VC Bahrajnu Víťaz: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
VC Bahrajnu

Víťaz: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)

Nedeľa 28.03.2021, 17:00Formula 1
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Závod sa začne o 17:00.
     
    Vítam všetkých priaznivcov motorsportu pri sledovaní tohto online textového prenosu. V ňom sa spoločne zameriame na F1 a to konkrétne na VC Bahrajnu, ktorej začiatok je na programe o 17:00.

    Nová sezóna F1 je tu! Odštartuje nám ju VC Bahrajnu a určite sa máme na čo tešiť. V novej sezóne nás čaká 23 pretekov. V Bahrajne je trať dlhá 5 412 metrov a pôjde sa 57 kôl.

    Zloženie tímov na sezónu 2021:
    Mercedes (motor Mercedes) – Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
    Red Bull (Honda) – Max Verstappen, Sergio Pérez
    McLaren (Mercedes) – Daniel Ricciardo, Lando Norris
    Aston Martin (Mercedes) – Sebastian Vettel, Lance Stroll
    Alpine (Renault) – Fernando Alonso, Esteban Ocon
    Ferrari (Ferrari) – Charles Leclerc, Carlos Sainz
    AlphaTauri (Honda) – Pierre Gasly, Júki Cunoda
    Alfa Romeo (Ferrari) – Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi
    Haas (Ferrari) – Mick Schumacher, Nikita Mazepin
    Williams (Mercedes) – George Russell, Nicholas Latifi

    Výsledok sobotnej kvalifikácie:
    1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Gasly (AlphaTauri), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Sainz (Ferrari), 9. Alonso (Alpine), 10. Stroll (Aston Martin), 11. Pérez (Red Bull), 12. Giovinazzi (Alfa Romeo), 13. Cunoda (AlphaTauri), 14. Räikkönen (Alfa Romeo), 15. Russell (Williams), 16. Ocon (Alpine), 17. Latifi (Williams), 18. Vettel (Aston Martin), 19. Schumacher (Haas), 20. Mazepin (Haas).

    Sledujte náš online prenos!
     
    Prajem príjemný nedeľný podvečer všetkým fanúšikom F1! Dnes nám VC Bahrajnu odštartuje nový ročník F1 a určite sa tak máme na čo tešiť. Víťazom včerajšej kvalifikácie sa stal Max Verstappen z tímu Red Bull a bude tak mať najvýhodnejšiu pozíciu. My však veríme, že prvá VC bude veľmi zaujímavý a že sa možno dočkáme aj prípadného prekvapenia. Zatiaľ si prezrite postavenie na štartovom rošte, krátko pred začiatkom sa znova prihlásime.
     
    Piloti sa dostávajú na trať, pred štartom ešte absolvujú zahrievacie kolo.
     
    Zahrievacie kolo bolo úspešne absolvované. Piloti sú späť na trati a čoskoro tak VC Bahrajnu môže začať.
     
    Stále čakáme na začiatok, piloti vyrazili ešte do jedného zahrievacieho kola navyše. Sergio Pérez odstavil svoje vozidlo vedľa trati a to spôsobilo menšie problémy. Preto sa zahrievacie kolo opakuje a Sergio Pérez bude štartovať z boxov.
     
    Piloti sú späť na štarte. Už by teda nič nemalo brániť tomu zahájiť VC Bahrajnu.
     
    Závod práve odštartoval.
     
    Štart
    VC Bahrajnu bola práve zahájená a tým pádom aj nový ročník F1!
     
    1
    Piloti vyrazili do svojho úvodného kola. Po štarte sa nič vážneho neudialo, postavenie je zachované ako na štartovom rošte.
     
    1
    Je vyvesená žltá vlajka! Ruský pilot Nikita Mazepin zaparkoval svoje vozidlo mimo trate a dnešný závod sa tak pre neho veľmi predčasne končí!
     
    1
    Na trať sa tak dostalo safety car. Po Mazepinove vozidlo musí prísť špeciálna technika. Museli ho zdvíhať malým žeriavom, to je jasný signál, že vozidlo je celkom nepojazdné.


     
    2
    Mazepin je už teda stiahnutý z trate a zvyšok VC môže dopozerať z boxov. Toto nie je ideálny štart pre nováčika F1, musí dúfať, že nabudúce to dopadne lepšie.
     
    3
    Sme v treťom kole a po ňom sa safety car už stiahne z trate. Medzičasom Pérez zašiel do boxov po nové pneumatiky.
     
    4
    Safety car už opustilo trať a tak môžme považovať VC Bahrajnu úspešne reštartovanú. Úvodné komplikácie tak už máme za sebou a verme, že už to bude zaujímavý štart novej sezóny F1.

    Predsa len ešte je aktivované virtuálne safety car! Pierre Gasly stratil kus zo svojho vozidla a jednu zo zákrut nezvládol Mick Schumacher a skončilo mimo trate. Už sa však na ňu stihol vrátiť.
     
    5
    Poradie po 5. kole:

    1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Norris (McLaren), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Alonso (Alpine), 8. Stroll (Aston Martin), 9. Sainz (Ferrari), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    6
    Po piatych kolách sú tu prvé zmeny oproti štartovaciemu roštu. Na tretie miesto sa pred Bottasa dostal Leclerc a keďže Gasly mal problémy s vozidlom na jeho miesto sa predral Norris, ktorý predbehol aj Ricciarda.
     
    7
    Sme už v siedmom kole a môžme sa pozrieť, aké sú jednotlivé rozostupy na čele. Verstappen drží náskok 1,770 pred Hamiltonom.
     
    8
    Najrýchlejšie kolo má za sebou Peréz, ktorý už má na svojom konte aj jednu zástavku v boxoch. Na poslednom mieste je Gasly, ktorý mal problémy s vozidlom, ale pokračuje ďalej.
     
    9
    Po ďalšom kole sa na tretie miesto vracia Bottas, ktorému vyšiel predbiehací manéver a tak sa dostal pred Leclerca. Verstappen svoj náskok pred Hamiltonom mierne navýšil.
     
    10
    Poradie po 10. kole:

    1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Stroll (Aston Martin), 8. Alonso (Alpine), 9. Sainz (Ferrari), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    11
    S problémami bojuje Vettel. Ten po kvalifikácii bol dodatočne penalizovaný a dnes musel štartovať z posledného miesta. Momentálne sa na 15. mieste a uvidíme, kam sa až dokáže vyšplhať.
     
    12
    Verstappen už má náskok takmer dve sekundy pred Hamiltonom a už vyše 6 sekúnd to je náskok pred Bottasom. Smerom dopredu sa začína posúvať Peréz.
     
    13
    Svoje prvé zástavky v boxoch už majú za sebou: Norris, Leclerc, Stroll a Giovinazzi. Môžme si niečo povedať aj k podmienkam na trati, zatiaľ je tu ideálne počasie a predpovede o piesočnej búrke sa zatiaľ nenaplnili.
     
    14
    Zatiaľ sa nedarí podľa predstáv Georgeovi Russellovi. Práve on sa teraz dostáva na posledné miesto, Gasly tak poskočil na 18. miesto. Mazepin je zatiaľ jediný, kto dnes závod nedokončil.
     
    15
    Poradie po 15. kole:

    1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Sainz (Ferrari), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Pérez (Red Bull), 6. Cunoda (AlphaTauri), 7. Vettel (Aston Martin), 8. Norris (McLaren), 9. Leclerc (Ferrari), 10. Ricciardo (McLaren).
     
    16
    Nedávno som spomínal, že Russell sa prepadol na posledné miesto, ale to momentálne pripadlo Schumacherovi.
     
    17
    Posun hore zaznamenávame na vrchných priečkach. Bottas sa výborne dostáva pred Hamiltona a patrí mu momentálne druhé miesto. O to by dnes ešte mohla byť poriadne bitka.
     
    18
    Tento rok sa môžme tešiť na výkony mladého Micka Schumachera, syna nemeckej legendy tohto športu. Práve má za sebou svoj prvý pit stop.
     
    19
    Do boxov sa dostali už aj popredné mená. Práve vďaka tomu sa nám mení poradie na čele, momentálne je prvým Hamilton, druhý je Verstappen a tretí je Peréz! Uvidíme, do kedy to bude takto platiť.
     
    20
    Priebežné poradie po 20. kole:
    1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Pérez (Red Bull), 5. Norris (McLaren), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ricciardo (McLaren), 8. Vettel (Aston Martin), 9. Stroll (Aston Martin), 10. Alonso (Alpine).
     
    21
    Pérez už zašiel rovnako do boxov, ako jeho kolegovia z čela predbežného poradia. Jediný, kto ešte nenavštívil svojich mechanikov je Vettel.
     
    22
    Mení sa nám poradie na poslednom mieste. Tam opäť po krátkej dobe padol Gasly, predposledný je Schumacher. Tu sú však rozostupy minimálne.
     
    23
    Lewis Hamilton absolvoval najrýchlejšie kolo. Vettel je stále jediným, kto ešte nebol v boxoch, momentálne sa drží na predbežnom 12. mieste.
     
    24
    Spomínaný Brit má momentálne náskok pred Verstappenom cez 3 sekundy a pred Bottasom dokonca až skoro 8 sekúnd. No uvidíme, čo nás dnes ešte čaká.
     
    25
    Priebežné poradie po 25. kole:
    1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Stroll (Aston Martin), 8. Pérez (Red Bull), 9. Sainz (Ferrari), 10. Räikkönen (Alfa Romeo).
     
    26
    Sledovali sme súboj o predbežné ôsme miesto, tam sa dostal Pérez, ktorý predbehol Sainza.
     
    27
    Svoju prvú zástavku v boxoch už absolvoval aj Sebastian Vettel. Momentálne mu patrí až 17. miesto.
     
    28
    Sme v 28. kole a to znamená, že polovica VC Bahrajnu je už minulosťou. Na nejaké prognózy je ešte priskoro, vyzerá to ešte na zaujímavý súboj o prvé tri miesta.
     
    29
    Hamilton išiel do boxov a tak sa prepadol na tretie miesto! Na čele závodu je momentálne Verstappen, druhý je Bottas!
     
    30
    Priebežné poradie po 30. kole:
    1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Pérez (Red Bull), 8. Sainz (Ferrari), 9. Cunoda (AlphaTauri), 10. Ocon (Alpine).
     
    31
    Fínsky pilot Valtteri Bottas išiel do boxov a nebola to vydarená zástavka, veľmi dlho pobudol u mechanikov. Prepadá sa na 5. miesto.
     
    32
    Z opakovaných záberov bolo možné vidieť, že tu bol problém s pravou prednou pneumatikou. Uvidíme, či sa Fín dnes postaví na stupne víťazov.
     
    33
    Nič tak zaujímavého sa teraz nedeje, zrejme až neskôr môžme očakávať nejaké riskantnejšie manévre. O ničom ešte nie je rozhodnuté.
     
    34
    Je tu druhý pilot, ktorý dnešný závod nedokončil. Fernando Alonso zašiel do boxov a pre technické problémy sa už späť na trať nevráti.
     
    35
    Priebežné poradie po 35. kole:

    1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Pérez (Red Bull), 5. Sainz (Ferrari), 6. Norris (McLaren), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Ricciardo (McLaren), 9. Stroll (Aston Martin), 10. Russell (Williams).
     
    36
    Gasly, Latifi a Schumacher sú momentálne o jedno kolo pozadu.
     
    37
    Sledovali sme súboj o predbežné 10. miesto. To pripadlo Russellovi, ktorý pred seba nepustil Räikkönena.
     
    38
    To však už neplatí. Russell išiel do boxov a tak jeho miesto zaujal práve fínsky pilot. Posunul sa vyššie aj Japonec Cunoda a to na 11. miesto.
     
    39
    Verstappen navýšil svoj náskok na Hamiltona už cze 15 sekúnd. No uvidíme, ako sa to ešte ďalej vyvinie.
     
    40
    Predbežné poradie po 40. kole:
    1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Bottas (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Ricciardo (McLaren), 7. Stroll (Aston Martin), 8. Pérez (Red Bull), 9. Sainz (Ferrari), 10. Cunoda (AlphaTauri).
     
    41
    O kolo momentálne zaostávajú Latifi a Schumacher.
     
    42
    Verstappen išiel do boxov a tak sa prepadol na druhé miesto! Na čelo závodu sa dostáva Hamilton, pred svojim súperom má náskok 8 sekúnd!
     
    43
    Ešte to teda môže byť veľmi zaujímavé. Bottas si zatiaľ drží pohodlne tretie miesto, pred štvrtým Norrisom drží náskok 15 sekúnd.
     
    44
    Verstappen už stiahol dve sekundy dole. Zrejme sa tak môžme tešiť na veľmi zaujímavý záver VC Bahrajnu, ktorá nám odštartovala nový ročník F1!
     
    45
    Predbežné poradie po 45. kole:
    1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Pérez (Red Bull), 7. Ricciardo (McLaren), 8. Stroll (Aston Martin), 9. Sainz (Ferrari), 10. Cunoda (AlphaTauri).
     
    46
    Prácu teraz budú zrejme mať traťový komisári. Vettel zo zadu ťukol do Ocona po vlastnej chybe. Tu by mala nasledovať penalizácia.
     
    47
    O kolo momentálne zaostávajú Ocon, Russell, Gasly, Latifi a Schumacher.
     
    48
    Pomaly sa dostávame do záveru dnešnej VC Bahrajnu. Momentálne je na čele Hamilton, ale pred Verstappenom má náskok len 3 sekundy.
     
    49
    Bottas drží tretie miesto so stratou 17 sekúnd. Kto obsadí stupne víťazov? Čoskoro sa to dozvieme!
     
    50
    Predbežné poradie po 50. kole:
    1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Pérez (Red Bull), 7. Ricciardo (McLaren), 8. Sainz (Ferrari), 9. Stroll (Aston Martin), 10. Cunoda (AlphaTauri).
     
    51
    Blížime sa k záveru dnešnej VC Bahrajnu! Hamilton drží náskok len 1.413 sekundy. Bude to ešte veľký boj, výborný úvod nového ročníka F1.
     
    52
    Náskok sa stenčuje a dráma vrcholí! Verstappen sa blíži do zóny, kde môže použiť DRS! Hamilton trocha zaváhal a Verstappen ihneď sťahuje z jeho náskoku.
     
    53
    Už je to takmer jeden za druhým! Pol sekundy je približne náskok Hamiltona pred Verstappenom. Rozhodne sa zrejme až tesne pred cieľovou rovinkou.
     
    54
    Dráma ako má byť! Verstappen sa dostal na malý moment pred Hamiltona, ale ten si prakticky ihneď berie vedúcu pozíciu naspäť! Ako to skončí?
     
    55
    Je tu predposledné kolo! Hamilton je stále na čele a jeho náskok je 0.740 stotiny! Tak toto bude veľká dráma až do konca, nedá sa nič predpovedať!
     
    56
    Posledné kolo! Je to tesný súboj medzi Hamiltonom a Verstappenom! Kto vyhrá prvú VC nového ročníka F1?
     
    Cieľ
    Jej víťazom sa stáva LEWIS HAMILTON! V závere snáď v stajni Mercedesu ani nedýchali!
     
    Cieľ
    V jeho tesnom závese teda prichádza Verstappen a tretí dnes končí Bottas!
     
    Cieľ
    Postupne do cieľa prichádzajú aj ďalší piloti.
     
    Koniec závodu.
     
    Konečné poradie VC Bahrajnu:
    1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Bottas (Mercedes), 4. Norris (McLaren), 5. Pérez (Red Bull), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Ricciardo (McLaren), 8. Sainz (Ferrari), 9. Stroll (Aston Martin), 10. Cunoda (AlphaTauri). Závod nedokončili Nikita Mazepin (Haas) a Fernando Alonso (Alpine).
     
    Víťazom VC Bahrajnu, ktorá odštartovala novú sezónu F1 sa stal po dramatickej bitke až do samotného záveru Lewis Hamilton, ktorý o víťazstvo súperil s Verstappenom, ale včerajší víťaz kvalifikácie teda pole position neobhájil. Tretí končí napokon Bottas, ktorý však o toto miesto zvádzal rovnako veľký boj počas celého závodu.

    Celkovo to bol teda úvod novej sezóny ako má byť. Verme, že je to výborná predpoveď aj do zvyšných pretekov. Ďakujem za pozornosť, prajem pekný zvyšok víkendu. (18:44:02)

    Miroslav Revaj