Eibar – Barcelona 0:3 (kon.) | Atlético Madrid – Valencia 1:1 (kon.) | Getafe – Leganés 2:0 (kon.)
Mallorca – Real Madrid 1:0 (kon.)
koniec
SD Eibar
0:3 (0:1)
FC Barcelona
Sobota 19.10.2019, 13:00 • Estadio Municipal de Ipurua, Eibar • Španielska LaLiga • 9. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu SD Eibar – FC Barcelona, ktorý sa odohrá v rámci deviateho kola španielskej LaLigy. Stretnutie sa začne o 13:00.
     
    SD Eibar

    Eibar vstúpil do sezóny katastrofálne, keď prvýkrát vyhral až v šiestom kole doma nad Sevillou 3:2, v posledných kolách sa ale dokázal odraziť od dna tabuľky. Pred týmto zápasom je na 14. mieste so ziskom 9 bodov. Eibar neprehral posledné štyri zápasy za sebou, v ktorých získal 8 bodov. Doma na vlastnom trávniku získal 6 z 9 svojich bodov a určite bude na túto bilanciu chcieť nadviazať i dnes proti Barcelone, ktorú ešte nikdy neporazil.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Eibar – Espanyol 1:2
    Levante – Eibar 0:0
    Eibar – Sevilla 3:2
    Eibar – Celta Vigo 2:0
    Real Betis – Eibar 1:1
     
    FC Barcelona

    Barcelonu nezastihol úvod sezóny v ideálnom rozpoložení, zdá sa však, že Katalánci sa v posledných kolách vracajú do majstrovskej formy. Posledné tri zápasy vyhrali s celkovým skóre 8:1, čo ich posunulo na priebežné tretie miesto – o bod za zatiaľ najväčšie prekvapenie súťaže Granadu a o dva za Real Madrid. Barcelona má najproduktívnejší útok ligy (20 strelených gólov), kvôli zraneniu Lionela Messiho je ale ofenzívna produkcia rozdelená medzi viac hráčov, ako je u Barcelony zvykom. Vonku Barcelona v tomto ročníku prehrala už dva zápasy zo štyroch, takže hostia budú chcieť túto bilanciu dnes určite vylepšiť.

    Posledných 5 ligových zápasov:
    Barcelona – Valencia 5:2
    Granada – Barcelona 2:0
    Barcelona – Villarreal 2:1
    Getafe – Barcelona 0:2
    Barcelona – Sevilla 4:0
     
    Vzájomné zápasy

    Vzájomná bilancia hovorí jednoznačne v prospech Barcelony, ktorá z desiatich vzájomných zápasov vyhrala až deväť a len posledný vzájomný zápas na konci minulej sezóne sa skončil remízou. Barcelona dokázala streliť Eibaru vždy aspoň dva góly a ak vyhrala, tak to vždy bolo aspoň dvojgólovým rozdielom. V minulej sezóne vyhrala Barcelona doma 3:0 a v Eibare sa zápas skončil remízou 2:2.

    Posledných 5 vzájomných zápasov:
    21.5.2017: Barcelona – Eibar 4:2
    19.9.2017: Barcelona – Eibar 6:1
    17.2.2018: Eibar – Barcelona 0:2
    13.1.2019: Barcelona – Eibar 3:0
    19.5.2019: Eibar – Barcelona 2:2
     
    Úvodné zostavy:

    SD Eibar: Dmitrović – De Blasis, P. Oliveira, Arbilla, Cote – P. León, Papakouli Diop, S. Álvarez, Orellana – Charles, Enrich (C).
    Náhradníci: Y. Rodríguez – Inuj, Kike García, Tejero, Expósito, Bigas, Quique.

    FC Barcelona: ter Stegen – Roberto, Umtiti, Lenglet, Alba – F. de Jong, Busquets, Arthur – Messi (C), L. Suárez, Griezmann.
    Náhradníci: Neto – Todibo, N. Semedo, Arturo Vidal, Rakitić, C. Pérez, Fati.

    Rozhodca: López – Latre, Escabosa.
     
    Oba tímy už sú na hracej ploche, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    Eibar bude hrať v červenomodrých dresoch, Barcelona v žltých.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hneď prvý útok Barcelony viedol po pravej strane Messi, ktorý si nabehol potom i na prihrávku spoluhráča, bol však zastavený ofsajdovým verdiktom čiarového rozhodcu.
     
    2
    Hostia loptu rýchlo získali naspäť a Griezmannov prienik po ľavej strane musel zastaviť odkopom lopty do autu De Blasis.
     
    3
    Až teraz sa prvýkrát dostali na dlhšiu dobu k lopte i domáci, ich akcia však skončila nevydareným centrom Álvareza. Lopta skončila v rukách pripraveného brankára Barcelony ter Stegena.
     
    4
    Lenglet fauloval v hlavičkovom súboji Charlesa. Eibar bude zahrávať priamy kop z pravej strany útočnej polovice.
     
    5
    Priamy kop rozohrali domáci na krátko a napokon centroval Orellana. Lopta skončila až za bránou Barcelony a pri nábehu navyše fauloval Enrich Umtitiho.
     
    6
    Suárez po spracovaní lopty v strede poľa okamžite vystrelil na bránu Eibaru. Brankár domácich Dmitrović mohol zostať v pokoji, strela skončila výrazne mimo jeho bránu.
     
    7
    Messi výbornou prihrávkou vysunul do nábehu za obranu Eibaru Jordiho Albu, dobre však proti nemu vybehol pred vlastnú šestnástku Dmitrović a loptu mu odkopol do autu.
     
    8
    Barcelona sa následne usadila na polovici domácich, kde rozvíja svojim tradičným spôsobom postupný útok.
     
    9
    Uspávaciu kombináciu Barcelony prerušil Arthur, ktorý z prvej hľadal nabiehajúceho Suáreza. Domáci gólman Dmitrović ale zatiaľ výborne číta hru a i tentokrát bol pri lopte ako prvý.
     
    10
    Cote prešprintoval de Jonga na ľavom krídle a nacentroval na zadnú tyč, kde Lenglet zrazil loptu v sklze pred Leónom tesne mimo svojej brány.
     
    11
    Eibar má v tejto chvíli iniciatívu. Leónov center odhlavičkoval Umtiti a nepresnú Enrichovu strelu pre istotu chytil pripravený brankár ter Stegen.
     
    12
    Arbilla zastavil Messiho kolmicu na Suáreza, loptu ale odkopol len k barcelonským obrancom. Tí zakladajú ďalší postupný útok Barcelony.
     
    12
    Messi dnes zatiaľ rozdáva kolmé prihrávky a jednu z nich poslal na ľavé krídlo i na Jordiho Albu. Ten loptu síce dokázal spracovať na hracej ploche, na prihrávku si ale nabiehal z ofsajdového postavenia.
     
    13
    Cote skvelou prihrávkou z ľavej strany do druhej vlny našiel na hranici šestnástky Barcelony úplne voľného Leóna, ten však z prvej poslal loptu nad bránu hostí.
     
    13
    Barcelona dala gól!
    Hostia otvárajú skóre! Lenglet nakopol loptu na ANTOINEA GRIEZMANNA, ktorý využil pošmyknutie sa obrancu De Blasisa a dostal sa do samostatného nájazdu na brankára Dmitrovića. Ten zakončil dokonale, keď sa jeho strela odrazila od pravej tyče do siete.
     
    15
    Strely: 1:2
    Strely na bránu: 0:1
     
    16
    Eibar sa snaží hrať aktívne bez ohľadu na inkasovaný gól. Domáci tím kombinuje na polovici súpera.
     
    17
    Enrich sklepol nákop zo stredu poľa hlavou k Leónovi, ktorého center z pravej strany zablokoval Sergio Busquets na rohový kop.
     
    18
    Rozohrávka rohového kopu sa však domácim vôbec nevydarila a loptu bez problémov získal barcelonský gólman ter Stegen.
     
    19
    Messi obral rozohrávajúcich domácich hráčov a vyrazil smerom k ich bráne. Pred šestnástkou zastavil Oliveira jeho kolmicu na Suáreza a Busquets potom ukončil útok Barcelony faulom na Orellanu.
     
    20
    Napádajúci hráči Eibaru donútili Lengleta k odkopu lopty do autu. Papakouli Diop sa potom hnal stredom ihriska k bráne hostí, lopta mu ale pri náprahu odskočila.
     
    21
    Domáci nútia hostí k chybám v rozohrávke, ani jednu z nich ale nie sú schopní využiť. Barcelončania sa dokážu rýchlo zoradiť v obrannom postavení a ich rýchle útoky zastavovať.
     
    22
    Po faule na Orellanu získavajú domáci priamy kop. Orellana sa ešte snaží pre protivníka vykoledovať žltú kartu, avšak neúspešne.
     
    23
    Domáci sa pokúsili o rozohrávku nacvičeným signálom, ten sa ale vôbec nevydaril. Cote sa pri pokuse o kľučke na ľavej strane pošmykol a o loptu prišiel.
     
    24
    Žltú kartu za podrazenie prenikajúceho Arthura dostáva Papakouli Diop (SD Eibar).
     
    24
    Žltú kartu za až príliš agresívne protesty proti odpískaniu Diopovho faulu dostáva Charles (SD Eibar).
     
    25
    Barcelona získala svoj prvý rohový kop v zápase, ten ale nepriniesol žiadne nebezpečenstvo pre bránu Dmitrovića.
     
    27
    Útok Eibaru viedol Álvarez, ktorý po kontakte s Umtitim na hranici pokutového územia spadol. Penalta sa nepíska.
     
    28
    Messi sa snažil posunúť hru ďalšou kolmicou na ľavú stranu na Griezmanna, ktorého však zahnal do rohu a odtiaľ už Francúz nedokázal presne nacentrovať.
     
    29
    Messi sa potom pokúsil o vlastný invidiuálny prienik a v súboji s Oliveirom spadol. Ani tentokrát sa ale penalta kopať nebude.
     
    31
    Po prihrávke od Suáreza sa dokázal dostať sám pred brankára Dmitrovića Messi. Vybiehajúceho domáceho brankára chcel obísť kľučkou, tú ale Dmitrović vystihol a kapitánovi hostí loptu vypichol.
     
    33
    Barcelončania získali po faule na Suáreza priamy kop, center z neho bol ale veľmi nepresný a skončil mimo hraciu plochu.
     
    34
    Hra sa teraz rýchlo prelieva zo strany na stranu a sledujeme veľmi akčný zápas.
     
    36
    Hostia zatlačili domácich k ich šestnástke, kombinácia Barcelončanov je ale veľmi statická. Alba má síce loptu pod kontrolou, nemá ju však na koho posunúť.
     
    37
    Domáci napokon vytlačili hostí na ich polovicu, kombináciu Barcelony ale prerušiť nedokázali. Obrancovia Barcelony zapojili do kombinácie i brankára ter Stegena.
     
    38
    León napokon vystihol prihrávku v strede poľa a zaútočil po pravom krídle. Pri šestnástke Barcelony mu loptu odkopol do autu Jordi Alba.
     
    39
    Ľavý obranca Barcelony napokon loptu i získal a kolmou prihrávkou vyslal okamžite na opačnú stranu Suáreza. Ten sa ale zamotal v kľučkách a o loptu prišiel.
     
    40
    Barcelona ju ale rýchlo získala späť a takmer si vytvorila nádejnú príležitosť. Messimu sa otvoril priestor na prihrávku na de Jonga, dobre však vybehol brankár Dmitrović, ktorý loptu pred mladým Holanďanom chytil.
     
    42
    Diopov center z pravej strany sa stal ľahkou korisťou Roberta. Tomu sa rozohrávka nevydarila a loptu v podstate daroval domácim hráčom.
     
    43
    Charles sa potom hnal stredom ihriska k barcelonskej bráne a aj keď ho Lenglet podrazil, tak dokázal ešte loptu posunúť na Enricha. Tomu však lopta pri spracovaní odskočila a domáci kapitán sa potom zamotal pri rohovej zástavke v kľučkách.
     
    44
    Eibar ale dokázal loptu udržať. Orellana hľadal centrom na zadnú tyč Charlesa, ktorý sa ale cez Albu nedokázal dostať k zakončeniu.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase idú do kabín spokojnejší Barcelončania, ktorí vedú v Eibare 1:0. Eibar bol v prvom dejstve Barcelone herne vyrovnaným súperom, hostia si ale dokázali predsa len vypracovať viac zaujímavých príležitostí. Jednu z nich dokázal využiť na zatiaľ jediný gól zápasu Griezmann a niekoľko ďalších vyriešil skvelým čítaním hry domáci brankár Dmitrović. Zápas však ani zďaleka nie je rozhodnutý a určite nás čaká zaujímavý druhý polčas.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 43 % : 57 %
    Strely na bránu: 0:1
    Strely mimo: 3:1
    Rohy: 2:1
    Ofsajdy: 0:4
    Fauly: 8:9
     
    Druhý polčas sa začne približne o 14:00.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Sergi Roberto, prichádza Nélson Semedo.
     
    47
    Charles zostal hneď po prvom súboji v druhom polčase s Lengletom ležať na trávniku. Zdá sa však, že bude v poriadku.
     
    48
    Alba odkopol center Orellanu z ľavej strany do autu. Eibar sa potom usadil pred šestnástkou Barcelony a hľadá priestor na prienik k ter Stegenovej bráne.
     
    49
    Napokon sa lopta dostala po nepresnej prihrávke k Semedovi, ktorý hru otočil na opačnú stranu na Griezmanna.
     
    50
    Suárez si narazil pred šestnástkou loptu s Messim a po jeho spätnej prihrávke sa ocitol sám pred brankárom Dmitrovićom. Uruguajčan ho preloboval a poslal loptu do siete, kvôli ofsajdu ale jeho gól neplatí!
     
    51
    VAR ešte preskúmava Suárezov gól, podľa opakovaných záberov by sa ale malo jednať o pomerne viditeľný ofsajd útočníka Barcelony.
     
    52
    Videoasistent potvrdil verdikt čiarového rozhodcu, gól Suáreza tak neplatí. Zápas pokračuje za stavu 1:0 pre Barcelonu.
     
    53
    Albovu strelu z hranice šestnástky vyrazil brankár Dmtrović a jeho spoluhráči sa potom lopty zmocnili. Hostia sa ale opäť bleskurýchlo zoradili na vlastnej polovici a domáci musia útočiť „do plných“.
     
    54
    Messi znovu hľadal kolmicou za domácu obranu spoluhráča. Tentokrát ním bol de Jong, i jemu však odmával čiarový rozhodca ofsajd.
     
    55
    Orellana prihrávkou pomedzi obrancov Barcelony našiel pred šestnástkou voľného Diopa, ktorý loptu svojou strelou zakrútil vysoko nad ter Stegenovu bránu.
     
    56
    Semedo potiahol loptu po pravej strane k šestnástke Eibaru, prihrávka na Suáreza ale neprešla.
     
    57
    Orellanu však hneď potom obral pri autovej čiare o loptu de Jong a ten už Suáreza na hranici pokutového územia Eibaru našiel. Uruguajčanovu strelu po zemi bez väčších problémov zlikvidoval brankár Dmitrović.
     
    58
    Barcelona dala gól!
    Hostia po krásnej kombinácii v šestnástke Eibaru navyšujú svoj náskok! De Jong prihral do šestnástky Suárezovi, ktorému lopta pri kľučke odskočila ku Griezmannovi a ten ju posunul doľava na dobiehajúceho LIONELA MESSIHO. Argentínčan sa už potom sám pred brankárom Dmitrovićom nepomýlil a strelou po zemi prekonal domáceho gólmana.
     
    60
    Strely na bránu: 0:3
     
    61
    De Blasis sa pokúsil prejsť individuálne po pravej strane k barcelonskej šestnástke, dobre sa s ním však vrátil Griezmann a toho napokon De Blasis po strate lopty fauloval.
     
    62
    Messi sa zmocnil lopty v stredovom kruhu, zaviezol ju okolo troch protihráčov k šestnástke Eibaru a tam ju nepresnou prihrávkou na Suáreza posunul k brankárovi Dmitrovićovi.
     
    63
    Striedanie v tíme SD Eibar: z ihriska odchádza Pedro León, prichádza Eduardo Expósito.
     
    64
    Striedajúci Expósito sa už po pár sekundách pobytu na ihrisku zapojil do hry, keď centroval z ľavej strany do šestnástky Barcelony. Lenglet jeho pas odkopol.
     
    65
    Barcelona však nechala po druhom góle iniciatívu Eibaru a domáci sa znovu usadili k svojej postupnej kombinácii na polovici hostí.
     
    66
    Barcelona dala gól!
    Hostia odskakujú už do trojgólového náskoku! Griezmann fantastickou kolmicou poslal za obranu do samostatného úniku Messiho a LUISA SUÁREZA. Messi potiahol loptu k šestnástke Eibaru a tam pred brankárom Dmitrovićom prihral loptu doľava na Suáreza, ktorý napriek sklzu Oliveiru poslal loptu do prázdnej brány.
     
    68
    Messi si narazil loptu so Suárezom, kolmicu na Griezmanna však domáca obrana zastavila. Barcelončania sa futbalom v tejto chvíli už vyslovene bavia.
     
    69
    Držanie lopty: 48 % : 52 %
     
    70
    Domáci ale stále bojujú aspoň o čestný gól. Orellanov prienik po pravej strane skončil neúspešne, nepresná prihrávka na Charlesa totiž skončila za bránkovou čiarou.
     
    71
    Striedanie v tíme SD Eibar: z ihriska odchádza Sergi Enrich, prichádza Takaši Inuj.
     
    71
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Arthur, prichádza Arturo Vidal.
     
    73
    Eibar znovu kombinuje na polovici Barcelony. Hosťujúca obrana však funguje skvele a vytláča domácich až k stredovej čiare.
     
    74
    Arbilla sa odvážnym prienikom dostal cez troch protihráčov, pred šestnástkou Barcelony však narazil na Umtitiho, ktorý ho o loptu pripravil.
     
    76
    Kombinácia Eibaru pokračovala prakticky bez prerušenia cca 3-4 minúty a skončila až po tom, čo Inujov slabý center z ľavej strany zastavil Umtiti.
     
    77
    Barcelone sa ale nevydarila rozohrávka a domáci agresívnym presingom získali hrací predmet naspäť. Ich akcia skončila nepresnou kolmicou Charlesa.
     
    78
    Busquets fauloval Expósita v strede poľa. Loptu potom zakopol Vidal, ktorému výrazne dohovára hlavný rozhodca.
     
    79
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Frenkie de Jong, prichádza Ivan Rakitić.
     
    79
    Striedanie v tíme SD Eibar: z ihriska odchádza Charles, prichádza Kike García.
     
    81
    Rakitić fauloval v strede poľa Diopa, ktorý ešte zostáva sedieť na trávniku. Priamy kop pre Eibar.
     
    82
    Žltú kartu za podrazenie prenikajúceho Messiho dostáva Sergio Álvarez (SD Eibar).
     
    83
    Barcelona získala týmto faulom priamy kop z dobrej streleckej pozície, Messimu sa ale teraz jeho rozohrávka vôbec nevydarila a loptu poslal vysoko nad Dmitrovićovu bránu.
     
    84
    Barcelona viacmenej kontroluje záver zápasu. Loptu teraz drží na svojich kopačkách a ak ju i stratí, tak sa hostia dokážu bleskovo zoradiť do obranného postavenia.
     
    85
    Messi potiahol hrací predmet k šestnástke Eibaru, kde ju prihral doľava dobiehajúcemu Suárezovi. Ten okamžite zakončoval z voleja, lopta sa ale zakrútila tesne mimo Dmitrovićovej brány.
     
    87
    Na domácich hráčoch už začína byť vidieť trochu frustrácia z vývoja zápasu a počet tvrdých zákrokov na ich strane začína narastať.
     
    88
    Domáci predchádzajúce tvrdenie hneď potvrdili. Žltú kartu dostáva za zásah sklzom do nohy Vidala striedajúci Takaši Inuj (SD Eibar).
     
    89
    A ďalší faul domácich. Expósito podrazil zbytočným sklzom rozohrávajúceho Rakitića na polovici Barcelony.
     
    90
    Žltú kartu za tento zákrok na Rakitića dostáva Eduardo Expósito (SD Eibar).
     
    90
    Nadstavený čas sú tri minúty.
     
    90+1
    Barcelona s prehľadom drží loptu pod svojou kontrolou a na útočnej polovici. Hostia už sa neženú za každú cenu do útoku.
     
    90+2
    I Barcelona vie ale v takejto situácii urobiť chybu a po trochu zbrklej prihrávke na pravej strane sa ocitol v ofsajde Semedo.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Barcelona ovládla druhý polčas a aj keď herne boli oba celky vyrovnané, tak dvomi gólmi potvrdila svoje zaslúžene víťazstvo. Domáci sa nedostali v druhom dejstve k ničomu, čo by mohlo ohroziť čisté konto brankára Barcelony ter Stegena, naopak hostia mohli vyhrať i výraznejším rozdielom. Barcelona sa vďaka tejto výhre dostáva priebežne do čela tabuľky LaLigy o bod pred Real Madrid, ktorý má však zápas s Mallorcou k dobru. Eibar prehral po štyroch zápasoch bez prehry a je priebežne na 14. mieste.
     
    Držanie lopty: 45 % : 55 %.
    Strely na bránu: 0:4.
    Strely mimo: 4:3.
    Rohy: 2:2.
    Ofsajdy: 0:7.
    Fauly: 16:14.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (14:55:35)

    Michal Sadlek

    Góly: 13. Griezmann, 58. Messi, 66. L. Suárez

    Karty:   24. Papakouli Diop (EIB), 24. Charles (EIB), 82. S. Álvarez (EIB), 88. Inuj (EIB), 90. Expósito (EIB)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 0:4. Střely mimo: 4:3. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 0:7. Fauly: 16:14.
    SD Eibar: Dmitrović – De Blasis, P. Oliveira, Arbilla, Cote – P. León (63. Expósito), Papakouli Diop, S. Álvarez, Orellana – Charles (79. Kike García), Enrich (C) (71. Inuj).
    Náhradníci: Y. Rodríguez – Inuj, Kike García, Tejero, Expósito, Bigas, Quique.

    FC Barcelona: ter Stegen – Roberto (46. N. Semedo), Umtiti, Lenglet, Alba – F. de Jong (79. Rakitić), Busquets, Arthur (71. Arturo Vidal) – Messi (C), L. Suárez, Griezmann.
    Náhradníci: Neto – Todibo, N. Semedo, Arturo Vidal, Rakitić, C. Pérez, Fati.

    Rozhodca: López – Latre, Escabosa

    Diváci: 7 295