Československo – Nemecko 0:1 (kon.)
koniec
Československo
0:1 (0:0)
Nemecko
cz Piatok 08.05.2020, 13:45 • Stadio Olimpico, Řím • Mistrovství Evropy 1980
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Německa, kterému k výhře stačila jediná branka, o kterou se po necelé hodině hry postaral Rummenigge. Druhý poločas byl opět hodně zajímavý, navíc hodně vyrovnaný. Německo bylo směrem dopředu o dost více přímočařejší, což bylo zásadní. Československo nedokázalo využít ani jednu ze standardních situací, kterých dnes bylo skutečně více než dost. Vítězství Německa znamená, že bronzové medaile sebere právě náš dnešní soupeř. (15:12:42)
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    89
    Masného přenesení hry sice u postranní lajny našlo Kozáka, druhý jmenovaný se ovšem nedostal kolem pozorného Allofse. I tak z toho bude další aut.
     
    88
    Ani další standardní situace nebyla vůbec nebezpečná, naopak se na hranici malého vápna dostal nejvýše do vzduchu Förster, který odklidil míč daleko od branky.
     
    87
    Také opakovaný záběr potvrdil, že se Netolička Müllera vůbec nedotkl, pokutový kop z toho logicky nebyl. Československo nyní kombinuje na útočné polovině.
     
    86
    Panenka to měl na dlouhou nohu, čehož dokázal využít dotírající Briegel, který se čistým způsobem dostal zpět k míči. Následně to teatrálním pádem zkoušel Müller.
     
    85
    Rummenigge to u rohového praporku udělal skvěle, nejprve nasbíral cenné vteřinky a poté otřel míč o nohu protihráče. Německo tak bude zahrávat rohový kop.
     
    81
    Do konce tohoto zápasu zbývá už jen něco málo kolem deseti minut. Německo i nadále drží nejtěsnější možné vedení, v posledních minutách je navíc aktivnější.
     
    80
    Už to vypadalo, že se Rummenigge dostane do samostatného úniku, jenomže nakonec pomezní sudí zvedl praporek. Jednalo se totiž o zhruba metrový ofsajd.
     
    79
    Až nyní si další zákrok připsal německý brankář Schumacher, jenomže se nejednal o nic nebezpečného. Naopak zablokovaný pokus skončil v jeho rukavicích.
     
    78
    O necelou minutu později rozehrával rohový kop z levé strany Rummenigge, který pro změnu kroutil centr k zadní tyči, kde ale nebyl žádný ze spoluhráčů.
     
    77
    Německo si vybojovalo hned dva rohové kopy, přičemž se k tomu druhému postavil Müller. Na centr si naskočil Briegel, míč se ovšem odrazil k jeho spoluhráči, jenž trefil pouze Netoličku.
     
    76
    Brankář Schumacher si s rozehrávkou dal hodně načas, nakonec se rozhodl pro nahrávku na vedle stojícího Kaltze, který udržel míč proti dvojici protihráčů.
     
    75
    Panenka si vzal na starost také další volný kop, který rozehrál po zemi proti noze Jurkemikovi. Rána druhého jmenovaného putovala hodně daleko vedle branky.
     
    74
    Německo se v posledních minutách zatáhlo do úporné obrany, která ale stále funguje. Bylo tomu tak i po dalším ataku soupeře, Masný se daleko nedostal.
     
    73
    V posledních minutách sledujeme celkem dost nedovolených zákroků. I tentokráte to československý výběr zkoušel přímo na branku, Jurkemik ale trefil zeď.
     
    72
    Na opačné straně se to příliš nepovedlo Stielikemu, který místo balónu trefil pouze trávník. Míč se dostal až za brankovou čáru, což přinese další odkop od branky.
     
    71
    Masný se poprvé po svém příchodu na hrací plochu dostal k míči, jenomže svůj centr poslal mimo dosah všech spoluhráčů. Hrací předmět nakonec proletěl až za branku.
     
    70
    Krátce poté bylo pískáno a Československo mělo k dispozici velice zajímavou standardku. Nakonec to Panenka zkoušel přímo na branku, trefil ovšem pouze zeď.
     
    69
    Hraničním zákrokem si před malým momentem pomohl Cullmann, který se jako první dostal k míči. Na zemi se ovšem ocitl také Nehoda, jenž standardku nevybojoval.
     
    68
    Střídání v týmu Československo: ze hřiště odchází Miroslav Gajdůšek, přichází Marián Masný.
     
    64
    Celkem dost dlouho si pohrával s míčem rozehrávající Jurkemik, kterému se sice velice přesnou nahrávkou povedlo najít Panenku, k němu se však dostal Dietz.
     
    63
    Nakonec z toho byl další střelecky pokus, který směřoval daleko vedle československé branky. Netolička se za tímto pokusem pouze ohlédl, sám bude vykopávat.
     
    62
    Snadnou práci měl brankář Netolička, který padající míč v poklidu zkrotil do svých rukavic. Následnou rozehrávku ovšem vystihl Briegel, jenž je stále u balónu.
     
    61
    A ta nebyla vůbec špatná. Naopak se Nehoda dokázal protlačit kolem bránícího hráče až do šance, svůj přízemní pokus ovšem poslal pouze do boční sítě branky.
     
    60
    Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází B. Förster, přichází Magath.
     
    59
    Krátce po rozehrávce přišel na řadu další nedovolený zákrok, po kterém na zemi skončil Štambacher. Československý výběr to zřejmě zkusí rozehrávkou po zemi.
     
    58
    Na první branku tohoto zápasu jsme tak museli čekat až do druhého poločasu, do vedení se dostalo Německo. Československo však má na vyrovnání hodně času.
    57. RUMMENIGGE - 0:1
     
    57
    Německo právě vstřelilo branku!
    Po necelé hodině hry tu máme úvodní branku tohoto střetnutí! Československo se totiž nedokázalo dostat na druhou stranu, místo toho jsme sledovali celkem neohrabaný centr směrem k zadní tyči, kam si ovšem seběhl KARL-HEINZ RUMMENIGGE, kterému se hlavou povedlo překonat brankáře Netoličku.
     
    56
    Německo si nakonec rovněž vybojovalo standardku, která ovšem doplachtila na hlavu prvního protihráče, jenž odvracel směrem za postranní lajnu – aut pro Německo.
     
    55
    Netolička mohl rozehrávat od své branky, přičemž to zkoušel výhozem ke středu hrací plochy, kde si Kozák dokázal poradit hned s dvojicí napadajících hráčů.
     
    54
    Ani v tomto případě se nejednalo o centr do pokutového území, nýbrž o střelu pravou nohou. Ta se zastavila pouze o zeď, ve které číhala hned trojice hráčů.
     
    53
    Celkem dost naloženo dostal Panenka, který byl povalen na zelený pažit. Československo si vyzkouší další standardku, ke které se navíc staví sám faulovaný.
     
    52
    Na jistotu si před malým momentem počínal Ondruš, který raději odpálil míč daleko od své branky. Zhruba u středového kruhu se k němu dostal pozorný Müller.
     
    51
    Nakonec z toho byl přímý střelecký pokus přímo na branku, který navíc nebyl vůbec špatný. Přízemní rána pravou nohou nakonec proletěla vedle branky.
     
    50
    Na opačné straně si nedovoleným zákrokem pomohl napadající Stielike, který zasáhl dolní končetinou Kozáka. Následovat bude standardka z velké vzdálenosti.
     
    49
    Po další útočné akci Německa se míč dostal ven z hrací plochy. Jako poslední se ho dotkl Rummenigge, autového vhazování se tak zanedlouho ujme Barmoš.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu si to středem hrací plochy namířil Müller, který ovšem narazil do dobře postaveného Štambachera, jenž ihned odvrátil míč.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hráči Československa, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nebyla zrovna moc atraktivní. Za celou dobu jsme se dočkali pouze jedné vyložené šance, do které se dostal Vízek, jenž ale nedokázal zamířit přesně. Německu se směrem dopředu moc nedařilo, jeho střelecké pokusy ale nesměřovaly mezi tři tyče. Československo mělo menší územní převahu, avšak téměř každá útočná akce končila před pokutovým územím soupeře. Doufejme, že nám druhý poločas nějakou tu branku nabídne.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Ono to skutečně vypadá, že nám první poločas žádnou branku nenabídne. Československo si ještě vybojovalo volný kop, který bude rozehrán z velké vzdálenosti.
     
    43
    Kousek od postranní lajny se na zemi ocitl Nehoda, který ovšem vybojoval další autové vhazování. Německu se v posledních minutách zrovna moc nedaří.
     
    40
    Gajdůšek si vzal na starost rozehrávku volného kopu ze zajímavé pozice. Nakonec jsme sledovali přímý pokus směrem na branku, míč ale narazil pouze do zdi.
     
    39
    Za autovým vhazováním se dostal Panenka, kterému se povedlo udržet míč proti dvojici protihráčů. Na pomoc mu poté přispěchal Kozák, který vybojoval další aut.
     
    38
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    37
    Československo se opět v poklidu dostalo k opačnému pokutovému území, kde se ovšem povedlo na dlouhou nohu zakročit Dietzovi, od kterého šel míč do autu.
     
    36
    Ani tentokráte nebyla rozehrávka vůbec dobrá, avšak rohový kop se nakonec bude opakovat. Na přední tyči totiž zakročil Gögh, Müller si tak rozehrávku zopakuje.
     
    35
    Hlavní sudí si všiml drobné teče, která byla k vidění při zakončení z kopačky Briegela. Nakonec z toho bude rohový kop, povede se Německu poprvé skórovat?
    34. Vízek mířil vedle branky.
     
    34
    Rychlý přechod na druhou stranu málem přinesl první branku! Vízek se totiž skvělým způsobem natlačil až k hranici malého vápna, levačkou ovšem nezamířil přesně.
     
    33
    Nedovolený zákrok kousek od vlastního pokutového území předvedl napadající Förster, který nakonec poslal k zemi Panenku. Další standardní situace.
     
    32
    Po delší době jsme se ovšem dočkali střeleckého pokusu, kterým se prezentoval Štambacher. Jeho rána levou nohou nakonec směřovala zhruba metr vedle.
     
    31
    Máme za sebou třetinu zápasu, na první branku stále marně čekáme. Sledujeme hodně vyrovnané utkání, avšak o trochu nebezpečnější je výběr Německa.
     
    30
    Na opačné straně se Panenkovi celkem povedla spolupráce s Barmošem jenomže následný centr byl hodně nepřesný. Nakonec doputoval na nohu Stielikeho.
     
    29
    Cullmann se z obrany vydal až do útoky, jenomže u hranice pokutového území kombinace skřípala. Na malý moment se k míči dostal Ondruš, který o něj přišel.
     
    28
    Avšak poté na řadu přišla celkem zbytečná zpětná nahrávka směrem na Jurkemika, který měl k míči hodně daleko. Německo tak bude moci opět vhazovat.
     
    27
    Po delší době se k míči dostal také československý brankář Netolička, kterému se velice přesně povedlo rozehrát k levé autové lajně, kde se nacházel Gögh.
     
    26
    Hodně prostoru měl kolem sebe Kozák, který se překvapivě neodvážil k centru do pokutového území. Místo toho vyprodukoval přihrávku na volného kolegu Vízka.
     
    21
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka, která nám zatím žádnou šanci nepřinesla. Aktivnějším způsobem se jeví Československo, avšak ani tento výběr se do žádné šance neprobojoval.
     
    20
    Na pravém křídle se utvořilo celkem dost prostoru, což okamžitě vedl k centru. Na ten si nabíhal Allofs, jenomže jako první se z branky vydal pozorný Netolička.
     
    19
    Rohového kopu z prvé strany se následně ujal Gajdůšek, který to zkoušel centrem k přední tyči, kde se nejvýše do vzduchu vyšplhal německý obránce Cullmann.
     
    18
    Do kombinace se zapojil také Barmoš, který přenechal do tandemu právě Kozákovi. Ten to zkoušel vzít sám na sebe, na hranici vápna ho skluzem zastavil Förster.
     
    17
    Dostali jsme se do hluché pasáže, která nenabízí vůbec nic zajímavého. Kozák se sice dostal směrem na útočnou polovinu, tam mu ale žádný ze spoluhráčů moc nepomohl.
     
    16
    Po pravém křídle se pokoušel prohnat Vízek, jenomže míč nakonec doskákal mimo hrací plochu. Československo zůstane u balónu, Vízek bude moci vhazovat.
     
    15
    Československo mělo k dispozici standardní situaci z levé strany, která byla rozehrána po zemi proti noze Panenkovi, jehož rána ovšem trefila prvního protihráče.
     
    14
    Německo se opět pohodlně dostalo před branku Netoličky, jenomže žádný střelecký pokus jsme nakonec neviděli. Na druhou stranu tak vyváží balón Vízek.
     
    13
    Na pořadu dne byl první rohový kop tohoto zápasu, vybojovalo si ho Německo. Kroucený centr směřoval k přední tyči, kde se ovšem povedlo zakročit Ondrušovi.
     
    12
    Sám na sebe to zkoušel vzít Kozák, který si ovšem ukopl míč daleko od svých kopaček. Jako první se k němu dostal Förster, jenž rozjel další kombinaci.
     
    11
    Schumacher na jistotu rozehrál po zemi na vedle stojícího Kaltze, který okamžitě roztáhl hru směrem na Müllera. Druhý jmenovaný hráč se ovšem nikam nedostal.
     
    10
    Až nyní jsme viděli první střelecký pokus tohoto zápasu. Střelou levou nohou to zkoušel Vízek, jenž mířil vysoko nad. Schumacher tak nemusel zasahovat.
     
    9
    Skvělou práci odvedl vracející se Kozák, který kousek od středového kruhu sáhl k riskantnímu skluzu, který ovšem vyšel. Briegel se tak k šestnáctce nedostal.
     
    8
    Obrannou povinnost si před malým momentem splnil Cullmann, který před dotírajícím protihráčem poslal míč na pravou stranu, kde si o nahrávku řekl volný Rummennige.
     
    7
    Československo se pohodlně dostalo směrem na polovinu soupeře, kde jsme ovšem sledovali nepřesnou nahrávku z kopačky Kozáka, jenž našel pouze Förstera.
     
    6
    Nedovoleným zákrokem si kousek od středového kruhu pomohl napadající Panenka, který povalil protihráče k zemi. Hlavní sudí nakonec ponechal výhodu.
     
    5
    Německo se muselo vrátit ke svému pokutovému území, kde si dobře počínal defenzivně laděný Cullmann, kterému se krátce poté povedlo roztáhnout hru.
     
    4
    Autového vhazování z levé strany se ujal obránce Ondruš, kterému ke spolupráci přispěchal Štambacher, který rozjel kombinaci ve středu hrací plochy.
     
    3
    Hned v úvodu jsme sledovali dalekonosný pas z kopačky Gögha, který se na druhé straně pokoušel najít naběhnuvšího Nehodu, jenž se ale daleko nedostal.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzalo na starost Německo, které bude hrát zprava doleva.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Československo: Netolička – Barmoš, Ondruš, Jurkemik, Gögh – Kozák, Štambacher, Panenka – Vízek, Nehoda, Gajdůšek

    Německo: Schumacher – Kaltz, K. Förster, Cullmann, Dietz, Stielike, Brieger, B. Förster, Müller, Rummenigge, Allofs

    Rozhodčí: Michelotti (Itálie).
     
    Soupiska Řecka:

    Brankáři:

    Vasilis Konstantinou (Panathinaikos), Eleftherios Poupakis (OFI Kréta), Stelios Papafloratos (Aris Soluň)

    Obránci:

    Ioannis Kyrastas (Olympiakos Pireus), Konstantinos Iosifidis (PAOK FC), Anthimos Kapsis (Panathinaikos FC), Giorgos Foiros (Aris Soluň),
    Ioannis Gounaris (PAOK FC), Petros Ravousis (AEK Atény), Lakis Nikolaou (AEK Atény)

    Záložníci:
    Spiros Livathinos (Panathinaikos FC), Christos Terzanidis (Panathinaikos FC), Takis Nikoloudis (Olympiakos Pireus), Ioannis Damanakis (PAOK FC), Giorgos Koudas (PAOK FC), Dinos Kouis (Aris Soluň)

    Útočníci:
    Christos Ardizoglou (AEK Atény), Maik Galakos (Olympiakos Pireus), Charalambos Xanthopoulos (Iraklis Soluň), Thomas Mavros (AEK Atény), Giorgos Kostikos (PAOK FC), Nikos Anastopoulos (Panionios
     
    Soupiska Československa:

    Brankáři:

    Dušan Kéketi (Trnava), Jaroslav Netolička (Dukla), Stanislav Seman (L. Košice)

    Obránci:

    Jozef Barmoš (Inter Br.), Karol Dobiáš (Bohemians), Jan Fiala (Dukla), Koloman Gögh (Slovan Br.), Ladislav Jurkemik (Inter Br.), Anton Ondruš (Slovan Br.), Rostislav Vojáček (Ostrava)

    Záložníci:
    Jan Berger (Dukla), Ján Kozák (L. Košice), Petr Němec (Ostrava), Antonín Panenka (Bohemians), Jaroslav Pollák (Sparta), Oldřich Rott (Dukla), František Štambachr (Dukla

    Útočníci:
    Miroslav Gajdůšek (Dukla), Verner Lička (Ostrava), Marián Masný (Slovan Br.), Zdeněk Nehoda (Dukla), Ladislav Vízek (Dukla)
     
    Skupinová fáze:

    Český výběr se dostal do velice nepříjemné společnosti, kterou mu dělalo SRN, Nizozemsko a Řecko. Tehdy byla situace naprosto jiná, prvně postavený celek skupiny postoupil rovnou do finále, naopak ten druhý si zahrál o bronzové medaile. Právě na druhou pozici usedla česká reprezentace, která ze tří odehraných zápasů vybojovala tři body. Hned v prvním duelu sice nestačilo na Německo, kterému podlehlo výsledkem 0:1. Důležité vítězství ale přišlo v souboji proti Řecku. Česká reprezentace se radovala z výhry 3:1, navíc díky nerozhodnému výsledku 1:1 proti Nizozemsku, se mohla radovat z postupu do boje o bronzové medaile. Český výběr měl před posledním skupinovým duelem shodný počet bodů, jako Nizozemsko. Nakonec hrálo roli lepší skóre, které hrálo ve prospěch Česka, jenž inkasovalo o jednu branku méně.
     
    Hezké odpoledne u dalšího dílu seriálu historických přenosů z mistrovství Evropy v kopané. V roce roce 1980 se konalo mistrovství Evropy v Itálie, kam se probojovala také česká fotbalová reprezentace. Ta si na tomto turnaji zahrála o bronzové medaile, bylo tomu tak v souboji proti reprezentaci Itálie. Tento duel nakonec dospěl až do penaltového rozstřelu, ve které se z bronzové medaile radoval právě český výběr.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    David Suchý

    Góly: 57. Rummenigge


    Československo: Netolička – Barmoš, Ondruš, Jurkemik, Gögh – Kozák, Štambacher, Panenka – Vízek, Nehoda, Gajdůšek (68. Masný)
    Nemecko: Schumacher – Kaltz, K. Förster, Cullmann, Dietz, Stielike, Brieger, B. Förster (60. Magath), Müller, Rummenigge, Allofs

    Rozhodca: Michelotti (Itálie)

    Diváci: 10 000