Island – Anglicko 0:1 (kon.) | Dánsko – Belgicko 0:2 (kon.) | Švédsko – Francúzsko 0:1 (kon.)
Portugalsko – Chorvátsko 4:1 (kon.)
koniec
Portugalsko
4:1 (1:0)
Chorvátsko
Sobota 05.09.2020, 20:45Liga národov UEFA - Liga A • Skupina 3
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    Portugalsko

    Portugalci by mohli nastúpiť bez Cristiana Ronalda, ktorý má problémy s prstom na nohe. Rozhodnutie ešte nepadlo. V nominácii sú takmer všetky opory, chýbajú len William Carvalho či Ricardo Pereira. Debut môžu zažiť brankár Rui Silva, obranca Domingos Duarte či útočník Trincao, ktorý vymenil Bragu za Barcelonu. Portugalsko na jeseň minulého roku odohralo šesť zápasov, vyhralo päť a prehralo iba s Ukrajinou. Papierovo najťažším súperom bolo Srbsko, kedy sa zrodila výhra 4:2.

    Chorvátsko

    Balkánsky tím sa nemôže spoľahnúť na Luku Modriča a ani Ivana Rakitiča. Obaja dostali voľno. Dokopy majú mimochodom na konte až 233 reprezentačných zápasov! Na "ich úkor" môžu debut zažiť brankár Ivo Grbič, obranca Filip Uremović či útočníci Ante Budimir a Antonio Čolak. Chorváti na jeseň 2019 neprehrali. V šiestich dueloch dvakrát porazili Slovensko v kvalifikácii na EURO (4:0, 3:1), zdolali tiež Gruzínsko a Maďarsko. Nerozhodne hrali zverenci trénera Zlatka Dalića s Azerbajdžanom a Walesom. Po dueli v Porte s Portugalskom čaká Chorvátsko v Saint-Denis súper z Francúzska.
     
    Úvodné zostavy:

    Portugalsko: A. Lopes – Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Moutinho (C), Danilo, B. Fernandes – Diogo Jota, Félix, B. Silva.
    Náhradníci: Patrício, Rui Silva – D. Duarte, J. Fonte, A. Gomes, Guedes, Neves, S. Oliveira, Rui, N. Semedo, Trincão, André Silva.

    Chorvátsko: Livaković – Jedvaj, Lovren, D. Vida (C), Barišić – Pašalić, Kovačić – Brekalo, Vlašić, Rebić – Kramarić.
    Náhradníci: Grbić, Sluga – Brozović, Budimir, Badelj, Ćaleta-Car, Čolak, Melnjak, Perišić, Petković, Škorić, Vrsaljko..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Andrej Kramarić otvoril tento duel. Chorvátsko nastupuje v tmavých dresoch, domáce Portugalsko je v bielom. Určite nás čaká napínavý duel.
     
    2
    Ante Rebić dostihol loptu na ľavom krídle, center ale neposlal, prihral smerom dozadu. Z diaľky strielal Nikola Vlašić a Anthony Lopes si na loptu siahol.
     
    3
    Chorvátsko síce ešte získalo rohový kop, avšak centrovaná lopta nebola problémom pre gólmana domáceho celku, Anthony Lopes situáciu vyriešil.
     
    4
    Bruno Fernandes sa nestal adresátom centru do pokutového územia súpera, odrazenú loptu ešte chcel zakončiť João Félix, lenže včas odkopol Lovren.
     
    5
    João Félix obdržal prihrávku do pokutového územia, chrbtom k bráne prihral pred šestnástku a Danilo pálil z diaľky vysoko nad.
     
    6
    Chorvátsko drží loptu v strede ihriska, postupne sa hostia snažia prejsť na útočnú polovicu ihriska, čo sa im momentálne ale nedarí.
     
    7
    Raphaël Guerreiro si našiel nepresný pas vedľa svojej šestnástky, Portugalsko pri lopte na svojej polovici hracej plochy.
     
    8
    João Cancelo sa na pravom krídle nedokázal presadiť, v súboji mu loptu zobral Borna Barišić a bude to iba odkop od bránky Dominika Livakoviča.
     
    9
    João Félix preniesol hru na pravé krídlo, tam zaváhal Borna Barišić a strieľať mohol Bruno Fernandes. Jeho zakončenie do stredu bránky bez problémov zastavil Dominik Livaković.
     
    10
    Úvodných desať minút stretnutia je za nami. Portugalsko je aktívnejším tímom, domáci sa snažia kombinovať a posúvať sa k bránke Chorvátska.
     
    11
    Domáci sú naďalej pri lopte, lenže aj keď sa držia na útočnej polovici hracej plochy, tak Chorváti sú výborne sformovaní na vlastnej časti poľa.
     
    12
    Pepe posunul loptu do stredu poľa, Bruno Fernandes ju hneď adresoval napravo. Tam síce bol João Cancelo, avšak cestu dopredu mal zarúbanú.
     
    13
    Chorváti sú prakticky všetci na svojej polovici ihriska. Portugalsku sa nedarí vymyslieť nič zaujímavé, lopta sa drží ďaleko od Livakoviča.
     
    14
    Bernardo Silva sa sprava dostal k individuálnej akcii. Nakoniec sa lopta od neho odrazila mimo ihriska, čiže rozohrávať bude Dominik Livaković.
     
    15
    Na hrote ofenzívy si spracoval loptu Bruno Fernandes, prihral pod seba a João Félix mal fantastickú pozíciu. Trafil posledného obrancu Chorvátska, lopta na Livakoviča teda neprešla.
     
    16
    Danilo získal loptu v strede poľa, okamžite prihrala doprava. Bruno Fernandes si ale nenašiel prihrávku do priestoru od Bernarda Silvu.
     
    17
    Ante Rebić na krídle získal aut. Rýchlo vhodil loptu do hry a po narážačke centroval. Zo svojho pokutového územia odkopával Rúben Dias.
     
    18
    João Cancelo na pravom krídle prebral loptu, João Félix po prihrávke ešte hľadal spoluhráčov v pokutovom území. Bruno Fernandes si prebral loptu, cez Lovrena ju nestihol zakončiť.
     
    19
    João Cancelo sa parádne z pravého krídla prebral cez Barišiča do zakončenia. Vonkajškom strieľal, krížny pokus vytesnil Dominik Livaković.
    19. João Cancelo (POR)
     
    20
    Bruno Fernandes mal priestor pred pokutovým územím Chorvátska, a tak vyskúšal svoju kopaciu techniku. Namieril nad bránku Livakoviča.
     
    21
    Ďalšia portugalská akcia je zastavená ofsajdovým postavením, dostal sa do neho na ľavom krídle Diogo Jota.
     
    22
    Anthony Lopes výborne prečítal kolmicu do jeho pokutového územia, Andrej Kramarić mal od lopty ďaleko. Portugalsko znova kombinuje na útočnej polovici.
     
    23
    João Félix bol veľmi blízko ku gólu, tečovaný pokus z diaľky trafil žrď! Vzápätí z dorážky pálil prudko Raphaël Guerreiro, krížny pokus Dominik Livaković vytesnil.
     
    24
    João Cancelo na pravej strane pokutového územia dlho otáľal s centrom, až ho poslal na zadnú žrď. Tin Jedvaj loptu nadvihol na rohový kop pre Portugalsko,
     
    25
    Raphaël Guerreiro poslal z rohu fantastický center. Pepe hlavičkoval, Dominik Livaković na čiare predviedol výborný zákrok a potom ležiac chytil aj dorážku tohto skúseného stopéra. To bol priam famózny zákrok!
    25. Pepe (POR)
     
    26
    Portugalci získali roh na pravej strane. Bruno Fernandes centroval na hranicu bieleho bodu, Danilo hlavičkoval nad brvno svätyne Livakoviča.
     
    27
    Center sprava zakončil hlavou Diogo Jota a len o milimetre sa nezapísal do streleckej listiny. Jeho pokus trafil žrď!
     
    28
    Diogo Jota bol v ďalšej dobrej pozícii. Po prihrávke sprava si prebral loptu v pokutovom území a cez obrancu Chorvátska strieľal prudko do bočnej siete.
     
    29
    Nikola Vlašić centroval do pokutového územia Portugalska a João Félix sa z ničoho-nič objavil na pozícii stopéra. Loptu odkopával na roh.
     
    30
    Anthony Lopes s centrovanou loptou nemal žiadny problémy, pas od rohovej zástavky si bez problémov našiel v rukaviciach.
     
    31
    Portugalský gólman poslal výkop takmer až pred pokutové územie Chorvátska. Bernardo Silva napriek veľkej snahe fauloval Tina Jedvaja.
     
    32
    Bernardo Silva nedokázal spracovať pas na pravú stranu pokutového územia, lopta mu ušla mimo hracej plochy a neposlal ju do ohňa.
     
    34
    Pohybliví portugalskí hráči naďalej zavárajú pred bránkou hostí. Tentoraz to skúsil Raphaël Guerreiro a technickou ranou trafil žrď bránky Livakoviča.
    34. Raphaël Guerreiro (POR)
     
    35
    Desať minút do konca riadneho hracieho času. Dokáže aktívne Portugalsko zaslúžene otvoriť skóre tohto stretnutia?
     
    36
    Diogo Jota poslal prudkú prihrávku medzi chorvátskych stopérov, avšak João Félix sa k lopte nedostal, pretože pred ním dobre zareagoval Domagoj Vida.
     
    37
    Andrej Kramarić na ľavej strane pokutového územia Portugalska dlho otáľal s loptou, Danilo mu ju vypichol a poslal na rohový kop.
     
    38
    Center z rohového kopu nenarobil domácim žiadne problémy. Pepe síce loptu netrafil ideálne, no tá sa dostala poľahky do rukavíc gólmana Lopesa.
     
    39
    Roh získalo aj Portugalsko. Center do pokutového územia nebol dobrý a ani následná lopta, ktorú si nenašiel Bruno Fernandes.
     
    41
    Portugalsko dalo gól!
    JOÃO CANCELO otvára skóre stretnutia a nutno povedať, že zaslúžene. Pred šestnástkou mal veľa priestoru, poslal prudký pokus do rohu bránky. Dominik Livaković loptu nedokázal vytlačiť.
    41. João Cancelo (POR) - 1:0
     
    42
    Tesne pred koncom úvodného dejstva teda favorit otvára skóre. Doposiaľ bolo Portugalsko aktívnejším a lepším tímom, do vedenia sa dostali zaslúžene.
     
    43
    João Moutinho sa netradične dostal z ľavého krídla až do pokutového územia, zastavil ho posledný obranca Domagoj Vida.
     
    45+0
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Portugalsko malo úvodné dejstvo plne pod kontrolou a pokojne mohlo vyhrávať o viac gólov, nakoľko pri niekoľkých šanciach pomohla Dominikovi Livakovičovi konštrukcia bránky. Zatiaľ sa trafil ale iba João Cancelo, čiže skóre ostáva dosť tesné.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Ani jeden tréner cez prestávku nestriedal, oba celky teda nastupujú tak ako úvodné dejstvo ukončili.
     
    47
    Chorvátsko získalo na pravom krídle priamy kop, ešte predtým potrebuje ošetrenie jeden z chorvátskych hráčov, ktorým je Tin Jedvaj.
     
    48
    Center z priameho kopu smeroval na hranicu malého vápna, kde zasiahol Rúben Dias a domáci prešli dopredu po pravom krídle. Pas do otvoreného priestoru si našiel Dominik Livaković.
     
    49
    Diogo Jota sa z rohu pokutového územia dostal k centrovanej lopte, jeho pas na zadnú žrď si nenašiel žiadny z portugalských reprezentantov.
     
    50
    Diogo Jota síce dostal prihrávku za obranu súpera a mohol ísť sám na gólmana Livakoviča, avšak v rozbehu ho zastavil ofsajd.
     
    51
    João Félix zakončoval prihrávku do pokutového územia spred malého vápna, cez dvojicu stopérov lopta neprešla na Livakoviča.
     
    52
    Rohy: 7 – 4
     
    53
    Raphaël Guerreiro sa po ľavom krídle dostal do pokutového územia, sklzom mu loptu odkopol obranca Tin Jedvaj a poslal na aut.
     
    54
    Diogo Jota síce po faule od Lovrena skončil v šestnástke, kontakt prišiel ešte pred ňou. Portugalsko získalo na ľavom krídle priamy kop vhodný na center.
     
    55
    Bruno Fernandes sa z uhlu pokúsil prekvapiť Livakoviča. Ten ostal aj poriadne "vystrašený", ale lopta tesne minul brvno bránky Chorvátska.
     
    56
    Chorvátsko prešlo dopredu po ľavom krídle, ale center do pokutového územia nebol zakončený. Pepe loptu bez problémov odkopol do bezpečia.
     
    57
    João Cancelo prešiel dopredu po pravom krídle a prihral pod seba. Bruno Fernandes sa ocitol voľný na hranici veľkého vápna, jeho zakončenie z prvej našiel v strede bránky Dominik Livaković.
     
    58
    Portugalsko dalo gól!
    DIOGO JOTA obdržal presný pas na otvorené ľavé krídlo, loptu si potiahol cez voľný priestor do pokutového územia a poľahky prekonal Livakoviča.
    58. Diogo Jota (POR) - 2:0
     
    59
    Chorvátsko sa dnes nevie dostať do hry. Portugalsko má loptu na kopačkách väčšinu času a drží sa na útočnej polovici hracej plochy.
     
    60
    Hodina stretnutia je za nami. Domáci smerujú za víťazstvom, doposiaľ predvádzajú veľmi dobrý výkon.
     
    60
    Žltú kartu dostáva Tin Jedvaj (Chorvátsko).
     
    61
    Striedanie v tíme Chorvátsko: z ihriska odchádza Mario Pašalić, prichádza Marcelo Brozović.
    Striedanie v tíme Chorvátsko: z ihriska odchádza Josip Brekalo, prichádza Ivan Perišić.
     
    63
    Raphaël Guerreiro faulovaný na svojej polovici ihriska, Portugalsko začína ďalšiu svoju akciu na vlastnej polovici ihriska.
     
    64
    Bernardo Silva získal na krídle aut, vhadzoval João Cancelo. Portugalsko sa usadilo na útočnej polovici hracej plochy.
     
    65
    Bruno Fernandes si síce cez dvojicu obrancov krásne prebral loptu a mohol ísť sám na Livakoviča. Podľa hlavného rozhodcu fauloval.
     
    66
    Domagoj Vida potreboval po súboji s Brunom Fernandesom ošetrovanie, bude v poriadku a môže pokračovať v hre.
     
    67
    Tin Jedvaj centroval z pravého krídla do pokutového územia Portugalska, kde Anthony Lopes bystrým skokom loptu zachytil pred hráčmi Chorvátska.
     
    68
    Andrej Kramarić nachytaný v ofsajdovej pozícii, loptu budú mať znova Portugalci, rozohrávať môže obranca Pepe.
     
    69
    João Cancelo potiahol akciu po pravom krídle, prihrávku ale neposlal pred bránku Chorvátska. Zastavil ho Borna Barišić.
     
    70
    Portugalsko dalo gól!
    Tretí presný zásah v podstate rozhoduje o osude zápasu. JOAO FÉLIX napriahol spred pokutového územia a aj keď tú prudkú strelu videl Dominik Livaković, tak popod jeho ruky prešla do siete. Chorvátsky gólman si teraz musí spytovať svedomie.
    70. João Félix (POR) - 3:0
     
    71
    Dvadsať minút do konca riadneho hracieho času. Portugalsko má víťazstvo v podstate vo vrecku, hostí by v tejto situácii spasil už naozaj iba zázrak.
     
    73
    Chorváti sa snažia prejsť dopredu po krídle, pas do otvoreného priestoru zrazil mimo hracej plochy obranca Raphaël Guerreiro.
     
    74
    Striedanie v tíme Chorvátsko: z ihriska odchádza Andrej Kramarić, prichádza Bruno Petković.
     
    75
    Bruno Fernandes dostal prihrávku na päty, lopta sa od neho iba odrazila mimo spoluhráčov a Chorváti môžu zakladať akciu.
     
    76
    Anthony Lopes dostal náročnú malú domov, takmer ho stihol prepadnúť Bruno Petković, avšak portugalský gólman loptu včas odkopol.
     
    78
    Striedanie v tíme Portugalsko: z ihriska odchádza Bernardo Silva, prichádza Trincão.
     
    79
    Ante Rebić nedokázal spracovať na krídle náročný pas, obranca domácich Rúben Dias loptu prepustil mimo ihriska. Rozohrávať bude Anthony Lopes.
     
    80
    Desať minút do konca riadneho hracieho času. João Cancelo sa sprava dostal do pokutového územia. Prihral a Trincão si spravil priestor na hranici päťky. Z uhlu mieril mimo bránky.
     
    81
    Ivan Perišić centroval z ľavého krídla a Ante Rebić sa takmer dostal k hlavičke na hranici päťky. V poslednej chvíli pred ním odvrátil loptu Rúben Dias.
     
    82
    Striedanie v tíme Portugalsko: z ihriska odchádza João Moutinho, prichádza Sérgio Oliveira.
     
    83
    Trincão a João Félix si na pravom krídle nerozumeli, lopta skončila mimo hracej plochy a päťku bude rozohrávať gólman Dominik Livaković.
     
    84
    Chorvátsko sa v závere snaží streliť aspoň jeden gól, lenže aj keby sa to podarilo, tak dnes to na minimálne remízu nebude stačiť.
     
    85
    João Cancelo síce nepustil cez seba prenikajúceho súpera, avšak pomohol si faulom. Chorváti sa usadili na útočnej polovici.
     
    86
    Bruno Petković si nenašiel pas za obranu domáceho celku, brankár Anthony Lopes loptu bez problémov zastavil a s rozohrávkou si dáva na čas.
     
    87
    Napriek prehustenému priestoru dokázal vystreliť z hranice pokutového územia Marcelo Brozović a len tesne minul priestor troch žrdí bránky Lopesa.
     
    88
    Striedanie v tíme Portugalsko: z ihriska odchádza João Félix, prichádza André Silva.
     
    89
    Danilo fauloval v okolí poliacej čiary, bol to taktický zákrok. Bruno Petković sa nedostal do rýchlej kontry na bránku Anthonyho Lopesa.
     
    90
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+1
    Chorvátsko dalo gól!
    João Cancelo si zle spracoval loptu, vypichol mu ju Ivan Perišić a hostia okamžite vošli do šestnástky. Voľný BRUNO PETKOVIĆ potom spred Lopesa rozvlnil sieť. Chorváti boli posledných 10-15 minút aktívni, lenže tento gól prichádza dosť neskoro.
    90+1. Bruno Petković (CRO) - 3:1
     
    90+2
    Diogo Jota sa pokúsil vrátiť Portugalsku trojgólové vedenie, jeho zakončenie zrazil dobre postavený obranca Tin Jedvaj.
     
    90+4
    Portugalsko dalo gól!
    Bruno Fernandes ešte zahral rohový kop centrom do šestnástky. Pepe sa dostal k hlavičke, na zadnej žrdi loptu usmernil zblízka za Livakoviča útočník ANDRÉ SILVA a uzavrel tento duel.
    90+4. André Silva (POR) - 4:1
     
    Koniec zápasu. (22:41:00)

    Matej Kubove

    Góly: 41. Cancelo, 58. Diogo Jota, 70. Félix, 90+4. André Silva – 90+1. Petković

    Karty:   60. Jedvaj (CRO)


    Portugalsko: A. Lopes – Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Moutinho (C) (82. S. Oliveira), Danilo, B. Fernandes – Diogo Jota, Félix (88. André Silva), B. Silva (78. Trincão).
    Náhradníci: Patrício, Rui Silva – D. Duarte, J. Fonte, A. Gomes, Guedes, Neves, S. Oliveira, Rui, N. Semedo, Trincão, André Silva.

    Chorvátsko: Livaković – Jedvaj, Lovren, D. Vida (C), Barišić – Pašalić (61. Brozović), Kovačić – Brekalo (61. Perišić), Vlašić, Rebić – Kramarić (74. Petković).
    Náhradníci: Grbić, Sluga – Brozović, Budimir, Badelj, Ćaleta-Car, Čolak, Melnjak, Perišić, Petković, Škorić, Vrsaljko.