Freiburg – Kolín nad Rýnom 5:0 (kon.) | Leverkusen – Brémy 1:1 (kon.) | Mainz – Frankfurt 0:2 (kon.)
Schalke – Hoffenheim 4:0 (kon.) | Union Berlín – Wolfsburg 2:2 (kon.) | Lipsko – Dortmund 1:3 (kon.)
koniec
RB Lipsko
1:3 (0:0)
Borussia Dortmund
Sobota 09.01.2021, 18:30 • Red Bull Arena, Lipsko • Nemecká Bundesliga • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu RB Lipsko – Borussia Dortmund. Stretnutie 15. kola nemeckej Bundesligy sa začne o 18:30.
     


    RB Lipsko

    Lipsko bolo pred týmto kolom na druhom mieste s dvojbodovou stratou na prvý Bayern Mníchov. Keďže však Bavori včera prehrali v Mönchengladbachu, tak sa Lipsku otvorila šanca dostať sa prípadnou dnešnou výhrou do čela nemeckej Bundesligy. Jeho forma je navyše výborná, keď z 14 odohraných ligových zápasov prehralo jediný a v štyroch posledných zápasoch dokonca nedostalo gól. Na domácom trávniku je Lipsko najlepším tímom súťaže a zo siedmich domácich zápasov vyhralo šesť.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Bayern – RB Lipsko 3:3
    RB Lipsko – Brémy 2:0
    Hoffenheim – RB Lipsko 0:1
    RB Lipsko – Kolín nad Rýnom 0:0
    Stuttgart – RB Lipsko 0:1
     


    Borussia Dortmund

    Dortmund sa dostal v posledných týždňoch do veľkej krízy, pričom jej vrcholom bol domáci debakel 1:5 so Stuttgartom, ktorý stál miesto trénera Luciena Favreho. Dočasný tréner Edin Terzić zatiaľ veľké herné zlepšenie nepriniesol, pod jeho vedením však Dortmund vyhral dva zápasy z troch a v tabuľke sa pred týmto kolom dostal na priebežné 4. miesto. Z neho stráca na vedúci Bayern osem bodov. Jeho najsilnejšou stránkou je zatiaľ útok, ktorý je štvrtým najproduktívnejším v súťaži (28 strelených gólov). V tabuľke zápasov vonku je Borussia na štvrtom mieste, keď si zo siedmich duelov na cudzích trávnikoch priviezla domov 13 bodov.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Frankfurt – Dortmund 1:1
    Dortmund – Stuttgart 1:5
    Brémy – Dortmund 1:2
    Union Berlín – Dortmund 2:1
    Dortmund – Wolfsburg 2:0
     


    Vzájomné zápasy

    Vzájomná bilancia hovorí v prospech Dortmundu, ktorý z ôsmich ligových zápasov proti Lipsku vyhral štyri, remizoval dva a prehral dva. V posledných piatich dueloch za sebou Lipsko nedokázalo Borussiu poraziť a naposledy sa mu to podarilo ešte v októbri 2017. V minulej sezóne sa v Dortmunde zrodila remíza 3:3, odvetu v Lipsku však vyhrala Borussia 2:0.

    Posledných 5 vzájomných ligových zápasov:
    3. 3. 2018: RB Lipsko – Dortmund 1:1
    26. 8. 2018: Dortmund – RB Lipsko 4:1
    19. 1. 2019: RB Lipsko – Dortmund 0:1
    17. 12. 2019: Dortmund – RB Lipsko 3:3
    20. 6. 2020: RB Lipsko – Dortmund 0:2
     
    Tento zápas sa kvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 bude hrať bez divákov.
     
    Úvodné zostavy:

    RB Lipsko: Gulácsi – Orban, Upamecano, Halstenberg – Adams, Haidara, Sabitzer (C), Angeliño – Olmo, Forsberg – Y. Poulsen.

    Náhradníci: Martínez – Borkowski, Hwang Hi-čchan, Martel, Mukiele, Samardžič, Sörloth, Wosz, Klostermann.

    Borussia Dortmund: Bürki – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Witsel, Delaney – Sancho, Reus (C), Reyna – Haaland.

    Náhradníci: Unbehaun – Brandt, Can, Morey, Moukoko, Ł. Piszczek, N. Schulz, Zagadou, Tigges.

    Rozhodca: Siebert – Koslowski, Seidel.
     
    Oba tímy práve vybiehajú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Lipsko bude hrať v bielych dresoch, Borussia v žltočiernych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mal domáci tím, ktorý sa pri svojej prvej rozohrávke hneď dostal pod tlak napádajúcich hráčov Dortmundu. Reyna loptu síce získal, zrazil si ju však pri spracovávaní len za autovú čiaru.
     
    2
    Upamecano odhlavičkoval Witselov nákop na rozbehnutého Haalanda a získal loptu na kopačky svojho tímu. Lipsko sa už tentokrát dostalo na útočnú polovicu ihriska.
     
    3
    Domáci sa prekombinovali až tesne pred šestnástku Dortmundu, tam však o loptu prišli. Po malej domov od Akanjiho nakopol hrací predmet na útočnú polovicu brankár BVB Bürki.
     
    4
    Borussia potom loptu v strede poľa získala a hostia tak majú prvú možnosť založiť svoj postupný útok. Loptu si zatiaľ prihráva pred vlastnou šestnástkou obranná štvorica Dortmundu.
     
    5
    Napádajúci domáci držia hostí na ich polovici a nedovoľujú im prejsť na dlhšiu dobu za stredovú čiaru. Prihrávky medzi obrancami Dortmundu tak pokračujú ďalej.
     
    6
    Lipsko nakoniec donútilo hostí k chybe a loptu získalo. Na konci jeho rýchleho protiútoku sa dostala lopta na ľavej strane útočnej polovice k Halstenbergovi, ktorý ju poslal nepresným centrom za Bürkiho bránu.
     
    7
    Angeliño sa rozbehol po ľavom krídle okolo Meuniera, ten mu ale čistým sklzom vypichol loptu na rohový kop. Domáci ho rozohrali nakrátko a lopta sa vrátila na ľavú stranu k Angeliñovi, ktorého center do stredu pokutového územia obrana Dortmundu vyriešila.
     
    8
    Reus v súboji kapitánov o loptu v strede poľa doslova stiahol na trávnik Sabitzera. Hlavný rozhodca mu dohováral a loptu následne získali pod svoju kontrolu hráči Lipska.
     
    9
    Angeliño si chcel naraziť na ľavej strane loptu s Forsbergom, ten mu ale loptu vrátil tak prudkou prihrávkou, že ju zastavil až brankár Bürki. Tomu sa spolu s jeho obrancami rozohrávka nevydarila a guľatý nezmysel vrátil domácim.
     
    10
    Lipsko je v úvode zápasu aktívnejšie a znovu sa dostalo na útočnú polovicu. Angeliñov center z ľavej strany preletel ponad celú šestnástku Dortmundu na opačnú stranu, kde sa k lopte opäť dostali len domáci.
     
    11
    Hummelsovu kolmicu na Reusa zastavili domáci a Lipsko sa tak rýchlo vrátilo na polovicu Dortmundu. Hostia sa zoradili do obranného postavenia pred vlastným pokutovým územím.
     
    12
    Sabitzer hľadal nákopom na ľavé krídlo rozbehnutého Angeliña, ten ale túto prudkú a privysokú prihrávku na hracej ploche dobehnúť nedokázal.
     
    13
    Dortmund sa pokúsil hneď otočiť hru na opačnú stranu a po rýchlej rozohrávke nakopol loptu na ľavé krídlo za obranu Lipska Witsel. Erling Haaland však vybiehal z postavenia mimo hry a v útoku pokračovať nemohol.
     
    14
    Adams po strate lopty fauloval Reynu. Hostia sa znovu snažia o postupnú rozohrávku, Lipsko ich však zatiaľ drží na ich vlastnej polovici.
     
    15
    Prechod na útočnú polovicu sa Borussii nevydaril a Delaney navyše fauloval Olma. Domáci posunuli loptu zo stredu poľa dozadu na obrancov.
     
    16
    Tentokrát však možný útok pokazili domáci sami. Angeliño si neporozumel na ľavej strane s Halstenbergom a loptu poslal nepresnou prihrávkou na spoluhráča priamo do autu.
     
    17
    Sabitzer si v strede poľa narazil loptu s Forsbergom a potom ju radšej prihral dozadu. Obrancovia Lipska zakladajú ďalší útok svojho celku.
     
    18
    Tempo hry zatiaľ nie je príliš vysoké. Oba tímy zjavne kladú dôraz na obranu a nechcú príliš otvárať hru, tá sa tak odohráva medzi šestnástkami.
     
    19
    Sabitzer si obhodil v strede poľa dvojicu protihráčov a potom nakopol loptu na ľavé krídlo na rozbehnutého Angeliña. Ten si hrací predmet pri snahe o spracovanie zrazil za bránkovú čiaru.
     
    20
    Hostia sa snažia loptu podržať viac na svojich kopačkách a prihrávajú si napriek vysoko napádajúcim domácim hráčom na vlastnej polovici ihriska.
     
    21
    Rozohrávka Dortmundu ale úspešná nebola, naopak loptu získali domáci. Haidara hneď hľadal pasom na pravú stranu šestnástky Poulsena, veľmi nepresný nákop však spadol na trávnik až za bránkovou čiarou.
     
    22
    Hostia sa znovu dostali pri svojej rozohrávke pod tlak a len veľmi kostrbato sa dostali aspoň do stredu poľa. Sanchov nákop na Haalanda potom odkopol pred vlastnou šestnástkou do bezpečia vybiehajúci domáci gólman Gulácsi.
     
    23
    Olmo prihrávkou z pravej strany za obranu Dortmundu hľadal Poulsena, pred ním však loptu odkopol Hummels. Domáci zatláčajú hostí do obrany.
     
    24
    Haidarov center obrana hostí odhlavičkovala z vlastného pokutového územia, odrazenú loptu však získali domáci. Borussii sa podarilo domácich vytlačiť aspoň do stredu poľa.
     
    25
    Domácim ale netrvalo dlho, než sa vrátili k šestnástke Dortmundu. Angeliñov center zľava na zadnú tyč letel na Poulsena, tomu ale zakončenie znepríjemnil Hummels a Dán nakoniec loptu len nadvihol do výšky. Zo vzduchu si ju potom stiahol gólman BVB Bürki.
     
    26
    Forsberg vysunul do otvorenej obrany Dortmundu na ľavú stranu šestnástky nabiehajúceho Adamsa, ktorému sa ale prihrávka nevydarila a loptu spred vlastného bránkoviska odkopol na roh Mats Hummels.
     
    27
    Angeliñov center na prednú tyč odhlavičkoval Hummels a hostia vyrazili do rýchleho protiútoku. Na jeho konci vytlačili domáci obrancovia Reusa do strany a Delaney, ktorému Reus prihral, loptu nevydareným nákopom poslal za bránkovú čiaru.
     
    28
    Hummels sa teraz zahral na krídelníka a nabehol si na Reusovu prihrávku na ľavé krídlo. Center mu však nevyšiel a loptu nepresným pasom v podstate zakopol za bránkovú čiaru.
     
    29
    Witsel si podvrtol členok pri tom, ako sa chcel rozbehnúť za loptou. Belgičan okamžite ostal ležať na trávniku a musí byť ošetrený.
     
    30
    Witsel nemôže došliapnúť na nohu a s pomocou lekárov odchádza za autovú čiaru. Zápas sa tak preňho určite skončil a Dortmund bude musieť prvýkrát striedať.
     
    30
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Axel Witsel, prichádza Emre Can.
     
    31
    Reyna potiahol loptu k šestnástke Lipska, kde ju posunul na pravé krídlo na Meuniera. Jeho center zablokoval Upamecano, ktorý hrací predmet hneď potiahol na opačnú stranu.
     
    32
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za držanie Forsberga v strede poľa Thomas Delaney (Borussia Dortmund).
     
    33
    Borussia v posledných minútach vysunula svoj presing vyššie a dostáva domácich pri ich rozohrávke do veľkých problémov. Adams musel teraz pred Sanchom loptu odkopnúť do stredu poľa.
     
    34
    Hummels, ku ktorému sa lopta dostala, ju však radšej len odhlavičkoval pred Poulsenom do autu. V strede poľa sme potom videli niekoľko súbojov, z ktorých napokon vyšli víťazne hostia.
     
    35
    Can dostal prihrávkou dozadu do ťažkej pozície Meuniera, ktorý musel pred Angeliñom odkopnúť hrací predmet do autu.
     
    36
    Strely: 1:0
     
    36
    Meunier sa rozbehol po pravej strane na polovicu Lipska a jeho kolmicu na Reusa odkopol v sklze do autu Halstenberg. Hostia sa usadili pri šestnástke domáceho tímu.
     
    37
    Guerreirov center z ľavej strany odhlavičkoval Upamecano, lopta sa však vrátila na kopačky hostí. Can si následne neporozumel s Guerreirom a nepresnou prihrávkou loptu poslal za bránkovú čaru.
     
    38
    V posledných minútach prevzala iniciatívu Borussia, ktorá znovu získala dobrým presingom loptu. Domácim sa však teraz podarilo hostí vytlačiť na ich polovicu ihriska.
     
    39
    Guerreiro si na ľavej strane narazil loptu s Reynom, jeho pokus o individuálny prienik do šestnástky Lipska ale nebol úspešný. Domáci znovu odkopli hrací predmet na polovicu Dortmundu.
     
    40
    Lipsko donútilo hostí k chybe v rozohrávke a po dlhšej dobe sa na útočnej polovici usadili i hráči Lipska. Ich kombinácia ale k ničomu neviedla a Upamecanova nepresná kolmica na Poulsena sa stala korisťou brankára Bürkiho.
     
    41
    Reyna podrazil ostrým sklzom v strede poľa Haidaru. Domáci hráč sa len pomaly dvíha z trávnika, zdá sa ale, že bude v poriadku.
     
    42
    Angeliñov center zľava predĺžil na prednej tyči za seba Forsberg, loptu však odhlavičkoval z vlastnej šestnástky Can. Olmo, ku ktorému sa hrací predmet odrazil, ho vysokým oblúčikom nasmeroval nad Bürkiho bránu.
     
    43
    Sancho vysunul prihrávkou z ľavého krídla do šestnástky Reusa, ktorého prihrávku do bránkoviska zablokoval v sklze Sabitzer. Kapitán Dortmundu bol následne hneď v ďalšom útoku svojho tímu v ofsajde.
     
    44
    Halstenberg tvrdo zrazil na trávnik rozbehnutého Reynu. Dortmund získava priamy kop z pravej strany útočnej polovice.
     
    45
    Reusov center na prednú tyč odhlavičkovali domáci mimo vlastnej šestnástky a Lipsko potom vytlačilo hostí až na ich polovicu ihriska.
     
    45
    Bude sa hrať ešte dve minúty.
     
    45+1
    Borussia rozohrávku pokazila a lopty sa v strede poľa zmocnili domáci. Tí akoby sa už dopredu neponáhľali a prihrávajú si len na vlastnej polovici ihriska.
     
    45+2
    Predsa len sa však domáci ešte dostali na útočnú polovicu. Poulsen dostal prihrávku na pravú stranu šestnástky, jeho prihrávku do druhej vlny na Forsberga ale zastavil Hummels.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase sme nevideli ani jednu zaujímavú situáciu pred niektorou z brán a Dortmund sa dokonca nedostal ani k jednej strele. Oba tímy sa zamerali na obranu a hra sa tak odohrávala takmer výhradne len v strede poľa. Verme teda, že v druhom polčase uvidíme okrem skvele zvládnutej obrany i zaujímavé momenty pred bránami.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 53 % : 47 %
    Strely na bránu: 1:0
    Strely mimo: 2:0
    Rohy: 2:0
    Ofsajdy: 0:2
    Fauly: 5:7
     
    Druhý polčas sa začne približne o 19:33.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali hostia. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
     
    47
    Dortmund sa dostal pod tlak napádajúcich hráčov Lipska a loptu pri snahe o rozohrávku stratil. Domáci po jej zisku otočili hru na opačnú stranu.
     
    48
    Poulsenov center z pravého krídla doletel k Hummelsovi, ktorý loptu odhlavičkoval. Tá sa potom odrazila k Forsbergovi, ktorý sa však k strele nedostal.
     
    49
    Sancho vysunul prihrávkou na ľavú stranu šestnástky Lipska za obrancu Reusa, ktorého strelu z ostrého uhla k bližšej tyči musel domáci gólman Gulácsi svojím vôbec prvým zákrokom v zápase vyraziť na rohový kop.
     
    50
    Na center z rohu si na zadnej tyči ideálne vyskočil Emre Can, ktorého prudká hlavička skončila tesne nad Gulácsiho bránou.
     
    51
    Haaland si nabehol na ľavú stranu šestnástky na Sanchovu prihrávku, jeho spätný pas ale zastavil Haidara. Ten potom začal úplne zbytočne kľučkovať v nebezpečnom priestore a napokon len so šťastím odkopol pred Reusom loptu z vlastnej šestnástky.
     
    52
    Lipsko sa potom dostalo pod tlak napádajúcich hostí a Delaney, ktorý už má jednu žltú kartu, fauloval rozohrávajúceho Poulsena. Za tento zákrok mohol Delaney pokojne dostať druhú žltú kartu...
     
    53
    Domáci sa dostali na polovicu Dortmundu, tam sa ale dlho nezdržali, pretože o loptu prišli. Reynov pas na pravé krídlo potom nedobehol na hracej ploche Meunier.
     
    54
    V druhom polčase je zatiaľ výrazne aktívnejším tímom Borussia. Tá obrala po výkope brankára Gulácsiho domácich o loptu a znovu tak môže založiť svoj útok.
     
    55
    Dortmund dal gól!
    Hostia otvárajú skóre! Haaland si narazil v strede poľa loptu s Reusom, ktorý ho vysunul do úniku na pravom krídle. Nór si potom potiahol loptu do šestnástky a prihrávkou do druhej vlny ju vracal na Reusa, ten ju však pätičkou ešte predĺžil na ľavú stranu k voľnému JADONOVI SANCHOVI a Angličan napokon nasmeroval prízemnou strelou k bližšej tyči loptu do siete.
     
    57
    Lipsko sa hneď po inkasovanom góle snažilo o odpoveď a domáci sa usadili so svojou kombináciou na útočnej polovici. Ich akcia skončila tým, že Poulsen pri spracovávaní lopty zasiahol hrací predmet rukou.
     
    58
    Guerreiro si rýchlo vymenil loptu so Sanchom a prihrávkou zľava ju potom posunul na Reusa. Ten ju potom ešte ďalej prihral na pravú stranu šestnástky Lipska na Haalanda, ktorý pohotovou strelou z otočky trafil obrancu Lipska.
     
    59
    Haaland vysunul prihrávkou pred šestnástkou Lipska na ľavú stranu Cana, ktorý loptu ešte vrátil k dobiehajúcemu Reusovi. Kapitán Dortmundu vystrelil z prvej nad Gulácsiho bránu.
     
    60
    Hra sa po úvodnom góle otvorila a hrá sa teraz rýchlo zo strany na stranu. Domáci získali rohový kop, center Angeliña z neho však chytil pripravený brankár hostí Bürki.
     
    61
    Haaland sa v rýchlom protiútoku rozbehol s loptou po pravej strane do domácej šestnástky a prihrávkou do druhej vlny hľadal Reusa. Ten loptu prepustil za seba a Sancho z prvej z hranice šestnástky výrazne minul Gulácsiho bránu.
     
    61
    Striedanie v tíme RB Lipsko: z ihriska odchádza Emil Forsberg, prichádza Alexander Sörloth.
     
    61
    Striedanie v tíme RB Lipsko: z ihriska odchádza Marcel Sabitzer, prichádza Lukas Klostermann.
     
    62
    Hostia sú teraz všade a znovu sa im podarilo obrať rozohrávajúcich domácich vysokým presingom o loptu. Na rozdiel od predošlých situácií ju ale Lipsku pomerne rýchlo vrátili kvôli nepresnej Canovej prihrávke za obranu na Haalanda.
     
    63
    Maďarský gólman Lipska vykopol loptu do stredu poľa, kde ju vo vzdušných súbojoch získali jeho spoluhráči. Angeliñov center zľava potom pred nabiehajúcim Olmom odhlavičkoval Hummels.
     
    64
    Odrazenú loptu získali domáci, ktorí sa snažia zatlačiť hostí do obrany. Ich snahu ale ukončil striedajúci Sörloth, ktorý veľmi nepresným centrom zakrútil hrací predmet ďaleko za bránkovú čiaru.
     
    65
    Sancho vysunul prihrávkou na ľavú stranu šestnástky za domácu obranu Haalanda, ktorého tvrdú strelu vyrazil skvelým zákrokom do brvna svojej brány gólman Lipska Gulácsi.
     
    66
    Držanie lopty v 2. polčase: 45 % : 55 %
    Strely v 2. polčase: 0:7
     
    67
    Olmo prenikol až veľmi ľahko cez dvojicu protihráčov na pravú stranu šestnástky Dortmundu a tvrdou strelou po zemi trafil vzdialenejšiu tyč Bürkiho brány.
     
    68
    Lipsko po tejto veľkej príležitosti rýchlo získalo hrací predmet naspäť na svoje kopačky, Upamecanov nákop na Poulsena do šestnástky však už tak úspešný nebol a lopta skončla u brankára hostí Bürkiho.
     
    69
    Dortmundu sa však od Haalandovej gólovej príležitosti vôbec nedarí rozohrávka a i tentoraz loptu rýchlo získali pod svoju kontrolu domáci. Tí sa znovu snažia prebiť k šestnástke hostí.
     
    69
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Thomas Delaney, prichádza Dan-Axel Zagadou.
     
    70
    Haaland sa tlačil za odkopom svojho brankára Bürkiho, v súboji s dvojicou protihráčov však pred šestnástkou Lipska spadol. Hostia sa dožadujú faulu, hra ale pokračuje ďalej.
     
    71
    Striedanie v tíme RB Lipsko: z ihriska odchádza Amadou Haidara, prichádza Hwang Hi-čchan.
     
    71
    Dortmund dal gól!
    Hostia odskakujú do dvojgólového náskoku! Guerreiro predĺžil na ľavej strane šestnástky Lipska pätičkou za seba Canovu prihrávku a lopta sa dostala k Sanchovi. Ten ju z prvej nakopol na zadnú tyč, kde sa k hlavičke cez obrancu pretlačil ERLING HAALAND a zblízka loptu nasmeroval za chrbát presúvajúceho sa domáceho brankára Gulácsiho.
     
    73
    Akanji spolu s Reynom dostali tesne pred vlastnou šestnástkou „do klieští“ rozbehnutého Poulsena. Lipsko získava priamy kop zo skvelej streleckej pozície.
     
    73
    Žltú kartu za úder do prenikajúceho Poulsena dostáva Manuel Akanji (Borussia Dortmund).
     
    74
    Angeliño trafil z priameho kopu jedného z hráčov Dortmundu v múre a ani svojou dorážkou z voleja neprestrelil žltočierny obranný val.
     
    75
    Lipsko už úplne otvorilo hru a snaží sa tlačiť dopredu. To však otvára priestor hráčom Dortmundu, čo sa snažil po zisku lopty využiť striedajúci Zagadou. Nepresnou prihrávkou v strede poľa ale útok svojho tímu zbrzdil.
     
    76
    Zagadou preto musel loptu posunúť dozadu na spoluhráčov z obrany, ktorí úspešne založili ďalší útok Borussie. Hostia sa dostali až pred šestnástku Lipska.
     
    77
    Sancho si nabehol na Reusovu kolmú prihrávku na pravú stranu pokutového územia Lipska a loptu potom ešte vrátil do druhej vlny práve dobiehajúcemu Reusovi. Ten z prvej zhruba z penaltového bodu trafil obrancu Lipska.
     
    78
    Dortmund sa teraz zatiahol dozadu do zoradenej obrany a aj keď Lipsko má loptu pod kontrolou, tak sa domáci do nebezpečných streleckých pozícií nedokážu dostať.
     
    79
    Olmovi individuálny prienik do šestnástky Borussie nevyšiel a hostia po zisku lopty vyrazili okamžite dopredu. Na kolmicu za obranu Lipska si nabiehal Haaland, čistým spôsobom ho však už vo vlastnom pokutovom území odtlačil od lopty Upamecano.
     
    80
    Domáci sa vrátili na útočnú polovicu. Angeliño posunul loptu do šestnástky na Sörlotha, ktorý sa však cez Hummelsa nedostal a loptu tak musel vrátiť na ľavé krídlo na Angeliña. Ten nacentroval na prednú tyč, odkiaľ loptu odhlavičkoval Akanji.
     
    81
    Can potiahol loptu zo stredu poľa až k šestnástke Lipska, kde si ju naviedol na strelu. Svojím pokusom trafil Upamecana a odrazenú loptu potom získali domáci, ktorí sa okamžite snažia vrátiť sa na polovicu svojho súpera.
     
    82
    Haaland vystihol Upamecanovu prihrávku a narazil si loptu so Sanchom. Nórsky kanonier si ju potom potiahol na pravú stranu šestnástky, kde si ju chcel so Sanchom znovu naraziť, tentoraz si ale jeho spätnú prihrávku spracovať nedokázal.
     
    83
    V posledných minútach sa hrá prakticky bez stredu poľa. Domáci sa hneď po zisku lopty vrátili na polovicu Dortmundu, zrazenú strelu Sörlotha ale chytil gólman hostí Bürki.
     
    84
    Dortmund dal gól!
    Hostia odskakujú do trojgólového náskoku a výrazne sa približujú k víťazstvu! Reus potiahol loptu z ľavej strany na os ihriska a nádhernou kolmicou vysunul za obranu Lipska do šestnástky ERLINGA HAALANDA. Ten obišiel vybiehajúceho brankára Gulácsiho a zblízka loptu poslal do prázdnej brány Lipska.
     
    85
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Jadon Sancho, prichádza Steffen Tigges.
     
    85
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Marco Reus, prichádza Julian Brandt.
     
    86
    Zápas je už prakticky rozhodnutý, domáci ale svoju snahu o strelenie aspoň čestného zápasu ešte nevzdali. Lipsko sa tak hneď po výkope po inkasovanom góle vrátilo na polovicu Borussie.
     
    87
    Halstenbergov center zľava bol zablokovaný a podobne dopadol i Angeliñov center. Lopta sa potom odrazila pred šestnástku k Olmovi, ktorého strelu zablokoval Hummels.
     
    88
    Brankár hostí Bürki vyboxoval Angeliñov center z ľavého krídla a Halstenberg vystrelil z prvej zo strednej vzdialenosti výrazne mimo Bürkiho brány.
     
    88
    Striedanie v tíme RB Lipsko: z ihriska odchádza Yussuf Poulsen, prichádza Lazar Samardžič.
     
    90
    Tím RB Lipsko práve strelil gól!
    Domáci strieľajú aspoň čestný gól! Angeliño výborným centrom z ľavého krídla nakopol loptu na zadnú tyč na ALEXANDRA SÖRLOTHA, ktorého hlavičku najprv brankár Bürki skvelým zákrokom nohou ešte zastavil. Lopta sa ale odrazila naspäť k Sörlothovi, ktorý ju už zblízka dorazil do odkrytej brány Borussie. Pre Sörlotha je tento zásah prvým v nemeckej Bundeslige.
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    90+1
    Brandt prišiel v strede poľa o loptu, veľmi rýchlo ju ale získal naspäť. Dortmund potom vyrazil do otvorenej domácej obrany do rýchleho protiútoku.
     
    90+2
    Meunier našiel centrom z pravého krídla na opačnej strane v šestnástke Guerreira, ktorý sa však pri svojej strele pošmykol a z prvej trafil len obrancu Lipska.
     
    90+3
    Borussia rozohrala následný rohový kop nakrátko a Can pri rohovej zástavke získal ďalšie sekundy pre svoj tím. Hostia chcú zápas dohrať pri pokutovom území Lipska.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Na rozdiel od prvého polčasu, v ktorom dominovala taktika a obrany, sme v druhom dejstve videli skvelý futbal zo strany na stranu. Dortmund hneď po prestávke zvýšil svoju aktivitu smerom dopredu a začal si vytvárať gólové príležitosti. Hostia sa dočkali i gólu, ktorý strelil Jadon Sancho. Oba tímy následne nastrelili tyč súperovej brány a zdalo sa, že Lipsko získava prevahu, Borussia však svojimi protiútokmi neustále hrozila a nakoniec dva z nich premenil na ďalšie dva góly kanonier Erling Haaland. Lipsko sa dočkalo až v úplnom závere zápasu, keď strelil čestný gól domácich striedajúci Alexander Sörloth. Viac už sme však od nich nevideli a Dortmund tak vďaka skvelému výkonu v druhom polčase získal dôležité tri body.

    Borussia sa vďaka nim priblížila k čelu tabuľky a zo štvrtého miesta stráca na prvý Bayern už len päť bodov. Lipsko nevyužilo šancu stať sa lídrom nemeckej Bundesligy, prvýkrát v sezóne doma prehralo a je naďalej na druhom mieste s dvojbodovou stratou na vedúci Bayern.
     
    Štatistiky zápasu:

    Držanie lopty: 53 % : 47 %.
    Strely na bránu: 4:7.
    Strely mimo: 8:8.
    Rohy: 3:3.
    Ofsajdy: 0:2.
    Fauly: 8:12.
     
    Ďalší program:

    RB Lipsko
    16. kolo – 16. 1. 2021, 15:30: Wolfsburg – RB Lipsko

    Borussia Dortmund
    16. kolo – 16. 1. 2021, 15:30: Dortmund – Mainz
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (20:34:22)

    Michal Sadlek

    Góly: 90. Sörloth – 55. Sancho, 71. Haaland, 84. Haaland

    Karty:   32. Delaney (DOR), 73. Akanji (DOR)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 8:8. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 8:12.
    RB Lipsko: Gulácsi – Orban, Upamecano, Halstenberg – Adams, Haidara (71. Hwang Hi-čchan), Sabitzer (C) (61. Klostermann), Angeliño – Olmo, Forsberg (61. Sörloth) – Y. Poulsen (88. Samardžič).
    Náhradníci: Martínez – Borkowski, Hwang Hi-čchan, Martel, Mukiele, Samardžič, Sörloth, Wosz, Klostermann.

    Borussia Dortmund: Bürki – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Witsel (30. Can), Delaney (69. Zagadou) – Sancho (85. Tigges), Reus (C) (85. Brandt), Reyna – Haaland.
    Náhradníci: Unbehaun – Brandt, Can, Morey, Moukoko, Ł. Piszczek, N. Schulz, Zagadou, Tigges.

    Rozhodca: Siebert – Koslowski, Seidel