Crystal Palace – Newcastle 0:2 (kon.)
koniec
Crystal Palace FC
0:2 (0:0)
Newcastle United
Piatok 27.11.2020, 21:00 • Selhurst Park, Londýn • Anglická Premier League • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Vítam všetkých priaznivcov futbalu pri sledovaní tohto online textového prenosu. V ňom sa spoločne zameriame na stretnutie, v ktorom proti sebe nastúpia mužstvá Crystal Palace FC a Newcastle United. Zápas a tak aj tento prenos sa začína o 21:00.

    Anglická Premier League pokračuje desiatym kolom, v piatok sa hrá jeho predohrávka a na zápas sa presunieme do Selhurst Parku, kde budeme sledovať súboj tímov z druhej polovice tabuľky.

    Crystal Palace FC
    Domáci celok získal doposiaľ 13 bodov a v nabitej časti tabuľky sa nachádza na predbežnom 11. mieste, v prípade bodového zisku a zaváhania súperov sa však Crystal Palace môže posunúť výrazne vyššie. V poslednom zápase domáci podľahli Burnley 0:1.

    Newcastle United
    Hosťujúci celok momentálne nezažíva najlepšie obdobie, s 11 bodmi sa nachádza na 15. mieste. Aj táto časť tabuľky je veľmi vyrovnaná a každý bodový zisk môže znamenať postup v tabuľke. Newcastle takisto prehral v poslednom zápase, a to 0:2 s Chelsea.

    Miernym favoritom je domáci celok, ale skôr sa očakáva vyrovnané stretnutie. Sledujte náš online prenos!
     
    Úvodné zostavy:

    Crystal Palace FC: Guaita – Clyne, Cahill, Dann (C), van Aanholt – Kouyaté, McArthur – A. Townsend, Schlupp, Eze – J. Ayew

    Náhradníci: Butland – Batshuayi, Ch. Benteke, M. Sakho, Riedewald, J. Ward, Tomkins

    Newcastle United: Darlow – Manquillo, F. Fernández, Clark, Lewis – Hendrick, S. Longstaff, Shelvey (C) – Almirón, Joelinton, C. Wilson

    Náhradníci: Gillespie – M. Longstaff, Jacob Murphy, Schär, Ritchie, Yedlin, Anderson

    Rozhodca: Scott – Kirkup, Long
     
    Oba tímy práve vybiehajú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Crystal Palace bude hrať v modročervených dresoch, Newcastle v žltých.
     
    Pred zápasom si oba tímy ešte uctia potleskom Diega Maradonu, ktorý v stredu v Argentíne zomrel.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ich prvý nákop však domáca obrana odhlavičkovala do autu. Newcastle sa snaží usadiť sa na útočnej polovici.
     
    2
    Kolmica Newcastleu na pravé krídlo na Almiróna však nebola presná a skončila u domáceho gólmana Guaitu. Ten rozohral na svojich spoluhráčov v obrane.
     
    3
    Crystal Palace však o loptu rýchlo prišlo a muselo sa brániť. Joelinton hľadal centrom po zemi nabiehajúceho Calluma Wilsona, pred ním však loptu odkopol v sklze Cahill.
     
    4
    Newcastle vstúpil do zápasu veľmi aktívne a opäť sa dokázal dostať na útočnú polovicu. Tam síce o loptu prišiel, bráni však domácim rozohrať vysokým presingom.
     
    5
    A presing Newcastleu bol úspešný. „Straky“ znovu získali loptu a tentokrát ju posunuli dozadu na obrancov, od ktorých začína rozohrávka ďalšieho postupného útoku hosťujúceho tímu.
     
    6
    Domáci držia kombinujúcich hostí na ich polovici, o loptu ich ale stále nepripravili. Loptu si prihrávajú obrancovia Newcastleu spolu s brankárom Darlowom.
     
    7
    Newcastle má stále loptu pod kontrolou, dopredu ale akoby sa nehnal a hostia si stále prihrávajú len pred vlastnou šestnástkou.
     
    8
    Fernández až po takmer troch minútach poslal loptu nepresným nákopom na Almiróna do autu.
     
    9
    I tak ju však hostia opäť získali na svoje kopačky. Joelinton si potiahol loptu k šestnástke Crystal Palace, nepresnou strelou ale namieril nad Guaitovu bránu.
     
    10
    Až teraz sa domáci dostali na útočnú polovicu a hneď získali rohový kop. Van Aanholtov center zľava odhlavičkoval za bránkovú čiaru Clark.
     
    11
    Center domácich z rohu odhlavičkoval kapitán Newcastleu Shelvey. Townsend potom pri snahe o spracovanie odrazenej lopty pri autovej čiare neuspel.
     
    12
    Držanie lopty: 26 % : 74 %
     
    13
    Ayew sa snažil o individuálny prienik z ľavého krídla, pred šestnástkou Newcastleu mu ale lopta odskočila a v súboji o ňu potom podkopol Fernándeza.
     
    15
    Hra sa teraz zasekla v strede poľa. Oba tímy si pomerne pravidelne striedajú kontrolu nad loptou, ani jeden z nich však nie je schopný získať ju na dlhšiu dobu.
     
    16
    Zo série súbojov napokon vyšiel víťazne Newcastle. Hostia si loptu prihrávajú v strede poľa a hľadajú priestor na prienik cez zoradenú obranu Crystal Palace.
     
    17
    Shelvey našiel presným nákopom na pravé krídlo neobsadeného Manquilla, jeho center však dokázal kapitán Crystal Palace Dann odhlavičkovať z nebezpečného priestoru.
     
    17
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za podrazenie rozbehnutého Schluppa v strede poľa Federico Fernández (Newcastle United).
     
    18
    Callum Wilson sa uvoľnil na pravom krídle a hľadal centrom pred bránkovisko nabiehajúceho Joelintona, ten ale loptu zasiahol až po centri Lewisa zľava. Hlavička brazílskeho útočníka Newcastleu skončila mimo Guaitovej brány.
     
    20
    Joelinton si prevzal pred šestnástkou domáceho tímu prihrávku Shelveyho zo stredu poľa, posunul si ju na pravačku a vystrelil... do stredu brány na pripraveného Guaitu.
     
    21
    Eze vysunul do nábehu na pravé krídlo Clynea, ten si ale loptu nechal odskočiť až takmer k bránkovej čiare a Almirón jeho pokus o center napokon zrazil na roh.
     
    22
    Townsendov center od rohovej zástavky do bránkoviska Newcastleu chytil pripravený brankár Darlow. Ten loptu hneď vykopol do stredu poľa, kde ju však jeho spoluhráči stratili.
     
    23
    Strely: 0:4
    Strely na bránu: 0:1
     
    24
    Eze potiahol loptu k šestnástke Newcastleu a posunul ju doprava na Clynea. Ten chcel ešte vysunúť do nábehu McArthura, ktorému však lopta pri kľučke proti Lewisovi odskočila.
     
    25
    Eze tvrdo vystrelil zo zhruba 25 metrov pod brvno a gólman Newcastleu musel túto strelu dobrým zákrokom vyraziť.
    25. Eberechi Eze (CRP)
     
    26
    V strede poľa mimo hry sedí na trávniku Joelinton, ktorý má asi svalové problémy. Útočník Newcastleu je už v opatere lekárov svojho tímu.
     
    28
    Joelinton sa po krátkom ošetrení vrátil do hry a okamžite sa zapojil do napádania rozohrávky domáceho celku. Ten sa snaží založiť svoj útok od obrancov, práve vysoký presing hostí však robí domácim veľké problémy.
     
    29
    Držanie lopty: 50 % : 50 %
     
    30
    Joelinton nevydareným odkopom lopty prakticky vysunul do nábehu Schluppa, ktorý sa okolo Fernándeza pretlačil do šestnástky Newcastleu. Jeho strelu k bližšej tyči vyrazil gólman hostí Darlow.
    30. Jeff Schlupp (CRP)
     
    31
    Po rohu hostí sa na ľavej strane šestnástky lopta odrazila k Ezemu, ktorý sa snažil prejsť k bráne individuálne. Callum Wilson mu však čistým sklzom dokázal loptu vypichnúť.
     
    32
    Domáci v posledných minútach prevzali iniciatívu a sú výrazne aktívnejším tímom. Hostia sú zatiahnutí v obrane a snažia sa držať obranné postavenie.
     
    34
    Crystal Palace zacúvalo na vlastnú polovicu, hostia však domácich o loptu nepripravili. Namiesto toho prišiel nákop domáceho kapitána Danna, ktorý ale chytil vybiehajúci brankár Newcastleu Darlow.
     
    35
    Hendrick sa tlačil po pravom krídle k šestnástke Crystal Palace, vracajúci sa van Aanholt mu ale loptu odkopol na rohový kop.
     
    36
    Shelveymu sa center z rohu vôbec nevydaril a jeho prízemný center na prednú tyč odkopol hneď prvý brániaci hráč Crystal Palace.
     
    37
    Schlupp sa rozbehol do ďalšieho sólového úniku, už pred vlastnou šestnástkou mu ale loptu odkopol do autu Sean Longstaff. Domáci sa následne opäť nasťahovali na útočnú polovicu.
     
    38
    Domáci hráči doslova obliehajú pokutové územie Newcastleu, priestor na prienik do nebezpečného priestoru ale nie a nie nájsť. Modročervení si tak loptu prihrávajú zo strany na stranu.
     
    39
    Almirónov prienik stredom obrany neuspel. Domáci znovu kombinujú, tentokrát však len na vlastnej polovici.
     
    41
    Po dlhšej dobe sme videli postupný útok Newcastleu. Lopta sa dostala pred šestnástkou domácich na Lewisa, ktorého technickú strelu krútiacu sa ku vzdialenejšej tyči chytil brankár Crystal Palace Guaita.
     
    42
    Newcastle vysokým presingom zatlačil domácich na ich polovicu, ani tentoraz ich však o loptu neobral. Crystal Palace sa tak po niekoľkých desiatkach sekúnd vrátilo na útočnú polovicu.
     
    43
    Joelinton vystihol pred šestnástkou Crystal Palace nezmyselnú prihrávku Danna na spoluhráča a hneď vystrelil, jeho slabú strelu po zemi však chytil pripravený brankár domácich Guaita.
     
    44
    Na center Kouyatého z ľavého krídla si vyskočil zhruba na penaltovom bode Schlupp, nepresnou hlavičkou ale loptu nasmeroval mimo Darlowovej brány.
     
    45
    Bude sa hrať ešte jednu minútu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas veľa futbalovej krásy nepriniesol a bezgólový polčasový výsledok je jeho logickým vyústením. Do zápasu vstúpil výrazne aktívnejšie Newcastle, nedostal sa však k žiadnej zaujímavej príležitosti. Herná iniciatíva sa postupne presúvala s blížiacim sa koncom prvého polčasu k domácim, ani oni však až na výnimky Darlowovu bránu výraznejšie neohrozili. Nezostáva nám tak nič iné, ako dúfať, že druhý polčas prinesie viac futbalovej krásy.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 58 % : 42 %
    Strely na bránu: 2:3
    Strely mimo: 1:3
    Rohy: 3:1
    Ofsajdy: 0:0
    Fauly: 1:3
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
     
    47
    Van Aanholt si nabehol na kolmú prihrávku do šestnástky Newcastleu, jeho center však ešte pred nabiehajúcim Ayewom chytil brankár hostí Darlow.
     
    48
    Prvý pokus Newcastleu o postupný útok v druhom polčase sa skončil neúspechom. Domáci vytlačili hostí na ich polovicu a nepúšťajú ich cez stred poľa.
     
    49
    Dann zachytil nákop na Joelintona, jeho pas na Ayewa ale nebol presný. Našťastie pre domácich sa lopta vrátila dozadu k obrancom Crystal Palace.
     
    50
    Domáci si loptu zatiaľ prihrávajú na vlastnej polovici. Hostia čakajú v zoradených obranných líniách na vlastnej časti ihriska.
     
    51
    Tempo hry v druhom dejstve nie je zatiaľ príliš vysoké. Ani jeden z tímov neotvára obranu, a tak sa protivníkom neponúkajú možnosti na rýchle protiútoky.
     
    52
    Ayew pristavil nákop z vlastnej polovice pred šestnástkou Newcastleu na rozbehnutého Schluppa, ktorého zablokovaný center priniesol domácim rohový kop.
     
    53
    Na center Townsenda z rohu sa tlačili na zadnej tyči Cahill i Kouyaté, navzájom si však zavadzali a Cahill napokon hlavou nasmeroval loptu nad Darlowovu bránu.
     
    54
    Schluppovi odkopol pri jeho prieniku na pravom krídle loptu jeden z obrancov Newcastleu tak, že sa odrazila priamo do šestnástky pred rozbehnutého Ayewa. Ten v sklze špičkou kopačky usmernil loptu tesne mimo pravej tyče Darlowovej brány.
     
    55
    Na opačnej strane podrazil pred šestnástkou Crystal Palace McArthur prenikajúceho Joelintona. Priamy kop pre hostí zo zaujímavej streleckej pozície.
     
    56
    Shelvey svojou tvrdou strelou trafil múr z hráčov Crystal Palace. Lopta sa potom odrazila na pravé krídlo k hráčom Newcastleu, ktorí tak môžu pokračovať v postupnom útoku.
     
    57
    Ten ukončil centrom z pravého krídla Lewis, tento nákop do šestnástky však bez väčších problémov chytil domáci gólman Guaita.
     
    59
    Crystal Palace sa usadilo na polovici Newcastleu a postupnou kombináciou sa približuje k pokutovému územiu hostí.
     
    60
    Žltú kartu za podrazenie rozbehnutého Ezeho tesne pred vlastnou šestnástkou dostáva Sean Longstaff (Newcastle United). I domáci tak budú mať priamy kop zo streleckej pozície.
     
    61
    Rozohrávka dopadla podobne, ako pred malou chvíľou v podaní Shelveyho. I van Aanholt trafil z priameho kopu hráčov v múre súperovho tímu.
     
    62
    Domáci v posledných minútach preberajú iniciatívu. Hostia sú opäť zatiahnutí pred vlastným pokutovým územím a disciplinovane sa snažia držať obranné postavenie.
     
    63
    Van Aanholt zablokovaným centrom získal roh pre Crystal Palace. Po menšej skrumáži v šestnástke Newcastleu sa lopta odrazila na jej hranicu na Schluppa, ktorý z prvej z voleja výrazne minul Darlowovu bránu.
     
    65
    Townsend preniesol pekným pasom hru z pravej strany na ľavú na van Aanholta, center ľavého obrancu Crystal Palace však obrancovia Newcastleu dokázali opäť vyriešiť.
     
    66
    Center van Aansholta na zadnú tyč odhlavičkoval Lewis za šestnástku ku Kouyatému, ktorý z voleja minul Darlowovu bránu.
     
    66
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza Jordan Ayew, prichádza Christian Benteke.
     
    67
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza Andros Townsend, prichádza Jaïro Riedewald.
     
    67
    Manquillo výborným centrom do stredu šestnástky našiel hlavu Calluma Wilsona, ktorý svojím zakončením tesne minul pravú spojnicu Guaitovej brány.
    67. Callum Wilson (NEW)
     
    68
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Miguel Almirón, prichádza Matt Ritchie.
     
    69
    Benteke posunul loptu na ľavé krídlo na Ezeho, ktorý mu ju ešte chcel vrátiť prihrávkou do šestnástky. Striedajúci útočník Crystal Palace ale nedokázal loptu zasiahnuť.
     
    70
    Na McArthurov center z ľavej strany útočnej polovice si vyskočil na zadnej tyči Benteke, jeho prudká hlavička ale letela nad Darlowovu bránu.
     
    71
    Strely: 9:8
    Strely na bránu: 2:3
     
    72
    Ritchie výborným centrom zľava našiel medzi stopérmi Crystal Palace Calluma Wilsona, ktorý hlavou tečoval loptu pri jej lete mimo Guaitovej brány. Ani Joelinton na zadnej tyči ju už potom nedokázal zasiahnuť.
     
    73
    Benteke si nabehol na ľavú stranu šestnástky na predĺžený nákop zo stredu poľa, z ostrého uhla ale vystrelil prakticky rovnobežne s bránkovou čiarou.
     
    74
    Riedewald peknou prihrávkou medzi obrancov Newcastleu vysunul na ľavom krídle do nábehu McArthura, jeho center pred bránu hostí ale zrazil Fernández v sklze na rohový kop.
     
    75
    Rozohrávku rohového kopu domácich tentoraz obstaral van Aanholt, jeho nepresný center ale preletel celým pokutovým územím Newcastleu až na opačnú stranu.
     
    76
    Tam sa lopty zmocnili hostia, ktorí sa rozbehli do rýchleho protiútoku. Na jeho konci bol Joelinton, ktorého center bol privysoký pre všetkých hráčov v pokutovom území Crystal Palace.
     
    77
    Žltú kartu za podrazenie prenikajúceho Seana Longstaffa v polkruhu pred vlastným pokutovým územím dostáva Scott Dann (Crystal Palace FC). Hostia majú k dispozícii jednoznačne najlepšiu štandardku v dnešnom zápase.
     
    79
    Lewis pristavil loptu na strelu Ritchiemu, ktorý pomedzi hráčov Crystal Palace v múre vystrelil priamo do stredu brány na pripraveného brankára Guaitu.
     
    80
    Asi najlepší van Aanholtov center z ľavého krídla v zápase letel ideálne na hlavičku Bentekemu, jeho zakončenie k pravej tyči však vyrazil výborným zákrokom brankár Newcastleu Darlow.
     
    81
    Hostia získali rohový kop, ktorý rozohrali centrom na prednú tyč. Tam loptu tečoval Lewis, avšak znovu len priamo do rúk domáceho gólmana Guaitu.
     
    82
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza James McArthur, prichádza Michy Batshuayi.
     
    83
    Center hostí zo štandardky dokázali domáci obrancovia vyriešiť a obrana Crystal Palace potom zablokovala i pokusy Joelintona a Seana Longstaffa o strelu z voleja.
     
    84
    Striedajúci Batshuayi sklepol ramenom center do šestnástky na Kouyatého, ktorého strelu z ľavej strany pokutového územia Newcastleu však zablokoval chrbtom v sklze na rohový kop Fernández.
     
    85
    Eze pripravil prihrávkou na ľavú stranu šestnástky priestor na strieľaný center van Aanholtovi, jeho prihrávku do bránkoviska však nedokázal v sklze doraziť do odkrytej brány Newcastleu Batshuayi.
     
    86
    Crystal Palace má v závere tlak a hostia sa v posledných minútach viac-menej len bránia. I teraz môžeme sledovať postupný útok domáceho tímu.
     
    88
    Newcastle United dal gól!
    Hostia v závere riadnej hracej doby otvárajú skóre! Joelinton si spracoval na hrudi prihrávku CALLUMA WILSONA, ktorému potom vrátil loptu do nábehu za obrancu Crystal Palace. Wilson dostal hrací predmet do šestnástky domácich a strelou pomedzi nohy brankára Guaitu ho poslal do siete.
    88. Callum Wilson (NEW) - 0:1
     
    89
    Newcastle United dal gól!
    „Straky“ v úplnom závere rozhodujú o svojom víťazstve! Callum Wilson vysunul na pravú stranu útočnej polovice JOELINTONA, ktorý si potiahol loptu do šestnástky Crystal Palace, zasekol si Danna a vystrelil ľavačkou. Jeho strela šla priamo do stredu brány na brankára Guaitu, tesne pred ním však loptu tečoval do jeho protipohybu Cahill a domáci gólman už nemal šancu na túto zmenu smeru zareagovať.
    89. Joelinton (NEW) - 0:2
     
    90
    Bude sa hrať ešte tri minúty.
     
    90+2
    Žltú kartu za doslova stiahnutie rozbehnutého Calluma Wilsona pred vlastnou šestnástkou dostáva Jeff Schlupp (Crystal Palace FC). Newcastle bude mať ešte i v úplnom závere priamy kop.
     
    90+3
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Joelinton, prichádza Fabian Schär.
     
    90+3
    Shelvey namieril z priameho kopu krásnou technickou strelou k pravej tyči domácej brány, gólman Guaita ale výborným zákrokom tento pokus vyrazil.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Druhý polčas priniesol predsa len o niečo lepší futbal ako prvé dejstvo, napriek o niečo väčšej aktivite domácich sa ale víťazstva dočkali hostia. Oba tímy boli na veľké gólové príležitosti prakticky vyrovnané, cca od 75. minúty ale začali dostávať domáci Newcastle pod tlak a zdalo sa, že ich gól visí vo vzduchu. Stal sa však presný opak a v úplnom závere riadnej hracej doby strhli výhru na stranu hosťujúceho tímu dvomi skvele zahranými rýchlymi protiútokmi v priebehu ani nie dvoch minút Callum Wilson a Joelinton. Domáci tak utrpeli krutú domácu prehru a sú po nej v tabuľke na priebežnom 13. mieste. Newcastle sa výhrou po dvoch prehrách za sebou posunul na priebežné 10. miesto.
     
    Štatistiky zápasu:

    Držanie lopty: 58 % : 42 %.
    Strely na bránu: 3:7.
    Strely mimo: 9:5.
    Rohy: 7:3.
    Ofsajdy: 0:0.
    Fauly: 9:10.
     
    Ďalší program oboch tímov:
    11. kolo anglickej Premier League:
    4. 12. 2020: Aston Villa – Newcastle
    6. 12. 2020: West Bromwich Albion – Crystal Palace
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (23:14:34)

    Michal Sadlek

    Góly: 88. C. Wilson, 89. Joelinton

    Karty:   77. Dann (CRP), 90+2. Schlupp (CRP) – 17. F. Fernández (NEW), 60. S. Longstaff (NEW)


    Držení míče: 58 % : 42 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 9:5. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:10.
    Crystal Palace FC: Guaita – Clyne, Cahill, Dann (C), van Aanholt – Kouyaté, McArthur (82. Batshuayi) – A. Townsend (67. Riedewald), Schlupp, Eze – J. Ayew (66. Ch. Benteke).
    Náhradníci: Butland – Batshuayi, Ch. Benteke, M. Sakho, Riedewald, J. Ward, Tomkins.

    Newcastle United: Darlow – Manquillo, F. Fernández, Clark, Lewis – Hendrick, S. Longstaff, Shelvey (C) – Almirón (68. Ritchie), Joelinton (90+3. Schär), C. Wilson.
    Náhradníci: Gillespie – M. Longstaff, Jacob Murphy, Schär, Ritchie, Yedlin, Anderson.

    Rozhodca: Scott – Kirkup, Long