsko si po centru z levé strany vypracovalo závar před slovinskou brankou! Míč poskakoval na malém vápně, ale Kramarič a Livaja jej do branky nedostali!
     
    12
    Josip Juranović operoval s míčem na pravé straně hrací plochy, jenže si míč posunul do míst, odkud už si musel pomoci rozehrávkou na stopery.
     
    13
    Hostující Iličič si troufl na zakončení z úctyhodné vzdálenosti, ale skvěle proti němu vystoupil Domagoj Vida, který prudkou přízemní ránu zablokoval.
     
    14
    Na přihrávku za obranu si naběhl Pašalič, jenže si v době přihrávky nepohlídal své postavení a byl lapen v ofsajdové pasti. Rozehrávat bude Slovinsko.
     
    15
    Juranovič prošel s míčem po levé straně na polovinu soupeře, ale nikdo v červenobílém dresu se mu nenabídl do volného prostoru.
     
    16
    Domácí se hnali do zajímavého protiútoku. Na levé straně prošel na hranici velkého vápna Perišič, ale nedokázal přesně odcentrovat.
     
    17
    Agilní Mateo Kovačič si připravil míč na pravačku v blízkosti velkého vápna, ale nezakončil. Obrana Slovinska se stačila rychle srovnat.
     
    18
    Po dalším centru do pokutového území se do zakončení tlačíl Perišič, ale podle arbitra se dopustil útočného faulu v souboji s Kurtičem.
     
    19
    Kurtič si na polovině Chorvatska výborně pokryl míč tělem a byl faulován. Hosté tak budou zahrávat přímý kop v blízkosti pokutového území.
     
    20
    Další nedovolený zákrok domácích. Borna Barišić tentokrát poslal k zemi Gorence. Slovinci už v tomto případě chtěli pro domácího hráče žlutou kartu.
     
    21
    Dejan Lovren vybojoval odražený míč v souboji na polovině hřiště. Domácí stoper chtěl rychle otočit směr hry, ale slovinská defenziva se znovu srovnala.
     
    22
    Andrej Kramarić zahodil stoprocentní šanci! Domácí hráč dostal přiklepnutý míč v pokutovém území, ale jeho přízemní pokus skvěle vyrazil Jan Oblak!
    22. Kramaričova tutovka
     
    23
    Perišič dohnal přihrávku na levou stranu, připravil si míč a odcentroval. Jeho pobídka mířila na malé vápno, ale nikdo z domácích hráčů se k hlavičce nedostal.
     
    24
    Chorvatsko pro změnu zahrávalo rohový kop. Centrovaný míč přiletěl na přední tyč, ale Kramaričovi ve výskoku scházelo pár centimetrů.
     
    25
    Slovinsko se z tlaku domácího celku vymanili jen za cenu odkopu na polovinu Chorvatska. Domácí zadáci pak vybojovali míč pro sebe a už se znovu ženou do útoku.
     
    26
    Perišič se znovu dostal k odcentrování z levé strany hřiště. Jeho pobídka směřovala na malé vápno, ale hostující obránce na poslední chvíli zasáhl.
     
    27
    Další obrovská šance domácích! Chorvati už tentokrát překonali brankáře Oblaka, ale Livaja ve skluzu poslal míč jen do boční sítě!
    27. Livaja v obrovské šanci
     
    28
    Domácí pokračují v enormním tlaku. Brozovič chtěl přenést hru na levou stranu, ale jeho pobídku přečetl jeden z fotbalistů v modrém. Slovinci si mohou odpočinout.
     
    29
    Domácí stopeři nyní uklidňují rozehrávku Chorvatska postupnou kombinací na vlastní polovině. Nikdo v modrém dresu Slovinska rozehrávku neatakuje.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina dnešního souboje a zatím sledujeme zajímavé utkání. Domácí Chorvatsko je sice aktivnější, ale stále nemůže prolomit skálu jménem Jan Oblak.
     
    31
    Chorvatsko zahrávalo svůj třetí rohový kop. U zadní tyče číhal Lovren, ale k zakončení mu scházel snad jediný krok. Následný závar vyřešil Jan Oblak.
     
    32
    Benjamin Šeško prošel na pravou stranu hrací plochy, odkud chtěl odcentrovat před branku, ale pod nohy se mu položil domácí kapitán Perišič, který míč srazil na roh.
     
    33
    Slovinsko zahrávalo svůj první rohový kop. Jeho exekuce se ujal Josip Iličič, ale přízemním centrem na malé vápno spoluhráče neoslovil.
     
    34
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Domácí celek se nakonec dostává do vedení ještě před přestávkou! Do vápna přiletěl centr z levé strany, který jeden z domácích hráčů usměrnil do tyče. K odraženému míči se ale dostal MARKO LIVAJA a hlavou rozvlnil síť!
    34. Marko LIVAJA - 1:0
     
    36
    Hosté se pokusili o bleskovou odpověď. Jasmin Kurtić si připravil míč v blízkosti velkého vápna, ale jeho technický projektil minul levou tyčku.
     
    37
    Domácí zahrávali další rohový kop. Centrovaný míč si znovu našel Livaja, který hlavičkoval u bližší tyče, ale poslal míč do rukavic Jana Oblaka.
     
    38
    Borna Barišić uspěl v souboji na polovině hřiště a před rozběhnutým Iličičem odkopl míč do autu. Slovinsko ale může pokračovat v ofenzivě.
     
    39
    Domácí stopeři uklidňují hru kombinací na polovině hřiště. Nikdo v modrém dresu Slovinska teď obránce Chorvatska nedostává pod tlak.
     
    40
    Ivan Perišić kouzlil na levé straně, ale nenašel recept na Balkovce. Slovinský krajní obránce mu dal nohu před míč a vypíchl jej do autu.
     
    41
    Další akci Slovinska zastavuje zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Své postavení si nepohlídal Iličič, který byl lapen v ofsajdu.
     
    42
    Další zajímavá akce Chorvatska! Borna Barišić si na levé straně všiml postavení Oblaka vysoko z branky a centr s obrovským množstvím rotace jej donutil zasahovat!
     
    43
    Po delší době si zadáci Slovinska mohli zakombinovat na vlastní polovině. Aktivní Kramarič ale pokračoval v napadání a donutil soupeře k odkopu.
     
    44
    Pro domácí se rýsovala zajímavá možnost k protiútoku. Perišič chtěl přihrávkou levačkou najít Kramariče, ale trefil nohu hostujícího stopera.
     
    45
    Domácí už se v závěru prvního poločasu nikam neženou a snaží se hrát s míčem na kopačkách. Naopak Slovinci zvýšili presink a ještě se snaží něco vymyslet.
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta!
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Po úvodní pětačtyřicetiminutovce může být spokojenější domácí Chorvatsko. Chorvati totiž vlétli do zápasu aktivněji a od úvodu si vytvářeli šance. V té největší vychytal Oblak Kramariče. Chorvatsko se dočkalo ve 34. minutě, kdy se hlavou prosadil Marko Livaja. Do kabin se proto odchází za stavu 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Chorvatsko obstaralo výkop do druhého poločasu dnešního souboje. Domácí celek ani hosté během poločasu nesáhli ke střídání.
     
    47
    Domácí se usadili na polovině soupeře, jenže Perišič neustál souboj s obráncem a poroučel se k zemi. Hlavní rozhodčí ale nedovolený zákrok nepíská.
     
    48
    Autor dosud jediné branky Livaja prošel s míčem středem hrací plochy do blízkosti velkého vápna, ale jeho zakončení postrádalo razanci.
     
    49
    Kramarič to při napadání rozehrávky soupeře přehnal s agresivitou a dopustil se útočného faulu. Rozehrávat tak bude hostující Slovinsko.
     
    50
    Chorvatsko zahrávalo rohový kop. Centrovaný míč přiletěl do míst, kde číhal Dejan Lovren, ale stoper Chorvatska levačkou trefil soupeře.
     
    51
    Josip Iličič nastartoval sprint po pravé straně hrací plochy, ale na poslední chvíli se k němu stáhl jeden z domácích fotbalistů.
     
    52
    Také domácí brankář se nyní musel zapojit do rozehrávky svého mužstva. Jeho nákop směřoval na levou stranu, ale tam nebyl nikdo z Chorvatů.
     
    53
    Perišič prošel po levé straně na hranici velkého vápna a levačkou předložil míč před branku soupeře. Jan Oblak byl pozorný a pro míč si dokráčel.
     
    54
    Agilní Ivan Perišič se z levé strany dostal k odcentrování, ale jeho další pobídku srazil jeden ze stoperů na rohový kop. Chorvatsko ale tlačí i po změně stran.
     
    55
    Ivan Perišič prošel na levé straně na hranici velkého vápna, dloubl míč na malé vápno, kde následně hlavní rozhodčí odhalil útočný faul.
     
    56
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Josip Iličić, přichází Jan Mlakar.
     
    57
    Střídající Jan Mlakar se ihned po svém příchodu na trávník zapojil do ofenzivy svého mužstva. Akce Slovinska skončila nepřesnou přihrávkou na levou stranu.
     
    58
    Slovinci si v zadní řadě několikrát vyměnili krátké přihrávky a následně míč odkopli do bezpečí. Tempo hry nyní poněkud opadlo.
     
    59
    Kramarič sprintoval za dloubáčkem za obranu Slovinska, ale Jan Oblak znovu vyrazil až na hranici velkého vápna, kde schoval míč do rukavic.
     
    60
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Marko Livaja, přichází Nikola Vlašić.
     
    61
    Ivan Perišić dostal přihrávku na levou stranu, jenže tam si nepotykal se zpracováním a míč mu utekl do autu. Chorvatsko ale chce přidat druhou branku.
     
    62
    Ivan Perišić si došel pro přihrávku na polovinu hřiště, kde se s míčem otočil a rozjel další útok svého výběru. Slovinci teď rozehrávku soupeře neatakují.
     
    63
    Mateo Kovačič vlétl s míčem u nohy do pokutového území, ale Jan Oblak se mu položil pod nohy a pravou rukou obral domácího záložníka o šanci.
     
    64
    Dejan Lovren si všiml postavení Jana Oblaka ven z branky a pokusil se slovinského brankáře přelobovat. Jeho pokus ale minul branku o pár metrů.
     
    65
    Ivan Perišič spěchal za přihrávkou za obranu Slovinska, ale opět si obrana hostujícího mužstva jeho pohyb s přehledem pohlídala.
     
    66
    Jure Balkovec sklepl míč na spoluhráče na hranici velkého vápna, ale jeho úmysl přečetl Domagoj Vida, který míč nekompromisně odkopl.
     
    67
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Benjamin Šeško, přichází Andraž Šporar.
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Jon Gorenc Stankovič, přichází Nejc Skubič.
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Jure Balkovec, přichází Mario Jurčević.
     
    67
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvatsko přidává druhou branku a výrazně se přibližuje k vítězství v dnešním duelu! Perišič na levé straně kličkou vykoupal obránce, poslal prudký nástřel na malé vápno a MARIO PAŠALIČ měl snadnou práci!
    67. Mario PAŠALIĆ - 2:0
     
    69
    Na stadionu ve Splitu nyní panuje parádní atmosféra. Domácí fanoušci si užívají výkon svých oblíbenců a hlasitým skandováním je ženou vpřed.
     
    70
    Do konce dnešního souboje zbývá posledních dvacet minut a Chorvatsko si jde za vítězstvím. Domácí nadále pokračují ve vysokém presinku.
     
    71
    Všudepřítomný Ivan Perišič si znovu navedl míč na hranici velkého vápna a levačkou se pokusil ošálit Jana Oblaka. Jeho pokus ale skončil nad břevnem.
     
    72
    Kramarič si vypracoval střeleckou pozici z hranice velkého vápna, ale technickou střelou levačkou trefil jen prvního soupeře v modrém.
     
    73
    Agilní Kramarič dostal další přihrávku do šestnáctky. Opět proti němu vystoupil obránce, který míč srazil ven z pokutového území.
     
    74
    Jan Oblak znovu prokázal výborné čtení hry, vyrazil ven z branky a na hranici velkého vápna zastavil nebezpečnou přihrávku za obranu.
     
    75
    Jaka Bijol potáhl míč na polovinu soupeře, nicméně rozehrávkou na pravou stranu celou akci hostujícího Slovinska zbrzdil.
     
    76
    Jaka Bijol teď hraje opravdu výborně a zastavuje jeden útok Chorvatska za druhým. Slovinský fotbalista ale potřebuje podporu svých spoluhráčů.
     
    77
    Hra je přerušena! Domácí brankář podle všeho po jednom ze soubojů špatně došlápl a zůstává ležet v pokutovém území. Uvidíme, zda bude nadále pokračovat.
     
    78
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Mateo Kovačić, přichází Luka Ivanušec.
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Andrej Kramarić, přichází Mislav Oršić.
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Dejan Lovren, přichází Duje Ćaleta-Car.
     
    79
    Domácí kouč nyní pořádně okysličil sestavu Chorvatska. Šanci ukázat se dostávají i další domácí fotbalisté.
     
    80
    Luka Ivanušec si výborně pokryl míč na pravé straně a byl faulován. Uvidíme, zda bude potřebovat nějaké ošetření nebo to zvládne i bez něj.
     
    81
    Domácí fanoušci si výkon Chorvatska v dnešním souboji užívají. Hráči v červenobílém dresu podávají parádní výkon a Slovinsko nepouští prakticky k ničemu.
     
    82
    Domácí brankář si dal pozor na prudkou kolmici mezi obránce soupeře a doklouzal si pro míč. Následnou rozehrávkou pak našel Vidu.
     
    84
    Ani Slovinsko už se v závěru utkání nikam nežene. Hosté zkouší překonat domácí obranu pomocí vysokých nákopů, ale zatím jim to ovoce nenese.
     
    85
    Šporar dostal přihrávku mezi stopery, ale nepustil si míč do běhu. Místo toho si jej slovinský útočník zpracoval a obral se o solidní možnost.
     
    86
    Vida diriguje rozehrávku Chorvatska na vlastní polovině. Stopery domácích napadal Šporar, ale k míči se slovinský útočník nedostal.
     
    87
    Mario Pašalič znovu dostal přihrávku do pokutového území. Tentokrát místo zakončení zkoušel předložit přihrávku na malé vápno, ale spoluhráče neoslovil.
     
    87
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Ivan Perišić, přichází Antonio Čolak.
     
    88
    Vida převzal od Perišiče kapitánskou pásku a jako správný lídr ještě hecuje své spoluhráče k aktivitě. Chorvatší fanoušci si to za vytrvalé skandování zaslouží.
     
    89
    Ivanušec si naběhl na zpětnou přihrávku z levé strany a pohotově zakončil. Jeho rána ale skončila těsně vedle levé tyčky.
     
    89
    Střídání v týmu Slovinsko: ze hřiště odchází Petar Stojanović, přichází Luka Zahovič.
     
    90
    Střídající Zahovič potáhl míč do blízkosti velkého vápna, ale tam nedokázal ošálit stopery domácího Chorvatska.
     
    90+1
    Nastavují se tři minuty!
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Jaka Bijol (Slovinsko).
     
    90+4
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Domácí se v samotném závěru nastavení dočkali ještě třetí branky! Na centr z levé strany si ve vápně naskočil NIKOLA VLAŠIĆ a hlavičkou z těsné blízkosti nedal Oblakovi nárok!
    90+4. Nikola VLAŠIĆ - 3:0
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Chorvatsko nakonec zvládlo duel se Slovinskem a vítězí 3:0. Chorvati totiž vlétli do zápasu aktivněji a od úvodu si vytvářeli šance. V té největší vychytal Oblak Kramariče. Chorvatsko se dočkalo ve 34. minutě, kdy se hlavou prosadil Marko Livaja. Po změně stran už vyložených příležitostí ubylo, ale Chorvatsko přesto přidalo druhou branku, o kterou se postaral Mario Pašalič. V samotném závěru pak napsal gólovou tečku Nikola Vlašič.
     
    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 13:10.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (22:38:38)

    Tomáš Kubečka

    Góly: 34. Livaja, 67. Pašalić (Perišić), 90+4. Vlašić (Oršić)

    Karty:   90+2. Bijol (SLV)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 10:3. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 13:10.
    Chorvátsko: Ivušić – Juranović, Lovren (78. Ćaleta-Car), D. Vida, Barišić – Brozović, Kovačić (78. Ivanušec) – Pašalić, Livaja (60. Vlašić), Perišić (87. Čolak) – Kramarić (78. Oršić).
    Náhradníci: Livaković, Sluga – Ćaleta-Car, Čolak, Ivanušec, Majer, Moro, Oršić, Škorić, Uremović, Vlašić.

    Slovinsko: Oblak – Stojanović (89. Zahovič), Bijol, M. Mevlja, Balkovec (67. Jurčević) – Gnezda Čerin, Stankovič (67. Skubič), Kurtić, Lovrić – Iličić (56. Mlakar), Šeško (67. Šporar).
    Náhradníci: Belec, Vekič – Blažič, Bohar, Črnigoj, Jurčević, Rogelj, Mlakar, Šporar, Skubič, Štulac, Zahovič.