Česko – Nemecko 1:2 (po pr.)
koniec po predl.
Česko
1:2 (0:0)
Nemecko
cz Štvrtok 21.05.2020, 10:00 • Stadion Wembley (Londýn) • Mistrovství Evropy 1996 • Finále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Přeji pěkný čtvrteční den všem fanynkám a fanouškům fotbalu. Přestože jsou v těchto dnech téměř všechny soutěže pozastaveny, tak také dnes zavítáme zpět do minulosti. Opět si tak připomeneme nejslavnější momenty československého a českého sportu.

    Fotbalová reprezentace České republiky si od rozdělení Československa připsala jednu účast ve finále Mistrovství Evropy. Psal se rok 1996, ve kterém se svěřenci Dušana Uhrina strašího k překvapení celého kontinentu probojovali až do finále. Pojďme si připomenout tento obrovský úspěch českého fotbalu ještě jednou. Slavné finálové utkání mezi Českou republikou a Německem se odehrálo na věhlasném stadionu Wembley přímo pod dohledem královny Alžběty II. Náš textový přenos odstartuje ve 12:00. Příjemnou zábavu!
     
    Soupiska Německa:

    Brankáři:
    Oliver Kahn (Bayern Mnichov)
    Andreas Köpke (Frankfurt)
    Oliver Reck (Werder Brémy)

    Obránci:
    Markus Babbel (Bayern Mnichov)
    Thomas Helmer (Bayern Mnichov)
    Jürgen Kohler (Dortmund)
    Stefan Reuter (Dortmund)
    Matthias Sammer (Dortmund)
    René Schneider (Rostock)

    Záložníci:
    Mario Basler (Bayern Mnichov)
    Marco Bode (Werder Brémy)
    Dieter Eilts (Werder Brémy)
    Steffen Freund (Dortmund)
    Thomas Häßler (Karlsruher)
    Andreas Möller (Dortmund)
    Mehmet Scholl (Bayern Mnichov)
    Thomas Strunz (Bayern Mnichov)
    Jens Todt (Freiburg)
    Christian Ziege (Bayern Mnichov)

    Útočníci:
    Oliver Bierhoff (Udine)
    Fredi Bobic (Stuttgart)
    Jürgen Klinsmann (Bayern Mnichov)
    Stefan Kuntz (Besiktas)
     
    NĚMECKO

    Němci se téměř na každé vrcholné akci musí řadit mezi užší špičku favoritů. Náš západní soused jel na Mistrovství Evropy 1996 v roli vicemistra posledního šampionátu. O čtyři roky dříve padl ve finále s Dánskem. Německý národní tým se mohl na uplynulých ME pyšnit naprosto skvostnou sbírkou cenných kovů, neboť medaili vybojoval na pěti z posledních šesti evropských šampionátech.
    Cesta jednoho z velkých favoritů na prvenství začala v kvalifikační skupině ziskem 25 bodů. Die Mannschaft ze své skupiny postoupil společně s Bulharskem. Připsal si 8 vítězství, 1 remízu a 1 porážku. Kromě Bulharska se v této kvalifikační skupině představily celky Gruzie, Moldavska, Walesu a Albánie. Němci v deseti zápasech nastříleli celkem 27 branek a pouze 10 jich inkasovali. Na konci roku 1995 bylo jisté, že v základní skupině evropského šampionátu v Anglii změří síly s Českem, Itálií a Ruskem. Tato skupina se zdála být velice vyrovnanou a dokonce se tehdy mluvilo o skupině smrti.

    9. června se na slavném stadionu Old Trafford v Manchesteru utkaly týmy Německa a České republiky. Úvod šampionátu vyšel lépe favoritovi, jelikož díky brankám Ziegeho a Möllera nakonec zvítězil 2:0. O krok blíže k postupu byli Němci hned po následujícím zápase. S Ruskem si totiž po dominantním výkonu poradili poměrem 3:0. Závěrečné utkání s Itálií, které skončilo 0:0, už de facto bylo jen formalitou. Suma sumárum, Německo si připsalo 7 bodů, navíc ani jednou neinkasovalo a s přehledem si zajistilo postup mezi osm nejlepších týmů. Parta okolo hvězdného Jürgena Klinsmanna své čtvrtfinálové utkání v Manchesteru s Chorvatskem ovládla výsledkem 2:1. Chorvaté už ve dvacáté minutě prohrávali, ovšem branka Davora Šukera jim dala naději k překvapivému postupu. V 59. minutě ale Matthias Sammer dokázal svůj tým nasměrovat do čtvrtfinále. Semifinálový souboj s domácí Anglií byl dechberoucí. Před zápasem se říkalo, že tato bitva nemá favorita, jelikož také Anglie byla, jakožto pořadatelská země, brána mezi hlavní adepty na zlaté medaile. Anglický sen směřující k finále ve Wembley se ale rozplynul. Přestože fotbalisté Hrdého Albionu ve čtvrtfinále svůj penaltový rozstřel zvládli, tak tentokrát se štěstí odvrátilo proti nim. V šesté sérii penalt jako jediný neproměnil Gareth Southgate, takže bylo jasné, že finálový souboj čeká na německý tým.
     
    Soupiska Česka:

    Brankáři:
    Petr Kouba (Sparta)
    Pavel Srniček (Newcastle)
    Ladislav Maier (Liberec)

    Obránci:
    Michal Horňák (Sparta)
    Miroslav Kadlec (Kaiserslautern)
    Martin Kotůlek (Olomouc)
    Luboš Kubík (Drnovice)
    Pavel Novotný (Slavia)
    Karel Rada (Olomouc)
    Jan Suchopárek (Slavia)

    Záložníci:
    Radek Bejbl (Slavia)
    Patrik Berger (Dortmund)
    Martin Frýdek (Sparta)
    Radoslav Látal (Schalke)
    Pavel Nedvěd (Sparta)
    Jiří Němec (Schalke)
    Václav Němeček (Servette)
    Karel Poborský (Slavia)

    Útočníci:
    Radek Drulák (Drnovice)
    Milan Kerbr (Olomouc)
    Pavel Kuka (Kaiserslautern)
    Vladimír Šmicer (Slavia)
     
    ČESKO

    Česká republika startovala, poprvé od rozdělení, na Mistrovství Evropy ve fotbale. Tým, který byl poskládán převážně hráči z české ligy, se pokusil dobýt Evropu, podobně jako generace okolo Antonína Panenky v roce 1976. Parta Dušana Uhrina staršího ale rozhodně nevstupovala do desátého kontinentálního šampionátu v roli favorita, konečné umístění ale šokovalo celý svět.

    Český tým prošel kvalifikací úspěšně. Postoupil totiž z prvního místa, když dokázal posbírat 21 bodů. Skupina ale byla natolik vyrovnaná, že třetím Norům nestačilo k postupu ani dvacet bodů. Stejný počet totiž získali i druzí Nizozemci, a jelikož se mohli pyšnit lepším vzájemným zápasem, tak slavili postup na závěrečný turnaj právě oni. Hned o devět bodů za silným triem se umístili fotbalisté Běloruska. Následovalo Lucembursko a Malta. Český tým ale do boje o ME nevstoupil vůbec dobře. V úvodu sice zdolal Maltu 6:1, ovšem hned v následujícím souboji si uřízl velkou ostudu. Právě na Maltě totiž remizoval 0:0, což fotbalová veřejnost vůbec nenesla dobře. Češi poté stejným výsledkem remizovali v Nizozemsku. Jasným důkazem, že postup na Mistrovství Evropy je myšlen vážně, byly domácí výhry s Běloruskem a Nizozemskem. Dalším velkým selháním bylo ale utkání v Lucembursku. Český tým na půdě outsidera prohrál 0:1 a rázem se zdálo, že postup na závěrečný turnaj je utopie. Národní tým se ale zvedl a následné tři ze čtyř zápasů zvládl. S velkým štěstím, i přes dva hrozivé výsledky, dokázal postoupit.

    V základní skupině se Češi střetli s Německem, Itálií a Ruskem. Úvodní duel Česka s Německem vyhráli favorité a úřadující evropští vicemistři. Důležitější zápasy však na tým trenéra Uhrina ještě čekaly. 14. června 1996 se v Liverpoolu odehrál velice důležitý zápas mezi Itálií a Českem. Pavel Nedvěd hned v páté minutě dokázal otevřít skóre, ale o necelých 15 minut později už bylo vyrovnáno. Ještě do poločasu se však trefil Radek Bejbl a těsný stav vydržel až do konce. Před posledním duelem s Ruskem tak český tým měl nakročeno k postupu. Společně s Německem mohly teoreticky postoupit všechny týmy, ovšem Rusové by museli vyhrát velkým gólovým rozdílem. Pro Českou republiku začalo utkání skvěle. Po brankách Suchopárka a Kuky vedla už ve 20. minutě 2:0. Tři góly soupeře v rozmezí 49. až 85. minuty však totálně změnily atmosféru v české společnosti. Doslova za pět minut dvanáct ale vyrovnal Vladimír Šmicer, kterému se i díky této brance dosud neříká jinak než „štístko“. Češi tak s Ruskem remizovali 3:3 a do poslední chvíle museli čekat na zprávy z Manchesteru, kde hrála Itálie s Německem. Výsledek 0:0 ze souběžně hraného zápasu posunul český výběr do dalších bojů.

    Tato Uhrinova parta tak mohla psát další příběhy do kronik českého sportu. Jakoby těsný postup na šampionát a následný těsný postup ze skupiny nestačil. Čtvrtfinálové utkání s Portugalskem zůstane v paměti každého sportovního fanouška v Česku nezapomenutelným. V 53. minutě totiž Karel Poborský vytáhl ze svého repertoáru parádní lob, kterým překvapil úplně všechny. Tato krásná a ojedinělá branka tak posunula Českou republiku do semifinále, protože Portugalci už odpovědět nedokázali. V semifinále s Francií gól nepadl celých 120 minut, rozhodnout tak musely penalty. V rozhodující šesté sérii neproměnil Reynald Pedros, a jelikož všech šest českých pokusů v síti skončilo, tak pohádka mohla pokračovat také 30. června 1996 ve Wembley.
    Geniální gól Karla Poborského ve čtvrtfinále s Portugalskem
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Kouba – Suchopárek, Kadlec, Horňák – Nedvěd, Bejbl, Rada – Poborský, Berger, Němec – Kuka
    Náhradníci: Srniček, Maier – Kotůlek, Kubík, Novotný, Frýdek, Látal, Němeček, Drulák, Kerbr, Šmicer

    Německo: Köpke – Helmer, Sammer, Babbel – Scholl, Häßler, Ziege, Strunz, Eilts – Kuntz, Klinsmann
    Náhradníci: Kahn, Reck – Reuter, Schneider, Bode, Möller, Bierhoff

    Rozhodčí: Pierluigi Pairetto – Donato Nicoletti, Tullio Manfredini (všichni Itálie).
     
    Oba celky už přišly na trávník. Stadionem ve Wembley pár minut před úvodním výkopem budou znít hymny Německa a České republiky.
     
    Ještě před začátkem utkání se fotbalisté obou zemí dočkali velké pocty. Mohli si totiž podat ruku s královnou Alžbětou II., která každému z hráčů popřála hodně štěstí přímo na hrací ploše.
    Královna Alžběta II. popřála fotbalistům hodně štěstí přímo na trávníku
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Radek Bejbl hned v úvodu zaváhal. K míči se na levé straně dostal Thomas Häßler, jehož centr byl však sražen do zámezí.
     
    2
    Úvodní rohový kop německého týmu skončil v náruči brankáře Petra Kouby. Český brankář míč následně vykopl na polovinu Němců.
     
    3
    Hned na počátku třetí minuty se český tým dostal do zajímavého náznaku šance. Pavel Kuka si ale v pokutovém území nedokázal míč zpracovat.
     
    3
    Dopředu vyrazili fotbalisté v bílých dresech, tedy Němci. Karel Rada ale předvedl výborný obranný zákrok na levé straně.
     
    4
    Mehmet Scholl pronikal až na hranici vápna, ale včas byl zastaven českým kapitánem Miroslavem Kadlecem. Německo tak bude rozehrávat první standardní situaci.
     
    5
    Německo pokračovalo v držení míče. Po centru do pokutového území musel zasáhnout Radek Bejbl, jenž míč odvrátil do zámezí.
     
    6
    Následovat bude další roh Němců. Pro hosty se jedná už o třetí rohový kop během úvodních pěti minut.
     
    6
    Klinsmannovu hlavičku dokázal Petr Kouba lapit do své náruče. Při svém zákroku byl navíc faulován, takže balón připadne k moci českých reprezentantů.
     
    7
    Německo začalo aktivně. Po akci na levé straně se opět propracovalo až k vápnu. Další obranný zásah českých fotbalistů ale zapříčinil už čtvrtý roh soupeře.
     
    8
    Ani ze čtvrtého kopu od rohového praporku v podání Němců se nic vážnějšího neudálo. Petr Kouba si pro míč opět došel.
     
    9
    Německo pokračuje v kombinaci ve středu hřiště. Postupnými krůčky se snaží otevřít českou obranu.
     
    9
    Karel Rada si ve vlastním pokutovém území počínal velmi nebezpečně. V úvodní chvíli se zdálo, že podkopl Mehmeta Scholla. Penaltu však italský arbitr nenařídil. Jednalo se o čistý zákrok.
     
    10
    Dlouhé přenesení hry na Thomase Häßlera přesné nebylo. Česká obrana vše přečetla včas.
     
    11
    Také český tým se dostal na polovinu svého soupeře. Snaží se rychle kombinovat, ale německá obrana zatím funguje velice jistě.
     
    12
    Pavel Kuka si přehodil míč na pravačku a následně vyslal nebezpečný centr k zadní tyči. Zakončení Karla Poborského špatné nebylo, ale záložník české reprezentace zakončoval v pádu. Bránu Andrease Köpkeho nakonec přestřelil.
    12. Poborského rána z voleje mezi tři tyče nezamířila
     
    13
    Německo znovu hru uklidnilo. Rozhodně nikam nespěchá a v těchto chvílích se snaží kombinovat ve středu hrací plochy.
     
    14
    Christian Ziege vyslal svou levou nohou nebezpečný centr na hranici malého vápna. Petr Kouba ale vystartoval z brány včas a v této situaci si počínal velmi jistě.
     
    15
    Dlouhé přenesení hry hostujícího celku skončilo za postranní čárou. Thomas Strunz míč zastavit nedokázal.
     
    16
    Markus Babbel si v osobním souboji poradil s Pavlem Kukou. Jednalo se o čistý zákrok, takže standardní situace pro český tým zatím nepřichází.
     
    17
    O minutu později si však Kuka faul vybojoval. Česká reprezentace rozehraje standardní situaci z velmi zajímavé pozice.
     
    18
    Na začátku 18. minuty vyslal Karel Poborský centr k zadní tyči. Babbel míč pouze protečoval, takže také Česko bude mít k dispozici rohový kop.
     
    19
    Bergerova levačka se snažila točit balón směrem do brány. Köpke si ale poradit dokázal a míč stáhl do své náruče.
     
    19
    Dalekonosný pokus Patrika Bergera byl velice nepřesný. Andreas Köpke zasahovat nemusel. Za malou chvíli rozehraje německý brankář od své svatyně.
     
    20
    Němci se snažili vyrazit dopředu, ale Miroslav Kadlec dokázal situaci přečíst včas. Fotbalově si pomohl se Suchopárkem.
     
    21
    Ziege se dostal k míči na levé straně. Snažil se vyzvat v pokutovém území stojícího Klinsmanna, jenže Miroslav Kadlec jej dokázal pokrýt.
     
    22
    Český tým příliš dlouho míč nepodržel. Balón už pobývá na kopačkách hostujícího celku.
     
    23
    Přihrávka na Pavla Kuku sice byla nečekaná, ale mířila do ofsajdu. Zhruba v polovině prvního poločasu bylo k vidění vůbec první postavení mimo hru.
     
    24
    Atmosféra na stadionu ve Wembley je výborná. Velmi hlasití jsou hlavně čeští příznivci, kteří svůj tým bouřlivě podporují.
     
    24
    Vypadalo to, že Česko vyrazí do přečíslení 3 na 2. Rychlou akci ale přibrzdil Pavel Nedvěd, kterému se míč zadrhl pod kopačkou. Přesto český záložník vybojoval faul.
     
    25
    Jeden z německých hráčů dokázal dalekonosnou ránu Radka Bejbla zablokovat. Míč se odrazil za postranní čáru, takže česká reprezentace zůstane u balónu. Za okamžik rozehraje aut.
     
    26
    Německé přenesení hry ale bylo velice rychlé. Tým v bílých dresech si dokázal vybojovat již pátý roh v utkání.
     
    27
    Christian Ziege předskočil Michala Horňáka. Německý hráč se dostal k hlavičce, ale zařízení zhruba o metr minul. Petr Kouba si hlasitě oddechl.
     
    28
    Na druhé straně bylo rušno. Pavel Kuka ukázal svou obrovskou rychlost, kterou se dokázal dostat před bránícího hráče. V rozhodující chvíli se však ocitl v poměrně značném úhlu, takže Andreas Köpke si mohl dovolit pro míč dojít.
     
    29
    Centrovaný míč Karla Poborského prosvištěl až do zámezí. Německý brankář se tak ujímá výkopu od vlastní brány.
     
    30
    Česko se opět nadechlo k velkému závaru. K odraženému míči se dostal na hranici vápna Poborský, jenže jeho následný přízemní centr skončil v Köpkeho rukavicích.
     
    31
    Hraje se ve velmi rychlém tempu. Německý tým se vzápětí dostal k dalšímu rohu, ale také s tímto nebezpečím si česká obrana dokázala poradit.
     
    32
    Rychlá otočka Pavla Kuky byla velmi pěkná. Útočník českého týmu se ale ocitl v obležení hned tří německých hráčů, takže je pochopitelné, že ke střele se neprotlačil.
     
    33
    Pavel Nedvěd musel těsně za polovinou hřiště zastavit Scholla. Německý hráč si tak vymodlil faul.
     
    34
    Viděli jsme dosud největší šanci tohoto utkání. Česká obrana nedokázala zareagovat na střelu z velké dálky, která se od nohy Klinsmanna odrazila k hlavičkujícímu německému hráči. Balón se poté odrazil k Stefanu Kuntzovi, jehož zakončení Kouba pozastavil, ale přesto míč mířil do brány. Hrdinou okamžiku se stal Karel Rada, který balón odvrátil z brankové čáry.
    34. Kuntzovo zakončení vykopl Karel Rada téměř z brankové čáry
     
    35
    Česko přežilo velkou německou šanci. Nyní už pobývá na polovině svého soupeře.
     
    36
    Přihrávka na hranici pokutového území v podání Pavla Nedvěda nebyla špatně myšlena, jenže realizace mírně pokulhávala.
     
    37
    Jiří Němec vybídl Poborského, který díky svému parádnímu sprintu udržel míč na hrací ploše. Poté se český záložník odhodlal k centru, který ale němečtí obránci dokázali bez větších problémů odvrátit.
     
    38
    Na levé straně velice nebezpečně manévroval Thomas Häßler. Hráč s číslem 10 na dresu vyslal svou pravou nohou zajímavý centr do ohně. Fantastický skok Petra Kouby ale zažehnal nebezpečí.
     
    40
    Michal Horňák nechtěně míč předložil Mehmetu Schollovi. Německý záložník vypálil zhruba z dvaadvaceti metrů těsně nad horní tyč. Češi si tak mohli pořádně oddechnout.
     
    41
    Stefan Kuntz si pohlídal ofsajdové postavení a z levé strany mířil úplně sám na Petra Koubu. Český brankář ale do poslední chvíle dokázal německého útočníka vystát a nakonec mu zastavil nepříliš dobře provedené zakončení obloučkem.
    41. Kuntz si pohlídal ofsajd, ale Koubu neprostřelil
     
    42
    Mehmet Scholl udržel míč na své kopačce. Jelikož neměl nabídku spoluhráčů v ofenzívě, tak musel zvolit přihrávku zpět.
     
    43
    Pavel Kuka obral o míč Eiltse a následně po levé straně mířil sám na bránu. Na pravé straně se mu nabízel Poborský, ale útočník Kaiserslauternu se rozhodl vystřelit. Köpke vyběhl včas a zmenšil českému útočníkovi palebnou pozici. Kuka nakonec napálil Köpkeho a zahodil tak dosud nějvětší šanci České republiky.
    43. Kukova velká šance zůstala nevyužita
     
    44
    Na konci prvního poločasu máme k dispozici statistiku o držení míče. Češi na balónu pobývali 40% hry, zatímco Němci 60% hry.
     
    45
    Chvíli se nehrálo, protože těsně před pauzou zůstal jeden z německých hráčů ležet na hrací ploše. Po krátkém ošetření se tak může pokračovat ve hře.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Skončil nám první poločas. Jedná se o finálové utkání, které má de facto vše, co vrcholný fotbal může nabídnout. Prvních 45 minut se odehrálo ve velkém tempu. Šancí měli více němečtí fotbalisté, ovšem také Česko několikrát zahrozilo. Nejzajímavější pasáží byl závěr prvního poločasu. V rozmezí jedné minuty měl velkou příležitost Scholl a poté Kuntz. O dvě minuty později měl však úvodní branku na kopačce Pavel Kuka, jenže pohotového Köpkeho propálit nedokázal. Stav tak zůstává bezbrankový.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Dieter Eilts, přichází Marco Bode.
     
    47
    Česká reprezentace začala druhý poločas aktivně. Ihned se pustila do kombinace na pravé straně hřiště.
     
    47
    Michal Horňák si nechal za zády utéct čerstvého Marca Bodeho. Sparťanský obránce tak musel faulovat. Italský sudí vytasil první žlutou kartu tohoto finálového utkání.
     
    48
    Prodloužený centr z kopačky Klinsmanna skončil v zámezí. Petr Kouba tentokrát zasahovat nemusel.
     
    49
    Pavel Nedvěd předvedl na pravé straně několik parádních kliček, kterými obelstil německé hráče. Nakonec pro svůj celek alespoň vybojoval autové vhazování.
     
    50
    Mehmet Scholl vybídl Thomase Strunze, který pálil z hranice pokutového území. Německý hráč ale zakončení až příliš podebral a jeho pokus nakonec zamířil celkem vysoko nad horní tyč.
     
    51
    Hvězdný Jürgen Klinsmann zatím v tomto zápase není příliš vidět. Čeští fotbalisté jsou na německého kapitána výborně připraveni.
     
    52
    Centrovaný míč z nohy Karla Poborského protečoval Pavel Kuka za sebe. Na zadní tyč si nabíhal Michal Horňák, jenže k zakončení mu nakonec chybělo pár centimetrů.
     
    53
    Jiří Němec nedokázal vybojovat pro své barvy autové vhazování. Přestože český záložník protestoval nad verdiktem sudího, tak se balónu ujímá Německo.
     
    54
    Velmi zajímavou akci načal na pravé straně Pavel Nedvěd. Jemně míč postrčil na Pavla Kuku, který si moc dobře všiml Patrika Bergera v náběhu. Záložník Borussie Dortmund sice mířil mezi tři tyče, ale jeho pokus Andrease Köpkeho nikterak nevystrašil.
     
    55
    Hosté hru uklidnili. Začátek poločasu se dosud nesl ve vysokém tempu, ale Německo se nyní lehce pozastavilo ve svém snažení.
     
    56
    Křižná přihrávka Thomase Häßlera našla Scholla v náběhu. Česká obrana ale dokázala záložníka hostů zdvojit a nedovolila mu nacentrovat.
     
    56
    Odkop Petra Kouby doputoval do zámezí. Němci se tak zadarmo dostávají k míči.
     
    58
    Karel Poborský byl při svém samostatném úniku faulován Matthiasem Sammerem. Český tým tak dostane možnost kopat penaltu! Míč si k penaltovému puntíku staví Patrik Berger.
    58. Sporně nařízená penalta a následná radost českých fanoušků na stadionu Wembley
     
    59
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český tým se ve finále Mistrovství Evropy ujímá vedení! PATRIK BERGER ukázal, že má nervy ze železa. Jeho rána levačkou sice nebyla nikterak přesná, ale důrazná byla natolik, že Andreasi Köpkemu míč pronikl mezi rukou a tělem. Česko se tak s velkým štěstím dostává do vedení! 1:0.
    59. Patrik BERGER - 1:0
     
    61
    Češi jsou při chuti. Němec vyzval Bergera k zakončení. Druhý jmenovaný hráč se už napřahoval ke střele, ale na poslední možný okamžik byl o balón obrán.
     
    63
    Pavel Kuka si míč předkopl vpřed, ale ukázkovým stromem byl zastaven Thomasem Helmerem. Jednalo se o jednoznačný faul, takže žlutá karta v podání rozhodčího Pairetta nemohla nikoho překvapit.
     
    64
    Pavel Nedvěd byl po jednom ze soubojů odveden na nosítkách z hrací plochy. Vše však nasvědčuje tomu, že v zápase pokračovat bude.
     
    64
    Pavel Nedvěd se rychle vzpamatoval a do finálového utkání se ještě zapojí!
     
    65
    Helmerův dlouhý nákop skončil v rukavicích Petra Kouby. Brankář Sparty působí velice jistě. Nyní to opět dokázal.
     
    66
    Mehmet Scholl se dostal do otevřenější obrany. Poté zvolil přihrávku na pravou stranu, kde stál Klinsmann. Německý kapitán však centr nevyprodukoval.
     
    67
    Pavel Nedvěd při své standardní situaci napálil německou zeď. Němci se rychle vydali do přečíslení, ale ve finální fázi byli nepřesní.
     
    68
    Miroslav Kadlec takticky fauloval na polovině hřiště. Českému týmu se daří hru kouskovat.
     
    68
    Přízemní centr Christiana Ziegeho skončil v rukavicích pozorného Petra Kouby. Český brankář se svou rozehrávkou rozhodně nebude spěchat.
     
    69
    Matthias Sammer z nouze musel zatáhnout za záchranou brzdu. Jiří Němec mířil vpřed, takže německý bek jej musel faulovat za cenu žluté karty.
     
    69
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Mehmet Scholl, přichází Oliver Bierhoff.
     
    70
    Česká obrana se už zatáhla. Němcům zbývá minimálně dvacet minut k možnému vyrovnání.
     
    71
    Thomas Häßler dostal balón proti kopačce. Okamžitě se rozhodl střílet, ale zařízení netrefil. Petr Kouba tak bude mít dostatek času k výkopu.
     
    72
    Balón několikrát v řadě poskakoval na půlící čáře. Tohle je voda na mlýn pro českou reprezentaci.
     
    73
    Německo právě vstřelilo branku!
    Německo krátce po začátku 73. minuty vyrovnává po standardní situaci! Centrovaný míč z kopačky Christiana Ziegeho popadl k čerstvému OLIVERU BIERHOFFOVI, který se z bezprostřední blízkosti prosadil. Proti hlavičce německého fotbalisty byl Petr Kouba bezmocný. Finálové utkání je tak znovu nerozhodné. 1:1.
    73. Oliver BIERHOFF - 1:1
     
    74
    Matthias Sammer si zabíhal za obranu, ale Kouba vystartoval ze své brány včas. Situaci přečetl a míč lapil do své náruče.
     
    75
    Pavel Nedvěd byl zezadu faulován Stefanem Kuntzem. Německý útočník se rychle omluvil a může se hrát dále.
     
    76
    Michal Horňák byl na pravé straně obrán o míč Jürgenem Klinsmannem. Následný centr hostujícího hráče s číslem 18 zapadl za postranní čáru. Český tým tak bude vhazovat poblíž vlastního pokutového území.
     
    77
    Klinsmann se řítil mezi dva české obránce. Hlavou se snažil si posunout míč před sebe, ale ukázkovým obranným zákrokem Kadlece byl čistým způsobem zastaven.
     
    78
    Česko se dostalo na útočnou polovinu, ale ke střele se zatím nedostalo. Momentálně operuje Jiří Němec na hranici pokutového území.
     
    79
    Nacvičený signál po rohovém kopu málem vyšel. Karel Poborský vybídl přesným centrem Pavla Nedvěda, jenž se chystal pálit z velké dálky. Hráz těl v německém pokutovém území ale neprostřelil.
     
    80
    Jürgen Klinsmann si nabíhal za obranu, ale v poslední možné chvíli byl dokonale zastaven Janem Suchopárkem. Český zadák si za tento obranný zákrok zaslouží pochvalu.
     
    81
    Český tým se v posledních minutách dokázal vymanit z německého tlaku. Momentálně fotbalisté v červených dresech se snaží něco vymyslet na polovině favorita tohoto utkání.
     
    82
    Marco Bode po dokonalém sklepnutí Olivera Bierhoffa nebezpečně prověřil Petra Koubu. Ranou z voleje však napálil střed brány, kde stál český brankář v pohotovosti.
    82. Bodeho pokus vystrašil všechny české příznivce
     
    83
    Christian Ziege se po pravé straně celkem jednoduše dostal až do pokutového území. Ve finální fázi ještě hledal Klinsmanna, jehož přízemní pokus byl ihned zablokován.
     
    84
    Německo opět přitopilo pod kotlem. Český tým se v těchto chvílích musí bránit obrovskému náporu.
     
    85
    Patrik Berger musel faulovat. Na půlící čáře poslal k zemi jednoho z německých fotbalistů. Hosté se vzápětí pokusili o další střelecký pokus.
     
    86
    Jürgen Klinsmann prostrkával míč na Bierhoffa, který byl včas dostoupen Suchopárkem. Další neměcký náznak vyšel vniveč.
     
    88
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Karel Poborský, přichází Vladimír Šmicer.
     
    89
    Vladimír Šmicer se hned dostal k míči. Na pravé straně našel Pavla Nedvěda, jehož rychlá klička byla přečtena německým obráncem Babbelem.
     
    90
    Vladimír Šmicer mohl být opět hrdinou! Nový muž na trávníku se odhodlal ke střele z poměrně velké dálky. Pokus slávistického fotbalisty téměř dokonale zapadl na zadní tyč, ale Andreas Köpke v rozhodující chvíli vytáhl perfektní zákrok.
    90. Vladimíru Šmicerovi chybělo ke zlatému gólu pár centimetrů
     
    90+1
    Rohový kop z nohy Pavla Nedvěda propadl až do autu. Češi ale i nadále mohou pobývat na útočné polovině.
     
    90+2
    Häßlerova standardní situace na druhé straně skončila pro český tým dobře. Balón propadl nad hlavami všech hráčů v pokutovém území.
     
    90+3
    Druhý poločas skončil.
     
    Základní hrací doba je za námi. Viděli jsme taktéž skvělý druhý poločas, který nabídl po gólu na obou stranách. Češi šli do vedení v 59. minutě. Z penalty se trefil Patrik Berger. Německo bylo v závěrečných třiceti minutách lepší a zřejmě zaslouženě vyrovnalo v 73. minutě díky Oliveru Bierhoffovi. V závěru měl velkou šanci na kopačce Vladimír Šmicer, Andreas Köpke ale svůj tým podržel. Prodloužení odstartuje za okamžik.
     
    Prodloužení se hraje systémem „náhlá smrt“. To znamená, že v případě vstřeleného gólu utkání končí.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    91
    Christian Ziege hned po pár vteřinách fauloval na půlící čáře. Od italského hlavního rozhodčího si vysloužil žlutou kartu.
     
    92
    Oliver Bierhoff vybídl Stefana Kuntze, jehož myšlenku o centru dokonale přečetl Miroslav Kadlec. Český obránce dostal míč do zámezí. Kopat se bude od rohového praporku.
     
    92
    Petr Kouba vyrazil míč ke Strunzovi, jenž střílel z poměrně velké dálky z voleje. Jeho pokus byl ale velice nepřesný, takže českého gólmana nikterak nevystrašil.
     
    93
    Pavel Nedvěd našel rozběhnutého Patrika Bergera, jehož pohotová střela skončila těsně vedle bližší tyče.
     
    94
    Český tým se opětovně dostal na polovinu Němců. Hosté ale získali míč na své kopačky a vzápětí hodlají podniknout protiakci.
     
    95
    Německo právě vstřelilo branku!
    Je konec! Český tým přichází o naději na zisk zlaté medaile z Mistrovství Evropy 1996. Německo rozhoduje gólem OLIVERA BIERHOFFA v 95. minutě v prodloužení. Celá akce začala prodlouženou hlavičkou Bierhoffa na Klinsmanna, který se rychle zorientoval a poslal míč zpět do pokutového území. Vyzval právě Bierhoffa, který si pokryl balón tělem, rychle se otočil a šikovnou střelou levou nohou zařídil Němcům zisk zlata. Petr Kouba si míč celkem nešťastně srazil ke vzdálenější tyči. Ke smůle České republiky se balón od tyče odrazil za brankovou čáru. 1:2 po prodloužení.
    95. Oliver BIERHOFF - 1:2
     
    Česká republika svou pohádku turnajem nedokázala uzavřít zlatem. Německý tým prokázal zkušenosti a dokázal obrátit nepříznivý stav. Dva góly Olivera Bierhoffa znamenaly, že Němci si připsali třetí titul evropských šampionů. Ve finálovém zápase byli o chlup lepší a nakonec se mohli radovat právě oni.
     
    Pro českou fotbalovou reprezentaci se druhé místo z roku 1996 stalo až doposud největším úspěchem národního týmu od rozdělení Československa. Blízko k napodobení Uhrinovy party byli čeští fotbalisté na ME 2004 v Portugalsku. Tým kouče Karla Brücknera byl, přestože hrál zřejmě nejhezčí fotbal na turnaji, vyřazen v semifinále Řeckem. Od této doby se Česko mezi nejlepší čtyři týmy v Evropě nedostalo, nechybělo však ani na jednom evropském šampionátu, což rozhodně nemůže říct každý.
    Jürgen Klinsmann pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze ME 1996
     
    Titul na ME 1996 teda získali Němci, stříbrné medaile si připsala Česká republika a bronz vybojovali Francouzi společně s domácí Anglií.
     
    Nejlepším hráčem desátého evropského šampionátu se stal německý kapitán Jürgen Klinsmann. Zlatou kopačku si vybojoval anglický kanonýr Alan Shearer, jenž vsítil pět branek.
     
    Z mé strany je to vše. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne! (14:58:31)

    Daniel Fekets

    Góly: 59. Berger (pen.) – 73. Bierhoff, 95. Bierhoff

    Karty:   47. Horňák (CZE) – 63. Helmer (GER), 69. Sammer (GER), 91. Ziege (GER)


    Česko: Kouba – Suchopárek, Kadlec, Horňák – Nedvěd, Bejbl, Rada – Poborský (88. Šmicer), Berger, Němec – Kuka
    Náhradníci: Srniček, Maier – Kotůlek, Kubík, Novotný, Frýdek, Látal, Němeček, Drulák, Kerbr, Šmicer

    Nemecko: Köpke – Helmer, Sammer, Babbel – Scholl (69. Bierhoff), Häßler, Ziege, Strunz, Eilts (46. Bode) – Kuntz, Klinsmann
    Náhradníci: Kahn, Reck – Reuter, Schneider, Bode, Möller, Bierhoff

    Rozhodca: Pierluigi Pairetto – Donato Nicoletti, Tullio Manfredini (všichni Itálie)

    Diváci: 76 700