Diamantová liga – Paříž (kon.)
koniec udalosti
Diamantová liga – Paříž

cz Sobota 24.08.2019, 18:30Diamantová liga
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek večera. (22:02:56)
     
    Tomáš Staněk byl jediným Čechem v dnešním pařížském programu a po pátém místě ve vrhu kouli se kvalifikoval do finálového závodu.
     
    Je za námi poslední díl Diamantové ligy, tedy co se týče klasických kvalifikačních závodů. Závodit se bude ještě v Bruselu a Curychu, kde se budou konat finále jednotlivých disciplín.
     
    Mítink skončil.
     
    3skok
    Stupně vítězů jsou plně obsazeny Američany. Za vítězným Willem Clayem (18,06m) se zařadili Christian Taylor (17,82) a Omar Craddock (17,28).
     
    3skok
    Rekord mítinku v páté sérii skočil Američan Will Claye, který s 18 metry a 6 centimetry útočí na vítězství!
     
    110mpř
    Poslední závod v rámci dnešní Diamantové ligy, tedy na dráze, bylo 110 metrů překážek. Problémy na trati odsoudily jednoho z hlavních favoritů, Sergeje Šubenkova, až na poslední místo. Vítězství slaví Daniel Roberts ze Spojených států s časem 13,08 před Španělem Orlandem Ortegou a Američanem Freddiem Crittendenem. Všichni postupují i na finálový mítink.

     
    Výška
    Zajímavý vývoj má za sebou závod ve skoku do výšky. Michael Mason, Andrij Procenko a Ilja Ivanjuk všichni shodili třikrát 230 centimetrů, a tak o vítězi rozhodlo, že Kanaďan Mason skočil předchozí výšku na první pokus. Druhý Procenko a třetí Ivanjuk až na třetí. A mezi nimi rozhodlo, že na 226 centimetrech Ivanjuk skočil až posledním pokusem.
     
    3000mp
    Trojku s překážkami vyhrál v čase 8:06,64 Maročan Soufiane El Bakkali, který za sebou ponechal zástup Keňanů a Etiopanů, tradičních favoritů tohoto závodu. Jenže právě El Bakkali letos řádí a po zásluze vede tabulky nejlepším letošním výkonem. Dočká se přemožitele na mistrovství světa?
     
    Program v Paříži se pomalu chýlí ke svému konci. Stále probíhá několik disciplín – skok do výšky mužů, v níž pokračují Kanaďan Mason, Ukrajinec Procenko a Rus Ivanjuk. Rozběhl se závod na 3000 metrů s překážkami a v akci jsou také trojskokani.
     
    Tyč
    Katerina Stefanidiová a Sandi Morrisová shodily třetím pokusem laťku ve výšce 4,82 metrů a končí na druhém a třetím místě za Alyshou Newmanovou z Kanady, jež ovládla překvapivě dnešní pařížský mítink v novém národním rekordu!

     
    3boj
    Končí trojboj! Kevin Mayer, domácí vícebojař, vyhrál po kouli a dálce i 110 metrů překážek v novém osobním rekordu 13,55! S celkovým ziskem 2886 bodů deklasoval druhého v pořadí Pietera Brauna z Nizozemska, jenž nasbíral 2629 bodů. Třetí končí Němec Kai Kazmirek se ziskem 2621 bodů.
     
    Tyč
    Pomalu vrcholí ženská tyčka. 4,82 metrů skočila na třetí pokus Kanaďanka Alysha Newmanová, která vylepšila národní rekord Kanady! Ruska Sidorovová třikrát shodila. Čeká se ještě na dvě tyčkařky, které mohou pořadím zamíchat.
     
    Tyč
    Sam Kendricks nakonec ještě zvládl na třetí pokus skočit rovných šest metrů a podtrhnout tak své vítězství vyrovnáním rekordu mítinku. Ten držel od roku 1998 jeho krajan Jeff Hartwig.
     
    800m
    Je za námi také osmistovka žen. Dle nových pravidel nesmí startovat závodnice jako Caster Semenyaová či Francine Niyonbasaová, a tak v Paříži proběhl závod bez těchto atletek. Vítězství slaví Američanka Hanna Greenová v čase 1:58,39 před Jamajčankou Natoyou Gouleovou a Uganďankou Winnie Nanyondovou.

     
    200m
    Mužskou dvoustovku ve výborném čase 19,65 vyhrál Američan Noah Lyles. Největší favorit blížícího se mistrovství světa vylepšil rekord mítinku, který držel od roku 2013 Usain Bolt.
     
    Tyč
    Vítězem mužské tyčky se stal Američan Sam Kendricks, který jako jediný skočil 5,86 metrů! Druhý končí Brazilec Augusto Dutra a třetí Řek Emmanouil Karalis.
     
    400m
    Jednalo se asi o nejslabší závod ze všech 6 v rámci letošní Diamantové ligy. Také Francisová a Wimbleyová vůbec nepostoupily na finálový mítink.
     
    400m
    Stephanie McPhersonová z Jamajky v čase 51,11 vyhrála závod na 400 metrů. V cíli porazila trio Američanek Ellisovou, Wimbleyovou a Francisovou.

     
    1500m
    Uganďan Ronald Musagala vyrovnal na 1500 metrech národní rekord časem 3:30,58. Díky tomuto času také celý závod vyhrál před Ayanlehem Souleimanem z Djibuti a norskou dvojicí Filipem a Jakobem Ingebrigtsenovými.

     
    Disk
    Vítězkou diskařské soutěže se stala Kubánka Denia Vaballerová za 66,91 metrů. Druhé místo vybojovala Sandra Perkovičová z Chorvatska a třetí končí Bin Feng z Číny.
     
    3boj
    Druhá disciplína trojboje, skok do dálky, se stala kořistí domácího Kevina Mayera, jenž vyhrál před tím i kouli, a tak po dvou disciplínách vede o 154 bodů před Pieterem Braunem, třetí je Kai Kazmirek. Na vícebojaře čeká už jen 110 metrů s překážkami.
     
    Tyč
    Domácí Renaud Lavillenie, i kvůli němuž se v Paříži skáče mužská tyčka, končí šestý. Skočil jen svou základní výšku 5,60 metrů a to třetím pokusem. Na 570 centimetrech třikrát shodil.
     
    Tyč
    Šokující průběh ženské tyčky pokračuje. Bez platného pokusu končí i vedoucí žena letošních tabulek Jennifer Suhrová, která se tak nepodívá na finálový mítink!
     
    100m
    Hladkou stovku žen vyhrála poměrně s přehledem Jamajčanka Elaine Thompsonová, jež se dostala jako jediná pod 11 vteřin s časem 10,98! Druhá končí Marie-Josée Ta Louová z Pobřeží Slonoviny a třetí evropská sprinterská hvězda Dafne Schippersová. Té se, díky tomu, podařilo proniknout mezi postupující do finálového závodu!
     
    Výška
    Odstartoval skok do výšky mužů. V závodě schází takoví skokani jako Michail Akimenko, vedoucí muž tabulek, Katařan Barshim nebo Syřan Sayd.

     
    400mpř
    Závod na 400 metrů překážek suverénně vyhrál Karsten Warholm z Norska v čase 47,26. O více než vteřinu porazil Francouze Vaillanta a třetího Kyrona McMastera. Tomu kvalifikace na finálový závod neunikne, to druhý Vaillant se mezi postupovou sedmičku nevešel.
     
    Tyč
    Angelica Bengtssonová zahájila soutěž na 4,40 metrech. A i tato švédská tyčkařka překvapivě neskočila základní výšku.
     
    Disk
    Aby překvapení nebylo málo, vedoucí žena letošních tabulek Yaimé Pérezová z Kuby končí v soutěži diskařek už po třech pokusech. Pouhých 60,96 metrů stačí jen na devátou příčku.
     
    3skok
    Yulimar Rojasová z Venezuely vyhrála soutěž trojskokanek. Ve druhé sérii skočila 15 metrů a 5 centimetrů, což se pro její soupeřky stala nepřekonatelnou vzdáleností.
     
    Tyč
    Eliza McCartneyová, spolufavoritka tyčkařské soutěže, neskočila základní výšku na 4,25 metrech. Laťku shodila třikrát a překvapivě končí bez měřeného pokusu.
     
    Disk
    Po dvou sériích se do čela dostala Kubánka Denia Caballerová, jež hodila 66,91 metrů. V problémech jsou Yaimé perezová a Sandra Perkovičová. Obě dvakrát vyšláply a hrozí jim konec, mají poslední pokusy.
     
    Tyč
    Kromě mužské tyčky, mimo Diamantovou ligu, startuje i ta ženská. Hlavní favoritky jsou Američanky Suhrová s Morrisovou, Ruska Sidorovová, Řekyně Stefanidiová či novozélandská tyčkařka McCartneyová.
     
    Disk
    Rozběhla se také soutěž diskařek, poslední ze čtyř mítinků v této disciplíně.
     
    3boj
    Úvodní disciplínu trojboje, vrh koulí, vyhrál domácí Kevin Mayer, který potěšil francouzské publikum vrhem dlouhým 17,08 metrů! To je 918 bodů, o 124 bodů více, než má v pořadí druhý Pieter Braun. Navíc Mayer je velmi silný i ve skoku do dálky a o vítězi asi už nemůže být pochyb. Pro Mayera je navíc výkon v koulařském sektoru vylepšený (a to výrazně) osobní rekord.
     
    3skok
    Rojasová i po čtyřech sériích suverénně vede pořadí trojskoku. Druhá je Kubánka Poveaová, jež má zapsáno 14 metrů a 75 centimetrů. Třetí Američanka Orjiová.
     
    Koule
    A to také znamená, že Tomáš Staněk se úspěšně kvalifikoval do finálového závodu ve své disciplíně. Byť z posledního osmého místa.

     
    Koule
    Vítězství vybojoval Tomas Walsh za 22,44 metrů, což je nový rekord mítinku. Američan Joe Kovacs vrhl kouli do vzdálenosti 22,11 metrů a je druhý. Darlan Romani z Brazílie s 21,56 metry končí třetí. A před Staňka se dostal ještě Michal Haratyk z Polska za 21,34.
     
    Koule
    V poslední sérii si už Tomáš Staněk nepolepšil, zůstává mu tak zapsáno 21,30 metrů a končí dnes pátý!
     
    3skok
    Yulimar Rojasová už potvrzuje roli favoritky. Ve druhé sérii skočila 15 metrů, k nimž přidala 5 centimentrů. Pokud ji chce některá ze závodnic překonat, pak se bavíme o vylepšování osobních rekordů. S výjimkou Olgy Rypakovové, jež umí také za 15 metrů.
     
    Blíží se začátek dvou soutěží, které se nepočítají dnes do hodnocení Diamantové ligy. Jedná se o tyčku mužů (dnes se bude skákat i tyčka žen a ta bude hodnocena do DL) a trojboj mužů. V něm se představí elitní vícebojaři Kevin Mayer, Thomas van der Plaetsen, Pieter Braun, Kai Kazmirek, Devon Williams a Jorge Ureňa.
     
    Koule
    Ani v páté sérii se nic nemění. Staněk je pátý za Walshem, Kovacsem, Romanim a Haratykem.
     
    Koule
    Ve čtvrté sérii Tomáš vyšlápl z výseče a setrvává na pátém místě, na nějž ho odsunul Polák Michal Haratyk (21,34).
     
    3skok
    Rozbíhá se pomalu i druhá dnešní disciplína, trojskok žen, v němž je jednoznačnou favoritkou Venezuelanka Yulimar Rojasová, vedoucí žena letošních tabulek.
     
    Koule
    Výborný pokus Tomáše Staňka! Ve třetí sérii si vylepšil nejlepší letošní výkon, když hodil 21,30 metrů! To znamená také posun na čtvrté místo průběžného pořadí.
     
    Koule
    Po dvou sériích je ve vedení nadále Walsh z Nového Zélandu. Druhý je američan Kovacs a třetí Brazilec Romani.
     
    Koule
    Do druhé série vstoupil Tomáš Staněk vrhem dlouhým 20,03 metrů. Drží se na průběžné sedmé pozici, přehodil ho i Chorvat Filip Mihaljevič s pokořením jednadvaceti metrové hranice.
     
    Koule
    V první sérii se trefil Novozelanďan Tomas Walsh do vrhu, dostal kouli na metu 22,44 metrů, což je nový rekord mítinku!
     
    Koule
    Staněk nezačal závod nijak povedeným vrhem. Pouhých 19,80 metrů je spíš jen hozený základ.
     
    Koule
    Kromě Staňka se v koulařském sektoru představí i kvintet borců, kteří v této sezoně už přehodili 22 metrů. Včetně Brazilce Darlana Romaniho, jenž předvedl 22,61 metrů.
     
    V Paříži se o postup na finálový mítink bude z českého pohledu snažit také Tomáš Staněk v koulařském sektoru. Další čeští atleti na francouzském závodě startovat nebudou.

    Staněk je aktuálně v průběžném pořadí vrhu koulí po třech závodech na 8. příčce, tedy blízko úspěšné kvalifikace.
     
    Ve francouzské Paříži se naposledy atleti a atletky sejdou ke klasickému mítinku Diamantové ligy před závěrečnými finálovými závody v Bruselu a Curychu.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:30.

    Jan Vojkůvka