Diamantová liga – Paříž (kon.)
koniec udalosti
Diamantová liga – Paříž

cz Sobota 24.08.2019, 18:30Diamantová liga
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost a přeji hezký zbytek večera. (22:02:56)
     
    Tomáš Staněk byl jediným Čechem v dnešním pařížském programu a po pátém místě ve vrhu kouli se kvalifikoval do finálového závodu.
     
    Je za námi poslední díl Diamantové ligy, tedy co se týče klasických kvalifikačních závodů. Závodit se bude ještě v Bruselu a Curychu, kde se budou konat finále jednotlivých disciplín.
     
    Mítink skončil.
     
    3skok
    Stupně vítězů jsou plně obsazeny Američany. Za vítězným Willem Clayem (18,06m) se zařadili Christian Taylor (17,82) a Omar Craddock (17,28).
     
    3skok
    Rekord mítinku v páté sérii skočil Američan Will Claye, který s 18 metry a 6 centimetry útočí na vítězství!
     
    110mpř
    Poslední závod v rámci dnešní Diamantové ligy, tedy na dráze, bylo 110 metrů překážek. Problémy na trati odsoudily jednoho z hlavních favoritů, Sergeje Šubenkova, až na poslední místo. Vítězství slaví Daniel Roberts ze Spojených států s časem 13,08 před Španělem Orlandem Ortegou a Američanem Freddiem Crittendenem. Všichni postupují i na finálový mítink.

     
    Výška
    Zajímavý vývoj má za sebou závod ve skoku do výšky. Michael Mason, Andrij Procenko a Ilja Ivanjuk všichni shodili třikrát 230 centimetrů, a tak o vítězi rozhodlo, že Kanaďan Mason skočil předchozí výšku na první pokus. Druhý Procenko a třetí Ivanjuk až na třetí. A mezi nimi rozhodlo, že na 226 centimetrech Ivanjuk skočil až posledním pokusem.
     
    3000mp
    Trojku s překážkami vyhrál v čase 8:06,64 Maročan Soufiane El Bakkali, který za sebou ponechal zástup Keňanů a Etiopanů, tradičních favoritů tohoto závodu. Jenže právě El Bakkali letos řádí a po zásluze vede tabulky nejlepším letošním výkonem. Dočká se přemožitele na mistrovství světa?
     
    Program v Paříži se pomalu chýlí ke svému konci. Stále probíhá několik disciplín – skok do výšky mužů, v níž pokračují Kanaďan Mason, Ukrajinec Procenko a Rus Ivanjuk. Rozběhl se závod na 3000 metrů s překážkami a v akci jsou také trojskokani.
     
    Tyč
    Katerina Stefanidiová a Sandi Morrisová shodily třetím pokusem laťku ve výšce 4,82 metrů a končí na druhém a třetím místě za Alyshou Newmanovou z Kanady, jež ovládla překvapivě dnešní pařížský mítink v novém národním rekordu!

     
    3boj
    Končí trojboj! Kevin Mayer, domácí vícebojař, vyhrál po kouli a dálce i 110 metrů překážek v novém osobním rekordu 13,55! S celkovým ziskem 2886 bodů deklasoval druhého v pořadí Pietera Brauna z Nizozemska, jenž nasbíral 2629 bodů. Třetí končí Němec Kai Kazmirek se ziskem 2621 bodů.
     
    Tyč
    Pomalu vrcholí ženská tyčka. 4,82 metrů skočila na třetí pokus Kanaďanka Alysha Newmanová, která vylepšila národní rekord Kanady! Ruska Sidorovová třikrát shodila. Čeká se ještě na dvě tyčkařky, které mohou pořadím zamíchat.
     
    Tyč
    Sam Kendricks nakonec ještě zvládl na třetí pokus skočit rovných šest metrů a podtrhnout tak své vítězství vyrovnáním rekordu mítinku. Ten držel od roku 1998 jeho krajan Jeff Hartwig.
     
    800m
    Je za námi také osmistovka žen. Dle nových pravidel nesmí startovat závodnice jako Caster Semenyaová či Francine Niyonbasaová, a tak v Paříži proběhl závod bez těchto atletek. Vítězství slaví Američanka Hanna Greenová v čase 1:58,39 před Jamajčankou Natoyou Gouleovou a Uganďankou Winnie Nanyondovou.

     
    200m
    Mužskou dvoustovku ve výborném čase 19,65 vyhrál Američan Noah Lyles. Největší favorit blížícího se mistrovství světa vylepšil rekord mítinku, který držel od roku 2013 Usain Bolt.

    Jan Vojkůvka