Grécko – Československo 1:3 (kon.)
koniec
Grécko
1:3 (1:2)
Československo
cz Sobota 09.05.2020, 10:15Mistrovství Evropy 1980
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Československa, které svého soupeře porazilo výsledkem 3:1. Druhý poločas nabídl o poznání vyrovnanější podívanou, nakonec jsme se dočkali pouze jedné branky, o kterou se postaral Zdeněk Nehoda. Řekové to měli v koncovce utkání hodně složité, prohrávali už o dvě branky, navíc se jim nepovedlo ani snížit na rozdíl jediné trefy. Československo tak dalo zapomenout na předchozí porážku s Německem, dnešní tři body jsou do tabulky velice důležité. (11:32:44)
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    89
    Bylo tomu skutečně tak, jenomže ještě před dopadem míče bylo pískáno. Zřejmě se jednalo o útočný faul jednoho z hráčů, zákrok řeckého brankáře se nebude počítat.
     
    88
    A bylo to s faulem na střelce první dnešní branky, což znamená zisk standardní situace z levé strany. Panenka to zřejmě vezme na sebe, dá se očekávat střela.
     
    87
    Galakos se pokoušel po otočce s míčem odcentrovat do pokutového území, jenomže jeho nabídka našla pouze hlavu soupeře. Do protiútoku se tak vrhá Panenka.
     
    83
    Navíc se z dalšího útočného výpadu vyklubal zisk autového vhazování, ke kterému se postavil Barmoš. Československo se snaží držet míč na polovině Řecka.
     
    82
    Obrannou povinnost si před malým momentem splnil také Jurkemik, který odehrál míč přesně do prostoru, kde se nacházel Lička. Tohle Československu vyhovuje.
     
    81
    Do konce tohoto zápasu zbývá zhruba deset minut, s Řeckem to nevypadá zrovna optimisticky. Československu se navíc daří bránit na jedničku, což je jedině dobře.
     
    80
    Pro Semanovu branku se tak nejednalo o žádné nebezpečí, naopak jsme poté sledovali rozehrávku po zemi na Barmoše, který okamžitě nakopl míč vpřed.
     
    79
    I na druhé straně proběhla rozehrávka volného kopu. K němu se pro změnu postavil Kouis, jenomže ještě před dopadem míče bylo pískáno, jednalo se o ofsajd.
     
    78
    Bylo tomu skutečně tak. Své štěstí levou nohou zkoušel střídající Gajdůšek, který se pokoušel zamířit ke vzdálenější konstrukci, Konstantinou však nezasahoval.
     
    77
    Ovšem poté byl k vidění nedovolený zákrok, kterým se prezentoval Forios. Pro Československo se naskytla dobrá standardka, zcela určitě to bude na střelu.
     
    76
    Následně se Panenka pokoušel sklepnout míč na střídajícího Gajdůška, který se ovšem vydal opačným směrem. To paradoxně hrálo do karet stojícímu Foirosovi.
     
    75
    Seman na jistotu rozehrál po zemi na vedle stojícího Ondruše, který pro změnu našel u postranní lajny volného Gogha. Řekové se nemohou dostat k míči.
     
    74
    Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Zdeněk Nehoda, přichází Miroslav Gajdůšek.
     
    73
    Na druhé straně se Galakos pokoušel vysunout Mavrose, což se mu nakonec povedlo. Druhý jmenovaný se dostal k centru, který skončil v náruči brankáře.
     
    72
    Autové vhazování se nakonec opakovalo. Krátce po něm to Panenka mohl zkusit centrem levou nohou, místo toho však roztáhl hru směrem na nohu Vernera Ličky.
     
    71
    Na pořadu dne byl další rohový kop, který Československo i tentokráte rozehrálo po zemi. Rozehrávku však vystihl pozorný Kapsis, od kterého šel míč do autu.
     
    66
    Po delší době se do rozehrávky zapojil také brankář Seman, který urychleně rozehrál na naprosto volného Kozáka, jenž se snažil vysunout rychlonohého Vízka.
     
    65
    Galakos operoval na pravém křídle, kde se nakonec přes Barmoše dostal k centru. Ten nebyl vůbec nebezpečný, ba naopak doputoval na kopačku obránce Ondruše.
     
    64
    Moc nechybělo k tomu, aby si jeden z řeckých obránců vstřelil vlastní branku, míč však nakonec směřoval vedle branky. Bude z toho další rohový kop.
     
    63
    Řecko to bude mít najednou hodně složité, prohrává totiž o dvě branky. Do konce zápasu zbývá hodně času, našemu soupeři se klidně může povést vyrovnat.
    62. NEHODA - 1:3
     
    62
    Československo právě vstřelilo branku!
    Jenomže po uplynutí hodiny hry tu máme třetí branku československého výběru! Ten si totiž vybojoval rohový kop, k jehož rozehrávce se postavil Panenka. Jednalo se rozehrávku po zemi, po které se k centru do malého vápna dostal Kozák. Padající míč nakonec propadl až k volnému ZDEŇKU NEHODOVI, který ho nekompromisním způsobem poslal za Konstantinoua.
     
    61
    Je za námi zhruba hodina hry, ve druhém dějství na vyloženou šanci stále čekáme. Československo se spíše brání, avšak soupeře nepouští k ničemu vážnějšímu.
     
    60
    Panenkovi se sice povedlo přenést hru na pravou stranu, jenomže Kozák byl zahnán daleko k postranní lajně. Československo je přesto v držení hracího předmětu.
     
    59
    Jako poslední se míče dotkl řecký obránce Kapsis, který se poté sám dožadoval autového vhazování. Sudí ho přisoudil soupeři, vhazovat bude moci Barmoš.
     
    58
    Řekové jsou v úvodu druhého poločasu o něco aktivnějším týmem, jenomže stále se jim nepovedlo srovnat krok. Nebylo tomu tak ani po nahrávce na Galakose.
     
    57
    Střídání v týmu Řecko: ze hřiště odchází Kostikos, přichází Xanthopoulos.
     
    56
    Hezkým pokusem se prezentoval Galakos, který si potáhl míč na pravou nohu, jenomže poté vypálil pouze doprostřed branky. Pro Semana se jednalo o snadnou práci.
     
    55
    Masný se pokoušel najít svého útočného kolegu Nehodu, jenomže tato nahrávka byla příliš čitelná. Z obrany tak vystoupil Iosifidis, který byl poté sám faulován.
     
    54
    Za dalším dlouhým pasem se pro změnu dostával Anastopoulos, jenomže jako první se k volnému balónu dostal Ondruš, kterému se povedlo přesně rozehrát.
     
    53
    Po delší době jsme se dočkali střeleckého pokusu, kterým to zkoušel Masný. Jeho technická rána nakonec nebyla přesná, Konstantinou nakonec nemusel zasahovat.
     
    52
    Kozák měl na práci s míčem celkem dost času, nakonec si přesto vybral kolegu Vízka, jenž se prohnal kolem jednoho z protihráčů, načež přesně nahrál pod sebe.
     
    51
    Míč tak opět doskákal až za brankovou čáru, což znamenalo odkop od československé branky. Po něm to na sebe vzal Masný, který si ukopl míč od nohy.
     
    50
    Nakonec z toho byl pouze odkop od branky Semana, jenomže jeho celek se daleko s míčem nedostal. Záhy za míčem spěchal Mavros, který na něj nakonec nedosáhl.
     
    49
    O rozehrávku se před malým momentem staral Foiros, který spolupracoval s vedle stojícím Kapsisem. Ten to nakonec zkoušel dlouhým pasem na volného Kostikose.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu jsme sledovali standardní situaci Řecka, která přinesla vzdušnou nabídku, na kterou se nejvýše vyšplhal pozorný zadák Jurkemik.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzalo na starost Československo, které bude pro změnu hrát směrem zleva doprava.
     
    46
    Střídání v týmu Řecko: ze hřiště odchází Terzanidis, přichází Galakos.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nabídl hodně ofenzivní podívanou. Československo se do vedení dostalo v samotném úvodu, o což se postaral Antonín Panenka. Najednou převzali inciativu Řekové, kterým se dokonce povedlo srovnat krok. Československo se přesto dostalo zpět do vedení, navíc jsme viděli i další vyložené šance, do kterých se zejména dostával dnešní soupeř, který není v proměňování zrovna zodpovědný.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Řekové se v koncovce prvního poločasu natlačili zpět do šestnáctky, kde moc nechybělo Anastopoulosovi, aby se dostal do šance. Šťastný odraz pomohl Semanovi.
     
    42
    Masný fantastickým přenesením hry našel na pravém křídle volného Panenku, proti kterému vyběhla hned dvojice protihráčů. Nakonec z toho bude volný kop.
     
    41
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    40
    Před Semana přiletěl hodně nebezpečný centr, který klidně mohl znamenat vyrovnání. K hlavičce se totiž dostal Mavros, jenž trestuhodně zamířil vedle branky.
     
    39
    Momentálně se nehraje, na zeleném pažitu totiž zůstal ležet jeden z řeckých hráčů. Do akce se dostal také lékařský personál, bude se podruhé muset střídat.
     
    38
    Nehoda se ani tentokráte nedostal přes Kyrastase, druhý jmenovaný hráč byl totiž v souboji důraznější, díky čemuž vybojoval míč zpět. Nyní s ním hraje řecký brankář.
     
    37
    Rozehrávka po zemi nakonec směřovala proti noze Jurkemikovi, který se do balónu opřel pravou nohou. Jeho rána ovšem nebyla vůbec povedená – aut pro soupeře.
     
    36
    Nedovoleným zákrokem byl zastaven hodně aktivně hrající Nehoda, který vybojoval standardní situaci. Tu kousek od postranní lajny pochopitelně rozehraje Panenka.
     
    35
    Hezká kombinace před pokutovým územím nakonec přinesla zajímavou šanci, do které se prodral Panenka. Jeho příležitost ale překazil praporek pomezního sudího.
     
    34
    Vysoko na druhou stranu se vytáhl také Barmoš, který ovšem nepřesně nahrával směrem na Nehodu. Poté ovšem zabojoval Masný, jenž vybojoval míč zpět.
     
    33
    Hodně prostoru měl před sebou Masný, který se manévrem pokoušel dostat kolem Livathinose, což se mu nepovedlo. Řekové se celkem v pohodě dostalo k míči.
     
    32
    Z velké vzdálenosti to přímo na branku zkoušel Kouis, který ovšem československou branku minul o pořádný kus. Seman tak bude moci rozehrávat od branky.
     
    31
    Je za námi zhruba třetina zápasu, ten zatím přináší hodně zajímavé momenty. Československo stále drží hubené vedení, do konce však zbývá hodně času.
    26. VÍZEK - 1:2
     
    26
    Československo právě vstřelilo branku!
    Jenomže vzápětí tu máme vedoucí branku Československa, které předcházela obrovská šance našeho soupeře! Jeden z hlavičkových pokusů se totiž snesl kousek vedle branky, poté jsme sledovali kolmici na naběhnuvšího LADISLAVA VÍZKA, který se dostal až před brankáře, kterého překonal velice přesnou střelou pravou nohou.
     
    25
    U středového kruhu si nedovoleným způsobem počínal Kozák, který lehce zavadil o protihráče. Následná rozehrávka málem přinesla další vyloženou příležitost.
     
    24
    Před malým momentem jsme sledovali první střídání tohoto zápasu, jednalo se o vynucenou změnu. Berger musel ze zápasu odstoupit, nahradil ho střídající Lička.
     
    23
    Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Jan Berger, přichází Verner Lička.
     
    22
    Do pokutového území přiletěl jeden z mála centrů, na který si pokoušel naskočit Nehoda. Míč ho nakonec přeletěl, rovněž na něj nedosáhl ani zadák Iosifidis.
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka tohoto zápasu, zatím jsme viděli hned dva přesné zásahy. Řekové jsou častěji na míči, jejich útočné výpady jsou hodně nebezpečné.
     
    20
    Československo opět zabralo, což mohlo přinést druhou branku. Spolupráce na pravém křídle nakonec přinesla nepřesnou střelu, Berger tak branku neohrozil.
     
    19
    Masný se pokoušel proniknout až do malého vápna, avšak uvnitř pokutového území byl nakonec zastaven. Dle sudího se nejednalo o nedovolený zákrok.
     
    18
    Už to vypadalo, že by se do vyložené šance mohl dostat Vízek, avšak finální kolmice nakonec směřovala mimo jeho dosah. Konstantinou se včas vydal z branky.
     
    17
    Nepřesná nahrávka nakonec směřovala mimo dosah Kostikose, k volnému předmětu se tak pohodlně dostal brankář Seman, který rozehrál po zemi na Panenku.
     
    16
    Na vyrovnání jsme tak nemuseli moc dlouho čekat, Řecko si o ale díky zvýšené aktivitě rozhodně zasloužilo. Československo tak bude muset opět pořádně zabrat.
    15. ANASTOPOULOS - 1:1
     
    15
    Řecko právě vstřelilo branku!
    A po autovém vhazování je během krátké chvíle opět vyrovnáno! Terzanidis si totiž pro spolupráci vybral Mavrose, který se na hranici pokutového území s míčem otočil, což vedlo k velice pohotovému centru. Na ten si navíc dokázal naskočit NIKOS ANASTOPOULOS, který velice přesnou hlavičkou překonal marně se natahujícího Semana.
     
    14
    Padající míč se pokoušel zpracovat Berger, avšak se mu to nepovedlo podle představ. Toho vzápětí dokázal využít Kyrastas, který navíc vybojoval autové vhazování.
     
    13
    Řecko se opět pohodlným způsobem dostalo na dostřel československé branky, Seman tak musí být pozorný. Zatím jsme žádný střelecký pokus stále neviděli.
     
    12
    Nekompromisním způsobem to před malým momentem vyřešil Kapsis, který přenášel hru na útočnou polovinu, kde ve vzdušném souboji uspěl Jurkemik.
     
    11
    Málem to bylo o dvě branky! Finální nahrávka totiž směřovala na nohu Nehody, který se do míče opřel v pádu, jenomže jeho rána skončila pouze na tyči.
     
    10
    Přenesení hry směřovalo na naběhnuvšího Kostikose, který se dostal až do šestnáctky, kde ho ovšem zastavil Jurkemik. Řecko tak bude zahrávat rohový kop.
     
    9
    Uvnitř pokutového území se k padajícímu dostal Kostikos, který se do něj opřel levou nohou. Jeho rána nakonec směřovala pouze do boční sítě.
     
    8
    Po nedovoleném zákroku zůstal na zemi ležet Terzanidis, avšak hlavní sudí nakonec ponechal výhodu. Řecká reprezentace se konečně dostala k pasáži s míčem.
     
    7
    Na pravém křídle si o nahrávku řekl naprosto osamocený Masný, který se sice dostal k hranici opačného pokutového území, tam ho ovšem čistě zastavil soupeř.
     
    6
    První branka tak přišla hned v úvodu tohoto zápasu, což je pro vývoj duelu rozhodně dobře. Československo zahrozilo hned ze své první šance, na tahu je soupeř.
    5. PANENKA - 0:1
     
    5
    Československo právě vstřelilo branku!
    Máme tady úvodní branku tohoto zápasu, na kterou jsme nemuseli čekat vůbec dlouho! Československo si totiž vybojovalo standardní situaci zhruba z třiceti metrů od branky. Nakonec se k rozehrávce postavil ANTONÍN PANENKA, kterému se povedlo zamířit přesně k bližší tyči, kam se Konstantinou nedokázal včas natáhnout.
     
    4
    Československo rozjelo kombinaci na vlastní obranné polovině, odkud to Gogh zkoušel přenesením hry k postranní lajně, kde měl složitou práci kolega Barmoš.
     
    3
    Na útočnou polovinu se celkem pohodlným způsobem dostal Jurkemik, který si pro spolupráci vybral vedle stojícího Vízka, jenž narazil pouze do kopačky soupeře.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzalo na starost Řecko, které bude hrát zleva doprava.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Soupiska Řecka:

    Brankáři:

    Vasilis Konstantinou (Panathinaikos), Eleftherios Poupakis (OFI Kréta), Stelios Papafloratos (Aris Soluň)

    Obránci:

    Ioannis Kyrastas (Olympiakos Pireus), Konstantinos Iosifidis (PAOK FC), Anthimos Kapsis (Panathinaikos FC), Giorgos Foiros (Aris Soluň),
    Ioannis Gounaris (PAOK FC), Petros Ravousis (AEK Atény), Lakis Nikolaou (AEK Atény)

    Záložníci:
    Spiros Livathinos (Panathinaikos FC), Christos Terzanidis (Panathinaikos FC), Takis Nikoloudis (Olympiakos Pireus), Ioannis Damanakis (PAOK FC), Giorgos Koudas (PAOK FC), Dinos Kouis (Aris Soluň)

    Útočníci:
    Christos Ardizoglou (AEK Atény), Maik Galakos (Olympiakos Pireus), Charalambos Xanthopoulos (Iraklis Soluň), Thomas Mavros (AEK Atény), Giorgos Kostikos (PAOK FC), Nikos Anastopoulos (Panionios)
     
    Soupiska Československa:

    Brankáři:

    Dušan Kéketi (Trnava), Jaroslav Netolička (Dukla), Stanislav Seman (L. Košice)

    Obránci:

    Jozef Barmoš (Inter Br.), Karol Dobiáš (Bohemians), Jan Fiala (Dukla), Koloman Gögh (Slovan Br.), Ladislav Jurkemik (Inter Br.), Anton Ondruš (Slovan Br.), Rostislav Vojáček (Ostrava)

    Záložníci:
    Jan Berger (Dukla), Ján Kozák (L. Košice), Petr Němec (Ostrava), Antonín Panenka (Bohemians), Jaroslav Pollák (Sparta), Oldřich Rott (Dukla), František Štambachr (Dukla

    Útočníci:
    Miroslav Gajdůšek (Dukla), Verner Lička (Ostrava), Marián Masný (Slovan Br.), Zdeněk Nehoda (Dukla), Ladislav Vízek (Dukla)
     
    Skupinová fáze:

    Český výběr se dostal do velice nepříjemné společnosti, kterou mu dělalo SRN, Nizozemsko a Řecko. Tehdy byla situace naprosto jiná, prvně postavený celek skupiny postoupil rovnou do finále, naopak ten druhý si zahrál o bronzové medaile. Právě na druhou pozici usedla česká reprezentace, která ze tří odehraných zápasů vybojovala tři body. Hned v prvním duelu sice nestačilo na Německo, kterému podlehlo výsledkem 0:1. Důležité vítězství ale přišlo v souboji proti Řecku. Česká reprezentace se radovala z výhry 3:1, navíc díky nerozhodnému výsledku 1:1 proti Nizozemsku, se mohla radovat z postupu do boje o bronzové medaile. Český výběr měl před posledním skupinovým duelem shodný počet bodů, jako Nizozemsko. Nakonec hrálo roli lepší skóre, které hrálo ve prospěch Česka, jenž inkasovalo o jednu branku méně.
     
    Hezké odpoledne u dalšího dílu seriálu historických přenosů z mistrovství Evropy v kopané. V roce roce 1980 se konalo mistrovství Evropy v Itálie, kam se probojovala také česká fotbalová reprezentace. Ta si na tomto turnaji zahrála o bronzové medaile, bylo tomu tak v souboji proti reprezentaci Itálie. Tento duel nakonec dospěl až do penaltového rozstřelu, ve které se z bronzové medaile radoval právě český výběr.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:15.

    David Suchý

    Góly: 15. Anastopoulos – 5. Panenka, 26. Vízek, 62. Nehoda


    Grécko: Konstantinou – Kyrastas, Iosifidis, Kapsis, Foiros, Livathinos, Terzanidis, Kouis, Anastopoulos, Kostikos, Mavros
    Československo: Seman – Barmoš, Ondruš, Jurkemik, Gögh – Kozák, Panenka, Berger – Masný, Nehoda, Vízek

    Rozhodca: Partridge (Anglie)