Slovensko – Paraguaj 0:2 (kon.)
koniec
Slovensko
0:2 (0:1)
Paraguaj
cz Piatok 24.04.2020, 14:00 • Free State, Bloemfontein • Mistrovství světa 2010
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Hezké odpoledne u dalšího dílu seriálu historických přenosů z mistrovství světa v kopané. V roce roce 2010 se konalo mistrovství světa v Jihoafrické republice, kam se probojovala také slovenská reprezentace. Slovensko celkem překvapivě postoupilo do vyřazovacích bojů, avšak v následném osmifinále narazilo na Nizozemsko, které se radovalo z postupu.
     
    Situace ve skupině:

    Slovenská reprezentace se dostala do hodně nevyzpytatelné skupiny, ve kterém svedlo boj s Paraguayí, Nový, Zélandem a Itálií. Velkým favoritem na postup pochopitelně byl posledně jmenovaný celek, avšak ten ze tří odehraných zápasů vybojoval pouze dva body, což znamenalo překvapivé poslední místo v tabulce. Slovensko během skupinové fáze dokázalo jednou vyhrát, remizovat a prohrát. Právě konečný součet čtyř získaných bodů stačil na druhou postupovou pozici, na tu první se vyhoupla Paraguay, která se stala jedním z největších překvapení tohoto turnaje.
     
    Soupiska Slovenska:

    Brankáři: Dušan Kuciak (FC Vaslui), Ján Mucha (Legia Var.), Dušan Perniš (Dundee Utd).

    Obránci:
    Marek Čech (W. B. A.), Ján Ďurica (Hannover 96), Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Petráš (AC Cesena), Kornel Saláta (Slovan Br.), Martin Škrtel (Liverpool FC), Radoslav Zabavnik (Mainz).

    Záložníci: Marek Hamšík (SSC Neapol), Kamil Kopúnek (Trnava), Ján Kozák (P. Temeš.), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Miroslav Stoch (FC Twente), Zdeno Štrba (Xanthi FC), Vladimír Weiss (Man. City).

    Útočníci: Filip Hološko (Beşiktaş), Martin Jakubko (FK Saturn), Erik Jendrišek (K'lautern), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Róbert Vittek (Ankaragücü).
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Saláta, Ďurica – Šesták, Štrba, Hamšík, V. Weiss ml. – J. Kozák, Vittek
    Náhradníci: Perniš, Kuciak – M. Čech, Zabavník, Petráš – Sapara, Stoch, Kucka, Kopúnek – Hološko, Jakubko, Jendrišek

    Paraguay: Villar – Bonet, P. Da Silva, Alcaráz, Morel Rodríguez – E. Vera, V. Cáceres, Riveros – R. Santa Cruz, Barrios, N. Valdez
    Náhradníci: D. Barreto, Bobadilla, Verón, Caniza, Julio César Cáceres, A. Torres, E. Barreto, Santana, Ortigoza, Cardozo, E. Benítez, Gamarra

    Rozhodčí: Maillet – Menkouande, Hassani.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Slovenský tým se pokusil překvapit rychlým výpadem po rozehrávce, teď už ale míč postupuje přes Petera Pekaríka na kopačky Štrby, který se snaží proniknout kolem pravé postranní čáry.
     
    1
    Nákop krajního obránce Claudia Morela se absolutně nevydařil, rozehrávat může z vlastního pokutového území Ján Mucha, který posílá spoluhráče na útočnou polovinu.
     
    1
    Ján Kozák byl napadán útočnou trojicí Paraguayců v čele s Lucasem Barriosem, proto volí přímý pas na Vladimíra Weisse. Ten neriskuje a předává na Martina Škrtela.
     
    2
    Poprvé se do akce dostal hrotový útočník Róbert Vittek, o jehož služby se hned v počátku jeho bohaté kariéry zajímal i věhlasný Real Madrid. Skvělým pohybem načapal Victora Cacerese i Carlose Boneta, průniková přihrávka ale míří jen do zámezí, třebaže Stanislav Šesták dělal všechno pro to, aby ji stihl na hrací ploše.
     
    2
    Cristian Riveros se octl v pozici diváka, když pouze sledoval vzdušnou výměnu míče mezi Vladimírem Weissem a Markem Hamšíkem.
     
    3
    Mucha nedobrým odkopem zahnal téměř do autu Kornela Salátu, avšak ten přesto dokázal balon dohnat a posunout jej na Jána Ďuricu.
     
    3
    První náznak nebezpečí se zrodil po autu Carlose Boneta, který mířil na hranu velkého vápna. Lucas Barrios se obtočil kolem defenzivního záložníka Zdena Štrby a jeho nepřesný centr vystrašil Jána Muchu. Nakonec se meruna dokutálí až za autovou čáru a Slováci mají klid na rozehrávku.
     
    3
    Slovenský tým ale chybuje. K odraženému míči se dostal Roque Santa Cruz a napálil ho na branku. Zprvu nepřesnou ránu nakonec Mucha musel vyřešit zákrokem na bližší tyči, neboť do střely holení sáhl Martin Škrtel a nechtěně tak ohrozil vlastního brankáře.
    3. S tečovanou střelou Santa Cruze si Mucha poradil
     
    4
    Po krátké rozehrávce od rohového praporku se nakonec snesl centr do vápna, před Da Silvou ale ve vzduchu zapracoval Štrba a prvně jmenovaný tak může pouze vhazovat. Aut ale přenechá Bonetovi.
     
    5
    Paraguay se osměluje. Po postupné kombinaci Bonet našel na středu nikým nebráněného Veru, od nějž okamžitě putoval pas na Nelsona Valdeze, který se však nedokázal obtočit ke kloudné střele.
     
    5
    Róbert Vittek nezastihl míč ve vymezeném území po špatné rozehře Muchy. Rychlý průnik Riverose zastavil neustále pozorný Štrba.
     
    6
    Claudio Morel zkusil překvapit slovenský výběr dalekonosnou přihrávkou, místo toho pouze umožňuje vhazování ve prospěch Petera Pekaríka.
     
    7
    Slováci reklamovali hraní rukou, sudí ale prohřešek nezaznamenal. Následný kontr Paraguaye zazdil Lucas Barrios, který si vůbec neporozuměl se svými kolegy.
     
    7
    Stanislav Šesták se drží za hlavu poté, co ho k zemi ostrým loktem ve vzájemném souboji poslal na trávník Carlos Bonet. Rozhodčí běží zkontrolovat stav slovenského křídelníka, hrát bude Paraguay.
     
    8
    To se bude opakovat také po přihrávce Very na Nelsona Valdeze, jehož achilovku zezadu zkontrolovat Martin Škrtel. Někdejší stoper Liverpoolu zavinil standardní situaci proti vlastní brance.
     
    9
    Dlouhý nákop do vápna zpracovali slovenští obránci, pak ale musel znovu zaúřadovat Martin Škrtel, který rázným volejem vyhnal soupeře za půlící čáru.
     
    9
    Claudio Morel dostal prudký balon do běhu, ani natažená špička nohy mu však tentokrát nepomohla k tomu, aby postupoval před pokutové území. Aut pro Slovensko.
     
    10
    Vladimír Weiss se rychle postavil po faulu na jeho osobu, od středové čáry poslal pas Marku Hamšíkovi, který chtěl protiakci roztáhnout do křídla na krajního obránce Jána Ďuricu. Ten si ale nedokázal poradit a centr poslal daleko za paraguayskou bránu.
     
    11
    Nenápadný zákrok Martina Škrtela proti Lucasi Barriosovi vypadal z opakovaného záběru strašidelněji. Podruhé v krátkém čase zkusí Paraguay z přímého kopu ohrozit Jána Muchu.
     
    11
    Rozehrávka znovu zastavena ve velkém vápně, hráči v červeném budou začínat další nájezd z vlastní poloviny.
     
    12
    Zajímavou možnost pro jihoamerický tým zazdil Enrique Vera, jenž si pořádně dlouho rozmýšlel, kudy by mohl vést svou akci. O míč přišel a dopředu se ženou Slováci.
     
    12
    Zodpovědnost na sebe vzal Marek Hamšík, ale ani on úspěch při průniku neslaví. Paraguay otáčí kurz zase na druhou stranu trávníku.
     
    13
    Morel poněkolikáté podpořil útok. Chvíli to sice vypadalo na neúspěch, nakonec se mu ale ve spolupráci se Santa Cruzem daří alespoň udržet pozici před šestnáctkou.
     
    13
    Hamšík vyzval přihrávkou Jána Kozáka, který ale zachyboval na středu proti Caceresovi. Defenzivní štít Paraguaye okamžitě oslovil Carlose Boneta. To ale není typický útočník a jeho vzdušná přihrávka pro Santa Cruze byla velmi nepřesná.
     
    13
    Překopávanou na středu zvládl lépe slovenský celek a chvíli to dokonce vypadalo tak, že by Róbert Vittek mohl proniknout sám před Justa Villara, který se zatím v brance pořádně nudí. Poslední stahovačka ale Vittekovi nevyšla.
     
    14
    Na zemi po zákroku Štrby skončil agilní Santa Cruz. Paraguayci zůstávají u míče i po hlavičce Boneta, kterou hlavou odvrátil Šesták před nabíhajícím Valdezem.
     
    15
    Dobrá Vittekova práce při napadání vedla k chybě Cristiana Riverose, slovenský hroťák ale neměl šanci míč dostihnout před Paulem Da Silvou.
     
    16
    Paraguay v tuto chvíli vede na držení míče v poměru 40:60 procentům. Znovu se tlačila dopředu prostřednictvím Valdeze, ten ale neproskočil do nebezpečného prostoru.
     
    16
    Do obrany Paraguaye vpadl nájezdník Vladimír Weiss, jeho přihrávka šla přes Kozáka až na Stanislava Šestáka, který ale neodolal ataku Boneta a míče se v zajímavé situaci na hraně vápna musel vzdát.
     
    17
    Úsměvný moment. Martin Škrtel v souboji před svou bránou vyzul kopačku, pořádně si ji může nasadit až ve chvíli, kdy se hra znovu přesouvá před Justa Villara.
     
    18
    Slovenští hráči spoléhají na tvrdost v osobních soubojích. Nelson Valdez už je zase na zemi, tentokrát to s důrazem přehnal Peter Pekarík a do vápna se snese další dlouhý míč.
     
    19
    Standardka se po zásahu rozhodčího musela opakovat a na podruhé byli Paraguayci mnohem přesnější. Claudio Morel hledal u zadní tyče zcela volného Paula Da Silvu. Tomu scházelo jen několik málo centimetrů k tomu, aby míč hlavou umístil do sítě.
     
    19
    Valdez teď zasekávačkou dostal ze hry Zdena Štrbu, čímž se mu otevřel zcela volný prostor k přihrávce. Na tu si z druhé vlny dobře seběhl Cristian Riveros, Jabulani ale netrefil ideálně a ten zaplul do náruče Jána Muchy.
     
    20
    Kozák odvrátil hrozící útok hlavičkou na středu hřiště, Slováci ale mají velký problém s přechodem přes záložní řadu. O ohrožení branky se prakticky zatím nedá v jejich případě hovořit.
     
    21
    Taktický faul na středu hřiště zbrzdil Cristiana Riverose, Bonet při následné rozehrávce marně doháněl přihrávku před postranní čarou.
     
    22
    Oba týmy svazují nepřesnosti. Po další ztrátě hostů se míč přes osu Kozák-Hamšík dostal až na Vladimíra Weisse, jehož kličky vynesly slovenskému mužstvu pouze autové vhazování.
     
    23
    Peter Pekarík připravil první spíše polozákrok Justo Villara, který se do statistik rozhodně nepočítal. Centr od pravé strany hlavou přizvedl Morel, kapitán Jihoameričanů si pak došel pro balon před dotírajícím Vittekem.
     
    23
    A Villar okamžitě připravil zajímavou možnost Lucase Barriose, který nejprve patičkou oslovil spoluhráče, a jakmile se k němu míč vrátil, napálil ho směrem k Muchovi. Střela mu nevyšla ideálně a minula prostor u přední tyče.
     
    24
    A další příležitost hostů. Stoper Antolin Alcaraz poslal ideální pas na nohu Nelsona Valdeze, který po pár dotecích vyslal přízemní střelu, jíž od pravé tyče scházely možná dva metry. Mucha křičí na spoluhráče, jelikož nepracují podle jeho představ
     
    25
    Přes Weisse vedou Slováci drtivou většinu svých akcí na útočné polovině. Syn tehdejšího trenéra slovenské reprezentace kombinoval znovu s Peterem Pekaríkem, spolupráce ale úspěch neslaví.
     
    26
    Alcaraz se pro nepřesnou přihrávku musel vrátit až k brankové čáře, pro Paraguay to ale nebude výraznější komplikace.
     
    27
    Paraguay právě vstřelila branku!
    Peter Pekarík se zkoušel nadvakrát vypořádat s nepříjemným autem v blízkosti rohového praporku. Jeho druhý pokus po několika odrazech jako zázrakem udržel na hrací ploše Nelson Valdez, po jehož hlavičce se balon dostal do moci Lucase Barriose, který ho šikovným postrčením poslal do běhu ENRIQUEU VEROVI. Tomu nakonec v úspěšném zakončení nepřekážela ani nepříjemná pozice, kdy měl míč značně pod tělem, ani Ján Ďurica, který zkusil akci zastavit skluzem. Pokud by míč nezapadl ideálně za levou tyč, patrně by se po jeho zákroku pískala penalta. Paraguay se zaslouženě ujímá vedení. Asistence: Lucas Barrios.
    27. Enrique VERA - 0:1
     
    29
    Škrtel posílá míč odkopem někam do dvacáté řady, aby uklidnil svůj tým. Slováci by rádi zareagovali na nepříznivý vývoj prvního poločasu.
     
    30
    O aut se hlásí Nelson Valdez, rozhodčí ho ale přisoudili Vladimíru Weissovi. Kozák se následně jal rychlé rozehrávky, avšak dlouhým pasem nedokázal najít Róberta Vitteka.
     
    31
    Bonet dostává znovu možnost vhazovat. Napodruhé našel ve vápně hruď Nelsona Valdeze, který se pokoušel velmi originálně rovnou přenést míč na Lucase Barriose. Proti byl Kornel Saláta.
     
    32
    Slovákům snad poprvé v utkání vyšla kombinace podle představ. Hamšík se ze středu přesunul až na pozici Weisse, který tak při změně pozice naopak vyplul před brankou Paraguaye. Tam mu ale po centru kapitána scházely k hlavičce centimetry.
     
    33
    Mucha dostal možnost k nákopu poté, co Lucas Barrios zahrál ve vápně rukou. Vittek si pak vyměnil přihrávku s Weissem, ke střele se ale přes obránce Alcaraze neprotlačil.
     
    34
    A Alcaraz po dalším dalekonosném pasu znovu včas na svém místě. Vittek působí poněkud bezradně, stejně jako zbytek slovenské ofenzivy.
     
    35
    Santa Cruz zařadil vyšší rychlost a na poslední chvíli udržel průnikovou přihrávku do vápna na hrací ploše. Jenže zároveň připravil snadnou práci pro Martina Škrtela, který nebyl nikým z Paraguayců ohrožován.
     
    36
    Slovensku funguje kombinace na jeden dotek, naopak do kliček by se neměli pouštět. Stanislav Šesták byl rád, že vybojoval faul a neztratil míč. Centr z přímého kopu ale Paraguayci s přehledem odvrátili.
     
    37
    Ďurica byl obranou zahnán až k rohovému praporku, a tak z nouze napálil soupeře, který před ním postával. Je z toho první roh Slováků, hlavička Kornela Saláty ze středu pokutového území ale pouze přeletěla horní tyč.
     
    38
    Slováci zvýšili aktivitu, Weissův průnik po levé straně ale musel nutně ztroskotat, neboť proti němu vyrukovala čtveřice Paraguayců. Míč nakonec uzmul Enrique Vera.
     
    39
    Faulu se před vápnem slovenského týmu dopustil Roque Santa Cruz, jenže ledabylá příhra Jána Kozáka na Salátu mu dala novou možnost zaútočit. Tehdy osmadvacetiletý fotbalista vypálil na vzdálenější tyč, pohromu ale reflexivním zásahem nohou nedopustil připravený Ján Mucha.
    39. Obrovskou chybu v rozehrávce Santa Cruz nevyužil
     
    40
    Barrios se dral za míčem a rozhodčí nabyl dojmu, že s ním již opustil hrací plochu. Rozehrávku přisoudil slovenskému brankáři.
     
    41
    A znovu je v akci Barrios se Santa Cruzem, oba hráči si dokáží velmi dobře vyhovět. Druhý jmenovaný teď ale v přemíře snahy svalil Kornela Salátu, což seychelský sudí nemohl nechat bez povšimnutí.
     
    42
    Slovenskou ztrátu míče na středu hřiště řešil Ján Ďurica nevybíravým skluzem zezadu. Oprávněně tak bude utkání dohrávat se žlutou kartou. Postiženým mužem byl Cristian Riveros, v souboji se potkaly dvě šestnáctky.
     
    43
    Nákop do vápna od půlící čáry ani nedoputoval, neboť v souboji před brankou došlo k paraguayskému faulu. Mucha zkusil hbitě rozehrát.
     
    44
    Santa Cruz hledal před brankou Valdeze s Barriosem, ani jeden z nich se ale nedokázal vyšroubovat k hlavičce, která by mohla ohrozit slovenskou klec.
     
    45
    Další nákop před branku zkusil zachytit Kozák, který se podle všeho v ofsajdové pozici nenacházel. Vzrušení ale utnul Justo Villar, který měl k míči o poznání blíž.
     
    45
    Žlutou kartu si za svůj zákrok na středu hřiště vysloužil i střelec Vera. Nastavuje se jedna minuta.
     
    45+1
    Škrtel nechal hlavičku Santa Cruze projít až do rukavic brankáře Muchy, který opět zkusil dalekonosný nákop. To je také jediný recept, jaký zatím Slovákům alespoň v náznaku funguje.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První půle z utkání mezi Slovenskem a Paraguayí, které se hrálo v rámci skupiny F na mistrovství světa v Jihoafrické republice, jednoznačně ovládl jihoamerický tým. Hosté 20. června roku 2010 hýřili aktivitou a slovenský celek po úvodní remíze s Novým Zélandem v poměru 1:1 naopak působil velice unaveným a bezmocným dojmem. Jedinou branku úvodních 46 minut vsítil Enrique Vera, který ve 27. minutě proskočil do otevřených vrátek ve slovenské obraně a využil pasu Lucase Barriose. Slováci větší šanci neměli, naopak skvěle chytající brankář Ján Mucha řešil ještě několik zapeklitých střel.
     
    Další část zápasu zprostředkujeme po krátké pauze od 15.00.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Oba týmy nastoupily do druhého poločasu beze změn.
     
    46
    Dopředu zkoušel přihrávat Ján Kozák, nachystaný Da Silva ale hlavou posunul míč na střed hřiště, který ovládli Paraguayci.
     
    47
    Škrtel se dokázal včas dostat před Lucase Barriose, který už se pomalu tlačil k zakončení. O chvíli později Vera srazil Jána Ďuricu.
     
    48
    Stanislav Šesták, který úspěšně nastupoval třeba v Bundeslize, si nechal po křídle pláchnout Cristiana Riverose. Toho pak musel zastavit až skluzem, který mu vynesl žlutou kartu.
     
    49
    Ďurica u levé postranní čáry kombinoval s Kozákem, míč následně dostal Weiss, který znovu oslovil Kozáka. Ten ještě našel Pekárika, jenž mohl místo dalekonosné rány zvolit ještě přihrávku.
     
    49
    Souhra Ďurici a Šestáka následně pohořela, aut Paraguayci rychle ztratili vinou velmi nepřesného nákopu Santa Cruze.
     
    50
    S rozehrávkou si nevěděl rady Štrba, míč dokonce poslal zpátky do prostoru, kde se pohyboval Roque Santa Cruz. Slováci měli štěstí, že si ofenzivně smýšlející fotbalista neporadil lépe.
     
    51
    Rozhodčímu se nelíbil zásah Štrby proti Santa Cruzovi, míč bude znovu patřit pod patronát Paraguaye.
     
    52
    A další vhazování zprostředkuje univerzál Claudio Morel, kterému nevadí hrát ani v záloze. Hra se značně kouskuje.
     
    52
    O chvíli později už Morel musel rychle sprintovat směrem dozadu, to když Vladimír Weiss přichystal pozici pro centr Šestákovi. Ten nadvakrát neuspěl, třetí centr už putoval do šestnáctky, avšak Róbert Vittek proletěl vzduchem do prázdna.
     
    53
    Byl to kapitán Hamšík, kdo se opět pokusil o rychlý aut. Róbert Vittek okamžitou předávkou našel Vladimíra Weisse. Jeho rychlost ani vytříbená technika v tomto zápase proti Paraguayi zkrátka nefungovala.
     
    54
    Rozehrávka postupuje přes Jána Muchu, někdejšího brankáře Legie Varšavy.
     
    55
    Jenže souhra Slováků je hodně bezradná. Vypadá to spíš jako alibismus v podobě předávání míče vlastnímu brankaři. Teď Škrtel dokonce vhodil aut na Muchu.
     
    56
    Ve vápně byl Štrba, ale to je proklatě malé zastoupení bílých dresů v nebezpečném prostoru. Také proto centr Ďurici prolétl až do rukavic kapitána Justa Villara.
     
    57
    Také Victor Caceres vrátil míč před gólmana, což se ukázalo jako nebezpečná varianta. Ztráta Paraguayců umožnila průnik Stanislava Šestáka, ten ale opět potřeboval větší podporu.
     
    58
    Ján Ďurica autem na hranu vápna našel Vitteka, který okopával nohy soupeřů jako brambory na poli. Nakonec se mu podařilo míč proti přesile uhájit, následná přihrávka na Marka Hamšíka mířila ale do ofsajdu. Druhý takový prohřešek Slováků v tomto zápase.
     
    59
    Carlos Bonet si neporadil s Pekárikem a aktivita podle zápisu domácího celku se stupňuje.
     
    60
    Paraguayskou šeď zkusil přerušit Morel, jenže centr skončil na noze Martina Škrtela, který si dokonce troufl na kličku ve vlastním vápně. Vyšla mu.
     
    60
    Santa Cruz se z ničeho nic objevil před malým vápnem, z hodně ostrého úhlu ale zase našel jen Martina Škrtela. Okamžitý kontr vedl Šesták před Vitteka. Ten se pak hodně rozčiloval, že ho Alcaraz až příliš aktivně bránil.
     
    62
    O centr se snažil Claudio Morel, ale unikátní vlastnosti balónu Jabulani mu tentokrát byly spíše proti srsti. Z nepřesného pasu je odkop pro brankáře Muchu.
     
    62
    Ďurica si pro druhý poločas vyměnil motory, jinak se nedá vysvětlit jeho rychlost kolem levé čáry. Carlos Bonet měl co dělat, aby odvrátil míč alespoň na rohový kop.
     
    63
    Slováci se po přetaženém rohu ještě nějakou chvíli drželi v nebezpečném prostoru, avšak červenobílí měli v šestnáctce početní převahu a situaci zvládli.
     
    64
    Dlouho se ohlížel Claudio Morel, kam by přihrál. Nakonec poslal balon pouze do autu, hru provází řada nepřesností.
     
    66
    Martin Škrtel si musel dávat pozor před Santa Cruzem, jenže o míč nakonec přišel. Všechno řešil drsným skluzem, který někdejšího útočníka Manchesteru City pořádně bolel. Pozornosti rozhodčího jeho atak unikl.
     
    67
    Paraguayci nespěchají. Vera měl možnost postupovat vpřed, přesto raději poslal přihrávku na Antolina Alcaraze.
     
    68
    Na hřiště jde první střídající hráč. Gerardo Martino posiluje zadní řady, Aureliano Torres nastoupil místo čistokrevného útočníka Nelsona Valdeze.
     
    69
    Vladimír Weiss je prostě všude, teď ale při pokusu o zpracování sestřelil Victora Cacerese.
     
    70
    První slovenskou změnu „odnesl“ Stanislav Šesták, jehož aktivita nebyla Slovákům nic platná. Nahradil jej rychlonohý a v minulosti taktéž v Čechách působící Filip Hološko.
     
    72
    Morel perfektně stáhl míč na střed a na levé straně zůstal úplně volný Santa Cruz. Vera se opřel do centru hlavou, ale skákavý balon do sítě nedoputoval. Scházelo málo, Mucha by v opačném případě jistě skákal marně.
    72. Vera hlavičkou těsně minul slovenskou svatyni
     
    74
    Oba týmy v tuto chvíli předváděly spíše nohejbal než kopanou. Slovenský výběr po necelých 74 minutách stále čeká na první střelu na bránu a alespoň mírné náznaky šancí z úvodu druhé půle jsou v tahu.
     
    75
    Marek Hamšík se tlačil za míčem u rohového praporku a bojovnost mu skutečně nelze upřít. Jenže Paulo Da Silva nastavil zadní část svého těla a vybojoval rozehrávku ve prospěch Paraguaye.
     
    76
    Barrios s Verou motali hlavu všem slovenským obráncům, druhý jmenovaný ale nakonec neproskočil až k nebezpečnému zakončení, neboť si balon hodně předkopl.
     
    77
    Utkání sledovalo 26 640 diváků, což značilo 56 % z celkových 48 000 dostupných míst.
     
    77
    Torres ukázal, že neumí pouze bránit. Z velké dálky zavřel oči a jen o pár desítek centimetrů minul břevno. Mucha musel do vzduchu, míč ale kontroloval pouze pohledem.
     
    80
    Slováci dokázali své soupeře vykombinovat před vlastním vápnem, tam je ale jejich aktivita jen málo účelná.
     
    82
    Lucas Barrios přihrál na úvodní gól zápasu a v tuto chvíli jej nahradil Oscar Cardozo.
     
    83
    Do hry se podíval také Miroslav Stoch, který svou slávu ve Slavii zažil až o několik let později a v době světového šampionátu měl na stole smlouvu v turecké Superlize. Slováci stáhli ze hry stopera Salátu a zariskovali.
     
    84
    Vladimír Weiss si stěžoval na ochotu svého soupeře padnout k zemi a rozhodčí Maillet ho za to odměnil žlutou kartou.
     
    85
    Martin Škrtel chtěl zastavil Cardoza a pomohl si loktem, rozehrávka pro Paraguay.
     
    86
    Paraguay právě vstřelila branku!
    Poslední hřebíček do slovenské rakve. Rozehrávku hlavou zpracoval Paulo Da Silva a jako stoper raději přenechal střelu z hranice vápna pro CRISTIANA RIVEROSE. Ten se do míče opřel vší silou a zamířil do levého horního rohu Muchovy branky. Nepomohl ani slušně postavený trojblok v podání slovenské obrany. Asistence: Paulo Da Silva.
    86. Cristian RIVEROS - 0:2
     
    88
    Poslední střídání v jihoamerickém týmu patří střelci Enriqueu Verovi, který se jako první napsal na gólovou listinu. Šanci dostává Edgar Barreto.
     
    90
    Slováci se ještě zkouší dostat z křeče. Kozák poslal míč z rozehrávky do vápna, tam je ale opět veškerá snaha bez úspěchu. Rozhodčí přidá čtyři minuty.
     
    90+1
    Ani Stoch nebude tím mužem, který by si na své konto připsal první slovenskou střelu v zápase. Pálil vysoko nad.
     
    90+2
    A nakonec se přece jen Slováci jedné pumelice dočkali. Róbert Vittek dostal poprvé v zápase více prostoru a ze středu pálil rovnou na Justa Villara. Jeho reflexivní zákrok zaslouží obdiv, přece jen přes hodinu a půl hry v brance více méně pouze stál.
    90+2. Vittek se postaral o první střelu Slovenska na bránu, Villar zasáhl
     
    90+4
    Martin Škrtel vyzval Miroslava Stocha, který ale nevyzrál na Da Silvu. To bude poslední akce Slováků.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Představení proti Paraguayi bylo vůbec tím nejhorším, jaké Slováci na světovém šampionátu v roce 2010 předvedli. Po ztrátě dvou bodů proti Novému Zélandu a propadáku v dalším zápase, během kterého se zmohli na jedinou střelu na branku, byla šance Slovenska na postup ze skupiny F už pouze v teoretické rovině. Remízové zaváhání favorizované Itálie v utkání s Novým Zélandem ale našim východním sousedům vyneslo možnost v podobě přímého boje o postup ve třetí skupinové partii.

    Paraguayi se po remíze s Itálií proti Slovákům podařilo zásluhou Very a Riverose získat jediné vítězství v základní hrací době. Následně se obešli bez gólu při remíze s Novým Zélandem, stejně jako v osmifinálové bitvě s Japonskem, ze které postoupili jen díky penaltám. Ve čtvrtfinále narazili na Španělsko, stojící na počátku své zlaté éry. Porážka 0:1 proti nejlepšímu týmu planety se dá s odstupem času hodnotit jako velmi přijatelná.
     
    Vzpomínkový on-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (16:03:16)

    Patrik Czepiec

    Góly: 27. E.Vera, 86. Riveros

    Karty:   42. Ďurica (SVK), 48. Šesták (SVK), 84. V. Weiss ml. (SVK) – 45. E. Vera (PAR)


    Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Saláta, Ďurica – Šesták (70. Hološko), Štrba, Hamšík, V. Weiss ml. – J. Kozák, Vittek
    Náhradníci: Perniš, Kuciak – M. Čech, Zabavník, Petráš – Sapara, Stoch, Kucka, Kopúnek – Hološko, Jakubko, Jendrišek

    Paraguaj: Villar – Bonet, P. Da Silva, Alcaráz, Morel Rodríguez – E. Vera, V. Cáceres, Riveros – R. Santa Cruz, Barrios, N. Valdez (68. A. Torres)
    Náhradníci: D. Barreto, Bobadilla, Verón, Caniza, Julio César Cáceres, A. Torres, E. Barreto, Santana, Ortigoza, Cardozo, E. Benítez, Gamarra

    Rozhodca: Maillet – Menkouande, Hassani

    Diváci: 26640