Pjunik – Jablonec 2:1 (kon.) | Ventspils – Gżira 4:0 (kon.) | Gabala – Dinamo Tbilisi 0:2 (kon.)
Partizani Tirana – Tiraspol 0:1 (kon.) | Larnaca – Levski Sofia 3:0 (kon.) | Utrecht – Zrinjski Mostar 1:1 (kon.)
Čichura – Aberdeen 1:1 (kon.) | Honvéd Budapešť – Universitatea Craiova 0:0 (kon.) | Salihorsk – Esbjerg 2:0 (kon.)
Alaškert – FCSB 0:3 (kon.) | Mladá Boleslav – Ordabasy 1:1 (kon.) | Molde – Čukarički Belehrad 0:0 (kon.)
Flora – Frankfurt 1:2 (kon.) | Yeni Malatyaspor – Ljubljana 2:2 (kon.) | Gdańsk – Brøndby 2:1 (kon.)
Haugesund – Sturm Graz 2:0 (kon.) | Arsenal Tula – Neftçi Baku 0:1 (kon.) | Connah's Quay – Partizan 0:1 (kon.)
Lokomotiv Plovdiv – Trnava sk 2:0 (kon.) | CSKA Sofia – Osijek 1:0 (kon.) | Be'er Sheva – Almaty 2:0 (kon.)
Gliwice – Riga FC 3:2 (kon.) | Fehérvár – Vaduz 1:0 (kon.) | Norrköping – FK Liepāja 2:0 (kon.)
Luzern – KÍ Klaksvík 1:0 (kon.) | Jeunesse Esch – Guimarães 0:1 (kon.) | Aris Soluň – AEL Limassol 0:0 (kon.)
Alkmaar – Häcken 0:0 (kon.) | Gent – Constanta 6:3 (kon.) | Dunajská Streda – Atromitos sk 1:2 (kon.)
Wolverhampton – Crusaders 2:0 (kon.) | Štrasburg – Haifa 3:1 (kon.) | Rangers – Niederkorn 2:0 (kon.)
Budućnost Podgorica – Zorja Luhansk 1:3 (kon.) | Domžale – Malmö 2:2 (kon.) | Valur – Razgrad 1:1 (kon.)
Shamrock – Limassol 2:1 (kon.) | Turín – Debrecín 3:0 (kon.) | Légia Varšava – KuPS 1:0 (kon.)
Espanyol – Stjarnan 4:0 (kon.)
koniec
AZ Alkmaar
0:0 (0:0)
BK Häcken
cz Štvrtok 25.07.2019, 20:30 • AZ Stadion, Alkmaar • Európska liga (predkolá) • 2. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 6:2. Rohy: 9:2. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 9:14. (22:24:56)
     
    Čtyři nastavené minuty uplynuly a zápas končí. Souboj Alkmaaru s Häckenem branku nepřinesl.

    Úvod zápasu příliš fotbalové krásy nenabídl. Až v pět minut před pauzou se zničehonic dostal do vynikající pozice Ahmed Yasin, ale střelu v pádu poslal jen do břevna. Také domácí si nakonec vypracovali nebezpečnou situaci. Po faulu Godswilla těsně na hranici vápna pálil Teun Koopmeiners pouze do obranné zdi.

    Po změně stran se aktivita týmů přece jen lehce zvýšila. Ihned po přestávce se ocitl v brankové příležitosti Teun Koopmeiners, ale jeho pokus skončil jen na tyči. Po hodině hry byl poté v obrovské šanci i Myron Boadu, ale dělovku namířil jen do prostoru, kde byl Abrahamsson. Další šance už do konce zápasu nepřišla a tak se bude muset rozhodnout v odvetě.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Také Oskar Sverrisson měl zdravotní potíže. Hosté se snaží natahovat čas těsně před koncem zápasu. Alkmaar se ale nemůže usadit na útočné polovině trávníku.
     
    90+2
    Abrahamsson rozehrával od své branky do středu trávníku. Po několika soubojích se dostal k míči Friberg, který ale už nedokázal dále najít rozběhnutého Yasina.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.
     
    90
    Střídání v týmu BK Häcken: ze hřiště odchází Godswill, přichází Andersson.
     
    89
    Hra je přerušena. Zdravotní potíže má na hrací ploše Elohor Godswill, který nejspíše zápas nebude moci dohrát.
     
    88
    Alkmaar ještě zůstal v blízkosti pokutového území. Stengsova přihrávka měla najít na hranici vápna Tila, ale kapitán domácího celku už se ke střele nedostal.
     
    87
    Hned dva hráči Alkmaaru skončili po rozehrávce rohového kopu na trávníku. Balon tak mohl pohodlně odpravit z pokutového území Joona Toivio.
     
    86
    Už už to vypadalo, že by se mohl Alexander Faltsetas dostat do úniku. V nebezpečném prostoru vypíchl míč Tilovi, ale hlavní rozhodčí posoudil střet jako nedovolený.
     
    85
    Také Häcken chce v závěru zápasu ohrozit branku soupeře. Podél postranní lajny se snažil proskočit Sverrisson, ale míč mu utekl do zámezí.
     
    84
    Od Petera Abrahamssona putoval dlouhý výkop až k Ojalovi. Střídající útočník si poradil se zpracováním, následně už ale nenašel nabíhajícího Yasina.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Alkmaar je sice ve druhém poločase aktivnějším týmem, ale na Abrahamssona ještě nevyzrál.
     
    81
    Po tvrdém střetu ve středu pole skončil na zemi i Til. Ani tentokrát se ale nepískalo, domácí se dokázali rychle vrátit do obrany a zaváhání svého kapitána napravili.
     
    80
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Midtsjo, přichází Hatzidiakos.
     
    79
    Střídání v týmu BK Häcken: ze hřiště odchází Paulinho, přichází Faltsetas.
     
    78
    Ahmed Yasin to zkoušel individuálně. Z levé strany si ale s výraznou převahou neporadil a o míč přišel. Následná pasivita se nelíbila domácím fanouškům, kteří na své hráče pískali.
     
    76
    Ve středovém kruhu skončil na trávníku Gustav Berggren, ale hlavní rozhodčí nechal hru pokračovat. Alkmaar však výrazně zvolnil tempo a dal šanci hostům se vrátit.
     
    75
    Ale Alkmaar bet potíží získal míč ještě v dostatečné vzdálenosti od své branky. Po Vlaarovi mohl jít do útoku i Midtsjo, ale jeho pas do šestnáctky nebyl z nejpřesnějších.
     
    74
    Také Häcken se po dlouhé době ukázal na útočné polovině. Střídající Ojala si říkal o přihrávku na pravou stranu, ale Fribergem nebyl vyslyšen.
     
    73
    Alkmaar pokračuje v tlaku. Boadu poslal míč podél vápna k Tilovi, kapitán domácího celku ale pouze namazal mizernou přihrávkou Lundbergovi.
     
    72
    Střídání v týmu BK Häcken: ze hřiště odchází Irandust, přichází Ojala.
     
    71
    A znovu musel Abrahamsson z branky. Tentokrát vyboxoval balon mimo nebezpečné území, následně mohl uklidnit hru Erik Friberg.
     
    70
    Domácí tým začíná mít výraznější převahu. Po prudkém centru do pokutového území měl Peter Abrahamsson co dělat, aby míč odrazil alespoň na rohový kop.
     
    69
    Po krátké pauze může závěr druhého poločasu pokračovat. Domácí tým se udržel u balonu na levém kraji, s Wijndalem si narazil Koopmeiners, ale dále už se Alkmaar neprobojoval.
     
    67
    I ve druhém poločase dává hlavní rozhodčí hráčům čas na občerstvení.
    66. Alkmaar neproměnil největší šanci zápasu
     
    66
    Obrovská šance nizozemského týmu. Koopmeiners zavezl míč do pokutového území, poté předložil přihrávku Boaduovi, který ale z prostoru penalty napálil jen vynikajícího Abrahamssona.
     
    65
    Alkmaar se přece jen dostal do pokutového území. Střídající Sugawara si připravil míč na levou nohu, ale po kličce více k ose trávníku zakončoval mizerně mimo branku.
     
    64
    Sverrisson dokázal obhodit hned dva napadajícího hráče. Následně došel a míčem až ke středové čáře, kde se nechal faulovat bránícím Midtsjem.
     
    63
    Koopmeiners centroval do pokutového území, velmi nízký pas ale dokázal odhlavičkovat do bezpečí hned první bránící hráč hostujícího celku.
     
    61
    Žlutou kartu vyfasoval za faul loktem i Ahmed Yasin. Domácí fotbalisté budou moci pokračovat v držení balonu.
     
    60
    Ani hodina hry branku nepřinesla. Ve druhé části zápasu jsou sice o něco aktivnější domácí fotbalisté, ale Abrahamssona se jim ještě pořádně ohrozit nepodařilo.
     
    59
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Wuytens, přichází Sugawara.
     
    58
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Gudmundsson, přichází Idrissi.
     
    57
    Po dramatickém úvodu poločasu se hra opět výrazně zklidnila. Paulinho si zaběhl pro míč až k rohovému praporku, ale narážečka s Yasinem nevyšla.
     
    56
    Také Marco Bizot si zahrál. Od domácího brankáře putoval míč po pravé straně ke Stengsovi. Ani tentokrát se ale dvacetiletý útočník neprosadil k razantnějšímu zakončení.
     
    55
    Stengsova rána ze střední vzdálenosti byla pouze propagační. Hostující gólman bez větších obtíží zkrotil míč na hrudníku.
     
    54
    Pohledná souhra záložní řadu hostujícího celku opět skončila nezdarem ještě před pokutovým územím. Alkmaar se vydal velmi rychle do protiútoku, ale než se stačil Guus Til rozhodnout s kým bude kombinovat, tak se obrana soupeře stačila vrátit.
     
    53
    Na trávníku skončil domácí Myron Boadu. Kapitán Alkmaaru raději zakopl míč za postranní lajnu, aby mohl být jeho spoluhráč ošetřen.
     
    52
    Švédský tým se přesunul s balonem pod kontrolou na pravou stranu. Fribergova spolupráce s Irandustem však skončila hned v zárodku.
     
    50
    Druhý poločas začal v o poznání vyšším tempu. Také Häcken se cpal do útoku, ale Irandust při snaze projít do vápna nedovoleně zboural Wijndala.
    49. Teun Koopmeiners napálil pouze tyč
     
    49
    Tyč nyní zachránila hostující tým. Po výborné kličce pálil ze střední vzdálenosti Teun Koopmeiners. Jeho pokus však skončil na brankové konstrukci a poté už zakončoval vysoko nad Boadu.
     
    48
    Marco Bizot si pohlídal centr od rohového praporku, následně se vydal do protiútoku Guus Til. Jeho klička v pokutovém území však nebyla dokonalá a Toivio stačil zasáhnout.
     
    47
    Druhá půle odstartovala rozehrávkou Calvina Stengse. Domácí fotbalisté zkoušeli vykombinovat středu trávníku, ale Tilova přihrávka skončila jen na kopečkách Lundberga.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:34.
     
    Šedesát nastavených sekund je minulostí a první poločas končí. Hráči obou celků odcházejí do šaten za bezbrankového stavu.

    Úvod zápasu příliš fotbalové krásy nenabídl. Až v pět minut před pauzou se zničehonic dostal do vynikající pozice Ahmed Yasin, ale střelu v pádu poslal jen do břevna. Také domácí si nakonec vypracovali nebezpečnou situaci. Po faulu Godswilla těsně na hranici vápna pálil Teun Koopmeiners pouze do obranné zdi.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
    45. Volný přímý kop z nebezpečné pozice pohltila zeď
     
    45
    Do balonu se opřel z volného přímého kopu Teun Koopemeiners. Dělovka domácího záložník ale skončila jen na hrudi hráčů v obranné zdi.
    44. Žlutá karta
     
    44
    Na hranici pokutového území byl faulován Myron Boadu. Hlavní rozhodčí navíc vytahuje žlutou kartu pro Godswilla. Velká šance pro domácí celek před koncem první půle.
     
    44
    Minutu před pauzou si nemohl pomoci přihrávkou na krátkou vzdálenost Vlaar. Čtyřiatřicetiletý stoper si ale dokázal poradit pasem na Boadua.
     
    43
    Ahmed Yasin je po své šanci při chuti. Nyní si poradil na levém kraji se Svenssonem, následně se ale Häcken uchýlil jen ke kombinaci ve středu pole.
     
    42
    Koopmeiners si narazil s Tilem, následně kapitán domácího celku zkoušel najít Gudmundssona. Islandský útočník byl ale schován až za bránícím Sverrissonem.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Akmaar sice kontroluje větší část zápasu balon, ale před malou chvílí pořádně zahrozil Yasin.
    39. Yasinova nečekaná rána skončila na břevnu
     
    39
    Ani tentokrát se ale Alkmaar v pokutovém území neprosadil k hlavičce. Toivio dokázal okamžitě rozehrát směrem do útoku. Po zpětné přihrávce do středu vápna pálil v nebezpečném prostoru do břevna Ahmed Yasin.
     
    38
    V nebezpečném náběhu byl na levé straně Koopmeiners. Velmi rychle se musel vracet do obrany Godswill, který na poslední chvíli srazil balon na další rohový kop.
     
    37
    S přibývajícím časem se Alkmaar více a více tlačí do pokutového území soupeře. Po dalším rohovém kopu hlavičkoval Til, ale míč umístil pouze vedle tyče.
     
    36
    Prudkou přihrávku do vápna adresoval Wijndal Stengsovi. Ten však nedokázal v pokutovém území balon ani tečovat. Za zadní tyčí se však zjevil sám Boadu.
     
    35
    Abrahamsson sice zachytil zblokovaný centr do rukavic, ale bylo to až za koncovou čárou. Akmaar tak měl k dispozici rohový kop. Ten ale skončil pouze u Lindgrena.
     
    34
    Elohor Godswill vhazoval zpoza postranní lajny. Hosté se ale u míče příliš dlouho nezdrželi. Gudmundsson mohl upalovat do útoku, ale před šestnáctkou ho zastavil čistým způsobem Toivio.
     
    32
    Fotbalisté obou celků už jsou znovu připraveni pokračovat v zápase. Fribergova přihrávka na Irandusta nebyla přesná, ale v protiútoku neuspěl Boadu, který pálil v nouzi mimo.
     
    31
    Hlavní rozhodčí dává hráčům čas na občerstvení. První půle bude pokračovat po krátké pauze.
     
    30
    Ani půlhodina hry nepřinesla první přesné zakončení. Švédský tým je o poznání aktivnější než v samém úvodu zápasu. Až ke střele se ale nemůže dostat ani jeden z hráčů.
     
    29
    Po faulu Tila rozehrával z místa přestupku Lundberg. Hosté sice mohli zaútočit do otevřenější obrany, ale nadějnou situaci zazdil mizernou přihrávkou Yasin.
     
    28
    S Tilem ve středu pole spolupracoval Fredrik Midtsjo. Häcken se ale dokázal rychle stáhnout před vlastní vápno a vybojovat míč pro sebe.
     
    27
    Velezkušeý Ron Vlaar si nechal napadajícího Paulinha sjet pod nohy. Následně Vlaar opřel balon do soupeře a zařídil odkop od své branky.
     
    26
    Wijndalovi se sice podařilo prostrčit balon do šestnáctky, ale poté z velkého úhlu už nedokázal odcentrovat na spoluhráče před brankou. Bez větších potíží uspěl v obraně Godswill.
     
    25
    Alkmaar si vybojoval rohový kop. Zakroucený balon dokázal v pokutovém území zasáhnout jen bránící Rasmus Lindgren. Domácí se ale ještě udrželi v náporu.
     
    23
    Nizozemský celek ještě pokračoval náporem na pravém kraji. Svenssonovi však utekl balon až za koncovou lajnu a rozehrávat ta od své branky může Abrahamsson.
     
    22
    Pohlednou kombinaci Alkmaaru vedl kapitán Guus Til. Jedenadvacetiletý záložník předložil balon Stengsovi, který ale před pokutovým územím neuspěl.
     
    21
    Ani více jak dvacet minut prvního poločasu nepřineslo přesnou ránu mezi tři tyče. Häcken se dokázal udržet u balonu na útočné polovině, ale Friberg se proti Koopmeinersovi neprosadil.
     
    20
    Prvním potrestaným hráčem zápasu je devatenáctiletý Owen Wijndal. Krajní obránce Almaaru seslal tvrdým skluzem k zemi Berggrena.
     
    19
    Ani jeden z týmů se nemůže prosadit do souvislejšího tlaku. Midtsjo hledal Boadua, ale balon skončil jen v náručí Petera Abrahamssona.
     
    18
    Úvod zápasu pokračuje v poklidném tempu. Fribergova pobídka na Paulinha nebyla z nejpřesnějších. Následně se dopustil brazilský útočník faulu.
     
    17
    Ve středu pole měl při zpracování štěstí Lundberg. Střední záložník Häckenu však nedokázal dále poslat míč nabíhajícímu Irandustovi.
     
    16
    Alkmaar se snažil překvapit obranu soupeře rychlou rozehrávkou po odpískaném faulu. Guus Til však vyslal jen mizernou přihrávku na stojícího Gudmundssona.
     
    15
    I další slibný přechod do útoku skončil ofsajdem. Koopmeiners kroutil míč do vápna, ale v něm stál pouze Stengs, který nemohl hrát.
     
    14
    Za dlouhým pasem mířil rozběhnutý Myron Boadu. Sverrisson si nechtěl zadělat na potíže a tak raději míč odpálil daleko za postranní lajnu.
     
    12
    Švédský celek rozehrával první rohový kop. Před Bizotem bylo pořádně horko, ale osmadvacetiletý Nizozemec dokázal balon vyrazit před sebe.
     
    11
    Také Häcken se pomalu dostává do tempa. Lundberg si narazil s Berggrenem, následně oslovil i Yasina. Irácký útočník však už nevyzrál na stojícího Vlaara.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka brankovou příležitost nenabídla. Domácí hráči jsou sice více u balonu, ale až před Abrahamssona se ještě nedostali.
     
    9
    Svensson mohl z pravé strany centrovat do vápna, ale jeho pokus srazil na autové vhazování Godswill. Alkmaar velmi rychle rozehrál, ale i Boadu byl až za posledním obránce soupeře.
     
    8
    O Yasina se důrazně staral bránící Wijndal. Švédský tým se ještě udržel u balonu na útočné polovině, ale Irandust se nakonec ocitl až za ofsajdovou linií.
     
    7
    Od Abrahamssona letěl balon až na útočnou polovinu. Útočníci Häckenu se však nedokázali prosadit. Paulinho byl v obležení hned několika soupeřů.
     
    6
    Rasmus Lindgren měl co dělat, aby nedaroval míč před vápnem soupeři. Myron Boadu nebezpečně napadal, ale nakonec měl o něco více štěstí hostující kapitán.
     
    5
    Tilova přihrávka na Stengse byla až příliš dlouhá, domácí útočník sice ještě udržel míč na hrací ploše, ale sám se poté ocitl daleko za postranní lajnou.
     
    4
    První nebezpečný centr předvedl z levé strany Gudmundsson. V pokutovém území musel být pozorný Toivio, který odklidil balon před Stengsem.
     
    3
    Alkmaar v úvodu nikam nespěchá. Wuytens si několikrát vyměnil míč s Vlaarem, ten následně zkoušel vysunout Boadua, který byl ale bráněn velmi těsně Lindgrenem.
     
    2
    O úvodní rozehrávku ze středového kruhu se postarali hráči švédského týmu. Häcken se ale u balonu příliš dlouho nezdržel, Lundbergova přihrávka skončila jen u Vlaara.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Bizot – Svensson, Vlaar, Wuytens, Wijndal – Midtsjo, Til (C), Koopmeiners – Stengs, Boadu, Gudmundsson
    Náhradníci: De Boer – Hatzidiakos, Ouwejan, Idrissi, Druijf, Johnsen, Sugawara

    BK Häcken: Abrahamsson – Godswill, Toivio, Lindgren (C), Sverrisson – Friberg, Lundberg, Berggren – Irandust, Paulinho, Yasin
    Náhradníci: Källkvist – Hammar, Ojala, Faltsetas, Kizito, Youssef, Andersson

    Rozhodčí: Bojko – Volodin, Vojtjuk (vš. UKR).
     
    AZ Alkmaar

    Domácí celek je v tomto předkole favoritem. Nizozemský celek už má s pohárovou Evropou bohaté zkušenosti. Alkmaar však jde do boje z plné přípravy, ve které jeho výsledky budí rozpaky. Nizozemský klub sice s přehledem rozstřílel Club Bruggy, ale nestačil na Gent.
     
    BK Häcken

    BK Häcken je švédský klub, který je dobře znám fanouškům pražské Sparty. Právě letenský celek s ním totiž před několika lety vypadl v předkole Evropské ligy. Od té doby se ale kádr švédského klubu proměnil. V letošním ročníku vstupuje do Evropské ligy až ve druhém předkole. Švédská soutěž však běží naplno a BK Häcken zatím drží čtvrtou pozici. O víkendu navíc zvítězil na půdě Sundsvallu.
     
    Dobrý večer všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z utkání 2. předkola Evropské ligy mezi AZ Alkmaar a BK Hacken. Výkop je stanoven na 20:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

    Vít Schück

    Góly:

    Karty:   20. Wijndal (ALK) – 44. Godswill (HCK), 61. Yasin (HCK)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 4:1. Střely mimo: 6:2. Rohy: 9:2. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 9:14.
    AZ Alkmaar: Bizot – Svensson, Vlaar, Wuytens (59. Sugawara), Wijndal – Midtsjo (80. Hatzidiakos), Til (C), Koopmeiners – Stengs, Boadu, Gudmundsson (58. Idrissi)
    Náhradníci: De Boer – Hatzidiakos, Ouwejan, Idrissi, Druijf, Johnsen, Sugawara

    BK Häcken: Abrahamsson – Godswill (90. Andersson), Toivio, Lindgren (C), Sverrisson – Friberg, Lundberg, Berggren – Irandust (72. Ojala), Paulinho (79. Faltsetas), Yasin
    Náhradníci: Källkvist – Hammar, Ojala, Faltsetas, Kizito, Youssef, Andersson

    Rozhodca: Bojko – Volodin, Vojtjuk (vš. UKR)
    Štvrtok 01.08.2019
    Häcken - Alkmaar 0:3

    Góly: 42. Boadu, 57. Stengs, 67. Til

    Karty:   38. Lindgren (HCK) – 17. Wuytens (ALK), 38. Stengs (ALK)

    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 2:10. Střely mimo: 2:2. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 12:14.