Turecko – Maďarsko 0:1 (kon.) | Rusko – Srbsko 3:1 (kon.) | Bulharsko – Írsko 1:1 (kon.)
Fínsko – Wales 0:1 (kon.)
koniec
Rusko
3:1 (0:0)
Srbsko
cz Štvrtok 03.09.2020, 20:45 • VTB Arena, Moskva • Liga národov UEFA - Liga B • Skupina 3
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Dobrý večer! Po opravdu dlouhé době budeme moci sledovat mezistátní zápasy, rovnou se nám rozbíhá Liga národů UEFA! Společně se mnou se pak zaměříme na Ligu B, kde se v rámci skupiny 3 utká Rusko se Srbskem. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
     
    Rusko
    Rusko se bez větších potíží kvalifikovalo na Euro, přičemž ze skupiny I postoupilo z druhého místa, lepší byla jen suverénní Belgie, která neztratila ani bod. Právě Rusové vždy prohráli jenom s ní, všechny ostatní duely se Skotskem, Kyprem, Kazachstánem a San Marinem zvládli. V Lize národů to však budou mít těžší, protože mají ve skupině Turecko, Maďarsko a Srbsko. Jako první je tedy čeká Srbsko, které se představilo na Mistrovství světa 2018, kde bylo nevyzpytatelným soupeřem. Dnes to bude více než podobné.

    Poslední tři utkání
    San Marino vs. Rusko – 0:5
    Rusko vs. Belgie – 1:4
    Kypr vs. Rusko – 0:5
     
    Srbsko
    Srbové jsou nyní smutní, jelikož se nekvalifikovali na Euro 2020. V kvalifikační skupině B skončili až na třetí místě za Portugalskem a Ukrajinou, jelikož nezvládli důležité zápasy právě s těmito soupeři. Po účasti na Mistrovství světa 2018 to je smůla, ale Srbsko určitě zabojuje zas příště. Nyní se musí soustředit na Ligu národů, kde to také nebude mít vůbec lehké, jelikož ho čeká Maďarsko, Turecko a dnes právě Rusko. Uvidíme, jak si s ním v dnešním duelu poradí.

    Poslední tři utkání
    Srbsko vs. Ukrajina – 2:2
    Srbsko vs. Lucembursko – 3:2
    Litva vs. Srbsko – 1:2
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Šunin – Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, V. Karavajev – Ozdojev, Z. Bakajev, Zobnin – Jonov, Dzjuba (C), Žirkov.
    Náhradníci: Guilherme, Džanajev – Petrov, Sorokin, Neustädter, Gazinskij, Smolov, Kudrjašov, Da. Fomin, Sobolev, An. Mirančuk, Kuzjajev.

    Srbsko: Dmitrović – Milenković, Nikola Maksimović, Pavlović – Lazović, Gudelj, Nemanja Maksimović, Kostić – Tadić (C), S. Milinković-Savić – A. Mitrović.
    Náhradníci: P. Rajković, Rockov – Mladenović, Grujić, Kolarov, S. Mitrović, Gaćinović, Vlahović, Despotović, Jović, Djuričić, Ljajić.

    Rozhodčí: Collum – Connor, McGeachie (všichni SCO).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali ruští fotbalisté, kteří se sice hned vydávají do útoku, ale vzápětí se raději stahují, aby neriskovali ztrátu míče.
     
    2
    Jurij Žirkov došel až k levému rohového praporku, odkud odcentroval, ale trefil jen prvního protihráče před sebou, který srazil míč mimo hrací plochu.
     
    3
    První rohový kop však získává paradoxně Srbsko, avšak Filip Kostić svým centrem nenašel žádného spoluhráče. Ruský obránce tak uklidil míč do autu.
     
    4
    Srbové se také chtějí chvíli ohřát s míčem, takže si jen tak přihrávají na své polovině. Nikam ani nemusí spěchat, protože soupeř vůbec nenapadá.
     
    5
    Rusové zase provedli docela rychlý útok přes levou stranu, kde ale následoval jen vzdušný pas, který zase bránící hráč v klidu odklidil hlavou.
     
    6
    Srbsko ani s další rozehrávkou vůbec nikam nespěchá. Zničehonic však pořádně zrychlili hru, Nemanja Maksimović se tak hnal do úniku, ale míč mu nakonec utekl jen za pomezní čáru.
     
    7
    Míč je pořád v moci hostujícího celku, který se však i s balónem dostává pod tlak, jelikož Rusko stupňuje napadání. Marko Dmitrović tak nakonec raději nakopává dopředu.
     
    8
    Domácí se v plném počtu zatáhli na svou polovinu, takže soupeř může zase klidně kombinovat. Jde vidět, že oba celky se snaží hlavně o to, aby nechybovaly.
     
    9
    Anton Šunin se poprvé musel zapojil do hry, a to když kryl nebezpečně vyhlížející hlavičku Nikoly Milenkoviće, která však ve finále brankáře moc neohrozila.
     
    10
    Z první standardky zápasu Srbové pořádně zahrozili. K hlavičce se dostal konkrétně Sergej Milinković-Savić, který však mířil pár metrů nad bránu!
     
    11
    Míč se snad poprvé pořádně dostal také před Marka Dmitroviće, za kterého však všechnu práci odvedli jeho spoluhráči, kteří přihrávku okamžitě odkopli pryč.
     
    12
    Arťom Dzjuba dostal opravdu složitý nákop do běhu. Přitom byl navíc v souboji s protihráčem, takže moc šancí na zisk míče nebylo.
     
    13
    Nemanja Gudelj chtěl získat balón zpět všemi možnými prostředky, ale s důrazem to přehnal, jelikož fauloval. To neušlo pozornosti hlavního rozhodčího.
     
    14
    V ponechané výhodě se do šance tlačil Dušan Tadić, který však prohrál sprinterský souboj s protihráčem, kvůli čemuž nakonec nedokázal zakončit!
     
    15
    Veškeré útočné snažení Srbů končí až nyní, jelikož se dopustili ofsajdu. Anton Šunin tak nakopává míč až na útočnou polovinu.
     
    16
    Rusové většinu své energie pořád investují hlavně do defenzivy, podle čehož také vypadá velice dobře. Trpí ale útočení, které zatím nemají prakticky žádné.
     
    17
    Domácí přece jen po delší době zaútočili, ale nadějně rozjetou akci pokazili dost zbytečnou přihrávkou, která skončila až na odkopu pro gólmana.
     
    18
    Filip Kostić si zkoušel chytře počkat na skluz Mária Fernandes, ale nepočítal s tím, že ruský bek srazí míč do něj. Od něho se tak odrazil do autu, takže míč mají Rusové.
     
    19
    Hosté opět zapojují do své kombinace také Marka Dmitroviće, který se určitě rád protáhne. Moc práce totiž zatím rozhodně neměl.
     
    20
    Georgij Džikija sice obětavě zblokoval ránu z dálky, ale musí se z ní chvíli vzpamatovávat, protože to byla opravdu bomba. Nic to ale nemění na tom, že Srbové rozehrávají roh.
     
    21
    Srbové prozatím odehrávají skvělý zápas, favorizované Rusy přehrávají. V dobré příležitosti byl díky tomu Sergej Milinković-Savić, ale Anton Šunin dokázal jeho ránu vyrazil na roh!
     
    22
    Roh opět dokázal vyřešit ruský brankář, který následně raději přerušuje hru. Jeho spoluhráči se totiž pomalu dostávali pod tlak.
     
    23
    Rusko se po delší době opět ubírá do útoku, kde si Vjačeslav Karavajev zkusil sám najít pozici k centru. Ten je ale zblokovaný a končí na rohovém kopu.
     
    24
    Domácí si konečně také vytvořili nějakou šanci! Přetažený centr vrátil před bránu Georgij Džikija, načež Arťom Dzjuba tvrdě vystřelil volejem! Marko Dmitrović však prokázal dobré reflexy, míč zpomalil pravou rukou a jeden z jeho obránců ho následně odkopl pryč!
    24. Dmitrović se zaskvěl důležitým zákrokem
     
    26
    Srbové to nyní zkusili zhurta, dopředu míč prostě nakopli, ale nevyplatilo se to, protože skončil jen u soupeřících obránců.
     
    27
    Obě obrany jsou stále pevné jako skála. Po úspěšné defenzivě se to Srbové pokouší změnit, ale jejich rychlý protiútok je zdržen hned na půlící čáře.
     
    28
    Anton Šunin raději schová soupeřící nákop do rukavic. Následně rozehrál nakrátko, ale jeho spoluhráč mu míč okamžitě vrátil, protože byl pod tlakem, takže napodruhé raději nakopl dopředu.
     
    29
    Aleksandar Mitrović si při hlavičkovém souboji pomohl rukama, což hlavní rozhodčí viděl, takže mu píská nedovolený zákrok.
     
    30
    Po první půlhodině hry pořád platí bezbrankový stav. Šance jsme už ale viděli, takže co nevidět se dočkáme také gólu.
     
    31
    Darko Lazović se pokoušel o únik přes pravou stranu, ale tam selhal při souboji s Vjačeslavem Karavajeme, který nakonec získal aut.
     
    32
    Marko Dmitrović chtěl nejprve soupeřící nákop nechat dojet za brankovou čárou, ale soupeřící hráč se rychle blížil, takže si míč raději navedl do šestnáctky, kde ho schoval do ruk.
     
    33
    Andrej Semjonov docela zbytečně zezadu podsekl Aleksandara Mitroviće. Může být jenom rád, že mu sudí neukázal žlutou kartu.
     
    34
    Roman Zobnin se svíjí v pořádným bolestech, protože mu Filip Kostić šlápl přímo na kotník. To je zajisté bolestivá záležitost.
     
    35
    Rusko získává druhý roh v zápase. Při tom prvním opravdu hodně zahrozilo, ale to se tentokrát neopakuje, jelikož ve vápnu zbytečně fauloval Andrej Semjonov.
     
    37
    Hra se už začíná zpomalovat, jelikož se přibližuje přestávka. Nikdo rozhodně nechce inkasovat obzvlášť v závěru poločasu.
     
    38
    Souboj na středu hřiště tentokrát dopadl lépe pro Rusko, jelikož Arťom Dzjuba tvrdou přihrávku soupeře srazil ke svým stoperům.
     
    39
    Rusko se sice ještě vysouvá až k soupeřící šestnáctce, ale Srbové si prostě při rozehrávce nenechají vzít míč, nechtějí nic riskovat.
     
    40
    Magomed Ozdojev zkoušel zakroutit míč na nějakého spoluhráče ve vápnu, ale to se nepovedlo. Následný centr už dokázal sklepnout Arťom Dzjuba, přičemž před odkrytou bránou našel Zelimchana Bakajeva, který ale trestuhodně přestřelil!
    40. Bakajev trestuhodně přestřelil
     
    42
    Nikola Maksimović následně musí být ošetřován, takže je hra na chvíli přerušena. Na nic vážnějšího to ale nevypadá, takže vzápětí rozehrává Marko Dmitrović.
     
    43
    Srbsko pořád drží většinu času míč na svých kopačkách a poločas už chce dohrát v klidu. Rusové už totiž začínají být směrem dopředu nebezpečnější.
     
    44
    Dušan Tadić využil zaváhání Magamoda Ozdojeva, takže mu doslova ukradl míč, ale následně nedokázal přesně přihrát. Domácí však raději uklidili míč do autu.
     
    45
    Filip Kostić vhazuje naposledy v první půli. Rusové ještě následně napadají, ale do žádné další šance se nejspíš nestihnout dostat.
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:47.
     
    První půle nám nabídlo docela atraktivní podívanou, které k dokonalosti chyběla jenom branka. Tu by si asi více zasloužili Rusové, kteří si i přes svou pasivitu a menší držení míče vytvořili větší příležitosti, ale v koncovce vždy selhali. Srbové však také hrají velmi dobře, což je příjemné překvapení. Určitě nás tak čeká zajímavý druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Penalta pro Rusko!
     
    46
    Obrovské komplikace pr Srbsko! Zelimchan Bakajev už se tlačil před Strahinja Pavloviće, který to nechtěl dovolit a raději fauloval. To znamená penaltu a žlutou kartu navrch.
    46. Penaltový zákrok
     
    47
    Zelimchan Bakajev navíc kulhá a vypadá to, že dnešní duel nedohraje. Uvidíme, co s ním provedou ošetřovatelé.
     
    48
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Rusové tedy začínají potvrzovat roli favorita a jdou do vedení! ARŤOM DZJUBA zkušeně proměňuje pokutový kop. Počkal si, na jakou stranu půjde gólman a pak míč prostě poslal do prostoru, kde nebyl.
    48. Arťom DZJUBA - 1:0
     
    50
    Srbsko má pořád většinu času míč v držení, ale nyní hraje pod velkým tlakem. Soupeř ho totiž napadá až u jeho brány.
     
    51
    Hosté jsou směrem dopředu stále hodně opatrní a pořád sázejí zejména na jistotu. Dopředu neposílají žádné riskantní nákopy.
     
    53
    Srbové už se s míčem dostali až do šestnáctky, ale tam domácí včas zahustili prostor a nedovolili tak žádné zakončení mezi tři tyče.
     
    54
    Zelimchan Bakajev opět končí na trávníku, i když tentokrát mimo pokutové území. Nyní tak přijde nebezpečný přímý kop.
     
    55
    Domácí přímák rozehráli nakrátko a následoval pokus o centr, který ale skončil jen ve skákající zdi. Rusko si ale pořád drží míč na svých kopačkách.
     
    56
    Hostům se otevřel prostor na pravé straně, konkrétně tudy mohl vézt míč Darko Lazoviće, ale ten raději zasekl, aby nic neriskoval.
     
    57
    Rusko zase nepustilo míč přes osu hřiště. Následně ho navíc získává, protože si Nikola Maksimović pomohl při souboji nedovoleným zákrokem. Za něj navíc vidí žlutou kartu.
     
    59
    Marko Dmitrović hrál pod tlakem, takže míč raději nakopl daleko před sebe. To udělal dobře, protože Sergej Milinković-Savić si následně došel pro nedovolený zákrok.
     
    60
    Po vzájemném tvrdém střetu se na trávníku svíjejí v bolestech Jurij Žirkov a Sergej Milinković-Savić. Vážnější je to tedy určitě u srbského fotbalisty.
     
    61
    Rusové jsou v pěti hráčích vysunutí u soupeřící šestnáctky, kde se snaží získávat čas, ale také o vstřelení druhého uklidňujícího gólu. Zatím se daří jenom to první.
     
    62
    Dalekonosná rána Dušana Tadiće končí jen vysoko nad ruskou klecí. Po delší době se tak do hry zapojí také Anton Šunin, který odkopává.
     
    63
    Nemanja Gudelj si našel odražený míč na hraně pokutového území, ale nadějnou šanci zahodil ledabylou střelou do středu brány, kde v pohodě zasáhl ruský brankář!
     
    64
    Střídání v týmu Srbsko: ze hřiště odchází Strahinja Pavlović, přichází Aleksandar Kolarov.
     
    65
    Střídání v týmu Srbsko: ze hřiště odchází Sergej Milinković-Savić, přichází Filip Djuričić.
     
    66
    Aleksandar Mitrović si nabíhal za soupeřící obranu, kam také dostal centr, ale ten byl moc dlouhý, takže skončil až na odkopu.
     
    68
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Zelimchan Bakajev, přichází Anton Mirančuk.
     
    69
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Je nejspíš hotovo, Rusko jde do vedení 2:0! Uklidňující branku svého týmu vstřelil VJAČESLAV KARAVAJEV, který si od levé postranní čáry navedl míč až k šestnáctce, odkud náramně vypálil na vzdálenější tyč. Marko Dmitrović byl bez šance k zákroku. Asistence: Roman Zobnin.
    69. Vjačeslav KARAVAJEV - 2:0
     
    71
    Zápas se už asi bude víceméně dohrávat. Srbové trochu polevili v aktivitě, kvůli čemuž se musí pořád bránit.
     
    72
    Domácí mají další příležitost ke skórování, protože vybojovali další standardku. To byla rozehrána nakrátko a až po chvíli přišla nějaké přihrávka, ale ta byla opravdu tragická.
     
    73
    Srbové tentokrát dobře zaúřadovali při bránění, díky čemuž se konečně dostali k míči. Po delší době se tak vydávají do útoku.
     
    74
    Andrej Semjonov si zničehonic sedá na zem a drží se za stehno. Přitom se dívá na střídačku, takže asi bude muset být vystřídán.
     
    76
    Rusové zkouší při útočení využívat šířku hřiště, ale míč jim utekl jenom do zámezí, což znamená odkop pro gólmana.
     
    77
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Andrej Semjonov, přichází Roman Neustädter.
     
    78
    Srbsko právě vstřelilo branku!
    Hosté ještě vykřesávají naději na bod! Darko Lazović pláchl na pravé straně, z čehož vytěžil přihrávku před bránu, kde byl osamocený ALEKSANDAR MITROVIĆ, který tak bez problémů skóroval. Asistence: Darko Lazović.
    78. Aleksandar MITROVIĆ - 2:1
     
    80
    Rusko musí přežít ještě deset minut, ale bude to mít těžké. Srbsko totiž zavětřilo naději alespoň na bod, takže se o něj ještě pokusí.
     
    80
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Jurij Žirkov, přichází Daler Kuzjajev.
     
    81
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Domácí kapitán potvrzuje výhru svého týmu díky chybě soupeře! Nikola Maksimović totiž při držení míče podklouzl, takže se míč dostal k ARŤOMU DZJUBOVI, který ho bez váhání z velké dálky poslal přesně k levé tyči.
    81. Arťom DZJUBA - 3:1
     
    83
    Anton Šunin odkopává míč co nejdál od své klece. Spoluhráče sice nedokázal najít, ale ti následně vepředu získávají co nejvíce času.
     
    84
    Srbové pěkně kombinují i skrz zahuštěný prostor, ale k bráně se nedokázali přiblížit. Mezitím jim začíná docházet čas.
     
    85
    Střídání v týmu Srbsko: ze hřiště odchází Nemanja Maksimović, přichází Adem Ljajić.
     
    86
    Arťom Dzjuba je ještě nabuzený na zkompletování hattricku, ale při sprintu za nakopnutým míčem byl faulován, takže nyní se to nepovede.
     
    88
    Rusové se při další defenzivě ani nemuseli tolik snažit, zvládli to naprosto bez problémů. Jejich protiútok však končí dříve než vůbec začal.
     
    89
    Anton Šunin se ještě jednou zapojuje do hry, svým spoluhráčům pomohl s rozehrávkou.
     
    90
    Zničehonic se ale před něj s míčem vyřítil Filip Djuričić, který ještě mohl zdramatizovat závěr zápasu. Míč však poslal přímo do gólmana!
     
    90+1
    Nastavují se čtyři minuty.
     
    90+2
    Srbsko už jen tak kombinuje na své polovině a vyčkává na závěrečný hvizd. S porážkou už je smířené.
     
    90+3
    Adem Ljajić ještě přece jen docela nebezpečně vypálil z velké dálky, ale míč stejně letěl jen nad bránu, takže měl od gólu daleko.
     
    90+4
    Aleksandar Kolarov ještě spěchal do protiútoku, ale vzdal to ve chvíli, kdy viděl, že se soupeřící obrana zformovala.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    První duel Ligy B ve skupině 3 končí celkem jednoznačným vítězstvím Ruska, které dokázalo potvrdit roli favorita. V první půli to však bylo více než vyrovnané, vyhrát mohl opravdu kdokoliv. Vstup do druhé polovině ale lépe zvládli domácí, za které se trefil z penalty Arťom Dzjuba. Když pak Vjačeslav Karavajev nádherně upravil na 2:0, bylo hotovo. Oba celky pak přidaly ještě po jednom gólu, takže to nakonec skončilo 3:1. Rusko si tedy připisuje tři body, zatímco Srbové jsou na nule.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 1:6. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 16:12.
     
    To už je tedy ode mě pro dnešek vše. Děkuji za pozornost a přeji dobrou noc! (22:41:47)

    Lukáš Mihal

    Góly: 48. Dzjuba (pen.), 69. V. Karavajev (Zobnin), 81. Dzjuba – 78. A. Mitrović (Lazović)

    Karty:   46. Pavlović (SRB), 57. Nikola Maksimović (SRB)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 4:6. Střely mimo: 1:6. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 16:12.
    Rusko: Šunin – Mário Fernandes, Semjonov (77. Neustädter), Džikija, V. Karavajev – Ozdojev, Z. Bakajev (68. An. Mirančuk), Zobnin – Jonov, Dzjuba (C), Žirkov (80. Kuzjajev).
    Náhradníci: Guilherme, Džanajev – Petrov, Sorokin, Neustädter, Gazinskij, Smolov, Kudrjašov, Da. Fomin, Sobolev, An. Mirančuk, Kuzjajev.

    Srbsko: Dmitrović – Milenković, Nikola Maksimović, Pavlović (64. Kolarov) – Lazović, Gudelj, Nemanja Maksimović (85. Ljajić), Kostić – Tadić (C), S. Milinković-Savić (65. Djuričić) – A. Mitrović.
    Náhradníci: P. Rajković, Rockov – Mladenović, Grujić, Kolarov, S. Mitrović, Gaćinović, Vlahović, Despotović, Jović, Djuričić, Ljajić.

    Rozhodca: Collum – Connor, McGeachie (všichni SCO)