Tímové preteky žien, HS106, Oberstdorf Vítěz: Rakousko (kon.) | Kvalifikácia mužov HS106, Oberstdorf Vítěz: H. Granerud (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Kvalifikácia mužov HS106, Oberstdort

Vítěz: H. Granerud (NOR)

cz Piatok 26.02.2021, 20:30 • Schattenbergschanze, Oberstdorf (GER) • MS v klasickom lyžovaní - skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:30.
     
    Mužská skokanská část mistrovství světa v klasickém lyžování odstartuje večerní kvalifikací pro závod na středním můstku. O postup se pokusí i čtveřice českých reprezentantů, která se neúčastnila posledních dvou podniků Světového poháru a v bídné sezóně s pouhými dvěma bodovanými umístěními všech závodníků celkem dala přednost přípravě ve slovinské Planici.
    Kvalifikace se účastní i celá řada skokanů bez zkušeností ze Světového poháru. Přijela například i kompletní výprava Rumunska, které na šampionátu debutuje.
     
    V měřeném tréninku dopadali někteří borci jen těsně za 60 metrů a možná by jim s trochou ironie neškodilo nahoře vyfasovat pro jistotu i hůlky.

    Z Čechů se dařilo nejlépe Viktoru Poláškovi, který se umísťoval ve čtvrté či páté desítce. Druhý z našich byl v každém z tréninkových skoků vždy Vojtěch Štursa. Naopak hluboko v poli poražených zůstali Čestmír Kožíšek a zejména Filip Sakala předváděl skoky na úrovni těch nejslabších závodníků.

    Věřme, že závod bude o něčem jiném a že naši reprezentanti správně vyladili formu.
     
    Do včerejšího tréninku nastoupilo 78 skokanů, startovní kvóty pro jednotlivé země do závodu však snížily konečný počet na 66 jmen. Ve zkušebním kole bezprostředně před kvalifikací se opět nejlépe dařilo Viktoru Poláškovi, jenž v této mírně prořídlé konkurenci obsadil výborné 22. místo.
     
    Kvailifkace byla zahájena.
     
    1
    Vitalij Kaliničenko (UKR) předvedl na své poměry velmi slušný skok. S 92 metry není zcela bez šance na postup.
     
    2
    Francesco Cecon (ITA) zatím nenavazuje na sportovní úspěchy svého otce Roberta a ani dnes zřejmě neprorazí. Předvedl 86 metrů s nezvládnutým telemarkem.
     
    3
    Další syn slavného otce Jaroslava Sakaly Filip (CZE) dopadl na 88 metrů, řadí se mezi Kaliničenka a Cecona. To určitě není na účast v závodě.
     
    4
    Na mistrovství světa startují také reprezentanti Rumunska a Daniel Cacina se úplně neztratil, zatím jde s 86 metry na třetí příčku.
     
    5
    Danil Vassiljev (KAZ) skočil stejně daleko jako Sakala, horší známky za styl kompenzoval vyšší větrný přípočet a tak přesně vyrovnal výkon českého skokana.
     
    6
    Andrew Urlaub (USA) předvedl zatím nejhorší výkon, odrazil se vlastně naprázdno a jen padal na buben. Skokem dlouhým 81,5 metru uzavírá pořadí.
     
    7
    Kevin Malcev (EST) také nestačí na Sakalu, 83,5 metru byl příliš krátký pokus.
     
    8
    Jevhen Marusjak (UKR) s lehkými potížemi při dopadu skočil 82 metrů a je předposlední.
     
    9
    Mihnea Spulber (ROU) teprve získává první zkušenosti s mezinárodními závody a se 74,5 metru je s obrovským odstupem poslední.
     
    10
    Eetu Nousiainen (FIN) se ke skokům na lyžích dostal přes skoky na trampolíně, snad i tyto zkušenosti využívá na odrazové hraně a 88 metrů stačí při zdaleka nejvýraznějším přípočtu za vítr na druhé místo.
     
    11
    Sabiržan Muminov (KAZ) skočil stejně jako Sakala 88,5 metru, ale také dostává výraznou kompenzaci za vítr, který se otočil skokanům do zad. Střídá Fina na druhé příčce.
     
    12
    Třetí z ukrajinských reprezentantů Andrij Vaskul se snažil svůj skok natahovat, ale byl to krátký pokus. S pouhými 77 metry poráží pouze Rumuna Spulbera.
     
    13
    Sergej Tkačenko (KAZ) skočil výborně, rovná devadesátka by ho měla vynést do závodu. Zatím je druhý za Kaliničenkem.
     
    14
    Dalším neznámým jménem pro fanoušky skoků na lyžích je Daniel Moroder (ITA), s 87 metry se dostává o desetinku bodu před Sakalu na páté místo.
     
    15
    Decker Dean (USA) předvedl krásných 90,5 metru i s větrem v zádech a poprvé v kvalifikaci jsme svědky střídání stráží na čele.
     
    16
    Jarkko Määttä (FIN) marně hledá ztracenou formu z předchozích sezón, dnes by měl potíže postoupit s 87 metry tak jako tak, ale o veškeré naděje přichází diskvalifikací při měření kombinézy.
     
    17
    Můžeme začít jmenovat účastníky hlavního závodu. Rumun Sorin Mitrofan výrazně korigoval let rukama, dopadl na značku rovných 80 metrů a řadí se na třetí místo od konce.
    Vedoucí Dean má tedy pod sebou 16 konkurentů a může se chystat na závod.
     
    18
    Teprve šestnáctiletý Erik Belshaw (USA) se také seznamuje s můstky této velikosti, se 78 metry je až šestnáctý a do závodu posílá Kaliničenka.
     
    19
    Andrei Feldorean (ROU) předvedl ještě kratší pokus, 76 metrů ho řadí na předposlední příčku. Poráží jen svého krajana Spulbera. Postupuje tak Kazach Tkačenko.
     
    20
    Dorostenec Anton Korčuk (UKR) dokonce skočil jen 70,5 metru, dopad byl hodně kostrbatý, výsledkem je samozřejmě beznadějně poslední místo. V závodě tedy uvidíme i dalšího reprezentanta Kazachstánu Muminova.
     
    21
    Andreas Schuler (SUI) si zajistil postup skokem 90,5 metru dlouhým. Zatím je čtvrtý.
     
    22
    Vojtěch Štursa (CZE) se ukázal v ideálních podmínkách dalekým skokem na značku 93 metrů a přesně vyrovnává výkon vedoucího Deana. Tak máme první jistou českou účast!
     
    23
    Nikita Děvjatkin (KAZ) svůj pokus zkazil, měl obrovské potiíže po odrazu a šel téměř do vrtule. Je to až 20. místo, postupuje Nousiainen a Sakala už je druhý pod čarou!
     
    24
    Matthew Soukup (CAN) se nejspíš za 85,5 metru nekvalifikuje, je to až 12. místo, takže postupuje Moroder a Sakala potřebuje porazit už jen jednoho soupeře, aby se překvapivě protlačil do závodu!
     
    25
    Svůj pokus naprosto zpackal Alex Insam (ITA), na značce 77 metrů se ani nepokusil o telemark a je až na 21. příčce. Takže Filip Sakala přece jen také postupuje do závodu a spolu s ním i Kazach Vassiljev, oba mají stejnou bodovou hodnotu.
     
    26
    Čestmír Kožíšek (CZE) sice na pohled nepředvedl elegantní skok, ale délka stála za to! 93,5 metru posílá Čecha do vedení, na čele závodu střídá Vojtěcha Štursu s Deckerem Deanem.
     
    27
    Casey Larson (USA) skočil 89,5 metru a postupuje zatím z devátého místa.
     
    28
    Tak to je parádní představení českých skokanů. Pískejte konec! Viktor Polášek (CZE) nádherným skokem 95,5 metru potvrdil vzestup formy a vede s více než čtyřbodovým náskokem.
     
    Průběžné pořadí:
    1. Viktor Polášek (CZE)
    2. Čestmír Kožíšek (CZE)
    3.-4. Vojtěch Štursa (CZE)
    3.-4. Decker Dean (USA)
     
    29
    Tři české vlajky však dlouho na stupních vítězů nevydržely. Rus Děnis Kornilov strčil všechny do kapsy skvělým skokem na značku 97,5 metru.
     
    30
    Ruský talent Danil Sadrejev se blýskl 102,5 metry. I s velkými potížemi na doskoku, kdy si téměř dřepl na paty lyží, je 17letý chlapec s gigantickým náskokem na prvním místě.
     
    31
    Giovanni Bresadola (ITA) si postup zajistil i průměrným skokem na rovnou devadesátku, za kterou jde na 13. místo.
     
    32
    Vladimir Zografski (BUL) neměl v posledních závodech formu, dnes ale skáče pěkných 93 metrů, což stačí na osmé místo.
     
    34
    Artti Aigro (EST) letěl 96,5 metru daleko a vměstnal se mezi Poláška a Kožíška na čtvrté místo.
     
    33
    Z technických důvodů si prohodili pořadí na startu Aigro a Dominik Peter (SUI), který se po dlouhém čekání spustil v protivětru na krásných 99 metrů a jde na druhou příčku.
     
    35
    Niko Kytösaho (FIN) využil otočeného větru a o půl metru překonal stometrovou hranici. Znamená to také jasně největší větrnou srážku, zatímco závodníci až do čísla 28 jen přičítali. Fin jde na třetí příčku jen o dvě desetinky za Petera.
     
    Čeká se na příznivý vítr, v současném silném protivětru zatím jury nepouští na můstek další skokany.
     
    Jury nakonec nesnížila nájezdové okno a pokračujeme ze třináctky.
     
    36
    Cene Prevc (SLO) měl zase vítr do zad a tak mu 96,5 metru stačí na druhé místo.
     
    37
    Simon Amann (SUI) předvádí, že na prahu čtyřicítky skákat nezapomněl a po špatném vstupu do sezóny se teď může těšit na účast v závodě. 97 metrů tradičně bez telemarku stačí na 4. místo, o desetinku za krajanem Peterem a desetinku před Kytösahem.
     
    38
    Anti Aalto (FIN) také poráží kompletní českou reprezentaci. 96 metrů stačí na šesté místo.
     
    39
    Jevgenij Klimov (RUS) zrovna nezazářil, 91 metrů je výrazně méně než skočili jeho krajané. Stačí to jen na průběžné 13. místo.
     
    40
    Džunširo Kobajaši (JPN) v zadním větru skočil solidních 95 metrů a o půl bodu odsouvá z osmé příčky nejlepšího z našich Poláška.
     
    41
    MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) naopak s Poláškem těsně prohrává a s 94 metry je desátý.
     
    42
    Constantin Schmid (GER) při 96,5 metrech jde na druhou příčku díky vysokému bonusu za vítr. Stále jasně vede Sadrejev.
     
    43
    Ruský reprezentant Michail Nazarov zářil na Turné čtyř můstků, dnes je to zatím za 90,5 metru až 20. místo.
     
    44
    Klemens Murańka se předvedl jako první z polských skokanů nikterak výjimečným skokem 96 metrů a zatím to stačí na sedmé místo.
     
    45
    ŽIga Jelar (SLO) v silném zadním větru víc než 94 metrů ze svého pokusu nevymáčkl a jde na 9. místo.
     
    46
    Pro skokany z elitní světové třicítky je postup do závodu povinností. Gregor Deschwanden (SUI) může mířit celkem vysoko, 96 metrů v těžkých podmínkách stačí na čtvrtou pozici.
     
    47
    Michael Hayböck (AUT) atakoval dlouhým letem virtuální zelenou čáru. 98,5 metru na Sadrejeva jen těsně nestačí, Rakušan je druhý.
     
    48
    Philipp Aschenwald (AUT) se srovnal do krásného letu, skočil rovnou stovku a přípočet za vítr v zádech posílá rodáka z Ramsau do čela!
     
    49
    Keiči Sato (JPN) také nezklamal, 98 metrů stačí na čtvrté místo.
     
    50
    Z můstku už se spouští světová špička. Stefan Kraft (AUT) má v této sezóně velké zdravotní potíže, ať už s covidem či se zády, ale dnes předvedl jeden z nejlepších skoků sezóny a se 101,5 metru jde jasně do vedení.
     
    51
    Bor Pavlovčič (SLO) svůj pokus natahoval, ale víc než 93,5 metru to nedalo. Nepatrným rozdílem poráží Poláška a jde před něj na 17. místo.
     
    52
    Andrzej Stękała (POL) skáče 95 metrů, což je pod jeho možnosti. Je to až 16. místo.
     
    53
    Daniel Huber (AUT) si nechal na hraně utéct odraz a je to jen 90 metrů dlouhý pokus a až třicátá příčka.
     
    54
    Pius Paschke (GER) předvedl pěkně batovských 99 metrů a řadí se na páté místo za Krafta, Aschenwalda, Sadrejeva a Hayböcka.
     
    55
    Jukija Sato (JPN) zatíná pěst, nejdelší skok večera 104,5 metru posílá reprezentanta země vycházejícího slunce na druhé místo jen kvůli odečtu za vítr, který se opět obrátil skokanům pod lyže.
     
    56
    Jury po Satově skoku snížila nájezdové okno. Daniel Tande (NOR) i z dvanáctky skočil krásných 102,5 metru a jen o necelý bod prohrává s Kraftem.
     
    Průběžné pořadí (56/66):
    1. Stefan Kraft (AUT)
    2. Daniel-André Tande (NOR)
    3. Jukija Sato (JPN)
    4. Philipp Aschenwald (AUT)
    5. Danil Sadrejev (RUS)
    6. Michael Hayböck (AUT)
    7. Pius Paschke (GER)
    8. Keiči Sato (JPN)
    9. Constantin Schmid (GER)
    10. Cene Prevc (SLO)
    ...
    22. Viktor Polášek (CZE)
    25. Čestmír Kožíšek (CZE)
    26.-27. Vojtěch Štursa (CZE)
    40.-41. Filip Sakala (CZE)
     
    57
    Tak pouze Tande si skočil z dvanáctky a hned se nájezd zase posouvá výše, neboť se otočil vítr.
    Nejlepší desítku Světového poháru zahájil Karl Geiger (GER) a 97,5 metru díky obrovskému přípočtu stačí na šesté místo.
     
    58
    Marius Lindvik (NOR) jde za 98 metrů také díky větru na páté místo.
     
    59
    Rjoju Kobajaši (JPN) předvedl stylově čistý skok, ale s větrem v zádech skočil jen 96,5 metru a uzavírá první desítku.
     
    60
    Piotr Żyła (POL) se trefil na značku 97 metrů a je devátý.
     
    61
    Anže Lanišek (SLO) načasoval formu a krásně čistě provedených 103 metrů ho ve výrazném zadním větru katapultovalo do čela kvalifikace.
     
    62
    Obhájce titulu Dawid Kubacki (POL) o půl metru přeskočil stovku a řadí se na páté místo.
     
    63
    Robert Johansson (NOR) přesně vyrovnal Kubackého délku, dostává ale nižší známky za styl kvůli výraznějšímu mávání rukama při letu a je až desátý.
     
    64
    Kamil Stoch (POL) úplně nepředvedl své možnosti, ale se 101 metry poráží o desetinku bodu Kubackého a vyhrává alespoň vnitřní polský minisouboj.
     
    65
    Markus Eisenbichler (GER) zpozdil odraz, rovná stovka není špatný výkon, ale druhému muži Světového poháru stačí jen na 13. místo.
     
    66
    Halvor Egner Granerud (NOR) vládl tréninku jako většině sezóny a také kvalifikaci jasně vyhraje. 105,5 metru zvládl stylově čistě i při těžkých podmínkách.
     
    Kvalifikace skončila.
     
    Suverénním vítězem kvalifikace je vládce letošní skokanské sezóny Halvar Granerud z Norska, který posledním skokem odsunul na druhou příčku Slovince Anžeho Laniška.
    Čeští příznivci tohoto sportu se mohou radovat z postupu kompletní reprezentační čtveřice do závodu, byť se nikdo z našich nevešel do třicítky.
    Kvalifikovalo se netradičně 51 závodníků, o poslední postupové místo se dělí český skokan Filip Sakala.
     
    Konečné pořadí:
    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 144,2
    2. Anže Lanišek (SLO) 137,4
    3. Stefan Kraft (AUT) 134,4
    4. Daniel-André Tande (NOR) 133,6
    5. Jukija Sato (JPN) 131,8
    6. Kamil Stoch (POL) 131,6
    7. Dawid Kubacki (POL) 131,5
    8. Philipp Aschenwald (AUT) 129,2
    9. Marius Lindvik (NOR) 128,0
    10. Danil Sadrejev (RUS) 127,3
    11. Karl Geiger (GER) 126,9
    12. Robert Johansson (NOR) 126,8
    13. Michael Hayböck (AUT) 125,5
    14. Markus Eisenbichler (GER) 124,9
    15. Piotr Żyła (POL) 123,6
    16. Pius Paschke (GER) 123,3
    17. Rjoju Kobajaši (JPN) 123,2
    18. Keiči Sato (JPN) 122,6
    19. Constantin Schmid (GER) 121,7
    20. Cene Prevc (SLO) 120,5
    21. Gregor Deschwanden (SUI) 120,4
    22. Dominik Peter (SUI) 119,6
    23. Simon Ammann (SUI) 119,5
    24. Niko Kytösaho (FIN) 119,4
    25. Klemens Murańka (POL) 119,2
    26. Antti Aalto (FIN) 118,7
    27. Žiga Jelar (SLO) 116,4
    28. Děnis Kornilov (RUS) 116,2
    29. Andrzej Stękała (POL) 116,1
    30. Džunširo Kobajaši (JPN) 115,7
    31. Bor Pavlovčič (SLO) 115,6
    32. Viktor Polášek (CZE) 115,2
    33. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 114,5
    34. Artti Aigro (EST) 113,7
    35. Čestmír Kožíšek (CZE) 111,1
    36.-37. Vojtěch Štursa (CZE) 110,2

    36.-37. Decker Dean (USA) 110,2
    38. Jevgenij Klimov (RUS) 109,8
    39. Vitalij Kaliničenko (UKR) 108,1
    40. Vladimir Zografski (BUL) 107,5
    41. Sergej Tkačenko (KAZ) 106,7
    42. Michail Nazarov (RUS) 105,8
    43. Daniel Huber (AUT) 105,5
    44. Andreas Schuler (SUI) 105,3
    45. Sabiržan Muminov (KAZ) 105,0
    46. Eetu Nousiainen (FIN) 104,7
    47. Casey Larson (USA) 103,9
    48. Giovanni Bresadola (ITA) 101,4
    49. Daniel Moroder (ITA) 97,5
    50.-51. Danil Vassiljev (KAZ) 97,4
    50.-51. Filip Sakala (CZE) 97,4 (21:49:22)

    Karel Jedlička

    Konečné pořadí:
    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 144,2
    2. Anže Lanišek (SLO) 137,4
    3. Stefan Kraft (AUT) 134,4
    4. Daniel-André Tande (NOR) 133,6
    5. Jukija Sato (JPN) 131,8
    6. Kamil Stoch (POL) 131,6
    7. Dawid Kubacki (POL) 131,5
    8. Philipp Aschenwald (AUT) 129,2
    9. Marius Lindvik (NOR) 128,0
    10. Danil Sadrejev (RUS) 127,3
    11. Karl Geiger (GER) 126,9
    12. Robert Johansson (NOR) 126,8
    13. Michael Hayböck (AUT) 125,5
    14. Markus Eisenbichler (GER) 124,9
    15. Piotr Żyła (POL) 123,6
    16. Pius Paschke (GER) 123,3
    17. Rjoju Kobajaši (JPN) 123,2
    18. Keiči Sato (JPN) 122,6
    19. Constantin Schmid (GER) 121,7
    20. Cene Prevc (SLO) 120,5
    21. Gregor Deschwanden (SUI) 120,4
    22. Dominik Peter (SUI) 119,6
    23. Simon Ammann (SUI) 119,5
    24. Niko Kytösaho (FIN) 119,4
    25. Klemens Murańka (POL) 119,2
    26. Antti Aalto (FIN) 118,7
    27. Žiga Jelar (SLO) 116,4
    28. Děnis Kornilov (RUS) 116,2
    29. Andrzej Stękała (POL) 116,1
    30. Džunširo Kobajaši (JPN) 115,7
    31. Bor Pavlovčič (SLO) 115,6
    32. Viktor Polášek (CZE) 115,2
    33. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 114,5
    34. Artti Aigro (EST) 113,7
    35. Čestmír Kožíšek (CZE) 111,1
    36.-37. Vojtěch Štursa (CZE) 110,2
    36.-37. Decker Dean (USA) 110,2
    38. Jevgenij Klimov (RUS) 109,8
    39. Vitalij Kaliničenko (UKR) 108,1
    40. Vladimir Zografski (BUL) 107,5
    41. Sergej Tkačenko (KAZ) 106,7
    42. Michail Nazarov (RUS) 105,8
    43. Daniel Huber (AUT) 105,5
    44. Andreas Schuler (SUI) 105,3
    45. Sabiržan Muminov (KAZ) 105,0
    46. Eetu Nousiainen (FIN) 104,7
    47. Casey Larson (USA) 103,9
    48. Giovanni Bresadola (ITA) 101,4
    49. Daniel Moroder (ITA) 97,5
    50.-51. Danil Vassiljev (KAZ) 97,4
    50.-51. Filip Sakala (CZE) 97,4

    Startovní listina:
    1. Vitalij Kaliničenko (UKR)
    2. Francesco Cecon (ITA)
    3. Filip Sakala (CZE)
    4. Daniel Andrei Cacina (ROU)
    5. Danil Vassiljev (KAZ)
    6. Andrew Urlaub (USA)
    7. Kevin Malcev (EST)
    8. Jevhen Marusjak (UKR)
    9. Mihnea Spulber (ROU)
    10. Eetu Nousiainen (FIN)
    11. Sabiržan Muminov (KAZ)
    12. Andrij Vaskul (UKR)
    13. Sergej Tkačenko (KAZ)
    14. Daniel Moroder (ITA)
    15. Decker Dean (USA)
    16. Jarkko Määttä (FIN)
    17. Nicolae Sorin Mitrofan (ROU)
    18. Erik Belshaw (USA)
    19. Andrei Feldorean (ROU)
    20. Anton Korčuk (UKR)
    21. Andreas Schuler (SUI)
    22. Vojtěch Štursa (CZE)
    23. Nikita Děvjatkin (KAZ)
    24. Matthew Soukup (CAN)
    25. Alex Insam (ITA)
    26. Čestmír Kožíšek (CZE)
    27. Casey Larson (USA)
    28. Viktor Polášek (CZE)
    29. Děnis Kornilov (RUS)
    30. Danil Sadrejev (RUS)
    31. Giovanni Bresadola (ITA)
    32. Vladimir Zografski (BUL)
    33. Dominik Peter (SUI)
    34. Artti Aigro (EST)
    35. Niko Kytösaho (FIN)
    36. Cene Prevc (SLO)
    37. Simon Ammann (SUI)
    38. Antti Aalto (FIN)
    39. Jevgenij Klimov (RUS)
    40. Džunširo Kobajaši (JPN)
    41. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    42. Constantin Schmid (GER)
    43. Michail Nazarov (RUS)
    44. Klemens Murańka (POL)
    45. Žiga Jelar (SLO)
    46. Gregor Deschwanden (SUI)
    47. Michael Hayböck (AUT)
    48. Philipp Aschenwald (AUT)
    49. Keiči Sato (JPN)
    50. Stefan Kraft (AUT)
    51. Bor Pavlovčič (SLO)
    52. Andrzej Stękała (POL)
    53. Daniel Huber (AUT)
    54. Pius Paschke (GER)
    55. Jukija Sato (JPN)
    56. Daniel-André Tande (NOR)
    57. Karl Geiger (GER)
    58. Marius Lindvik (NOR)
    59. Rjoju Kobajaši (JPN)
    60. Piotr Żyła (POL)
    61. Anže Lanišek (SLO)
    62. Dawid Kubacki (POL)
    63. Robert Johansson (NOR)
    64. Kamil Stoch (POL)
    65. Markus Eisenbichler (GER)
    66. Halvor Egner Granerud (NOR)