VC Maďarska Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
VC Maďarska

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

cz Nedeľa 04.08.2019, 15:10 • Trať: Hungaroring, Budapešť, Maďarsko • Formula 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:10.
     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z dvanáctého závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Maďarska.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ


    Na prvním místě v průběžném pořadí šampionátu jezdců se stále vyhřívá Lewis Hamilton z Mercedesu se ziskem 225 bodů. Druhý flek patří jeho týmovému kolegovi Valtterimu Bottasovi, který má na svém kontě 184 bodů. Třetí Max Verstappen z Red Bullu disponuje 162 body.


    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ


    Mezi konstruktéry i přes výpadek v Německu stále vládne stáj Mercedes, která má na svém účtu 409 bodů. Druhé Ferrari nasbíralo 261 bodů a stupně vítězů uzavírá Red Bull s 217 body. Williams se na Hockenheimringu dodatečně dočkal alespoň jednoho bodu, který byl pro tento tým zároveň vůbec prvním v této sezoně.

     
    TRÉNINKY


    Nejrychlejší čas na úvod závodního víkendu zaznamenal Lewis Hamilton (1:17.233). Druhému Maxi Verstappenovi nadělil 165 tisícin a třetímu Sebastianu Vettelovi 166 tisícin. Během prvního tréninku se nad Hungaroringem přehnala přeháňka a následná kluzká trať zkomplikovala život Pérezovi, Strollovi a Verstappenovi. Bottase postihly technické problémy a většinu času strávil v garáži.


    Druhý trénink, který byl ovlivněn deštěm, vyhrál Pierre Gasly časem 1:17.854. Maxe Verstappena, jenž zaujal druhou příčku, porazil o 55 tisícin, a třetího Lewise Hamiltona o 141 tisícin. V průběhu jízd boural Alexander Albon.


    Poslední trénink, jehož doba trvání byla zkrácena kvůli problémům z předchozího závodu F2, vyhrál Lewis Hamilton, jenž zajel čas 1:16.084. Na druhé příčce opět stanul Max Verstappen se ztrátou 13 tisícin a na třetí Sebastian Vettel s mankem 82 tisícin.

     
    KVALIFIKACE


    Už v první části kvalifikace překvapivě skončil Daniel Ricciardo z Renaultu. Spolu s ním nepostoupili George Russell, Sergio Pérez, Lance Stroll a Robert Kubica. Ze hry venku tak byli oba jezdci stájí Williams a Racing Point. Nechybělo mnoho a konečná to mohla být i pro Leclerca, který v nájezdu na cílovou rovinku narazil do bariéry.


    Před branou nejlepší desítky stanuli Nico Hülkenberg, Alexander Albon, Daniil Kvjat, Antonio Giovinazzi a Kevin Magnussen. Vypadl tak i druhý renault stejně jako oba piloti stáje Toro Rosso. Zato Alfa Romeo a Haas mohly živit naděje na dobrý výsledek díky postupu Räikkönena a Grosjeana.


    První pole position v kariéře získal Max Verstappen, který zajel čas 1:14.572, což je nový rekord okruhu Hungaroring. Spolu s Verstappenem se do první řady postaví Valtteri Bottas. Druhou linii obsadí Lewis Hamilton a Charles Leclerc. Pro Sebastiana Vettela zbylo místo až ve třetí řadě.

     
    TRAŤ


    Okruh Hungaroring měří 4 381 metrů a závod je vypsán na 70 kol. Traťový rekord ze závodu zde drží Michael Schumacher, který v roce 2004 zajel čas 1:19.071. Loňské prvenství bude obhajovat Lewis Hamilton.


    První Grand Prix se na této dráze uskutečnila v roce 1986. Jednalo se o první závod formule 1 ve východním bloku. První návrh zněl, že by se velké ceny jely v ulicích Budapeště, ale nakonec byla trať vybudována poblíž hlavního města.


    Okruhu je díky jeho tvaru přezdíváno Mickey Mouse nebo Monte Carlo Východu. Je to z důvodu, že se zde obtížně předjíždí. Dráha, na které jezdci ujedou celkem 306,630 km, čítá osm pravých a šest levých zatáček.


    Dobré vzpomínky na Hungaroring mají především Damon Hill, Fernando Alonso, Jenson Button a Heikki Kovalainen, kteří tady slavili svá první vítězství v královně motorsportu.

     
    STARTOVNÍ ROŠT VELKÉ CENY MAĎARSKA: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Bottas (Mercedes), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Vettel (Ferrari), 6. Gasly (Red Bull), 7. Norris (McLaren), 8. Sainz (McLaren), 9. Grosjean (Haas), 10. Räikkönen (Alfa Romeo), 11. Hülkenberg (Renault), 12. Albon (Toro Rosso), 13. Kvjat (Toro Rosso), 14. Magnussen (Haas), 15. Russell (Williams), 16. Pérez (Racing Point), 17. Giovinazzi (Alfa Romeo), 18. Ricciardo (Renault), 19. Stroll (Racing Point), 20. Kubica (Williams).


    Penalizace: Antonio Giovinazzi ztratil tři místa za zdržení soupeře během kvalifikace.

     
    Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
     
    Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu a Velká cena Maďarska za malou chvíli začne.
     
    Závod právě odstartoval.
     
    1
    Max Verstappen si po startu udržel první pozici. Dobrý start měl Lewis Hamilton, který se hned natlačil vedle Verstappena, ale nizozemský jezdec odolal. V následujících metrech předjel Bottase Hamilton a posléze také Leclerc. Je patrné, že Bottasovo auto je poškozené.
     
    2
    Valtteri Bottas se stále propadá průběžným pořadím. Teď se před něj natlačil Sebastian Vettel a Fin tak klesl až na páté místo. Bottas bude muset co nevidět stavět v boxech. Za Bottasem navíc krouží Sainz, který se ale tak jako tak posune na pátou pozici.
     
    3
    Nejrychlejší kolo závodu zaznamenal Max Verstappen, který má na druhého Lewise Hamiltona náskok 2,173 sekundy. K velkému překvapení Bottas nezajel k mechanikům, ačkoliv ti už byli na jeho pit stop nachystaní. Ředitelství závodu umožnilo používání systému DRS.
     
    4
    Ani teď neodbočil Valtteri Bottas do boxové uličky. Tak to je opravdu odvážný tah ze strany Mercedesu. Přední přítlačné křídlo je značně poškozené a není jasné, proč mechanici vedoucí stáje celého šampionátu nepovolali Bottase k výměně.
     
    5
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Bottas (Mercedes), 6. Sainz (McLaren), 7. Norris (McLaren), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Gasly (Red Bull), 10. Grosjean (Haas).
     
    6
    Až teď povolali mechanici Mercedesu Valtteriho Bottase do boxů. Fin dostal nové přední přítlačné křídlo a také bíle označené pneumatiky, na kterých by mohl dojet až do konce závodu. Bottas se kvůli zdržení propadl až na samotný chvost startovního pole.
     
    7
    Díky povinné zastávce v boxech v podání Valtteriho Bottase se na poslední bodovanou, tedy desátou pozici posunul Nico Hülkenberg. Vedoucí příčku si zatím bez problémů drží Max Verstappen, který má k dobru na Lewise Hamiltona už téměř 2,5 sekundy.
     
    8
    Když už byla řeč o Lewisi Hamiltonovi, musíme na něj "prásknout", že on je tím pilotem, který v poslední době mluví o nudě ve formuli 1. Navíc prohlásil, že by uvítal nějakou změnu, která by pomohla zvýšit aktrativitu závodů. S jedním nápadem přišel on sám a sice, že by se jezdci podíleli na volbě tratí, na kterých se bude závodit.
     
    9
    Incident mezi Valtterim Bottasem a Charlesem Leclercem prošetřují sportovní komisaři. Zdálo se jim, že Leclerc trochu zbrzdil Valtteriho Bottase. Nakonec ale sportovní komisaři rozhodli, že tento manévr nebudou nikterak trestat.
     
    10
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Gasly (Red Bull), 9. Grosjean (Haas), 10. Hülkenberg (Renault).
     
    11
    V hloubi startovního pole došlo na souboj mezi Danielem Ricciardem a Lancem Strollem. Ricciardo byl evidentně mnohem rychlejší a bez problémů se prohnal kolem svého soupeře. Australan se posunul na 16. místo, zatímco Stroll spadl na 17. příčku.
     
    12
    Zatímco v pátek pozlobil jezdce a fanoušky déšť, dnes nic podobného nehrozí. Předpověď počasí je příznivá a od začátku závodu svítí na Hungaroringu sluníčko. Týden stará situace z Hockenheimringu se tak opakovat nebude.
     
    13
    Valtteri Bottas se pomalu, ale jistě dere dopředu. Nejprve předjel Roberta Kubicu, jehož odsunul zpátky na poslední místo. Před Bottasem jsou ale další jezdci, které bude muset zdolat, pakliže chce pomýšlet na nějaký bodový zisk. Lewis Hamilton mezitím zajel nejrychlejší kolo závodu.
     
    14
    Valtteri Bottas je ale velký bojovník. Nyní si to namířil kolem Antonia Giovinazziho a Lance Strolla a rázem je Fin na 17. pozici. Před ním momentálně krouží George Russell, který byl hodně blízko k postupu do druhé části kvalifikace.
     
    15
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Gasly (Red Bull), 9. Grosjean (Haas), 10. Hülkenberg (Renault).
     
    16
    Valtteri Bottas si připsal další skalp. Tentokrát jeho entuziasmus odnesl George Russell a Bottas je už šestnáctý. Za chvíli si bude chtít vyšlápnout i na Daniela Ricciarda. Do boxů zajel Antonio Giovinazzi, který se propadne na samotný chvost.
     
    17
    Náskok Maxe Verstappena na Lewise Hamiltona se trochu ztenčil, ale přesto má jezdec stáje Red Bull k dobru téměř dvě vteřiny. Držitelem nejrychlejšího kola závodu je ale v tuto chvíli Lewis Hamilton. V boxech jsou George Russell a Lance Stroll.
     
    18
    Daniil Kvjat chtěl předjet týmového kolegu Alexandera Albona, ale místo uzmutí jedné pozice se sám dostal do menších nesnází. Nejde ale o nic vážného a ruský pilot může pokračovat v jízdě. Nemusí ale zůstat u pokusu a můžeme být svědky ostřejšího souboje.
     
    19
    Je tomu skutečně tak! Daniil Kvjat svedl s Alexanderem Albonem souboj kolo na kolo a není vyloučeno, že mezi oběma jezdci nedošlo ke kontaktu. Albon byl nakonec nucen opustit trať a Kvjat, který je čerstvě tatínkem, se dostal na jedenácté místo.
     
    20
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Gasly (Red Bull), 9. Hülkenberg (Renault), 10. Kvjat (Toro Rosso).
     
    21
    Z desáté pozice zajel do boxů Romain Grosjean, který se na trať vrací na šestnáctém místě. Díky Grosjeanově pit stopu se do bodované desítky posunul Daniil Kvjat, jemuž se tedy vyplatilo zabojovat s Alexanderem Albonem o vyšší příčku.
     
    22
    V minulých dnech vyšlo najevo, že vedení formule 1 zvažuje, že by do závodů vrátilo tankování, které bylo zrušeno po roce 2009. Zda by šlo o pozitivní nebo negativní krok, nelze v tuto chvíli stoprocentně říct. Každopádně při doplňování paliva jsme byli svědky v minulosti zajímavých momentů.
     
    23
    Daniil Kvjat si místo v první desítce neužil moc dlouho, protože zajel ke svým mechanikům. Zastávka se připravila i u Mercedesu, ale nakonec k ní nedošlo. Zřejmě šlo ze strany tohoto týmu o zmatení soupeřů, protože mechanici vzápětí zalezli zpět do garáže.
     
    24
    Valtteri Bottas, který byl ještě před malou chvílí poslední, je momentálně třináctý. Před sebou má nejbližšího soupeře Daniela Ricciarda. Vypadá to, že nebude trvat dlouho a finský jezdec Mercedesu se posune do nejlepší desítky. Notabene, když se čekají první regulérní zastávky v boxech.
     
    25
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Norris (McLaren), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Gasly (Red Bull), 9. Hülkenberg (Renault), 10. Albon (Toro Rosso).
     
    26
    Z prvního místa zamířil do boxů Max Verstappen! Do vedení se tak dostal Lewis Hamilton, který se pokouší o tzv. overcut, tedy pozdější zastávku v boxech oproti Verstappenovi. Nizozemec se na trať vrátil na druhé pozici.
     
    27
    Mechanici Mercedesu se znovu připravili k pit stopu, ale opět se jednalo o planý poplach. Tak tohle je doslova souboj strategií. Kdo se nakonec bude smát s pohárem v ruce a při hymně vítězů, se teprve ukáže až na konci posledního kola závodu.
     
    28
    Lewis Hamilton má díky pit stopu Maxe Verstappena k dobru téměř osmnáct sekund. Zřejmě chce pětinásobný mistr světa najet co největší náskok, aby se po své zastávce v boxech vrátil na prvním místě. V pitlane mezitím Charles Leclerc, který je aktuálně čtvrtý.
     
    29
    Za chvíli by měl stavět také Leclercův týmový kolega Sebastian Vettel. V jeho podání se může jednat o předposlední sezonu ve formuli 1, protože jednak se na něj valí kritika ze všech stran a druhak se nechal slyšet, že jeho působení v královně motorsportu se bude odvíjet od nových pravidel, která začnou platit od sezony 2021.
     
    30
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Vettel (Ferrari), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Räikkönen (Alfa Romeo), 7. Hülkenberg (Renault), 8. Gasly (Red Bull), 9. Magnussen (Haas), 10. Ricciardo (Renault).
     
    31
    Opakované záběry ukázaly, že Alexander Albon a Lando Norris ztratili u mechaniků více času, než by bylo záhodno. Norris je v současné době jedenáctý a Albon až patnáctý. Norris se teď pokusil zaútočit na desátého Ricciarda, ale ten svůj flek uhájil.
     
    32
    Lídr závodu Lewis Hamilton míří do boxů! Pětinásobný mistr světa neměl ale dostatečně velký náskok a na první místo se tak zpátky dostal Max Verstappen! Na dráze se mezitím Norris přeci jen dostal před Ricciarda a je na bodech.
     
    33
    Zastávky v boxech jsou hodně důležité. Na Silverstonu zaznamenal Red Bull nový rekord 1,91 sekundy, který ale v Německu ještě vylepšilo. Aktuální hodnota nejrychlejšího pit stopu v historii formule 1 činí 1,88 sekundy.
     
    34
    Lando Norris je při chuti. Teď si vyšlápl na Kevina Magnussena, kterého nechal za sebou a po vnější stopě se posunul na devátou příčku. Magnussen se bude muset mít na pozoru před Valtterim Bottasem, který se touží vrátit do bodované desítky.
     
    35
    Magnussen ale ztrácí během krátké chvíle další místo. Tentokrát mu zamával právě Valtteri Bottas, který se vrací mezi desítku nejrychlejších. Zajímavý souboj se nám rýsuje také na čele závodu, kde Hamilton dojel Verstappena.
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Hülkenberg (Renault), 9. Norris (McLaren), 10. Bottas (Mercedes).
     
    36
    Lewis Hamilton se na konci cílové rovinky dostal vedle Maxe Verstappena, ale ten se nakonec ubránil. Hamilton pak vyrobil menší chybičku, na základě které momentálně ztrácí téměř vteřinu. Verstappen tak může být relativně v klidu.
     
    37
    Počínání svého syna Maxe bedlivě sleduje také jeho otec a bývalý jezdec formule 1 Jos Verstappen. Včera byl v boxech k vidění také herec Rowan Atkinson, který ztvárnil nezapomenutelného a po celém světě známého Mr. Beana.
     
    38
    Red Bull s motorem Honda znovu útočí na další vítězství ve formuli 1. Pokud by ale japonská značka přeci jen odešla z královny motorsportu, je připraven připravit motor titulární sponzor Red Bullu Aston Martin.
     
    39
    Lewis Hamilton se na konci cílové rovinky přiblížil Maxi Verstappenovi opravdu na dotek, ale ani s pomocí systému DRS se mu nepovedlo předjet svého soupeře. Další útok přišel vzápětí, ale tentokrát se Hamilton dostal mimo trať a bude se muset snažit dál.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Norris (McLaren), 9. Bottas (Mercedes), 10. Ricciardo (Renault).
     
    41
    Sebastian Vettel přijel pozdravit své mechaniky, kteří si ale tento pit stop za rámeček rozhodně nedají. Nešlo jim připevnit pravé přední kolo a Němec tak ztratil v boxech drahocenný čas. Nakonec se na trať vrátil na čtvrtém místě díky velkému náskoku na Sainze.
     
    42
    Max Verstappen má v současné chvíli k dobru na Lewise Hamiltona skoro dvě vteřiny. Lewis Hamilton je ale držitelem nejrychlejšího kola závodu. Tohle bude ještě boj mezi oběma kohouty až do konce Velké ceny Maďarska, kterou si nenechalo ujít mnoho českých a slovenských fanoušků, pro které je GP Maďarska prakticky domácím závodem.
     
    43
    Ačkoliv Robert Kubica jede na posledním místě, postaral se v minulém závodě v Německu o nový rekord. Původně sice skončil až dvanáctý, ale poté, co byli penalizováni oba jezdci Alfy Romeo, posunul se na desátou pozici, čímž si zapsal premiérový bod v sezoně. Díky tomu tak bodoval po osmi letech, osmi měsících a čtrnácti dnech, tedy po 168 GP. Překonal tak Luciena Bianchiho, který měl sérii bez bodu sedm let, jedenáct měsíců a sedm dní, tj. od Belgie 1960 až po Monako 1968.
     
    44
    Valtteri Bottas se projevil jako gentleman a zastánce fair play, protože jede o kolo zpátky a pustil před sebe Maxe Verstappena, kterého nikterak nezdržel a Verstappen tak mohl ujet Lewisi Hamiltonovi. V záběru kamer znovu představitel Mr. Beana, který je fanouškem formule 1.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Norris (McLaren), 9. Bottas (Mercedes), 10. Ricciardo (Renault).
     
    46
    Jak vidno, daří se také stáji McLaren. Oba jeho piloti bývají pravidelně na bodech a nejinak je tomu také v této Velké ceně Maďarska. Možná škoda, že Fernando Alonso nevydržel v tomto týmu a ukončil kariéru. Sám se nechal slyšet, že návrat do královny motorsportu momentálně neplánuje.
     
    47
    Lewis Hamilton nic nevzdává a na Maxe Verstappena ztrácí necelou vteřinu. V tomto okamžiku tak v DRS zóně může využít tuto technickou vychytávku. Do boxů zamířili Daniel Ricciardo a Valtteri Bottas, který je u mechaniků podruhé.
     
    48
    S povděkem musíme kvitovat, že dosud neodstoupil ani jeden pilot. Všech dvacet tak pokračuje od samotného začátku. Do boxů zajel Lewis Hamilton, který díky svému velkému náskoku na třetího Leclerca zůstává druhý.
     
    49
    Lewis Hamilton se spolu se svým týmem rozhodl pro undercut. Teď sice ztrácí na Verstappena 20 vteřin, ale musíme vzít v potaz skutečnost, že Brit má na svém voze čerstvější pneumatiky, zatímco Verstappenovy gumy jsou už ojeté. Bude Verstappen také stavět?
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Norris (McLaren), 9. Pérez (Racing Point), 10. Kvjat (Toro Rosso).
     
    51
    Valtteri Bottas po zastávce v boxech využívá čerstvější sady pneumatik a postupně předjal jak Alexandera Albona, tak i jeho týmového kolegu Daniil Kvjata a dostal se na desáté místo. Do boxů míři Romain Grosjean.
     
    52
    Vypadá to, že jsem nakonec fakt ohledně neodstoupení jezdců zakřikl. Romain Grosejan je mechaniky zatlačován do boxů a zdá se, že v tomto závodě už pokračovat nebude. Bottas se dál dere dopředu, teď šmikl Sergia Péreze.
     
    53
    Své mechaniky přijel navštívit Lance Stroll, který se propadl až na samotný chvost startovního pole. Jeho týmový kolega Sergio Pérez se nechal předjet Bottasem a hájí poslední bodovanou, tedy desátou pozici. Na tu se bude chtít tlačit také Daniil Kvjat.
     
    54
    Max Verstappen dosud nezajel podruhé do boxů a možná, že zkusí dojet závod na stávajících pneumatikách. Na druhého Lewise Hamiltona má k dobru téměř šestnáct sekund, ale rozhodně nemůže mít na růžích ustláno. Verstappenovy gumy budou čím dál opotřebovanější, zatímco Hamilton má na svém voze čerstvější pneu.
     
    55
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Norris (McLaren), 9. Bottas (Mercedes), 10. Pérez (Racing Point).
     
    56
    Šéf stáje Haas Günther Steiner znovu nebude spokojen s výkony svých jezdců. Romain Grosjean před malou chvílí vypadl, zřejmě kvůli technickým problémům, a Kevin Magnussen je až čtrnáctý. Při minulé GP Německa měli oba jezdci spolu kolizi, což Steinera zvedlo ze židle.
     
    57
    Pneumatiky Maxe Verstappena vypadají stále dobře, a tak bude mít Lewis Hamilton situaci s přibývajícími koly čím dál těžší. Hamilton se ale nevzdává za žádné situace, a tak můžeme z jeho strany očekávat ještě pořádný boj.
     
    58
    Lewis Hamilton sice zajel nejrychlejší kolo závodu, ale jeho manko na lídra závodu Maxe Verstappena je stále velké. Pokud Verstappena nezklame technika, měl by si svoji pozici udržet až do konce závodu. Uvidíme, jak celý souboj nakonec dopadne.
     
    59
    Daniel Ricciardo si do týmového rádia postěžoval na chování Kevina Magnussena. Co konkrétně se Australanovi nelíbilo, těžko říct. Svého soupeře ale počastoval nejspíš vulgárními výrazy, protože rádiová komunikace byla zčásti vypípaná.
     
    60
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Norris (McLaren), 9. Bottas (Mercedes), 10. Pérez (Racing Point).
     
    61
    Max Verstappen evidentně ještě nemá nic jistého. Před chvílí měl náskok patnácti vteřin, teď už je to jen deset sekund. Hamilton se čím dál víc přibližuje a k dispozici má ještě devět kol. Už jsme kolikrát v historii formule 1 viděli, že nějaký jezdec měl velký náskok, ale v závěru závodu o něj přišel a nezvítězil.
     
    62
    Tak tohle byl naprosto výmluvný záběr! Činovníci Red Bullu se už ani nemohou dívat na to, co se děje na trati. Mají hlavy v dlaních a nervozita v garáží Red Bullu by se dala krájet. Naopak fanoušci Maxe Verstappena se na tribuně výborně baví. Tohle budou ještě nervy až do posledního kola!
     
    63
    Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračuje Romain Grosejan z týmu Haas, který odstoupil patrně kvůli technickým problémů. Zbytek startovního pole pokračuje bez problémů.
     
    64
    Lewis Hamilton ukrojil ze své ztráty další vteřiny a aktuálně má manko na Verstappena šest sekund. Svého soupeře ale kolo co kolo stahuje a tohle bude hodně dramatické! Zdá se, že Verstappen a jeho tým udělali chybu s tím, že nezajeli podruhé do boxů. Tak kdo s koho?
     
    65
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Vettel (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Bottas (Mercedes), 9. Norris (McLaren), 10. Pérez (Racing Point).
     
    66
    Max Verstappen přiznal do týmového rádia, že jeho pneumatiky jsou v čudu. Lewis Hamilton znovu stáhl své manko, teď ztrácí dvě sekundy. Verstappena má těsně před sebou a pravděpodobně za chvíli svého soka předjede. Hamilton nasadil zběsilé tempo a kolo co kolo smazal kolem dvou vteřin.
     
    67
    Je to tady! Lewis Hamilton na cílové rovince zapnul systém DRS a na vnějšku první zatáčky se dostal před Maxe Verstappena! S ohledem na opotřebované pneumatiky Maxe Verstappena se tohle dalo čekat. Teď už bude muset Verstappen do boxů.
     
    68
    Je tomu skutečně tak. Max Verstappen zajel k mechanikům a nasadil čerstvou sadu pneumatik. Nizozemec se na trať vrací na druhém místě a nyní se bude hlavně snažit zajet nejrychlejší kolo závodu. Na nových pneu bude mít velkou šanci tohoto dílčího úspěchu dosáhnout.
     
    69
    Další souboj se odehrál mezi oběma jezdci Ferrari. Sebastian Vettel zaútočil na Charlese Leclerca, kterého po vnitřní stopě předjel a dostal se na stupně vítězů! Hodně důležité momenty v samotném závěru Velké ceny Maďarska.
     
    70
    Jezdci najeli do posledního kola a Lewis Hamilton si jede pro vítězství ve Velké ceně Maďarska.
     
    70
    LEWIS HAMILTON jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Maďarska. Druhý dojel Max Verstappen a třetí Sebastian Vettel. Nejrychlejší kolo závodu a bod navíc má na svém kontě Max Verstappen.
     
    Konec závodu.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Maďarska: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Vettel (Ferrari), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Sainz (McLaren), 6. Gasly (Red Bull), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Bottas (Mercedes), 9. Norris (McLaren), 10. Albon (Toro Rosso). Závod nedokončil Romain Grosjean (Haas).
     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP MAĎARSKA:


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 250 bodů


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) 188 bodů


    3. Max Verstappen (Red Bull) 181 bodů


    4. Sebastian Vettel (Ferrari) 156 bodů


    5. Charles Leclerc (Ferrari) 132 bodů


    6. Pierre Gasly (Red Bull) 63 bodů


    7. Carlos Sainz (McLaren) 58 bodů


    8. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 31 bodů


    9. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 27 bodů


    10. Lando Norris (McLaren) 24 bodů


    11. Daniel Ricciardo (Renault) 22 bodů


    12. Lance Stroll (Racing Point) 18 bodů


    13. Kevin Magnussen (Haas) 18 bodů


    14. Nico Hülkenberg (Renault) 17 bodů


    15. Alexander Albon (Toro Rosso) 16 bodů


    16. Sergio Pérez (Racing Point) 13 bodů


    17. Romain Grosjean (Haas) 8 bodů


    18. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 1 bod


    19. Robert Kubica (Williams) 1 bod


    20. George Russell (Williams) 0 bodů

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP MAĎARSKA:


    1. Mercedes 438 bodů


    2. Ferrari 288 bodů


    3. Red Bull 244 bodů


    4. McLaren 82 bodů


    5. Toro Rosso 43 bodů


    6. Renault 39 bodů


    7. Alfa Romeo 32 bodů


    8. Racing Point 31 bodů


    9. Haas 26 bodů


    10. Williams 1 bod

     
    Máme za sebou Velkou cenu Maďarska, kterou nakonec opanoval Lewis Hamilton, jenž se tři kola před koncem dostal před dosavadního lídra závodu Maxe Versteppena, jemuž odešly pneumatiky. Druhý tedy dojel Verstappen a třetí Sebastian Vettel, který v 69. kole předjel týmového kolegu Leclerca. Na bodech dojel také Valtteri Bottas, který se v jednu chvíli ocitl až na samotném chvostu startovního pole kvůli povinnému pit stopu. Jediným jezdcem, který neprojel cílem, je Romain Grosjean.
     
    Formuli 1 teď čeká tradiční měsíční přestávka, protože další Velká cena je na programu až 1. září, kdy se se na okruhu Spa-Francorchamps pojede Grand Prix Belgie. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezké léto. (17:16:45)

    Michal Šandor

    Pohár konstruktérů po VC Maďarska
    1. Mercedes - 438b
    2. Ferrari - 288b
    3. Red Bull - 244b
    4. McLaren - 82b
    5. Toro Rosso - 43b
    6. Renault - 39b
    7. Alfa Romeo - 32b
    8. Racing Point - 31b
    9. Haas - 26b
    10. Williams - 1b
    Tabulka jezdců po VC Maďarska
    1. Lewis Hamilton - 250b
    2. Valtteri Bottas - 188b
    3. Max Verstappen - 181b
    4. Sebastian Vettel - 156b
    5. Charles Leclerc - 132b
    6. Pierre Gasly - 63b
    7. Carlos Sainz - 58b
    8. Kimi Räikkönen - 31b
    9. Daniel Kvjat - 27b
    10. Lando Norris - 24b
    11. Daniel Ricciardo - 22b
    12. Lance Stroll - 18b
    13. Kevin Magnussen - 18b
    14. Nico Hülkenberg - 17b
    15. Alexander Albon - 16b
    16. Sergio Pérez - 13b
    17. Romain Grosjean - 8b
    18. Antonio Giovanazzi - 1b
    19. Robert Kubica - 1b
    Konečné pořadí VC Maďarska
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +17.796
    3. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +1:01.433
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1:05.250
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1 kolo
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1 kolo
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1 kolo
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1 kolo
    9. Lando Norris (GBR/McLaren) +1 kolo
    10. Alexander Albon (THA/Toro Rosso) +1 kolo
    11. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +1 kolo
    12. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +1:05.390
    13. Kevin Magnussen (DEN/Haas) +1:18.319
    14. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +1:18.754
    15. Daniel Kvyat (RUS/Toro Rosso) +1 kolo
    16. George Russell (GBR/Williams) +26.404
    17. Lance Stroll (CAN/Racing Point) +8.966
    18. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +13.849
    19. Robert Kubica (POL/Williams) +24.987

    Neklasifikovali se:
    Romain Grosjean (FRA/Haas)

    Nejrychlejší kolo:
    Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:17.103
    Pořadí po 65. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.954
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1:00.518
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +1:03.447
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1 kolo
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1 kolo
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1 kolo
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1 kolo
    9. Lando Norris (GBR/McLaren) +1 kolo
    10. Alexander Albon (THA/Toro Rosso) +1 kolo
    Pořadí po 60. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +11.069
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +54.502
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +1:01.819
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1 kolo
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1 kolo
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1 kolo
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +1 kolo
    9. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1 kolo
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +1 kolo
    Pořadí po 55. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +15.664
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +46.218
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +58.384
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1 kolo
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1 kolo
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1 kolo
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +1 kolo
    9. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1 kolo
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +1 kolo
    Pořadí po 50. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +18.833
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +41.642
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +58.319
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1:19.759
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1 kolo
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1 kolo
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +1 kolo
    9. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +1 kolo
    10. Daniel Kvyat (RUS/Toro Rosso) +1 kolo
    Pořadí po 45. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +1.019
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +38.579
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +57.053
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1:10.000
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1:11.077
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1:17.092
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +1 kolo
    9. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1 kolo
    10. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +1 kolo

    Pořadí po 40. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +1.797
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +35.915
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +56.210
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1:02.159
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1:03.323
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1:07.768
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +1:12.810
    9. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1:13.988
    10. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +1 kolo
    Pořadí po 35. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.462
    3. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +21.593
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +29.124
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +56.726
    6. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +57.377
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1:01.424
    8. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +1:05.390
    9. Lando Norris (GBR/McLaren) +1:07.359
    10. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1:09.276
    Pořadí po 30. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +16.863
    3. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +28.540
    4. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +44.563
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +1:10.875
    6. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +1:11.295
    7. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +1:14.418
    8. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +1:14.815
    9. Kevin Magnussen (DEN/Haas) +1:18.319
    10. Daniel Ricciardo (AUS/Renault) +1:18.754
    Pořadí po 25. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +18.568
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +20.188
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +21.844
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +44.795
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +47.510
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +49.196
    8. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +50.522
    9. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +1:05.193
    10. Alexander Albon (THA/Toro Rosso) +1:06.953
    Pořadí po 20. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +1.395
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +17.656
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +20.459
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +42.759
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +44.872
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +46.453
    8. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +48.060
    9. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +1:00.740
    10. Daniel Kvyat (RUS/Toro Rosso) +1:03.640
    Pořadí po 15. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.182
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +14.731
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +16.904
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +36.994
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +39.043
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +39.806
    8. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +41.290
    9. Romain Grosjean (FRA/Haas) +48.656
    10. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +49.679
    Pořadí po 10. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.110
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +10.372
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +13.091
    5. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +28.028
    6. Lando Norris (GBR/McLaren) +29.383
    7. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +30.284
    8. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +31.573
    9. Romain Grosjean (FRA/Haas) +35.348
    10. Nico Hülkenberg (GER/Renault) +36.397
    Pořadí po 5. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.394
    3. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +6.844
    4. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +8.247
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +16.153
    6. Carlos Sainz (ESP/McLaren) +17.391
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +18.559
    8. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +19.292
    9. Pierre Gasly (FRA/Red Bull) +19.987
    10. Romain Grosjean (FRA/Haas) +21.030
    Startovní rošt VC Maďarska

    1. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)
    2. řada: Lewis Hamilton (GBR/Mercedes), Charles Leclerc (MON/Ferrari)
    3. řada: Sebastian Vettel (GER/Ferrari), Pierre Gasly (FRA/Red Bull)
    4. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Carlos Sainz (ESP/McLaren)
    5. řada: Romain Grosjean (FRA/Haas), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)
    6. řada: Nico Hülkenberg (GER/Renault), Alexander Albon (THA/Toro Rosso)
    7. řada: Daniel Kvyat (RUS/Toro Rosso), Kevin Magnussen (DEN/Haas)
    8. řada: George Russell (GBR/Williams), Sergio Pérez (MEX/Racing Point)
    9. řada: Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo), Lance Stroll (CAN/Racing Point)
    10. řada: Robert Kubica (POL/Williams), Daniel Ricciardo (AUS/Renault)