Libanon – Arménsko 6:2 (kon.) | Haiti – Hongkong 3:4 (0:2 po s.n.) | Kanada – Slovensko sk 1:6 (kon.)
Česko – Fínsko 1:2 (po pr.)
koniec po predl.
Česko
1:2 (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Fínsko
cz Piatok 21.06.2019, 20:00 • Steel Aréna, Košice • Majstrovstvá sveta mužov • Semifinále
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Hezký páteční večer přeji všem příznivcům hokejbalu. Dnes jsou na programu už semifinále světového šampionátu mužů, kde nebude chybět ani Česko, které v boji o postup do finále MS vyzve tým z Finska.
     
    Česko

    Češi sehráli své čtvrtfinále se švýcarským celkem. Švýcaři sice šli do vedení, ale Češi dokázali nejen srovnat krok, ale také se brzy dostat do vedení 2:1. V dalším průběhu pak skórovali ještě dvakrát a definitivně tak zastavili švýcarský odpor. Po závěrečné siréně mohli začít slavit postup do semifinále a nyní je už jisté, že budou hrát o medaile. Proti nim bude stát Kanada, která taktéž prahne po zisku nejcennějšího kovu.
     
    Finsko

    Fini prohrávali s Řeky ve čtvrtfinále, ale severský tým dokázal srovnat. Jenže Řekové se nevzdali a znovu byli ve vedení. Avšak ani to nestačilo. Finský celek v závěru třetí třetiny srovnal na 2:2 a pouhých osm vteřin před koncem třetí části hry strhl vedení na jeho stranu Lauri Viitanen, jenž odmítl nastavenou hrací dobu a Finsko tak slavilo postup do semifinále. V něm narazí na agilní český celek, který má ty největší ambice, a sice získat zlaté medaile. O to se ale budou snažit i Fini. Čeká nás zajímavý zápas, který si nenechte ujít.
     
    Vzájemná utkání

    Vzájemný duel ve skupině A1 zvládli lépe Češi, kteří zvítězili nad Finy 7:2. Semifinálový soupeř českého týmu tak má co vracet a nebude chtít dopustit, aby Češi v duelu opět dominovali.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Šimara (Stárek) – Pospíšil, Kudela (A), Šlehofer, Filip, Havlík, Markytán, Hrabár, Chyba – Štěpáník, Hnízdil (A), Špaček – Kubeš (C), Bílý, Král – Wróbel, Danko, Fraňo – Kruček, Pala, Zvonek
    Trenér: Jiří Mašík

    Finsko: Kuru (Kuusamo) – Lindfors, Koivisto, Ahola, Marjeta, Viitanen L. (A), Väänänen (C), Nieminen, Viitanen J. (A) – Vuorenmaa, Viitanen A., Sirkkala – Kariniemi, Jeskanen, Pohjola – Hukki, Hyvönen, Pukema – Pietsalo, Kangas, Lampo
    Trenér: Jari Väänänen.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:08
    Fini se hned po vhazování ve středovém kruhu dostali na míček a chvíli a prošli do útočného pásma, avšak byli v ofsajdové pasti a sudí hru vykazují zpět do neutrální zóny.
     
    00:40
    Za finskou brankou vybojovali balonek čeští hráči a hned roztáhli svou akci. Z pravé strany chtěl střílet Hnízdil, avšak nakonec promáchl.
     
    01:29
    Ville-Matias Ahola si seběhl blíže Šimarově brance, ale jeho zakončení nebylo přesné. Češi tak ihned přebírají míček a jdou směrem před branku finského celku.
     
    02:21
    Jaromír Markytán svou přihrávku poslal příliš prudce. Fraňo na ni nedosáhl a je z toho zakázané uvolnění. Hra se stěhuje před Jana Šimaru a vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    02:56
    Vyloučení v týmu Česko (Martin Pala – 2 min., podražení).
     
    02:56
    Finové si jako první zahrají přesilovou hru, když Pala podrazil soupeře. Vhazování proběhne před Šimarou, takže finský tým tak může okamžitě zaútočit.
     
    03:13
    Jenže to se jim nepovedlo a okamžitě poté, co se český výběr dostal na míček, odpálil ho až před finskou branku. Hned na začátku tak Češi šetří cenné vteřiny z oslabení.
     
    03:54
    Další nepřesné počínání Finů před brankou Šimary. Ten nemusel vůbec do zákroku a navíc se Češi znovu rychle osvobodili.
     
    04:16
    Naopak přišla šance Čechů ve vlastním oslabení. Z levé strany po přečíslení střílel Zdeněk Král, jeho pokus kryje Tommi Kuru, jenž sklapnutím betonů nepustil balonek za svá záda!
    04:16 Králův pokus ve vlastním oslabení.
     
    04:56
    Český tým se ubránil a je už v plném počtu.
     
    05:28
    Agilní Češi po chvilce znovu vystrčili růžky a vytasili další střelu, kterou zastavila obrana finského národního týmu.
     
    06:07
    Vyloučení v týmu Česko (Tomáš Kudela – 2 min., podražení).
     
    06:22
    Další faul českého týmu a Finové mají k dispozici další přesilovou hru. Už se uhnízdili před Šimarou a ten bude muset být mezi třemi tyčemi hodně pozorný.
     
    06:56
    Hans Mäenalanen vystřelil z pravého kruhu, betonem jeho pokus srazil do bezpečí Šimara a Češi se na chvíli vymanili z menšího finského tlaku.
     
    07:08
    Vyloučení v týmu Finsko (Juuso Nieminen – 2 min., vražení na hrazení).
     
    07:08
    Síly na ledě se srovnaly, uvidíme hru ve čtyřech hráčích na obou stranách.
     
    08:07
    Český tým je v plném počtu a začíná tak jeho zkrácená přesilová hra.
     
    08:29
    Češi pokazili slibnou rozehrávku a dostali míček do středního pásma. Posléze se ale vrátili zpět, před Kuruem ale nebyli úspěšní.
     
    09:08
    Také Nieminen je na hrací ploše a i finský celek je kompletní.
     
    09:28
    Petr Danko nezachytil přihrávku od Paly a rázem končí další slibná akce českého týmu.
     
    10:36
    Češi teď obléhali finskou klece, zblízka to zkusil Dalimil Zvonek, ale Kuru byl na svém místě připraven a dostal balonek do bezpečí.
     
    11:27
    Od vlastní branky zakládají svou akci Finové, ještě ale jeden z obránců čeká s rozehrávkou, až mu vystřídají všichni hráči.
     
    12:33
    Vyloučení v týmu Česko (Zdeněk Král – 2 min., vražení na hrazení).
     
    13:21
    Dalekonosnou střelu zachytil Jan Šimara a poté se jeho celek okamžitě osvobozuje vyhozením míčku až před finskou branku.
     
    14:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    14:33
    Češi ubránili další oslabení a jsou už v plném počtu.
     
    14:50
    První dějství se už jen dohrává, u míčku jsou Finové a začínají od svého brankáře. Už ale zřejmě nestihnou před Šimarou zahrozit.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. V ní jsme se nedočkali ani jedné branky. Asi největší šanci utkání měl Zdeněk Král, jenž se ve vlastním oslabení propracoval k dobré střele, tu ale pokryl Tommi Kuru. Uvidíme, co nám nabídne prostřední část hry, která začne přibližně ve 20:36.
     
    Střely na branku: 4 – 7
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:23
    Zakázané uvolnění finského týmu a hra se stěhuje před branku Tommiho Kurua.
     
    15:24
    Česko právě vstřelilo branku!
    A český tým jde do vedení. Hned po vhazování se z pravého kruhu svižnou střelou prosadil ZDENĚK KRÁL, jenž tak posílá svůj tým do jednobrankového náskoku – 1:0. Asistence: Pavel Kubeš.
    15:24 Zdeněk KRÁL - 1:0
     
    16:08
    Vyloučení v týmu Finsko (Lauri Viitanen – 2 min., vražení na hrazení).
     
    16:47
    Češi mají šanci svůj náskok navýšit v nabídnuté přesilové hře. Už se usídlili před finskou klecí a útočí.
     
    17:38
    Finům se nepovedlo odpálit míček daleko od své branky a Češi toho využívají k dalšímu obléhání jejich branky.
     
    18:08
    Finsko je v plném počtu.
     
    18:46
    Pozor si museli dávat čeští hráči. Pospíšil zablokoval střelu Pietsala z pravé strany a pomohl tak výrazně Janu Šimarovi.
     
    19:17
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno a začíná se znovu od začátku. Do úniku byl vyslán Nieminenem TONI LAMPO, který poté před Šimarou vystřelil a ač po míčku český brankář natahoval svou lapačku, bylo to marné, ten skončil za jeho zády – 1:1. Asistence: Juuso Nieminen.
    19:17 Toni LAMPO - 1:1
     
    19:52
    Fini ztratili míček ve vlastním obranném pásmu hned po vhazování, nyní bojují o jeho navrácení zpět. Češi naopak by rádi ohrozili jejich branku.
     
    20:37
    Tommi Kuru nepustil za svá záda střelu z otočky z hole Jaromíra Markytána. Míček ukryl u sebe a raději přerušil hru. Vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    21:08
    Češi si v útočném pásmu neporozuměli v rozehrávce a do akce se hnal finský tým. Avšak ve středním pásmu český celek balonek získal a otočil hru.
     
    21:51
    Daniel Hnízdil zblízka nepřekonal finského gólmana, jenž tak opět podržel svůj tým.
     
    22:22
    Jeskanen z velké dálky napřáhl ke střele, kterou ale český tým dokázal zastavit. A hned se poté dostal do útočného pásma, avšak před Kuruem k velkému nebezpečí nedošlo.
     
    23:14
    Fini vytlačili české hokejbalisty od branky Tommiho Kurua, ten tak nemusel ve svém brankovišti zasahovat.
     
    24:29
    Z pravé strany si naběhl Sami Pietsalo a svižnou ránou ohrozil Jana Šimaru. Ten musel proti němu vytáhnout další zákrok, kterým české barvy podržel.
     
    25:10
    Na druhé straně vznikl menší závar před finskou klecí, ale ani z této akce se skóre nemění. Stále je tak stav nerozhodný.
     
    26:07
    Ville Väänänen si počínal před českou branku nebezpečně, ale opět to Češi zvládli a vyrážejí hned do akce na druhé straně.
     
    26:20
    Jari-Markus Pohjola nyní zezadu nešetrně srazil k zemi Václava Šlehofera, který s bolestivou grimasou opouští hrací plochu a bude potřeba jeho ošetření.
     
    28:32
    Velká česká šance. Dalimil Zvonek se natlačil až před finskou branku a jen díky včasnému zákroku Kurua se skóre nemění!
    28:32 Zvonkova šance.
     
    29:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    29:19
    Na pravé straně si klepl o přihrávku Jan Pospíšil, ale nevyšlo to. Hned z následné akce před českou brankou se neprosadili ani Finové.
     
    29:52
    Houževnatí Finové se v závěru prostřední části hry dostali ještě před branku Jana Šimary, ale jejich zakončení v jeho brance nekončí.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá část je minulostí. V ní se do vedení dostal český celek, avšak Finové dokázali vyrovnat a drží s favoritem duelu krok. Je jasné, že nás čeká ještě hodně zajímavá třetina, která začne přibližně ve 21:10. Dočkáme se prodloužení či dokonce samostatných nájezdů, nebo jeden z týmů stihne rozhodnout ještě v základní hrací době? Nechme se překvapit.
     
    Střely na branku: 19 – 13
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:15
    Zakázané uvolnění českého týmu a hra se stěhuje před Jana Šimaru. Vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    30:30
    Hra je znovu přerušena. Česká branka byla posunuta a bude ji třeba usadit zpět do svého postavení.
     
    30:44
    Jan Šimara efektním semaforem zastavil finskou střelu z levého kruhu a hned na to přerušil hru. Vhazovat se tak bude opět po jeho pravici.
     
    31:05
    V prostoru mezi kruhy číhal na přihrávku Martin Kruček, to se nepovedlo, ale česká akce pokračuje dále.
     
    31:55
    Fini mají signalizovanou výhodu a pokud nevstřelí branku, budou hrát další přesilovou hru.
     
    32:20
    Vyloučení v týmu Česko (Dalimil Zvonek – 2 min., podražení).
     
    32:41
    Vyloučení v týmu Finsko (Alex Hukki – 2 min., sekání).
     
    32:41
    Finská přesilová hra končí. Také Finové dostávají dvouminutový trest, síly na ledě se srovnaly a uvidíme hru ve čtyřech hráčích na obou stranách.
     
    33:39
    Tomáš Wróbel zblízka nevyzrál na finského brankáře, který si připsal další veledůležitý zákrok.
     
    34:20
    Zvonek je už na hrací ploše a český tým je v plném počtu. Čeká ho tak velmi zkrácená početní výhoda.
     
    34:41
    I Fini jsou kompletní.
     
    35:13
    Daniel Hnízdil od modré čáry vystřelil, míček proskákal až před Kurua, který ho poté holí rozehrál zpět mezi své spoluhráče, kteří mohou zamířit do útočné akce.
     
    36:04
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Tommi Kuru, přichází Villehart Kuusamo.
     
    36:04
    Zřejmě pro zranění musel opustit brankoviště Kuru a na jeho místo nastoupil Kuusamo. Pro Finy asi velká smůla, jelikož Kuru měl zápas rozchytaný velmi dobře.
     
    36:56
    Martin Špaček se, ač byl tísněn, procpal před finskou branku, ale Kuusamo natáhl hůl a míček srazil do bezpečí.
     
    37:39
    Další obléhání finské branky nepřineslo vedení pro český tým a Finové se dostávají do rychlého protiútoku.
     
    38:00
    Češi se však stihli vrátit a nic takového před brankou Šimary nedovolili.
     
    38:31
    Velmi důležitý zákrok si připsal Kuusamo, jenž vychytal z pravé strany střílejícího Martina Kručka.
     
    38:46
    Češi se opět natlačili před finskou klec, znovu však nedokázali Kuusama překonat. Ten tak ve svém brankovišti opět uspěl.
     
    39:31
    Martin Kruček se ocitl v další šanci před brankou Finska, ale opět jeho pokus mezi třemi tyčemi nekončí. Do akce na opačné straně se už ženou zase Finové.
     
    39:58
    Také Jan Šimara byl ve svém brankovišti připraven a po svém dalším zákroku přerušil hru. Vhazovat se tak bude v jeho těsné blízkosti.
     
    41:00
    Zdeněk Král z rohu hrací plochy seběhl před Kuusamu, ale zakončit se mu nepovedlo. Blíží se závěr třetí třetiny a stále ani jeden tým není ve vedení.
     
    42:05
    Martin Pala se napřáhl ke střele z prostoru mezi kruhy a jeho pokus kryje Villehart Kuusama. Další hodně slibná šance českého celku.
     
    43:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    43:20
    Češi se snaží před finskou brankou o další střelu. Jejich zvýšená aktivita jasně ukazuje, že do prodloužení či samostatných nájezdů se jim nechce. Fini ale velmi dobře brání před Kuusamou.
     
    44:10
    Finský tým má míček na své straně a jde do útočné akce. Nyní se budou muset bránit čeští hráči.
     
    44:57
    Česká lavička si bere oddechový čas.
     
    45:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Základní hrací doba vítěze neurčila. Ani jeden tým nedokázal skórovat a po pětačtyřiceti minutách hry tak stále neznáme postupujícího z tohoto semifinále. Následovat tak bude desetiminutové prodloužení v pěti hráčích na obou stranách. Pokud ani tehdy nikdo nevsítí postupovou branku, dojde na samostatné nájezdy.
     
    Střely na branku: 25 – 13
     
    45:01
    Začalo prodloužení.
     
    45:18
    Juho Kangas se toho nebál a hned v úvodu nastavené hrací doby švihl do střely, kterou kryje Jan Šimara.
     
    45:58
    Zakázané uvolnění Finů a hra se stěhuje před jejich branku. Vhazovat se bude po levé ruce Villeharta Kuusama.
     
    46:06
    Dalimil Zvonek šel do střely těsně před Kuusamou, avšak jeho pokus finský brankář dokázal pokrýt.
     
    46:58
    Ani Hnízdilova střela se neujala. Kuusamo tak má míček ve své moci a znovu raději pozastavuje hru před dotěrnými českými hráči.
     
    47:07
    Hned po buly v útočném pásmu vystřelil Pavel Kubeš, opět ale velmi dobře zareagoval Villehart Kuusamo, jenž opět přerušil hru.
     
    47:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Sen českých hokejistů na postup do finále mistrovství světa se právě rozplynul. Obrana českého týmu si nepohlídala Finy a ke střele se poté dostal HANS MÄENALANEN, který prostřelil Šimaru a už je v obležení svých spoluhráčů – 1:2. Finský tým tak dokonal senzaci a překvapivě postupuje do bojů o zlaté medaile. Češi tak budou hrát "pouze" o bronz. Bez asistence.
    47:30 Hans MÄENALANEN - 1:2
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Český tým nakonec nepostupuje do vytouženého finále a bude hrát zítra s Kanadou o bronz. Naopak Finové, se kterými málokdo počítal, budou hrát stejně tak jako jejich hokejoví kolegové o zlato na mistrovství světa. Takový je sport, takový je hokejbal a vítěz může být jen jeden. Tím je dnes houževnatý finský tým, který velmi dobře pracoval v defenzivě a nakonec se raduje. Češi tak musí zmobilizovat síly a do zítřejšího boje o bronzové medaile tak půjdou s čistou hlavou. Ještě nás čeká zajímavý závěr světového šampionátu.
     
    Střely na branku: 27 – 16
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek pátečního večera a u dalších online přenosů z hokejbalu se budu těšit opět na shledanou. (21:52:34)

    Vendula Zdražilová

    Góly a asistencie: 16. Král (Kubeš) – 20. Lampo (Nieminen), 48. Mäenalanen


    Česko: Šimara (Stárek) – Pospíšil, Kudela (A), Šlehofer, Filip, Havlík, Markytán, Hrabár, Chyba – Štěpáník, Hnízdil (A), Špaček – Kubeš (C), Bílý, Král – Wróbel, Danko, Fraňo – Kruček, Pala, Zvonek
    Trenér: Jiří Mašík

    Fínsko: Kuru (od 37. Kuusamo) – Lindfors, Koivisto, Ahola, Marjeta, Viitanen L. (A), Väänänen (C), Nieminen, Viitanen J. (A) – Vuorenmaa, Viitanen A., Sirkkala – Kariniemi, Jeskanen, Pohjola – Hukki, Hyvönen, Pukema – Pietsalo, Kangas, Lampo
    Trenér: Jari Väänänen