Česko – Nemecko 1:2 (po pr.)
koniec po predl.
Česko
1:2 (0:0)
Nemecko
cz Štvrtok 21.05.2020, 10:00 • Stadion Wembley (Londýn) • Mistrovství Evropy 1996 • Finále
    95. Oliver BIERHOFF - 1:2
     
    95
    Německo právě vstřelilo branku!
    Je konec! Český tým přichází o naději na zisk zlaté medaile z Mistrovství Evropy 1996. Německo rozhoduje gólem OLIVERA BIERHOFFA v 95. minutě v prodloužení. Celá akce začala prodlouženou hlavičkou Bierhoffa na Klinsmanna, který se rychle zorientoval a poslal míč zpět do pokutového území. Vyzval právě Bierhoffa, který si pokryl balón tělem, rychle se otočil a šikovnou střelou levou nohou zařídil Němcům zisk zlata. Petr Kouba si míč celkem nešťastně srazil ke vzdálenější tyči. Ke smůle České republiky se balón od tyče odrazil za brankovou čáru. 1:2 po prodloužení.
     
    93
    Pavel Nedvěd našel rozběhnutého Patrika Bergera, jehož pohotová střela skončila těsně vedle bližší tyče.
     
    91
    Christian Ziege hned po pár vteřinách fauloval na půlící čáře. Od italského hlavního rozhodčího si vysloužil žlutou kartu.
     
    Prodloužení se hraje systémem „náhlá smrt“. To znamená, že v případě vstřeleného gólu utkání končí.
    90. Vladimíru Šmicerovi chybělo ke zlatému gólu pár centimetrů
     
    90
    Vladimír Šmicer mohl být opět hrdinou! Nový muž na trávníku se odhodlal ke střele z poměrně velké dálky. Pokus slávistického fotbalisty téměř dokonale zapadl na zadní tyč, ale Andreas Köpke v rozhodující chvíli vytáhl perfektní zákrok.
     
    88
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Karel Poborský, přichází Vladimír Šmicer.
    82. Bodeho pokus vystrašil všechny české příznivce
     
    82
    Marco Bode po dokonalém sklepnutí Olivera Bierhoffa nebezpečně prověřil Petra Koubu. Ranou z voleje však napálil střed brány, kde stál český brankář v pohotovosti.
    73. Oliver BIERHOFF - 1:1
     
    73
    Německo právě vstřelilo branku!
    Německo krátce po začátku 73. minuty vyrovnává po standardní situaci! Centrovaný míč z kopačky Christiana Ziegeho popadl k čerstvému OLIVERU BIERHOFFOVI, který se z bezprostřední blízkosti prosadil. Proti hlavičce německého fotbalisty byl Petr Kouba bezmocný. Finálové utkání je tak znovu nerozhodné. 1:1.
     
    69
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Mehmet Scholl, přichází Oliver Bierhoff.
     
    69
    Matthias Sammer z nouze musel zatáhnout za záchranou brzdu. Jiří Němec mířil vpřed, takže německý bek jej musel faulovat za cenu žluté karty.
     
    63
    Pavel Kuka si míč předkopl vpřed, ale ukázkovým stromem byl zastaven Thomasem Helmerem. Jednalo se o jednoznačný faul, takže žlutá karta v podání rozhodčího Pairetta nemohla nikoho překvapit.
    59. Patrik BERGER - 1:0
     
    59
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český tým se ve finále Mistrovství Evropy ujímá vedení! PATRIK BERGER ukázal, že má nervy ze železa. Jeho rána levačkou sice nebyla nikterak přesná, ale důrazná byla natolik, že Andreasi Köpkemu míč pronikl mezi rukou a tělem. Česko se tak s velkým štěstím dostává do vedení! 1:0.
    58. Sporně nařízená penalta a následná radost českých fanoušků na stadionu Wembley
     
    58
    Karel Poborský byl při svém samostatném úniku faulován Matthiasem Sammerem. Český tým tak dostane možnost kopat penaltu! Míč si k penaltovému puntíku staví Patrik Berger.
     
    54
    Velmi zajímavou akci načal na pravé straně Pavel Nedvěd. Jemně míč postrčil na Pavla Kuku, který si moc dobře všiml Patrika Bergera v náběhu. Záložník Borussie Dortmund sice mířil mezi tři tyče, ale jeho pokus Andrease Köpkeho nikterak nevystrašil.
     
    50
    Mehmet Scholl vybídl Thomase Strunze, který pálil z hranice pokutového území. Německý hráč ale zakončení až příliš podebral a jeho pokus nakonec zamířil celkem vysoko nad horní tyč.
     
    47
    Michal Horňák si nechal za zády utéct čerstvého Marca Bodeho. Sparťanský obránce tak musel faulovat. Italský sudí vytasil první žlutou kartu tohoto finálového utkání.
     
    46
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Dieter Eilts, přichází Marco Bode.
    43. Kukova velká šance zůstala nevyužita
     
    43
    Pavel Kuka obral o míč Eiltse a následně po levé straně mířil sám na bránu. Na pravé straně se mu nabízel Poborský, ale útočník Kaiserslauternu se rozhodl vystřelit. Köpke vyběhl včas a zmenšil českému útočníkovi palebnou pozici. Kuka nakonec napálil Köpkeho a zahodil tak dosud nějvětší šanci České republiky.
    41. Kuntz si pohlídal ofsajd, ale Koubu neprostřelil
     
    41
    Stefan Kuntz si pohlídal ofsajdové postavení a z levé strany mířil úplně sám na Petra Koubu. Český brankář ale do poslední chvíle dokázal německého útočníka vystát a nakonec mu zastavil nepříliš dobře provedené zakončení obloučkem.
     
    40
    Michal Horňák nechtěně míč předložil Mehmetu Schollovi. Německý záložník vypálil zhruba z dvaadvaceti metrů těsně nad horní tyč. Češi si tak mohli pořádně oddechnout.
    34. Kuntzovo zakončení vykopl Karel Rada téměř z brankové čáry
     
    34
    Viděli jsme dosud největší šanci tohoto utkání. Česká obrana nedokázala zareagovat na střelu z velké dálky, která se od nohy Klinsmanna odrazila k hlavičkujícímu německému hráči. Balón se poté odrazil k Stefanu Kuntzovi, jehož zakončení Kouba pozastavil, ale přesto míč mířil do brány. Hrdinou okamžiku se stal Karel Rada, který balón odvrátil z brankové čáry.
     
    27
    Christian Ziege předskočil Michala Horňáka. Německý hráč se dostal k hlavičce, ale zařízení zhruba o metr minul. Petr Kouba si hlasitě oddechl.
    12. Poborského rána z voleje mezi tři tyče nezamířila
     
    12
    Pavel Kuka si přehodil míč na pravačku a následně vyslal nebezpečný centr k zadní tyči. Zakončení Karla Poborského špatné nebylo, ale záložník české reprezentace zakončoval v pádu. Bránu Andrease Köpkeho nakonec přestřelil.

    Daniel Fekets

    Góly: 59. Berger (pen.) – 73. Bierhoff, 95. Bierhoff

    Karty:   47. Horňák (CZE) – 63. Helmer (GER), 69. Sammer (GER), 91. Ziege (GER)


    Česko: Kouba – Suchopárek, Kadlec, Horňák – Nedvěd, Bejbl, Rada – Poborský (88. Šmicer), Berger, Němec – Kuka
    Náhradníci: Srniček, Maier – Kotůlek, Kubík, Novotný, Frýdek, Látal, Němeček, Drulák, Kerbr, Šmicer

    Nemecko: Köpke – Helmer, Sammer, Babbel – Scholl (69. Bierhoff), Häßler, Ziege, Strunz, Eilts (46. Bode) – Kuntz, Klinsmann
    Náhradníci: Kahn, Reck – Reuter, Schneider, Bode, Möller, Bierhoff

    Rozhodca: Pierluigi Pairetto – Donato Nicoletti, Tullio Manfredini (všichni Itálie)

    Diváci: 76 700