Španielsko – Chorvátsko 2:1 (po pr.) | Holandsko – Francúzsko 2:1 (kon.) | Portugalsko – Taliansko 5:3 (po pr.)
Dánsko – Nemecko 2:2 (5:6 po pen.)
koniec po predl.
Španielsko
2:1 (0:0)
Chorvátsko
cz Pondelok 31.05.2021, 18:00 • Ljudski vrt (Maribor) • Majstrovstvá Európy U21 • Štvrťfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let nabízí čtvrtfinálové duely, my se společně zaměříme na souboj mezi Španělskem a Chorvatskem.
     
    Španělsko

    Fotbalisté Španělska se v základní skupině umístili na první pozici, přičemž se jim ze třech odehraných duelů povedlo získat sedm bodů. Španělé přitom ve skupině narazili na Itálii, Česko a Slovinsko. Hned první skupinový duel nabídl poměrně bezpečnou výhru proti Slovinsku. Mnohem vyrovnanější byl poté souboj s Itálií, ten pro změnu nenabídl ani jednu branku. Španělsko hrálo v závěrečném duelu proti Česku o postup z první pozice, roli favorita utkání zvládlo na jedničku, a nakonec po bezbrankovém prvním dějství dokázalo vyhrát výsledkem 2:0.
     
    Chorvatsko

    Na opačné straně se nachází Chorvatsko, které mělo postup ze základní skupiny o poznání složitější. Chorvatsko totiž postoupilo ze druhého místa, jenomže mělo stejně bodů jako třetí Anglie a čtvrté Chorvatsko. Rozhodovala tedy lepší vzájemná bilance, kterou mělo Chorvatsko nejlepší. Chorvatsko ve skupině dokázalo vyhrát jediný zápas, a sice ten druhý proti poslednímu Švýcarsku. Poslední skupinový duel proti Anglii sice přinesl porážku, jenomže Chorvatsko nakonec mělo lepší skóre, než právě anglická reprezentace.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost hosté, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Poprvé se v tomto duelu dostal k míči španělský brankář Fernández, kterému se povedlo roztáhnout hru do křídla, kde Mingueza trefil protihráče.
     
    4
    Fernández tentokráte rozehrával doleva na zcela osamoceného Cuencu, který to pro změnu zkoušel vysokým pasem na rychlonohého Gila.
     
    5
    Posléze to směrem dozadu zvládl hostující Bradarić, který za sebe nepustil Díaze, nicméně se bude pokračovat dalším autovým vhazováním.
     
    6
    Po něm se o rozehrávky domácího celku zapojil také brankář Fernández, který na jistotu rozehrál po zemi nakrátko, přičemž si vybral Zubimendiho.
     
    7
    Chorvatsko to při následném útoku zkoušelo přes pravou stranu, kde Majer narazil pouze do Pedrosy, od kterého šel míč do zámezí.
     
    8
    Španělsko se muselo znovu bránit, sám na sebe to totiž vzal Majer, který nakonec vyprodukoval zpětnou nahrávku směrem na Šutala.
     
    9
    A k pohlednému střeleckému pokusu se před malým momentem dostal hostující Ivanušec, který svůj pokus poslal zhruba metr vedle branky.
     
    10
    Přenesení hry našlo na pravém křídle volného Minguezu, který si ještě vybral vedle postaveného Díaze, jenž byl donucen k zadovce na Cuencu.
     
    11
    Španělsko se znovu s míčem muselo vracet na vlastní polovinu, načež to na sebe vzal García, který se ovšem nedostal přes Gvardiola.
     
    13
    Následovala nahrávka na pravou stranu, kde se pro změnu nacházel hostující Šutalo, který raději před protihráčem vracel na kopačku Majera.
     
    14
    K míči se znovu dostal hostující brankář Šemper, který raději rozehrál výhozem nakrátko na Vuškoviće, jenž ihned přeposlal na Bradariće.
     
    15
    Pedrosa to zkoušel kolmicí na levé křídlo, kde se nacházel García. Jeho střílenou nabídku ovšem dokázal odvrátit pozorný Vušković.
     
    16
    U středového kruhu se posléze nejlépe zorientoval hostující Babec, kterému se přeci jenom povedlo procedit nahrávku na Ivanušece.
     
    17
    Majer měl před sebou celkem dost prostoru a ihned zakončoval na španělskou branku. Slabá rána směřovala přímo doprostřed branky.
     
    18
    Brankář Šemper to znovu zkoušel odkopem na opačnou polovinu, kde měl daleko k míči Musa a jako první se tak k němu dostal Guillamón.
     
    19
    Akce středem hrací plochy skončila pouze na Vuškovićovi, který před napadajícím Gilem raději znovu spolupracoval se Šemperem.
     
    20
    Hostující brankář svůj odkop poslal pouze do zámezí a autového vhazování se tak ujal Pedrosa, kterému přispěchal na pomoc Zubimendi.
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka tohoto zápasu, která nám zatím nepřinesla ani jednu branku. Zároveň čekáme na první výraznější šanci.
     
    22
    Mezi hostující obranu si to poté namířil Nino, který se podle sudího prezentoval útočným faulem a odkopávat tak bude moci Šemper.
     
    23
    Vše skončilo autovým vhazováním pro španělské barvy. Pedrosa se pokoušel oslovit Gila, kterému se povedlo sklepnout na Beltrána.
     
    24
    Nyní se míč odrazil k naprosto osamocenému Majerovi, který se pokoušel vsadit na razanci, jenomže přesto trefil pouze bránícího Minguezu.
     
    25
    Španělé zatím mají problém s přesností kombinací. Prudká nahrávka byla pro Niňa moc prudká, míč se poté svezl až k Šemperovi.
     
    27
    Následovala útočná akce po levém křídle, kde si ovšem Pedrosa nevěřil na průnik kolem protihráče a místo toho nahrával na Garcíu.
     
    28
    Gil se na levém křídle zbavil protihráče a poté se pokoušel odcentrovat směrem do pokutového území, kde ale nebyl nikdo ze spoluhráčů.
     
    29
    A k pohlednému zakončení se posléze protlačil forvard Díaz, který z hranice pokutového území nakonec pálil hodně vedle branky.
     
    30
    Mingueza nyní posílal do pokutového území střílenou nabídku, po které se natahoval kolega Niňo, který ve skluzu ale netrefil branku.
     
    31
    Je za námi třetina hry, která nám stále nepřinesla ani jednu branku. Španělsko je nyní výrazně aktivnější, nyní ale vhazuje Bradarić.
     
    33
    Cuenca si po delší době vyzkoušel práci s míčem a následně nahrával na opačnou polovinu, kde se mu ke spolupráci nabídl Zubimendi.
     
    34
    Ofsajd a v něm křídelník Gil, Šemper tak bude moci odkopávat.
     
    35
    Po dlouhé době se k míči dostal také brankář Fernández, který pouze přeposlal nahrávku do strany, kde se mu nabídl osamocený Pedrosa.
     
    37
    Guillamón si nechtěl komplikovat život a raději zpětnou nahrávkou hledal Fernándeze, kterému se povedlo přenést hru na obránce Pedrosu.
     
    39
    S těžkou nahrávkou si posléze musel poradit Beltrán, který poté úspěšně přenášel hru na Minguezu.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    42
    Po útočném faulu Musy mohl z vlastní poloviny rozehrávat obránce Cuenca. Ten poměrně dlouho váhal, nakonec jednal s Fernándezem.
     
    43
    Žlutou kartu dostává Petar Musa (Chorvatsko).
     
    44
    Blíží se nám konec prvního poločasu. Ani jeden z týmů není schopen se dostat do vyložené šance, nyní to pro změnu zkouší Chorvatsko.
     
    45
    Nastavuje se minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nakonec nepřinesl ani jednu branku. Nesledovali jsme zrovna atraktivní podívanou, spíše jsme sledovali taktickou hru z obou stran. Směrem dopředu bylo přesto aktivnější Španělsko, které se ale trápí v přechodové fázi. Proto jsme za celý první poločas neviděli žádnou vyloženou šanci.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí hráči, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    A hned v úvodu druhého poločasu se mezi obránce dokázal dostat domácí Niňo, proti kterému ovšem ukázkově vyběhl brankář Šemper.
     
    49
    K případné dorážce se posléze ještě pokoušel dostat Gil, jenomže na poslední chvíli k němu přispěchal další protihráč, který ho zastavil.
     
    50
    Na opačné straně se daleko s míčem nedostal Franjić, který narazil pouze do Zubimendiho, od kterého se balón odrazil směrem k protihráči.
     
    51
    Na pravém křídle měl hodně prostoru Šutalo, který centroval k hranici pokutového území. Tam se sice nacházel Ivanušec, ten ale pálil vysoko nad.
     
    52
    Středem hrací plochy se dostával na opačnou polovinu hostující Babec, který ovšem narazil pouze do protihráče, od kterého šel míč do zámezí.
     
    53
    Míč se znovu dostal do zámezí a následovalo tak autové vhazování v podání obránce Minguezy, kterému přispěchal na pomoc Beltrán.
     
    54
    Do rozehrávky se posléze zapojil také brankář Šemper, kterému se povedlo roztáhnout hru na pravou stranu, kde se nacházel Majer.
     
    55
    Na pravém křídle si o nahrávku řekl domácí Mingueza, který se přesto s míčem vracel a jeho celek pro změnu přenášel hru na Pedrosu.
     
    56
    Nahrávka mezi obránce měla poté nastartovat Minguezu, který měl k míči hodně daleko, i tak se podle sudího jednalo o další ofsajd.
     
    57
    Niňo pouštěl míč za sebe, kde se zjevil jeho útočný kolega Díaz. Druhý jmenovaný se dostal ke střele, která se ovšem stočila daleko vedle branky.
     
    58
    Do útočného snažení se posléze zapojil také Cuenca, který dokázal na levém křídle najít Pedrosu, který se ale nedostal přes protihráče.
     
    59
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Fernando Niño, přichází Javi Puado.
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Fran Beltrán, přichází Gonzalo Villar.
     
    60
    Šutalo ještě dokázal zachytit míč na hrací ploše, načež v pádu málem vysunul Musu. Před ním ale dokázal zodpovědně zakročit Cuenca.
     
    61
    Je za námi hodina hry, která nám stále nepřinesla ani jednu branku. Utkání je hodně vyrovnané, dokonce čekáme na první vyloženou šanci.
     
    63
    Žlutou kartu dostává Josip Šutalo (Chorvatsko).
     
    64
    S míčem se na opačnou polovinu dostal hostující Majer, který měl hodně času a navíc se mu povedlo přenést hru na Bradariće.
     
    64
    Španělsko se sice před malým momentem radovalo z úvodní branky, ta ovšem neplatí kvůli ofsajdu, ve kterém se nacházel Cuenca.
     
    64
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Petar Musa, přichází Dario Špikić.
     
    66
    S míčem si po delší době zahrál také domácí brankář Fernández. Bylo tomu tak po nepovedené nahrávce v podání Ivanušece.
     
    66
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Hned první vyložená šance tohoto zápasu končí brankou! Španělé podnikli útočnou akci po levém křídle, odkud se Gilovi povedlo odcentrovat do pokutového území, kde se do zakončení dostal JAVI PUADO, který bezpečně prostřelil Šempera.
    66. Javi PUADO - 1:0
     
    68
    Chorvatsko to bude mít najednou nesmírně složité. Zhruba dvacet minut před koncem zápasu prohrává a bude muset tak zabrat.
     
    69
    Španělsko aktivně napadal rozehrávku soupeře, jenomže obránce Gvardiol odkopával míč na střídajícího Škipiće, jenž vracel úspěšně pod sebe.
     
    70
    Majer narazil na dvojici protihráčů, která se povedlo odkopnout míč na opačnou polovinu, kde měl ovšem hodně daleko k míči Mingueza.
     
    71
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Hrvoje Babec, přichází Kristijan Bistrović.
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Nikola Moro, přichází Sandro Kulenović.
     
    72
    Do konce tohoto zápasu zbývá poslední dvacetiminutovka. Chorvatsko je po inkasované brance aktivnější, k šanci to ovšem stále nevedlo.
     
    73
    Do akce se dostal také pomezní sudí, který si všiml ofsajdového postavení, ve kterém se ocitl Bradarić.
     
    75
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Adria Giner Pedrosa, přichází Marc Cucurella.
     
    76
    Následoval odkop od hostující branky. Šemper to zkoušel pasem na levou stranu hrací plochy, kde se jako první k míči dostal domácí Pedrosa.
     
    77
    Následovalo další autové vhazování, po kterém to odkopem na opačnou polovinu zkoušel Villar, který byl podle sudího zastaven faulem.
     
    78
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Lovro Majer, přichází Stipe Biuk.
    Střídání v týmu Chorvatsko: ze hřiště odchází Bartol Franjić, přichází Neven Djurasek.
     
    80
    Chorvatsko znovu pobývalo u svého pokutového území, odkud se dostalo velice přesnou kombinací, kterou ale dokázal přeseknout soupeř.
     
    81
    Do konce tohoto zápasu zbývá poslední desetiminutovka. Před malým momentem se ke střele dostal Šutalo, který mířil do rukavic Fernándeze.
     
    82
    Šutalo posléze nabíjel za pokutové území, kde se nacházel jeho kolega Djurasek. Ten se pokoušel o zakončení z jedničky, jenž putovalo nad branku.
     
    83
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Brahim Díaz, přichází Yeremi Pino.
    Střídání v týmu Španělsko: ze hřiště odchází Bryan Gil, přichází Juan Miranda.
     
    84
    S rozehrávkou nyní musel vypomoct také brankář Šemper, který pochopitelně rozehrál nakrátko, přičemž si vybral Ivanušece.
     
    85
    Nyní se o vhazování z levé strany postaral Miranda, který málem nastartoval druhou branku svého celku. Prázdnou branku měl před sebou střídající Pino, který ovšem přestřelil.
    85. Pino mířil nad branku.
     
    86
    Posléze se k zajímavému střeleckému pokusu dostal Pino. Šemper vyrážel pouze vedle sebe, dobíhající Cucurella si ale pomohl faulem.
     
    87
    Za strkanici obdržel žlutou kartu Mingueza a Bradarić.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Chorvatsko se stále marně pokouší dostat k šanci, ještě musíme počítat s nastavením.
     
    90
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    90+1
    Vušković sáhl k nedovolenému zákroku, soupeř posléze rozehrával zpětnou nahrávkou směrem na brankáře Fernándeze.
     
    90+2
    Máme za sebou polovinu nastaveného času. Španělsko i nadále drží soupeře daleko od své branky, tlak chorvatského celku není soustavný.
     
    90+2
    Penalta pro Chorvatsko!
    90+2. Penaltový zákrok.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Hugo Guillamón (Španělsko).
     
    90+4
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    K rozehrávce pokutového kopu se nakonec postavil LUKA IVANUŠEC, který nekompromisním způsobem poslal míč do levé šibenice.
    90+4. Luka IVANUŠEC - 1:1
     
    90+5
    Druhý poločas skončil.
     
    Následovat bude prodloužení.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    92
    Odstartovalo nám úvodní prodloužení, tentokráte se k rozehrávce postavilo Chorvatsko, které bude hrát zprava doleva.
     
    93
    Hned v úvodu prodloužení se s míčem dostal na opačnou polovinu Kulenović, který přeposílal podél autové lajny na Ivanušece.
     
    94
    Chorvatsko se dokázalo na poměrně dlouhý časový úsek usídlit na druhé straně. Do protiútoku ale vyrazil Cucurella, který přesto našel protihráče.
     
    95
    García přišel ve středu hrací plochy čistým způsobem o míč a k němu se tak dostal hostující Bradarić, který se rovněž daleko nedostal.
     
    97
    Nyní se s míčem na opačnou polovinu dokázal dostat Cucurella, který ustál souboj s protihráčem a poté se mu povedlo najít Puada.
     
    98
    Do útočného výpadu se navíc zapojil také Miranda, který si ovšem nevěřil na centr do šestnáctky a místo toho přeposlal na spoluhráče.
     
    99
    Španělsko pokračovalo v kombinaci, která se znovu přenesla na levou stranu. Mirandovu nabídku ovšem poslal vedle branky Puado.
     
    100
    U svého pokutového území dokázal zakročit Cuenca, kterému se povedlo rozvinout protiakci svého celku, jenomže Pinovi utekl míč od nohy.
     
    102
    S míčem si zahrál také brankář Šemper, který si troufl na odkop na opačnou polovinu, kde za sebe prodlužoval Kulenović.
     
    104
    První prodloužení nám spěje ke svému konci, žádnou vyloženou šanci jsme zatím neviděli.
     
    105
    První poločas prodloužení skončil.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Odstartovalo nám druhé prodloužení, tentokráte si rozehrávku vzalo na starost Španělsko, které bude hrát zprava doleva.
     
    108
    Útočným faulem se prezentoval dotírající Pino, který poslal k zemi jednoho z protihráčů. K rozehrávce volného kopu se postavil Šemper.
     
    109
    Následoval vysoký odkop na španělskou polovinu, jenomže daleko k míči měl nakonec Ivanušec. Autové vhazování si vyzkouší Mingueza.
     
    110
    Gvardiol poměrně dlouho váhal s kombinací, nakonec se mu povedlo najít osamoceného Djuraska, jehož centr ale zablokoval Cuenca.
     
    110
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělé jdou podruhé v tomto duelu do vedení! Sledovali jsme pas za chorvatskou obranu, na který si dokázal seběhnout JAVIER PUADO. Ten se dostal před brankáře, kterého dokázal hravě oběhnout a poté zakončit do opuštěné branky.
    110. Javi PUADO - 2:1
     
    112
    Chorvatsko to tedy bude mít znovu extrémně složité. Podruhé v tomto duelu prohrává o jednu branku a znovu se musí pokusit o vyrovnání.
     
    113
    Krátce po rozehrávce si nedovoleným způsobem pomohl Cucurella, který byl v souboji příliš pozdě, a nakonec poslal na zem protihráče.
     
    115
    Kousek od opačného pokutového území si útočným faulem pomohl Ivanušec, který místo míče trefil pouze nohu protihráče.
     
    116
    K rozehrávce volného kopu se staví sám brankář Fernández, dost možná se dá očekávat dalekonosný odkop na druhou polovinu.
     
    118
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta prodloužení, zcela určitě musíme ještě s nastavením počítat.
     
    120
    Žlutou kartu dostává Luka Ivanušec (Chorvatsko).
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Španělska, které svého soupeře porazilo výsledkem 2:1. Španělsko se po necelé hodině hry dostalo do vedení a i nadále mělo více ze hry. Jenomže v nastaveném čase přišel nepochopitelný zkrat, který nabídl pokutový kop soupeři. Chorvatsko ho dokázalo zužitkovat a dovedlo tak utkání do prodloužení, ve kterém se o postupovou branku postaral španělský útočník Javier Puado.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 9:3. Rohy: 3:0. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 10:17. (20:30:23)

    David Suchý

    Góly: 66. Puado (B. Gil), 110. Puado (Cucurella) – 90+4. Ivanušec (pen.)

    Karty:   87. Mingueza (ESP), 90+2. Guillamón (ESP) – 43. Musa (CRO), 63. Šutalo (CRO), 87. D. Bradarić (CRO), 120. Ivanušec (CRO)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 9:3. Rohy: 3:0. Ofsajdy: 5:1. Fauly: 10:17.
    Španielsko: Fernández (C) – Mingueza, Guillamón, Cuenca, Pedrosa (75. Cucurella) – Beltrán (59. Villar), Zubimendi, García – B. Díaz (83. Pino), Niño (59. Puado), B. Gil (83. Miranda).
    Náhradníci: Domínguez, Peña, Martínez – Villar, Miranda, Pino, Puado, Ruiz, Cucurella, Frances, Sancet, Blanco.

    Chorvátsko: Šemper – Šutalo, Vušković, Gvardiol, D. Bradarić – Babec (71. Bistrović) – Majer (78. Biuk), Franjić (78. Đurasek), Moro (C) (71. Kulenović), Ivanušec – Musa (64. Špikić).
    Náhradníci: Nevistić, Pandur – Bistrović, Šverko, M. Vuk, Špikić, Čolina, Erlić, Kulenović, Krizmanić, Biuk, Đurasek.

    Rozhodca: Kruašvili – Varamišvili, Pipia (všichni Gruzie)