Pistole 25 m - přesnost (ženy) Vítěz: Z. Arunovićová (SRB) (kon.) | Trap - deň druhý (ženy) sk Vítěz: Z. Rehák Štefečeková (SVK) (kon.)
Trap - deň druhý (muži) sk Vítěz: J. Lipták (CZE) (kon.) | Trap - finále (ženy) sk Víťaz: Zuzana Rehak Štefečeková(SVK) (kon.)
Trap - finále (muži) sk Víťaz: Jiří Lipták(CZE) (kon.)
koniec udalosti
Trap - finále (muži)

Víťaz: Jiří Lipták(CZE)

Štvrtok 29.07.2021, 08:30Olympijské hry - streľba
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 08:30.
     
    Vítam vás pri sledovaní finále trapu mužov, v ktorom sa predstaví šesť najlepších strelcov z kvalifikácie a Erik Varga bude o svoju miestenku ešte tuho bojovať, pretože po prvom dni sa nachádza na dvanástom mieste so 73 zostrelenými holubmi, ale toľko isto má na konte zatiaľ priebežne posledný šiesty postupujúci Fernandéz zo Španielska. Dvaja českí reprezentanti majú kvalifikáciu podobne dobre rozohranú, keď sa medzi päť najlepších so 74 terčmi dostal Jiří Lipták a o jeden menej, teda rovnako ako Varga zastrieľal David Kostelecký. Mužský trap je tak ešte o niečo vyrovnanejší ako ženský, takže boj o finále bude zrejme dramatický do posledných výstrelov a prajeme Erikovi Vargovi, aby sa dostal medzi šesť najlepších, čo sa mu nepodarilo pri predošlých účastiach v trape na olympijských hrách, keď v Pekingu skončil na 9. mieste a v Londýne o tri priečky nižšie.
     
    Žiaľ Erik Varga nezvládol rozhodujúci rozstrel o šieste postupové miesto, takže ani v Tokiu sa mu nepodarilo vybojovať finále a končí na 11. mieste. Radosť môže mať Česko, pretože Lipták vyhral celú kvalifikáciu so 124 bodmi a do finále sa prebojoval zo štvrtého miesta aj Dávid Kostelecký. Do finále postupujú aj Brit Coward Holley, Al Faihan z Kuvajtu, Ju z Číny a Orozco Diaz z Mexika.
     
    Všetko sa už pripravuje na začiatok mužského finále trapu a my samozrejme budeme držať palce dvom českým reprezentantom Liptákovi a Kosteleckému.
     
    Lipták síce vyhral kvalifikáciu, ale finále odštartoval spoločne s Číňanom Ju chybou.
     
    Ostatní strelci sú zatiaľ po dvoch výstreloch bez chyby a medzi nimi je aj Kostelecký.
     
    Tretia rana sa však nepodarila aj Kosteleckému, takže do vedenia idú Coward Holley, Al Faihan a Orozco Diaz.
     
    Coward Holley tiež už nie je bezchybný, takže dáva šancu Al Faihanovi a Orozcovi Diazovi.
     
    Orozco Diaz pokračuje ako jediný stopercentne, ostatní zatiaľ iba s jednou chybou.
     
    Ju pridáva druhú chybu, takže klesá zatiaľ sám na posledné miesto.
     
    Rýchlo sa k Číňanovi pridal Lipták a vo vedení je Orozco Diaz stále bez chyby, keď zostrelil všetkých siedmich holubov.
     
    Pre Liptáka pokračuje finále veľmi zle, pretože ako jediný pridáva tretiu nepresnosť, ale aspoň Kostelecký sa drží s Al Faihanom v boji o druhú priečku.
     
    Kostelecký využíva ponúknutú možnosť a po chybe Al Faihna sa dostáva sám na druhú pozíciu. Všetkých desať terčov zostrelil Orozco Diaz.
     
    Lipták sa trochu zlepšil a je na úrovni Cowarda Holleyho, Al Faihana a Jua.
     
    Škoda druhej minutej rany od Kosteleckého, takže Orozco Diaz je na prvom mieste v celkom komfortnej situácii.
     
    Lipták a Coward Holley sa snažia dotiahnuť Kosteleckého, zatiaľ čo Al Faihan a Ju odpadávajú.
     
    Pätnásť striel za nami a Orozco Diaz stále vo veľkej pohode, keď zostrelil všetky terče a je vo vedení o dva body pred Kosteleckým.
     
    Lipták, Coward Holley, Kostelecký a Orosco Diaz dlhšie pokračujú bez nepresnosti, takže nič sa nám nemení v boji o medaily.
     
    Ale Lipták netrafil hneď dva holuby po sebe, takže v tejto chvíli sa prepadáva na úroveň Jua.
     
    Až dvadsiaty výstrel nevyšiel Orozcovi Diazovi, čo je nádej pre Kosteleckého z druhej priečky do ďalšieho priebehu.
     
    Víťaz kvalifikácie Lipták bude musieť už zostreliť všetky terče až do konca, aby mal ešte teoretickú možnosť vrátiť sa do boja o medaily.
     
    Aspoň sa Lipták dostáva pred Jua a Al Faihana na štvrté miesto, lenže od Cowarda Holleyho ho stále delia až dva body.
     
    Orozco Diaz v krátkom slede druhýkrát netriafa terč, takže Lipták sa doťahuje na delené prvé miesto!
     
    Tak nevieme čo sa to deje s Orozcom Diazom, ale zapisuje tretiu chybu a Kostelecký je po 25 ranách sám na prvom mieste!
     
    Posledných päť rán asi pre jedného z dvojice Ju a Al Faihan, ktorí sú zatiaľ na tom najhoršie a jeden z nich by mal skončiť na šiestom mieste.
     
    Liptákovi sa nedarí a vzďaľuje sa tretej priečke Cowarda Holleyho, keďže prichádza ďalší netrafený terč.
     
    Orozco Diaz pripisuje dôležitú chybu, pretože Kostelecký je vo finálovom vedení už o dva body!
     
    Takže šieste miesto pre Al Faihna a piate miesto pre Jua, ktorí už skončili a teraz bude musieť Lipták zabojovať, pretože stráca na Cowarda Holleyho a potrebuje, aby Brit bol nepresný.
     
    Výborná správa, pretože Orozco Diaz si pripisuje ďalšiu a Kostelecký je vo vynikajúcej pozícii do ďalšieho priebehu!
     
    Lipták mal lepšie nervy ako Orozco v závere tejto série, takže Česko bude mať dve medaily z mužského trapu a Mexičan končí štvrtý, aj keď bol dlho stopercentný!
     
    Lipták sa dokázal udržať po ďalších piatich ranách na striebornej priečke, takže Česko bude brať zlato a striebro, pretože Coward Holley končí bronzový!
     
    Tak veľký súboj medzi Liptákom a Kosteleckým a druhý menovaný stratil výhodu, pretože netrafil hneď dva terče a je vyrovnané!
     
    Lipták sa dostáva do jednobodového náskoku, takže neskutočné z čoho sa dokázal vo finále dostať a ako víťaz kvalifikácie je bližšie k zlatu!
     
    Liptákovi chýbajú tri rany k zlatu a stále má náskok jeden bod!
     
    Ale o náskok prichádza práve teraz, pretože Kostelecký sa doťahuje a obidvaja majú po 41!
     
    Posledná rana pre oboch, ktorá rozhodne, či budeme svedkami rozstrelu alebo nie!
     
    Obidvaja trafili a tak príde rozstrel, pretože obidvaja dosiahli zhodne 43 bodov!
     
    Veľká radosť pre Kosteleckého s Liptákom, ktorí sa pred rozstrelom objali a budú pokračovať v boji o zlato.
     
    Obidvaja začínajú veľmi dobre, takže zostrelené dva terče.
     
    Lipták a Kostelecký pokračujú v nastolenom tempe a stále nevieme, kto z nich získa zlato.
     
    Bude sa pokračovať ďalej, pretože je vyrovnané v rozstrele a obaja zostrelili všetkých päť terčov.
     
    Napokon je to chyba Dávida Kosteleckého, ktorá končí tento český súboj o zlato a Jíři Lipták je olympijským víťazom v trape mužov! Napriek tomu to asi nikomu nevadí, pretože Česko má double a lepšie to už ani dopadnúť nemohlo, takže klobúk dole pred Jířim Liptákom a Dávidom Kosteleckým a zároveň veľká gratulácia!
     
    Tak ako zle a beznádejne vyzerali šance Liptáka na začiatku finále, tak nakoniec je z toho preňho zlatá eufória, keď mu k nemu pomohli chyby súperov, ale sám sa vrátil vždy do boja vďaka presnej ruke. Katastrofálne finále dopadlo pre Orozco Diaza, ktorý bol dlho suverénny, ale potom prišla prvá chyba, ktorá znamenala v jeho výkone nečakaný zlom a nakoniec skončil až na štvrtom mieste, takže bez medaily. Lipták sa potom dostal v tesnom súboji aj pred Cowarda Holleyho, ktorý získal bronz a český súboj o zlato bol realitou. V ňom dvojbodovú výhodu Kostelecký rýchlo stratil, do vedenia o jeden bod išiel Lipták, ale ani ten neudržal a musel rozhodnúť až dlhý rozstrel. V ňom neuspel Kostelecký, ktorý tak nezískal druhé zlato z olympijských hier, pretože predtým triumfoval v Pekingu. Naopak pre Liptáka je to prvá medaila z olympijských a hneď zlatá, okrem toho je už aj majster sveta a má striebro z majstrovstiev Európy. Takže veľká radosť v Česku, ktorí si mohli užiť finále snov. Pre Slovensko len škoda, že finálová účasť Erikovi Vargovi ušla v rozstrele kvalifikácie. Ja vám ďakujem za pozornosť a teším sa na vás pri ďalších prenosoch z olympijských hier v Tokiu. (09:39:09)

    Filip Kosnáč