Zvolen – Poprad 4:0 (kon.) | Nitra – Budapešť 6:1 (kon.) | Trenčín – Žilina 5:4 (kon.)
Košice – B. Bystrica 3:5 (kon.) | Miškovec – Lipt. Mikuláš 3:2 (kon.) | Detva – Nové Zámky 5:0 (kon.)
koniec
HC Košice
3:5 (0:3, 2:1, 1:1)
HC MONACObet Banská Bystrica
Nedeľa 06.01.2019, 17:00 • Steel Aréna, Košice • Tipos Extraliga (SR) • 39. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Vážení priaznivci slovenského športu, vítam vás pri sledovaní 36. tohtosezónneho tipsportligového kola, v rámci ktorého nás na ľade Steel Arény čaká šláger medzi HC Košice a HC 05 Banská Bystrica.

    HC Košice môže byť s úvodom nového roka spokojný. Na horúcom ľade Popradu podal dobrý výkon a Kamzíkov vo východniarskom derby porazil, čím si udržal líderskú pozíciu v tabuľke. Oceliarom patrí so ziskom 82 bodov s bodovým náskokom práve pred druhou Banskou Bystricou. Košičania skórovali dovedna 132-krát, pričom sami inkasovali 83 gólov. To je o šesť menej, ako Trenčín na siedmom mieste, a tak sa môže celok z východného Slovenska pýšiť najlepšou defenzívou v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži.

    Posledné tri zápasy Košíc:
    HK Poprad – HC Košice 1:3
    HC Košice – HC Nové Zámky 3:1
    DVTK Jegesmedvék Miškovec – HC Košice 5:4

    To HC 05 Banská Bystrica má zasa mimoriadne produktívny útok. V štyridsiatich zápasoch zatiaľ nastrieľala 135 gólov, a tak jej s priemerom 3,38 patrí v tomto ohľade tretie miesto v pomyselnej tabuľky. Vysokú produktivitu prejavujú Barani v ostatnom čase aj v zápasoch s Košicami, keď ich z posledných dvadsiatich stretnutí zdolali až 15-krát. Bude tak zaujímavé sledovať, či si zaujímavú bilanciu udržia.

    Posledné tri zápasy Banskej Bystrice:
    HC 05 Banská Bystrica – MsHK Žilina 5:3
    HK Nitra – HC 05 Banská Bystrica 3:6
    HC 05 Banská Bystrica – MAC Budapešť 7:2
     
    Úvodné zostavy:

    HC Košice: Habal (Škorvánek) – McDowell, Dudáš (A), Čížek, Pulli, Pretnar, Koch, Šedivý – Haščák, Suja, Nagy (C) – Petráš, Brophey, Kafka – Spilar (A), Galamboš, Hričina – Žitný, Klíma, Lušňák – Jokeľ

    HC 05 iClinic Banská Bystrica: Williams (Baroš) – Southorn, Marshall, Mihalik (A), Sloboda, Ďatelinka (C), Kubka, Biro, Sarvaš – Selleck, Faille (A), Asselin – Bartánus, Higgs, Koper – Kabáč, Češík, Gabor – Török, Sojka, Lunter

    Rozhodca: Novák, Orolin – Šoltés, Smrek.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:07
    Zápas medzi Košicami a Banskou Bystricou sa začal. V šlágri kola sa k puku dostali ako hosťujúci hokejisti, ktorí sa tak pokúsia čo najrýchlejšie preniknúť pred bránku stráženú Vladislavom Habalom.
     
    00:14
    Banská Bystrica dala gól!
    No a pozor, toto je absolútne nezvládnutý úvod v podaní Košičanov, ktorí inkasujú z vôbec prvej strely v zápase. ÉRIC FAILLE tomu príliš nerozumie, no pochopiteľne sa teší.
     
    01:15
    Tlak Banskobystričanov pokračuje aj v nasledujúcej minúte. Habal teraz riešil nahodený puk, za svoj chrbát ho ale prepadnúť nenechal.
     
    01:37
    Na gól z prvej strely to vyzeralo nádejne aj pre Košičanov. Dudášov puk bol pridvihnutý, na čo by zrejme Williams nezareagoval. Každopádne, toto zakončenie prepadlo až k mantinelu.
     
    02:43
    Nagy si v útočnom pásme pýtal puk, no na čepeli ho mal len Southorn. Ten ho preto dokázal dostať aspoň do stredného pásma, kde mohli Bystričania v pokoji prestriedať.
     
    03:20
    Vylúčenie v tíme HC 05 iClinic Banská Bystrica (Branislav Kubka – 2 min., hákovanie).
     
    03:27
    Kabáč puk chcel vyhodiť cez všetky čiary. To sa mu nepodarilo, napokon ale predsa len preťal obrannú modrú čiaru. Košičania tak v aktivite pokračovať nemohli.
     
    04:10
    Hokejisti zo stredného Slovenska vytlačili súpera výborne do rohu klziska, odkiaľ puk bez väčších problémov odpálil Mihalik. Zaobišlo sa to bezo strely.
     
    04:57
    Tá prišla o niekoľko sekúnd neskôr, zakončoval pravdepodobne Ladislav Nagy. Puk sa od žrde Williamsovej bránky odrazil späť do hry.
     
    05:18
    Vylúčenie v tíme HC 05 iClinic Banská Bystrica (Benjamin Marshall – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou).
     
    05:56
    Veľký košický tlak mohol priniesť vyrovnávajúci gól. Puk letiaci od modrej čiary totiž tečoval pred Williamsom Galamboš, nanešťastie pre Košice však strela zamierila len k mantinelu.
     
    06:38
    Hostia sa oslobodzujú, puk smeruje k Habalovi.
     
    07:20
    Barani hrajú medzičasom s piatimi mužmi. Košičania tak nevyužili ani jednu z dvoch presilových hier, i keď od toho ďaleko nemali.
     
    08:04
    Klíma zakončoval cez Southorna, ktorý jeho puk zblokoval do ochrannej siete. Obaja borci si následne ešte niečo potrebovali vysvetliť, našťastie ostalo len pri slovách. Nasleduje komerčná prestávka.
     
    08:38
    Asselin nabral v strednom pásme rýchlosť a pohybom tela si vypýtal puk, no jeho spoluhráči si ho nevšimli a pokračovali po opačnej strane.
     
    09:27
    Banská Bystrica dala gól!
    Zatiaľ sa však zdá, že Barani vyťažia z minima maximum. Po dvoch vážnejších šanciach vedú 2:0 a sú na najlepšej ceste za plným bodovým zápisom. Po nenápadnej akcii sa presadil GUILLAUME ASSELIN. Vladislav Habal je sklamaný, puk mu prepadol až do siete.
     
    10:28
    Situácia po góle patrila Banskobystričanom, ktorí sa usadili pred bránkou svojho súpera. Tentokrát ale nestrieľali, potrebovali striedať.
     
    11:00
    Vylúčenie v tíme HC Košice (Petr Kafka – 2 min., podrazenie).
     
    11:27
    Úvod oslabenia zvládli Oceliari dobre, keď puk rýchlo poslali cez všetky čiary. Teraz sa už ale trápia s výborne korčuľujúcimi hráčmi Banskej Bystrice.
     
    12:22
    Slovenský majster ale napokon puk v útočnom pásme neudržal.
     
    13:17
    Kafka chcel v brejku puk posunúť Šedivému, no ten bol výborne prikrytý, a tak sa k strele nedostal. Nasleduje komerčná prestávka.
     
    13:44
    Ťažko povedať, čo teraz Nagy sledoval, Kubka mu na to každopádne neskočil a o puk ho pripravil. Oceliari budú napriek tomu predsa len kombinovať v pásme súpera.
     
    13:58
    Ale to už neplatí. Rýchly prechod stredom klziska znamená vhadzovanie pred Habalom.
     
    14:37
    Zrejme ani Brophey teraz nečakal, že mu puk na čepeľ predsa len prejde. Napokon sa tak síce udialo, no bola to príliš prudká prihrávka, a tak nemohol Kanaďan s službách Košíc Williamsa ohroziť.
     
    15:33
    Po Lušňákovej aktivite sa Košice dostali do veľkej šance. Výborne zakročil Williams, no následne sa štvorica Banskobystričanov nepochopiteľne pustila do dvoch domácich korčuliarov. Ostane to bez trestov.
     
    15:46
    Banská Bystrica dala gól!
    A ako keby toho nebolo z pohľadu Oceliarov dosť, inkasujú aj tretí presný zásah. Opäť to bolo po rýchlom prechode stredným pásmom, na ktorý domáci nezareagovali ideálne. Presadil sa BROCK HIGGS. Asistencia: Marek Bartánus.
     
    16:40
    V košickej Steel Aréne by ste teraz počuli padnúť aj mincu. Domáci fanúšikovia len krútia hlavami, takúto úvodnú tretinu si rozhodne nepredstavovali.
     
    17:06
    Vylúčenie v tíme HC Košice (Václav Čížek – 2 min., nebezpečná hra vysokou hokejkou).
     
    17:23
    Klíma unikol Bystričanom v strednom pásme a zakončil švihom. Jeho strelu napokon defenzíva zblokovala do ochrannej siete. Do Košičana sa následne pustili Higgs s Marshallom, opäť nie práve najpochopiteľnejší moment.
     
    18:31
    Neuveriteľné, čo teraz dokázal Jordon Southorn spáliť. Zakončoval k bližšej žrdi, ku ktorej sa však Habal veľmi rýchlo presunul. Košický gólman vytvoril doslova priamku a zabránil takmer istému gólu. Je pochopiteľné, že sa musí po takomto zákroku spamätať.
     
    19:10
    Prebieha posledná minúta, domáci už hrajú v plnom počte.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Skončila sa prvá tretina zápasu medzi Košicami a Banskou Bystricou. Úvodných 20 minút prinieslo, podľa očakávaní, kvalitný hokej. Do šatní sa pritom odíde za priebežného stavu 0:3.

    Pomer striel po 1. tretine: 7:20

    Druhá tretina sa začne približne o 17:58.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:35
    Druhá tretina sa začala tradičným vhadzovaním puku v stredovom kruhu. Budeme zvedaví na to, ktorý z celkov sa odtiaľ presunie k bránke svojho súpera ako prvý.
     
    20:49
    Opäť na ľade vzplanuli emócie, tentokrát po postavení mimo hry v podaní banskobystrických Baranov. Hra je vykázaná do stredného pásma.
     
    21:26
    Levko Koper chcel puk od zadného manintela šikovne posunúť pred Habala a nerealizoval to vôbec zle. Našťastie pre Košičanov sa mu to však nepodarilo.
     
    22:34
    Stephon Williams vykorčuľoval z bránky, dostal sa k manitnelu a tam ostal ležať. V hre sa pokračovalo, no gól z toho napokon nebol. Williams ešte ostal ležať, našťastie z toho však zrejme nebude nič vážne.
     
    22:34
    Je to tak, banskobystrický gólman môže v zápase pokračovať. To je rozhodne dobrou správou.
     
    23:43
    Košice dali gól!
    Už to tam Košičanom padlo. Od modrej čiary vystrelil Čížek a po teči, o ktorý sa postaral LADISLAV NAGY, sa puk napokon zatrepotal vo Williamsovej sieti. Stav je tak upravený, domáci prehrávajú 1:3. Asistencie Václav Čížek, Gabriel Spilar.
     
    24:14
    Hra sa presťahuje pred Habala, vhadzovať sa bude po jeho ľavici.
     
    24:36
    Po banskobystrickom tlaku prišiel Habalov zákrok a ďalšia šarvátka, tentokrát ju vyvolali Košičania. Ani v tomto prípade do toho arbitri nezasiahnu a nikoho na trestnú lavicu nepošlú.
     
    25:49
    Dudáš prihrával riskantne popred košickú bránku, napokon to domáci zvládli a presunuli sa do útočného pásma. Tam sa ale museli zaobísť bez zakončenia.
     
    26:24
    Košice dali gól!
    Nuž tak dnes padajú veru poriadne kuriózne góly. Jeden taký prišiel aj po košickej aktivite, keď poslal GABRIEL SPILAR puk do siete ponad ležiaceho Williamsa z veľkého uhla. Asistencie: Ladislav Nagy, Jakub Suja.
     
    27:08
    Veľmi rýchlo mohol byť rozdiel opäť dvojgólový. Brock Higgs sa pri žrdi dostal k odrazenému puku, Habal s tým ale počítal a nohou zachránil Košice. Pochváliť však musíme banskobystrického centra, ktorý z celej situácie neodkorčuľoval.
     
    27:40
    Dudášovo zakončenie zrážal WIlliams betónmi pred seba. Banskobystričania mali šťastie, že sa ešte k tomuto puku nedostal Kafka.
     
    28:49
    Vylúčenie v tíme HC 05 iClinic Banská Bystrica (Eric Selleck – 2 min., podrazenie).
     
    29:27
    Dlho-predlho si Košičania puk posúvajú, na čo dokážu hostia výborne reagovať. Banskobystričania pristupujú ku svojmu súperovi a znemožňujú mu rozohrať.
     
    30:20
    Teraz navyše získali niekoľko desiatok cenných sekúnd pred Habalom.
     
    30:52
    Vylúčenie v tíme HC Košice (Tomáš Hričina – 2 min., podrazenie).
     
    31:06
    Vylúčenie v tíme HC 05 iClinic Banská Bystrica (Eric Selleck – 2 min., podrazenie).
     
    31:48
    Spilar si vymenil puk s Kochom, následne si však až príliš veril proti trojici brániacich Banskobystričanov. Toto sa úspechom pre rýchlonohého útočníka z Košíc skončiť nemohlo.
     
    32:20
    V situácii dvoch proti dvom prišiel ďalší výborný obranný zákrok hostí, ani tentokrát z toho košické zakončenie nebude.
     
    33:18
    Obrovská chyba Dudáša, po ktorej mohli Košice inkasovať. Puk poslal priamo na hokejku Faillemu. Banskobystrický hráč ho mal pod nohami, preto sa pokúšal o technickú parádu, no našťastie pre domácich mu Habal puk uchmatol.
     
    34:08
    Spilar vymyslel individuálny prienik, ktorý je pre neho už prakticky typický. Zakončil ho krížnou strelou, no tá bola dobre zblokovaná do ochrannej siete. Vhadzovanie pred Williamsom.
     
    35:20
    Medzi Dudášom a Gaborom teraz prišlo niekoľko tvrdých osobných súbojov. Gabor Dudášovi oplatil ten prvý a pridal aj jeden víťazný navyše.
     
    36:15
    Košičania teraz úplne nepochopiteľne pozabudli na Failleho, ktorý korčuľoval s pukom od modrej čiary. Napokon sa však k zakončeniu nedostal.
     
    37:06
    Hra sa teraz prelieva zo strany na stranu. Sledujeme obojstranne veľmi pekný hokej, hráči nešetria obetavými zákrokmi.
     
    37:28
    Vylúčenie v tíme HC Košice (Jimmy McDowell – 2 min., nedovolené bránenie).
     
    38:16
    Sujova formácia teraz zbiera cenné sekundy, keď hrá počas vlastného oslabenia v útočnom pásme. Banskobystričania sa potrebujú presunúť pred Habala.
     
    38:42
    Banská Bystrica dala gól!
    Čo sa im aj podarilo a znamenalo to ich štvrtý gól. Prvý presilovkový v dnešnom zápase. Zakončenie k vzdialenejšej žrdi Habal pokryť nedokázal. Presadil sa BROCK HIGGS. Asistencie: Éric Faille, Benjamin Marshall.
     
    39:30
    Posledných 30 sekúnd druhej tretiny.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Siréna v Steel Aréne nám ukončila prostredné dejstvo, zo zápasu ubehlo už rovných 40 minút. Do tretej tretiny šlágra sa vstúpi po prestávke za stavu 2:4.

    Pomer striel po 2. tretine: 27:32

    Tretia tretina sa začne približne o 18:55.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:32
    Tretia tretina nám začala plynúť. Uvidíme, či sa ešte bude skóre výraznejšie meniť, alebo pôjde len o prípadné kozmetické úpravy, ktoré už výsledok významnejšie neovplyvnia.
     
    40:41
    Na úvod veľká košická šanca. Žitný vkladal svoju čepeľ do prihrávky, puk mu ale napokon popod ňu prekĺzol až k mantinelu. Williams si nepochybne vydýchol.
     
    41:57
    Hričina napádal banskobystrickú rozohrávku, Kubka ale napokon spolu so svojím spoluhráčovm zvládol. Banská Bystrica bude pokračovať smerom dopredu.
     
    42:11
    Košice dali gól!
    Ale pozor, je tu ďalšia dramatizácia! Košičania teraz dostali pred Williamsom priveľa priestoru, čo sa Banskej Bystrici vypomstilo. PATRIK LUŠŇÁK totiž pohodlne prepálil gólmana a upravil na 3:4. Asistencie: Roman Žitný, Patrik Koch.
     
    43:17
    Spilar zakombinoval s Nagyom, ktorý čakal obrancu na modrej čiare. Ten tam ale ešte nestihol prikorčuľovať, a tak košický kapitán svoj tím vyhnal z útočnej tretiny.
     
    44:02
    Éric Faille pokojne odtlačil súpera od bránky, zatiaľ čo Williams puk prikryl svojou lapačkou. Vhadzovať sa bude po pravej ruky gólmana Baranov.
     
    44:40
    Bartánus trochu komicky napálil puk do svojho spoluhráča, čo stálo hostí sekundy pri kombinácii. Napriek tomu môžu v útočnej akcii pokračovať.
     
    45:13
    Stephon Williams si teraz nebol istý, či mu puk neprepadol do siete, a tak sa veru poriadne poobzeral. Košický tlak sa stupňuje, Bystričania s tým niečo potrebujú urobiť.
     
    46:08
    Banská Bystrica dala gól!
    Hosťom nemožno odoprieť jednu vec – udrieť dokážu v tých najdôležitejších momentoch. To sa potvrdilo aj tentokrát, keď sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému a pretavili ho v gól s poradovým číslom päť. Presadil sa GUILLAUME ASSELIN. Asistencie: Éric Faille, Eric Selleck.
     
    46:46
    Nasleduje komerčná prestávka.
     
    47:30
    Košičania neudržali puk na útočnej modrej čiare a musita korčuľovať až k Habalovi. Takéto momenty budú hosťom s ubúdajúcim časom len vyhovovať.
     
    48:19
    Southorn neoklamal Kafku, ktorý tak skúsil puk spoza bránky nahodiť pred Williamsa. Bezúspešne, gólman bol v romro prípade mimoriadne pozorný.
     
    49:06
    Na klzisku sa neudialo v ostatných sekundách nič zaujímavé. Hra je pomerne často prerušovaná, čo Košičanom znemožňuje vytvoriť si súvislejší tlak.
     
    49:23
    Obrovská šanca Jakuba Suju! Jeho puk ešte Williamsovi z lapačky vypadol, na poslednú chvíľu ho však banskobystrický gólman famózne priľahol v bránkovisku.
     
    50:40
    Banská Bystrica puk drží za Habalom, jej hokejisti teraz môžu bezpečne prestriedať.
     
    51:48
    Ivan Ďatelinka spojil nohy a puk skúsene zrazil do rohu klziska. Košičania sa kenmu ešte dostali, no popod lapačku Williamsa ho do siete poslať nedokázali.
     
    52:53
    Tempo hry je pomalšie, no sekundy plynú stále rovnako rýchlo. Košičania už nemajú veľa času, navyše si nedokážu vypracovať tlak, aký by potrebovali.
     
    53:49
    Williams pristavil puk Slobodovi, ktorý ho posúval ďalej smerom dopredu. Banská Bystrica mohla po umnej akcii prestriedať unavených hráčov na ľade.
     
    54:36
    Hričinov puk sa do siete nevošiel, nasleduje komerčná prestávka.
     
    54:50
    Vylúčenie v tíme HC 05 iClinic Banská Bystrica (Branislav Kubka – 2 min., podrazenie).
     
    55:17
    Vylúčenie v tíme HC Košice (Ladislav Nagy – 2 min., nedovolené bránenie v hre).
     
    56:01
    Vylúčenie v tíme HC Košice (Patrik Koch – 2 min., nedovolené bránenie v hre).
     
    56:58
    Habal lietal zo strany na stranu, Banská Bystrica bola veľmi blízko ku šiestemu gólu. Ten napokon nepadol.
     
    57:20
    Košičania sa oslobodili. Medzičasom hrajú domáci so štyrmi hráčmi a Banská Bystrica v plnom počte.
     
    58:10
    Posledné dve minúty tretej tretiny. Oba celky hrajú s piatimi mužmi. Zdá sa, že si to už hostia postrážia.
     
    59:27
    Už sa nič podstatné neudeje. Košičania to hrou bez brankára neriskujú.
     
    Koniec zápasu.
     
    Skončil sa šláger 36. kola Tipsport ligy, v rámci ktorého o body na ľade Steel Arény bojovali HC Košice a HC ‘05 iClinic Banská Bystrica. Po výsledku 3:5 sú napokon spokojnejší hostia.

    Pomer striel v dnešnom zápase: 37:39

    S týmto konštatovaním sa už s vami lúčim a prajem vám ešte pekný zvyšok večera. Stretnutím vás sprevádzal Lukáš Pancurák. (19:34:26)

    Lukáš Pancurák

    Góly a asistencie: 24. Nagy (Čížek, Spilar), 27. Spilar (Nagy, Suja), 43. Lušňák (Žitný, Koch) – 1. Faille, 10. Asselin, 16. Higgs (Bartánus), 39. Higgs (Faille, Marshall), 47. Asselin (Faille, Selleck)


    HC Košice: Habal (Škorvánek) – McDowell, Dudáš (A), Čížek, Pulli, Pretnar, Koch, Šedivý – Haščák, Suja, Nagy (C) – Petráš, Brophey, Kafka – Spilar (A), Galamboš, Hričina – Žitný, Klíma, Lušňák – Jokeľ
    HC MONACObet Banská Bystrica: Williams (Baroš) – Southorn, Marshall, Mihalik (A), Sloboda, Ďatelinka (C), Kubka, Biro, Sarvaš – Selleck, Faille (A), Asselin – Bartánus, Higgs, Koper – Kabáč, Češík, Gabor – Török, Sojka, Lunter

    Rozhodca: Novák, Orolin – Šoltés, Smrek