Holandsko - Írsko 4:0 (kon.) | Austrálie - Čína 6:0 (kon.)
Jižní Afrika - Velká Británie 1:4 (kon.) | Argentina - Španělsko 3:0 (kon.)
Japonsko - Nový Zéland 1:2 (kon.) | Německo - Indie 2:0 (kon.)
koniec udalosti
Holandsko - Írsko

4:0

(1:0, 0:0, 0:0, 3:0)

cz Pondelok 26.07.2021, 03:00 • Oi Hockey Stadium - Severní hřiště • Olympijské hry - pozemný hokej - ženy • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 03:00.
     
    Zdravím vás u utkání pozemního hokeje žen na Olympijských hrách z japonského Tokia. V brzkých ranních hodinách středoevropského času proti sobě nastoupí týmy Nizozemska a Irska. Přeji příjemné počtení.
     
    V rámci skupiny A už mají oba týmy za sebou svá první utkání, dokonce obě vítězná. Nizozemky smetly vysoko 5:1 indické hráčky, posléze si Irky poradily s hokejistkami z Jižní Afriky, které přehrály v poměru 2:0.
     
    Nizozemky sváděly s Indkami dlouhou dobu vyrovnaný souboj. Ještě po dvou čtvrtinách byl výsledek vyrovnaný 1:1. Hráčky Holandska šly do vedení v 6. minutě zásluhou Felice Albersové, na což Indie odpověděla v 28. minutě trefou Raniové. Pak už se ale prosazovaly jen Nizozemky, které góly van Geffenové, Albersové a van Maasakkerové dokráčely k celkovému vítězství 5:1.
     
    Souboj Irska s Jižní Afrikou zvládaly hráčky z britských ostrovů o poznání lépe. V 9. minutě se ujaly vedení přesnou trefou Roisin Uptonové a udržely si ho po celý zbytek utkání. Ve 45. minutě pak ještě upravila výsledek Sarah Torransová. Z holí hráček Jižní Afriky pak žádný gól nevzešel, čímž Irky dokráčely k úvodnímu vítězství na olympijském turnaji 2:0.
     
    Sestava NED: Koningová – Koolenová, van Maasakkerová, Stamová – Pheninckxová, de Waardová, van Geffenová, de Goedeová (C) – Albersová, Weltenová, Matlaová.
    Náhradnice: Leurinková, Keetelsová, Verschoorová, Sandersová, Nunninková.

    Sestava IRL: McFerranová – Uptonová, Ticeová, McAuleyová – Watkinsová, McLoughlinová, Mullanová (C), Hawkshawová – Dukeová, Carrollová, O´Flanaganová.
    Náhradnice: Matthewsová, Torransová, McCayová, Holdenová, Careyová
     
    Oba týmy už jsou připravené na hrací ploše, právě zní národní hymny obou účastníků.
     
    Utkání právě začalo, úvodního buly se chopily hráčky Nizozemska.
     
    0:32
    K míčku se ale celkem záhy dostaly Irky, které se s ním ale nemohou dostat přes středovou čáru.
     
    2:03
    Irky pokračují v obléhání soupeřova útočného prostoru. Po levé straně pronikala směrem k brankového kruhu Sarah Torransová, Nizozemky ale nebezpečí odvrátily a záhy se vydaly na opačný konec hřiště.
     
    3:47
    Hráčky Holandska se drží v brankovém kruhu Irska a snaží se napasovat míček směrem k brance McFerranové. Irská obrana se ale statečně drží.
     
    5:33
    Nizozemky jsou stále na míčku, tentokrát se ovšem postupně dostávaly z vlastní poloviny.
     
    6:17
    Zadovku směrem na irskou gólmanku zkusila Matlaová. McFerranové se ale povedlo celkem bez větších obtíží míček vyrazit nad sebe.
     
    8:36
    A Holanďanky se také jako první ujímají vedení! Po sérii přihrávek umístila míček po zemi přesně do irské branky FELICE ALBERSOVÁ, která svou pohotovou ranou otevírá skóre dnešního klání.
     
    10:40
    Hráčky Holandska vstřelený gól ještě více nabudil a stále pokračují ve střeleckém obléhání irské svatyně. Naproti tomu se ale obrana celku z britských ostrovů statečně drží a nepustí svého soupeře do vyložené šance.
     
    12:02
    Hra se stále drží na pomezí irského brankového kruhu, do něhož se Holanďankám nedaří proniknout.
     
    13:32
    Po delší době své střelecké štěstí vyzkoušely i Irky, dalekonosná střela ze střední části hrací plochy ale skončila vedle pravé tyče branky Koningové.
     
    15:00
    První čtvrtina je u konce. K vidění byl především tlak z nizozemské strany, kterému se ale Irky snažily statečně vzdorovat. Přesto všechno jedinkrát inkasovaly a právě o tuto trefu vstupují Nizozemky v lepší výchozí pozici do další čtvrtiny.
     
    15:01
    Druhá čtvrtina začíná.
     
    15:57
    Boj na středové čáře mezi oběma soupeřkami ukončily sudí, které přisoudily míček na irskou stranu.
     
    16:47
    Nizozemkám se ale posléze povedlo osvobodit a díky tomu mohou celkem v poklidu rozehrávat zpoza vlastní branky.
     
    17:26
    Na středu ale o míček přišly, čímž se do protiútoku dostala Chloe Watkinsová. Tu osobně sice zbrzdil out, i tak se ale Irky udržely na útočné polovině a přibližují se k brankovému kruhu.
     
    18:47
    Nápor Irek se domácím Nizozemkám povedlo odrazit a hráčky v oranžovém tak pokračují v postupné kombinaci, kterou se dostaly až do irského brankového kruhu.
     
    19:41
    Z bezprostřední blízkosti se vyšší střelou pokusila překonat McFerranovou Felice Albersová. Ta ovšem tentokrát úspěšná nebyla, irské gólmance se podařilo míček vyrazit nad sebe.
     
    21:00
    Nizozemská souhra na obdobné pozici pokračuje nadále. Trochu problém ale nastává při přechodu do brankového kruhu přes zahuštěnou irskou obranu.
     
    23:00
    K souhře na vlastní polovině se odhodlaly Irky. Těm ale nevyšel dlouhý pas na útočnou čtvrtinu, čímž celkem snadno odevzdaly míček opět do nizozemského držení.
     
    24:04
    Čehož Holanďanky využily k postupnému přechodu po pravé straně a následné střele na McFerranovou, kterou ovšem irská brankářka vyrazila.
     
    24:49
    Míček je momentálně na hokejkách irských hokejistek, které rozehrávají z vlastní čtvrtiny.
     
    26:11
    Už delší dobu se více snaží irské hráčky. Jejich průniky do útoku ale zpravidla vždy vezmou za své přes holandskou obranu. I tak se ale Irky vždy dokážou dostat k míčku a pokračovat ve hře.
     
    27:28
    Holanďanky se dostaly k vlastní trestné rozehrávce. Tu ale Irky celkem vysoko napadají a neumožňují svým soupeřkám se dostat na útočnou polovinu.
     
    28:42
    Vytrvalost se ovšem nizozemských hokejistkám vyplatila, dostaly se ke křižné střele na McFerranovou. Už jí ale nedokázaly touto střelou bezprostředně ohrozit.
     
    30:00
    Polovina celého utkání je za námi. Druhá čtvrtina už přinesla o něco vyrovnanější hru s řadou šancí i na irské straně, gól ale žádný k vidění nebyl. I proto Holanďanky vstoupí do třetí čtvrtiny stále s jednobrankovým náskokem.
     
    30:01
    Třetí čtvrtina začíná.
     
    30:06
    První útok si tentokrát vyzkoušely irské hráčky, které se celkem snadno usadily na útočné polovině.
     
    30:26
    Zelenou kartu dostala Laura Leurinková, musí si tedy odsedět menší trest.
     
    32:10
    Stejně tak dostává menší trest irská Hannah Matthewsová, čímž Nizozemky otáčejí hru před irskou svatyni.
     
    34:23
    Tlak na irskou branku se neustále stupňuje. Obrana celku v zelených dresech mu ale celkem statečně čelí a blokuje jakoukoliv ránu mířící do útočné oblasti.
     
    35:02
    Útočnou rozehrávku po irském faulu přeměnila ve střelu Eva de Goedeová. Míček ale umístila až příliš vysoko nad branku McFerranové.
     
    36:09
    Irským hráčkám se podařilo odrazit i další holandskou rozehrávku po faulu. Následně se samy pokusily o útočnou výpravu, která ale vzala za své ve střední části hrací plochy.
     
    36:50
    A další pokutová rozehrávka Nizozemek. McFerranová tentokrát včas vyběhla proti letící střele z holandské hole a vlastním tělem míček odrazila do protipohybu.
     
    38:00
    Hráčky v oranžovém se tentokrát probíjejí od vlastní branky. Nutno říct, že celkem úspěšně. Relativně snadno se dostaly do brankového kruhu soupeřek, kde už ale nedokázaly přejít přes obranný blok Irek.
     
    39:11
    Holanďanky se stále drží v útočné čtvrtině. Nedaří se jim ovšem vystřelit přes irskou obranu.
     
    40:02
    Naproti tomu Irkám se záhy podařilo své soupeřky vytěsnit až na opačný konec hřiště.
     
    41:01
    Tato situace ale neměla dlouhého trvání a holandské hokejistky už jsou opět před brankou McFerranové a pokračují v jejím obléhání.
     
    41:58
    Po nějaké době je znovu k vidění pokutová rozehrávka nizozemského týmu.
     
    42:02
    Dělovku z vrcholu ale v rámci této souhry dokázala tělem odrazit jedna z irských obránkyň a definitivně míček vyrazila na stranu gólmanka McFerranová.
     
    43:01
    Holanďanky se poté stáhly na vlastní polovinu a snaží se zpoza ní o rozehrávku.
     
    43:25
    Jejím výsledkem tak je další pokutová rozehrávka, kterou ale tentokrát Irky odrazily celkem snadno.
     
    45:00
    I třetí čtvrtina je za námi. Holanďanky si drží celkem drtivý tlak, na střely vedou jednoznačným rozdílem 15:0, nicméně na góly je to stále jen 1:0 pro nizozemský celek.
     
    45:01
    Poslední rozehrávky se chopily Irky, které ale ještě na středu odevzdaly míček do holandské moci.
     
    45:40
    Hráčky Nizozemska se tak snaží opět probít do útoku. V tom jim pomohl ještě nedovolený zákrok Irek, díky kterému mohou rozehrávat z hranice brankového kruhu.
     
    47:43
    Už to vypadalo, že Holanďanky navyšují své vedení! Po dlouhé souhře v útočném pásmu se k odraženému míčku dostala Maria Verschoorová, která jej takřka okamžitě poslala proti vzdálenější tyči irské branky, do níž také míček zaplul. Nicméně zasáhla umpirová sudí, která jej odvolala.
     
    48:41
    Ovšem co se nepovedlo před malou chvílí, vyšlo nyní! Odražený míček od vzdálenější tyče převzala MALOU PHENINCKXOVÁ a napasovala ho zpět na branku. Definitivně za čáru ho ovšem svým tělem srazila gólmanka McFerranová. Holanďanky tak proměňují svou první pokutovou rozehrávku.
     
    50:30
    Záhy Holanďanky navyšují na 3:0! Chaosu před irskou brankou a ležící gólmanky naprosto přesně využila LAURIEN LEURINKOVÁ, která lehce zvednutou střelou poslala míček do branky.
     
    54:16
    Irkám se tentokrát povedlo úspěšně čelit nebezpečí v podobě další pokutové rozehrávky svých soupeřek. Samy se následně dostaly k míčku i ke snaze proniknout dále od vlastní branky.
     
    55:13
    Po oddechovém času Irek následovala další pokutová rozehrávka Holanďanek.
     
    55:19
    A z ní i čtvrtý holandský gól! Dalekonosnou střelu z vrcholu brankového kruhu vyslala FREDERIQUE MATLAOVÁ, kterou se povedlo plachtící míček umístit zcela přesně za záda McFerranové.
     
    57:31
    Irské hráčky v samém závěru otáčejí hru a ještě se samy pokoušejí o snížení. To jim ale holandská obrana nechce za žádných situací umožnit.
     
    58:34
    Hráčky v oranžovém přenesly míček opět k irské brance. Jejich souhra ale probíhá celkem vysoko a nedokáží se tak přiblížit k McFerranové.
     
    Je dobojováno! To, co chybělo ve třech předchozích čtvrtinách se naplno projevilo v té poslední. Holanďankám se díky třem trefám povedlo pojistit si vedení a dokráčet tak k celkem pohodlné výhře 4:0.
     
    Ode mne je pro dnešní ráno z Tokia vše, přeji hezký zbytek dne a někdy příště na počtenou! (04:36:30)

    Vít Trubička

    Meisterová (GBR), Liuová (CHN)
    Sestavy
    Sestava NED: Koningová - Koolenová, van Maasakkerová, Stamová - Pheninckxová, de Waardová, van Geffenová, de Goedeová (C) - Albersová, Weltenová, Matlaová.
    Náhradnice: Leurinková, Keetelsová, Verschoorová, Sandersová, Nunninková.

    Sestava IRL: McFerranová - Uptonová, Ticeová, McAuleyová - Watkinsová, McLoughlinová, Mullanová (C), Hawkshawová - Dukeová, Carrollová, O´Flanaganová.
    Náhradnice: Matthewsová, Torransová, McCayová, Holdenová, Careyová