Pittsburgh – NY Islanders 2:3 (po pr.) | Montreal – Toronto 1:2 (kon.) | Florida – Tampa Bay 4:1 (kon.)
Winnipeg – Edmonton 4:3 (po pr.) | Vegas – Minnesota 2:4 (kon.)
koniec po predl.
Pittsburgh Penguins
2:3 (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1) Stav série: 2:3
New York Islanders
cz Utorok 25.05.2021, 01:10 • PPG Paints Arena, Pittsburgh • Play-off NHL • Osemfinále
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Pohodovou úterní noc všem příznivcům zámořského hokeje! NHL již vstoupila do nejdůležitější části sezóny, a to do play off, které rozhodne o tom, kdo se stane držitelem Stanley Cupu pro ročník 2020/21.

    V tomto přenosu budeme sledovat pátý zápas série mezi Pittsburgh Penguins a New York Islanders. Po čtyřech utkáních je stav série srovnaný, neboť Islanders na domácím ledě odmítli pustit do trháku svého soupeře a po výhře 4:1 je jasné, že ještě jednou se celá série zpět do Nassau Colisea vrátí.

    Tam by oba celky jely nejraději s tím, že by existovala možnost celou sérii ukončit a postoupit v pavouku o stupínek výše. Pátý zápas série začíná v 1:00, příjemnou zábavu!
     
    PRVNÍ ZÁPAS SÉRIE

    Pittsburgh vs. Islanders3:4 OT (1:1, 1:0, 1:2 – 0:1)

    První zápas série nabídl rovnou sedm branek a o vítězi se rozhodlo až v 77. minutě. Jak Pittsburgh, tak Islanders v zápase vedli, zatímco domácí obrátili z 0:1 na 2:1, tak Ostrované se dostali do následného vedení 3:2. Jenže to jim vydrželo jenom 31 sekund, neboť srovnal Kasperi Kapanen v čase 56:21. Prodloužení pak zakončil v polovině 77. minuty překvapivým zakončením přes bližší tyč Kyle Palmieri a hosté tak měli v kapse vedení 1:0.
     
    DRUHÝ ZÁPAS SÉRIE

    Pittsburgh vs. Islanders2:1 (2:0, 0:1, 0:0)

    V odvetě rozhodla zápas prakticky první třetina. Pittsburgh totiž během úvodních 13 minut vedl 2:0, zatímco loženky na straně hostí zůstávaly nevyužity. Z tlaku ve druhé třetině pak Islanders vytěžili jenom jednu branku, přičemž byli lepším týmem a druhý gól visel místy ve vzduchu. Závěrečný pokus o srovnání navíc Newyorčanům nevyšel a k řece Hudson se stěhovala série za stavu 1:1.
     
    TŘETÍ ZÁPAS SÉRIE

    Islanders vs. Pittsburgh4:5 (0:1, 1:2, 3:2)

    První zápas hraný v Nassau Coliseum nabídl pořádnou zábavu a devět branek. Přitom to po dvou třetinách moc nevypadalo, Penguins vedli 3:1 a pomalu směřovali za vítězstvím. Jenže v poslední dvacce nejprve snížil na jednobrankový rozdíl Cal Clatterbuck, aby se pak za necelé dvě minuty po brance na 2:3 porvaly po závaru u Jarryho branky kompletně celé pětky, které byly na ledě. Ačkoliv se Ostrované dotáhli na 3:3 a následně na 4:4, na branku Taneva z času 56:24 reagovat nedokázali a padli 4:5.
     
    ČTVRTÝ ZÁPAS SÉRIE

    Islanders vs. Pittsburgh4:1 (0:0, 2:0, 2:1)

    I v druhém zápase doma dali Ostrované čtyři branky, avšak s tím rozdílem, že na výhru jim to stačilo. Hodně toho napověděla druhá třetina, ve které dali během šesti minut domácí dvě branky a Pittsburgh přehrávali. Pomyslný vaz zlomila Tučňákům 24sekundová pasáž ve třetí třetině, v ní totiž inkasovali dvakrát a se stavem 0:4 z jejich pohledu už těžko něco mohli dělat. Dostali se alespoň na stav 1:4, ale domů jeli s vědomím, že je stav série srovnaný – 2:2!
     
    Úvodní sestavy:

    Pittsburgh Penguins: Jarry (Lagacé) – Dumoulin, Letang, Matheson, Ceci, M. Pettersson, Marino – Guentzel, Crosby, Rust – Zucker, Malkin, Kapanen – McCann, J. Carter, F. Gaudreau – Aston-Reese, Blueger, B. Tanev.

    New York Islanders: I. Sorokin (Varlamov) – Pelech, Pulock, Leddy, Mayfield, A. Greene, Dobson – Komarov, Barzal, Beauvillier – Eberle, B. Nelson, Josh Bailey – Palmieri, Pageau, Wahlstrom – M. Martin, Cizikas, Clutterbuck.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:03
    V z poloviny naplněnou PPG Paints Arenou bylo vhozeno úvodní buly a hosté se hned pustili do útočení. První náznaky však domácí bez problémů ubránili a jenom vyhodili za Sorokinovu kasu.
     
    00:59
    Malkin v situaci 3 na 2 po přechodu do útočného pásma šel do stahovačky na osu, vracející se Martin ale čistým způsobem odebral ruskému útočníkovi kotouč a znemožnil mu střílet.
     
    01:52
    Bailey neuspěl v souboji s Dumoulinem, který jenom vyvážel kotouč alespoň do útočného pásma. Vznikl tak prostor pro střelu dojíždějícího Guentzela, ta ale byla zblokována.
     
    02:23
    První přerušení přichází až po dvou a půl minutách hry. Zblokovaná střela jednoho z hostujících plejerů zamířila do ochranné sítě nad Jarryho branku.
     
    02:58
    Sorokin rozehrál podél prken jenom na Letanga, který udržel útočné pásmo a v brankovišti Islanders bylo pořádně horko, neboť právě po jeho nahození byl aktivní Blueger, který se snažil protlačit puk za brankovou čáru, avšak bez úspěchu!
     
    03:57
    Pulock pod tlakem odehrával jenom za vlastní branku, v úvodních minutách jsou hosté pod velkým tlakem a směrem dopředu toho moc nepředvedli.
     
    04:33
    Zajímavá přihrávka do prostoru od Cluttterbucka na Baileyho, který si sjížděl na zakončení z mezikruží. Jarry však nemusel ani zasahovat, v poslední chvíli zasáhl před ním postavený obránce.
     
    05:19
    Dobrý forčeking McCanna měl za následek zisk kotouče a šanci Gaudreaua, který z pravého kruhu ale napálil jenom Sorokina. Bleskově se posléze šlo na druhou stranu, kde se vytáhnul Jarry a přerušil raději hru, která má od prvních minut vysoké tempo.
     
    06:22
    Bryan Rust měl největší možnost na otevření skóre, zůstal sám před brankářem Islanders a po špatné rozehrávce Mayfielda střílel, trefil však Sorokina jenom na prostředek branky, kde měl ruský brankář připraven kromě svého těla i lapačku!
    06:22 Rust pálil jenom doprostřed branky
     
    07:12
    Tlak Tučňáků pokračuje nadále! V dobré pozici byli i Crosby s Guentzelem, ani jeden z nich však nedokázal vsítit úvodní branku a právě postavení prvního jmenovaného v brankovišti nakonec hru přerušuje. Následuje komerční přestávka.
     
    07:47
    Hosté jsou i nadále pod tlakem a práce Kapanena jim vůbec nepomohla. Scott Mayfield (NYI) nestíhal jeho pohyb a jednoduše mu seknul do ruky, tudíž dostává dvě trestné minuty za tento přestupek.
     
    08:20
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Po 33 sekundách je přesilovka využita a Penguins naprosto zaslouženě vedou! JEVGENIJ MALKIN měl na levém kruhu až příliš prostoru, nikdo jej nedostoupil ani proti němu nevyjel a následovala tak nekompromisní střela nad Sorokinovo rameno, navíc přesně do vinglu – 1:0! Asistence: Kris Letang, Bryan Rust.
    08:20 Jevgenij MALKIN - 1:0
     
    09:01
    Další výpad domácích, tentokrát z dílny Aston-Reeseho, pokryl Dobson a nepustil šikovného útočníka Penguins do zakončení. Hra se ale i tak udržela v útočném pásmu domácích, další ohrožení branky však v této pasáži už nepřišlo.
     
    10:13
    Barzal neprošel přes střední pásmo a jenom nahodil, i tak ale z toho bylo pro domácí nebezpečí, neboť si jako první puk našel Komarov a zblízka střílel, Jarry podržel svůj tým a vedení 1:0!
     
    11:03
    Pittsburgh opět v tlaku a motá soupeře před jeho vlastní brankou. Ceci se již chystal k palbě od modré, nakonec ale zvolil přejetí za Sorokina a následnou nahrávku mezi kruhy. Obrana hostí tuto variantu však vykryla a získala puk.
     
    12:01
    Leddy pustil puk na Martina, který vysokým obloučkem od modré nahodil jenom do lapačky Jarryho. Máme tu tak další přerušení a druhý komerční brejk.
     
    12:29
    Frédérick Gaudreau byl součástí kombinace celé lajny domácích a zakončoval to celé střelou z levého kruhu křížem do protější šibenice, což Sorokin lapačkou sebral a kvůli nepřehledné situaci před brankou raději přerušil.
     
    13:04
    Zakázané uvolnění Pittsburghu vrací hru zpět před branku Jarryho, vypadá to, že po úvodních minutách se postupně do hry hosté dostávají. Za ztrátu 0:1 mohou být v kontextu průběhu třetiny stále rádi.
     
    13:33
    Aston-Reese nakopl Taneva, který si v útočném pásmu počkal na podporu, aby z druhé vlny následně našel rozjetého Bluegera. Pokus domácího útočníka mířil na vyrážečku, tu Sorokin i použil a dostal s ní puk mimo.
     
    14:56
    Malkin se přes rovnou tři hráče v útočném pásmu nedostal a byla z toho ztráta, kterou ale hosté nijak nevytrestali. Tučňáci mají střeleckou převahu a v zápase jsou jednoznačně lepším celkem.
     
    15:56
    Palmieri napálil kotouč jenom do naskakujícího Gaudreaua, který toho využil a nahozením na branku donutil hostujícího gólmana přerušit hru. Máme tu třetí komerční přestávku.
     
    16:25
    Guentzel přebíral kotouč jako druhý hráč od Crosbyho a sestřelil ho čistým způsobem Pelech, až to v ochozech arény zahučelo. Hra pokračovala plynule dále, domácí alespoň vybojovali buly po levici Sorokina.
     
    17:13
    Kapanen táhl útok domácích a vyměnil puk s Malkinem, nahrávka od ruského plejera ale byla již příliš dlouhá na něj, očekávané zakončení nepřišlo a Pittsburgh se tak musí opět bránit.
     
    18:15
    Pageau nic ve středním pásmu nevymýšlel a nahodil přímo na Jarryho, který jenom vyrazil před sebe. Hosté tak rychle získali pásmo a pokračovali v útočení, vyloženou příležitost jim to však nevyneslo.
     
    19:06
    Islanders právě vstřelili branku!
    Necelou minutu před koncem přichází pro Pittsburgh pořádná facka! Na dlouhou přihrávku z vlastního obranného pásma si najel ANTHONY BEAUVILLER, poradil si rovnou s trojicí dorážejících obránců, přičemž se nenechal rozhodit ani soubojem s Guentzelem a seknutím Crosbyho, který celý problém hasil v poslední chvíli. Beauviller se tak dostal až do zakončení, které zamířilo nad rameno Jarryho – 1:1! Asistence: Josh Bailey, Nick Leddy.
    19:06 Anthony BEAUVILLIER - 1:1
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nabídla hokej na výborné úrovni a drtivou většinu třetiny měli převahu domácí hráči, kteří se mnohem snadněji dostávali do příležitostí a vedli od půlky deváté minuty, když se v přesilové hře prosadil Jevgenij Malkin. Dlouho to i vypadalo, že vedení Tučňákům zůstane do druhé třetiny, jenže individuální akce Anthonyho Beauvilliera na startu poslední minuty ustanovila průběžný stav 1:1, což je pro Ostrovany prakticky výhrou, v kontextu celé třetiny.

    Střely na branku: 11 – 10
     
    Další třetina začne přibližně ve 2:04.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:15
    Hned po 15 sekundách měli domácí velkou šanci a byl u toho Sidney Crosby, který dostal kotouč do brejku a bylo to 2 na 1. Celou akci Crosby zakončoval sám z levého kruhu, Sorokin kotouč ve výstroji udržel a přerušil hru!
     
    21:00
    Nenápadné vyhození nastartovalo další šanci domácích! Zach Aston-Reese pustil puk za sebe na najíždějícího Taneva, který si ještě zpracoval puk bruslí a zakončoval k tyči, Sorokin tam ale měl beton a parádně tak zasáhl!
    21:00 Tanev zaméřil jenom do Sorokinových betonů
     
    22:09
    Přímé vyhození na icing hostí znamená udržení hry v útočném pásmu Penguins, kteří vstoupili do druhé třetiny opět ve velkém stylu a nepovolili soupeři v této části hry zatím ani jednu střelu.
     
    22:42
    Crosby zahrával z pravého křídla pod sebe na Guentzela, který si již puk zpracoval na ofsajdové hraně. Podle čárového rozhodčího byl již za ní, proto přichází přerušení hry.
     
    23:15
    Propad Ceciho ve středním pásmu dal možnost pro Barzala, který prostrkoval za obránce na Komarova. Místo očekávané střely přišla ještě jedna nahrávka pro spoluhráče z druhé vlny, to však již nemělo valný účinek a domácí otáčí hru.
     
    23:48
    Chvíli to i vypadalo, že se Aston-Reese vydá do samostatného úniku, vracel se s ním však i Dobson a nedovolil, aby ho útočník Tučňáků výrazněji přebruslil a dostal se do finální fáze.
     
    24:39
    Vyloučení v týmu Pittsburgh Penguins (Jevgenij Malkin – 2 min., hákování).
     
    25:37
    Kombinaci sehrávali hosté na Cizikase, který stál mezi kruhy. Dobře v tomto případě ale zapracoval Carter, který včas k Cizikasovi dostoupil a střelu mu čistým způsobem znemožnil.
     
    26:22
    Carter navíc zakončil své střídání výpadem, který neskončil větší šancí, ale stačilo to k aplausu fanoušků, každá sekunda v oslabení strávená na druhém konci ledu se zkrátka hodí.
     
    27:06
    Rust s Crosbym vytáhli hru opět do útočného pásma a ze strany Islanders to bylo v přesilové hře víceméně trápení.
     
    27:37
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Závěr přesilovky Ostrované zpackali a pokračovali v tom až do momentu, kdy se Pittsburgh ujímá podruhé vedení! Malkin ze středního pásma předal puk pro rozjetého Crosbyho, který přešel modrou a pustil puk na BRYANA RUSTA. Člen elitní formace domácích se rozhodl zakončit z větší vzdálenosti tvrdou střelou na vzdálenější tyč, která prošla za Sorokinova záda – 2:1! Asistence: Sidney Crosby Kris Letang.
    27:37 Bryan RUST - 2:1
     
    29:38
    Domácím dodala druhá branka opět energii a hosté se herně trápí. Za 11 minut hry vypálili na branku Tučňáků jenom jedinkrát!
     
    30:14
    Andy Greene (NYI) přímo před domácí střídačkou zasáhl do obličeje Guentzela a je odeslán na dvě minuty na trestnou lavici za hru vysokou holí. Přesilovku domácí rozjedou až po komerční přestávce.
     
    30:23
    Jake Guentzel byl po buly hned u první akce v přesilové hře, když se snažil dorážet na hranici brankoviště, zlomil přitom hůl, což znamenalo, že měli hosté prostor vyhodit a Guentzel musel pro novou hokejku.
     
    31:06
    Malkin se do toho opřel a dvakrát za sebou střílel. Zatímco poprvé vůbec netrefil branku, podruhé trefil blokujícího Pageaua. Ale domácí stále drží kotouč a mají nápor.
     
    31:48
    Až příliš odvážná hra ale mohla mít za následek srovnání na 2:2, neboť Pageau ujel s Pelechem do brejku 2 na 1. Nahrávka od prvně jmenovaného byla naštěstí pro Penguins hodně nepovedená a Pelech se nedostal ani do zakončení!
     
    32:58
    Zbytek přesilovky přečkali hosté bez problémů a již v plném počtu hráčů si Kasperi Kapanen připsal další střelecký pokus, který Sorokin skryl v lapačce. Následuje další komerční přestávka.
     
    33:07
    Střely na branku během druhé třetiny: 14 – 1!
     
    33:29
    První lajna domácích jde z ledu, Dumoulin jenom nahodil za branku Islanders, aby měli Tučňáci relativně klid na nástup nové formace.
     
    34:14
    Matheson udržel na zádech napadajícího Palmieriho, který se snažil získat kotouč a přejít s ním do zakončení. Domácí pokračují v náporu a prakticky celá druhá třetina je jejich.
     
    34:59
    Odražený kotouč si našel v závaru Rust a přesunoval se s pukem do míst, kde Sorokin nebyl postaven. Hostující maskovaný muž ale ukázal tradičně výbornou flexibilitu a Rust musel vracet hru zpátky na druhou stranu, kde to hosté již zvládli pokrýt a přežít tuhle akci.
     
    36:26
    Barzal obstaral druhou střelu hostí na branku za tuto dvacetiminutovku, pálil z vrcholku kruhů na Jarryho, který nepříjemný pokus vytěsnil maskou. Domácí pak předvedli brejk do otevřené obrany, který zatahoval Guentzel. To bylo již o poznání méně nebezpečnější.
     
    37:59
    Dobson udržel pro hosty pásmo a ihned zakončoval od modré, Aston-Reese mu v tomto střídání dal ale speciální péči, pokus zablokoval a ještě jej dohrál na mantinel.
     
    38:49
    Pageau zavřel mantinel pro pronikajícího Dumoulina podél mantinelu a taktéž mu dal masáž na hrazení. Oba týmy to rozhodně v posledních minutách nešetří.
     
    39:36
    Hosté jsou v posledních minutách mnohem živější, Pittsburgh to ale pravděpodobně dohraje do konce třetiny s jednobrankovým vedením.
     
    39:52
    Ještě tam ale bylo zakázané uvolnění Tučňáků, proto bude vhazování před brankou Jarryho osm sekund před koncem.
     
    39:58
    A hned následovalo další, teď zbývá něco málo přes dvě sekundy.
     
    39:59
    Hosté vyhráli buly a v poslední sekundě střílel z modré Pulock, jeho one-timer jenom rozduněl zadní mantinel!
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Třetina odehraná za 30 minut i tentokrát nabídla parádní podívanou a tenhle hokej prostě baví. Penguins měli jednoznačně v této dvacetiminutovce navrch a důsledkem toho je nejenom vedení 2:1, ale také jasná střelecká převaha (32 – 14). Bryan Rust byl tím, kdo v půlce 28. minuty po odbráněném oslabení propálil Sorokina a dal domácím zpět jednobrankové vedení, hosté se pořádně ukázali až v samotném závěru třetiny, kdy vypálili za poslední dvě minuty hry třikrát, do té doby měli v periodě jenom jednu střelu na branku! Tak či tak, třetí třetina bude určitě zajímavá.

    Střely na branku: 32 – 14 (20 – 4)
     
    Další třetina začne přibližně v 2:52.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:19
    První přechod do útočného pásma hostům nevyšel. Pageau byl v pásmu s kotoučem až druhý za Wahlstromem a je z toho tak ofsajd.
     
    40:56
    Přihrávku Barzala zachytil Zucker a dostal hru alespoň částečně mimo nebezpečnou zónu domácích, a to do středního pásma. Hosté ale bleskově prostřídali a pokračují v menším náporu.
     
    41:21
    Michael Matheson to vzal na sebe a vyvezl kotouč až k brance Sorokina, navíc se mu povedlo i zakončit. Zákrok hostujícího brankáře hru přerušuje.
     
    41:35
    A stalo se tak i o 14 sekund později, vhazovat se bude po gólmanově pravici.
     
    41:44
    V momentě, kdy Pittsburgh na začátku třetí třetiny v sezóně vedl, vyhrál v základní části 26 ze 27 utkání!
     
    41:56
    McCann našel při protiútoku skvěle postaveného Cartera a střílenou nahrávkou mu dal možnost usměrnit puk mezi tři tyče. Fanoušci se již skoro radovali, ale kotouč skončil jenom na zadním mantinelu, teč Carterovi totiž příliš nevyšla!
     
    43:25
    Ceci neuspěl s rozehrávkou od vlastní branky a odzbrojil jej Barzal, hostům ale na oplátku neprošla přihrávka mezi kruhy. Pittsburgh vyváží kotouč do útočné třetiny, to mu teď stačí.
     
    44:29
    Jarry se zapojil do hry a pustil kotouč na McCanna, který po objetí celého pásma přihrál na Marina, jehož střelu od modré má Sorokin pevně skrytou ve výstroji.
     
    45:02
    Carter šel do akce s McCannem, kterému start třetí třetiny sedl náramně. Ani napodruhé ale tato dvojice nedokázala šanci dotáhnout do gólového konce, McCannovi zakončení zblízka nesedlo a poslal jej mimo branku!
     
    46:25
    Cizikas posunul na Clutterbucka, který v obležení dvou obránců toho moc vymyslet nemohl. Domácí po získání kotouče přechází dopředu a průběh zápasu mají v této fázi pod kontrolou.
     
    47:25
    Barzal neprošel přes střed a McCann z toho těžil dalším vyhozením za branku Sorokina. Islanders působí lehce bezradně a ve třetí třetině nevystřelili stále na branku. Zda se to změní, budeme vědět po komerční přestávce.
     
    48:10
    Dumoulin se do toho opřel na modré, trefil však jenom nastavenou lapačku Sorokina, který dnes předvádí velmi dobrý výkon a je svému týmu skutečnou oporou.
     
    48:50
    Islanders právě vstřelili branku!
    Z první střely ve třetí třetině je hned srovnáno a pro Penguins je to trest za všechny ty zahozené šance! Pageau vybojoval skvěle puk za brankou a obral Dumoulina, načež přistrčil pro Komarova, který předložil volnému JORDANU EBERLEMU. Tomu sice puk uskočil a musel střílet o něco později, i tak však dostal kotouč za Jarryho záda – 2:2! Asistence: Leo Komarov, Jean-Gabriel Pageau.
    48:50 Jordan EBERLE - 2:2
     
    49:39
    Malkin po pravém křídle táhl útok a natřikrát hledal svého parťáka Zuckera. Ani jednou se mu to vlivem blokování střel hostující obranou nepovedlo, následnou slabou střelu bez potíží Sorokin kryl.
     
    50:27
    Hosté startovali do situace 3 na 2, zastavil je však ofsajd, navíc úmyslný. Proto se hra přesunuje zpátky před branku Sorokina.
     
    50:42
    Carter najížděl z pravého křídla do zakončení a chtěl si Sorokina rozhodit forhendovou kličkou, ten se ale zaskočit nenechal a hokejkou vypíchl puk překvapenému útočníkovi! Byla to již 19. šance Pittsburghu na branku!
     
    51:40
    I na druhé straně to bylo zajímavé, střelu Palmieriho z pravého kruhu ale má v moci Jarry a následuje komerční přestávka.
     
    51:48
    Po vyhraném buly v útočném pásmu zahrozili hosté hned dvakrát, poprvé to byla sražená střela od modré, která skoro projela Jarrymu mezi betony až do branky, podruhé zakončoval Petterson, který z dorážky nastřelil jenom bližší tyčku!
     
    51:56
    V následném souboji o puk Matheson dohrál nešťastně Wahlstroma na mantinel a bylo potřeba hned přerušit hru. Opakované záběry ukázaly, že Wahlstrom upadl zády na mantinel, přitom se klepl hlavou o hranu a v současnosti míří do kabiny.
     
    53:13
    Mayfield bojoval na hranici brankoviště s Malkinem, který možná zasáhl hostujícího beka do obličeje. Jako odvetu povalil Mayfield jednu z hvězd týmu na led a dal mu ještě masáž, rozhodčí nechávají hru plynout.
     
    54:03
    Frédérick Gaudreau (PIT) podsekl ve vlastním obranném pásmu Nelsona a jak to měli domácí rozjeté pěkně, tak mohou ještě o výhru přijít. Po komerční přestávce se rozehraje druhá přesilovka Newyorčanů v zápase.
     
    54:19
    Barzal sehrával první kombinaci v přesilové hře mezi kruhy na Eberleho, tam ale kotouč nedostal. Domácím se ale nepovedlo vyhodit a hra pokračuje nadále před Jarrym.
     
    55:05
    Domácím se povedlo dvakrát v rozmezí půlminuty vyhodit, Islanders se i v druhé přesilové hře, kterou mají, poněkud trápí.
     
    55:54
    Přesilovka hostů je prakticky celá pryč a Pittsburgh to dokázal v pohodě ubránit. Teď nás čeká úplný závěr, povede se nějakému týmu rozhodnout ještě v základní hrací době?
     
    57:02
    Tlak domácích v útočném pásmu končí převrácenou brankou po souboji Crosbyho s Mayfieldem, který začal již v boji o kotouč za Sorokinovou klecí. Palmieri ještě reklamuje v přerušení zásah hokejkou od Dumoulina do obličeje, bude se ale nadále pokračovat v plném počtu.
     
    57:32
    Komarov posílal kotouč podél prken na Barzala, teč ale poslala puk přímo do ochranné sítě. Proto je přerušeno a bude se vhazovat po pravici Jarryho.
     
    57:48
    Clutterbuckovi se v souboji s Carterem doslova rozpadla helma a ihned tak došlo k přerušení hry. Pomalu směřuje zápas do prodloužení, ani jeden celek nemá v závěru vyloženě navrch.
     
    58:25
    Letangův pokus se odrazil od zadního mantinelu na protější stranu pro Rusta, který okamžitě posílal puk do branky, Sorokin se včas přesunul a vytěsnil Rustovo zakončení ramenem.
     
    58:59
    Malkin rozjel útok po levé straně a otočkou na levém kruhu chtěl najít Kapanena, který byl připraven na vrcholku kruhů. Ale k ničemu vážnějšímu nakonec nedošlo, hosté vyváží a opravdu to vypadá, že půjdeme do prodloužení.
     
    59:39
    Hosté dohrávají třetinu v útočném pásmu, nic víc z toho ale pravděpodobně nevzejde.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Podruhé v této sérii nás čeká prodloužení a pro Tučňáky to byla opravdu ledová sprcha. Do branky na 2:2 totiž měli několik šancí, které mohly skončit gólem a odskočením na více než jednu branku rozdílu. Jenže z toho nic nevzešlo a v čase 48:50 to potrestal Jordan Eberle. Od té doby se hrál opatrnější hokej, Islanders nevyužili ani přesilovou hru a v závěru už si ani jeden celek nevypracoval zásadnější šanci na to, aby zlomil zápas ještě v základní hrací době.

    Střely na branku: 41 – 20 (9 – 6)
     
    Jenom připomínáme, že se hraje prodloužení po dvacetiminutovkách až do momentu, kdy některý tým skóruje. Zápas se nám tak může ještě pořádně protáhnout, prodloužení začne zhruba za 15 minut.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:02
    Prodloužení formátu 5 na 5 začíná, hosté nahazují po vyhraném vhazování za branku Jarryho.
     
    60:36
    Cartet z rohu nahrál před branku, kde byl připraven Zucker, musel však jít do střelby z bekhendu. To mu vůbec nesedlo a Sorokin neměl s tímto zakončením žádné problémy.
     
    61:18
    Zucker se dostal do zakončení z mezikruží, ale napálil jenom betony Sorokina, který se včas stihl od tyčky vrátit do svého původního postavení.
     
    62:25
    Tlak Pittsburghu v útočné třetině nic nepřinesl, navíc Letang od modré napálil jenom prvního obránce a nastartoval tím brejk, který táhl Komarov. Hosté se ale nedostali ani k přímému ohrožení domácí kasy.
     
    63:13
    Po neúspěšném pokusu Pageaua na druhé straně pronikl do útočného pásma Rust, dobře však pracoval Pelech a vytlačil jej mimo jakýkoliv střelecký úhel.
     
    64:06
    Hraje se hodně opatrný hokej z obou stran. Opticky navrch mají domácí, teď to však může dopadnout jakkoliv.
     
    64:39
    Beauviller nastřelil odražený kotouč a Jarry toho přes clonu moc neviděl, proto univerzálně vystrčil vyrážečku a puk právě do této části výstroje zamířil.
     
    65:22
    Barzal zkusil překonat Jarryho z ostrého úhlu na bližší tyči, domácí brankář se ale zaskočit nenechal a prostor utěsnil ramenem.
     
    65:54
    Tečovaná střela Barzala skončila v ochranné síti, přichází po dlouhé době přerušení hry. Vhazovat se bude v útočném pásmu Islanders.
     
    66:14
    Od hokejky Cizikase se nahození Cartera odrazilo přímo na střídačku Islanders, dlouho bez přerušení se tak tentokrát nehrálo.
     
    66:32
    Barzal se vymotal ze středního pásma a dostal se před obránce, tlačil puk do horní části branky, nakonec však vysoko přestřelil a napálil jenom plexisklo za Jarryho klecí.
     
    67:36
    Malkin přenechal za sebe Zuckerovi, který hned posílal kotouč na branku, ale opět nepřesně. Je vidět, že ani jeden celek nechce udělat chybu a hraje hlavně zezadu.
     
    68:26
    Bluegerův pokus byl sražen mezi kruhy a na dorážku se chystal Rust, ale přes Leddyho se už nedostal. Následně ohrozil branku hostí Petterson a mezi kruhy byl kotouč tečován, Sorokina trefil jenom do betonu, hostující brankář pořádně ani nevěděl, co se před ním děje!
     
    69:39
    Eberle nastřelil puk z pravé strany na Jarryho, který betonem vyrazil, navíc mimo dráhu potenciálních hráčů hostí na dorážku. V následné snaze Islanders dostat se zpět do pásma vznikl ofsajd.
     
    70:32
    Petterson pálil podruhé za sebou, Sorokin měl před sebou opět clonícího hráče, dokázal si ale najít výhled a zasáhnout.
     
    71:36
    Cizikas nastartoval situaci 3 na 2 a v ideální moment předal kotouč pro Martina, který zblízka směroval puk do branky. Jarry se ale přesunul a zabránil tomu, aby se hosté mohli radovat!
     
    72:12
    Po komerční přestávce zahrozil McCann, jehož střílené nahození před branku chtěl tečovat Carter, puk ale vůbec netrefil a Sorokin sbírá kotouč do lapačky.
     
    73:02
    Dumoulin přišel sice o hokejku, i tak ale dokázal pokračovat v rozjetí útoku a nohou přihrát na Taneva. Domácí se pak dostali do ofsajdového postavení a čistě podle posledních minut to vypadá, že se bude hrát ještě dlouho.
     
    73:55
    Skoro celá pětka Pittsburghu přestala hrát v domnění, že bude pískán icing, což ukazoval i brankář Jarry. Čároví rozhodčí, mezi nimiž je i Čech Libor Suchánek, ale nechali hru pokračovat, což bylo něco pro Mikea Sullivana na střídačce Pens.
     
    75:06
    Letang se do toho po nástupu na led opřel a nápřahem prověřil Sorokina, který neměl se zákrokem žádný problém. Tlak Pens ale pokračuje i nadále, hosté se nemohou vůbec dostat na kotouč.
     
    76:06
    Rust po křižné přihrávce od Crosbyho střílel, zamířil ale jenom do zadního mantinelu. A když to nevyšlo ani napodruhé, mohli konečně hosté vyhodit. Zřejmě nejvýraznější pasáž celého prodloužení.
     
    76:59
    Domácí rozjíždí další útok, do konce prvního prodloužení zbývají tři minutky.
     
    77:36
    Dobson našel na středovém kruhu Beauvilliera, ale nevedlo to pro hosty ve finále k ničemu, neboť si střelec prvního gólu hostí ideálně nezpracoval kotouč.
     
    78:14
    Eberle měl prostor na pravém křídle a využil toho k průniku, který zakončil střelou na bližší tyč, tedy tam, kde měl Jarry lapačku. I tak si ale domácí brankář poradil a užívá si ovací z tribun!
    78:14 Eberle neprostřelil Jarryho z pravého kruhu
     
    78:58
    Malkin obkroužil celé pásmo, aby následně střílel od modré na branku. Navíc využil toho, že clonil před brankou Zucker, Sorokin ale střelu vykryl a přerušil hru.
     
    79:33
    Pulock střílel v jednom střídání nadvakrát, poprvé napálil jenom Letanga, podruhé netrefil puk vůbec optimálně a domácí to ještě v samotném závěru zkusí.
     
    80:00
    Prodloužení skončilo.
     
    Ale branku to Pittsburghu nepřineslo, proto přejdeme do druhého prodloužení. To první bylo opatrné a mohlo dopadnout na obě strany. Opticky nebezpečnější byli domácí, hosté ale měli možná i větší příležitosti na rozhodnutí. Ani jedna šance se ale neujala, brankáři stále svůj tým drží a okolo půl páté ráno se přehoupneme do druhého prodloužení, taktéž hraného na 20 minut.

    Střely na branku: 49 – 27 (8 – 7)
     
    80:01
    Začalo druhé prodloužení.
     
    80:08
    Druhé prodloužení začíná zakázaným uvolněním domácích. Hosté tak získávají pásmo zadarmo, neboť nevyhráli úvodní buly a na kotouč se vůbec nedostali.
     
    80:51
    Islanders právě vstřelili branku!
    51 sekund trvalo druhé prodloužení a ohromná chyba brankáře Jarryho přichází v tu nejnevhodnější chvíli pro Penguins! Jarry totiž chtěl rozehrávat vyhozený kotouč a měl hodně času, navíc nebyl nikým atakován. Ale situaci nevyhodnotil vůbec dobře, nahrál přímo na hokejku JOSHOVI BAILEYMU, který si sjel ještě blíže k brance, využil toho, že byl Jarry absolutně rozhozen a rozhodl o výhře Islanders v tomto duelu – 2:3! Bez asistence.
    80:51 Josh BAILEY - 2:3
     
    Konec zápasu.
     
    Pittsburghu na výhru v dnešním duelu tak nestačily ani dvě třetiny prakticky dominantního výkonu, kdy vedl 2:1 a pomalu směřoval za výhrou a vedením v sérii 3:2. Z minima totiž na začátku třetí třetiny vytěžili Islanders maximum, Jordan Eberle srovnal na 2:2 a stal se z toho tuhý boj, který nakonec šel až do druhého prodloužení. Tam rozhodla osudová chyba brankáře Jarryho a kdo ví, třeba to byla chyba, která rozhodla i celou sérii. Josh Bailey se tak stal pro svůj tým a fanoušky hrdinou, brankář Jarry naopak nešťastníkem.

    Dá se říct, že Pens potopily vlastní chyby. Při první brance nezastavili Beauvilliera ani tři hráči, podruhé to byla ztráta kotouče za vlastní brankou a potřetí chyba brankáře. Přitom Jarry odchytal výborné utkání, stejně tak jako jeho kolega-soupeř Sorokin. Takový však hokej někdy je a Tučňáci již nemají v této sérii kam couvnout.

    Střely na branku: 50 – 28 (1 – 1)
     
    Kdo se postavil do brankoviště?

    Tristan Jarry (PIT) – 25 zákroků, 3 OG, úspěšnost 89,3 %, odchytal 80:51
    Ilja Sorokin (NYI) – 48 zákroků, 2 OG, úspěšnost 96 %, odchytal 80:51

    Česká a slovenská stopa

    Do utkání nenastoupil žádný Čech ani Slovák.

    Tři hvězdy utkání

    1. Josh Bailey (NYI) 1+1
    2. Ilja Sorokin (NYI) 48 zákroků
    3. Bryan Rust (PIT) 1+1
     
    Z mé strany je to již dnes vše. Přeji vám pohodový pracovní týden, středoškolákům pak úspěšně složené maturity a vysokoškolákům úspěšné zkouškové. Někdy příště se budu u NHL těšit opět na počtenou!
     
    Dnešní utkání sledovalo 9 344 diváků. (04:47:50)

    Tomáš Kalas

    Góly a asistencie: 9. Malkin (Letang, Rust), 28. Rust (Crosby, Letang) – 20. Beauvillier (Josh Bailey, Leddy), 49. Eberle (Komarov, Pageau), 81. Josh Bailey


    Pittsburgh Penguins: Jarry (Lagacé) – Dumoulin, Letang (A), Matheson, Ceci, M. Pettersson, Marino – Guentzel, Crosby (C), Rust – Zucker, Malkin (A), Kapanen – McCann, J. Carter, F. Gaudreau – Aston-Reese, Blueger, B. Tanev.
    New York Islanders: Sorokin (Varlamov) – Pelech, Pulock, Leddy, Mayfield, A. Greene, Dobson – Komarov, Barzal, Beauvillier – Eberle, B. Nelson (A), Josh Bailey (A) – Palmieri, Pageau, Wahlstrom – M. Martin, Cizikas, Clutterbuck (A).

    Rozhodca: O´Rourke, Rehman – Gibbons, Suchánek

    Diváci: 9 344
    Pittsburgh 2 4 NY Islanders
    #1 Nedeľa 16.05.2021 • 18:25
    Pittsburgh - NY Islanders 3:4 koniec po predl.
    #2 Streda 19.05.2021 • 01:30
    Pittsburgh - NY Islanders 2:1
    #3 Piatok 21.05.2021 • 01:10
    NY Islanders - Pittsburgh 4:5
    #4 Sobota 22.05.2021 • 21:00
    NY Islanders - Pittsburgh 4:1
    #5 Utorok 25.05.2021 • 01:10
    Pittsburgh - NY Islanders 2:3 koniec po predl.
    #6 Štvrtok 27.05.2021 • 00:30
    NY Islanders - Pittsburgh 5:3